καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Βρότσλαβ

17 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Βρότσλαβ, Πολωνία

Συγκρατημένο, ιστορικό και ελκυστικό. Το Βρότσλαβ είναι μια πόλη με τα πάντα εκτός από ένα σημείο στον παροιμιώδη χάρτη. Οποιοσδήποτε ταξιδιώτης έχει κολλήσει στο τέλμα της επίσκεψης στα κλασικά, τους καταπονημένους προορισμούς γεμάτους με τις απόψεις των άλλων, θα απολαύσει τις εξερευνητικές ελευθερίες του Βρότσλαβ.

Υπάρχει πολλή μαγεία στο μυστήριο, μια χιλιόχρονη ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά σας. Κάτω από τη βασιλεία διαφόρων βασιλείων, από τη Βοημία έως την Πρωσία, υπάρχει μια απολαυστική μίξη αρχιτεκτονικής. Μερικά από περασμένους αιώνες, άλλα ξαναχτίστηκαν από τη μάστιγα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ταξιδιώτες με έντονα αυτιά θα ανιχνεύσουν τους ήχους των γερμανικών σε όλη την πόλη καθώς οι μυρωδιές από ζυμαρικά της Σιλεσίας και στιφάδο bigos σας καλωσορίζουν σε φιλόξενα εστιατόρια. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πλακόστρωτα δρομάκια να λαμπυρίζουν κάτω από τους φανοστάτες.

Ένας βολικός τρόπος για να εξερευνήσετε όλα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Βρότσλαβ είναι με το ποδήλατο. Μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα σε περίπου 70 τοποθεσίες σε όλη την πόλη με το Wroclaw City Bike.

Κάντε κλικ στο κουμπί και βρείτε όλες τις πλατφόρμες αναζήτησης και κλείστε μόνοι σας το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Διαβάστε επίσης:Γκντανσκ Πολωνία • Οδηγός πόλης

Aκολουθήστε μας στο facebook

17. Οίκοι Χάνσελ και Γκρέτελ

Οίκοι Χάνσελ και Γκρέτελ

Ζωντανέψτε ένα από τα πιο εμβληματικά παραμύθια καθώς επισκέπτεστε τα μαγευτικά σπίτια Hansel και Gretel. Αυτές οι δύο γοητευτικές κατασκευές, που συνδέονται με μια αψίδα, κοσμούν μια από τις γωνιές της πλατείας της αγοράς, καθιερώνοντας τους εαυτούς τους ως εμβληματικά σύμβολα της πόλης.

Αυτά τα κτίρια που ονομάζονται στοργικά από χαρακτήρες παραμυθιού από τους ντόπιους πολίτες, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη διασταύρωση. Αυτό το απόσπασμα όχι μόνο καθοδηγεί τους επισκέπτες στην εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ αλλά χρησιμεύει και ως είσοδος στον ιδιότροπο κόσμο των νάνων του Βρότσλαβ.


Οι ρομαντικοί συχνά ερμηνεύουν την καμάρα ανάμεσα στα δύο σπίτια ως μια συμβολική χειρονομία, βλέποντάς την ως μια αναπαράσταση του πιάσιμου από τα χέρια ή ως ενός δεσμού για πάντα μαζί.

16. Κατάστρωμα παρατήρησης Sky Tower

Κατάστρωμα παρατήρησης Sky Tower

Στέκεται περήφανα σε ύψος 212 μέτρων, το The Sky Tower Observation Deck προσφέρει στους επισκέπτες μαγευτικές πανοράματα του Βρότσλαβ και των περιχώρων του. Ως το ψηλότερο κτίριο της πόλης, ο μοντέρνος και κομψός σχεδιασμός του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Βρότσλαβ, καθιστώντας το έναν ουσιαστικό σταθμό για τους τουρίστες που αναζητούν μια μοναδική και σαγηνευτική εμπειρία.

Κατά την είσοδο, μια ομάδα φιλόξενου προσωπικού είναι έτοιμη να σας καθοδηγήσει στο ασανσέρ – μια εμπειρία από μόνη της, καθώς μεγεθύνει προς τα πάνω με ταχύτητα 6 μέτρων το δευτερόλεπτο. Μόλις φτάσετε στην κορυφή, το βήμα στο κατάστρωμα παρατήρησης αποκαλύπτει εκπληκτική θέα 360 μοιρών στο Βρότσλαβ και το εκτεταμένο τοπίο του. Τις μέρες με καθαρό αέρα, η θέα εκτείνεται μέχρι το όρος Ślęża. Αν ο καιρός το επιτρέπει, οι Chełmiec και Śnieżka φαίνονται επίσης στον ορίζοντα.

15. Hydropolis

Υδρόπολη

Τοποθετημένο σε μια μαγευτική πρώην δεξαμενή, το Hydropolis στέκεται περήφανα ως το πρώτο υπόγειο μουσείο νερού στον κόσμο. Εδώ, μπορείτε να μεταφερθείτε σε έναν συναρπαστικό κόσμο εξερεύνησης νερού, χωρισμένο προσεκτικά σε επτά διακριτές ζώνες. Κάθε ζώνη εμβαθύνει σε διάφορες πτυχές του νερού, από τη φυσική του σημασία έως τις τεχνολογικές του εφαρμογές.

Ένα πραγματικό αποκορύφωμα στο Hydropolis είναι ο εξαιρετικός τρισδιάστατος κινηματογράφος του, όπου η τεχνολογία αιχμής ξεδιπλώνει ένα οπτικά εκπληκτικό ταξίδι στον κόσμο του νερού. Αυτή η καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία όχι μόνο υπογραμμίζει τη σημασία του νερού στη ζωή μας, αλλά ρίχνει φως και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Η γοητεία του μουσείου έγκειται στα διαδραστικά εκθέματά του, τα οποία προσφέρουν ευχάριστα παιχνίδια πολυμέσων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν με δελφίνια και να συμμετάσχουν στον καθαρισμό των κοραλλιογενών υφάλων – μια συναρπαστική και εκπαιδευτική εμπειρία, ιδιαίτερα ελκυστική για οικογένειες.

14. Εθνικό Μουσείο

Εθνικό μουσείο

Το Εθνικό Μουσείο στο Βρότσλαβ, γνωστό ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία της Πολωνίας, βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Όντρα. Κατασκευασμένο σε βόρειο νεοαναγεννησιακό στιλ μεταξύ 1883 και 1886, η γραφική τοποθεσία του μουσείου χρησιμεύει ως φόντο για την εντυπωσιακή συλλογή του.

Το Εθνικό Μουσείο φιλοξενεί 200.000 τεχνουργήματα σε διάφορους καλλιτεχνικούς κλάδους, από μεσαιωνικά γλυπτά της Σιλεσίας έως σύγχρονα έργα τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης πίνακες ζωγραφικής της Σιλεσίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης. Επιπλέον, το μουσείο διαθέτει μια ποικιλία από ιστορικά αντικείμενα που εκτείνονται από τον Μεσαίωνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα, που συμπληρώνονται από μια πλούσια βιβλιοθήκη βιβλίων και εγγράφων.

Μέσα από συνεχείς αποκτήσεις, συμπεριλαμβανομένων έργων ζωγραφικής, εκτυπώσεων, γλυπτών και καλλιτεχνικών χειροτεχνιών, το Εθνικό Μουσείο στο Βρότσλαβ συνεχίζει να επεκτείνει την ήδη εκτεταμένη και ποικίλη συλλογή του. Εδραιώνοντας έτσι το κύρος του ως ένα από τα πιο εξέχοντα πολιτιστικά ιδρύματα της Πολωνίας.

13. Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ

Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ

Ως ένα από τα παλαιότερα και ψηλότερα κτίρια στην Παλιά Πόλη του Βρότσλαβ, η Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ έχει μια αδιαμφισβήτητη παρουσία που μπορεί να εντοπιστεί από τον 12ο αιώνα. Παρά τις διαρκείς προκλήσεις, όπως ζημιές από χαλάζι το 1529, σοβαρές καταστροφές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια μυστηριώδη πυρκαγιά το 1976, η εκκλησία επιμένει.

Σήμερα, λειτουργεί ως εκκλησία στρατιωτικής φρουράς, με αξιομνημόνευτους γοτθικούς και αναγεννησιακούς βωμούς, μαζί με τη στέγαση περισσότερων από 100 τάφων αξιόλογων πολιτών. Το αποκορύφωμα, ωστόσο, είναι ο πύργος των 91μ. Ανοιχτό στους επισκέπτες από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου, προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα με μικρή χρέωση. Μην σας πτοεί η ανάβαση, είναι μια θέα που αξίζει τον κόπο.

Σχεδιάστε το ταξίδι μόνοι σας

12. Ζωολογικός κήπος Βρότσλαβ

Ζωολογικός κήπος Βρότσλαβ

Ένας μαγνητικός προορισμός τόσο για τους λάτρεις των ζώων όσο και για οικογένειες, ο ζωολογικός κήπος του Βρότσλαβ προσφέρει μια απαράμιλλη εμπειρία. Κατέχοντας τον τίτλο του μεγαλύτερου ζωολογικού κήπου στην Πολωνία και ανάμεσα στους κορυφαίους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης, φιλοξενεί πάνω από 10.000 ζώα, από πάνω από 1.300 είδη.


Ένα που πρέπει να δείτε είναι το Afrykarium. Η καθοδηγητική του ιδέα περιστρέφεται γύρω από το θέμα «Ζωοδόχοι νερά της Αφρικής», προσφέροντας μια καθηλωτική παρουσίαση διαφόρων υδάτινων οικοσυστημάτων που βρίσκονται στην ήπειρο. Κατέχει τη διάκριση ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή εγκατάσταση που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην προβολή της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας της Αφρικής.

Το κεντρικό στοιχείο αυτού του τμήματος είναι η υποβρύχια σήραγγα, που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία περπάτημα στον πυθμένα του ωκεανού, που περιβάλλεται από μια εντυπωσιακή εμφάνιση θαλάσσιων πλασμάτων.

11. Γέφυρα Tumski

Γέφυρα Tumski

Η γέφυρα Tumski, που απλώνεται στον ποταμό Όντρα, μέσα σε μια γραφική αρχιτεκτονική, είναι μόνο για όσους περπατούν στα δύο πόδια. Το ήσυχο μονοπάτι σας τοποθετεί ανάμεσα στους ντόπιους για μια γαλήνια βόλτα που περιβάλλεται από την εκπληκτική αρχιτεκτονική του Βρότσλαβ.

Καθώς διασχίζετε τη γέφυρα, θα συναντήσετε πολλές κλειδαριές αγάπης στερεωμένες στα κάγκελα. Αυτό είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με το μύθο, τα ζευγάρια που τοποθετούν μια κλειδαριά στη γέφυρα και ρίχνουν το κλειδί στο ποτάμι θα εξασφαλίσουν τη διαρκή δύναμη του έρωτά τους. Αυτό το συγκινητικό θέαμα προσθέτει μόνο στη ρομαντική ατμόσφαιρα της γέφυρας.


Το Sand Island βρίσκεται απέναντι από τη γέφυρα Tumski και φιλοξενεί το μεγαλείο της μεγαλύτερης γοτθικής εκκλησίας του Βρότσλαβ, της Εκκλησίας της Παναγίας στην Άμμο. Αυτή η μαγευτική εκκλησία στέκεται ως ένα εντυπωσιακό ορόσημο στο γραφικό νησί.

10. Μνημείο στον Ανώνυμο Περαστικό

Μνημείο στον ανώνυμο περαστικό

Καθισμένο στις δύο πλευρές της οδού Świdnicka, το Monument to Anonymous Pedestrian προσφέρει μια ταπεινή και συναισθηματική εμπειρία. Προτρέπει τον προβληματισμό σχετικά με τη σημασία της τιμής εκείνων που υπέφεραν και έχασαν τη ζωή τους σε περιόδους πολέμου και συγκρούσεων.


Αποτελούμενο από δεκατέσσερις χάλκινες φιγούρες φυσικού μεγέθους, το μνημείο απεικονίζει διάφορους απλούς περαστικούς, όπως μια μητέρα με ένα παιδί, μια ηλικιωμένη γυναίκα με ένα μπαστούνι και έναν άνδρα με μια βαλίτσα. Περπατώντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα από κουκούλες, καθώς οι φιγούρες πλησιάζουν στην άκρη του δρόμου, βυθίζονται σταδιακά στο έδαφος.

Το μνημείο που αποκαλύφθηκε τη νύχτα της 12ης Δεκεμβρίου 2005, σηματοδοτώντας την 24η επέτειο του στρατιωτικού νόμου, συμβολίζει τις μεταμορφωτικές αλλαγές στην Πολωνία.

9. Εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής

Εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής

Με προέλευση τον 13ο αιώνα, η εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής είναι μια απόδειξη της πλούσιας θρησκευτικής και πολιτιστικής ιστορίας του Βρότσλαβ. Αυτή η μνημειακή εκκλησία υπέστη μια μεταμορφωτική περίοδο κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης, όταν την κατέλαβαν οι Προτεστάντες. Μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαταστάθηκε στην αρχική του κατάσταση.

Η εκκλησία διαθέτει αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως μια ρωμανική πύλη του 12ου αιώνα που μεταφέρθηκε από το Αβαείο των Βενεδικτίνων, ένα πολύτιμο κειμήλιο από το παρελθόν του Βρότσλαβ. Η χαρακτηριστική γέφυρα «Penitents» συνδέει τους δύο υψηλούς πύργους, με τους τρούλους τους που δεν έχουν αντικατασταθεί μετά τον πόλεμο.

Η αναρρίχηση στον πύργο σας ανταμείβει με τη συναρπαστική θέα στην Παλιά Πόλη και η διασχίζοντας την υπαίθρια γέφυρα 46 μέτρα πάνω από το έδαφος προσθέτει μια συναρπαστική διάσταση στην εμπειρία. Αν και η ανάβαση είναι απότομη, η πανοραμική θέα της πόλης επιτρέπει εξαιρετική φωτογραφία.

8. Βοτανικός Κήπος

Βοτανικός κήπος

Γνωστός ως γαλήνια όαση, ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ δεν είναι απλώς ένα «ζωντανό μουσείο», αλλά λειτουργεί και ως επιστημονικός και εκπαιδευτικός κόμβος.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το δενδροκομείο, ένα ειδικό τμήμα που παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σειρά από είδη δέντρων, που κυμαίνονται από πανύψηλες βελανιδιές έως ευαίσθητους θάμνους. Καθώς περιπλανηθείτε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να απορροφήσετε τη σημασία της διατήρησης και προστασίας αυτών των δέντρων προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Πέρα από τα καταπράσινα τοπία του, ο Βοτανικός Κήπος φιλοξενεί μυριάδες εκδηλώσεις, όπως το Majówki Tumskie και το Φεστιβάλ των κολοκύθων. Οι συναυλίες, οι υπαίθριες εκδηλώσεις για παιδιά και οι συγκεντρώσεις για τους λάτρεις της κηπουρικής συμβάλλουν περαιτέρω στη ζωντανή ατμόσφαιρά του.

7. Συντριβάνι Πολυμέσων στην Πέργκολα

Συντριβάνι Πολυμέσων στην Πέργκολα

Φωλιασμένο στο γραφικό πάρκο Szczytnicki, το Συντριβάνι Πολυμέσων στην Πέργκολα παρουσιάζει ένα μαγευτικό θέαμα για τους επισκέπτες της πρώην περιφερειακής πρωτεύουσας.

Με μια λεκάνη στολισμένη με 300 πίδακες νερού που δημιουργούν θερμοπίδακες, ομίχλες και διάφορα περίπλοκα σχήματα, η εγκατάσταση νερού χορεύει αρμονικά με 800 φώτα. Ο απρόσκοπτος συνδυασμός φωτός, νερού και μουσικής παράγει συναρπαστικά σόου, που ενισχύονται κατά τη διάρκεια ειδικών νυχτερινών εμφανίσεων με κινούμενα σχέδια, φωτογραφίες και ταινίες που προβάλλονται στο νερό.

Αυτό το μαγευτικό σιντριβάνι, που αποκαλύφθηκε στις 4 Ιουνίου 2009, για τον εορτασμό της 20ης επετείου των ελεύθερων εκλογών στη μεταπολεμική Πολωνία, χρησιμεύει ως ένα από καρδιάς δώρο στους κατοίκους της πόλης.


6. Kolejkowo

Kolejkowo

Με το όνομα «Miniature World of Trains», το Kolejkowo είναι ένας συναρπαστικός και ξεχωριστός προορισμός, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εκπληκτική ματιά σε μια προσεκτικά κατασκευασμένη μινιατούρα εκδοχή της πόλης.

Με την είσοδό σας στο Kolejkowo, βυθίζεστε σε έναν κόσμο μινιατούρων τρένων, κτιρίων και τοπίων, το καθένα με περίπλοκες λεπτομέρειες με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Ένα κύριο αξιοθέατο στο Kolejkowo είναι το εκτεταμένο μικροσκοπικό σιδηροδρομικό του σύστημα, το οποίο διαθέτει ένα δίκτυο με περισσότερα από 30 τρένα. Η παρατήρηση των τρένων σε κίνηση είναι μια απολαυστική εμπειρία και οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων από αυτά χρησιμοποιώντας διαδραστικά κουμπιά, εξασφαλίζοντας ώρες ψυχαγωγίας σε αυτό το μαγευτικό μινιατούρα βασίλειο.

Σχεδιάστε το ταξίδι μόνοι σας

5. Δημαρχείο


Δημαρχείο

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, το Δημαρχείο είναι μια εμβληματική και ιστορικά πλούσια δομή. Διαθέτει μια δελεαστική συγχώνευση γοτθικών, αναγεννησιακών και μπαρόκ αρχιτεκτονικών στυλ που αναπτύχθηκαν από τα τέλη του 13ου αιώνα έως τα μέσα του 16ου αιώνα.

Καθώς πλησιάζεις το Δημαρχείο, το μεγαλείο του γίνεται εμφανές. Η πρόσοψη είναι ένα αριστούργημα περίπλοκων λεπτομερειών, ενώ ο πύργος του ρολογιού υψώνεται σε εντυπωσιακό ύψος.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο Δημαρχείο είναι το αστρονομικό ρολόι. Κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου και προστέθηκε στην ανατολική πρόσοψη το 1580, αυτό το ρολόι συνεχίζει να μαγεύει τους επισκέπτες εμφανίζοντας τόσο την ώρα όσο και τις φάσεις του φεγγαριού με διαχρονική ακρίβεια.

Το Δημαρχείο περιβάλλεται από μια γοητευτική πλατεία, όπου τα πολυσύχναστα καφέ και τα ζωντανά κτίρια συμβάλλουν στην πολυσύχναστη ατμόσφαιρά του.

4. Νησί του καθεδρικού ναού

Νησί του καθεδρικού ναού

Η παλαιότερη συνοικία της πόλης, το νησί του καθεδρικού ναού (Ostrow Tumski), έχει τις ρίζες της στον 10ο αιώνα και φιλοξενεί μερικές από τις σημαντικές θρησκευτικές δομές της Πολωνίας.

Μια αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ότι, παρά το όνομά του, το νησί του Καθεδρικού δεν είναι πλέον νησί. Διατήρησε αυτό το καθεστώς μέχρι που οι επίμονες πλημμύρες ώθησαν την πόλη να γεμίσει έναν από τους παραπόταμους του ποταμού Όντρα το 1810.

Ένα εξέχον ορόσημο είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που αναγνωρίζεται από την κομψή γοτθική αρχιτεκτονική του και τα διακριτικά διπλά κωδωνοστάσια, ορατά από διάφορα πλεονεκτήματα σε όλη την πόλη. Ξεκινώντας την κατασκευή το 1244, ήταν το πρώτο κτίριο από τούβλα της Πολωνίας. Η πραγματική γοητεία του καθεδρικού ναού βρίσκεται στην εκπληκτική πανοραμική θέα που είναι προσβάσιμη από τους πύργους του.

Δίπλα στον καθεδρικό ναό, το Μουσείο της Αρχιεπισκοπής προσκαλεί τους επισκέπτες να εμβαθύνουν στην ιστορία του νησιού και τον κεντρικό ρόλο του στην εξέλιξη του Βρότσλαβ.

3. Πανόραμα Racławice

Πανόραμα Racławice

Μια συναρπαστική επίδειξη της ικανότητας της τέχνης να διατηρεί και να μεταδίδει την ιστορία, το Raclawice Panorama προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι σε μια κομβική στιγμή. Εκείνη την εποχή, η Πολωνία βρέθηκε υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης και η καθηλωτική ποιότητα του έργου τέχνης μεταφέρει τους θεατές απρόσκοπτα πίσω στο χρόνο για να μαρτυρήσουν τη μάχη που εκτυλίσσεται.

Αυτό το έργο σχεδιάστηκε ως πατριωτικός εορτασμός προς τιμήν της εκατονταετηρίδας της Μάχης του Racławice. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί θυμίζει τις σύγχρονες τρισδιάστατες καινοτομίες, χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό συνδυασμό πανοραμικής προοπτικής, στρατηγικού φωτισμού και προσεκτικά σχεδιασμένης σκηνογραφίας τοποθετημένης μπροστά στον καμβά για να του δώσει μια εντυπωσιακή πολυδιάστατη εμφάνιση.

2. Νάνοι του Βρότσλαβ

Οι νάνοι του Βρότσλαβ

Ξεκινώντας ως πολιτικό κίνημα, η παράδοση των νάνων έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικό φαινόμενο, με τους Νάνους του Βρότσλαβ να διεκδικούν πλέον την κυριαρχία σε μια ολόκληρη πόλη!

Αυτά τα γλυπτά έχουν τις ρίζες τους πίσω στο Orange Alternative, ένα αντι-σοβιετικό κίνημα αντίστασης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Το κίνημα, γνωστό για την καταστροφή της κομμουνιστικής προπαγάνδας με την τέχνη του δρόμου, που συνήθως περιλαμβάνει ιδιότροπες φιγούρες νάνων, πυροδότησε την έναρξη της παράδοσης των νάνων. Το 2001, το πρώτο γλυπτό νάνου εμφανίστηκε ως ανάμνηση του εντυπωσιακού ρόλου του Orange Alternative.

Από τότε, οι νάνοι έχουν πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά με σχεδόν εκθετικό ρυθμό. Επί του παρόντος, μπορεί κανείς να συναντήσει μυριάδες παραλλαγές, που κυμαίνονται από μια ορχήστρα νάνων έως έναν νάνο φυλακής, ακόμη και έναν νάνο selfie.

1. Πλατεία Αγοράς

Πλατεία Αγοράς

Ανάμεσα σε μια εκπληκτική σειρά από πολύχρωμα κτίρια που παρουσιάζουν γοτθική, αναγεννησιακή και μπαρόκ αρχιτεκτονική, η Market Square (Rynek) είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και λειτουργεί ως η καρδιά του Βρότσλαβ που χτυπά.

Παρά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι σχολαστικές ανακατασκευές του 20ου αιώνα αναβίωσαν το αρχιτεκτονικό μεγαλείο. Συγκεκριμένα, το καθιστό άγαλμα του κωμικού θεατρικού συγγραφέα Alexander Fredro αντικατέστησε το προπολεμικό γλυπτό του βασιλιά Φρειδερίκου Β’.


Πέρα από τη μαγευτική αρχιτεκτονική και ιστορία της, η πλατεία προσκαλεί τους επισκέπτες να απολαύσουν τον καλοκαιρινό ήλιο, απολαμβάνοντας μια παγωμένη μπύρα στα πολυάριθμα μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια της. Καθώς ο χειμώνας ξετυλίγεται, μια μαγική μεταμόρφωση λαμβάνει χώρα, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο παγοδρόμιο όπου οι επισκέπτες μπορούν να επιδείξουν τις δεξιότητές τους στο πατινάζ.

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Βρότσλαβ

Μια από τις πιο ζεστές πόλεις σε όλη την Πολωνία, το Βρότσλαβ βλέπει πολλούς ανθρώπους να επισκέπτονται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Με θερμοκρασίες που κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 19 έως 24°C (66 έως 75°F), ο καιρός είναι ιδανικός για περιηγήσεις στα αξιοθέατα, υπαίθριες δραστηριότητες και γραφικές εκδρομές με σκάφος κατά μήκος του ποταμού Όντερ.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο πολυσύχναστοι και ακριβοί μήνες λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Μια ζωντανή αίσθηση κυριαρχεί στην πόλη με εξαιρετικά δημοφιλείς εκδηλώσεις, όπως το New Horizons Film Festival και το Good Beer Festival, που δημιουργούν θόρυβο για την πόλη.

Καθώς είναι πιο ξηροί από τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο ο Απρίλιος όσο και ο Οκτώβριος μπορεί να είναι ευχάριστες στιγμές για επίσκεψη. Ενώ εξακολουθεί να είναι σχετικά ζεστή στους 14°C (57°F), η πόλη είναι φθηνότερη, λιγότερο γεμάτη κόσμο και μπορείτε να κάνετε μερικές εξαιρετικές προσφορές. Τα ανοιξιάτικα λουλούδια και το φθινοπωρινό φύλλωμα ζωγραφίζουν επίσης μια όμορφη εικόνα.

Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου, το Βρότσλαβ φιλοξενεί μια από τις καλύτερες και πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης – ένας εξαιρετικός λόγος για να επισκεφθείτε αν δεν σας πειράζει ο κρύος καιρός!

Πού να μείνετε στο Βρότσλαβ

Ξενοδοχείο Βρότσλαβ

Η είσοδος στο κεντρικό Βρότσλαβ είναι παρόμοια με την είσοδο στη ζωντανή ιστορία. Εδώ, κάθε λιθόστρωτο μιλά για το παρελθόν και κάθε αρχιτεκτονικό θαύμα στέκεται ως σύμβολο της γοητείας της πόλης. Η ιστορική συνοικία, γνωστή ως Stare Miasto, ξετυλίγεται σαν ένα καλό βιβλίο, προβάλλοντας τον πολωνικό πολιτισμό. Αποτελεί ιδανικό μέρος για να περάσετε το χρόνο σας στο Βρότσλαβ.

Για όσους αναζητούν μια πιο μοντέρνα και κομψή διαμονή, το Qubus Hotel Wroclaw προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό μοντέρνου σχεδιασμού και ιστορικής γοητείας. Αυτό το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του Βρότσλαβ και προσφέρει εκπληκτική θέα στα κομψά κτίρια και στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Με κομψά και άνετα δωμάτια, γυμναστήριο και εστιατόριο που σερβίρει νόστιμη πολωνική κουζίνα, το Qubus Hotel αποδεικνύεται μια εξαιρετική βάση.

Ένα κρυμμένο στολίδι στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας του Βρότσλαβ, το Europeum Hotel διαθέτει προνομιακή τοποθεσία και γοητευτική ατμόσφαιρα. Αυτό το boutique ξενοδοχείο αποπνέει κομψότητα, που περιβάλλεται από μερικά από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, ενώ προσφέρει κομψά διακοσμημένα δωμάτια και σύγχρονες ανέσεις.

Πώς να πάτε εκεί

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βρότσλαβ


Ένας από τους πιο βολικούς τρόπους για να φτάσετε στο Βρότσλαβ είναι αεροπορικώς, με το Διεθνές Αεροδρόμιο του Βρότσλαβ (WRO) να εξυπηρετεί πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Κατά την άφιξη, διατίθενται ταξί ή μέσα μαζικής μεταφοράς για ένα γρήγορο ταξίδι στο κέντρο της πόλης.

Η πόλη διαθέτει ένα καλά συνδεδεμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας απευθείας ταξίδια με τρένο από μεγάλες πολωνικές πόλεις και γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Το Wroclaw Glowny, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία. Διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση σε καταλύματα και εξερεύνηση πόλης.

Για όσους προτιμούν τη μεταφορά με λεωφορείο, το σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα λεωφορείων του Βρότσλαβ συνδέεται με μεγάλες πόλεις της Πολωνίας και της Ευρώπης. Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων, Wroclaw PKS, βρίσκεται σε βολική τοποθεσία κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, διευκολύνοντας τις μεταφορές μεταξύ αυτών των τρόπων μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης:Είναι η Πολωνία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Τι να κάνετε στο Γκντανσκ της Πολωνίας

Κάντε κλικ στο κουμπί και βρείτε όλες τις πλατφόρμες αναζήτησης και κλείστε μόνοι σας το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια