Έγγραφα για μετάβαση στην Τυνησία - Οδηγός 2024

25 καλύτερα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη

Περιεχόμενα

Οι ταξιδιώτες λατρεύουν να επισκέπτονται την Ευρώπη για διάσημες πόλεις όπως η Βιέννη, η Ρώμη και το Παρίσι. Αλλά όσο υπέροχες είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις, τόσο είναι και τα ευρωπαϊκά εθνικά πάρκα. Γεμάτα εντυπωσιακά τοπία και πολιτιστική σημασία, τα καλύτερα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη μπορούν να σας δείξουν ένα εντελώς άλλο επίπεδο αυτής της υπέροχης ηπείρου.

Η επίσκεψη στα εθνικά πάρκα της Ευρώπης είναι κάτι περισσότερο από μια απλή θέα στη γραφική θέα που έχετε μπροστά σας, η απόλαυση αυτών των τόπων της φύσης σημαίνει να βγείτε στην ύπαιθρο και να ζήσετε ενεργά αυτό που έχουν να προσφέρουν. Για να σας βοηθήσουμε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στα πάρκα, ακολουθούν τα καλύτερα εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη που πρέπει να προσθέσετε στην επόμενη ευρωπαϊκή σας απόδραση.

Αντανάκλαση της αλυσίδας βουνών σε μια μικρή λίμνη στο εθνικό πάρκο Jotunheimen στη Νορβηγία.
Nils Prause / shutterstock.com

1. Εθνικό Πάρκο Jotunheimen, Νορβηγία

Δεν θα βρείτε πιο εντυπωσιακή ορεινή απόδραση από το Εθνικό Πάρκο Jotunheimen, ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά εθνικά πάρκα που υπάρχουν. Βρέθηκε στη νότια Νορβηγία, στην ενδοχώρα από τα διάσημα φιόρδ, το Jotunheimen μοιάζει με μυθιστόρημα φαντασίας. Το πάρκο αποτελείται από αμέτρητα πανύψηλα βουνά που οριοθετούνται από παγωμένες λίμνες και παγετώνες στα αλπικά τοπία του. Με το κυματοειδές έδαφος του, το Jotunheim είναι ένα φυσικό κατάλληλο μέρος για πεζοπόρους και ορειβάτες. Το Store Skagastølstind είναι μια αρκετά προκλητική κορυφή στο πάρκο, αλλά για κάτι λίγο λιγότερο αναζωογονητικό, απλά κοιτάξτε την υπόλοιπη σειρά Hurrungane. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί να εντοπίσετε ακόμη και κάποια από τα άγρια ​​ζώα της περιοχής, όπως τάρανδους, λύγκας και λύκους.

10 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από το Όσλο της Νορβηγίας

Πλωτά παγόβουνα στη λιμνοθάλασσα παγετώνων Jokulsarlon, Ισλανδία. Το Jokulsarlon είναι μια παγετώδης λίμνη στη νοτιοανατολική Ισλανδία κοντά στο Εθνικό Πάρκο Vatnajokull.
Νικ Φοξ / shutterstock.com

2. Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην Ευρώπη είναι το Εθνικό Πάρκο Vatnajökull στο μικρό νησιωτικό έθνος της Ισλανδίας. Αλλά δεν είναι το μέγεθος του Vatnajökull που το κάνει ένα απίστευτο μέρος, αλλά μάλλον χάρη στους παγετώνες, τα βουνά και τις σπηλιές πάγου που αποκαλούν το πάρκο σπίτι. Το εθνικό πάρκο ξεχειλίζει από το είδος του εκπληκτικού σκηνικού που οι άνθρωποι περιμένουν από τη «Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς». Εδώ μπορείτε να περάσετε χρόνο κάνοντας πεζοπορία στον παγετώνα Vatnajökull ή να παρακολουθήσετε τεράστιους ογκόλιθους πάγου να παρασύρονται γύρω από την παγετώδη λίμνη Jökulsárlón. Έχετε επίσης την ευκαιρία να κατευθυνθείτε προς το μαγικό σπήλαιο πάγου Skaftafell, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Ισλανδία.

Μια δημόσια καμπίνα ανάπαυσης στο μονοπάτι Karhunkierros κατά τη διάρκεια των κίτρινων φύλλων του φθινοπώρου στο εθνικό πάρκο Oulanka. Λαπωνία, Φινλανδία.
Panu Kosonen / shutterstock.com

3. Εθνικό Πάρκο Oulanka, Φινλανδία

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη Φινλανδία, συχνά έρχεται στο μυαλό η απέραντη άγρια ​​φύση. Και αυτό ακριβώς είναι το Εθνικό Πάρκο Oulanka. Πιέζεται ακριβώς στα σύνορα με τη Ρωσία, στη φινλανδική Λαπωνία, το Εθνικό Πάρκο Oulanka είναι μια παιδική χαρά για όσους απολαμβάνουν την ύπαιθρο. Τα δάση και οι κοιλάδες της Oulanka είναι ένα ιδανικό μέρος για πεζοπόρους, ενώ ο ποταμός Oulankajoki είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνετε κανό. Για όσους μετά από γραφικό τοπίο είστε επίσης τυχεροί. Σημεία όπως το φαράγγι Oulanka και οι βράχοι του Ριστκάλλιου προσφέρουν εντυπωσιακή θέα, ενώ εξακολουθούν να είναι εύκολα προσβάσιμα σε μη πεζοπόρους.

Γέφυρα με το όνομα Bastei στη Σαξονική Ελβετία, Γερμανία
Ugis Riba / shutterstock.com

4. Εθνικό Πάρκο Saxon Switzerland, Γερμανία

Παρά το ελαφρώς συγκεχυμένο όνομα, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ότι το Εθνικό Πάρκο της Σαξονίας της Ελβετίας είναι ένα από τα 10 κορυφαία εθνικά πάρκα στην Ευρώπη. Η Σαξονική Ελβετία βρίσκεται στα σύνορα με την Τσεχία και φιλοξενεί γαλήνια βουνά και δάση. Αλλά το πιο καθοριστικό χαρακτηριστικό του είναι οι απόκρημνοι βραχώδεις σχηματισμοί που ξεπροβάλλουν από το έδαφος, δημιουργώντας την πιο αξέχαστη θέα στο πάρκο. Ενώ μεγάλο μέρος του πάρκου είναι ανέγγιχτο, υπάρχει ένα αξιοθέατο που παντρεύει τέλεια μια τεχνητή κατασκευή με το τοπίο – η διάσημη γέφυρα Bastei. Περπατώντας σε αυτή τη γέφυρα, ανάμεσα σε στύλους βράχου, θα απολαύσετε μερικές από τις καλύτερες απόψεις του πάρκου. Εκτός από απλή περιήγηση στα αξιοθέατα, η Σαξονική Ελβετία είναι δημοφιλής στους πεζοπόρους και τους ορειβάτες.

Κλείστε Τώρα Κατάλυμα και Πληρώστε Λιγότερα!

Alpine Ibex (Capra ibex), εθνικό πάρκο Gran Paradiso, Ιταλία
ueuaphoto / shutterstock.com

5. Εθνικό Πάρκο Gran Paradiso, Ιταλία

Το να πούμε ότι το εθνικό πάρκο Gran Paradiso είναι ένα απίστευτα σημαντικό φυσικό και ιστορικό μέρος θα ήταν υποτιμητικό. Αυτό το εθνικό πάρκο στις Γκραιανές Άλπεις της βορειοδυτικής Ιταλίας ήταν το πρώτο εθνικό πάρκο στη χώρα και δημιουργήθηκε για να προστατεύσει το κάποτε απειλούμενο αγριοκάτσικο των Άλπεων. Αυτό το θέμα της διατήρησης συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διατήρηση των οικοτόπων της άγριας ζωής του πάρκου. Το πάρκο δεν φιλοξενεί μόνο βουνά όπως το Gran Paradiso, αλλά το εθνικό πάρκο Gran Paradiso διαθέτει επίσης κλασικά αλπικά τοπία, από λιβάδια μέχρι δάση και παγετώνες. Ωστόσο, το βουνό Gran Paradiso αξίζει επίσης κάποια προσοχή, καθώς είναι το μόνο βουνό εξ ολοκλήρου στην Ιταλία που φτάνει τα 4.000 μέτρα.

10 ημέρες στην Ιταλία: Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Ιταλία

Μαύρη λίμνη στο εθνικό πάρκο Durmitor στο Μαυροβούνιο
Mike Mareen / shutterstock.com

6. Εθνικό Πάρκο Durmitor, Μαυροβούνιο

Όσο ωραία κι αν είναι η ακτή του Μαυροβουνίου, δεν είναι το μόνο μέρος αυτής της βαλκανικής χώρας που αξίζει να δείτε. Το Εθνικό Πάρκο Durmitor φιλοξενεί το τμήμα των Διναρικών Άλπεων που διέρχεται από το βορειοδυτικό Μαυροβούνιο. Το Durmitor είναι ένα τραχύ αλλά πανέμορφο εθνικό πάρκο. Ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να περάσετε το χρόνο σας κάνοντας σκι σε χιονισμένες πλαγιές ή πεζοπορώντας σε αυτές. Υπάρχουν 48 διαφορετικές κορυφές που φτάνουν πάνω από 2.000 μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε όταν πρόκειται για ευκαιρίες πεζοπορίας. Με το φαράγγι του ποταμού Tara, ένα από τα πιο δραματικά σημεία των Βαλκανίων στο πάρκο, δεν θα μπορούσατε να ζητήσετε ένα καλύτερο μέρος για να κάνετε ράφτινγκ καθώς κοιτάζετε τον εντυπωσιακό φυσικό κόσμο γύρω σας.

"Faja de las flores", Εθνικό Πάρκο Ordesa y Monte Perdido, Ισπανία
Lukasz Janyst / shutterstock.com

7. Εθνικό Πάρκο Ordesa και Monte Perdido, Ισπανία

Μεταξύ των γοητειών της Ισπανίας, μέρη όπως το υπέροχο Εθνικό Πάρκο Ordesa y Monte Perdido μπορούν να χαθούν στο μείγμα. Με τις παγετώδεις λίμνες, τους καταρράκτες, την άγρια ​​ζωή και τους χαρακτηριστικούς ορεινούς όγκους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα της Ευρώπης. Επισκεπτόμενοι το πάρκο στα Αραγονικά Πυρηναία, δεν θα σας λείπουν πράγματα να κάνετε σε αυτήν την ορεινή παιδική χαρά. Το πάρκο επικεντρώνεται γύρω από τον πανύψηλο όγκο του Monte Perdido στα 3.355 μέτρα, αλλά υπάρχουν μονοπάτια πεζοπορίας που διασχίζουν τα βουνά σε σημεία όπως ο καταρράκτης Cola de Caballo. Ένα πραγματικό αποκορύφωμα της επίσκεψης στο Ordesa y Monte Perdido είναι η ευκαιρία να δείτε την εκπληκτική ομορφιά του ποταμού Arazas που διασχίζει την κοιλάδα Ordesa.

Κοιλάδα στο εθνικό πάρκο Triglav, Ιουλιανές Άλπεις, Σλοβενία
gevision / shutterstock.com

8. Εθνικό Πάρκο Triglav, Σλοβενία

Όχι μόνο είναι το Εθνικό Πάρκο Triglav που φιλοξενεί το όρος Triglav, το σύμβολο της Σλοβενίας, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο εντυπωσιακά εθνικά πάρκα στην Ευρώπη. Βρίσκεται ανάμεσα στις Ιουλιανές Άλπεις της Σλοβενίας, το εθνικό πάρκο είναι μια υπέροχη βιτρίνα της φυσικής ομορφιάς της Σλοβενίας. Μέσα στο μοναδικό εθνικό πάρκο της χώρας, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία μέσα από μαγευτικές πράσινες κοιλάδες, ήσυχα δάση και μέχρι την κορυφή του ίδιου του πανίσχυρου όρους Triglav. Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στο πάρκο, όπως οι πίστες σκι στο Kranjska Gora και το Vogel και τα απαλά νερά της λίμνης Bohinj. Ειδικά η λίμνη γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους ταξιδιώτες χάρη στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Σάβα που χύνονται σε αυτήν. Μπορείτε επίσης να βγείτε στη λίμνη για καγιάκ ή επιβίβαση στο SUP.

Weissee, λευκή λίμνη στο εθνικό πάρκο Hohe Tauern - αυστριακές Άλπεις, Αυστρία
Jaroslav V / shutterstock.com

9. Εθνικό Πάρκο Hohe Tauern, Αυστρία

Στο Εθνικό Πάρκο Hohe Tauern θα δείτε την υψηλότερη κορυφή της Αυστρίας, το Grossglockner ύψους 3.798 μέτρων, καθώς και μια συγκλονιστική σειρά από άλλα μνημειώδη βουνά. Οι καταρράκτες του Hohe Tauern μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακοί, με 26 διαφορετικούς καταρράκτες να περιμένουν να ανακαλυφθούν, με κύριους τους καταρράκτες Krimml που πέφτουν συνολικά 380 μέτρα, καθιστώντας τους τον ψηλότερο καταρράκτη της Ευρώπης. Ενώ υπάρχουν πολλές πεζοπορίες που πρέπει να γίνουν στο εθνικό πάρκο, μια ωραία εναλλακτική είναι μια μέρα με έναν από τους δασοφύλακες του Εθνικού Πάρκου που θα σας διδάξει για το πάρκο και ίσως ακόμη και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε κάποια άγρια ​​ζωή.

Εθνικό πάρκο λιμνών Plitvice στην Κροατία
itmebik/shutterstock.com

10. Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, Κροατία

Για τους λάτρεις των καταρρακτών, υπάρχουν λίγοι καταρράκτες στην Ευρώπη τόσο εντυπωσιακοί όσο αυτοί στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice. Φωλιασμένο σε ένα φαράγγι στην κεντρική Κροατία, αυτό το εθνικό πάρκο διαθέτει τις 16 λίμνες Plitvice στις οποίες το νερό ρέει από τη μία στην άλλη. Όχι μόνο οι καταρράκτες ρέουν από τη μια λίμνη στην άλλη, αλλά υπάρχει και το εντυπωσιακό θέαμα του καταρράκτη Veliki Slap ύψους 78 μέτρων. Οι επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Plitvice Lakes μπορούν να εξερευνήσουν το πάρκο ακολουθώντας πεζόδρομους που συνδέουν κάθε μία από τις λίμνες. Αυτή η ευκαιρία να έρθετε κοντά στις λίμνες Plitvice θα σας αφήσει πραγματικά να εκτιμήσετε το απίστευτο γαλαζοπράσινο χρώμα του νερού, αλλά και την καταπράσινη φύση που σχηματίζει φραγμούς ανάμεσα σε καθεμία από τις λίμνες. Αν και δεν μπορείτε να κολυμπήσετε στο Plitvice, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με βάρκα στη λίμνη Kozjak, τη μεγαλύτερη λίμνη του πάρκου.

Εθνικό πάρκο Sarek στη Σουηδία
Thomas Bresenhuber / shutterstock.com

11. Εθνικό Πάρκο Sarek, Σουηδία

Δεν είναι πολύ πιο απομακρυσμένο από το Εθνικό Πάρκο Sarek στη Σουηδία. Το Sarek, που βρίσκεται στη Λαπωνία στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, είναι ένα από τα πιο όμορφα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη λόγω του επικού του τοπίου που είναι σχεδόν μεγαλύτερο από ζωή. Το εθνικό πάρκο, που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα, φιλοξενεί μια πλούσια σειρά άγριας ζωής στα βουνά, τις κοιλάδες, τα ποτάμια και τους παγετώνες του. Διαθέτει έξι από τις κορυφές της χώρας, καθεμία από τις οποίες φτάνει τα 2.000 μέτρα ύψος, και σχεδόν 100 παγετώνες. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ανεβείτε σε βουνά όπως το Sarektjåkkå, το δεύτερο υψηλότερο της χώρας, δεν υπάρχουν σημαδεμένα μονοπάτια ή καταλύματα, επομένως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και έμπειροι.

Το μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο της Καππαδοκίας - πτήση με αερόστατο. Η Καππαδοκία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να πετάξεις με αερόστατα. Goreme, Καππαδοκία, Τουρκία
Olena Tur / shutterstock.com

12. Εθνικό Πάρκο Göreme, Τουρκία

Για να δείτε ένα πραγματικά παράξενο και αξέχαστο τοπίο, επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Göreme της Τουρκίας. Αυτό το τοπίο στην καρδιά της κεντρικής Ανατολίας έχει διαβρωθεί από τα στοιχεία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό που άφησε πίσω της η φύση είναι μια τραχιά και βραχώδης κοιλάδα, γεμάτη με βραχώδεις κορυφές, γνωστές στοργικά ως «καλές καμινάδες». Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε αυτό το συναρπαστικό εθνικό πάρκο είναι μια βόλτα με αερόστατο την ανατολή του ηλίου. Αλλά αξίζει να περπατάς με τα πόδια, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δεις τα σπίτια, τις εκκλησίες και ολόκληρα χωριά που έχουν λαξευθεί στην ύπαιθρο για να σχηματίσουν υπόσκαφες πόλεις.

Βίσωνες στο εθνικό πάρκο Bialowieza στην Πολωνία
Szczepan Klejbuk / shutterstock.com

13. Εθνικό Πάρκο Bialowieza, Πολωνία

Όταν ακούτε για αρχέγονα δάση και κοπάδια βίσωνας, η ανατολική Πολωνία είναι ίσως το τελευταίο μέρος που θα σκεφτόσασταν. Και όμως, στο Εθνικό Πάρκο Białowieża υπάρχουν και τα δύο. Το Εθνικό Πάρκο Białowieża είναι το μοναδικό φυσικό ορόσημο της Πολωνίας που ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το εθνικό πάρκο καλύπτεται πυκνά από δάση, γεγονός που καθιστά συχνά μια πρόκληση να εντοπίσουμε τον τοπικό ευρωπαϊκό βίσωνα, γνωστό ως zubr. Η πεζοπορία και η ποδηλασία είναι δύο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους επισκέπτες του εθνικού πάρκου, ενώ υπάρχει ακόμη και μια συνοριακή διάβαση με τη Λευκορωσία ειδικά διαμορφωμένη για όσους περπατούν ή κάνουν ποδήλατο. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν τμήματα του βιόσφαιρου δασικού καταφυγίου Białowieża στα οποία απαγορεύονται οι πεζοπόροι που δεν συνοδεύονται από οδηγό.

Ορεινός κολπίσκος στο εθνικό πάρκο Peneda Grees, Πορτογαλία
Anton Gvozdikov / shutterstock.com

14. Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês, Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι ευλογημένη με πολλά πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα, τα οποία συγκρούονται και τα δύο στο Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês. Βρίσκεται στο υποτιμημένο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, το εθνικό πάρκο Peneda-Gerês χαρακτηρίζει όλα τα κουτιά. Αντί να εστιάζει αποκλειστικά στη διατήρηση των ορεινών ενδιαιτημάτων και της άγριας ζωής όπως οι λύκοι και οι αετοί, δίνει επίσης σημασία στη σχέση που έχει η περιοχή με τα τοπικά χωριά. Αυτό είναι ένα βαθιά παραδοσιακό μέρος της χώρας, κάτι που είναι ξεκάθαρο όταν εντοπίζετε αρχαία ορόσημα όπως τάφους ντολμέν και παλιομοδίτικα σιταποθήκες. Το πάρκο πήρε το όνομά του από τις πολλές ξηρές οροσειρές που βρίσκονται μέσα του, δύο από τις οποίες είναι η Peneda και η Gerês. Τείνει να είναι η ευκαιρία για πεζοπορία σε αυτές τις οροσειρές που προσελκύει τους ανθρώπους σε αυτό το μακρινό μέρος της Πορτογαλίας.

Λίμνη Braies, Δολομίτες, Trentino Alto Adige, Ιταλία
Stefano Termanini / shutterstock.com

15. Εθνικό Πάρκο Dolomiti Bellunesi, Ιταλία

Όσον αφορά τις καλύτερες διακοπές σε εθνικό πάρκο στην Ευρώπη, ένα ταξίδι στους Δολομίτες στο Εθνικό Πάρκο Dolomiti Bellunesi είναι δύσκολο να νικηθεί. Αυτό το εθνικό πάρκο μπορεί να καλύπτει μόνο τα νότια άκρα της διάσημης ιταλικής οροσειράς, αλλά στην πραγματικότητα είναι τα πιο ήσυχα, πιο απομακρυσμένα τμήματα. Έτσι, αν ψάχνετε για δύσκολα μονοπάτια πεζοπορίας που δεν είναι πολυσύχναστα με κόσμο, το Εθνικό Πάρκο Dolomiti Bellunesi μπορεί να είναι ιδανικό για εσάς. Τα βουνά Monti del Sole μπορεί να είναι η πιο μαγευτική οροσειρά του πάρκου χάρη σε σημεία όπως οι καταρράκτες της Σόφιας και το Cadini del Brenton, ένας καταρράκτης από πισίνες βράχων που ρέουν από τη μια στην άλλη.

Καλοκαιρινή άποψη των βουνών και των παγετώνων του Εθνικού Πάρκου Ecrins (La Meije και Glacier du Tabuchet) από το χωριό La Grave. Hautes-Alpes, περιοχή PACA, νότιες γαλλικές Άλπεις, Γαλλία
Francois Roux / shutterstock.com

16. Εθνικό Πάρκο Écrins, Γαλλία

Στις Άλπεις Dauphiné της Γαλλίας θα βρείτε το Εθνικό Πάρκο Écrins, ένα από τα δέκα εθνικά πάρκα της Γαλλίας. Ο τέλειος προορισμός για πεζοπόρους, ορειβάτες και ορειβάτες, το Εθνικό Πάρκο Écrins είναι γνωστό για την παρθένα ερημιά του που φτάνει σε υψόμετρο έως και 4.100 μέτρα. Αυτό το είδος εμβέλειας σημαίνει ότι βρίσκετε όλα τα είδη περιβαλλόντων κατά την εξερεύνηση, από βοσκοτόπια και δάση μέχρι λιβάδια παγετώνων και βουνοκορφές. Οι παγετώνες και τα ποτάμια έχουν χαράξει απότομες κοιλάδες και οδοντωτές βουνοκορφές στο εθνικό πάρκο, προσφέροντας άφθονο δραματικό τοπίο. Λόγω της δημοτικότητάς του στους εξωτερικούς τύπους, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε θέρετρα σκι για το χειμώνα και ορεινά θέρετρα για το καλοκαίρι στο Εθνικό Πάρκο Écrins.

Δύο μοσχάρια Highland χαλαρώνουν στο Loch Archay στο Loch Lomond και στο The Trossachs National Park.
καλαμπόκι / shutterstock.com

17. Loch Lomond and The Trossachs National Park, Σκωτία

Το Lochs και το Glens είναι δύο πράγματα που σίγουρα θέλετε να δείτε όταν επισκέπτεστε τη Σκωτία, και είναι ακριβώς αυτό που θα λάβετε με ένα ταξίδι στο Loch Lomond και στο Εθνικό Πάρκο The Trossachs. Αυτό το εθνικό πάρκο, με κέντρο τη μεγάλη λίμνη, Loch Lomond, προσφέρει στους επισκέπτες το είδος του τοπίου για το οποίο φημίζεται η Σκωτία. Όχι μόνο μπορείτε να βγείτε στα νερά του Loch Lomond για μια ήπια κρουαζιέρα ή για καγιάκ και jetski, είναι επίσης ένα εξαιρετικό σημείο για ψάρεμα. Το τοπίο δεν είναι ούτε κατά το ήμισυ κακό, με δεκάδες νησιά στη λίμνη και τις απόκρημνες εικόνες του Ben Lomond και των Άλπεων Arrochar να φαίνονται κοντά. Όσο για τους Trossachs, αυτό είναι ένα σκωτσέζικο όνομα για τα υψίπεδα και το συναρπαστικό τους συνονθύλευμα από λόφους, λίμνες και δάση είναι φτιαγμένο για πεζοπορία ή ποδηλασία.

Εθνικό Πάρκο Killarney, Ιρλανδία
Jan Miko / shutterstock.com

18. Εθνικό Πάρκο Killarney, Ιρλανδία

Κατά μήκος της περίφημης γραφικής διαδρομής οδήγησης του Ring of Kerry στην Κλείστε Τώρα Κατάλυμα και Πληρώστε Λιγότερα!, ένα από τα καλύτερα μέρη για να σταματήσετε είναι το Εθνικό Πάρκο Killarney. Τόσο το πρώτο εθνικό πάρκο στην Ιρλανδία όσο και ένα απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO, έχει πολλή φυσική ομορφιά. Αλλά το Εθνικό Πάρκο Killarney έχει επίσης το μερίδιο της ιστορίας του λόγω σημαντικών τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το Κάστρο Ross και το αρχοντικό του Muckross House. Το εθνικό πάρκο επικεντρώνεται γύρω από τη λίμνη Lough Leane και τη μικρότερη λίμνη Muckross στα νότια, αν και θα βρείτε επίσης βουνά και δάση. Το Εθνικό Πάρκο Killarney είναι ιδανικό για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορία και ποδηλασία, με αξιοθέατα όπως ο καταρράκτης Torc να είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να σας βγάλει στις πίστες του πάρκου.

Εθνικό πάρκο Timanfaya, Lanzarote, Κανάρια Νησιά, Ισπανία
bayazed / shutterstock.com

19. Εθνικό Πάρκο Timanfaya, Κανάρια Νησιά

Οι ταξιδιώτες έχουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται για προορισμούς στα Κανάρια Νησιά, αλλά σίγουρα ένας από τους πιο εντυπωσιακούς είναι το Εθνικό Πάρκο Timanfaya. Πού αλλού μπορείτε να δείτε τελικά τα απόκοσμα τοπία που δημιουργούνται από τα ηφαιστειακά τοπία του εθνικού πάρκου; Ενώ ολόκληρη αυτή η περιοχή του νησιού Λανζαρότε ορίζεται από τα ηφαιστειακά χαρακτηριστικά του, το ηφαίστειο Timanfaya είναι το μόνο ενεργό ηφαίστειο στο εθνικό πάρκο. Επισκεπτόμενοι το πάρκο θα δείτε ηφαιστειακό χώμα που εναλλάσσεται σε χρώμα από κόκκινο σε πορτοκαλί σε μαύρο, τα οποία χρονολογούνται από εκρήξεις του 18ου και 19ου αιώνα. Άλλα σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Timanfaya περιλαμβάνουν θερμοπίδακες και οδοντωτούς ογκόλιθους που προκύπτουν και οι δύο από την πτητική γεωλογία του εθνικού πάρκου.

Τυπικό χωριό στα βουνά Cevennes με ποτάμι
cynoclub / shutterstock.com

20. Εθνικό Πάρκο Cévennes, Γαλλία

Μια χώρα όπως η Γαλλία μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει πια ανέγγιχτη γωνιά, και όμως με κάποιο τρόπο υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Cévennes. Κάτω στη νότια Γαλλία, αυτή η αγροτική έκταση της ορεινής υπαίθρου έχει τα πάντα: σπηλιές, χείμαρρους, βιοποικιλότητα και ζωή σε απομακρυσμένο χωριό. Όχι μόνο είναι το Cévennes ένα καταφύγιο βιόσφαιρας χάρη στον πλούτο της χλωρίδας και πανίδας του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνει την αγροτική ζωή στη Γαλλία το βοήθησε να γίνει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το Εθνικό Πάρκο Cévennes είναι μια φανταστική επιλογή για μια απόδραση αν θέλετε να ξεφύγετε για λίγο από τον πολιτισμό και να κάνετε πεζοπορία ή ψάρεμα. Ό,τι κι αν κάνετε, μην χάσετε την απίστευτη θέα των ασβεστολιθικών σχηματισμών κάτω στο σπήλαιο Aven Armand.

Πανόραμα της αψίδας Felice που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Gargano στην Ιταλία
Kalman / shutterstock.com

21. Εθνικό Πάρκο Gargano, Ιταλία

Επιστροφή στην Ιταλία, αλλά αυτή τη φορά μακριά από τις Άλπεις, βρίσκεται η μαγευτική ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Gargano. Απλωμένο σε όλο το ακρωτήριο Gargano στην περιοχή της Απουλίας, το πάρκο προσφέρει έναν συνδυασμό παράκτιων πολύτιμων λίθων, καθώς και μερικά σημαντικά αξιοθέατα στην ενδοχώρα. Το Εθνικό Πάρκο Γκαργκάνο είναι γνωστό για τους εντυπωσιακούς λευκούς βράχους και τις πολλές θαλάσσιες σπηλιές, που μπορείτε να δείτε καλύτερα σε μια περιήγηση με σκάφος. Το πάρκο περιλαμβάνει επίσης το θαλάσσιο καταφύγιο των νησιών Tremiti, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κολυμπήσουν ή να βουτήξουν στην Αδριατική ή να περπατήσουν στους όρμους και τις σπηλιές των νησιών. Μακριά από το νερό βρίσκεται το καταπράσινο φύλλωμα του δάσους Umbra, το οποίο είναι τόσο πυκνό και αρχαίο όσο και γαλήνιο.

Τυρκουάζ θάλασσα σε έναν απομονωμένο όρμο κοντά στο Broad Haven στην ακτή Pembrokeshire στις αρχές του καλοκαιριού
Nicola Pulham / shutterstock.com

22. Εθνικό πάρκο Pembrokeshire Coast, Ουαλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλές ακτές. Και όμως, το μόνο εθνικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίζεται σε μια έκταση ακτής είναι το Εθνικό Πάρκο Pembrokeshire Coast στη δυτική Ουαλία. Εξερευνώντας την ακτή Pembrokeshire θα βρείτε όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσατε να ζητήσετε, από πανίσχυρα βράχια μέχρι ήπιους βαλίτσες και εκπληκτικά όμορφες παραλίες. Αυτή η ποικιλία δίνει σε αυτό το μέρος της Ουαλίας μια ευρεία απήχηση στους ταξιδιώτες. Τα ορόσημα που μπορείτε να δείτε εδώ περιλαμβάνουν τον μαγευτικό φάρο Strumble, τη γραφική Blue Lagoon και την παραλία στον κόλπο Barafundle. Ίσως ο απόλυτος τρόπος για να δείτε αυτό το εθνικό πάρκο όμως είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι της ακτής Pembrokeshire που διαρκεί 186 μίλια ακριβώς γύρω από αυτό το τμήμα της παραλίας της Ουαλίας.

Καταρράκτης Cheile Nera Beusnita στη Ρουμανία
Milos Batinic / shutterstock.com

23. Εθνικό Πάρκο Cheile Nerei-Beușnița, Ρουμανία

Ίσως το πιο άγνωστο από τα εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη είναι το Εθνικό Πάρκο Cheile Nerei Beusnita της Ρουμανίας. Επειδή είναι κρυμμένο σε μια απομακρυσμένη γωνιά της δυτικής Ρουμανίας, αυτό το εθνικό πάρκο μπορεί να μοιάζει σαν ένα όμορφο μυστικό. Το πάρκο φιλοξενεί ένα απίστευτο επίπεδο βιοποικιλότητας μεταξύ μικρότερων ζώων όπως τα αμφίβια και τα πουλιά. Αυτό που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες εδώ όμως είναι το τοπίο του πάρκου που είναι γεμάτο φαράγγια, λίμνες και καταρράκτες. Η εύρεση καταρρακτών όπως ο Izvorul Bigăr, ο καταρράκτης Bigar και οι καταρράκτες Beusnita θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όσους αναζητούν αξιομνημόνευτα σημεία, όπως και οι λίμνες Ochiul Beiului και Dracului.

Loch Morlich στο εθνικό πάρκο Cairngorm, Highlands της Σκωτίας
johnbraid / shutterstock.com

24. Εθνικό Πάρκο Cairngorms, Σκωτία

Δεν λείπουν πράγματα να πούμε για το Εθνικό Πάρκο Cairngorms στη βορειοανατολική Σκωτία. Το νεότερο εθνικό πάρκο της Σκωτίας τυχαίνει να είναι επίσης το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και εντός αυτών των συνόρων έχει πραγματικά κάτι για όλους όσους επισκέπτονται. Ιδρύθηκε γύρω από τα βουνά Cairngorms, το πάρκο έχει ένα δελεαστικό μείγμα από βουνά, δάση, λίμνες και χωριά με πάθος για το ουίσκι. Η εύρεση μονοπατιών πεζοπορίας και διαδρομών αναρρίχησης δεν θα είναι δύσκολη εδώ. έχει πέντε από τα έξι ψηλότερα βουνά στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από πενήντα munros , ένας σκωτσέζικος όρος για βουνά άνω των 3.000 ποδιών. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτός είναι επίσης ένας κορυφαίος προορισμός για σκι στη Σκωτία και το σπίτι του Malt Whisky Trail που διαθέτει πολλά αποστακτήρια.

Νωρίς το πρωί στο Buttermere, The Lake District, Cumbria, Αγγλία
Michael Conrad / shutterstock.com

25. Εθνικό Πάρκο Lake District, Αγγλία

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ένα από τα πιο διάσημα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη, το υπέροχο Εθνικό Πάρκο Lake District της Αγγλίας. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το εθνικό πάρκο στη βορειοδυτική Αγγλία ορίζεται από τις γραφικές λίμνες που διασκορπίζουν το τοπίο. Είναι το σπίτι του Wast Water, της βαθύτερης λίμνης της Αγγλίας, καθώς και του Windermere, της μεγαλύτερης λίμνης της χώρας. Αλλά υπάρχουν περισσότερα στη Lake District από το νερό. Οι ατελείωτες λίμνες του πάρκου χωρίζονται από εκπληκτικές κοιλάδες και γραφικά χωριά, τα οποία βρίσκονται στο μόνο μέρος της Αγγλίας πάνω από 3.000 πόδια. Η περιοχή συνδέεται με πολλούς ποιητές, μερικοί από τους οποίους είχαν εξοχικές κατοικίες όπως το Hill Top Cottage και το Dove Cottage. μπορείτε να επισκεφθείτε.

Και να το έχετε, μια λίστα με εκπληκτικά εθνικά πάρκα που είναι διάσπαρτα σε όλη την ήπειρο της Ευρώπης, το καθένα με τον δικό του λόγο για να είναι ξεχωριστό.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:25 καλύτερα εθνικά πάρκα στην Αυστραλία

Απόλυτος οδηγός για επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, Κροατία

20 καλύτερα εθνικά πάρκα στη Νότια Αμερική

25 καλύτερα εθνικά πάρκα στις ΗΠΑ

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.