Οι 25 πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο

Για τους ταξιδιώτες που αγαπούν τα βιβλία και την ανάγνωση, δεν υπάρχει πιο μαγευτικό μέρος από μια μεγάλη, όμορφη βιβλιοθήκη. Το να είσαι περιτριγυρισμένος από χιλιάδες βιβλία είναι ένα όνειρο για πολλούς, αλλά υπάρχουν μερικές βιβλιοθήκες που ανεβάζουν τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο με το εντυπωσιακό εσωτερικό τους. Αυτά είναι τα είδη των χώρων που λειτουργούν σαν ιερά του γραπτού λόγου, είτε είναι βουτηγμένα σε αιώνες ιστορίας είτε αποτελούν την αιχμή του μοντέρνου σχεδιασμού. 

Για να σας βοηθήσουμε να προσθέσετε στη λίστα σας, έχουμε συγκεντρώσει αυτήν τη λίστα με τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τον τίτλο της καλύτερης βιβλιοθήκης στον κόσμο.

Nat S. Retsu/shutterstock.com

1. Βιβλιοθήκη Admont Abbey

στο Admont της Αυστρίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία από τις καλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο είναι η λαμπερή βιβλιοθήκη Admont Abbey της Αυστρίας. Γεμάτη από εξαιρετικές νωπογραφίες μέσα σε μπαρόκ αρχιτεκτονική, χρειάζεται μόνο να ρίξετε μια ματιά σε αυτή τη βιβλιοθήκη για να δείτε τι την κάνει ξεχωριστή. Παρθένα διακοσμημένη σε λευκό και χρυσό, αυτή η αυστριακή βιβλιοθήκη χρονολογείται από το 1776, αν και το ίδιο το μοναστήρι είναι αρκετά παλαιότερο. 

Εκτός από το μεγαλείο του, το Admont Abbey κατέχει επίσης τον τίτλο της μεγαλύτερης μοναστηριακής βιβλιοθήκης στον κόσμο, που περιέχει περίπου 70.000 τόμους. Μια λεπτομέρεια που είναι δύσκολο να χάσετε είναι η σειρά τοιχογραφιών του Bartolomeo Altomonte που καλύπτουν κάθε έναν από τους επτά τρούλους της βιβλιοθήκης.

Andrea Izzotti / shutterstock.com

2. Βιβλιοθήκη George Peabody

στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ

Με μια ματιά, θα μπορούσε κανείς εύκολα να μπερδέψει τη Βιβλιοθήκη George Peabody της Βαλτιμόρης, Μέριλαντ, με ένα πολυτελές ξενοδοχείο ή χώρο. Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το είδος της αίγλης που μιλάμε με αυτήν τη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Κοιτάζοντας από το κομψό μαρμάρινο δάπεδό της, περνώντας από πέντε επίπεδα μπαλκόνια μέχρι τους μεγάλους φεγγίτες της, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη εστιασμένη στην έρευνα και όχι για κάτι πολύ πιο υπερβολικό. 

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η βιβλιοθήκη χρηματοδοτήθηκε το 1878 από τον φιλάνθρωπο George Peabody ως πηγή ανοιχτή στο κοινό. Σήμερα φιλοξενεί σχεδόν 300.000 τόμους, δίνοντάς του το παρατσούκλι του «Καθεδρικού Ναού των Βιβλίων» στη Βαλτιμόρη.

StockPhotosArt / shutterstock.com

3. Mafra Palace Library

στη Μάφρα της Πορτογαλίας

Φαίνεται απίστευτο ότι η βιβλιοθήκη του παλατιού Mafra λέγεται ότι είναι το αποκορύφωμα μιας επίσκεψης σε αυτό το πορτογαλικό παλάτι. Εξάλλου, μιλάμε για ένα τεράστιο και μεγαλοπρεπές βασιλικό παλάτι με αιώνες ιστορίας πίσω του. Αλλά όταν φιλοξενεί ένα αριστούργημα του ροκοκό, όπως η βιβλιοθήκη του παλατιού Mafra, με μαρμάρινα δάπεδα, περίπλοκη οροφή και βιβλία σε περίτεχνα ράφια που καλύπτουν την αίθουσα μήκους 88 μέτρων, αυτό είναι απολύτως έτσι. 

Η βιβλιοθήκη στη Μάφρα χρονολογείται από το 1755, αλλά η συλλογή εκτείνεται από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα και περιλαμβάνει ακόμη και ορισμένους τόμους που προστέθηκαν μόνο με ειδική άδεια από τον Πάπα, λόγω του «απαγορευμένου» χαρακτήρα τους.

STLJB / shutterstock.com

4. Βιβλιοθήκη Trinity College

στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας

Μια όμορφη βιβλιοθήκη που πραγματικά δεν χρειάζεται συστάσεις είναι η πάντα δημοφιλής βιβλιοθήκη Trinity College στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Μία από τις πιο διάσημες βιβλιοθήκες στον κόσμο, η Trinity College Library είναι ένα κλασικό τουριστικό αξιοθέατο του Δουβλίνου, με πλήθη από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται για να δουν τα στοιβαγμένα ράφια του εμβληματικού του Long Room. Το πιο εντυπωσιακό κτίριο της βιβλιοθήκης είναι η Παλιά Βιβλιοθήκη, όπου βρίσκεται το Long Room, το οποίο χρονολογείται από το 1592. 

Πέρα από την υπέροχη ξύλινη αρχιτεκτονική και την τοξωτή οροφή της, αυτό που κάνει τη βιβλιοθήκη τόσο σημαντική είναι η τεράστια συλλογή της, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού Book of Kells και ενός αντιγράφου της Διακήρυξης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας του 1916, για να μην αναφέρουμε την απίστευτα συμβολική άρπα Brian Boru.

Ιδρυτική Βιβλιοθήκη Gallen μέσω Wikimedia Commons

5. Abbey Library of Saint Gall

στο St. Gallen της Ελβετίας

Αν και το St. Gallen μπορεί να μην είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις της Ελβετίας, κρύβει ένα αρκετά σημαντικό αξιοθέατο που πολλοί παραβλέπουν. Αυτό το υποτιμημένο χαρακτηριστικό είναι η πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO Abbey Library of Saint Gall, ένας άξιος διεκδικητής του τίτλου της πιο όμορφης βιβλιοθήκης στον κόσμο. 

Η βιβλιοθήκη του Αβαείου του Saint Gall δημιουργήθηκε το 719 μ.Χ. και ανάμεσα στα σημαντικά αρχεία της βρίσκονται χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα από τον Μεσαίωνα. Αλλά είναι πραγματικά η εντυπωσιακή σκαλιστή ξυλουργική και η υπέροχη οροφή ροκοκό που θα σας κάνουν να ερωτευτείτε αυτήν τη βιβλιοθήκη.

T photography / shutterstock.com

6. Βασιλικό Πορτογαλικό Αναγνωστήριο

στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας

Λίγοι συνδέουν τη Νότια Αμερική με μαγευτικές βιβλιοθήκες και αυτό είναι μέρος του τι κάνει το Βασιλικό Πορτογαλικό Αναγνωστήριο του Ρίο μια τόσο απολαυστική έκπληξη. Χτισμένο το 1837 για να αποθηκεύει τη μεγαλύτερη συλλογή πορτογαλικής λογοτεχνίας εκτός Πορτογαλίας, φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει επίσης την αγάπη των Πορτογάλων για τις μαγευτικές βιβλιοθήκες. Μπείτε στο κύριο αναγνωστήριο του Royal Portugal Cabinet of Reading και σίγουρα θα σας κυριεύσει η σκοτεινή ξυλογλυπτική και η χρυσή λεπτομέρεια των τριών ιστοριών βιβλιοθηκών, για να μην αναφέρουμε τον πολυέλαιο και τη βιτρό οροφή στο πάνω μέρος.

7. Εθνική Βιβλιοθήκη του Ρητορείου Girolamini

στη Νάπολη της Ιταλίας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ρητορείου Girolamini έγινε πρωτοσέλιδο το 2013, αν και όχι για το πλούσιο εσωτερικό της ή την ιδιότητά της ως μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες στην Ιταλία. Οι αναφορές ανέφεραν ότι ο τότε διευθυντής και οι συνεργοί του είχαν λεηλατήσει τη βιβλιοθήκη, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι από τους τόμους που έλειπαν ανακτήθηκαν μετά τις συλλήψεις των ενόχων. Ωστόσο, η είδηση ​​αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη βιβλιοθήκη του 16ου αιώνα. Τα δωμάτια και οι αίθουσες μέσα στο Biblioteca Girolamini ποικίλλουν σε όψη, από απλά δωμάτια πλήρως επενδεδυμένα με ιστορικά ξύλινα ράφια έως υπέροχες αίθουσες που φέρουν υπέροχες οροφές με νωπογραφίες.

Andriy Blokhin / shutterstock.com

8. Κεντρική Βιβλιοθήκη του Σιάτλ

στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον των Η.Π.Α

Ενώ υπάρχουν πολλές ιστορικές βιβλιοθήκες που είναι όμορφες, είναι δυνατό να βρείτε ομορφιά και στις σύγχρονες, όπως αποδεικνύει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Σιάτλ. Εύκολα μια από τις πιο cool βιβλιοθήκες στον κόσμο, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Σιάτλ άνοιξε το 2004 στο κέντρο της πόλης με υπερμοντέρνο σχεδιασμό. Εξακολουθεί να τραβάει τα βλέμματα σήμερα, το κτίριο είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και γυαλί, με ένα αφηρημένο σχέδιο που είναι εξίσου ενδιαφέρον εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το δικτυωτό πλέγμα σε σχήμα διαμαντιού που τυλίγεται γύρω από το σχέδιο που μοιάζει με κουτί αφήνει πολύ φως, δημιουργώντας μια ανοιχτή, φρέσκια και ελκυστική αίσθηση που δεν είναι συνηθισμένη στις περισσότερες βιβλιοθήκες.

Sasa Komlen/shutterstock.com

9. Βιβλιοθήκη της πόλης της Στουτγάρδης

στη Στουτγάρδη της Γερμανίας

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο φωτεινή και σύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη από τη Βιβλιοθήκη της πόλης της Στουτγάρδης στη Γερμανία. Στην πραγματικότητα, από τότε που άνοιξε ξανά στη νέα του τοποθεσία το 2011, θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι αυτό το ίδρυμα της Στουτγάρδης είναι πραγματικός διεκδικητής για τη διάκριση της καλύτερης δημόσιας βιβλιοθήκης στον κόσμο. 

Το εξωτερικό της βιβλιοθήκης που μοιάζει με κύβο έχει προκαλέσει κάποιες έντονες αντιδράσεις του κοινού, αλλά λίγοι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με το αστραφτερό, μινιμαλιστικό κεντρικό φουαγιέ της βιβλιοθήκης και τον μεγάλο κεντρικό φεγγίτη της. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να δουν στη γεωμετρική καρδιά της βιβλιοθήκης μια ανάμνηση των απίστευτων, ιλιγγιωδών σκαλοπάτια που βρέθηκαν στην Ινδία.

Felix Lipov / shutterstock.com

10. Βιβλιοθήκη της Βουλής

στην Οττάβα, Οντάριο, Καναδάς

Με ένα μνημειώδες εξωτερικό και ένα κομψό εσωτερικό επίσης, η Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου στην Οτάβα κερδίζει εύκολα μια θέση σε λίστες όπως αυτή. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, αυτή η βιβλιοθήκη στην καναδική πρωτεύουσα είναι το καθορισμένο αποθετήριο και ερευνητικό κέντρο για το νομοθετικό σώμα του Καναδά, και λειτουργεί από το 1867 όταν πραγματοποιήθηκε η συνομοσπονδία του Καναδά. 

Ένας δακτύλιος από ιπτάμενα στηρίγματα γύρω από το εξωτερικό βοηθούν τη Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου να κάνει μια τολμηρή πρώτη εντύπωση, ενώ στο εσωτερικό θα βρείτε σκαλιστές σειρές από ράφια και μια εντυπωσιακή θολωτή οροφή. Δεν είναι περίεργο που αυτό το εντυπωσιακό και συμβολικό ορόσημο της Οτάβας εμφανίζεται στο χαρτονόμισμα των δέκα δολαρίων του Καναδά.

DaLiu / shutterstock.com

11. Βιβλιοθήκη της Μονής Στράχοφ

στην Πράγα της Τσεχίας

Ακουμπισμένο στην κορυφή ενός λόφου με θέα την Πράγα, το Μοναστήρι Strahov είναι ένα ορόσημο που δύσκολα θα χάσετε. Αυτό που δεν είναι προφανές για πολλούς επισκέπτες της τσεχικής πρωτεύουσας, ωστόσο, είναι ότι περιέχει μια λαμπρή βιβλιοθήκη που απλώς ζητάει να την δουν. 

Το τμήμα της μονής που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη Strahov χρονολογείται από τον 17ο και 18ο αιώνα, με τη Θεολογική Αίθουσα να είναι η πιο εκπληκτική γωνιά της. Εκεί έχετε μια υπέροχη οροφή από γυψομάρμαρο με διάστικτες τοιχογραφίες, μια τεράστια συλλογή βιβλίων και χειρογράφων και μια ποικιλία από παλιές σφαίρες. 

Όσο βρίσκεστε στην Πράγα, φροντίστε να δείτε μια άλλη απίστευτη βιβλιοθήκη – την πολυτελή μπαρόκ Εθνική Βιβλιοθήκη Klementinum δίπλα στο ποτάμι.

Peter Hant / shutterstock.com

12. Rijksmuseum Research Library

στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Το Rijksmuseum είναι ένα από τα πιο περήφανα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του Άμστερνταμ, εν μέρει χάρη στην εκπληκτική βιβλιοθήκη του. Αντί να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη γενικής χρήσης για το Ολλανδικό Εθνικό Μουσείο, η Ερευνητική Βιβλιοθήκη Rijksmuseum περιστρέφεται γύρω από την τέχνη και την ιστορία της τέχνης, με μια συλλογή που αυξάνεται από το 1885. 

Είναι κατάλληλο τότε που ένας τόπος εστιασμένος στην τέχνη είναι επίσης ιδιαίτερα σαγηνευτικός. Οι σπειροειδείς σκάλες συνδέουν μπαλκόνια με περίτεχνα κιγκλιδώματα, παρέχοντας μια ξεχωριστή γοτθική εμφάνιση, ενώ από πάνω μια εκπληκτική οροφή με επιρροή από την Αναγέννηση περιβάλλει μια τοξωτή σειρά φεγγιτών.

Benny Marty / shutterstock.com

13. Βιβλιοθήκη Joanine

στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας

Ως ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια που λειτουργούν συνεχώς στον κόσμο που βρίσκεται επίσης μέσα σε ένα πρώην παλάτι, δεν χρειάζεστε πολύ περισσότερο λόγο για να επισκεφτείτε το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην κεντρική Πορτογαλία. Και όμως η επίσκεψή σας θα ήταν ατελής χωρίς να μπείτε μέσα στην εκπληκτική Biblioteca Joanina του πανεπιστημίου. 

Αν και εξωτερικά η βιβλιοθήκη μοιάζει με τα άλλα κτίρια γύρω από την κύρια αυλή, στο εσωτερικό της προσφέρει ένα πλούσιο μπαρόκ εσωτερικό που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Η συλλογή εκτείνεται εκατοντάδες χρόνια πριν ακόμη. Δεν είναι περίεργο που η Biblioteca Joanina είναι ένα λατρεμένο και ανεκτίμητο Εθνικό Μνημείο της Πορτογαλίας.

EvrenKalinbacak / shutterstock.com

14. Η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη

στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Στον αρχαίο κόσμο, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο θεωρούνταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου και ήταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της εποχής της πριν από την τραγική πυρκαγιά που την κατέστρεψε. Φαίνεται ότι η Bibliotheca Alexandrina στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια έχει πολλά να ζήσει. Ευτυχώς, αυτή η έξυπνα σχεδιασμένη βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο, που άνοιξε το 2002 στην προκυμαία της πόλης, έχει δημιουργήσει από μόνη της μια ισχυρή φήμη. 

Η βιβλιοθήκη διαθέτει ένα τεράστιο αποτύπωμα, ένα μνημειώδες σκαλιστό εξωτερικό γρανίτη και ένα ευρύχωρο, γεμάτο φως εσωτερικό. Η Bibliotheca Alexandrina είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μοναδικό ορόσημο που αποτελεί άξιο διάδοχο του αρχαίου προδρόμου της.

EQRoy / shutterstock.com

15. Βιβλιοθήκη Sainte-Genevieve

στο Παρίσι της Γαλλίας

Σε μια πόλη τόσο γεμάτη ρομαντισμό και ομορφιά όπως το Παρίσι, θα περιμένατε να βρείτε πολλές απίστευτες βιβλιοθήκες για να διαλέξετε. Και φυσικά υπάρχουν, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι η Sainte-Geneviève είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στο Παρίσι. 

Απέναντι από το Πάνθεον, η κληρονομιά της Βιβλιοθήκης Sainte-Geneviève χρονολογείται από τον Clovis I τον 6ο αιώνα. Σήμερα, η τεράστια δημόσια βιβλιοθήκη βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό κτήριο της Βιομηχανικής εποχής, με μια ψηλή σιδερένια οροφή με δύο καμάρες κατά μήκος του τεράστιου αναγνωστηρίου της. Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί πόσο έκπληκτοι έμειναν οι άνθρωποι όταν το είδαν όταν ολοκληρώθηκε το 1851.

John_Silver / shutterstock.com

16. Βασιλική Βιβλιοθήκη του San Lorenzo de El Escorial

στη Μαδρίτη της Ισπανίας

Πραγματικά «κατάλληλη για βασιλιά», η Βασιλική Βιβλιοθήκη του San Lorenzo de El Escorial είναι μια λαμπερή βιβλιοθήκη σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ιστορικές βασιλικές κατοικίες της Ισπανίας. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Β’ το 1563 μέσα σε αυτό το απέραντο συγκρότημα που περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς – που περιλαμβάνει ένα μοναστήρι, παλάτι και πανεπιστήμιο – απλά γνωστό ως El Escorial. 

Το El Escorial περιέχει στην πραγματικότητα τρεις διαφορετικές βιβλιοθήκες (για να σας δώσει μια αίσθηση της κλίμακας του), αλλά είναι η Βασιλική Βιβλιοθήκη που δεν θα θέλετε να χάσετε. Γεμάτη έργα τέχνης της Αναγέννησης μέσα στη θολωτή οροφή της, καθώς και 40.000 τόμους στα ιστορικά ράφια της, η Βασιλική Βιβλιοθήκη είναι ένα αξιοθέατο.

H.J. Herrera / shutterstock.com

17. Βιβλιοθήκη & Μουσείο Morgan

στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Κοιτάξτε τη Βιβλιοθήκη & Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη και θα ορκιστείτε ότι έχουν περάσει αιώνες και αιώνες. Ζωντανές νωπογραφίες κοσμούν την οροφή του, τεράστιες ταπετσαρίες καλύπτουν τους τοίχους του και τα βιτρό παράθυρα παρέχουν λίγο επιπλέον φωτισμό στο εσωτερικό. Σαφώς εμπνευσμένη από την Αναγέννηση, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη αμερικανική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στην πραγματικότητα το 1906. 

Σχηματισμένες για να κρατούν τις συλλογές του πλούσιου τραπεζίτη JP Morgan, οι μπρούτζινες και καρυδιές βιβλιοθήκες του είναι επενδεδυμένες με κάθε είδους βιβλία, έντυπα και χειρόγραφα. Και φροντίστε να μην χάσετε τα σχέδια από καλλιτέχνες κατάλληλους για την εποχή, όπως ο Michelangelo και ο Leonardo da Vinci.

smileyunita / shutterstock.com

18. Βιβλιοθήκη José Vasconcelos

στην Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Η ομορφιά μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους, και για μερικούς, ο περίπλοκος λαβύρινθος των βιβλίων που είναι η Βιβλιοθήκη José Vasconcelos στην Πόλη του Μεξικού είναι ένα αληθινό πράγμα ομορφιάς. Είναι δύσκολο να μην μείνεις άναυδος όταν κοιτάς το εσωτερικό αυτής της βιβλιοθήκης με την ατελείωτη έκταση των αιωρούμενων ράφια. 

Ολοκληρώθηκε το 2006 και δηλώθηκε ως ένα από τα πιο προηγμένα κτίρια του 21ου αιώνα, η Βιβλιοθήκη José Vasconcelos διαθέτει ένα ανοιχτό σχέδιο, με ένα δίκτυο από πρόβολα μεταλλικά ράφια και τοίχους από παράθυρα. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου είναι κάτι απίστευτα μοντέρνο και μια βιβλιοθήκη που είναι εντελώς μοναδική.

aliaksei kruhlenia / shutterstock.com

19. Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας

στη Βιέννη της Αυστρίας

Ο κόσμος αποκαλεί τη Βιέννη μια από τις καλύτερες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και όταν βλέπεις ορόσημα όπως η Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη στην πόλη, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί. Μέσα στο κολοσσιαίο συγκρότημα των ανακτόρων Hofburg, αυτή η βιβλιοθήκη ξεκίνησε ως η δικαστική βιβλιοθήκη του Οίκου των Αψβούργων. Σήμερα, χρησιμεύει τόσο ως αποθετήριο για όλες τις εκδόσεις που εμφανίζονται στην Αυστρία όσο και ως έδρα πολλών ενδιαφέροντων μουσείων. 

Αν και υπάρχουν πολλά να δείτε στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, η πιο δημοφιλής στάση είναι η εξαιρετική Prunksaal (Κρατική Αίθουσα) στην καρδιά της βιβλιοθήκης. Επενδεδυμένο με γλυπτά και δύο επίπεδα από κομψά ράφια, καθώς και διακοσμημένο με μια υπέροχη νωπογραφία οροφής, προσφέρει το παλιό μεγαλείο που θα περίμενε κανείς από τη Βιέννη.

Wiiii μέσω Wikimedia Commons

20. Tama Art University Library

στο Τόκιο της Ιαπωνίας

Παρόλο που ο σχεδιασμός του κτιρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Τάμα Τέχνης είναι αρκετά μινιμαλιστικός, δεν υπάρχει αμφιβολία για τους ισχυρούς χώρους που δημιουργεί στην πανεπιστημιούπολη Hachioji του πανεπιστημίου. Κατασκευασμένο το 2007, αυτό το μοντέρνο στολίδι ενσωματώνει αφηρημένες κιονοστοιχίες από καμάρες και πλαγιές, πολύ φως και μια έντονη μονόχρωμη διακόσμηση για να δημιουργήσει ένα πραγματικό έργο τέχνης. Αλλά αυτό δεν είναι ένα μη πρακτικό αρχιτεκτονικό πείραμα – είναι μια άκρως πρακτική και λειτουργική ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, με επίκεντρο τις μελέτες και την έρευνα για το σχέδιο, την αρχιτεκτονική και τις δημιουργικές τέχνες.

aiyoshi597 / shutterstock.com

21. Κρατική Βιβλιοθήκη της Νότιας Αυστραλίας

στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας

Πολλές από τις ωραιότερες βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο καταλήγουν να κάνουν συγκρίσεις με το Χόγκουαρτς από τον Χάρι Πότερ. Αλλά με την Κρατική Βιβλιοθήκη της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, η σύγκριση με τη Βιβλιοθήκη του Χόγκουαρτς φαίνεται ξεκάθαρη. 

Κοιτάξτε κατά μήκος της ιστορικής πτέρυγας Mortlock της βιβλιοθήκης, και η υπέροχη αποικιακή αρχιτεκτονική της έχει το μαγευτικό αποτέλεσμα. Διακοσμητικά κάγκελα τρέχουν κατά μήκος των μπαλκονιών στο κεντρικό αίθριο, ενώ το χρυσό φανάρι φωτίζει τις παλιομοδίτικες ξύλινες βιβλιοθήκες του. Και η πτέρυγα Mortlock, που χρονολογείται από το 1884, είναι μόνο ένα μέρος της επίσημης βιβλιοθήκης του κράτους.

© Κρατικά Ανάκτορα και Κήποι της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Günther Bayerl

22. Βιβλιοθήκη της Μονής Wiblingen

στο Ουλμ της Γερμανίας

Αν ένα πράγμα είναι σαφές από αυτή τη λίστα, είναι ότι τα μοναστήρια στην Ευρώπη φιλοξενούν μερικές από τις πιο μαγευτικές βιβλιοθήκες στον κόσμο. Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Στη συνέχεια, βάλτε τα μάτια σας στο μοναστήρι Wiblingen του Ulm στη Γερμανία και θα συμφωνήσετε σίγουρα. 

Το πολυτελές μπαρόκ εσωτερικό αυτής της βιβλιοθήκης είναι σχεδόν υπερβολικό, γεμάτο μάρμαρο, χρυσό, στόκο και μια εκπληκτική οροφή με νωπογραφία. Ενώ η αρχική εμφάνιση του μοναστηριού το 1093 ήταν αναμφίβολα αξιοσημείωτη, δεν μπορείτε πραγματικά να απογοητευτείτε από αυτή την προσθήκη του 18ου αιώνα. Και όταν ακούτε ότι οι ανακαινίσεις ήταν πραγματικά εμπνευσμένες από το El Escorial στην Ισπανία και το Αβαείο του Saint Gall (που αναφέρεται επίσης σε αυτήν τη λίστα), είναι απολύτως λογικό.

δειλός / shutterstock.com

23. Βιβλιοθήκη Tianjin Binhai

στην Τιαντζίν της Κίνας

Μια βιβλιοθήκη που πρέπει να την δεις για να την πιστέψεις, η Tianjin Binhai Library είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν φτάνεις η σύγχρονη αρχιτεκτονική στο απόλυτο όριο. Το κτήριο έχει το παρατσούκλι «το μάτι του Μπινχάι», λόγω μιας μεγάλης σφαίρας στο κέντρο του που μοιάζει με ίριδα όταν το βλέπει κανείς από έξω. 

Στο εσωτερικό, το κτίριο διαθέτει κυματιστά επίπεδα ράφια που παρέχουν μια φουτουριστική εμφάνιση με την άσπρη εμφάνισή τους. Και παρόλο που η Βιβλιοθήκη Tianjin Binhai φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία, δίνει την ψευδαίσθηση ακόμη περισσότερων βιβλίων – χάρη στις τυπωμένες εικόνες που βρίσκονται ανάμεσα στα ράφια στις πέντε ιστορίες της.

Kit Leong / shutterstock.com

24. Κεντρική Βιβλιοθήκη Richard J. Riordan

στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Η.Π.Α

Κοιτάζοντας αυτή την κατασκευή στο κέντρο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, λίγοι θα υποψιάζονταν ότι το κολοσσιαίο κτίριο είναι στην πραγματικότητα μια βιβλιοθήκη. 

Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ, η Κεντρική Βιβλιοθήκη Richard J. Riordan μοιάζει περισσότερο με κτίριο του Δημαρχείου, με τον συνδυασμό των διακοσμημένων στυλ μπαρόκ και της ισπανικής αποικιακής αναγέννησης. Αυτός ο συνδυασμός το κάνει σίγουρα να ξεχωρίζει σε αυτή τη λίστα, όπως και το κεντρικό του κομμάτι, η Ροτόντα. Εκεί, γύρω από έναν περίτεχνο χάλκινο πολυέλαιο, ζωντανές τοιχογραφίες απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία της Καλιφόρνια.

Florin Cnejevici / shutterstock.com

25. University Library of Leuven

στο Leuven του Βελγίου

Μέρος του παλαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στη φλαμανδική πόλη Leuven, παρέμεινε ένα μεγαλοπρεπές σύμβολο της πόλης παρά τις πιθανότητες. Κάποτε τόσο ογκώδης και σημαντική που η πόλη ήταν γνωστή ως «η Οξφόρδη του Βελγίου», η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Leuven δυστυχώς κάηκε κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Ευτυχώς, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η βιβλιοθήκη ξαναχτίστηκε πιστά με βιτρό και υπέροχα ξυλόγλυπτα σε όλα τα κύρια αναγνωστήρια της. Τα ζώα που είναι σκαλισμένα στα κάγκελα είναι μια ωραία πινελιά, όπως και η θέα στην πόλη από τον ψηλό πύργο της.

Άλλες υπερθετικές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο

Ενώ οι παραπάνω βιβλιοθήκες είναι όλες απίστευτες για επίσκεψη λόγω της απέραντης ομορφιάς τους, δεν είναι οι μόνες σημαντικές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο που αξίζει να επισκεφτείτε. Ακολουθούν ορισμένες άλλες αξιόλογες βιβλιοθήκες που αξίζει να αναφερθούν:

  • Η Βιβλιοθήκη της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Νότιο Σινά της Αιγύπτου, θεωρείται ευρέως η παλαιότερη βιβλιοθήκη στον κόσμο σε συνεχή λειτουργία, που χρονολογείται γύρω στο 548–565.
  • Τόσο η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, όσο και η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται ότι είναι οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο όσον αφορά το μέγεθος των καταλόγων τους. Αν και και οι δύο διαθέτουν πάνω από 170 εκατομμύρια τόμους, οι αλλαγές στο μέγεθος των αντίστοιχων καταλόγων τους καθιστούν δύσκολο να βρούμε ποια είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο.
  • Η Βιβλιοθήκη του Ασουρμπανιπάλ στο σύγχρονο Ιράκ θεωρείται η πρώτη βιβλιοθήκη στον κόσμο, ή τουλάχιστον η παλαιότερη βιβλιοθήκη που έχει καταγραφεί, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Όπως είναι κατανοητό, δεν υπάρχει πλέον, αν και τα ερείπια της αποκαλύφθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνας.

Και να το έχετε – μια απίστευτη λίστα με βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο που κάθε βιβλιοφάγος θα ήθελε να επισκεφτεί. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να αφήσετε αυτά τα πολύτιμα μέρη είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο από το να φτάσετε σε αυτά.

Διαβάστε επίσης:πράγματα να κάνετε στη Βιέννη

Ταξίδι στα Μετέωρα

πράγματα να κάνετε στο Εδιμβούργο

Airbnb στο Ντουμπάι

αεροπορικα εισητηρια για όλους TicketsWe – Skyscanner

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

 

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.