Πέντε βήματα για να κερδίσετε χρήματα από τις ταξιδιωτικές σας φωτογραφίες

Έχετε τραβήξει ποτέ μια όμορφη φωτογραφία στις διακοπές και σκεφτήκατε «Ουάου, αυτό μοιάζει με καρτ ποστάλ, κάποιος θα ήθελε να το αγοράσει; Η πώληση των ταξιδιωτικών εικόνων σας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. Υπάρχει μεγάλος αριθμός πρακτορείων/βιβλιοθηκών εικόνων όπου μπορείτε να πουλήσετε τις εικόνες σας για εκτυπώσεις και προϊόντα ή να λάβετε άδεια χρήσης.

Αλλά πρώτα, πρέπει να ξέρετε, δεν είναι πραγματικά τόσο εύκολο. Χρειάζονται ώρες και ώρες από τον χρόνο σας και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι εικόνες σας θα πουληθούν καθόλου.

Αλλά μην αφήσετε αυτό να σας τρομάξει. Συνεχίστε να διαβάζετε τη δημοσίευσή μου στα 5 βήματα για να κερδίσετε χρήματα από τις ταξιδιωτικές σας φωτογραφίες , για να μάθετε πώς είχα χιλιάδες πωλήσεις τα τελευταία χρόνια σε διάφορα πρακτορεία μετοχών και ιστότοπους.

 • Βήμα 1 – Αποκτήστε τον σωστό εξοπλισμό
 • Βήμα 2 – Μάθετε και εξασκηθείτε
 • Βήμα 3 – Ξεκινήστε την παραγωγή εικόνων
 • Βήμα 4 – Υποβάλετε τις εικόνες σας
 • Βήμα 5 – Προωθήστε την εργασία σας
 • Κοινές Ερωτήσεις

Ακολουθούν τα βήματα για να κερδίσετε χρήματα από τις ταξιδιωτικές σας φωτογραφίες.

MyPostcard: Μετατρέψτε τις φωτογραφίες σας σε όμορφες καρτ ποστάλ

Βήμα 1 – Αποκτήστε τον σωστό εξοπλισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε καλό εξοπλισμό. Εάν δεν διαθέτετε εξοπλισμό υψηλής ποιότητας, μπορεί να δυσκολευτείτε να κάνετε τις εικόνες σας αποδεκτές από πρακτορεία ή ακόμα και αν οι εικόνες σας είναι αποδεκτές, οι αγοραστές μπορεί να μην ενδιαφέρονται.

Ο καλός εξοπλισμός θα σας επιτρέψει να καταγράψετε:

 • Υψηλής ποιότητας εικόνες χωρίς θόρυβο
 • Εικόνες ευκρινείς από γωνία σε γωνία
 • Εικόνες που είναι φωτεινές και έχουν καλό χρώμα
 • Τεχνικές εικόνες που δεν είναι δυνατές σε βασικές κάμερες και τηλέφωνα

Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να χρειαστείτε για να δημιουργήσετε εικόνες που πουλάνε περιλαμβάνουν…

 • Μια κάμερα υψηλής ποιότητας , όπως DSLR, Mirrorless ή προηγμένη compact. Χρησιμοποιώ την Canon 6D που φαίνεται παρακάτω.

 • Τρίποδο – Για νυχτερινές λήψεις και μακριές εκθέσεις. Χρησιμοποιώ ένα τρίποδο MeFoto Road Trip. Δείτε μερικές προτάσεις ταξιδιωτικού τρίποδα .

 • Flash – Για λήψη υψηλής ποιότητας φωτογραφιών ανθρώπων σε χαμηλό φωτισμό.

Φυσικά, εάν κάνετε εργασίες στούντιο, τότε θα χρειαστείτε μια επαγγελματική ρύθμιση φωτισμού.

Πώς να ταξιδέψετε με μικρό προϋπολογισμό και να κερδίσετε χρήματα ενώ ταξιδεύετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Βήμα 2 – Μάθετε και εξασκηθείτε

Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά στη φωτογραφία, διάβασα πάρα πολλά βιβλία και επίσης έγινα συνδρομητής σε περιοδικά φωτογραφίας. Αυτό μου επέτρεψε να μάθω πολλά σχετικά με τις τεχνικές που απαιτούνται για τη λήψη διαφορετικών τύπων φωτογραφιών, καθώς και να μάθω για τον εξοπλισμό και τη μετεπεξεργασία.

Ένα βιβλίο που βρήκα φανταστικό ήταν το Lonely Planet’s Guide to Travel Photography  (έκδοση 2012). Διάβασα αυτό το βιβλίο από μπροστά προς τα πίσω και το βρήκα εξαιρετικά εύκολο στην ανάγνωση και πραγματικά με έβαλε στο σωστό δρόμο. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο σε όποιον θέλει να μάθει για την ταξιδιωτική φωτογραφία.

 

Υπάρχει τώρα και μια έκδοση του 2016διαθέσιμο το οποίο δεν έχω διαβάσει, αλλά είναι του ίδιου συγγραφέα και φωτογράφου, οπότε φαντάζομαι ότι θα είναι αρκετά καλό.

Επιπλέον, αγόρασα ένα βιβλίο που ονομάζεται Αξέχαστα μέρη που πρέπει να δεις πριν πεθάνειςαπό τον Steve Davey και αργότερα τα περισσότερα βιβλία της σειράς. Αυτά τα βιβλία περιέχουν τόνους απίστευτων εικόνων που είναι σούπερ εμπνευσμένες. Παρέχουν επίσης πολλές ιδέες για μέρη που πρέπει να πάτε.


Τέλος, σκεφτείτε να διαβάσετε περιοδικά φωτογραφίας. Αυτό που διάβαζα πάντα στην Αγγλία ήταν το «Digital Camera World» που ήταν φανταστικό και παρείχε συνεντεύξεις, συμβουλές φωτογραφίας, σεμινάρια και συχνά δωρεάν με τα περιοδικά, όπως κάρτες πορτοφολιών με ρυθμίσεις πάνω τους. Ακολουθεί ένας σύνδεσμος για να μάθετε περισσότερα για αυτό το περιοδικό  www.myfavouritemagazines.co.uk/Bestsellers/Digital-Camera-Member .

Βήμα 3 – Ξεκινήστε την παραγωγή εικόνων

Μόλις νιώσετε σίγουροι ότι ξέρετε τι κάνετε, τότε πρέπει να αρχίσετε να δημιουργείτε εικόνες. Εάν θέλετε να κερδίσετε χρήματα από την ταξιδιωτική φωτογραφία, τότε πηγαίνετε σε πόλεις και τραβήξτε φωτογραφίες που θα μπορούσαν να είναι εικόνες ημέρας, νύχτας, τύπου lifestyle κ.λπ.

Όταν τραβάτε φωτογραφίες, βεβαιωθείτε ότι τραβάτε τις εικόνες σας στην υψηλότερη ποιότητα και σε ακατέργαστη μορφή (εάν τη διαθέτει η φωτογραφική σας μηχανή). Η ακατέργαστη μορφή είναι μια ειδική μη επεξεργασμένη μορφή εικόνας που περιέχει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να συλλάβει η κάμερα και βοηθά στη διόρθωση λαθών ή στην πραγματοποίηση προσαρμογών στις επισημάνσεις και τις σκιές χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας της εικόνας. Οι περισσότερες DSLR και Advanced compact θα πρέπει να έχουν αυτό.

Αφού τραβήξετε φωτογραφίες, θα χρειαστεί να τις επεξεργαστείτε. Χρησιμοποιώ το Adobe Photoshop Lightroom να επεξεργάζομαι όλες τις εικόνες μου, το οποίο είναι φανταστικό λογισμικό με πολλές επιλογές και είναι πραγματικά εύκολο στη χρήση. Χρησιμοποιώντας το Lightroom, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε μεταδεδομένα, όπως λέξεις-κλειδιά στις εικόνες σας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας θα βρεθούν μόλις τις υποβάλετε ή τις ανεβάσετε στο διαδίκτυο.

Πράγματα που πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε κατά τη διάρκεια της μετά την παραγωγή.

 • Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας είναι ευθείες και καλά περικομμένες.
 • Οι εικόνες πρέπει να είναι φωτεινές και καλά εκτεθειμένες.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε οξύνει και προσθέτετε μείωση θορύβου στις εικόνες σας, ανάλογα με την περίπτωση.
 • Αφαιρέστε τυχόν χρόνιες εκτροπές και διορθώστε τυχόν παραμόρφωση στις εικόνες. Το Lightroom έχει επιλογές για να το κάνει αυτό.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σημεία σκόνης, γρατσουνιές ή άλλα δυσάρεστα σημάδια στην εικόνα. Και πάλι αυτό διορθώνεται εύκολα χρησιμοποιώντας το Lightroom.
 • Προσθέστε τίτλους και λέξεις-κλειδιά σε όλες τις εικόνες σας. Πολλοί ιστότοποι θα αντλήσουν αυτές τις πληροφορίες όταν ανεβάζετε εικόνες, κάτι που θα εξοικονομήσει πολύ χρόνο.
 • Τέλος, φροντίστε να εξάγετε τις εικόνες σας στην υψηλότερη ποιότητα.

Βήμα 4 – Υποβάλετε/ανεβάστε τις εικόνες σας

Το επόμενο βήμα για να κερδίσετε χρήματα από την ταξιδιωτική σας φωτογραφία είναι να αρχίσετε να υποβάλλετε τις εικόνες σας σε πρακτορεία μετοχών και ιστότοπους. Πριν από την υποβολή σε μια αντιπροσωπεία, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς ορισμένες εταιρείες πωλούν μόνο ως Διαχειριζόμενα δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πουλήσετε τις φωτογραφίες πουθενά αλλού. Μπορεί επίσης να έχουν οδηγίες για την υποβολή εικόνων για εμπορική ή εκδοτική χρήση, κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα των πωλήσεών μας από ένα πρακτορείο από το 2013. Λάβετε υπόψη ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα στις μέρες μας (από τότε που ξεκινήσαμε), επομένως η λήψη αυτού του είδους των αριθμών μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι μας πήρε.

Αδειοδότηση

Ορισμένα πρακτορεία που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για την αδειοδότηση των φωτογραφιών σας.

 • Shutterstock – Αυτό ήταν το καλύτερο πρακτορείο Microstock εκεί έξω και αυτό από το οποίο έχω κερδίσει τα περισσότερα έσοδα από τη φωτογραφία μου. Το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μου είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 6.000 φωτογραφίες. (Επεξεργασία: Η Shutterstock έχει πλέον αλλάξει το ποσό πληρωμής τους σε συνεισφέροντες, γεγονός που καθιστά απίστευτα δύσκολο να κερδίσετε χρήματα από τις φωτογραφίες σας (0,10 $ για μια εικόνα). Θα μπορούσατε ακόμα να εξετάσετε το ενδεχόμενο υποβολής, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδίσετε χρήματα μέσω αυτών τώρα. 
 • Dreamstime – Ένα άλλο καλό πρακτορείο είναι το Dreamstime. Δεν βγάζω τόσα χρήματα μέσω αυτών όπως το Shutterstock, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά καλά. Το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 φωτογραφίες.
 • Alamy – Με το Alamy μπορεί να μην έχετε σωρεία πωλήσεων, αλλά όταν το κάνετε, μπορεί συχνά να είναι για υψηλότερα ποσοστά προμήθειας. Όπως η μεγαλύτερη έκπτωσή μας στο Alamy ήταν 450 $, παρόλο που λαμβάνουν προμήθεια 60%. Το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας είναι πάνω από 3000 φωτογραφίες.
 • iStockphoto – Ανήκει στην Getty. Λαμβάνουμε πληρωμές κάθε λίγους μήνες από αυτούς. Πουλάνε μερικές φωτογραφίες για φιστίκια όμως και οι ανεβασμένοι τους δεν είναι πολύ ωραίοι στη χρήση. Δεν τους υποβάλλουμε πλέον νέες φωτογραφίες για αυτόν τον λόγο.

Ταξιδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο: ιδέες για πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν κολλάτε στο σπίτι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Άλλα πρακτορεία

Εδώ είναι μερικά άλλα πρακτορεία, αν και οι πωλήσεις μας και οι συνακόλουθες πληρωμές είναι πολύ σπάνιες παρά τα μεγάλα μεγέθη χαρτοφυλακίου.

 • Pond5
 • Adobe Stock (previously Fotolia)
 • Bigstock
 • Depositphotos
 • 123rf
 • Can Stock photo

Τύποι αδειών

Αυτά τα πρακτορεία πωλούν εικόνες με δύο κύριες άδειες, χωρίς δικαιώματα/εμπορική και εκδοτική. Εάν οι εικόνες σας περιέχουν άτομα, ακίνητα ή εμπορικά σήματα για τα οποία δεν έχετε κυκλοφορία, θα πρέπει να υποβάλετε τις εικόνες ως συντακτικές. Ελέγξτε ηλεκτρονικά πριν υποβάλετε οποιεσδήποτε εικόνες ως εμπορικές για να δείτε εάν χρειάζεστε μια κυκλοφορία.

Πώς να κερδίσετε χρήματα ενώ ταξιδεύετε; 12 Τρόποι για να πληρωθείτε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μπαίνοντας στο Shutterstock

Δείτε παραπάνω – Επί του παρόντος, δεν συνιστούμε πλέον το Shutterstock λόγω του νέου προγράμματος πληρωμών συνεισφέρων. Εάν αυτό βελτιωθεί, θα αλλάξουμε τη σύστασή μας.

Τώρα έρχεται το δύσκολο κομμάτι, δεν είναι τόσο απλό όσο η υποβολή φωτογραφιών και θα πουληθούν, για το Shutterstock πρώτα πρέπει να γίνετε αποδεκτοί ως συνεργάτες.

Για να γίνει αυτό πρέπει να υποβάλετε 10 φωτογραφίες από τις οποίες οι 7 πρέπει να γίνουν δεκτές. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες σας πρέπει να είναι τεχνικά τέλειες από κάθε άποψη και επίσης να περιλαμβάνουν ακριβείς λέξεις-κλειδιά και τίτλους. Εάν απορριφθείτε την πρώτη φορά, μην απελπίζεστε, δείτε τους λόγους που σας έδωσαν και εργαστείτε για τη βελτίωση ή τη διόρθωση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν. Νομίζω ότι μου πήρε τρεις προσπάθειες για να μπω.

Εκτυπώσεις

Για εκτυπώσεις, υπάρχουν δύο ιστότοποι που προτείνω, το Fine Art America και το PosterLounge. Για την FineArtAmerica δεν έχω πολλές πωλήσεις, αλλά η διαδικασία υποβολής είναι γρήγορη και εύκολη, γι’ αυτό αξίζει να την υποβάλετε. Μπορείτε να υποβάλετε μόνο 25 εικόνες δωρεάν και, στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε αναβάθμιση εάν θέλετε να υποβάλετε περισσότερες. Στην περίπτωσή μου, πάντα έβγαζα περισσότερα από το κόστος συνδρομής.

11 αποδεδειγμένοι τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα για ταξίδια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Βήμα 5 – Προωθήστε τις εικόνες σας

Πολλά πρακτορεία προωθούν τα προϊόντα σας για εσάς πληρώνοντας πολλά στην Google και μέσω άλλων καναλιών για διαφήμιση. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να προωθήσετε τα προϊόντα σας μόνοι σας, ενημερώνοντας τους άλλους από πού να αγοράσουν ή να λάβουν άδεια για τις εικόνες σας, όπως μέσω του ιστότοπού σας και των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μεγάλους ακόλουθους στο Twitter, το Facebook ή το Instagram , θα μπορούσατε περιστασιακά να αναφέρετε στους ακόλουθούς σας πού μπορούν να αγοράσουν ή να λάβουν άδεια για τις φωτογραφίες σας και να βάλουν έναν σύνδεσμο στο προφίλ σας. Θα μπορούσατε επίσης να πληρώσετε για διαφημίσεις, όπως στο Google ή σε άλλους ιστότοπους ή να στείλετε email σε πιθανούς αγοραστές φωτογραφιών.

Κοινές Ερωτήσεις

Μπορείτε ακόμα να κερδίσετε πολλά χρήματα από την πώληση φωτογραφιών;

Η αξία της φωτογραφίας έχει σίγουρα μειωθεί λόγω της τεράστιας απορρόφησης της φωτογραφίας, του πιο προσιτού εξοπλισμού, καθώς και της αύξησης του ανταγωνισμού στην αγορά. Ενώ στο παρελθόν μπορούσατε να έχετε ένα καλό μηνιαίο εισόδημα από τις φωτογραφίες σας, είδαμε τις πωλήσεις μας και τις πληρωμές μας να μειώνονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, εάν καταφέρετε να δημιουργήσετε εικόνες που είναι υψηλής ζήτησης, μοναδικές και δεν είναι εύκολο να αντιγράψουν οι άλλοι, τότε μπορεί να κάνετε εντάξει. Εάν καταφέρετε να εγγραφείτε σε ένα εξειδικευμένο πρακτορείο, τότε αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για να κερδίσετε πολλά περισσότερα από τη φωτογραφία σας.

Η Ελλάδα σε εικόνες: 18 πανέμορφα μέρη για φωτογραφία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από τη φωτογραφία εκτός από την πώληση φωτογραφιών;

Εκτός από την πώληση των φωτογραφιών σας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από τη φωτογραφία. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

 • Φωτογραφικές εκδρομές – Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι πραγματοποιούν περιηγήσεις σε δημοφιλή σημεία φωτογραφίας όπου δείχνουν τα καλύτερα μέρη για λήψη φωτογραφιών, παρέχουν μαθήματα και άλλες συμβουλές. Εάν αυτό είναι κάτι που θα αισθάνεστε σίγουροι ότι θα κάνετε, τότε θα συνιστούσαμε να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με το τι θα περίμεναν οι πελάτες και στη συνέχεια να ξεκινήσετε να φτιάχνετε μόνοι σας μια περιήγηση.
 • Πώληση προεπιλογών – Εάν έχετε δημιουργήσει μερικές εκπληκτικές προεπιλογές φωτογραφίας, μπορείτε να δοκιμάσετε να τις πουλήσετε μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να τα προωθήσετε ενισχύοντας την παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Instagram) και στη συνέχεια εμφανίζοντας εικόνες πριν και μετά στις Ιστορίες σας.
 • Εκμάθηση και μαθήματα – Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός προσαρμοσμένου μαθήματος και τις πωλήσεις στο Udemy ( παράδειγμα ) ή σε έναν παρόμοιο ιστότοπο, ή ακόμα και μέσω του YouTube όπου μπορείτε να κερδίσετε έσοδα από διαφημίσεις.
 • Ένα προς ένα δίδακτρα – Αυτό περιλαμβάνει τη διαφήμιση του εαυτού σας ως εμπειρογνώμονα και, στη συνέχεια, την παροχή προσωπικής και άμεσης διδασκαλίας και υποστήριξης σε κάποιον.
 • Κριτικές – Η τελευταία μας πρόταση που είναι δημοφιλής στον κόσμο του blogging  είναι να ελέγξετε τον εξοπλισμό και στη συνέχεια να κερδίσετε έσοδα είτε από τον κατασκευαστή είτε μέσω συνδέσμων συνεργατών.

Πώς να ταξιδέψετε με μικρό προϋπολογισμό και να κερδίσετε χρήματα ενώ ταξιδεύετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Περίληψη

Ελπίζω αυτό να σας βοηθήσει να αρχίσετε να κερδίζετε χρήματα από την ταξιδιωτική σας φωτογραφία. Χρειάζεται όντως πολλή δουλειά για να αρχίσετε να κερδίζετε καλά χρήματα από τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας πρακτορεία, αλλά μόλις δημιουργήσετε ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο, θα έχετε ένα καλό σταθερό εισόδημα.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια