Βόρειο Σέλας -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το δείτε

Όσοι αναζητούν την περιπέτεια που ελπίζουν να ρίξουν μια ματιά στο βορειο σελας θα πρέπει να σκεφτούν ένα ταξίδι στη Νορβηγία, ένα από τα καλύτερα μέρη στη γη για να ζήσουν ένα από τα πιο όμορφα φαινόμενα της φύσης. Το βορειο σελας , είναι ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο που συνθλίβονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

 Διοχετεύονται στους μαγνητικούς πόλους του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου, δημιουργώντας ένα σχήμα πετάλου από ενθουσιασμένα πράσινα (και περιστασιακά καφέ και κόκκινα) σωματίδια που περιστρέφονται και αλλάζουν σχήμα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, κάνοντας τον σκοτεινό ουρανό της Βόρειας Νορβηγίας προνομιακό μέρος για να παρακολουθήσετε τη σέλας.

Τα φώτα είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, την περίοδο που ο ήλιος είναι πιο ενεργός, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ξανά μέχρι τα μέσα του 2025. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλλετε το κυνήγι του Βόρειου Σέλας. Αν και οι έντονες ηλιακές καταιγίδες είναι επί του παρόντος λιγότερο συχνές, εξακολουθούν να συμβαίνουν συχνά και το Βόρειο Σέλας είναι ένα σταθερό θέαμα στον ουρανό πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να βρούμε καθαρούς ουρανούς, που δεν είναι ποτέ εγγυημένοι σε αυτό το μέρος του κόσμου. Θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο στρατηγικοί χρησιμοποιώντας την πρόγνωση του καιρού, να γνωρίζετε πού να πάτε και να κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο με υπηρεσία αφύπνισης ή μια περιήγηση με οδηγό επαγγελματίες του σέλας. Σε εκείνο το σημείο, όπως συμβαίνει με κάθε καιρικό γεγονός, όλα εξαρτώνται από λίγη ουράνια τύχη.

Εδώ, περιγράφουμε πώς να προετοιμαστείτε για την καλύτερη βολή σας για να δείτε ένα από τα πιο όμορφα θαύματα του κόσμου ανάμεσα στα φιόρδ, τα βουνά και τα χωριά της Νορβηγίας.

Είναι η Νορβηγία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Εποχή του Βόρειου Σέλας στη Νορβηγία

Τα βόρεια φώτα συμβαίνουν πάντα, απλά δεν τα βλέπεις την ημέρα. Ενώ ο μεσονύκτιος ήλιος του Αρκτικού Κύκλου καθιστά αδύνατη τη θέαση τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μεγάλες σκοτεινές νύχτες του χειμώνα είναι ιδανικές για θέαση στο Βόρειο Σέλας.

Ο Νοέμβριος έως τον Φεβρουάριο είναι η απόλυτη περίοδος αιχμής για την προβολή του Βόρειου Σέλας, επειδή οι νύχτες είναι οι μεγαλύτερες, αλλά μια επίσκεψη ανά πάσα στιγμή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου θα σας δώσει μια καλή ευκαιρία να τα δείτε, με τον Μάρτιο να προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για καθαρό ουρανό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είστε σε επιφυλακή όλη τη νύχτα για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας. Είναι λογικό να ρυθμίζετε το ξυπνητήρι σας να σηκώνεται κάθε ώρα περίπου μετά το σούρουπο για να κοιτάξετε έξω από το παράθυρό σας. Ακόμα καλύτερα, ορισμένα ξενοδοχεία διαθέτουν υπηρεσία αφύπνισης με σέλας, ώστε να μπορείτε να κοιμάστε χωρίς να ανησυχείτε ότι θα χάσετε.

δείτε το Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος το 2022/2023 για το βορειο σελας;

Η περίοδος αιχμής της Νορβηγίας για το Βόρειο Σέλας είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, αν και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις μεγάλες, σκοτεινές νύχτες αυτή την εποχή του χρόνου και όχι με την αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας. Η πρόβλεψη του Βόρειου Σέλας σημαίνει πρόβλεψη ηλιακής δραστηριότητας, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο με την τρέχουσα τεχνολογία μας.

Ωστόσο, παρόλο που δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Βόρειο Σέλας φαίνεται καλύτερα μεταξύ 65° Β και 75° Β. Αν και η πρωτεύουσα, το Όσλο, βρίσκεται μόλις στις 60° Β, το γεωγραφικό πλάτος της βόρειας Νορβηγίας το βάζει την ιδανική θέση για να ζήσετε το Βόρειο Σέλας.

Οι εμφανίσεις του Βόρειου Σέλας τείνουν να εντείνονται γύρω στους μήνες της ισημερίας του Σεπτεμβρίου και του Μαρτίου, επειδή τα μαγνητικά πεδία της Γης και του ηλιακού ανέμου του Ήλιου είναι πιο πιθανό να είναι συγχρονισμένα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά οι ισχυρότερες οθόνες είναι επομένως πιο πιθανές γύρω από την εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου 2023 και γύρω στη φθινοπωρινή ισημερία στις 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία

Όποιος σχεδιάζει ένα κυνήγι στο Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία πρέπει να γνωρίζει τη γεωγραφία του.

Η πρωτεύουσα αυτής της μακράς και λεπτής χώρας, το Όσλο, είναι πολύ νότια του Αρκτικού Κύκλου για να δείτε το βόρειο σέλας . Έτσι, θα θελήσετε να κατευθυνθείτε στη βόρεια Νορβηγία, όπου υπάρχουν μερικές πόλεις, όπως το Tromsø και το Svalbard, σε ιδανική τοποθεσία για θέαση σέλας.

βορειο σελας κοντά στο Τρόμσο

Τοποθετημένη στις 69° Β, ακριβώς στο κέντρο της ζώνης του σέλας, η πόλη του Τρόμσο είναι ένα δημοφιλές μέρος για τους Ευρωπαίους να κάνουν ένα διάλειμμα το Σαββατοκύριακο το χειμώνα, ελπίζοντας μόνο για μια γεύση από το Βόρειο Σέλας . Αν και μερικές φορές μπορείτε να τα δείτε από την πόλη, για την καλύτερη θέα είναι καλύτερα να ξεφύγετε από τη σημαντική φωτορύπανση της πόλης. Η οροσειρά Lyngsalpene είναι όπου γίνονται πολλές τοπικές καταδιώξεις του Βόρειου Σέλας.

βορειο σελας κοντά στο Τρόντχαϊμ

Ένα κλάσμα κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο σε γεωγραφικό πλάτος 63° Β, το Τρόντχαϊμ στην κεντρική Νορβηγία σηματοδοτεί το νότιο όριο της ζώνης του Βόρειου Σέλας. Ωστόσο, το να τα βλέπεις εδώ είναι σχετικά σπάνια και συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα έντονης ηλιακής δραστηριότητας.

βορειο σελας κοντά στο Σβάλμπαρντ

Μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, αυτό το νησιωτικό βασίλειο των φιόρδ, των παγετώνων, των βουνών και των πολικών αρκούδων βρίσκεται, στις 78° Β, όσο θα θέλατε να πάτε για να δείτε το Βόρειο Σέλας. Μείνετε στο Longyearbyen, τη βορειότερη πόλη του κόσμου, και οργανώστε οργανωμένες περιπέτειες για έλκηθρο με σκύλους, snowmobile ή snowcat στην έρημο. Δεν χρειάζεται καν να τα κάνετε τη νύχτα για να πιάσετε το Βόρειο Σέλας. Η μεγάλη πολική νύχτα του Σβάλμπαρντ το αφήνει στο σκοτάδι σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το Longyearbyen είναι μάλλον φωτορυπασμένο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε από την πόλη καιστην περιοχή των πολικών αρκούδων, επομένως είναι καλύτερο να κάνετε μια περιήγηση.

Πρόβλεψη του Βόρειου Σέλας στη Νορβηγία

Το SolarHam παρέχει μια αξιόπιστη γεωμαγνητική πρόβλεψη τριών ημερών που χρησιμοποιείται από κυνηγούς σέλας, ενώ η εφαρμογή Aurora Forecast σάς δείχνει τη θέση του οβάλ σέλας γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο και υποδεικνύει επίσης την πιθανότητα να τα δείτε εκεί που βρίσκεστε.

Ένας εξαιρετικός πόρος μοναδικός σε αυτό το τμήμα της Σκανδιναβίας είναι ο Yr από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο , το οποίο θα βοηθήσει στην εύρεση ενός διαδρόμου χωρίς σύννεφα σε αυτό το μέρος του κόσμου. Χρήσιμη είναι επίσης η εφαρμογή Norway Lights , η οποία δίνει μια πρόβλεψη χρησιμοποιώντας δεδομένα τόσο για τη δραστηριότητα του Βόρειου Σέλας όσο και για την κάλυψη του νέφους.

Νορβηγία Βόρειο Σέλας περιηγήσεις

Υπάρχουν πολλά ταξίδια με το Βόρειο Σέλας διαθέσιμα από το Tromsø. Το Marianne’s Heaven on Earth Το Aurora Chaser Tours διοργανώνει ένα οκτάωρο ταξίδι φωτογραφίας στο Βόρειο Σέλας από το Τρόμσο, με μαθήματα που περιλαμβάνονται. Εάν βρίσκεστε στο έδαφος, πάρτε ζεστά ρούχα – και ένα επιπλέον στρώμα – αν και συνήθως μπορείτε να ζεσταθείτε στο λεωφορείο.

Το Visit Norway προσφέρει μια κρουαζιέρα με δείπνο σέλας από το Tromsø για να δείτε το Βόρειο Σέλας από τα φιόρδ.

Αν και το γεωγραφικό του πλάτος 60° Β το βάζει νότια του Αρκτικού Κύκλου, υπάρχει ένας ιδιαίτερος λόγος για να ταξιδέψετε στο Μπέργκεν για να δείτε το Βόρειο Σέλας. Από εκεί αναχωρεί το 12ήμερο Hurtigruten Classic Round Trip Voyage της Norwegian Coastal Ferries . Φτάνει στο Kirkenes μέσω 34 λιμένων (συμπεριλαμβανομένου του Tromsø) και έχει ακόμη και 100% εγγύηση για το Βόρειο Σέλας.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Αξέχαστες Περιπέτειες σε όλη τη Νορβηγία και τη Σουηδία

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στη Νορβηγία

Aξιοθέατα στην Γροιλανδία

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια