Γκντανσκ Πολωνία • Οδηγός πόλης

Το Γκντανσκ είναι μια συναρπαστική πόλη στα βόρεια της Πολωνίας. Μην επισκεφτείτε την Πολωνία χωρίς ένα ταξίδι στο Γκντανσκ. Διαφορετικά, θα χάσετε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Επισκεφθείτε το Γκντανσκ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Γκντανσκ ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και αναπτύχθηκε γύρω από το λιμάνι του, σε στρατηγική τοποθεσία στη Βαλτική Θάλασσα. Αρχικά, ήταν σημαντικό κέντρο για τους Τεύτονες Ιππότες και αργότερα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Χανσεατικής Ένωσης.

Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά ξαναχτίστηκε αμέσως. Το Γκντανσκ ήταν κέντρο αντιπολίτευσης κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος και της πόλης όπου ιδρύθηκε το συνδικάτο Αλληλεγγύη, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της δικτατορίας το 1989.

Σήμερα, με περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Πολωνίας. Τα περισσότερα από τα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται μέσα ή γύρω από το ιστορικό κέντρο και μπορείτε εύκολα να τα εξερευνήσετε όλα με τα πόδια. Εκτός από την αρχιτεκτονική κληρονομιά, υπάρχουν μερικά μουσεία για επίσκεψη, αλλά αν προτιμάτε, μπορείτε απλώς να απολαύσετε την ύπαιθρο.

Κορυφαία πράγματα να κάνετε στο Γκντανσκ

 1. Westerplatte
 2. Εκκλησία της Αγίας Μαρίας
 3. Πράσινη Πύλη
 4. Καθεδρικός Ναός Oliwa
 5. Artus Court
 6. Εθνικό μουσείο
 7. Πλατεία Παλιάς Αγοράς
 8. Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης
 9. Μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
 10. Φυσικό καταφύγιο Mewia Lacha
 11. Δημαρχείο
 12. Μεγάλη Άρσεναλ του Γκντανσκ
 13. όχθη ποταμού


Χάρτης με αξιοθέατα στο Γκντανσκ

Χάρτης με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Γκντανσκ


Γρήγορες ταξιδιωτικές συμβουλές για να επισκεφθείτε το Γκντανσκ

 • Ξυπνήστε νωρίς και γίνετε πρώτοι σε μνημεία, μουσεία ή άλλα ορόσημα
 • Ανεβείτε τον Πύργο Pacholek στο ιστορικό κέντρο για την καλύτερη θέα της πόλης
 • Επισκεφθείτε τη διάσημη χερσόνησο Westerplatte έξω από την πόλη
 • Πηγαίνετε σε μια δωρεάν περιήγηση με τα πόδια
 • Αν και είναι πολύ κλισέ και τουριστικό, κάντε μια βόλτα με το πειρατικό πλοίο Ustka
 • Για να μάθετε πότε να πάτε στο Γκντανσκ, συγκεντρώστε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις εποχές και το τοπικό κλίμα.
 • Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Γκντανσκ είναι μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, όταν είναι πιο ζεστό και οι μέρες είναι μεγαλύτερες.

Τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στο Γκντανσκ

Γκντανσκ Πολωνία Οδηγός πόλης

1. Westerplatte

Η χερσόνησος Westerplatte είναι μια φυσική άμυνα του λιμανιού του Γκντανσκ και ήταν το σκηνικό μιας από τις πρώτες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μια μικρή πολωνική ελίτ δύναμη αντιστάθηκε στη γερμανική επίθεση για σχεδόν επτά ημέρες.

Η αντίστασή τους δεν σταμάτησε τον πόλεμο, αλλά θυμάται μέχρι σήμερα ως ηρωική πράξη. Το 1966 εγκαινιάστηκε εκεί ένα μνημείο των αντιστασιακών της Westerplatte — ένας ανάγλυφος πύργος από γρανίτη, ύψους 25 μέτρων.

Σήμερα είναι ένα πάρκο ανοιχτό στο κοινό όπου μπορείτε να δείτε τα ερείπια των οχυρών και, το καλοκαίρι, μπορείτε να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο σε ένα από τα κτίρια της φρουράς. Για να φτάσετε σε αυτήν την τοποθεσία από το κέντρο της πόλης, πάρτε το λεωφορείο 106 που αναχωρεί από το σιδηροδρομικό σταθμό.

2. Εκκλησία της Αγίας Μαρίας

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες από τούβλα στον κόσμο, τεράστιων διαστάσεων. Μπορεί να φιλοξενήσει 25.000 άτομα, έχει 300 τάφους και 31 παρεκκλήσια. Η κατασκευή ξεκίνησε στα μέσα του 14ου αιώνα, υποτίθεται ότι στην ίδια τοποθεσία όπου κάποτε υπήρχε μια ξύλινη εκκλησία και ολοκληρώθηκε επίσημα το 1502.

Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με πίνακες από τη γοτθική, την αναγέννηση και την περίοδο του μπαρόκ. Το περίπλοκο αστρονομικό ρολόι του είναι αξιοσημείωτο, που δείχνει την ημέρα και την ώρα, τις φάσεις της σελήνης, τη θέση της σελήνης σύμφωνα με τα ζώδια και το ημερολόγιο των αγίων.

Μπορείτε να ανεβείτε τα 405 σκαλοπάτια που σας οδηγούν στην κορυφή του ύψους 78 μέτρων πύργου για μια εντυπωσιακή θέα στην Παλιά Πόλη του Γκντανσκ. Μεταξύ 1981 και 1983, όταν η χώρα βρισκόταν υπό στρατιωτικό νόμο, μέλη του σωματείου Αλληλεγγύη χρησιμοποίησαν τον πύργο ως κρησφύγετο.

Γκντανσκ Πολωνία Οδηγός πόλης

3. Artus Court

Αυτό το υπέροχο συγκρότημα κτιρίων βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Γκντανσκ και χτίστηκε μεταξύ 1348 και 1350. Σχεδιάστηκε από τον Abraham van den Blocke, αλλά το πρωτότυπο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1476, οπότε αυτό που βλέπετε σήμερα είναι μια ανακατασκευή του 1617 σε μανιεριστικό στυλ.

Το όνομα είναι μια αναφορά στη μυθική Αυλή του Βασιλιά Αρθούρου, μια τάση εκείνη την εποχή στη Βαλτική Ευρώπη, όταν ιδρύθηκαν μυστικές αδελφότητες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αρθουριανό μανιερισμό. Για αιώνες, το Artus Court ήταν ο τόπος συνάντησης των εμπόρων και ένα κοινωνικό κέντρο στο Γκντανσκ, το οποίο σταδιακά άνοιξε στους απλούς ανθρώπους.

Η χρυσή εποχή του ήταν μεταξύ του 16ου και του 17ου αιώνα, αλλά το 1742 η πόλη αποφάσισε ότι το μέρος έπρεπε να γίνει το Χρηματιστήριο. Αυτή τη στιγμή στεγάζει ένα τμήμα του Μουσείου Ιστορίας του Γκντανσκ, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό.

4. Μεγάλη Άρσεναλ του Γκντανσκ

Το Great Arsenal είναι από τις αρχές του 17ου αιώνα και είναι το καλύτερο δείγμα μανιεριστικής αρχιτεκτονικής στο Γκντανσκ. Σχεδιάστηκε από τον Anthony van Obbergen, ο οποίος εμπνεύστηκε από ένα παρόμοιο κτίριο στο Harleem της Ολλανδίας.

Από την κατασκευή του, αποθήκευε όπλα και πυρομαχικά, κάτι που είναι μια περίεργη αντίθεση με την έντονη καλλιτεχνική ματιά, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η στρατιωτική παρουσία στο Άρσεναλ έληξε το 1920 όταν ιδρύθηκε ένα επιχειρηματικό κέντρο στον πρώτο όροφο.

Το κτίριο καταστράφηκε το 1945 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ξαναχτίστηκε μετά το τέλος του πολέμου.

5. Πράσινη Πύλη

Η Πράσινη Πύλη χτίστηκε μεταξύ 1568 και 1571 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Reiner van Amsterdam, ο οποίος εμπνεύστηκε από το Δημαρχείο της Αμβέρσας.

Ήταν γραφτό να είναι το βασιλικό σπίτι στο Γκντανσκ, αλλά κατά ειρωνικό τρόπο κανένας από τους Πολωνούς μονάρχες δεν πέρασε ποτέ τη νύχτα εκεί. Προφανώς, το σπίτι δεν ήταν άνετο και πάντα επέλεγαν τα σπίτια κοντά στο Artus Court.

Σήμερα, η Πράσινη Πύλη είναι μέρος του Εθνικού Μουσείου και φιλοξενεί αρκετές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του πρώην προέδρου Λεχ Βαλέσα. Πριν από αυτό, το 1880, στέγαζε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

17 πιο απομακρυσμένα μοναστήρια στη γη(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

6. Δημαρχείο

Το Δημαρχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, φυσικά, και χτίστηκε αρχικά στις αρχές του 14ου αιώνα σε γοτθικό και αναγεννησιακό στυλ. Μεταξύ 1378 και 1382, λίγο μετά την κατασκευή του, επεκτάθηκε από τον Henryk Ungerdin. Το 1457 επεκτάθηκε ξανά. Ο πύργος ολοκληρώθηκε το 1488 και ο τρούλος προστέθηκε το 1492 και καταστράφηκε από πυρκαγιά μόνο δύο χρόνια αργότερα.

Το 1556, μια πυρκαγιά κατέστρεψε ξανά το κτίριο. Ξαναχτίστηκε ξανά σε αναγεννησιακό στυλ φλαμανδικής έμπνευσης και καταστράφηκε ξανά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη στιγμή στεγάζει το Εθνικό Μουσείο, ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε όχι μόνο για τις εκθέσεις αλλά και για το πλούσιο περίτεχνο εσωτερικό του. Το καλοκαίρι, μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο, ο οποίος από το 2000 έχει ένα καρίγιο με 37 καμπάνες.

Γκντανσκ Πολωνία Οδηγός πόλης

7. Καθεδρικός Ναός Oliwa

Αυτός ο καθεδρικός ναός χτίστηκε στη θέση όπου κάποτε ήταν μια απλή ξύλινη εκκλησία. Το 1224, ο ναός αυτός αντικαταστάθηκε από έναν άλλο από τούβλο που κάηκε το 1350 και ξαναχτίστηκε αμέσως.

Το 1626, Σουηδοί εισβολείς κατέστρεψαν ξανά την εκκλησία. Η εκκλησία που βλέπετε τώρα έχει ένα ασυνήθιστο σχήμα, με δύο οκταγωνικούς πύργους γοτθικού ρυθμού, ψηλούς και λεπτούς, που πλαισιώνουν την πρόσοψη σε στυλ μπαρόκ με την είσοδο της τρίκλιτης εκκλησίας. Οι αναλογίες της εκκλησίας, μήκους 90 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων, προκαλούν ένα οπτικό αποτέλεσμα που κάνει το εσωτερικό να φαίνεται μακρύτερο από ό,τι είναι.

Ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά είναι το όργανο που κατασκεύασε ο Johann Wulf το 1780, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε περιλαμβάνουν τον μπαρόκ κύριο βωμό του 1688 και τον λευκό μαρμάρινο τάφο των Δούκων της Πομερανίας.

8. Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης

Αυτή είναι η παλαιότερη εκκλησία στο Γκντανσκ, που χτίστηκε αρχικά το 1220 και τροποποιήθηκε τους επόμενους αιώνες μέχρι τον 15ο αιώνα. Μετά από αυτό, η μόνη προσθήκη ήταν η μπαρόκ κορυφή του πύργου το 1634. Η εκκλησία έχει ένα καρίγιο με 49 καμπάνες που λέει ώρα κάθε ώρα από την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μεταξύ 1545 και 1945 ήταν προτεσταντικός ναός και μετά έγινε καθολικός. Μια πυρκαγιά το 2006 κατέστρεψε την εκκλησία και προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης. Οι εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης επανέφεραν την εκκλησία σε φόρμα. Υπάρχει μια έκθεση μέσα για τη φωτιά.

Μουσεία στο Γκντανσκ

1. Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Είναι ένα σύγχρονο μουσείο που άρχισε να κατασκευάζεται το 2012 και άνοιξε το 2017, βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στο ιστορικό κέντρο του Γκντανσκ που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα τολμηρό σχέδιο από την εταιρεία αρχιτεκτονικής Kwadrat, με το κεντρικό κτίριο καλυμμένο με τούβλα να υψώνεται από το έδαφος σε μια περίεργη γωνία 56 μοιρών, αντιπροσωπεύοντας ένα οβιδοβόλο που ήταν θαμμένο στο έδαφος που δεν εξερράγη ποτέ.

Η έκθεση επικεντρώνεται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύγκρουση και θέματα όπως ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος και η καθημερινή ζωή κατά τους μήνες πριν από τη γερμανική εισβολή. Είναι ένα υπέροχο μουσείο, καλά επιμελημένο, με ποικίλα και ενδιαφέροντα κομμάτια που εκτίθενται σε έκταση άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων.

Πράγα Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

2. Εθνικό Μουσείο

Το Εθνικό Μουσείο βρίσκεται μέσα σε ένα παλιό μοναστήρι των Φραγκισκανών που χτίστηκε σε υστερογοτθικό στιλ στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Το 1556 οι μοναχοί έδωσαν τη μονή στην Πόλη, η οποία τη χρησιμοποιούσε για να στεγάσει τη δημόσια βιβλιοθήκη από το 1643.

Ένα μουσείο ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1872, με μια σταδιακά αυξανόμενη συλλογή.

Το πιο διάσημο κομμάτι είναι πιθανώς το τρίπτυχο Η τελευταία κρίση του Χανς Μέμλινγκ, το οποίο επέστρεψε στο Γκντανσκ το 1956 αφού τραβήχτηκε δύο φορές. Πρώτον, από τους στρατούς του Ναπολέοντα και δεύτερον, από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κτίριο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου και, αν και τα κομμάτια αφαιρέθηκαν εκ των προτέρων, τα περισσότερα από αυτά έχουν φύγει. Το μουσείο άνοιξε ξανά το 1948 και χρησιμοποιεί κρατικούς πόρους και ιδιωτικές δωρεές για την ανάπτυξη της συλλογής του.

Βρείτε το ξενοδοχείο που θα μείνετε στο  Γκντανσκ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια