Είναι ασφαλής να επισκεφθείτε την Ελβετία

Η χώρα της Ελβετίας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς χώρες για επίσκεψη για τους λάτρεις της φύσης και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η χώρα δέχεται 21 εκατομμύρια τουρίστες  ετησίως.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του ιστορικού προορισμού είναι η φυσική του ομορφιά. Η Ελβετία καλύπτεται από την οροσειρά των Άλπεων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν εκπληκτικές όψεις, γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας και απαιτητικές διαδρομές σκι όπου κι αν κοιτάξετε.

Το χειμώνα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας σε διάσημα χιονοδρομικά κέντρα όπως το Zermatt, ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να εξερευνήσετε όμορφες τοποθεσίες όπως οι καταρράκτες του Ρήνου ή η λίμνη Λουγκάνο.

Αξίζει να επισκεφθείτε και τις πόλεις της Ελβετίας, όπως η όμορφη Βέρνη και η τακτοποιημένη Ζυρίχη. Όπου κι αν πάτε, χώρα ή πόλη, η Ελβετία είναι ένα όμορφο μέρος για να επισκεφθείτε. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι επίσης ένα ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το έγκλημα.

Κάντε κλικ στο κουμπί και βρείτε όλες τις πλατφόρμες αναζήτησης και κλείστε μόνοι σας το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Διαβάστε επίσης: Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Ελβετία

Είναι η Ελβετία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Ναι, η Ελβετία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για τις επόμενες διακοπές σας.

Έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, αν και το έγκλημα εξακολουθεί να συμβαίνει. Αν και δεν πρέπει να αφήσετε τη σχετική ασφάλεια να σας πείσει να εγκαταλείψετε την κοινή λογική, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις για να παραμείνετε ασφαλείς κατά την επίσκεψή σας.

Η Ελβετία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ όταν προγραμματίζετε το ταξίδι σας εκεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης , η Ελβετία είναι η 10η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο.

Ο δείκτης μετρά παράγοντες όπως η εσωτερική και εξωτερική σύγκρουση και η κοινωνική στρατιωτικοποίηση. Είναι δύσκολο να βρεις ένα μέρος για να επισκεφτείς πολύ πιο ασφαλές από την Ελβετία. Οι περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές συμφωνούν ότι η Ελβετία είναι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη.

Κυβερνήσεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς συμβουλεύουν τους πολίτες τους να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις στην Ελβετία και να εκδίδουν ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1 για τη χώρα, τις χαμηλότερες δυνατές συμβουλές. Οι κίνδυνοι που αναφέρουν αυτές οι συμβουλές τείνουν να είναι ασήμαντοι.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Διαρρήξεις αυτοκινήτου
 • Απάτες στον κυβερνοχώρο
 • Ληστεία

Αυτά τα εγκλήματα είναι ως επί το πλείστον μικρού χαρακτήρα. Αν και υπάρχουν στην Ελβετία, το ποσοστό των περισσότερων εγκλημάτων είναι αρκετά χαμηλό. Μια χώρα εκδίδει μια αυξημένη ταξιδιωτική οδηγία για την Ελβετία, και αυτή είναι η Νέα Ζηλανδία.

Η Νέα Ζηλανδία συμβουλεύει τους πολίτες της να είναι πιο προσεκτικοί στην Ελβετία λόγω του κινδύνου τρομοκρατίας. Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τρομοκρατικές ομάδες να εκπέμπουν συχνά απειλές κατά μήκος χωρών της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Αστυνομία εξηγεί την κατάσταση σχετικά με την τρομοκρατία στον ιστότοπό της . Περιγράφει επίσης την τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Ελβετία ως οξεία — αλλά αυτό συμβαίνει επειδή αξιολογεί τον κίνδυνο για την ήπειρο της Ευρώπης στο σύνολό της ως οξύ.

Υπήρξαν τρομοκράτες ριζοσπαστικοποιημένοι στην Ελβετία ή εκείνοι που χρησιμοποίησαν την Ελβετία ως βάσεις για να σχεδιάσουν και να χρηματοδοτήσουν τις επιθέσεις τους αλλού. Ωστόσο, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελβετία ήταν ελάχιστες.

Μια γυναίκα τραυμάτισε δύο άτομα στο Λουγκάνο γύρω στα Χριστούγεννα του 2020 σε μια ύποπτη τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν υπάρχουν θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελβετία εδώ και χρόνια. Η Ελβετία είναι πιθανώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου διατρέχετε τον χαμηλότερο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης χάρη στα ισχυρά μέτρα των αρχών κατά της απειλής.

Μια πιο πιθανή απειλή για την ασφάλειά σας στην Ελβετία από το έγκλημα ή την τρομοκρατία είναι η ίδια η φύση που πιθανότατα είδατε. Οι Άλπεις είναι τόσο βάναυσες όσο και όμορφες. Το καλοκαίρι ή το χειμώνα, όταν πηγαίνετε στη φύση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές ασφαλείας.

Το Swiss Alpine Club  προσφέρει μερικές συμβουλές στον ιστότοπό του για να εξερευνήσετε τη φύση της Ελβετίας με ασφάλεια:

 • Μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά με τη δυσκολία και το ρυθμό του μονοπατιού – μην ξεχνάτε ότι πρέπει να κατεβείτε από το βουνό αφού ανεβείτε.
 • Ερευνήστε τη διαδρομή και τις καιρικές συνθήκες εκ των προτέρων.
 • Πάρτε ρούχα με στρώσεις, καλά παπούτσια πεζοπορίας, φαγητό και νερό, αλλά μην πακετάρετε υπερβολικά.
 • Φροντίστε να παραμένετε πάντα σε σηματοδοτημένα μονοπάτια.
 • Ενημερώστε κάποιον άλλο πού πηγαίνετε και πότε περιμένετε να επιστρέψετε.
 • Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διαβάστε την αναφορά χιονοστιβάδας πριν ξεκινήσετε.

Είναι πάντα καλή ιδέα να ζητάτε συμβουλές από έναν ντόπιο και εάν δεν έχετε κάνει ποτέ πεζοπορία ή σκι στο παρελθόν, να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη περιήγηση ή να προσλάβετε έναν τοπικό οδηγό.

Έγκλημα στην Ελβετία

Όπως σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, το έγκλημα μπορεί να συμβεί στην Ελβετία. Ωστόσο, το ποσοστό εγκληματικότητας στη χώρα είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλό. Αν και θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή από ορισμένες μορφές εγκλήματος, δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά προσεκτικοί.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Αστυνομία δημοσιεύει στοιχεία  για τα εγκλήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο. Το 2022, το 65,8% των παραβιάσεων του ποινικού κώδικα αφορούσαν παραβιάσεις εγκλημάτων ιδιοκτησίας. Το 5,9% ήταν βίαια εγκλήματα που αποτελούσαν απειλές για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων.

Η πιο κοινή μορφή εγκλήματος ιδιοκτησίας είναι η κλοπή, η οποία αποτελεί το 42% των συνολικών εγκλημάτων ιδιοκτησίας που διαπράχθηκαν. Η επόμενη πιο κοινή μορφή εγκλήματος ιδιοκτησίας είναι η κλοπή οχημάτων, η οποία αποτελεί το 15% των συνολικών εγκλημάτων ιδιοκτησίας που διαπράττονται.

Τα καλά νέα είναι ότι η χώρα έχει χαμηλό ποσοστό βίαιων εγκλημάτων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι σχεδόν 0 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ετήσιων ανθρωποκτονιών είναι στατιστικά ασήμαντος.

Το 2022, υπήρξαν μόνο 42 ανθρωποκτονίες σε όλη την Ελβετία. Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα είναι η επίθεση, η οποία αποτελεί περίπου το 30% των συνολικών βίαιων εγκλημάτων. Υπάρχει η αντίληψη (την οποία ορισμένες χώρες αναφέρουν ακόμη και στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές) ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 61% των Ελβετών  πιστεύει ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία παραδέχεται στον ιστότοπό της ότι ορισμένα εγκλήματα, όπως οι διαρρήξεις, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι τοπικές ειδήσεις ερεύνησαν αυτό το θέμα και διαπίστωσαν ότι παρά τις πτώσεις στο ποσοστό εγκληματικότητας, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Η αντίληψη  ότι είναι πλέον μια χώρα με εγκλήματα προκαλείται συνήθως από συγκλονιστικές τηλεοπτικές εκπομπές ειδήσεων καθώς και από προκαταλήψεις κατά των ξένων.

Τα είδη εγκλημάτων για τα οποία έχει γίνει καταφύγιο η Ελβετία, όπως το ξέπλυμα χρήματος  και τα οικονομικά εγκλήματα, σπάνια επηρεάζουν τους μέσους πολίτες ή τους τουρίστες. Δεν έχετε πολλά να ανησυχείτε όταν πρόκειται για εγκληματικότητα στην Ελβετία.

Κλοπή από Οχήματα

Το έγκλημα στην Ελβετία τείνει να είναι μικρού χαρακτήρα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα μικροεγκλήματα είναι η κλοπή από οχήματα. Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για την επικράτηση των διαρρήξεων αυτοκινήτων στην ταξιδιωτική της συμβουλή.

Κλέφτες λειτουργούν σε αυτοκινητόδρομους, γύρω από βενζινάδικα και δημοφιλείς στάσεις ανάπαυσης. Στις πόλεις, στοχεύουν επίσης αυτοκίνητα σε στάθμευση κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε πάρκινγκ στους δρόμους. Οι κλέφτες συχνά στοχεύουν αυτοκίνητα που ανήκουν σε τουρίστες, τα οποία αναγνωρίζουν χάρη σε ξένες πινακίδες κυκλοφορίας ή αυτοκόλλητα ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Γνωρίζουν ότι οι τουρίστες είναι πιο πιθανό να έχουν τα υπάρχοντά τους στο αυτοκίνητό τους παρά οι ντόπιοι. Οι βασικές προφυλάξεις μπορούν να αποτρέψουν τις διαρρήξεις αυτοκινήτου ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις καταστροφικές συνέπειες εάν συμβεί μια κλοπή. Η νούμερο ένα προφύλαξη που πρέπει να λάβετε είναι να μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας στο αυτοκίνητό σας.

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι βάζετε την ταυτότητα ή το πορτοφόλι σας σε ένα ασφαλές μέρος, όπως το ντουλαπάκι σας, είναι καλύτερο να έχετε μαζί σας όλα όσα δεν έχετε την πολυτέλεια να χάσετε κάθε φορά που αφήνετε το αυτοκίνητο, ακόμα κι αν βγαίνετε έξω για να πληρώσετε για αέριο.

Εάν πρέπει να αφήσετε αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, όπως αποσκευές ή τσάντες για ψώνια, φροντίστε να τα αφήσετε σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται, όπως το πορτμπαγκάζ σας. Όταν σταματάτε, μην ανοίγετε το πορτμπαγκάζ σας και μην κάνετε κάτι που κάνει ορατό πόσα πράγματα έχετε.

Όταν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνετε τον εαυτό σας ευάλωτο σε κλοπή αυτοκινήτου και διαρρήξεις οχημάτων. Προσπαθήστε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας σε μια ασφαλή τοποθεσία, όπως ένα γκαράζ με κάμερες ή ένα χώρο στάθμευσης που παρέχεται από το κατάλυμά σας.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος προστασίας από αυτό το έγκλημα είναι να αποφύγετε καθόλου την ενοικίαση αυτοκινήτου. Τα ελβετικά οδικά ταξίδια έχουν τη δική τους γοητεία, αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, έτσι μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα στη χώρα χωρίς αυτοκίνητο.

Μικροκλοπή

Αν και το ποσοστό μικροκλοπών στην Ελβετία δεν είναι τόσο υψηλό όσο σε άλλες χώρες, εγκλήματα όπως πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών συμβαίνουν και εδώ. Η αυστραλιανή κυβέρνηση  αναφέρει τον κίνδυνο αυτού του εγκλήματος, ειδικά σε περιοχές όπου οι κλέφτες γνωρίζουν ότι οι τουρίστες τείνουν να συγκεντρώνονται.

Τα hotspots για κλοπές είναι δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στις πόλεις της Βέρνης, της Ζυρίχης και της Γενεύης. Οι κλέφτες στις πόλεις τείνουν να λειτουργούν γύρω από δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, κοντά σε συγκοινωνιακούς κόμβους όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι κλοπές αυξάνονται γύρω στα Χριστούγεννα καθώς οι άνθρωποι συρρέουν στην Ελβετία για να δουν τις διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές και άλλα αξιοθέατα. Ειδικά το αεροδρόμιο της Γενεύης είναι ένα hotspot για το έγκλημα. Για προστασία από κλοπή στην πόλη, βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας είναι ασφαλή καθώς περπατάτε στην πόλη.

Τοποθετήστε το τηλέφωνο, το πορτοφόλι και την ταυτότητά σας σε ένα μέρος όπου δεν είναι πιθανό κάποιος να το κλέψει χωρίς να το προσέξετε, όπως η μπροστινή σας τσέπη ή μια θήκη της τσάντας σας με φερμουάρ. Ποτέ μην αφήνετε την τσάντα σας χωρίς επίβλεψη και μην περιπλανηθείτε πολύ μακριά από αυτήν.

Κλοπή μπορεί επίσης να συμβεί σε υπεραστικά λεωφορεία ή τρένα της Ελβετίας. Οι κλέφτες τείνουν να περνούν τις τσάντες των ανθρώπων ενώ κοιμούνται.

Όταν ταξιδεύετε, μην βάζετε ποτέ τα τιμαλφή σας σε εναέρια διαμερίσματα ή σχάρες αποθήκευσης αποσκευών, αλλά κρατήστε τα σε μια μικρότερη τσάντα πιο κοντά στο άτομό σας. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν μπορεί να τα πάρει χωρίς να το προσέξετε.

Αποφυγή κακών περιοχών

Η Ελβετία είναι μια τόσο ασφαλής χώρα που υπάρχουν λίγες περιοχές που πρέπει να αποφύγετε. Οι μεγάλες πόλεις έχουν μερικές περιοχές που έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Στη Γενεύη, η περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό και οι γειτονιές Paquis και Plainpalais έχουν κακή φήμη. Στη Ζυρίχη, η Langstrasse μπορεί να είναι λίγο ταραχώδης τη νύχτα.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφάλειας για την Ελβετία:

 • Ακολουθήστε όλους τους νόμους καθώς οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Οι Ελβετοί έχουν τη φήμη που έχουν κερδίσει καλά ότι είναι κολλητοί στους κανόνες και οι χρεώσεις για μικροπαραβάσεις όπως η μη επικύρωση του εισιτηρίου σας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η παράνομη στάση στο δρόμο ή η κάλυψη του προσώπου είναι βαριές.
 • Να είστε προσεκτικοί στις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Οι περιστασιακές απεργίες διαταράσσουν τις δημόσιες υπηρεσίες όπως τα τρένα. Οι διαδηλώσεις μερικές φορές γίνονται βίαιες, όπως την 1η Μαΐου (Εργατική Πρωτομαγιά) και την 1η Αυγούστου (Εθνική Ημέρα της Ελβετίας).
 • Αποφύγετε τα παιχνίδια ποδοσφαίρου. Η Ελβετία έχει ένα εκπληκτικά σοβαρό πρόβλημα χούλιγκαν στο ποδόσφαιρο και συχνά υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων οπαδών. Εάν διεξάγεται αγώνας υψηλού προφίλ, αποφύγετε την περιοχή γύρω από ένα στάδιο.
 • Προσαρμόστε στα τοπικά πρότυπα. Οι Ελβετοί εκτιμούν την ευγένεια, επομένως μην υψώνετε τη φωνή σας δημόσια, μην μιλάτε στο τηλέφωνό σας στο τρένο ή μην εισβάλλετε στον προσωπικό χώρο κάποιου.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές κοινές ερωτήσεις που κάνουν συχνά οι άνθρωποι πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία:

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Ελβετία αυτή τη στιγμή;

Ναι, η Ελβετία είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αυτή τη στιγμή. Αν και η εγκληματικότητα έχει ελαφρώς αυξηθεί, εξακολουθεί να είναι μια πολύ ασφαλής χώρα και αυτό το έγκλημα είναι ως επί το πλείστον μικρού χαρακτήρα.

Είναι ασφαλές να περπατάς στην Ελβετία τη νύχτα;

Ναι, η Ελβετία είναι ως επί το πλείστον ασφαλής να περπατάς τη νύχτα. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε προφυλάξεις κοινής λογικής, όπως να κολλάτε σε γνωστές, καλά φωτισμένες περιοχές.

Είναι ασφαλές να περπατάς στη Ζυρίχη τη νύχτα;

Το μεγαλύτερο μέρος της Ζυρίχης είναι ασφαλές ακόμα και τη νύχτα. Ωστόσο, ορισμένα μέρη, όπως η Langstrasse, είναι λίγο πρόχειρα μετά το σκοτάδι.

Είναι ακριβό να επισκεφτείς την Ελβετία;

Η Ελβετία είναι ασφαλής, αλλά σίγουρα δεν είναι φθηνή. Είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο, οπότε προϋπολογισμός αναλόγως.

Μιλούν αγγλικά στην Ελβετία;

Περίπου οι μισοί Ελβετοί μιλούν τα αγγλικά ως δεύτερη (ή τρίτη ή τέταρτη) γλώσσα. Είναι συχνότερο στους νέους και στις μεγάλες πόλεις.

Πάνω σε εσάς — Κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Η Ελβετία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για επίσκεψη. Θα πρέπει ακόμα να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις, όπως να μην αφήνετε τα τιμαλφή σας ξαπλωμένα, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για την επίσκεψη.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Ελβετία. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Κάντε κλικ στο κουμπί και βρείτε όλες τις πλατφόρμες αναζήτησης και κλείστε μόνοι σας το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Διαβάστε επίσης :Ταξίδι στην Ελβετία αλπική περιπέτεια και σοκολατένιες απολαύσεις

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια