Το απόλυτο οδικό ταξίδι από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο

Ένα οδικό ταξίδι από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο είναι μια εμπειρία για τους τολμηρούς. Μεταξύ της Νότιας Αυστραλίας και της Βόρειας Επικράτειας, έχετε ατελείωτες περιοχές του τίποτα που διακρίνονται από δραματικά χαρακτηριστικά και ορόσημα που γίνονται αξιοσημείωτα από την απομακρυσμένη απομόνωσή τους.

Η απόσταση από την Αδελαΐδα έως το Δαρβίνο είναι τεράστια, με πάνω από 3.000 χιλιόμετρα δρόμου που πρέπει να διασχίσετε και μόνο λίγες κοινότητες που μπορείτε να επισκεφτείτε στην πορεία. Αυτή είναι η πραγματική Outback Αυστραλία, όπου η κόκκινη σκόνη καλύπτει τα πάντα, η σκιά είναι ανύπαρκτη και ο ήλιος είναι αμείλικτος. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 10 ημέρες για να κάνετε το μακρύ οδικό ταξίδι στο Top End της Αυστραλίας, αλλά παρά την απόσταση, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της χώρας για εξερεύνηση.

Είναι πολύ μακριά από τις παραλίες και τις πόλεις της ακτής, και στο δρόμο σας προς τα βόρεια μπορείτε να επισκεφθείτε παλιές πόλεις εξόρυξης, το εμβληματικό Uluru και μόλις φτάσετε στο Δαρβίνο, τα τροπικά δάση της Βόρειας Επικράτειας, έναν άλλο κόσμο μακριά από τις ερήμους του κόκκινου κέντρο.

Σύσταση: Εάν νοικιάζετε αυτοκίνητο για αυτό το οδικό ταξίδι από την Αδελαΐδα στο Περθ, φροντίστε να επισκεφτείτε το Rentalcars.com. Ψάχνουν και συγκρίνουν τιμές ενοικίασης από όλες τις μεγάλες εταιρείες ενοικίασης στην Αυστραλία, ώστε να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή τιμή για το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο σας.

Διαβάστε επίσης:15 καλύτερα Airbnbs στην Αδελαΐδα, Αυστραλία (έκδοση 2023)

Καλύτερη ώρα για οδικό ταξίδι από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο

Ένα οδικό ταξίδι από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο θα σας ταξιδέψει όχι μόνο μέσα από την εκπληκτική ποικιλομορφία της Αυστραλίας αλλά και από τις τεράστιες διακυμάνσεις του κλίματος. Με τη νότια τοποθεσία της, η Αδελαΐδα απολαμβάνει τέσσερις εποχές και ένα αρκετά ήπιο κλίμα. Τα καλοκαίρια όμως μπορεί να είναι καυτά ζεστά και οι χειμώνες κρύοι και βροχεροί. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Αδελαΐδα όλο το χρόνο, αλλά θα θέλετε να εξετάσετε την καλύτερη εποχή του χρόνου για να αναχωρήσετε από την πόλη όταν κατευθυνθείτε βόρεια.

Ο Δαρβίνος βιώνει ένα ακραίο τροπικό κλίμα, με έντονες βροχοπτώσεις την υγρή, καλοκαιρινή περίοδο και πολλούς κυκλώνες. Η ξηρή, χειμερινή περίοδος είναι η καλύτερη εποχή για να βρεθείτε στο Δαρβίνο. Δεν θα κάνει κρύο και θα χάσετε τη χειρότερη υγρασία. Η υγρή περίοδος διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο και το οδικό ταξίδι στο Top End μπορεί να είναι επικίνδυνο και απρόβλεπτο αυτή την εποχή, καθώς τα ποτάμια ξεσπούν από τις όχθες τους και οι κοινότητες μπορεί να αποκοπούν για μέρες.

Προσπαθήστε να φτάσετε στο Darwin κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, για να αποφύγετε τις βροχές και να απολαύσετε τον πιο ευχάριστο καιρό. Το να φύγετε από την Αδελαΐδα στο τέλος του καλοκαιριού θα ήταν ιδανικό, καθώς κατευθύνεστε βόρεια προς τον ήλιο καθώς ο νότος γίνεται πιο κρύος.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την οδήγηση από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο

Η διαδρομή από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα οδικά ταξίδια που μπορείτε να κάνετε στην Αυστραλία. Για την πλειονότητα της διαδρομής άνω των 3000 χιλιομέτρων, θα βρίσκεστε στον ίδιο δρόμο, τον φαινομενικά ατελείωτο αυτοκινητόδρομο Stuart που πρωτοστάτησε από τους πρώτους Ευρωπαίους εξερευνητές που διέσχισαν το άδειο κέντρο της χώρας. Για τεράστια τμήματα της εθνικής οδού, το τοπίο μπορεί να φαίνεται αμετάβλητο και μονότονο, γι’ αυτό κάντε συχνές στάσεις ανάπαυσης όπου μπορείτε για να αποφύγετε την εξάντληση.

Αυτός είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος σε αυτό το μέρος της Αυστραλίας, αλλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να βρεθείτε μόνοι σας εκεί έξω. Είναι στρωμένος ολόκληρος ο δρόμος, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή οδική βοήθεια και επενδύστε σε μερικά μπιτόνια για να φέρετε μαζί σας εφεδρικό νερό και καύσιμα . Υπάρχουν πολλά οδικά σπίτια και στάσεις ανάπαυσης, αλλά θέλετε να είστε προετοιμασμένοι ούτως ή άλλως. Εάν κολλήσετε ή καταρρακωθείτε, κάποιος θα είναι μαζί τελικά, απλά πρέπει να είστε υπομονετικοί.

Ο αυτοκινητόδρομος χρησιμοποιείται από τα τεράστια οδικά τρένα της Αυστραλίας που μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ των πολιτειών και στην αρχή μπορεί να φαίνονται αρκετά τρομακτικά καθώς τρέχουν προς το μέρος σας. Θα τα συνηθίσετε, αλλά να είστε προσεκτικοί όταν τα προσπερνάτε.

Προσέξτε και την άγρια ​​ζωή, μόλις ο ήλιος αρχίσει να δύει, τα καγκουρό θα αρχίσουν να αναπηδούν κατά μήκος του δρόμου. Μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα οχήματα και στους ανθρώπους μέσα, επομένως αποφύγετε την οδήγηση τη νύχτα . Μόλις φτάσετε στη Βόρεια Επικράτεια, βρίσκεστε στη χώρα των κροκοδείλων, επομένως να είστε προσεκτικοί γύρω από τις πηγές νερού και να μην κατασκηνώνετε κοντά στα ποτάμια .

Έξω από την Αδελαΐδα, το Άλις Σπρινγκς και το Δαρβίνο, θα υπάρχουν λίγες επιλογές διαμονής . Εάν έχετε μια καλή σκηνή και άλλο εξοπλισμό κατασκήνωσης, το κάμπινγκ είναι μια καλή επιλογή και υπάρχουν πολλά υπέροχα κάμπινγκ κατά μήκος της διαδρομής βόρεια. Τα Roadhouses προσφέρουν βασικά αλλά γενικά υπερτιμημένα καταλύματα στον αυτοκινητόδρομο και σε μικρές κοινότητες.

Το απόλυτο οδικό ταξίδι από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο

Ωστόσο, πριν φτάσουμε στο δρομολόγιό μας, θέλαμε απλώς να σας υπενθυμίσουμε να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλιση. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί και, πιστέψτε μας, δεν θέλετε να κολλήσετε με χιλιάδες δολάρια σε ιατρικούς λογαριασμούς. Όπως είπε κάποτε ένας σοφός άνθρωπος, «Αν δεν μπορείς να αντέχεις την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψεις». Μην φεύγετε λοιπόν από το σπίτι χωρίς αυτό.

Η SafetyWing προσφέρει ταξιδιωτική ασφάλιση μόνο για περίπου 10 $ την εβδομάδα, καθιστώντας την αδιανόητη. Μπορείτε να λάβετε μια γρήγορη, μη δεσμευτική προσφορά παρακάτω:

Το SafetyWing, φυσικά, δεν είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή. Δύο άλλες δημοφιλείς εναλλακτικές είναι το World Nomads και το Heymondo.

Τώρα με αυτό το πρόβλημα, ας φέρουμε ήδη αυτό το δρομολόγιο από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο στο δρόμο (λογοπαίγνιο)!

Το κέντρο της πόλης της Αδελαΐδας βλέπει προς την πεζογέφυρα στο Elder Park σε μια φωτεινή μέρα.  Αυστραλία
amphoto_au / shutterstock.com

Αδελαΐδα

Η Αδελαΐδα είναι χιλιόμετρο μηδέν στο ταξίδι σας στο Δαρβίνο. Αφού εξερευνήσετε τη χαλαρή πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας, επισκεφτείτε παραλίες και βοτανικούς κήπους και μάθετε για τη μοναδική αποικιακή κληρονομιά της πόλης, ήρθε η ώρα να μπείτε στο αυτοκίνητο και να ξεκινήσετε να κατευθύνεστε βόρεια.

Προμηθευτείτε προμήθειες και όποιες οικιακές ανέσεις δεν μπορείτε να χάσετε όσο βρίσκεστε στην Αδελαΐδα, γιατί αυτή είναι η τελευταία πόλη που θα βλέπετε για πολύ καιρό.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στην Αδελαΐδα:
ibis AdelaideAdelaide Riviera HotelFranklin Apartments

Port Augusta Νότια Αυστραλία, τερματισμός του κόλπου Spencer που περιβάλλεται από ερημικό τοπίο
demamiel62 / shutterstock.com

Πορτ Αουγκούστα

Το πρώτο μέρος του ταξιδιού σας από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο θα σας δει να ακολουθείτε την ακτογραμμή βόρεια από την πόλη κατά μήκος του Μεγάλου Αυστραλιανού όρμου, μέχρι την πρώτη σας στάση στο Port Augusta. Είναι μια διαδρομή 300 χιλιομέτρων για να ξεκινήσετε τα πράγματα και να χαλαρώσετε στο οδικό ταξίδι, μια απόσταση που σύντομα δεν θα μοιάζει καθόλου.

Στο Port Augusta, θα αρχίσετε να αφήνετε πίσω την πράσινη νότια ακτή και να μπείτε σε ένα πιο άνυδρο και ξηρό κλίμα. Δίπλα στις όμορφες παραλίες, μπορείτε να εξερευνήσετε τα απόκρημνα βουνά της οροσειράς Flinders και να σταματήσετε στο Wadltata Outback Center για να μάθετε περισσότερα για την έρημο που πρόκειται να εισέλθετε. Το Port Augusta είναι το σημείο όπου ξεκινά ο αυτοκινητόδρομος Stuart προς τη Βόρεια Επικράτεια, ένας δρόμος που πρόκειται να τον γνωρίσετε καλά.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στο Port Augusta:
Augusta Courtyard MotelMajestic Oasis ApartmentsMotel Poinsettia

Υπόγεια Σερβική Εκκλησία.  Το Coober Pedy είναι μια πόλη εξόρυξης οπαλίου και γνωστή για τις υπόγειες κατοικίες της, χτισμένες ενάντια στη ζέστη, γνωστές ως πιρόγες.  Αυστραλία.
JuliaST / shutterstock.com

Coober Pedy

Καθώς ακολουθείτε τον αυτοκινητόδρομο Stuart βόρεια στο ταξίδι σας από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο με το αυτοκίνητο, σύντομα θα εισέλθετε στις ερήμους της Νότιας Αυστραλίας. 500 χιλιόμετρα βόρεια του Port Augusta βρίσκεται η πόλη Coober Pedy, όπου μπορείτε να μάθετε τις σκληρές συνθήκες που ζουν οι ντόπιοι εδώ.

Το Coober Pedy βλέπει μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αυστραλία, αλλά η πόλη κατοικήθηκε από Ευρωπαίους που προσπαθούσαν να κερδίσουν χρήματα από το πολύτιμο οπάλιο που βρέθηκε στο έδαφος. Για να αντιμετωπίσουν την εξαιρετική ζέστη, οι κάτοικοι άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους υπόγεια, στον σχετικά πιο δροσερό βράχο. Περάστε τη νύχτα στο Coober Pedy, καθώς πολλά από τα μοτέλ και τα ξενοδοχεία είναι χτισμένα υπόγεια, κάνοντας αυτό μια μοναδική διανυκτέρευση.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στο Coober Pedy:
The Underground MotelZen Underground B&BBIG4 Stuart Range Outback Resort

Uluru κάτω από αργά το απόγευμα ουρανό στο εθνικό πάρκο Uluru-Kata Tjuta.  Ο σχηματισμός βράχου ψαμμίτη είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αυστραλίας.
Michael Hoeck / shutterstock.com

Ουλουρού

Τώρα αρχίζουν οι πολύ μεγάλες αποστάσεις και η επόμενη πραγματική στάση στο δρομολόγιό σας από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο είναι ο εμβληματικός βράχος Uluru. Για να φτάσετε σε αυτήν την ιερή περιοχή των Αβορίγινων, θα αφήσετε τον αυτοκινητόδρομο και θα κατευθυνθείτε δυτικά, πιο μακριά στο Outback στο τεράστιο και υπέροχο Εθνικό Πάρκο Uluru-Kata Tjuta , ένα από τα πιο δημοφιλή εθνικά πάρκα στην Αυστραλία.

Αν έχετε χρόνο, θα θέλετε να περάσετε μερικές νύχτες εδώ. Κάντε ένα διάλειμμα από την οδήγηση και απολαύστε τα σουρεαλιστικά τοπία της ερήμου. Παρακολουθήστε την ανατολή ή τη δύση του ηλίου πάνω από το Uluru, μάθετε για τους τοπικούς θρύλους και την ιστορία του βράχου και επισκεφθείτε το Kata Tjuta , για πιο υπέροχα, βραχώδη θέα.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε κοντά σε Uluru:
Sails in the DesertDesert Gardens HotelEmu Walk Apartments

Πεζοπόρος στην κορυφή του όρους Gillen λίγο έξω από το Alice Springs στην κεντρική Αυστραλία.
Ryan Webber / shutterstock.com

Άλις Σπρινγκς

Αν και το Alice Springs αναφέρεται συχνά ως η πύλη προς το Uluru, είναι ακόμα 500 χιλιόμετρα μακριά. Τώρα βρίσκεστε στη Βόρεια Επικράτεια, σχεδόν ακριβώς στο κέντρο της ηπείρου. Με πληθυσμό λίγο περισσότερους από 20.000 κατοίκους, το Alice Springs μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην επικράτεια και σε σύγκριση με τις μικρές κοινότητες και τα οδικά σπίτια που θα έχετε περάσει στο δρόμο εδώ, θα φαίνεται σαν μια πολύβουη μητρόπολη.

Προμηθευτείτε προμήθειες, αλλά περιπλανηθείτε για να εξερευνήσετε την ιδιόμορφη φύση της απομακρυσμένης Outback Australia. Επισκεφτείτε το τοπικό μουσείο και συμμετάσχετε σε ταξίδια στην έρημο για να μάθετε περισσότερα για τη μοναδική κληρονομιά των ντόπιων Αβορίγινων που αποκαλούν αυτή τη γη πατρίδα για χιλιάδες χρόνια.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στο Alice Springs:
Desert Palms Alice SpringsDiplomat MotelJump Inn Alice Budget Accommodation

totajla/shutterstock.com

Tennant Creek

Άλλα 500 χιλιόμετρα βόρεια κατά μήκος της εθνικής οδού Stuart σας φέρνουν στο Tennant Creek, όπου τα αγροκτήματα βοοειδών έχουν το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου και τα τοπία είναι τεράστια. Επισκεφθείτε τον παλιό τηλεγραφικό σταθμό, που χτίστηκε εδώ για να συνδέσει την Αδελαΐδα με τον Δαρβίνο και στη συνέχεια με την υπόλοιπη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Μπορείτε επίσης να σταματήσετε στο Devil’s Marbles , έναν ιερό χώρο των Αβορίγινων που αποτελείται από σχεδόν τέλεια σφαιρικούς ογκόλιθους.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στο Tennant Creek:
Goldfields Hotel Motel

5 βασικά είδη συσκευασίας για την Αυστραλία

#1 Καλή κάμερα – Το πιθανότερο είναι ότι θα τραβάτε φωτογραφίες σχεδόν ασταμάτητα στην Αυστραλία, επομένως χρειάζεστε πραγματικά μια καλή κάμερα για να αποδώσετε την ομορφιά της. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το Sony RX100 III . Είναι εξαιρετικά ελαφρύ, συμπαγές και η ποιότητα της εικόνας είναι εκπληκτική.

#2 Καλά παπούτσια για περπάτημα – Θα υπάρχει πολλή βόλτα στην Αυστραλία, επομένως ένα καλό ζευγάρι παπούτσια είναι πραγματικά απαραίτητο. Τα παπούτσια go to είναι Nike Free 5.0 . Είναι άνετα, ελαφριά και στιβαρά. Όμορφα τα φοράμε όλη την ώρα. Περπατήσαμε ακόμη και σε πολλά βουνά/ηφαίστεια μαζί τους.

#3 Καλός οδηγός – Οι οδηγοί Lonely Planet εξακολουθούν να είναι οι αγαπημένοι μας και η έκδοσή τους στην Αυστραλία είναι πολύ εμπεριστατωμένη και απαραίτητη για οποιονδήποτε ταξιδεύει στην Αυστραλία.

#4 Καλό μπουκάλι νερού – Ο ήλιος μπορεί να είναι βάναυσος στην Αυστραλία, επομένως φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερό. Εξάλλου, το νερό της βρύσης είναι πόσιμο στην Αυστραλία, συν το ότι είναι δωρεάν. Το αγαπημένο μας είναι το μπουκάλι νερού Klean Kanteen Classic από ανοξείδωτο ατσάλι .

#5 Καλό αντηλιακό ασφαλές για τους υφάλους – Το συμβατικό αντηλιακό βλάπτει τους υφάλους, γι’ αυτό φροντίστε να πάρετε ένα καλό αντηλιακό ασφαλές για τους υφάλους. Το Blue Lizard Australian Sunscreen λειτουργεί εξίσου καλά με ένα κανονικό αντηλιακό, αλλά χωρίς όλες τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Ντέιλι Γουότερς

Το Daly Waters είναι λιγότερο πόλη και περισσότερο οδικό σπίτι με μέγιστο μόνιμο πληθυσμό μόλις 9 άτομα. Βρίσκεται 400 χιλιόμετρα βόρεια του Tennant Creek, αλλά η εμβληματική παμπ Daly Waters αποτελεί το τέλειο μέρος για να ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε την τελική ευθεία προς το Darwin.

Καθίστε αναπαυτικά σε αυτή την απομακρυσμένη παμπ και απολαύστε ένα ή δύο κρύα ποτά, ενώ θαυμάζετε τα ασυνήθιστα αναμνηστικά που διακοσμούν την ταβέρνα, η οποία έχει μείνει πίσω κατά τη διάρκεια των δεκαετιών από τους ταξιδιώτες που περνούν από εκεί.

Θέα στο Nourlangie από το Anbangbang Billabong, Εθνικό Πάρκο Kakadu, Αυστραλία
Ashley Whitworth / shutterstock.com

Αικατερίνη

Σε μικρή απόσταση 250 χιλιομέτρων, ο δρόμος είναι η Katherine, όπου η έρημος υποχωρεί και ο τροπικός βορράς αρχίζει. Η Katherine αποτελεί μια εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε το κοντινό φαράγγι Katherine , ένα εντυπωσιακό φαράγγι γεμάτο νερό και το τεράστιο εθνικό πάρκο Kakadu .

Το Kakadu είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Βόρειας Επικράτειας, μια υπέροχη περιοχή τροπικών τροπικών δασών και υγροτόπων, όπου μπορείτε να βρείτε κροκόδειλους, καταρράκτες και πολλά άλλα.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στην Κάθριν:
Pine Tree MotelBeagle Motor InnKnotts Crossing Resort

CAPE COCONUT / shutterstock.com

Δαρβίνος

Η τελευταία διαδρομή 300 χιλιομέτρων κατά μήκος της εθνικής οδού Stuart θα σας φέρει στον τελικό προορισμό σας, την πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας, τον τροπικό Δαρβίνο. Η μικρή πόλη είναι γεμάτη από υπέροχα μουσεία που θα σας δώσουν μια εικόνα για τη ζωή στο Top End. Ενώ βρίσκεστε στο λιμάνι, μπορεί να δείτε τον περίεργο κροκόδειλο να κολυμπάει τριγύρω.

Απολαύστε τα απομεινάρια της σύγχρονης ζωής, επισκεφθείτε τα εστιατόρια, κάντε κρουαζιέρα στην ακτογραμμή και κολυμπήστε στην ασφαλή λιμνοθάλασσα. Από το Δαρβίνο, μπορείτε να ξεκινήσετε μια ημερήσια εκδρομή στα νησιά Tiwi που ανήκουν σε Αβορίγινες ή μπορείτε να οδηγήσετε στο κοντινό Εθνικό Πάρκο Litchfield , όπου μπορείτε να βρείτε επικούς καταρράκτες, τρύπες για κολύμπι χωρίς κροκέτες και πυκνό τροπικό δάσος.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στο Ντάργουιν:
Argus Hotel DarwinOaks Elan DarwinRamada Suites Darwin

Και να το έχετε – το απόλυτο δρομολόγιο οδικού ταξιδιού. Είναι μια όμορφη διαδρομή από την Αδελαΐδα στο Δαρβίνο με το αυτοκίνητο και είμαστε βέβαιοι ότι θα το λατρέψετε όσο και εμείς.

Διαβάστε επίσης:Το απόλυτο οδικό ταξίδι Μελβούρνης προς Σίδνεϊ

Ο απόλυτος οδηγός για να ταξιδέψετε στην Αυστραλία

Τι να συσκευάσετε: Η απόλυτη λίστα συσκευασίας για backpackers

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.