Επίσκεψη στο Ta Prohm

Επίσκεψη στο Ta Prohm: Μέσα στο ναό Tomb Raider της Καμπότζης (+Φωτογραφίες)

Πριν από μερικά χρόνια, πήγα με την περιπετειώδη γιαγιά μου σε ένα ταξίδι στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, δύο από τις αγαπημένες της χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ακολουθούσαμε μια γεμάτη μαρμελάδα διαδρομή μέσα από μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις και σημαντικά μνημεία της περιοχής, αλλά κανένα δεν ξεχώριζε τόσο όσο ο ναός Ta Prohm στην Καμπότζη.

Ενώ το Angkor Wat είναι αναμφίβολα το επιστέγασμα των αρχαίων ναών της Καμπότζης, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά στο Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το συγκρότημα στεγάζει 72 μεγάλους ναούς και εκατοντάδες άλλους μικρότερους αρχαιολογικούς ναούς, οι οποίοι, κάποτε, ήταν όλοι μέρος της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Χμερ.

Σχεδιάστε το ταξίδι μονοί σας

Διαβάστε επίσης :14 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Siem Reap,βόρεια Καμπότζη

Τα 25 πιο εκπληκτικά αρχαία ερείπια του κόσμου

Τα Προμ

Αποποίηση ευθύνης – Το Angkor Wat ήταν ο κύριος σκοπός της επίσκεψής μας. Ωστόσο, δεδομένου ότι η σύντροφος του ταξιδιού μου ήξερε την περιοχή σαν την άκρη του χεριού της, είχε μερικές συστάσεις σχετικά με τους άλλους ναούς που άξιζε να εξερευνήσετε.

Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor

Τα Προμ

Το σχέδιό μας ήταν να επισκεφτούμε τους λιγότερο γνωστούς ναούς του συγκροτήματος ως οδηγός για την κύρια εκδήλωση – μια μέρα στο Angkor Wat. Αγοράσαμε ένα πάσο τριών ημερών για το Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor για $62, δίνοντας στον εαυτό μας άφθονο χρόνο για να βυθιστούμε στην Αρχαία Αυτοκρατορία των Χμερ.

Την πρώτη μας μέρα, επισκεφτήκαμε τον Roluos, έναν πολιτισμό των Χμερ που χτίστηκε τον 8ο και 9ο αιώνα και αποτελείται από τρεις ναούς: τον Bakong, τον Lolei και τον Preahko. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον ναό Bayon, ένα αριστούργημα του 12ου αιώνα γνωστό για τους 54 πύργους του σκαλισμένους με πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν τις 54 επαρχίες της Αυτοκρατορίας Χμερ.

Τελειώσαμε το απόγευμα σε έναν από τους αγαπημένους μου ναούς, τον Banteay Srei, ο οποίος είναι μια «ακρόπολη των γυναικών» και ένας από τους καλύτερα διατηρημένους στην Καμπότζη. Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο ναό στο Angkor, αυτός ο ναός χτίστηκε χρησιμοποιώντας λαξευμένο ροζ ψαμμίτη.

Η δεύτερη μέρα μας περάσαμε εξερευνώντας τον ινδουο-βουδιστικό ναό Angkor Wat, ο οποίος είναι τόσο εντυπωσιακός που αξίζει τη δική του ανάρτηση.

Την τρίτη και τελευταία μας μέρα στο Siem Reap, ξεκινήσαμε μια περιπέτεια με την ανατολή του ηλίου στο ντυμένο με ζούγκλα Ta Prohm, έναν από τους πιο γραφικούς ναούς του Angkor.

Αναλογιζόμενοι το ταξίδι μας, κάθε ναός που επισκεφτήκαμε είχε μια ξεχωριστή γοητεία, είχε τη δική του ιστορική σημασία και άφησε μια μόνιμη αρχαιολογική εντύπωση. Ωστόσο, η Ta Prohm ξεχώρισε ως η πιο αξιομνημόνευτη.

Ιστορία του Ta Prohm

Τα Προμ

Οι ναοί Angkor Wat χρησίμευαν ως η βασιλική πρωτεύουσα της δυναστείας των Χμερ, κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου οι βασιλιάδες των Χμερ κυβερνούσαν έναν από τους μεγαλύτερους, πιο ευημερούν και εκλεπτυσμένους πολιτισμούς στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το Ta Prohm χτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα από τον βασιλιά Jayavarman VII ως αφιέρωση στη μητέρα του. Αρχικά ένα βουδιστικό μοναστήρι, ο ναός αποτελεί απόδειξη της αρχιτεκτονικής ανδρείας της αυτοκρατορίας των Χμερ.

Το 1431, το συγκρότημα του ναού έπεσε στην πόλη Ayutthaya (σημερινή Ταϊλάνδη). Η κάποτε μαγευτική πόλη εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια και, με την πάροδο του χρόνου, κρύφτηκε από τη γύρω ζούγκλα πριν ανακαλυφθεί ξανά στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στραγγαλισμένη από μεταξωτό βαμβάκι και συκιές, η απόκοσμη εμφάνιση του Ta Prohm δείχνει μια απίστευτη σχέση ανάμεσα στις ανθρωπογενείς δομές και τη φύση.

Ήταν ένας από τους λίγους ναούς που διατηρήθηκαν ακριβώς όπως βρέθηκε, δίνοντάς μας μια αίσθηση του πώς θα μπορούσε να έμοιαζε ολόκληρο το συγκρότημα του ναού όταν αυτοί οι Ευρωπαίοι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω του.

Και στην πιο πρόσφατη ιστορία, μπορεί να έχετε ακούσει για τον Ta Prohm ως το Tomb Raider Temple, που έγινε διάσημο από την εμβληματική ταινία που γυρίστηκε στο ναό με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie ως Lara Croft.

Οδηγοί και προγράμματα οδήγησης

Τα Προμ

Μείναμε σε ένα boutique ξενοδοχείο στην πόλη Siem Reap, η οποία είναι η βάση για να εξερευνήσετε τη μυθική αρχαία πρωτεύουσα των Χμερ. Ο ναός Ta Prohm βρίσκεται 12 χλμ. βορειοανατολικά του Siem Reap και μόλις 3 χλμ. από τον κύριο ναό Angkor Wat.

Η διαδρομή από το Siem Reap μέχρι το ναό διαρκεί από 15 έως 25 λεπτά. Δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία στην περιοχή, επομένως είναι απαραίτητη η κράτηση ιδιώτη οδηγού. Είχαμε έναν οδηγό και έναν τοπικό οδηγό να μας συνοδεύουν σε όλους τους κύριους ναούς, κάτι που έκανε τη διαφορά. Ο οδηγός μας παρείχε ιστορικές γνώσεις και μας έδειξε κρυμμένα πετράδια που κανένας οδηγός δεν θα μπορούσε να κάνει.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να προσλάβετε έναν οδηγό και οδηγό tuk-tuk με εκτενή γνώση των ναών. Θα μπορούσατε να νοικιάσετε ένα tuk-tuk για περίπου $20 την ημέρα ή να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με οδηγό για μεταξύ $30 και $40 την ημέρα.

Για να επωφεληθείτε από τις γνώσεις ενός τοπικού αγγλόφωνου οδηγού, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και πληρώστε έναν οδηγό περίπου 35 $ για να περάσετε τη μέρα μαζί σας (8 π.μ. έως 5 μ.μ.). Αν θέλετε να δείτε την ανατολή του ηλίου από το Angkor Wat ή το Ta Prohm, που σας προτείνω ανεπιφύλακτα, θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον $5 έως $10 για τις επιπλέον ώρες. Αξίζει!

Εισιτήρια και Logistics

Τα Προμ

Όπως αναφέρθηκε, είχαμε αγοράσει ένα τριήμερο πάσο για το Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor, το οποίο κοστίζει 62 $ το καθένα και μας επιτρέπει να μπούμε στους περισσότερους ναούς της περιοχής.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή για ένα μονοήμερο πάσο για 37 $ ή ένα επταήμερο πάσο για 72 $, αλλά νομίζω ότι τρεις ημέρες ήταν ο τέλειος χρόνος για να επισκεφτείτε πολλούς ναούς και να φύγετε ακόμα θέλοντας περισσότερα.

Το τριήμερο πάσο ισχύει για δέκα ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε το συγκρότημα συνεχόμενες ημέρες.

Για να αποκτήσετε το εισιτήριό σας, πρέπει να επισκεφτείτε φυσικά το εκδοτήριο εισιτηρίων για να τραβήξετε μια φωτογραφία ταυτότητας. Είναι ανοιχτό από τις 4:30 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ. και βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Σιέμ Ριπ.

Επισκεφθήκαμε το εκδοτήριο εισιτηρίων το απόγευμα που φτάσαμε στην πόλη, ώστε να μην χρειάζεται να χάσουμε χρόνο στις τρεις μέρες μας στο ναό!

Οι περισσότεροι από τους ναούς ανοίγουν τις πύλες τους από τις 7:30 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ. Το Angkor Wat και μερικά άλλα ανοίγουν από τις 5 το πρωί, καθιστώντας δυνατή την προβολή της ανατολής του ηλίου από την εμβληματική τάφρο.

Επισκεφθήκαμε τον Νοέμβριο, που πέφτει στην ξηρή περίοδο της Καμπότζης. Για προφανείς λόγους, αυτή είναι η πιο δημοφιλής εποχή για επίσκεψη, αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι και η πιο πολυσύχναστη. Η υγρή περίοδος μπορεί να φέρει βροχή, αλλά φέρνει επίσης οφέλη όπως μειωμένη υγρασία, καταπράσινο τοπίο στη ζούγκλα και λιγότερα πλήθη.

Θυμηθείτε ότι τα ερείπια και η πόλη των ναών είναι ένας βουδιστικός ιερός τόπος, πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες καλούνται να ντυθούν με σεβασμό με ρούχα που καλύπτουν τα γόνατα και τους ώμους σας.

Συνιστώ να φοράτε ρέοντα ρούχα που μπορούν να σας κρατήσουν δροσερό, τα πιο άνετα αθλητικά σας παπούτσια, ένα καπέλο για τον ήλιο και να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και αντηλιακή κρέμα.

Εξερεύνηση Ta Prohm

Τα Προμ

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε τον ναό και τα κρυμμένα μυστικά του, που τα κατάπιε μια ζούγκλα για αιώνες. Όταν φτάσαμε στις ανατολικές πύλες του ναού, τα κατάφυτα ριζικά συστήματα ήταν μια έντονη υπενθύμιση της αδυσώπητης διεκδίκησης της φύσης στο παρελθόν.

Ο οδηγός μας μας άφησε στην είσοδο, όπου συνεχίσαμε το ταξίδι με τα πόδια κατά μήκος ενός πλακόστρωτου μονοπατιού με δέντρα. Δίνοντας αμέσως τον μυστικιστικό τόνο της ημέρας, η είσοδος οδηγούσε σε μια εξωτερική αυλή όπου τα υπολείμματα των πεσμένων τοίχων μας περιέβαλαν. Ο ξεναγός μας οδήγησε μέσα από στενά περάσματα και θαλάμους, όπου ο καθένας αποκάλυψε τα ερείπια του αρχαίου μοναστηριού. Το Hall of Dancers είχε μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα γλυπτά.

Δεν είμαι σίγουρος πώς θα είχαμε περιηγηθεί στο ναό χωρίς τον έμπιστο οδηγό μας, ο οποίος είχε μια ιστορία για κάθε περίπλοκο σκάλισμα, πεσμένη πέτρα και στριφτή ρίζα που ήταν πιο ενδιαφέρουσα από την επόμενη.

Το πρώτο πράγμα που μας είπε ο οδηγός μας ήταν να μην παρεκκλίνουμε από το μονοπάτι και τους καθορισμένους διαδρόμους. Ενώ η αρχική μου σκέψη ήταν ότι μπορεί να πέσω σε έναν αρχαίο τάφο, στην πραγματικότητα αναφερόταν σε υπολείμματα ναρκών ξηράς που έχουν σκορπίσει την περιοχή από τους εμφύλιους πολέμους του 20ού αιώνα.

Ενώ είναι δυνατό να διασχίσετε το συγκρότημα σε περίπου μία ώρα, προτείνω να αφιερώσετε μισή μέρα σε αυτό το αρχαιολογικό κόσμημα. Όχι μόνο αυτό θα σας επιτρέψει τον κατάλληλο χρόνο για να μάθετε για την ιστορία και τη σημασία του ναού, αλλά και να απορροφήσετε πραγματικά το μυστήριο των δαιδαλωδών διαδρόμων, τις πέτρες που πνίγονται από τις ρίζες και τη μοναδική ατμόσφαιρα ζούγκλας. Μόνο οι ήχοι των τροπικών πουλιών ήταν αρκετοί για να με απασχολούν για ώρες.

Μετά από τουλάχιστον τρεις ώρες στο ναό, αποτολμήσαμε μια δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια προς το πάρκινγκ, όπου μας περίμενε ο οδηγός μας με τον απαραίτητο κλιματισμό. Δεν υπάρχουν αποκλειστικές καφετέριες στους χώρους του ναού, αλλά υπάρχουν απλοί πωλητές που στήνουν μαγαζιά στο πάρκινγκ, πουλώντας παγωμένα ποτά και σνακ.

Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Τα Προμ

Καθώς περπατούσα μέσα από το συγκρότημα, μπορούσα μόνο να φανταστώ πώς θα μπορούσε να ήταν το μοναστήρι στην εποχή της ακμής του. Χωρίς στριφογυριστούς κορμούς δέντρων και στραγγαλιστικές ρίζες, δάπεδα και οροφές ανέπαφα, και περίτεχνα λαξευμένες πέτρες, δεν μπορείτε παρά να σκεφτείτε, πώς ένα τόσο υπέροχο κτίσμα καταποντίστηκε εντελώς από το δάσος;

Λοιπόν, ένας λόγος είναι ότι ο ναός κατασκευάστηκε από τεράστιες λαξευμένες πέτρες, ισορροπημένες χωρίς κονίαμα, οπότε κάθε δέντρο που φύτρωνε κοντά ήταν αναγκασμένο να αναπτυχθεί μέσα από το κτίριο αντί γύρω από αυτό.

Μέχρι σήμερα, ο ακριβής λόγος για τον οποίο αυτοί οι ναοί εγκαταλείφθηκαν είναι άγνωστος. Οι αρχαιολόγοι και οι οικολόγοι συμφωνούν ότι πιθανότατα οφειλόταν σε έντονες βροχοπτώσεις, ασθένειες και ξηρασία που προκλήθηκαν από την πρώιμη έναρξη της κλιματικής αλλαγής.

Αν έφυγα από αυτό το ημερήσιο ταξίδι με κάτι, ήταν ότι ολόκληρος ο ναός είναι μια στοιχειωμένη υπενθύμιση του πώς η φύση είναι πιο ισχυρή από τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η επίσκεψή μου στο Ta Prohm ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό ταξίδι σε έναν αρχαιολογικό χώρο. ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο που πραγματικά με ώθησε να σκεφτώ πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι μελλοντικοί μας πολιτισμοί σε εκατοντάδες χρόνια από τώρα.

Σχεδιάστε το ταξίδι μονοί σας

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια