Είναι ασφαλής για επίσκεψη στη λίμνη Κόμο το 2023;

Η λίμνη Κόμο στη βόρεια Ιταλία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η λίμνη δέχεται περίπου 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως , ένας πραγματικά εκπληκτικός αριθμός.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τη λίμνη Κόμο λόγω του πραγματικά εντυπωσιακού τοπίου. Η λίμνη σε σχήμα Υ απλώνεται κάτω από τα βουνά και προσφέρει εκπληκτική θέα. Αρκετές γοητευτικές πόλεις φωλιασμένες κατά μήκος της ακτής, όπως το Κόμο, το Μπελάτζιο και η Τόρνα, που προσφέρουν την κλασική ιταλική εμπειρία.

Πολλές διασημότητες και πλούσιοι άνθρωποι κάνουν αυτό το καλοκαιρινό τους σπίτι και μπορείτε να εντοπίσετε διάσημους ανθρώπους (ή τουλάχιστον τα αρχοντικά και τους κλασικούς κήπους τους) από μια περιήγηση με σκάφος στη λίμνη.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους που επισκέπτονται, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι το σωστό να κάνετε να συμμετάσχετε. Αξίζει τη δημοσιότητα η λίμνη Κόμο ή θα συναντήσετε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως το έγκλημα όταν εμφανιστείτε;

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού μελετώντας σε βάθος όσον αφορά την ασφάλεια. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να βεβαιωθείτε ότι το ταξίδι σας εκεί θα κυλήσει ομαλά.

Διαβάστε επίσης: Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Ιταλία

Είναι ασφαλής για επίσκεψη στη λίμνη Κόμο το 2023;

Ναι, η λίμνη Κόμο είναι ασφαλής για επίσκεψη. Η περιοχή είναι αρκετά απομακρυσμένη και κατοικημένη με μικρές πόλεις, όχι πόλεις, και το βίαιο έγκλημα είναι ανήκουστο.

Ωστόσο, όπως στους περισσότερους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μπορεί να συναντήσετε πορτοφολάδες ή άλλους μικροκλέφτες.

Η λίμνη Κόμο βρίσκεται στην Ιταλία, επομένως είναι καλή ιδέα να ερευνήσετε πρώτα την ασφάλεια ολόκληρης της χώρας. Ευτυχώς, όλη η Ιταλία είναι ασφαλής για επίσκεψη. Οι περισσότερες χώρες όπως ο Καναδάς δίνουν στους ταξιδιώτες το πράσινο φως για να πάνε σε όλη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου του Κόμο.

Απλώς πρέπει να λάβετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα παίρνατε στο σπίτι κατά βασικών εγκλημάτων όπως:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Απάτες
  • Λεκτική παρενόχληση

Άλλες χώρες είναι λίγο πιο προσεκτικές στις ταξιδιωτικές συμβουλές τους για την Ιταλία. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες  συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να είναι πιο προσεκτικοί στην Ιταλία λόγω του κινδύνου εμφύλιων αναταραχών και τρομοκρατίας.

Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι δεν ισχύουν για τη λίμνη Κόμο. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι αραιοκατοικημένη και ειρηνική, επομένως μεγαλύτερα ανατρεπτικά γεγονότα είναι εξαιρετικά απίθανο.

Επιπλέον, δεν είναι σημαντικός πολιτικός στόχος όπως θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη πόλη όπως η Νάπολη ή η πρωτεύουσα Ρώμη, επομένως είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσετε διαμαρτυρίες ή τρομοκρατική επίθεση.

Η λίμνη Κόμο βιώνει περιστασιακά πλημμύρες και κατολισθήσεις. Για παράδειγμα,  τον Ιούλιο του 2021 , η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις γύρω από τη λίμνη Κόμο και προκάλεσε εκκένωση πολλών πόλεων.

Αν και τα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα στη βόρεια Ιταλία, είναι απίθανο να συμβεί καταστροφή κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τον καιρό εκ των προτέρων και ακυρώστε εάν προβλέπεται έντονη βροχόπτωση (ακόμα και αν δεν θα υπάρξουν πλημμύρες, αυτός δεν θα είναι ο καλύτερος καιρός για να εξερευνήσετε τη λίμνη Κόμο.) Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν τη λίμνη Κόμο ως μια βάση για πιο δραστήριες διακοπές.

Η λίμνη Κόμο είναι δημοφιλής για δραστηριότητες όπως η βαρκάδα, αλλά βεβαιωθείτε ότι ασχολείστε με οποιαδήποτε θαλάσσια σπορ με ασφάλεια.

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μόνοι σας με σκάφος μόνο εάν είστε έμπειροι. Η λίμνη έχει εκπληκτικά ισχυρούς ανέμους που μπορούν να επηρεάσουν μικρότερα σκάφη. Οι άνεμοι τείνουν να είναι πιο ήρεμοι το πρωί.

Η λίμνη Κόμο έχει καθορισμένους χώρους για θαλάσσια σπορ, όπως βαρκάδα και θαλάσσιο σκι. Πριν κατευθυνθείτε στο νερό, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή περιοχή για τη δραστηριότητα που σχεδιάζετε.

Εάν κολυμπάτε, μένετε μόνο σε καθορισμένες παραλίες. Δεν θέλετε να κολυμπήσετε σε μια περιοχή που προορίζεται για βαρκάδα, θέτοντας τον εαυτό σας σε κίνδυνο!

Πολλοί τουρίστες κάνουν πεζοπορία στους όμορφους λόφους γύρω από τη λίμνη Κόμο, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι κάποιος γνωρίζει πάντα ποια διαδρομή ακολουθείτε, ώστε να μπορεί να ειδοποιήσει τις αρχές εάν χαθείτε.

Προσέξτε να μην υπερβάλλετε τον εαυτό σας ή να κάνετε λάθος στροφή – υπήρξαν τυχαίοι θάνατοι  πεζοπόρους στο παρελθόν.

Έγκλημα στη λίμνη Κόμο

Το έγκλημα απασχολεί τους ανθρώπους όποτε ταξιδεύουν. Δεν θέλετε να γίνετε θύμα εγκλήματος όταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι και πρέπει να πλοηγηθείτε σε ένα ξένο δικαστικό σύστημα, συχνά σε διαφορετική γλώσσα.

Η ίδια η λίμνη Κόμο δεν βιώνει εγκλήματα — είναι μια λίμνη, ένα σώμα νερού. Ωστόσο, οι πόλεις γύρω από τη λίμνη Κόμο, από το Κόμο μέχρι το Μπελάτζιο, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Κάθε φορά που βρίσκεστε κοντά σε άλλα άτομα, κινδυνεύετε να βιώσετε το έγκλημα. Η λίμνη Κόμο βρίσκεται στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας. Η Λομβαρδία είναι η επαρχία της Ιταλίας που έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας, με 4.866,3 περιστατικά  ανά 100.000 άτομα.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εγκληματικών περιστατικών συμβαίνουν στην κύρια περιφερειακή πόλη του Μιλάνου. Τα μικρότερα μέρη όπως οι πόλεις γύρω από τη λίμνη Κόμο έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Αν και το Κόμο είναι αρκετά κοντά στο Μιλάνο για να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή, είναι ένας κόσμος μακριά από την άποψη της ασφάλειας. Σύμφωνα με την αντίληψη των ανθρώπων που απάντησαν στην έρευνα εγκληματικότητας του Numbeo, το ποσοστό εγκληματικότητας στο Κόμο είναι χαμηλό.

Η περιοχή βαθμολογείται με 28,39 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι χαμηλή τιμή. Οι άνθρωποι αναφέρουν τη μεγαλύτερη ανησυχία για την κατάχρηση ναρκωτικών, τη διαφθορά και τις μικροκλοπές.

Τα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά έως ανύπαρκτα. Πολλοί κάτοικοι ανησυχούν ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται. Ωστόσο, ακόμη και με την αύξηση της εγκληματικότητας, η λίμνη Κόμο εξακολουθεί να είναι πολύ ασφαλής. Επιπλέον, η αύξηση δεν είναι μοναδική για τη λίμνη Κόμο.

Σε όλο τον κόσμο, το τέλος του lockdown για τον COVID-19 έφερε μια έξαρση της εγκληματικότητας που αρχίζει να ηρεμεί τώρα, λίγα χρόνια αργότερα.

Το ποσοστό εγκληματικότητας γύρω από τη λίμνη τείνει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής υψηλής περιόδου. Τα μεγαλύτερα πλήθη παρέχουν κάλυψη σε κλέφτες και απατεώνες κάθε είδους και περισσότερες ευκαιρίες.

Ωστόσο, είναι απίθανο να συναντήσετε κάτι πιο σοβαρό από πορτοφολάδες. Ακόμη και με την ελαφρά αύξηση της εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής υψηλής περιόδου, το ποσοστό εγκληματικότητας εξακολουθεί να είναι πολύ ασφαλές.

Πορτοφολάδες

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα στην Ιταλία είναι πορτοφολάδες και η λίμνη Κόμο δεν διαφέρει. Όπως προειδοποιεί η αυστραλιανή κυβέρνηση  στην ταξιδιωτική της συμβουλή, το μικροέγκλημα είναι συνηθισμένο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και τείνει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής υψηλής περιόδου.

Καθώς η λίμνη Κόμο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αυτή η προειδοποίηση ισχύει προφανώς για τη λίμνη. Πολλοί ταξιδιώτες πέφτουν θύματα πριν καν φτάσουν στη λίμνη Κόμο.

Οι κλέφτες λειτουργούν στα συχνά γεμάτα λεωφορεία και τρένα που μεταφέρουν τουρίστες από κοντινές πόλεις όπως το Μιλάνο στη λίμνη Κόμο.

Όταν ταξιδεύετε προς τη λίμνη, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει την τσάντα σας και τα τιμαλφή σας, καθώς οι πορτοφολάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το πλήθος για να σας βρουν.

Το άρπαγμα τσάντας δεν είναι τόσο συνηθισμένο στις πόλεις γύρω από τη λίμνη Κόμο, αλλά μπορεί να συμβεί πορτοφολάδες. Η ώρα αιχμής για πορτοφολάδες είναι το καλοκαίρι, από τα μέσα του πρωινού έως το απόγευμα, όταν καταφθάνουν τα πλήθη των ημερήσιων ταξιδιωτών.

Βεβαιωθείτε ότι τα πράγματά σας είναι κάπου όπου είναι δύσκολο να τα κλέψετε, όπως μια ζώνη με χρήματα, μια μπροστινή τσέπη ή μια θήκη της τσάντας σας με φερμουάρ. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην αφήνετε τα πράγματά σας χωρίς επίβλεψη.

Μην αφήνετε το τηλέφωνο ή το πορτοφόλι σας στο τραπέζι όταν κάθεστε στη βεράντα ενός καφέ ή εστιατορίου, καθώς αυτό διευκολύνει το αρπάξιμο. Μην αφήνετε την τσάντα σας κάτω ενώ περιπλανηθείτε για να έχετε μια καλή φωτογραφία.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια στιγμή απροσεξίας για να αφήσετε περισσότερα από την καρδιά σας στη λίμνη Κόμο.

Τα περισσότερα περιστατικά κλοπής τείνουν να συμβαίνουν, είναι η μεγαλύτερη πόλη που περιβάλλει τη λίμνη και αυτή που είναι πιο δημοφιλής στους τουρίστες. Αν και η κλοπή μπορεί να συμβεί και σε άλλες πόλεις, είναι πολύ λιγότερο πιθανό σε μια πιο κοιμισμένη πόλη όπως το Menaggio.

Απάτες

Όπως κάθε δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η λίμνη Κόμο έχει το μερίδιο απατεώνων που συχνά στοχεύουν τουρίστες. Προσέξτε να αποφύγετε δημοφιλείς απάτες όταν βρίσκεστε στο Κόμο.

Αν και οι απάτες δεν είναι επικίνδυνες, η απογοήτευση μπορεί να καταστρέψει το ταξίδι σας. Οι τοπικές επιχειρήσεις μερικές φορές εκμεταλλεύονται τους τουρίστες με κρυφές χρεώσεις, όπως η περιβόητη περίπτωση που ένα τοπικό καφέ χρέωνε επιπλέον χρήματα σε έναν Βρετανό τουρίστα για να κόψει ένα σάντουιτς στη μέση.

Πριν την παραγγελία, κοιτάζετε πάντα το μενού και διαβάζετε προσεκτικά τυχόν ψιλά γράμματα για κρυφές χρεώσεις.

Ορισμένες κρυφές χρεώσεις δημοσιεύονται στο πίσω μέρος της επιχείρησης, κοντά στην περιοχή του μπαρ, ώστε οι τουρίστες να μην βλέπουν όταν καθίσουν, οπότε προσπαθήστε να κάνετε μια σάρωση πριν παραγγείλετε οτιδήποτε.

Όταν κάνετε κράτηση για οτιδήποτε γύρω από τη λίμνη Κόμο, βεβαιωθείτε ότι κάνετε κράτηση μέσω μιας αξιόπιστης επιχείρησης. Δεν θέλετε να κάνετε κράτηση για ένα ενοικιαζόμενο σπίτι ή περιήγηση, μόνο για να εμφανιστείτε και να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει.

Όταν κάνετε προκράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας. Δεν θέλετε να πληρώσετε δύο φορές για τα εισιτήριά σας.

Οι απάτες στη λίμνη Κόμο δεν είναι τόσο συνηθισμένες όσο σε άλλα μέρη της Ιταλίας, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν (το πλήθος των τουριστών είναι πολύ προσοδοφόρος πειρασμός για τους απατεώνες). Απλώς χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας και θα πρέπει να μπορείτε να τα αποφύγετε.

Αποφυγή κακών περιοχών

Bellagio, Ιταλία – 16 Σεπτεμβρίου 2022: Άποψη της πινακίδας και της εισόδου στο Hotel Bellagio, που βρίσκεται σε ένα στενό απότομο δρομάκι με σκάλες στο χωριό Bellagio, Ιταλία, στη λίμνη Κόμο,/Kirk Fisher/Shutterstock

Δεδομένου ότι η λίμνη Κόμο είναι τόσο ασφαλής, δεν υπάρχουν κακές περιοχές από μόνες τους, αν και μπορεί να θέλετε να κρατάτε το πορτοφόλι σας λίγο πιο σφιχτά στους δρόμους του Κόμο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής πολυκοσμίας.

Η μόνη περιοχή που μπορεί να γίνει λίγο πρόχειρη είναι η περιοχή γύρω από το Como San Giovanni, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στη λίμνη.

Η περιοχή κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό μπορεί να αισθάνεται λίγο θολή μετά το σκοτάδι, αν και τα εγκληματικά περιστατικά είναι λίγα. Οι σταθμοί τρένων και λεωφορείων γενικά τείνουν να αισθάνονται πρόχειροι τη νύχτα όπου κι αν πάτε.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

kudla/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφάλειας για να επισκεφθείτε τη λίμνη Κόμο:

  • Να είστε προετοιμασμένοι για τα πλήθη του καλοκαιριού. Κάθε μέρα, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τη λίμνη Κόμο το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να γεμίζουν γρήγορα πλοία, λεωφορεία και καταλύματα. Αποφύγετε την πολυκοσμία κάνοντας κράτηση κατά τη διάρκεια της σεζόν ώμου ή φτάνοντας νωρίς το πρωί εάν το επισκεφτείτε το καλοκαίρι.
  • Κάντε online κράτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σας. Μπορείτε να αγοράσετε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια νωρίτερα από την επίσημη ιστοσελίδα. Αυτό σας γλιτώνει από το να περιμένετε σε μεγάλες ουρές για να αγοράσετε εισιτήρια αυτοπροσώπως και από τη σύγχυση σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων (δεν δημοσιεύονται με διαφάνεια).
  • Να είστε προσεκτικοί όταν οδηγείτε. Οι δρόμοι γύρω από τη λίμνη Κόμο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά τείνουν να είναι λοφώδεις και με στροφές. Οι τοπικοί οδηγοί δεν κάνουν πάντα την προσοχή που απαιτούν αυτές οι οδικές συνθήκες.
  • Ετοιμαστείτε για τους λόφους! Οι δρόμοι στις πόλεις είναι λοφώδεις και λιθόστρωτοι, με πολλές σκάλες. Άτομα με αναπηρικά καροτσάκια ή καροτσάκια μωρών μπορεί να δυσκολεύονται έξω από την κύρια πόλη του Κόμο.

Συχνές Ερωτήσεις

Zigres/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη στη λίμνη Κόμο:

Πόσο ασφαλής είναι η λίμνη Κόμο, Ιταλία;

Η λίμνη Κόμο της Ιταλίας είναι πολύ ασφαλής. Έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και εκτός από τους περιστασιακούς πορτοφολάδες, είναι πολύ απίθανο να αντιμετωπίσετε ένα έγκλημα ενώ επισκέπτεστε.

Πόσες μέρες στη λίμνη Κόμο είναι αρκετές;

Θέλετε να προϋπολογίσετε περίπου 3 ημέρες για τη λίμνη Κόμο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ζήσετε τη λίμνη χωρίς τα πλήθη των ημερήσιων ταξιδιωτών και να εξερευνήσετε όλες τις μικρές πόλεις γύρω της.

Γιατί δεν μπορείτε να κολυμπήσετε στη λίμνη Κόμο;

Μπορείτε να κολυμπήσετε στη λίμνη Κόμο και υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες προς τα βόρεια της λίμνης. Κολυμπήστε μόνο σε καθορισμένες περιοχές κολύμβησης για να αποφύγετε την κυκλοφορία των σκαφών. Δεν μπορείτε να κολυμπήσετε κοντά στην πόλη του Κόμο επειδή το νερό δεν είναι καθαρό.

Αξίζει να επισκεφτείτε τη λίμνη Κόμο της Ιταλίας;

Η λίμνη Κόμο αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Το τοπίο είναι εκπληκτικό και η ατμόσφαιρα είναι ένα τυπικό ιταλικό παράδειγμα la dolce vita.

Είναι ασφαλές να περπατάς γύρω από το Κόμο τη νύχτα;

Οι περισσότερες πόλεις σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κόμο, είναι ασφαλείς ακόμα και τη νύχτα. Ωστόσο, αποφύγετε την περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, η οποία μπορεί να γίνει λίγο περίπλοκη.

Λοιπόν, είναι η λίμνη Κόμο ασφαλής για επίσκεψη;

Η λίμνη Κόμο είναι σίγουρα ασφαλής για επίσκεψη! Όσο προετοιμάζεστε για τα πλήθη (και τους πορτοφολάδες) που αναπόφευκτα κατεβαίνουν στη λίμνη κάθε καλοκαίρι, μπορείτε να περάσετε υπέροχα.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε και ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον για να μείνετε, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η λίμνη Κόμο. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης:

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη λίμνη Tahoe

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Μιλάνο

μέρη για να κολυμπήσετε στη Σλοβενία

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια