Ο πλήρης κατάλογος ελέγχου διεθνών ταξιδιών για το 2023

Περιεχόμενα

Προετοιμαστείτε και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό με μια πλήρη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών! Από τα διαβατήρια μέχρι τους προσαρμογείς βυσμάτων, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε και αποθηκεύστε πριν πάτε. 

Αυτή η ολοκληρωμένη λίστα περιλαμβάνει ταξιδιωτικά έγγραφα, κρατήσεις πτήσεων, είδη συσκευασίας και συμβουλές από έμπειρους διεθνείς ταξιδιώτες που θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε το επερχόμενο ταξίδι σας χωρίς προβλήματα. 

Ο πλήρης κατάλογος ελέγχου διεθνών ταξιδιών

Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη όταν πρόκειται να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Το να παρακολουθείς τα πάντα μπορεί να είναι ταραχώδες, τουλάχιστον.

Γι’ αυτό χρειάζεστε μια σαφή και ολοκληρωμένη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών για να ακολουθήσετε!

Παρακάτω περιγράφουμε 10 ζωτικής σημασίας βήματα που πρέπει να κάνετε πριν από το διεθνές ταξίδι σας, καθώς και πόσο νωρίτερα πρέπει να κάνετε κάθε βήμα στη λίστα ελέγχου.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες ταξιδιωτικές συμβουλές για υπέροχες διακοπές

Τα γενικά βήματα που θα ακολουθήσετε πριν από ένα διεθνές ταξίδι είναι:

 1. Ελέγξτε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα
 2. Κάντε κράτηση για τις πτήσεις σας
 3. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης
 4. Κλείστε ραντεβού με γιατρό
 5. Θέστε την αλληλογραφία σας σε αναμονή
 6. Αρπάξτε τα International Essentials
 7. Ειδοποιήστε την τράπεζά σας
 8. Κάντε κράτηση στο ξενοδοχείο σας
 9. Σύνταξη Αριθμών Έκτακτης Ανάγκης
 10. Ελέγξτε τη λίστα ελέγχου συσκευασίας σας

Αυτά τα βήματα θα πρέπει να γίνουν οπουδήποτε από 6 μήνες νωρίτερα έως μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης του ταξιδιού σας.

Αυτό θα εξασφαλίσει ότι είστε καλά προετοιμασμένοι με όλα όσα χρειάζεστε προκειμένου να έρθετε η ώρα να μεταβείτε στην πτήση αναχώρησης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα πράγματα που θα θέλετε να ελέγξετε από τη λίστα σας πριν από το επερχόμενο διεθνές ταξίδι σας! 

1. Ελέγξτε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα | 4-6 μήνες πριν το ταξίδι σας

 • Ελέγξτε την ταυτότητά σας
 • Επιβεβαιώστε την ισχύ του διαβατηρίου
 • Κάνω αίτηση για βίζα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε στη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών σας; Βεβαιωθείτε ότι τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα είναι σε τάξη.

Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στο εξωτερικό μόνο για να ανακαλύψετε ότι η ταυτότητα ή το διαβατήριό σας έχει λήξει (ή ότι ξεχάσατε να βγάλετε διαβατήριο ή βίζα) μπορεί να είναι καταστροφικό. Αποφύγετε αυτές τις ανησυχίες φροντίζοντας να έχετε όλα όσα χρειάζεστε εκ των προτέρων! 

Ελέγξτε την ταυτότητά σας που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση και βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να ισχύει και ότι πληροί τα κριτήρια για διεθνή ταξίδια, εάν ταξιδεύετε σε προορισμούς που θεωρούνται “εγχώριοι”, όπως το Πουέρτο Ρίκο ή οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ. 

Εάν ταξιδεύετε σε διεθνείς προορισμούς που δεν είναι εδάφη των ΗΠΑ, θα χρειαστείτε ένα έγκυρο διαβατήριο με τουλάχιστον 6 μήνες ισχύος να απομένουν. 

Μπορεί να χρειαστούν 10-13 εβδομάδες για να επεξεργαστεί μια αίτηση διαβατηρίου , συν 2 εβδομάδες για να λάβει το διαβατήριό σας από το πρακτορείο και 2 εβδομάδες για να σας το ταχυδρομήσει. 

Για να είστε ασφαλείς, υποβάλετε αίτηση για το διαβατήριό σας όσο το δυνατόν νωρίτερα για να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε έγκαιρα το διαβατήριό σας χωρίς απρόβλεπτα προβλήματα που θα καθυστερήσουν το ταξίδι σας. 

Μπορείτε να κάνετε αίτηση για ταχεία διαβατήριο, αλλά θα χρειαστεί να έχετε σχέδια ταξιδιού εντός των επόμενων 14 ημερών και θα το κόψετε πολύ κοντά! 

Ο προορισμός που επισκέπτεστε μπορεί επίσης να σας ζητήσει να υποβάλετε αίτηση για βίζα πριν από το ταξίδι σας. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο Διαδίκτυο για να προσδιορίσετε εάν απαιτείται βίζα ή όχι και να υποβάλετε μια αίτηση διαδικτυακά. 

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 185 χώρες στις οποίες μπορείτε να ταξιδέψετε χωρίς βίζα, αρκεί να έχετε έγκυρο αμερικανικό διαβατήριο.

2. Κάντε κράτηση για τις πτήσεις σας | 3-6 Μήνες πριν από το ταξίδι σας

Το άτομο επισκέπτεται έναν ιστότοπο κρατήσεων πτήσης σε φορητό υπολογιστή για να κάνει κρατήσεις για ένα διεθνές ταξίδι καθώς τσεκάρει στοιχεία στη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών

goffkein.pro/Shutterstock

 • Κλείστε διεθνείς πτήσεις την Κυριακή για εξοικονόμηση
 • Κάντε κράτηση πτήσεων 3-6 μήνες νωρίτερα
 • Χρησιμοποιήστε ταξιδιωτικές συμβουλές για να βρείτε φθηνότερες πτήσεις

Ξεκινώντας περίπου 6 μήνες πριν ταξιδέψετε, θα πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε για διεθνείς πτήσεις και να είστε έτοιμοι να κάνετε κράτηση μόλις βρείτε μια καλή προσφορά που ακολουθεί το δρομολόγιο που προτιμάτε. 

Η ανάλυση δείχνει ότι οι καλύτερες τιμές σε διεθνείς πτήσεις μπορούν να βρεθούν όταν κάνετε κράτηση για την πτήση σας 3-6 μήνες νωρίτερα, σε αντίθεση με την παραπέρα ή την τελευταία στιγμή. 

Θα εξοικονομήσετε περίπου 10% κάνοντας κράτηση περίπου 6 μήνες νωρίτερα. Εάν μπορείτε, κάντε κράτηση για διεθνή πτήση την Κυριακή με σχέδια να πετάξετε Τετάρτη ή Πέμπτη για να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα.

Γιατί; Η Κυριακή είναι η καλύτερη μέρα για να κάνετε κράτηση πτήσεων, εξοικονομώντας σας έως και 15%, και η Τετάρτη/Πέμπτη είναι οι φθηνότερες ημέρες για να πραγματοποιήσετε πραγματικά ταξίδια σε εξωτερικό. 

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους 4 ιστότοπους για να κάνετε κράτηση πτήσεων: Expedia, Skyscanner, Kayak και Kiwi. Σε συγκρίσεις δίπλα-δίπλα, αυτοί οι ιστότοποι βρήκαν τις φθηνότερες και ταχύτερες πτήσεις. 

Άλλα hacks που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε φτηνές πτήσεις περιλαμβάνουν την αναζήτηση πτήσεων νωρίς το πρωί, την επιλογή πτήσεων με στάσεις, την κράτηση 2 ναύλων απλής μετάβασης αντί για μετ’ επιστροφής και τη ρύθμιση ειδοποιήσεων τιμών για τον προορισμό σας. 

3. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης | 3-6 Μήνες πριν από το ταξίδι σας

 • Περιηγηθείτε στα σχέδια ταξιδιωτικής ασφάλισης/προστασίας ταξιδιού
 • Επιλέξτε κάλυψη που καλύπτει τις ανάγκες σας για το ταξίδι
 • Θα πληρώσετε περίπου $95-$250 κατά μέσο όρο

Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι απαραίτητη για τα διεθνή ταξίδια. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ταξιδιωτικής ασφάλισης: Προστασία ταξιδιού, ιατρική και ολοκληρωμένη.

Για διεθνή ταξίδια, πιθανότατα θα θέλετε ολοκληρωμένη κάλυψη που συνδυάζει προστασία/ακύρωση ταξιδιού με ταξιδιωτική ιατρική κάλυψη. 

Τα ολοκληρωμένα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης θα σας αποζημιώσουν 75%-100% για μη επιστρέψιμα, προπληρωμένα έξοδα ταξιδιού, από πτήσεις και δωμάτια ξενοδοχείου έως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και εισιτήρια για αξιοθέατα. 

Αναζητήστε ολοκληρωμένα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης που περιλαμβάνουν κάλυψη CFAR ή Cancel For Any Reason για να έχετε τη μεγαλύτερη ευελιξία με το ταξίδι σας.

Άλλες αξιοσημείωτες επιλογές κάλυψης είναι η διακοπή του ταξιδιού (αν χρειάζεται να συντομεύσετε το ταξίδι σας), οι επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες και οι εκκενώσεις, οι καθυστερήσεις αποσκευών και ταξιδιών και η κάλυψη θανάτου από ατύχημα. 

Η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να είναι μια πραγματική σωτηρία αν κάτι πάει στραβά στο διεθνές ταξίδι σας. Και με το μέσο πρόγραμμα να κοστίζει μεταξύ $95-$250, αξίζει τον κόπο. 

4. Κλείστε ραντεβού με γιατρό | 2-4 Εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

Η γυναίκα χαμογελά στο ραντεβού με έναν γιατρό πριν από το διεθνές ταξίδι της για να της συνταγογραφηθούν φάρμακα και να χειριστεί τις ασφάλειες

Branislav Nenin/Shutterstock

 • Βεβαιωθείτε ότι οι συνταγές σας θα διαρκέσουν για το ταξίδι σας
 • Λάβετε μια δήλωση που τεκμηριώνει τις δόσεις των φαρμάκων σας
 • Επικοινωνήστε με την ασφάλιση υγείας σας για μια παράκαμψη RX

Είναι καλή ιδέα να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό πριν από το διεθνές ταξίδι σας για να φροντίσετε τις φαρμακευτικές σας ανάγκες και να πάρετε τη δήλωση ενός γιατρού. 

Εάν η συνταγή σας εξαντληθεί ενώ ταξιδεύετε (ή πιστεύετε ότι οι ημερομηνίες του ταξιδιού σας μπορεί να παραταθούν), θα θέλετε να λάβετε μια άλλη συνταγή για κάθε ένα από τα φάρμακά σας που χρειάζεστε. 

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να δει το δρομολόγιο της πτήσης σας για να επιβεβαιώσει την ανάγκη για συνταγή νωρίτερα από το αναμενόμενο. Φέρτε το στο ραντεβού σας για να βοηθήσετε τη διαδικασία να προχωρήσει ομαλά. 

Θα πρέπει επίσης να ζητήσετε από το γιατρό σας μια γραπτή, υπογεγραμμένη δήλωση που να δείχνει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις δόσεις σας (ακόμα και τις ιατρικές σας παθήσεις, εάν χρειάζεται) σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε προβλήματα στο αεροδρόμιο. 

Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να καλέσετε τον πάροχο ασφάλισης υγείας και να τον ενημερώσετε για το ταξίδι σας. Ζητήστε ένα ταξίδι ή μια παράκαμψη διακοπών για να μπορέσετε να λάβετε τη συνταγή σας έγκαιρα. 

5. Θέστε την αλληλογραφία σας σε αναμονή | 2-4 Εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

 • Θέστε την αλληλογραφία σε αναμονή έως και 30 ημέρες νωρίτερα
 • Ζητήστε από το ταχυδρομείο να κρατήσει την αλληλογραφία έως και 30 ημέρες
 • Εγγραφείτε για προώθηση εάν ταξιδεύετε 30+ ημέρες

Πολύ συχνά ξεχνιέται στη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών, αλλά το να θέσετε την αλληλογραφία σας σε αναμονή πριν το ταξίδι σας στο εξωτερικό είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το σπίτι και την αλληλογραφία σας ασφαλή όσο λείπετε. 

Αφήνοντας την αλληλογραφία σας να συσσωρεύεται ή να ξεχειλίζει στο γραμματοκιβώτιό σας, οι πιθανοί κλέφτες γνωρίζουν ότι το σπίτι σας είναι άδειο, με αποτέλεσμα να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο διάρρηξης ή ληστείας ενώ λείπετε. 

Τουλάχιστον, κινδυνεύετε να αφήσετε τις επιστολές, τους λογαριασμούς και τα αντίγραφα να καταστραφούν από τις καιρικές συνθήκες και τον αέρα, εάν δεν βάλετε την αλληλογραφία σας σε αναμονή πριν φύγετε. 

Μπορείτε να ζητήσετε παρακράτηση αλληλογραφίας με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες ταξιδιού σας έως και 30 ημέρες πριν από το ταξίδι σας. Αυτό καθιστά εύκολο να ελέγξετε νωρίς ένα ακόμη πράγμα από τη λίστα και να ξέρετε ότι έχει ληφθεί μέριμνα! 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό στο USPS.com ή συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις υποδείξεις στην ενότητα USPS Hold Mail για να ρυθμίσετε την υπηρεσία. Θα χρειαστεί να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Εάν ταξιδεύετε για περισσότερες από 30 ημέρες, μπορείτε να εγγραφείτε για μια υπηρεσία προώθησης αντί για αναμονή αλληλογραφίας (η οποία ισχύει μόνο για κρατήσεις 30 ημερών ή λιγότερο). 

6. Grab International Essentials | 2-4 Εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

Κοντινό πλάνο βαλίτσας συσκευασμένη σύμφωνα με τη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών με προσαρμογείς βύσματος, διαβατήριο, γυαλιά ηλίου και ρούχα σε θέα

MargJohnsonVA/Shutterstock

 • Προσαρμογείς γενικής χρήσης βύσματος
 • Διεθνής κάρτα SIM
 • Φορητοί φορτιστές/πακέτα ισχύος

Ανάλογα με το πού ταξιδεύετε στο εξωτερικό, μπορεί να χρειαστείτε έναν προσαρμογέα γενικής χρήσης για να φορτίσετε τις συσκευές σας και να χρησιμοποιήσετε ορισμένα από τα ηλεκτρικά προϊόντα σας στο ταξίδι. 

Εφόσον ορισμένες ηλεκτρικές πρίζες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν διαφορετική διαμόρφωση τροφοδοσίας και βύσματος, θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα συγκεκριμένο για τη χώρα στην οποία ταξιδεύετε ή έναν προσαρμογέα γενικής χρήσης. 

Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται 15 τύποι βυσμάτων και πριζών σε όλο τον κόσμο, που κυμαίνονται από τον τύπο Α έως τον τύπο Ο. Μάθετε τον τύπο που χρησιμοποιεί ο προορισμός σας ή πάρτε έναν προσαρμογέα γενικής χρήσης και βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργήσει εκεί. 

Θα θελήσετε επίσης να πάρετε μια διεθνή κάρτα SIM ή eSIM. Αυτό είναι σημαντικό για να διασφαλίσετε ότι το κινητό σας τηλέφωνο λειτουργεί ενώ ταξιδεύετε στο εξωτερικό και είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την επικοινωνία. 

Μπορείτε πάντα να περιμένετε να αγοράσετε μια τοπική κάρτα SIM μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, αλλά αν θέλετε να έχετε φροντίσει τα πάντα εκ των προτέρων, προχωρήστε και αγοράστε μια διεθνή SIM ή κατεβάστε μια eSIM. 

Η πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθώς και η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους στο σπίτι απαιτεί να διατηρείτε το τηλέφωνό σας φορτισμένο ανά πάσα στιγμή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συσκευασία ενός φορητού φορτιστή ή τροφοδοτικού είναι σημαντική για ένα διεθνές ταξίδι. Πάρτε ένα power bank που μπορεί να αποστραγγίσει το τηλέφωνό σας αν είστε έξω όλη μέρα και δείτε ότι η μπαταρία αρχίζει να εξαντλείται. 

7. Ειδοποιήστε την τράπεζά σας | 2 Εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

 • Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας και ενημερώστε την για το ταξίδι σας
 • Εξηγήστε πού και πότε ταξιδεύετε
 • Ρωτήστε για τις διεθνείς χρεώσεις ανάληψης

Οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίζουν τις αγορές και τις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό με καχυποψία, θεωρώντας τις ως πιθανές δόλιες συναλλαγές εάν δεν τις έχετε ενημερώσει για το ταξίδι σας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε έγκαιρα με την τράπεζά σας και να της ενημερώσετε πού θα ταξιδέψετε και τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας. Δεν θα επισημάνουν τις νόμιμες αγορές σας ως απάτη ή ύποπτη δραστηριότητα με αυτόν τον τρόπο. 

Ενώ μιλάτε με την τράπεζα, φροντίστε να ρωτήσετε για τυχόν χρεώσεις τραπεζικών ΑΤΜ για διεθνείς αναλήψεις μετρητών ή τυχόν περιορισμούς πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας στη χώρα που επισκέπτεστε. 

Είναι πάντα καλύτερο να έχετε αυτές τις πληροφορίες εκ των προτέρων, ώστε να μην κάνετε ακριβό λάθος και σηκώνετε χρεώσεις συναλλαγών στο εξωτερικό! Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε μετρητά μετά την ανταλλαγή νομίσματος μόλις φτάσετε για να αποφύγετε αυτές τις χρεώσεις. 

8. Κάντε κράτηση στο ξενοδοχείο σας | 1-2 Εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

Γυναίκα κρατά ένα smartphone στο χέρι της με μια πιστωτική κάρτα στο άλλο καθώς επισκέπτεται έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή για να κλείσει ξενοδοχεία online για ένα διεθνές ταξίδι

DenPhotos/Shutterstock

 • Κάντε κράτηση σε διεθνή ξενοδοχεία μία ή δύο εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας
 • Η κράτηση διεθνών ξενοδοχείων την Πέμπτη εξοικονομεί χρήματα
 • Μην κάνετε κράτηση για περισσότερες από 2 εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

Η κράτηση του ξενοδοχείου σας είναι μια από τις τελευταίες προετοιμασίες που θα πρέπει να κάνετε στη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών σας. Η κράτηση ενός ξενοδοχείου πολύ νωρίς μπορεί να κοστίσει έως και 8% περισσότερο. 

Αντίθετα, περιμένετε μια εβδομάδα ή 2 εβδομάδες πριν την ημερομηνία αναχώρησής σας για να κλείσετε ένα διεθνές ξενοδοχείο. Τότε θα αρχίσετε να βλέπετε μεγάλες οικονομίες σε νυχτερινές τιμές έως και 18%, σύμφωνα με τη Skyscanner

Σε αντίθεση με τις πτήσεις, οι κρατήσεις ξενοδοχείων τελευταίας στιγμής εξακολουθούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η διαθεσιμότητα δωματίου μπορεί να είναι πιο περιορισμένη.

Μπορείτε πάντα να ελέγχετε συνεχώς τη διαθεσιμότητα με το ξενοδοχείο που σκέφτεστε πριν από το ταξίδι σας και να κλείσετε ένα δωμάτιο νωρίς, εάν πιστεύετε ότι θα κάνουν κράτηση. 

Απλώς διασφαλίζοντας ότι κάνετε την κράτηση του ξενοδοχείου σας την Πέμπτη, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 6% στο συνολικό κόστος. Αξίζει να ορίσετε μια υπενθύμιση για να κάνετε τις κρατήσεις σας την πρώτη ή τη δεύτερη Πέμπτη πριν από το ταξίδι σας! 

Εάν ταξιδεύετε τον Ιούλιο, τον φθηνότερο μήνα για να κάνετε κράτηση ξενοδοχείου διεθνώς, θα εξοικονομήσετε έως και 9% περισσότερο. 

9. Σύνταξη Αριθμών Έκτακτης Ανάγκης | 1-2 Εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

 • Επαφές έκτακτης ανάγκης (οικογένεια, γιατρός, δικηγόρος κ.λπ.)
 • Αριθμοί έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό
 • Αριθμοί πρεσβείας/προξενείου των ΗΠΑ

Δεν αρκεί να έχετε αποθηκευμένους αριθμούς έκτακτης ανάγκης στο τηλέφωνό σας για ένα διεθνές ταξίδι – εάν τον χάσετε, κλαπεί ή καταστραφεί, ενδέχεται να μην έχετε πρόσβαση σε αυτούς τους αριθμούς. 

Κάντε μια λίστα με τους παρακάτω αριθμούς και σημειώστε τους για να τους έχετε μαζί σας: Οι επαφές έκτακτης ανάγκης στο σπίτι, οι τοπικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης και οι αριθμοί για την πρεσβεία ή το προξενείο των ΗΠΑ κοντά σας. 

Ενώ το “911” είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης για τις ΗΠΑ, οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό είναι διαφορετικοί. Θα πρέπει να σημειώσετε αυτούς τους αριθμούς για τον προορισμό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Ρίξτε μια ματιά σε μια λίστα με αριθμούς έκτακτης ανάγκης για διαφορετικές χώρες εδώ . Προσθέστε σελιδοδείκτη στη λίστα ή καλύτερα, σημειώστε τους τοπικούς αριθμούς και κρατήστε τους επάνω σας όσο ταξιδεύετε στο εξωτερικό!

Σημειώστε τους αριθμούς της πρεσβείας ή του προξενείου των ΗΠΑ όπου κατευθύνεστε και κρατήστε τους διαθέσιμους. Εάν συμβεί κάτι και χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να καλέσετε στο +1 202-501-4444 ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό για να λάβετε βοήθεια από τις ΗΠΑ. 

Σε περίπτωση που χάσετε το διαβατήριό σας ή σας κλέψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, μπορείτε να καλέσετε τον παραπάνω αριθμό για βοήθεια. 

10. Ελέγξτε τη λίστα ελέγχου συσκευασίας σας | 1-2 Εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας

Νεαρή ξανθιά γυναίκα κάθεται στον κόκκινο καναπέ της με μια ανοιχτή βαλίτσα και μια λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών καθώς αναθεωρεί τη λίστα συσκευασίας της για άλλη μια φορά

Gleb Usovich/Shutterstock

Η λίστα ελέγχου της διεθνούς συσκευασίας σας θα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη από τη λίστα σας για μικρότερα ταξίδια εσωτερικού, επομένως είναι σημαντικό να ρίξετε μια ολοκληρωμένη ματιά στα είδη που φέρνετε για να μην αφήσετε τίποτα έξω. 

Η λίστα ελέγχου συσκευασίας σας θα διαφέρει ανάλογα με τον προορισμό σας, την εποχή του χρόνου που επισκέπτεστε και τις δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει, αλλά εδώ είναι μια γενική λίστα ελέγχου διεθνούς συσκευασίας:

 • Ταξιδιωτικά έγγραφα
 • Χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες και μετρητά
 • Ρούχα και παπούτσια
 • Εξοπλισμός ειδικά για τον καιρό
 • Φάρμακα και βιταμίνες
 • Συσκευές κινητικότητας/υγειονομικής περίθαλψης
 • Είδη περιποίησης
 • Συσκευές, φορτιστές και προσαρμογείς
 • Διεθνής κάρτα SIM
 • Κλειδαριές και ετικέτες αποσκευών εγκεκριμένες από την TSA
 • Υλικό ψυχαγωγίας/ανάγνωσης
 • Σακίδιο ημέρας ή ελαφριά τσάντα χειραποσκευής

Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε τα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να φέρετε σε διεθνή πτήση ή στη χειραποσκευή σας. Θα πρέπει να διαβάσετε τους κανόνες για τους προορισμούς αναχώρησης και άφιξης. 

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει πυροβόλα όπλα (εκφορτωμένα μόνο σε παραδοτέες αποσκευές), μαχαίρια (μόνο σε παραδοτέες τσάντες), φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα κρέατος, προϊόντα απομίμησης, παράνομα ναρκωτικά, εκρηκτικά και εύφλεκτα αντικείμενα και άλλα. 

Όταν ετοιμάζετε τη χειραποσκευή σας, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τον κανόνα 3-1-1 για τα υγρά χειραποσκευής της TSA. Τα είδη σε παραδοτέες αποσκευές δεν χρειάζεται να ακολουθούν αυτόν τον κανόνα. 

Επιτρέπεται να φέρετε μόνο υγρά (περιλαμβάνονται τζελ, κρέμες, πάστες και αερολύματα) σε δοχεία των 3,4 ουγκιών ή μικρότερα που χωρούν σε μια διαφανή σακούλα μεγέθους τεταρτημορίου. Μπορείτε συνήθως να χωρέσετε περίπου 9 δοχεία αυτού του μεγέθους στην τσάντα. 

Οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα που φέρετε θα πρέπει να παραμείνουν στις αρχικές φιάλες ή στη συσκευασία τους, δηλώνοντας ξεκάθαρα το όνομά σας, το όνομα του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, το γενόσημο και το εμπορικό σήμα και τη δοσολογία. 

Συνιστούμε τη λήψη εφαρμογών σχεδιασμού ταξιδιού όπως το PackPoint για να σας βοηθήσουν να παραμένετε στην κορυφή της λίστας ελέγχου διεθνών ταξιδιών σας. Μπορείτε να πατήσετε για να τσεκάρετε τα αντικείμενα καθώς ετοιμάζετε και να λαμβάνετε συστάσεις για εξοπλισμό ειδικά για τις καιρικές συνθήκες για την τοποθεσία σας. 

Μην ξεχάσετε να παραλάβετε κλειδαριές αποσκευών εγκεκριμένες από την TSA για να ασφαλίσετε τα αντικείμενά σας κατά τη μεταφορά και στο αεροδρόμιο.

Μπορείτε να βρείτε αυτές τις κλειδαριές στο διαδίκτυο, μαζί με ετικέτες αποσκευών από στιβαρή σιλικόνη που διαρκεί περισσότερο από τις χάρτινες ετικέτες. 

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Συσκευασμένη, ανοιχτή βαλίτσα πριν από ένα διεθνές ταξίδι με χρήματα, διαβατήριο, ακουστικά, τηλέφωνο, χάρτη και ρούχα ορατά στη λήψη από ψηλά

Africa Studio/Shutterstock

Η λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών σας είναι χρήσιμη μόνο αν την χρησιμοποιείτε πραγματικά! Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές και σκέψεις που πρέπει να έχετε κατά νου, οι οποίες διευκολύνουν την παραμονή στη λίστα σας. 

 • Κάντε μια λίστα και ελέγξτε την δύο φορές. Κάθε βήμα που κάνετε πριν από το διεθνές ταξίδι σας θα πρέπει να γράφεται ή να πληκτρολογείται κάπου όπου μπορείτε να το βλέπετε καθημερινά. Ανατρέξτε συχνά στη λίστα και συμπεριλάβετε προθεσμίες για το πότε πρέπει να συμπληρωθεί κάθε στοιχείο. Διασταυρώστε τα πράγματα καθώς προχωράτε, αφήνοντας τις προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής (όπως η πραγματική συσκευασία) για το τέλος της λίστας. 
 • Έχετε υπόψη σας τη διαφορά ώρας. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας στο εξωτερικό, θα βρίσκεστε σε διαφορετική ζώνη ώρας και θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτές τις διαφορές. Τα φάρμακα, τα προγράμματα ύπνου, οι ώρες γευμάτων και πολλά άλλα μπορεί να μην συγχρονίζονται με τις διαφορές ώρας, επομένως σκεφτείτε πώς θα το χειριστείτε πριν πάτε (και μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις διαφορές χρόνου λήψης φαρμάκων). 
 • Ελέγξτε τους κανόνες για όλες τις χώρες που επισκέπτεστε. Η χώρα αναχώρησης έχει τους δικούς της κανόνες για επιτρεπόμενα και απαγορευμένα αντικείμενα που μπορεί να διαφέρουν από τον προορισμό σας. Ελέγξτε τους κανόνες στο διαδίκτυο με τις υπηρεσίες προστασίας των συνόρων και τις τελωνειακές υπηρεσίες κάθε χώρας για να βεβαιωθείτε ότι φέρνετε μόνο επιτρεπόμενα αντικείμενα. 

Συχνές Ερωτήσεις

Η αφροαμερικανίδα χαμογελά καθώς εισέρχεται στην περιοχή διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο με τις αποσκευές της, γεμάτες σύμφωνα με τη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών

Jacob Lund/Shutterstock

Έχετε ακόμα ερωτήσεις σχετικά με τη δημιουργία ή την παρακολούθηση μιας λίστας ελέγχου διεθνών ταξιδιών; Δείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις παρακάτω για να μάθετε περισσότερα. 

Τι χρειάζομαι οπωσδήποτε για διεθνή ταξίδια;

Τα είδη που χρειάζεστε οπωσδήποτε για διεθνή ταξίδια περιλαμβάνουν διαβατήριο, ταυτότητα και βίζα (εάν υπάρχουν), χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες και μετρητά, φάρμακα και βιταμίνες που παίρνετε τακτικά, προσαρμογείς γενικής χρήσης και μια διεθνή κάρτα SIM.

Φέρτε επίσης τη συνηθισμένη σας λίστα συσκευασίας για ένα ταξίδι – ρούχα και παπούτσια για τον τοπικό καιρό/κλίμα, προϊόντα περιποίησης που ακολουθούν τον κανόνα TSA 3-1-1, συσκευές και φορτιστές που θα χρειαστείτε και ένα ελαφρύ πακέτο ημέρας για εκδρομές.

Τι πρέπει να ετοιμάσω για ένα διεθνές ταξίδι 10 ημερών;

Θα πρέπει να πακετάρετε αρκετά ρούχα και παπούτσια για ένα διεθνές ταξίδι 10 ημερών, το οποίο είναι συνήθως περίπου 6-7 τοπ, 3-4 παντελόνια, 10-12 ζευγάρια κάλτσες και εσώρουχα και 2-3 ζευγάρια παπούτσια.

Θα χρειαστεί επίσης να συσκευάσετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματά σας, τα προϊόντα περιποίησης για καθημερινή χρήση, τα χρήματα, τις συσκευές, τους φορτιστές, τους προσαρμογείς βυσμάτων και μια διεθνή κάρτα SIM για ένα ταξίδι 10 ημερών.

Αξίζουν πραγματικά τον κόπο η συσκευασία των κύβων;

Οι κύβοι συσκευασίας αξίζουν τον κόπο. Εξοικονομούν πολύ χώρο (κύβους συμπίεσης) και οργανώνουν απίστευτα καλά μια γεμάτη βαλίτσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κύβο συσκευασίας για ρούχα ή εσώρουχα, έναν άλλο για ηλεκτρονικά είδη και αξεσουάρ, έναν για καλλυντικά κ.λπ.

Όταν ψάχνετε για αντικείμενα που χρειάζεστε στη βαλίτσα σας ή διαχωρίζετε αντικείμενα για έλεγχο, οι κύβοι συσκευασίας απλοποιούν πραγματικά και οργανώνουν τη διαδικασία. Μπόνους: Μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα βρώμικα ρούχα χωριστά και στοιβαγμένα στο τέλος του ταξιδιού σας.

Είναι καλύτερο να τυλίγετε ή να διπλώνετε ρούχα σε μια βαλίτσα;

Αν θέλετε να κάνετε τα αντικείμενά σας όσο το δυνατόν πιο συμπαγή, το να κουλουριάζετε ρούχα σε μια βαλίτσα εξοικονομεί χώρο. Τα πτυσσόμενα ρούχα λειτουργούν καλύτερα για φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι ή το λινό, τα οποία ζαρώνουν εύκολα όταν τυλίγονται.

Τυλίξτε πάνω και κάτω μέρος από συνθετικά μείγματα ή τζιν, αφήνοντας φυσικές ίνες για δίπλωμα. Θα εξοικονομήσετε ακόμα πολύ χώρο χωρίς να τσαλακώσετε.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σακούλες με φερμουάρ αντί να συσκευάζω κύβους;

Οι σακούλες με φερμουάρ είναι ένα καλό υποκατάστατο για μικρότερους κύβους συσκευασίας, αλλά αν χρησιμοποιείτε τα κοινά μεγέθη (σάντουιτς, τέταρτο και γαλόνι), δεν θα μπορείτε να χωρέσετε τόσο πολύ σε μια σακούλα με φερμουάρ όσο σε μεγαλύτερο κύβο συσκευασίας μεγέθη.

Υπάρχουν μεγαλύτερα μεγέθη σακουλών με φερμουάρ που φτάνουν έως και 2 γαλόνια (XL), αλλά πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είναι μόνο ένα καλό υποκατάστατο για τη συσκευασία των κύβων σε ένα τσίμπημα. Εάν ταξιδεύετε συχνά, πάρτε τους κύβους συσκευασίας.

Λοιπόν, είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών;

Μόλις 6 μήνες απομένουν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησής σας, μπορείτε να αρχίσετε να επιλέγετε αντικείμενα από τη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών ως προετοιμασία για το ταξίδι σας.

Εάν έχετε ήδη ένα έγκυρο διαβατήριο και έχετε κάνει αίτηση για τη βίζα σας (εάν χρειάζεται), μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν στην κράτηση των πτήσεων σας για περίπου 3-6 μήνες και να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλιση για να πετύχετε το παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα, η φροντίδα των «μικρών» πραγμάτων που είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση, όπως το να κανονίσετε να λάβετε τις συνταγές σας νωρίς και να θέσετε την αλληλογραφία σας σε αναμονή, σας βοηθά να προετοιμαστείτε για ένα απρόσκοπτο ταξίδι. 

Μην ξεχάσετε να πάρετε τα απαραίτητα (προσαρμογείς γενικής χρήσης, διεθνείς SIM και φορητοί φορτιστές) και να ενημερώσετε την τράπεζά σας ότι θα φύγετε από τη χώρα.

Τέλος, αντιγράψτε όλους τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστείτε ενώ ταξιδεύετε και διαβάστε την πλήρη λίστα συσκευασίας με μια χτένα με λεπτά δόντια για να μην αφήσετε τίποτα έξω. 

Όταν ξεκινάτε το ταξίδι σας με μια ολοκληρωμένη λίστα ελέγχου διεθνών ταξιδιών, θα νιώσετε καλά προετοιμασμένοι για το ταξίδι και θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας με μια οργανωμένη, θετική νότα!

Διαβάστε επίσης:

Ταξιδέψτε πιο έξυπνα, όχι πιο δύσκολα

Προετοιμασία για μια πτήση στο εξωτερικό;

Το να ταξιδέψετε στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι μια ηρακλειακή εργασία με τις κορυφαίες συμβουλές μας

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια