φύκια του Κανκούν

Ο Οδηγός 2023 για την εποχή των φυκιών του Κανκούν

Περιεχόμενα

Τα φύκια του Κανκούν μπορούν να κάνουν τις παραλίες δύσοσμες, ακατάστατες και πολύ λιγότερο ελκυστικές για χαλάρωση στην άμμο.

Εάν ελπίζετε να αποφύγετε το σαργάσο στο Κανκούν, ελέγξτε τις ημερομηνίες της σεζόν των φυκιών για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας γύρω από αυτό!

Γνωρίζοντας πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η σεζόν των φυκιών στο Κανκούν, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις χειρότερες περιόδους και να απολαύσετε καθαρές, παρθένες παραλίες χωρίς φύκια. 

Τι είναι τα φύκια του Κανκούν;

Τα καφέ, βρωμερά φύκια που θα δείτε να σκουπίζουν τις παραλίες του Κανκούν είναι συνήθως σαργασσού. Τι είναι λοιπόν το sargassum – το διαβόητο φύκι του Κανκούν – και γιατί μαστίζει τις παραλίες εδώ;

Το Sargassum είναι ένας τύπος καφέ φυκιών ή φυκιών που επιπλέει σε γιγάντιες μάζες ή συστάδες, πάνω από το νερό χάρη στις μικροσκοπικές κύστεις με οξυγόνο που το κρατούν στην επιφάνεια.

Οι μάζες του σαργασσού μπορεί να έχουν μήκος μίλια. Στην πραγματικότητα, οι εικόνες της NASA έχουν εκτιμήσει περίπου 13 εκατομμύρια τόνους από τα δύσοσμα φύκια που επιπλέουν στη Ζώνη του Μεγάλου Ατλαντικού Sargassum το 2023.

Τελικά, αυτές οι μάζες από καφέ σαργάσο ξεβράζονται στην ξηρά λόγω των ρευμάτων του ωκεανού και των απορριμμάτων στις παραλίες του Κανκούν με τη μυρωδιά τους από σάπιο αβγό και περιορίζουν την πρόσβαση σε περιοχές της παραλίας. 

Το σαργάσο δεν επηρεάζει μόνο το Κανκούν. Παραλίες σε όλη την Καραϊβική –εκτός από εκείνες που προστατεύονται από μαγγρόβια ή φυσικά εμπόδια– μέχρι την Αργεντινή παρουσιάζουν εισροή σαργασσού κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. 

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τα προβλήματα που προκαλούν τα φύκια στις παραλίες του Κανκούν, την περίοδο αιχμής και χαμηλής περιόδου για τα φύκια εδώ και πώς να παρακάμψετε τη δυσάρεστη εποχή των φυκιών στο Κανκούν. 

Γιατί τα φύκια του Κανκούν είναι πρόβλημα;

Τα φύκια του Κανκούν είναι ένα ζήτημα με ευρείες συνέπειες για τους επισκέπτες, τους ντόπιους, το περιφερειακό οικοσύστημα και τις βιομηχανίες του τουρισμού και της φιλοξενίας στο Μεξικό. 

Τι κάνει όμως τα φύκια στο Κανκούν τέτοιο πρόβλημα; Υπάρχουν 5 βασικά ζητήματα που προκύπτουν από την ετήσια εισροή σαργασσού. 

 1. Μυρωδάτο και δυσάρεστο με έντονη μυρωδιά σάπιου αυγού καθώς διασπάται
 2. Αντιαισθητικό, που γεμίζει τις παραλίες με τη λευκή άμμο με συστάδες καφέ φυκιών
 3. Δεν είναι βολικό για εκδρομές στην παραλία καθώς περιορίζει την πρόσβαση στην παραλία και το κολύμπι
 4. Μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο όταν ξεπλυθεί στην ξηρά
 5. Αυξανόμενο πρόβλημα με εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις

1. Δυσάρεστη οσμή

Ρωτήστε όποιον έχει πάει σε μια παραλία με φύκια σαργασσού μπορεί να σας πει: Αυτό το υλικό είναι πολύ μυρωδάτο και κάνει τις εμπειρίες στην παραλία πολύ λιγότερο ευχάριστες.

Η μυρωδιά είναι παρόμοια με τα σάπια αυγά επειδή το σαργάσο απελευθερώνει αέριο υδρόθειο καθώς η οργανική ύλη διασπάται στον καυτό ήλιο σε τεράστιες συστάδες στην ακτή. 

2. Αντιαισθητικό

Οι μάζες των φυκιών δεν βρωμάνε απλώς – είναι επίσης αντιαισθητικά και μπορούν να καταστρέψουν την παρθένα εμφάνιση των παραλιών με λευκή άμμο του Κανκούν.

Αυτές οι τέλειες φωτογραφίες από την παραλία του Κανκούν και οι ειδυλλιακές σκηνές μπορούν εύκολα να καταστραφούν όταν το σαργάσο έρχεται στην πόλη. 

Όταν η εποχή των φυκιών πλησιάζει στο Κανκούν, τεράστιες εκτάσεις άμμου καλύπτονται σε αυτές τις καφετιές συστάδες με μικρές κύστεις αέρα σε μέγεθος σταφυλιού. Δεν είναι ακριβώς η ιδέα όλων για όμορφες διακοπές στην παραλία. 

3. Περιορίζει την πρόσβαση στην παραλία

Μυρωδάτα και αντιαισθητικά, οι μάζες του σαργασσού ενοχλούν επίσης τους θαμώνες της παραλίας στο Κανκούν.

Καθώς οι παλίρροιες σπρώχνουν αυτά τα αιωρούμενα στρώματα φυκιών στην ακτή, σωρεύουν και καλύπτουν μεγάλες περιοχές της αμμώδους παραλίας, περιορίζοντας την καλύτερη πρόσβαση στο νερό (εκτός αν θέλετε να περπατήσετε μέσα από τις μάζες). 

4. Μπορεί να είναι επικίνδυνο

Και ενώ το σαργάσο δεν είναι συνήθως επικίνδυνο για τον άνθρωπο από μόνο του, περιέχει μια μικρή ποσότητα αρσενικού (μην το καταπιείτε) και αποτελεί φυσικό βιότοπο για μικροσκοπικές θαλάσσιες ζωές και οργανισμούς που μπορούν να τσιμπήσουν, να τσιμπήσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα.

Οι προνύμφες μεδουσών (ψείρες της θάλασσας) και τα μικροσκοπικά καβούρια ζουν συχνά σε συστάδες φυκιών που έχουν ξεβραστεί στην ξηρά, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε ένα δυσάρεστο τσίμπημα ή τσίμπημα αν το σηκώσετε, το περπατήσετε ή ξαπλώσετε μέσα του. 

Μόλις το σαργάσο βρεθεί στην ακτή και αρχίσει να σαπίζει, απελευθερώνει αέριο υδρόθειο (αυτό είναι που δημιουργεί τη διακριτή μυρωδιά του σάπιου αυγού) που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα , δερματικά προβλήματα και γνωστικά προβλήματα στους ανθρώπους που το εισπνέουν.  

5. Ευρέως διαδεδομένα εφέ

Τα φύκια στο Κανκούν θέτει επίσης ένα τουριστικό και οικολογικό ζήτημα, καθώς επηρεάζει το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον εδώ, μαζί με τους ανθρώπους, τα ζώα και τους οργανισμούς που βρίσκονται κοντά. 

Καθώς το σαργάσο συσσωρεύεται στην ακτή, μπορεί να διαβρώσει μακροπρόθεσμα τις παραλίες. Η άφιξη αυτών των μαζών φυκιών καθιστά επίσης την περιοχή λιγότερο κατάλληλη για τουρίστες, ειδικά όταν είναι στα χειρότερα της. 

Ενώ το σαργάσο εξακολουθεί να επιπλέει στον ωκεανό, μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του φωτός που λαμβάνουν τα θαλάσσια φυτά, προκαλώντας πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο νερό και σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή. 

Όταν το σαργάσο πεθαίνει, βυθίζεται στον πυθμένα του ωκεανού και μπορεί να σκοτώσει ευαίσθητα κοράλλια και θαλάσσια χόρτα όπου πέφτει. Καθώς διασπάται, αυξάνει την οξύτητα του νερού και αυξάνει περαιτέρω τη θερμοκρασία των ωκεανών. 

Πότε είναι η εποχή των φυκιών του Κανκούν;

Τα φύκια Sargassum σχηματίζουν μια μάζα στο νερό στην Καραϊβική από εναέρια άποψη για να υποδείξουν τη χειρότερη στιγμή για φύκια στο Κανκούν

BogDarena/Shutterstock

 • Η εποχή των φυκιών διαρκεί από Φεβρουάριο-Οκτώβριο στο Κανκούν
 • Τα μέγιστα επίπεδα φυκιών σημειώνονται τον Ιούνιο-Αύγουστο
 • Η εποχή των φυκιών γίνεται μεγαλύτερη στο Κανκούν

Η εποχή των φυκιών του Κανκούν διαρκεί συνήθως από τον Μάρτιο έως τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς τα νερά των ωκεανών ζεσταίνονται νωρίτερα και το σαργάσο αρχίζει να ξεπλένεται νωρίτερα στην ξηρά. 

Η εποχή των φυκιών στο Κανκούν μπορεί να φτάσει ήδη από τον Φεβρουάριο , όπως έγινε το 2023. Η σεζόν ξεκινά συνήθως πιο κοντά στον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά η θέρμανση των νερών των ωκεανών έχει οδηγήσει σε νωρίτερα αφίξεις φυκιών στις παραλίες του Κανκούν. 

Κατά το πρώτο μέρος της σεζόν (Φεβρουάριος-Απρίλιος), πολλές παραλίες στο Κανκούν εξακολουθούν να έχουν πολύ λίγα έως καθόλου φύκια στην ακτή. 

Καθώς οι θερμοκρασίες στο νερό ζεσταίνονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα φύκια του Κανκούν γίνονται πραγματικά πρόβλημα για τους θαλασσοπόρους και είναι ορατά σχεδόν σε κάθε ακτή του Κανκούν. 

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η θερμοκρασία του ωκεανού έχει κρυώσει αρκετά ώστε να κάνει τις συνθήκες λιγότερο φιλόξενες για τα φύκια. Το σαργάσο πεθαίνει και δεν ξεβράζεται πλέον στις περισσότερες περιοχές του Κανκούν αυτή την εποχή του χρόνου. 

Η καλύτερη στιγμή για να αποφύγετε τα φύκια του Κανκούν

Άποψη της Playa Delfines στο Κανκούν την καλύτερη περίοδο για να αποφύγετε τα φύκια από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο

lunamarina/Shutterstock

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς τα φύκια του Κανκούν, η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Κανκούν είναι από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν δεν υπάρχει σαργάσο στις παραλίες. 

Το πρόβλημα με τα φύκια του Κανκούν είναι ανύπαρκτο από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, και μερικές φορές μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι πολύ χαμηλές για σαργασσό αυτή την εποχή του χρόνου. 

Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να περιμένετε τις καθαρές, παρθένες παραλίες με λευκή άμμο για τις οποίες φημίζεται το Κανκούν, εάν σχεδιάζετε μια επίσκεψη κάποια στιγμή μεταξύ των μέσων Οκτωβρίου και του Φεβρουαρίου, πιθανώς μέχρι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. 

Η χειρότερη εποχή για τα φύκια του Κανκούν

Τόνοι σάργκασου που ξεβράζονται στην ακτή και επιπλέουν στο νερό για να δείξουν την κορύφωση της εποχής των φυκιών του Κανκούν

Guajillo στούντιο/Shutterstock

Η χειρότερη περίοδος για τα φύκια στο Κανκούν είναι συνήθως ο Μάρτιος έως τις αρχές Οκτωβρίου, με μήνες αιχμής συνήθως από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Το Sargassum ευδοκιμεί σε θερμές θερμοκρασίες , καθιστώντας το πραγματικό πρόβλημα όταν ο ωκεανός αρχίσει να ζεσταίνεται μέχρι τη δεκαετία του ’70. Αυτό κάνει την άνοιξη και το καλοκαίρι τη χειρότερη εποχή για τα φύκια του Κανκούν.

Η βέλτιστη θερμοκρασία νερού για το σαργάσο εμφανίζεται κάποια στιγμή μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου στο Κανκούν, όταν η θερμοκρασία του ωκεανού είναι περίπου 77F-79F.

Καθώς οι συστάδες φυκιών μεγαλώνουν και εξαπλώνονται για μίλια σε όλο τον Ατλαντικό και τον Κόλπο του Μεξικού, τα ρεύματα τα φέρνουν στις παραλίες του Κανκούν το νωρίτερο μεταξύ Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να αποφύγετε – ειδικά από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο – εάν δεν θέλετε να έχετε μια δύσοσμη, άβολη περιπέτεια με σαργάσο στην απόδρασή σας στο Κανκούν.

Πώς να αποφύγετε τα φύκια Κανκούν

Παραλία του Μεξικού βόρεια του Isla Mujeres στη Ριβιέρα με καρότσια για τη μεταφορά των φυκιών μετά την αφαίρεση

Israel Solorzano/Shutterstock

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διακοπές σας στην παραλία στο Κανκούν, ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικά βήματα για να ξεπεράσετε το πρόβλημα με τα φύκια. Εδώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε τα φύκια στο Κανκούν! 

Επισκεφθείτε το Κανκούν εκτός της αιχμής της σεζόν με φύκια

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε το πρόβλημα σαργασσού του Κανκούν είναι να επισκεφτείτε την περιοχή εκτός της περιόδου αιχμής των φυκιών. Αυτό σημαίνει ότι προγραμματίζετε την επίσκεψή σας κάποια στιγμή μεταξύ των μέσων Οκτωβρίου και των αρχών Φεβρουαρίου για να είστε στην ασφαλή πλευρά. 

Τα περισσότερα χρόνια, το Κανκούν δεν βιώνει πολύ σαργάσο μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Αλλά το 2023, η άφιξη των φυκιών έγινε τον Φεβρουάριο καθώς ο ωκεανός ζεστάθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

Εάν μπορείτε να σχεδιάσετε την άφιξη του σαργασού, δεν θα χρειαστεί να αναζητήσετε θέρετρα και ξενοδοχεία που αφαιρούν με μη αυτόματο τρόπο τα φύκια καθημερινά ή έχουν μεγάλα εμπόδια για την καταπολέμησή τους. 

Αποφύγετε τις παραλίες που επηρεάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της σεζόν με φύκια

Οι πιο επηρεασμένες παραλίες του Κανκούν που παρουσιάζουν βαριά φύκια είναι οι Del Nino, Playa Coral, Chacmool, Las Perlas, Ballenas, Marlín και Delfines. 

Μπορείτε να αποφύγετε να επισκεφτείτε αυτές τις παραλίες γεμάτες με σάργκασο κατά τη διάρκεια της σεζόν με φύκια για να μειώσετε τις πιθανότητες να συναντήσετε τεράστιες μάζες φυκιών στην ακτή όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε, να κολυμπήσετε και να απολαύσετε μια μέρα στην παραλία. 

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Isla Mujeres, ένα μικρό νησί σε μικρή απόσταση με το φέρι στον κόλπο από το Κανκούν, όπου θα βρείτε το λιγότερο σαργάσο στην περιοχή της Καραϊβικής του Μεξικού. 

Μείνετε ενημερωμένοι για την κατάσταση των φυκιών

Η κυβέρνηση και η τουριστική βιομηχανία του Μεξικού γνωρίζουν ότι τα φύκια στο Κανκούν είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τους επισκέπτες και τους ντόπιους. Ενημερώνουν τακτικά την κατάσταση των φυκιών για διαφορετικές παραλίες και περιοχές στο Κανκούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σχεδιάσουν γύρω από αυτό. 

Ακολουθήστε τις κυβερνητικές και τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξενοδοχείων για να λαμβάνετε καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με τα επίπεδα σάργκασου και φωτογραφίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μετρήσετε την επίδραση που έχει στην περιοχή. 

Οι χάρτες Sargassum χρησιμοποιούνται συχνά για να δείξουν τις παραλίες και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα χειρότερα ή τα λιγότερο προβληματικά επίπεδα φυκιών γύρω από το Κανκούν.

Τα επίπεδα Sargassum παρακολουθούνται επίσης καθημερινά με ένα εύκολα κατανοητό σύστημα κατάταξης με βάση το χρώμα, όπως ακριβώς χρησιμοποιείται για ρεύματα και ριπτίδια. 

 • Πράσινο σημαίνει λίγο έως καθόλου σαργάσο
 • Το κίτρινο σημαίνει μέτρια επίπεδα σαργασσού
 • Πορτοκαλί σημαίνει υψηλά επίπεδα σαργασσού
 • Το κόκκινο σημαίνει υπερβολικά επίπεδα σαργασσού

Εάν βλέπετε πράσινες ή κίτρινες ενδείξεις για τις παραλίες που σκοπεύετε να επισκεφτείτε, δεν θα πρέπει να είναι μεγάλο πρόβλημα.

Εάν βλέπετε πορτοκαλί ή κόκκινους δείκτες, είναι ένα σημάδι ότι ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτήν την περιοχή εάν δεν γνωρίζετε ότι γίνονται προσπάθειες εκκαθάρισης σαργασών. 

Επιλέξτε ξενοδοχεία που κάνουν προσπάθειες αφαίρεσης φυκιών

Τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα all-inclusive θέρετρα στο Κανκούν είναι τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε εάν πηγαίνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των φυκιών και θέλετε να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα. 

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα υψηλότερης κατηγορίας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να καθαρίσουν και να απομακρύνουν με συνέπεια το σαργάσο από τις ιδιωτικές τους παραλίες σε καθημερινή βάση. 

Δεν είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τα ταξίδια με χαμηλό προϋπολογισμό, αλλά τα φθηνότερα ξενοδοχεία απλώς δεν έχουν τα χρήματα για να καλύψουν την καθημερινή μη αυτόματη εκκαθάριση σαργασσού. 

Εάν η αποφυγή του σαργασού είναι σημαντική για εσάς, βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο σας παρακολουθεί και καθαρίζει με συνέπεια τα φύκια ρωτώντας ένα μέλος του προσωπικού ή ελέγχοντας το online πριν κάνετε κράτηση δωματίου. 

Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές για να επισκεφθείτε τη Βοσνία το 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μερικά από τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα που είναι γνωστό ότι αφαιρούν το σαργάσο καθημερινά είναι:

 • Jashita
 • Banyan Tree Mayakoba
 • Andaz MayakobaΠερισσότερα
 • Paradisus Playa del Carmen
 • Τσάμπλ Μάρωμα

Σχεδόν κάθε κορυφαίο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και θέρετρο στο Κανκούν θα καταβάλλει καθημερινές προσπάθειες για να καθαρίσει και να απομακρύνει το βρωμερό, αντιαισθητικό σαργάσο από την παραλία. Απλά φροντίστε να ρωτήσετε πριν κάνετε κράτηση! 

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Οι μάζες των Sargasso στην παραλία με έναν μπλε συννεφιασμένο ουρανό για να δείξουν πώς τα φύκια του Κανκούν επηρεάζουν τις παραλίες

Fabian Montano Hernandez/Shutterstock

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε και να έχετε υπόψη σας για να αποφύγετε τα τρομακτικά φύκια του Κανκούν; Ακολουθούν μερικές χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές για να διατηρήσετε το ταξίδι σας στην παραλία καθαρό και παρθένο. 

“Ανακαλύψτε τις καλύτερες παραλίες στην Αγγλία: Ένας απόλυτος οδηγός για τους λάτρεις της παραλίας”(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

 • Προχωρήστε στην κορυφή του «7». Οι παραλίες του Κανκούν (και κατά συσχετισμό, τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία και θέρετρα) είναι διατεταγμένες σε σχήμα 7. Οι παραλίες και τα θέρετρα κοντά στο κάτω μέρος των 7 τείνουν να έχουν περισσότερα φύκια από αυτά στην κορυφή. Κατευθυνθείτε στις περιοχές των «πάνω 7» όπως η Playa Tortugas, η Playa Langosta, η Playa Ancha και η παραλία Caracol για να έχετε καλύτερες πιθανότητες να αποφύγετε το σαργασσούμι. 
 • Οι δημόσιες παραλίες καθαρίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Το Μεξικό λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα των φυκιών επειδή έχει τέτοια επίδραση στον τουρισμό. Ακόμη και οι δημόσιες παραλίες καθαρίζονται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει χώρος για τους θαλασσοπόρους να απολαύσουν την άμμο και την ακτή χωρίς τα βρωμερά φύκια κοντά. Τρακτέρ, φτυάρια και βάρκες σαργασσού χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τις παραλίες καθαρές. 
 • Αντ’ αυτού, απολαύστε την πισίνα. Αν φτάσετε στο Κανκούν την εποχή των φυκιών και δεν αντέχετε τη μυρωδιά ή τον τρόπο που περιορίζει την πρόσβασή σας στο νερό, κατευθυνθείτε στην πισίνα. Η μυρωδιά του σαργασού είναι έντονη, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα όταν είστε εκτός παραλίας, εκτός εάν το ρεύμα αέρα είναι ισχυρό ή το ξενοδοχείο σας βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία. 
 • Επιβιβαστείτε σε μια βάρκα. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τον ωκεανό στο Κανκούν αν έρχεστε κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής με φύκια – ίσως χρειαστεί να κατεβείτε από την παραλία, ωστόσο! Μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα ή να κάνετε μια περιήγηση με σκάφος ή μια κρουαζιέρα για να δείτε όμορφα κοντινά νησιά, άγρια ​​ζωή, ψάρεμα και πολλά άλλα. 
 • Ελέγξτε την κατάσταση του σάργκασου πριν πάτε. Πολλοί ιστότοποι και λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τα επίπεδα σαργασσού στο Κανκούν σε καθημερινή βάση για να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να παραμένουν ενημερωμένοι. Μπορείτε να ελέγξετε τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένετε ή να δείτε πιο γενικούς ιστότοπους όπως το  Sargassum Monitoring .

Συχνές Ερωτήσεις

Παραλία στο Κανκούν καλυμμένη με φύκια κατά τη διάρκεια της εποχής των φυκιών με τιρκουάζ νερά και έναν γαλάζιο ουρανό

Anna ART/Shutterstock

Πιθανώς να έχετε μερικές ακόμη ερωτήσεις σχετικά με τα φύκια Κανκούν και τι πρέπει να γνωρίζετε για να τα αποφύγετε ή να τα αντιμετωπίσετε καλύτερα. Δείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!  

 

Τα φύκια εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα στο Κανκούν;

Τα φύκια του Κανκούν συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για τους τουρίστες και τους θαλασσοπόρους. Στην πραγματικότητα, τα ποσά σάργκασου τον Μάρτιο του 2023 έσπασαν ρεκόρ στο Κανκούν.

Καθώς το πρόβλημα με τα φύκια επιδεινώνεται, γίνονται περισσότερες προσπάθειες για την αφαίρεση και τη μείωση της ποσότητας που καταλήγει σε παραλίες με εξοπλισμό, φράγματα και άλλα.

Ποιους μήνες έχει το Κανκούν φύκια;

Το Κανκούν βιώνει την κορύφωση της σεζόν με φύκια από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αλλά θα βρείτε σαργάσο στις ακτές του Κανκούν από περίπου Φεβρουάριο-Μάρτιο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ποια εποχή του χρόνου είναι τα φύκια η χειρότερη στο Κανκούν;

Τα φύκια του Κανκούν κορυφώνονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με την αναμενόμενη αιχμή τον Ιούνιο του 2023.

Το ζεστό νερό βοηθά το σαργάσο να ευδοκιμήσει, οπότε καθώς ο ωκεανός κρυώνει γύρω στον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, τα φύκια δεν προκαλούν ανησυχία.

Ποιο μέρος του Κανκούν δεν έχει φύκια;

Κάθε μέρος του Κανκούν ασχολείται με κάποιο βαθμό φυκιών σαργασσού κατά την εποχή των φυκιών, αλλά ορισμένες περιοχές είναι καλύτερες από άλλες.

Οι βόρειες παραλίες στο Κανκούν μπορεί να έχουν λιγότερα φύκια από εκείνες που βρίσκονται πιο νότια. Το κοντινό Isla Mujeres (σε μικρή απόσταση με το φέρι) έχει τα λιγότερα φύκια από οποιαδήποτε παραλία της Μεξικάνικης Καραϊβικής.

Υπάρχει σάργκασος ​​στο Κανκούν 2023;

Ναι, τα φύκια sargassum βρίσκονται στο Κανκούν το 2023. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα των φυκιών στο Κανκούν το 2023 έχει σπάσει ρεκόρ φτάνοντας νωρίτερα από το συνηθισμένο (Φεβρουάριο) και σε υψηλότερες ποσότητες.

Λοιπόν, τα φύκια του Κανκούν σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσετε το ταξίδι σας;

Το πρόβλημα με τα φύκια στο Κανκούν μπορεί να κάνει τις εμπειρίες στην παραλία δύσοσμες, αντιαισθητικές, άβολες και δυνητικά επικίνδυνες (αν και αυτό είναι πραγματικά σπάνιο). Σημαίνει όμως ότι πρέπει να ακυρώσετε το ταξίδι σας;

Τα φύκια του Κανκούν μπορεί να είναι ένα πρόβλημα από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά είναι μόνο στη χειρότερη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε εκτός αυτής της περιόδου αιχμής των 3 μηνών, δεν θα καταστρέψει το ταξίδι σας!

Αεροπορικά εισιτήρια για Ακαπούλκο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ακόμα κι αν σκοπεύετε να πάτε στο Κανκούν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, η εποχή του σαργασσού δεν χρειάζεται να είναι κάτι που θα διακόψει.

Εάν σχεδιάζετε δραστηριότητες εκτός παραλίας, επιλέγετε ξενοδοχεία και θέρετρα που καθαρίζουν χειροκίνητα την ακτή καθημερινά και προσπαθήσετε να παραμείνετε στις βορειότερες παραλίες που έχουν λιγότερα φύκια, μπορείτε να περάσετε υπέροχα. 

Το πρόβλημα με τα φύκια σαργασού στο Κανκούν δεν θα εξαφανιστεί σύντομα, αλλά οι προσπάθειες για μείωση και συνεχή αφαίρεση αυτών των οργανικών χαλιών από την ακτή αρχίζουν να σημειώνουν πρόοδο. 

Δεδομένου ότι το Κανκούν έχει τόσα πολλά να προσφέρει στους τουρίστες – ναι, ακόμη και πέρα ​​από αυτές τις όμορφες παραλίες με λευκή άμμο – είναι απολύτως πιθανό τα φύκια στην παραλία να μην παρεμποδίσουν την επίσκεψή σας. 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια