Ο απόλυτος οδηγός για την ευρωπαϊκή εξουσιοδότηση ταξιδιού ETIAS

Όλοι ονειρεύονται απίστευτες ευρωπαϊκές διακοπές. Είτε σκοπεύετε να επισκεφθείτε τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, να κάνετε μια βόλτα στους δρόμους του Άμστερνταμ ή να χαλαρώσετε σε μια παραλία της Βαρκελώνης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υποβάλετε μια αίτηση ETIAS. Από το 2024 θα απαιτείται για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την εξουσιοδότηση ταξιδιού ETIAS, αυτός ο οδηγός συντάχθηκε για να σας καθοδηγήσει σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι το ETIAS;

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ΕΤΙΑΣ) είναι ένα σύστημα πληροφορικής που θα αυξήσει τους ελέγχους ασφαλείας για όσους ταξιδεύουν στο Χώρος Σένγκεν, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος και Ρουμανία από χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Η ταξιδιωτική εξουσιοδότηση ETIAS δεν θα απαιτείται για όσους ταξιδεύουν στην Ιρλανδία. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Η ακριβής ημερομηνία από την οποία οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση θα δημοσιευθεί εδώ.

Οι στόχοι για το κυρίως αυτοματοποιημένο σύστημα είναι η καλύτερη διαχείριση των συνόρων και η πρόληψη της διασυνοριακής τρομοκρατίας και εγκλημάτων. Θα επικεντρωθεί σε κινδύνους που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση, την ασφάλεια και τις υψηλές επιδημίες. Αυτές οι πληροφορίες θα τους επιτρέψουν να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ταξιδιώτες που δεν ενέχουν κανέναν από αυτούς τους κινδύνους, το σύστημα θα απλοποιήσει τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ETIAS και Visa Σένγκεν;

Οι πολίτες περισσότερων από 100 εθνών χρειάζονται βίζα Σένγκεν για να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει πολλά βήματα, μια αμοιβή περίπου 80 € και συνήθως τουλάχιστον δύο εβδομάδες αναμονής. Εάν απαιτείται να υποβάλετε αίτηση για βίζα Σένγκεν, δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ETIAS.

Η εξουσιοδότηση ταξιδιού ETIAS δεν είναι βίζα. Οι υπήκοοι χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης θα συνεχίσουν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια ταξιδιού ETIAS. Το ETIAS θα είναι παρόμοιο με συστήματα που υπάρχουν ήδη σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια εύκολη ηλεκτρονική εφαρμογή που δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί και θα προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ETIAS;

Εάν είστε υπήκοος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας ή ενός από τους άλλους 62 χώρες που εξαιρούνται από τη Βίζα Σένγκεντότε πρέπει να συμπληρώσετε την εξουσιοδότηση ταξιδιού ETIAS.

Πόσο κοστίζει η Αίτηση ETIAS;

Το κόστος είναι 7 € και θα ισχύει μόνο για ταξιδιώτες μεταξύ 18 και 70 ετών. Θα πληρώσετε το τέλος μέσω διαδικτύου με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και στη συνέχεια θα σας δοθεί πρόσβαση στη φόρμα αίτησης.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για ETIAS;

Η εφαρμογή ETIAS μπορεί να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά ή μέσω εφαρμογής στην κινητή συσκευή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμο το διαβατήριό σας όταν συμπληρώνετε την αίτηση. Εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρονται στο διαβατήριό σας, θα πρέπει επίσης να παρέχετε:

  • Διεύθυνση
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
  • Τηλεφωνικό νούμερο
  • Εκπαίδευση και εργασιακό ιστορικό
  • Η πρώτη χώρα της ΕΕ που σκοπεύετε να επισκεφτείτε
  • Γυναικείο όνομα (αν υπάρχει)
  • Απαντήσεις σε ερωτήσεις ιστορικού και καταλληλότητας

Πόσος χρόνος διαρκεί η διαδικασία ETIAS;

Η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης ETIAS θα πρέπει να διαρκέσει μεταξύ 5 – 10 λεπτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχετε τα αποτελέσματά σας σχεδόν αμέσως. Εάν απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι μετά την ολοκλήρωση της αίτησής σας, τα αποτελέσματα ενδέχεται να χρειαστούν έως και 30 ημέρες.

Τι γίνεται εάν η Αίτησή μου ETIAS Δεν Εγκριθεί;

Εάν η αίτησή σας δεν εγκριθεί, θα ενημερωθείτε για το ποιο κράτος μέλος έλαβε την απόφαση και γιατί. Θα έχετε την επιλογή να υποβάλετε ένσταση κατά της απόφασης ή να προσαρμόσετε την αίτησή σας και να προσπαθήσετε ξανά. Εάν δεν εγκριθείτε, θα σας δοθούν οδηγίες για τη διαδικασία ένστασης.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει το My ETIAS;

Η άδεια ταξιδιού ETIAS ισχύει για τρία χρόνια ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου σας, όποιο χρονικό διάστημα είναι μικρότερο.

Ωστόσο, η άδεια ταξιδιού σας μπορεί να ανακληθεί εάν διαπιστωθούν στοιχεία ότι παρείχατε δόλιες πληροφορίες σχετικά με την αίτησή σας ή εάν δεν ισχύουν πλέον οι προϋποθέσεις για την έκδοση της άδειας ταξιδιού.

Η Έγκριση ETIAS εγγυάται την είσοδο στον χώρο Σένγκεν;

Όχι. Τελικά οι συνοριακές αρχές παίρνουν την τελική απόφαση σχετικά με το αν μπορείτε ή όχι να εισέλθετε στη ζώνη Σένγκεν.

Αν και είναι άλλο ένα βήμα για τους ταξιδιώτες, η απλή και γρήγορη εξουσιοδότηση ETIAS θα κάνει τελικά την επίσκεψή σας στην Ευρώπη ασφαλέστερη και πιο ευχάριστη.

Διαβάστε επίσης:Μόνο για καλοφαγάδες :11 Ευρωπαϊκές πόλεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίζα της Αιγύπτου

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.