Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Νικαράγουα το 2023;

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής Νικαράγουα μπαίνει σιγά σιγά στο ραντάρ περισσότερων ταξιδιωτών, ειδικά των ταξιδιωτών που αναζητούν περιπέτεια. Κατά τη διάρκεια των αριθμών αιχμής του τουρισμού το 2017, η χώρα δέχτηκε σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες .

Η όμορφη φύση είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα για τους επισκέπτες στη Νικαράγουα, όπως το νησί της ηφαιστειακής ζούγκλας του νησιού Ometepe. Στην όμορφη ακτή, οι σέρφερ και οι λάτρεις της παραλίας συρρέουν στο San Juan del Sur. Η Νικαράγουα έχει επίσης πολλές καλοδιατηρημένες πόλεις με πολύχρωμες προσόψεις και ιστορική αρχιτεκτονική, όπως η Γρανάδα και το Λεόν.

Με αυτά τα όμορφα αξιοθέατα και πολλές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, καγιάκ, ακόμη και επιβίβαση στο ηφαίστειο, είναι ξεκάθαρο γιατί η Νικαράγουα είναι ο παράδεισος για τους ταξιδιώτες. Ωστόσο, κάθε παράδεισος μπορεί να χαλάσει από προβλήματα όπως η κακή ασφάλεια.

Είναι ασφαλής να επισκεφθείτε τη Νικαράγουα ή θα πρέπει να μείνετε μακριά; Συνεχίστε να διαβάζετε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας.

Διαβάστε επίσης:Κορυφαίες 6 συμβουλές ειδικών για ασφαλή ταξίδια στην Κόστα Ρίκα

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Νικαράγουα το 2023;

Είναι πιθανό να επισκεφθείτε τη Νικαράγουα, αλλά αν δεν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάτι να πάει στραβά στο ταξίδι σας.

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η Νικαράγουα έχει πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Επιπλέον, η χώρα έχει πολλά άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αναταραχών.

Αν και δεν πρέπει να σας επηρεάζουν ως τουρίστα, δεν θέλετε να μπερδευτείτε σε λάθος πλήθος.

Το έγκλημα είναι σίγουρα το κύριο μέλημα των ανθρώπων που επισκέπτονται τη Νικαράγουα. Είναι επίσης ο πρωταρχικός λόγος που κυβερνήσεις όπως η Αυστραλία  αναφέρουν στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές που λένε στους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τη Νικαράγουα.

Τα κοινά εγκλήματα περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Ληστεία
 • Ενοπλη ληστεία
 • Ληστεία
 • Απαγωγή εξπρές
 • Προσβολή
 • Βία συμμοριών
 • Σεξουαλική επίθεση

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κατάλογος των εγκλημάτων που μπορεί να συναντήσετε στη Νικαράγουα είναι αρκετά μεγάλος. Αν και τα περισσότερα εγκληματικά περιστατικά επηρεάζουν τους ντόπιους και όχι τους τουρίστες, πολλοί επισκέπτες έχουν πέσει θύματα εγκληματικότητας και στη Νικαράγουα.

Εκτός από το έγκλημα, η Νικαράγουα υποφέρει επίσης από ασταθή πολιτική κατάσταση και συχνές εμφύλιες αναταραχές.

Αυτή η εμφύλια αναταραχή είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Νικαράγουα. Η Νικαράγουα γνώρισε ταχεία πτώση της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια.

Το 2023, ήταν μόλις #123 στη λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης . Το υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών, το υψηλό ποσοστό φυλάκισης και η πολιτική αστάθεια έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση της βαθμολογίας σταθερότητας της χώρας.

Για να κατανοήσουμε γιατί η κατάσταση στη Νικαράγουα έχει επιδεινωθεί τόσο γρήγορα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την πολιτική κατάσταση εκεί.

Από το 2018 έως το 2022, υπήρξαν συχνές κρίσεις εμφύλιων αναταραχών στη χώρα, που ξεκίνησαν από διαδηλώσεις το 2018 κατά της κακής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών από την κυβέρνηση και τις προτεινόμενες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών. Στις αρχικές διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 280 άτομα .

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά, καθώς οι άνθρωποι είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τον επί μακρόν πρόεδρο Ντάνιελ Ορτέγκα.

Ο Ορτέγκα έχει τιμωρηθεί από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων  για βάναυση καταστολή αντιφρονούντων και δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων του που τον θεωρούν ότι προδίδει το επαναστατικό του παρελθόν.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την κληρονομιά της Επανάστασης της Νικαράγουας σημαίνουν ότι η πολιτική στη χώρα είναι επικίνδυνη επιχείρηση και ως επισκέπτης, θα πρέπει να μείνετε μακριά από αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αποφύγετε τις διαδηλώσεις όπως μπορούν και γίνονται βίαιες. Αποφύγετε να επικρίνετε τον πρόεδρο ή να κάνετε σχόλια για την πολιτική, καθώς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, γίνονται συχνά στόχος των αρχών για αντικυβερνητικό αίσθημα.

Τέλος, θα πρέπει να προσέχετε τους κινδύνους φυσικών καταστροφών όταν βρίσκεστε στη Νικαράγουα. Η Νικαράγουα βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα και οι παράκτιες περιοχές της πλήττονται συχνά από τυφώνες κατά την περίοδο των τυφώνων, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προγραμματίσει τις διακοπές σας στην παραλία να είναι κατά την περίοδο των τυφώνων. Η Νικαράγουα έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια. Αυτοί είναι δημοφιλείς προορισμοί για αξιοθέατα, αλλά να θυμάστε ότι η κατάσταση ασφάλειας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τους πολίτες  να ελέγχουν πάντα τις τοπικές ειδήσεις και τις κρατικές ειδοποιήσεις για να δουν αν υπάρχουν νέα για έκρηξη και να μην κάνουν ποτέ πεζοπορία σε ένα ηφαίστειο χωρίς τοπικό οδηγό.

Έγκλημα στη Νικαράγουα

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να επισκεφθούν τη Νικαράγουα λόγω της εγκληματικότητας. Όπως πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η Νικαράγουα έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Τουρίστες και ομογενείς έχουν πέσει θύματα εγκλημάτων στο παρελθόν, όπως η ανθρωποκτονία ενός Καναδού κατοίκου της Νικαράγουας κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης που πήγε στραβά το 2015. Ωστόσο, ποια είναι η πραγματικότητα του εγκλήματος στη Νικαράγουα;

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Η Νικαράγουα έχει στην πραγματικότητα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής – χαμηλότερα από ορισμένους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Τζαμάικα και η Κόστα Ρίκα.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών της αυξήθηκε ελαφρώς το 2021, σε 11 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , και το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά η χώρα εξακολουθεί να είναι περιφερειακή ηγέτιδα στην καταπολέμηση των ανθρωποκτονιών.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η Νικαράγουα έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών. Κάποιοι αποδίδουν το χαμηλό ποσοστό δολοφονιών στις καλές κοινωνικές πολιτικές , άλλοι στη διαφορετική σύνθεση των συμμοριών του δρόμου σε σύγκριση με το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, ένα ταξίδι στη Νικαράγουα είναι πιθανώς πιο ασφαλές από ένα ταξίδι σε πολλούς από τους γείτονές της.

Όπως πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η Νικαράγουα έχει πρόβλημα με το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με τον Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, βρίσκεται στην #40η θέση στις χώρες του κόσμου όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα.

Οι εγκληματικές ομάδες τείνουν να είναι οργανώσεις τύπου μαφίας που εμπλέκονται σε εγκλήματα όπως η εμπορία ανθρώπων και το εμπόριο κοκαΐνης, καθώς και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συμμορίες δρόμου τύπου Mara που να είναι διαβόητες σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως το Ελ Σαλβαδόρ. Τα ποσοστά εγκληματικότητας για τα περισσότερα εγκλήματα, από μικροκλοπές έως ληστείες, εξακολουθούν να είναι υψηλά και η οργανωμένη βία συμμοριών επηρεάζει τις ζωές πολλών.

Η εγκληματικότητα έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα από το 2018 έως το 2022. Οι επισκέπτες στη Νικαράγουα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν προφυλάξεις και να επιμείνουν σε ασφαλείς περιοχές.

Ωστόσο, αρκεί να παραμείνετε σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί άλλοι τουρίστες και έχετε άφθονο street smarts, μπορείτε να περάσετε από τη Νικαράγουα και να περάσετε ευχάριστες διακοπές.

Μικροκλοπή

Μην αφήσετε την ανησυχία σας σχετικά με το βίαιο έγκλημα που συλλαμβάνει πρωτοσέλιδα να σας αποσπάσει από το να λάβετε προφυλάξεις ενάντια στο έγκλημα που είναι πιο πιθανό να σας επηρεάσει ως τουρίστα, που είναι η μικροκλοπή.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση , μικροέγκλημα όπως πορτοφολάδες και αρπαγή τσάντας αποτελούν κίνδυνο όταν ταξιδεύετε στη Νικαράγουα.

Οι μικροκλοπές είναι πιο συνηθισμένες στην πρωτεύουσα, τη Μανάγουα, και αυτό είναι μέρος του λόγου για τον οποίο πολλοί τουρίστες παραλείπουν την πολυσύχναστη, συχνά επικίνδυνη πρωτεύουσα όταν επισκέπτονται τη Νικαράγουα.

Κλοπές μπορούν επίσης να συμβούν σε άλλα μέρη της Νικαράγουας, όπως:

 • Λέοντος
 • πόλη Σαντίνο
 • Παραλίες της ακτής του Ειρηνικού
 • νησί ομετέπε

Οι κλέφτες συχνά στοχεύουν τουρίστες επειδή γνωρίζουν ότι οι επισκέπτες είναι πιο προσοδοφόροι στόχοι από τους ντόπιους (η Νικαράγουα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στο δυτικό ημισφαίριο).

Βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεφύγετε ακόμα περισσότερο αναβοσβήνοντας ακριβές κάμερες, ρολόγια ή κοσμήματα. Επίσης, δεν θέλετε να μεταφέρετε πολλά μετρητά. Πρέπει να λάβετε προφυλάξεις για να προστατέψετε τα τιμαλφή σας στη Νικαράγουα.

Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε την τσάντα σας χωρίς επίβλεψη, καθώς κλοπές ευκαιριών μπορεί να συμβούν σε ένα δευτερόλεπτο. Τοποθετήστε τα τιμαλφή σε ένα ασφαλές μέρος, όπως μια τσάντα με χιαστί, μια θήκη για το σακίδιο με φερμουάρ που δεν είναι η εξωτερική τσέπη ή η μπροστινή σας τσέπη.

Θέλετε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για τους κλέφτες να καταφέρουν τα πράγματά σας. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τις κοινές τουριστικές απάτες. Μερικοί άνθρωποι θα παρουσιαστούν ως ξεναγοί, ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες όπως το νησί Ometepe.

Πάντα να κάνετε κράτηση για μια περιήγηση εκ των προτέρων και να επαληθεύετε την ταυτότητα του ατόμου με το οποίο πηγαίνετε, καθώς οι κλέφτες και οι απατεώνες παρουσιάζονται συχνά ως ξεναγοί.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε κράτηση για δραστηριότητες, ειδικά ενοικιάσεις ATV, καθώς οι τουριστικές εταιρείες είναι μερικές φορές ανυπόληπτες ή χρεώνουν κρυφές χρεώσεις. Κάντε την έρευνά σας εκ των προτέρων.

Ενοπλη ληστεία

Οι τουρίστες στη Νικαράγουα μπορεί να είναι θύματα πιο βίαιων εγκλημάτων. Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα που επηρεάζει τους τουρίστες είναι η ένοπλη ληστεία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους τουρίστες για το ενδεχόμενο ληστειών στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τη Νικαράγουα.

Δυσοίωνα, προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να μην αντιστέκονται εάν πέφτουν θύματα ένοπλων ληστειών, καθώς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, έχουν σκοτωθεί με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν.

Τα παράνομα ταξί είναι κοινές τοποθεσίες ληστειών και άλλων βίαιων εγκλημάτων, όπως οι απαγωγές εξπρές, όταν ένας ληστής αναγκάζει ένα θύμα να αδειάσει το ΑΤΜ του. Όταν παίρνετε ταξί, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα νομιμοποιημένο ταξί, το οποίο μπορείτε να εντοπίσετε από τις κόκκινες πινακίδες του.

Τα περισσότερα ταξί στη Νικαράγουα είναι κοινόχρηστα, αλλά κανονίστε με τον οδηγό σας να μην παραλάβετε άλλους επιβάτες για ασφάλεια. Οι ληστείες αυξάνονται μετά το σκοτάδι, γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί με τις κινήσεις σας.

Μην περπατάτε σε μη ασφαλείς περιοχές της πόλης τη νύχτα. Μην ταξιδεύετε σε όλη τη χώρα τη νύχτα, καθώς οι ληστείες σε αυτοκινητόδρομους με στόχο λεωφορεία και τουριστικά οχήματα είναι συχνές.

Ωστόσο, η καναδική κυβέρνηση  προσφέρει μια σημαντική προειδοποίηση για το βίαιο έγκλημα στη Νικαράγουα. Τα περισσότερα βίαια εγκλήματα υποκινούνται από την πολιτική ή το οργανωμένο έγκλημα και σπάνια στοχεύουν τουρίστες. Να το έχετε κατά νου για να απαλύνετε τις ανησυχίες σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Η Νικαράγουα έχει πολλές περιοχές με δραστικά υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από την υπόλοιπη χώρα. Ως επισκέπτης, θα ήταν έξυπνο να τους αποφύγεις. Η πρωτεύουσα, η Μανάγκουα, έχει πολλές γειτονιές που είναι αρκετά επικίνδυνες.

Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν:

 • Λεωφόρος Μπολιβάρ
 • Αλταμίρα
 • Ρενέ Σικ
 • Χόρχε Ντιμιτρόφ
 • Ροζ Ζώνη

Σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει τόσο πολύ την επικράτειά της. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αστυνομική παρουσία στην Αυτόνομη Περιοχή της Βόρειας Καραϊβικής, η οποία έχει υψηλό ποσοστό οργανωμένου εγκλήματος και διακίνησης ναρκωτικών.

Το να ξεφύγεις από την πεπατημένη δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις στη Νικαράγουα. Μείνετε σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπου γνωρίζετε ότι τα πρότυπα ασφαλείας είναι υψηλότερα.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για τη Νικαράγουα:

 • Προσοχή στην τοπική πολιτική. Μην μιλάτε για την κυβέρνηση με επικριτικό τρόπο, καθώς θα μπορούσατε να βάλετε τοπικούς γνωστούς σε μεγάλο μπελά. Μην κάνετε αδιάκριτες ερωτήσεις για την Επανάσταση της Νικαράγουας, μια σύγκρουση μεταξύ των Σαντινίστας και των Κόντρα που διήρκεσε από το 1978 έως το 1990. Άφησε διαρκή κληρονομιά στην κοινωνία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πικραμένοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη χρηματοδότηση των Κόντρας.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν οδηγείτε. Οι ληστές συχνά στοχεύουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για να σπάσουν και να αρπάξουν, όταν σπάνε τα παράθυρα του αυτοκινήτου και κλέβουν τιμαλφή μέσα, και άλλα εγκλήματα. Να έχετε πάντα τα παράθυρά σας ψηλά και τις πόρτες σας κλειδωμένες κατά την οδήγηση και να μην φαίνονται όλα τα τιμαλφή.
 • Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά είναι εξαιρετικά παράνομα στη Νικαράγουα και η κυβέρνηση καταπολεμά τη χρήση με βαριές ποινές, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου φυλάκισης. Η πρεσβεία σας δεν θα μπορεί να σας βοηθήσει εάν παραβιάσετε τη νομοθεσία της Νικαράγουας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές επιπλέον ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντηθούν πριν κατευθυνθείτε στη Νικαράγουα:

Πόσο ασφαλείς είναι οι διακοπές στη Νικαράγουα;

Θα πρέπει σίγουρα να έχετε κατά νου κάποια προσοχή καθώς κάνετε διακοπές στη Νικαράγουα. Ωστόσο, η Νικαράγουα είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Κεντρικής Αμερικής για διακοπές και οι παράκτιες πόλεις τείνουν να έχουν λιγότερο βίαιο έγκλημα.

Είναι ασφαλέστερη η Κόστα Ρίκα ή η Νικαράγουα;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα, η Νικαράγουα είναι πιο ασφαλής λόγω του χαμηλότερου ποσοστού εγκληματικότητας. Ωστόσο, η Κόστα Ρίκα έχει μικρότερο κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών ή πολιτικών αναταραχών. Ωστόσο, η Κόστα Ρίκα μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής επειδή υπάρχουν περισσότεροι τουρίστες τριγύρω και η τουριστική υποδομή είναι καλύτερη.

Είναι ασφαλής η Νικαράγουα το 2023;

Η Νικαράγουα είναι πιθανώς πιο ασφαλής το 2023 από ό,τι τα τελευταία χρόνια, αφού η εμφύλια αναταραχή έχει ηρεμήσει πολύ. Ωστόσο, η εμφύλια αναταραχή έχει «ηρεμήσει» σε μεγάλο βαθμό λόγω της κυβερνητικής καταστολής.

Είναι η Νικαράγουα τόσο καλή όσο η Κόστα Ρίκα;

Όσον αφορά τη φύση και τα όμορφα τοπία, η Νικαράγουα είναι τόσο καλή όσο η Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, η υποδομή είναι πολύ καλύτερη στην Κόστα Ρίκα και μπορεί να βρείτε περισσότερες ανέσεις για τα πλάσματα εκεί.

Είναι η Νικαράγουα φθηνή ή ακριβή;

Η Νικαράγουα είναι πολύ προσιτή για να επισκεφθείτε! Είναι στην πραγματικότητα μια από τις φθηνότερες χώρες της περιοχής, καθιστώντας την πολύ δημοφιλή στους ταξιδιώτες με σακίδιο.

Λοιπόν, πρέπει να επισκεφτείτε τη Νικαράγουα;

Η Νικαράγουα είναι μια πρόκληση για επίσκεψη για άπειρους ταξιδιώτες λόγω του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας και της πιθανότητας εμφύλιων αναταραχών. Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο και περνούν υπέροχα.

Μπορείτε να είστε ένας από αυτούς, αρκεί να αποφεύγετε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το περπάτημα μόνοι σας τη νύχτα και να κάνετε την έρευνά σας σε ασφαλείς περιοχές εκ των προτέρων. Τι περιμένετε λοιπόν – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Οι 8 πιο επικίνδυνες χώρες στη Νότια Αμερική

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια