Τα 15 καλύτερα νησιά για συνταξιοδότηση

Σας έχει συμβεί αυτό; Κάνεις διακοπές σε ένα νησί και καθώς βυθίζεσαι στην υπέροχη θέα στην παραλία, σκέφτεσαι: «Μακάρι να μπορούσα να ζήσω εδώ». Αυτό το όνειρο είναι πιο δυνατό από ό, τι μπορεί να συνειδητοποιήσετε, και είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη συνταξιοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικονομικά σας είναι σε τάξη. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα καλύτερα νησιά για συνταξιοδότηση, μαζί με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις βίζες, την υγειονομική περίθαλψη, το κόστος ζωής και πολλά άλλα.

πέρκα αναπαραγωγής / shutterstock.com

1. Αρούμπα

Παραλίες με λευκή άμμο, τιρκουάζ νερά και θερμοκρασίες όλο το χρόνο τη δεκαετία του ’80; Ακούγεται σαν παράδεισος και θα μπορούσε να είναι ο προορισμός συνταξιοδότησής σας. Βρίσκεται λιγότερο από 20 μίλια βόρεια της ακτής της Βενεζουέλας, η Αρούμπα είναι ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα του Βασιλείου της Ολλανδίας. Το νησί βρίσκεται έξω από τη ζώνη των τυφώνων και έχει μόνο περίπου 20 ίντσες βροχής ετησίως. αυτή η εγγύηση καλού καιρού κάνει την Αρούμπα ένα από τα καλύτερα μέρη για συνταξιοδότηση στην Καραϊβική.

Η συνταξιοδότηση στην Αρούμπα απαιτεί ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα καθώς και την αγορά είτε ιδιοκτησίας είτε δικαιωμάτων μίσθωσης σε γη που ανήκει στο νησί. Οι μη κάτοικοι μπορούν να αναζητήσουν ειδική τουριστική βίζα που τους επιτρέπει να μείνουν έως και 180 ημέρες, που θα πρέπει να είναι αρκετός χρόνος για να βρουν το τέλειο μέρος συνταξιοδότησης.       

Το κόστος ζωής μπορεί να φαίνεται υψηλότερο εδώ από ό,τι σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά τα κίνητρα όπως τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και η καλή, προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη συμβάλλουν σημαντικά στην αναπλήρωση ενός ελαφρώς ακριβότερου τρόπου ζωής.

Sean Pavone / shutterstock.com

2. Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ

Οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ είναι αναμφίβολα τα καλύτερα νησιά της Καραϊβικής για να αποσυρθείτε εάν θέλετε όλα τα προνόμια της ζωής στην Καραϊβική χωρίς την ταλαιπωρία να εξασφαλίσετε βίζα. Δεδομένου ότι αυτή η περιοχή ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν χρειάζονται ούτε βίζα ούτε διαβατήριο για να επισκεφθούν ή να διαμείνουν εδώ. Ένα άλλο προνόμιο για τους πολίτες των ΗΠΑ εδώ είναι η πρόσβαση στο Medicare.

Υπάρχει, ωστόσο, μια αναμφισβήτητα αντιαμερικανική ιδιορρυθμία που πρέπει να προσέξετε: οδήγηση στην αριστερή πλευρά. Αυτός ο κανόνας του δρόμου γίνεται πιο περίεργος από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα οχήματα στα νησιά έχουν αριστερότιμο, καθώς εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, οι πανέμορφες παραλίες, οι ιστορικές τοποθεσίες και οι προστατευόμενες περιοχές άγριας ζωής καλούν τους επισκέπτες και τους κατοίκους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το δημοφιλές μέρος διακοπών έχει σχετικά υψηλό κόστος ζωής. Υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, αλλά οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα για ορισμένες σημαντικές διαδικασίες, ειδικά επειδή οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ βρίσκονται στη ζώνη του τυφώνα και οι εγκαταστάσεις δεν είναι απρόσβλητες από περιστασιακές ζημιές από καταιγίδες.

kavalenkava / shutterstock.com

3. Μάλτα

Η Μάλτα μπορεί να είναι ένα μικροσκοπικό αρχιπέλαγος στην κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν να βρουν ατελείωτη έμπνευση εδώ κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους. Η θέση της Μάλτας μεταξύ της Σικελίας και της βορειοαφρικανικής ακτής την έκανε στρατηγική για μια διαδοχή αυτοκρατοριών που επιδίωκαν τον έλεγχο της Μεσογείου, και ως αποτέλεσμα, τα νησιά της κυβερνώνται από διάφορες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων, των Αράβων, των Γάλλων και των Βρετανών. . Τα πολλά αρχιτεκτονικά σημαντικά μνημεία της χώρας αποτελούν καταγραφή της πολυτάραχης ιστορίας της.

Η Μάλτα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1964, αλλά έχει διατηρήσει τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα από την εποχή της υπό βρετανική κυριαρχία. Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν εδώ θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Malta Global Residence Programme, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει αιτούντες που δεν είναι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλεξιμότητα για άτομα και οικογένειες που αναζητούν αυτήν την άδεια διαμονής (η οποία περιλαμβάνει ειδικό φορολογικό συντελεστή) εξαρτάται από την οικονομική αυτάρκεια, την ασφάλιση υγείας και τις απαιτήσεις ελάχιστης αξίας ιδιοκτησίας. Η άδεια πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.

Η εξαιρετική και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και το εύκρατο κλίμα είναι μεταξύ των πολλών λόγων για τους οποίους η Μάλτα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για συνταξιοδότηση. Οι άβολες πτυχές περιλαμβάνουν υψηλό κόστος ζωής και κάπως μεγάλους χρόνους ταξιδιού, καθώς το ταξίδι επιστροφής στις ΗΠΑ απαιτεί τουλάχιστον μία αλλαγή αεροπλάνου.

upslim / shutterstock.com

4. Οι Μπαχάμες

Αποτελούμενες από περισσότερα από 700 νησιά και βραχονησίδες στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Φλόριντα, οι Μπαχάμες προσφέρουν ατελείωτες ευκαιρίες για όσους ονειρεύονται να ζήσουν δίπλα στην παραλία.

Υπάρχουν δύο δρόμοι για διαμονή για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στις Μπαχάμες. Οι αλλοδαποί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή εάν μπορούν να αποδείξουν οικονομική ανεξαρτησία καθώς και ιδιοκτησία ιδιοκτησίας στις Μπαχάμες, με ταχεία εξέταση σε όσους έχουν αγοράσει μια κατοικία αξίας 750.000 $ ή περισσότερο. Όσοι σχεδιάζουν να διατηρήσουν μια κύρια κατοικία αλλού μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ταυτότητα ιδιοκτήτη σπιτιού – η οποία πρέπει να ανανεώνεται ετησίως – εάν αποκτήσουν δευτερεύουσα κατοικία στις Μπαχάμες.

Οι ακριβές υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τα εισαγόμενα αγαθά συμβάλλουν σε υψηλότερο από το μέσο κόστος ζωής, αλλά ένα σημαντικό όφελος από τη διαμονή εδώ για ορισμένους συνταξιούχους είναι η προσέγγιση της χώρας όσον αφορά τους φόρους. Οι Μπαχάμες δεν έχουν φόρο εισοδήματος, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, φόρο κληρονομιάς ή φόρο περιουσίας. Σημαντικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται στο Nassau και το Freeport, με κλινικές απλωμένες σε μικρότερες πόλεις, αν και ορισμένοι κάτοικοι κάνουν το ταξίδι στη Φλόριντα για ορισμένες διαδικασίες.

Valentin Valkov / shutterstock.com

5. Δομινικανή Δημοκρατία

Αποτελώντας τα ανατολικά δύο τρίτα του νησιού Hispaniola της Καραϊβικής, η Δομινικανή Δημοκρατία είναι η απόδειξη ότι το να ζεις σε ένα νησί δεν σημαίνει ότι θα σπάσεις τα χρήματα. Όχι μόνο το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά και οι οικονομικές απαιτήσεις για βίζα συνταξιοδότησης είναι μέτριες.

Η Δομινικανή Δημοκρατία δεν έχει συνάψει φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ, επομένως ορισμένοι κάτοικοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διπλή φορολογία σε ορισμένα εισοδήματα, αλλά το εισόδημα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων απαλλάσσονται από φόρους. Ένα στοιχείο μεγάλου προϋπολογισμού που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η υγειονομική περίθαλψη, καθώς οι περισσότεροι ομογενείς θα βρουν τον εαυτό τους να χρειαστεί να αγοράσουν ιδιωτική ασφάλιση.

Αν και μπορείτε να τα καταφέρετε μιλώντας μόνο αγγλικά εδώ, τα ισπανικά είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας, επομένως θα ήταν καλή ιδέα να αποκτήσετε κάποιες ισπανικές δεξιότητες.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέχουν τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας όταν επιλέγουν τη γειτονιά τους στη Δομινικανή Δημοκρατία. Το πιο ασφαλές στοίχημα είναι να επιλέξετε μια τοποθεσία που είναι ήδη δημοφιλής στους ομογενείς και τους συνταξιούχους, όπως η βόρεια ακτή του νησιού. Το Las Terrenas, μια πόλη-θέρετρο στη χερσόνησο Samana, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Οι κάτοικοι εδώ απολαμβάνουν φθηνά ακίνητα, διεθνή κουζίνα και εύκολη πρόσβαση στην παραλία. 

Evgeny Drablenkov / shutterstock.com

6. Phu Quoc, Βιετνάμ

Καθισμένο στον κόλπο της Ταϊλάνδης, ακριβώς έξω από τη δυτική ακτή του Βιετνάμ, το νησί Phu Quoc προσελκύει μια μικρή αλλά ενθουσιώδη κοινότητα συνταξιούχων. Το Βιετνάμ δεν προσφέρει βίζα συνταξιοδότησης, επομένως ο πιο δημοφιλής τρόπος για τους αλλοδαπούς να ζουν στη χώρα είναι να κάνουν “βίζες”. Μια βίζα μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο πριν πρέπει να ανανεωθεί, αλλά ο κάτοχος της θεώρησης μπορεί να παραμείνει στη χώρα μόνο για τρεις μήνες κάθε φορά. Έτσι, στο τέλος των τριών μηνών, οι συνταξιούχοι φεύγουν από το Βιετνάμ για μια ή δύο μέρες πριν επιστρέψουν για άλλη μια τρίμηνη «επίσκεψη».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλοδαποί δεν μπορούν να αγοράσουν μια κατοικία, καθώς η γη στην οποία βρίσκεται είναι κρατική ιδιοκτησία. Η πιο απλή λύση είναι η ενοικίαση και οι περισσότεροι συνταξιούχοι επιλέγουν μια γειτονιά κοντά στην ακτή. Αν και το κόστος ζωής του νησιού είναι υψηλότερο από ορισμένες περιοχές του Βιετνάμ, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό πολλών πόλεων των ΗΠΑ.

Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν το γλωσσικό εμπόδιο και την περίοδο των βροχών, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Το νησί διαθέτει ένα διεθνές νοσοκομείο, αν και ίσως είναι σκόπιμο να ταξιδέψετε στην πόλη Χο Τσι Μινχ για σημαντικές διαδικασίες. Παρά αυτά τα πιθανά εμπόδια, το Phu Quoc είναι ένα καταφύγιο για περιπετειώδεις συνταξιούχους χάρη στην αφθονία των εκπληκτικών παραλιών, της απολαυστικής κουζίνας και των καλοδιατηρημένων καταπράσινων τοπίων.

Cascade Creatives / shutterstock.com

7. Νησιά Σαν Χουάν, Ουάσιγκτον

Εάν η εκδοχή σας για το καλύτερο νησί για συνταξιοδότηση περιλαμβάνει δροσερό καιρό και μεγάλη δόση γαλήνης και ησυχίας, μην ψάχνετε άλλο. Τα νησιά Σαν Χουάν, που βρίσκονται στο πάνω μέρος του Puget Sound στο βορειοδυτικό Ειρηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν το ορατό τμήμα μιας μερικώς βυθισμένης οροσειράς. Το αρχιπέλαγος που προκύπτει περιλαμβάνει εκατοντάδες νησιά και βραχώδεις δομές. Αυτά τα καταπράσινα, λοφώδη νησιά φιλοξενούν παραλίες με βότσαλο που συχνά διαθέτουν περισσότερο παρασυρόμενο ξύλο από τους επισκέπτες, αλλά η ήρεμη ομορφιά τους είναι ένα τεράστιο πόλο έλξης για τους συνταξιούχους που αναζητούν την ήσυχη νησιωτική ζωή.  

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στο νησί Orcas και στο νησί San Juan, τα δύο μεγαλύτερα στο αρχιπέλαγος. Και τα δύο νησιά έχουν υπηρεσία πορθμείων και ιατρική περίθαλψη, αλλά πολλοί κάτοικοι πηγαίνουν στην ηπειρωτική χώρα για σημαντικές διαδικασίες.

Το Friday Harbor, η έδρα της κομητείας San Juan, βρίσκεται στο νησί San Juan και λειτουργεί ως πολιτιστικός κόμβος της περιοχής, με μουσεία, γκαλερί, εστιατόρια, έναν αμπελώνα και μια αγορά αγροτών. Το κόστος ζωής είναι υψηλότερο από το μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ορισμένες συμβιβασμούς, όπως τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και το καθεστώς της Ουάσιγκτον ως σχετικά φιλικό προς τους φόρους πολιτεία για τους συνταξιούχους.

Simon Dannhauer / shutterstock.com

8. Μαγιόρκα, Ισπανία

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, περίπου 100 μίλια από την ακτή της Βαρκελώνης, βρίσκεται η Μαγιόρκα, η μεγαλύτερη από τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας. Οι συνταξιούχοι εδώ μπορούν να απολαύσουν έναν κοινωνικό, δραστήριο τρόπο ζωής γεμάτο με ορεινή πεζοπορία, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, κολύμπι και καταδύσεις.

Μια μη επικερδής βίζα διαμονής (που περιστασιακά ονομάζεται βίζα συνταξιοδότησης) δίνει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να ζουν μακροπρόθεσμα στην Ισπανία, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Οι κάτοχοι βίζας πρέπει να ζουν στην Ισπανία για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο, δεν μπορούν να δεχτούν αμειβόμενη εργασία και πρέπει να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας επιπλέον του ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος που καθορίζεται από την κυβέρνηση. Η βίζα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως, αλλά οι ομογενείς που έχουν ζήσει στην Ισπανία για πέντε χρόνια γίνονται επιλέξιμοι για μόνιμη άδεια παραμονής.

Τα οφέλη της ζωής στη Μαγιόρκα περιλαμβάνουν εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη, εύκολες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα και μια φορολογική συνθήκη με τις ΗΠΑ που αποτρέπει τη διπλή φορολόγηση του εισοδήματος. Οι συνταξιούχοι που μπορούν να μιλούν ισπανικά θα έχουν ένα προφανές πλεονέκτημα όταν εγκατασταθούν στη ζωή της Μαγιόρκα, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι το νησί έχει μια δεύτερη επίσημη γλώσσα – την Καταλανική.  

aaabbbccc / shutterstock.com

9. Penang, Μαλαισία

Το Penang είναι ένα νησί που βρίσκεται στο στενό της Malacca, ακριβώς έξω από τη βορειοδυτική ακτή της Μαλαισίας. Αυτό το γεωγραφικά και πολιτιστικά ποικίλο νησί προσελκύει σωρηδόν συνταξιούχους χάρη στο τροπικό κλίμα και τον προσιτό τρόπο ζωής του.

Το πρόγραμμα Malaysia My Second Home είναι μια κυβερνητική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε για να προσελκύσει αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται για μακροχρόνια διαμονή στη Μαλαισία. Στους αιτούντες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια χορηγείται 10ετές ανανεώσιμο πάσο κοινωνικής επίσκεψης με βίζα πολλαπλής εισόδου. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν αποδεικτικό οικονομικής σταθερότητας και ιδιωτική ιατρική ασφάλιση.

Η Μαλαισία δεν φορολογεί το εισόδημα που αποκτάται στο εξωτερικό, επομένως τα εισοδήματα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων είναι αφορολόγητα. Το κόστος ζωής είναι χαμηλό σε σύγκριση με το μέσο κόστος στις ΗΠΑ, επομένως οι συνταξιούχοι μπορεί να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πολυτελή στέγαση με θέα στην παραλία σε μια άνετη τιμή. Η υγειονομική περίθαλψη στην Πενάνγκ θεωρείται καλή για την περιοχή και το νησί γίνεται κόμβος ιατρικού τουρισμού. Η Μαλαισία είναι πρώην βρετανική αποικία, επομένως η χρήση της αγγλικής γλώσσας είναι ευρέως διαδεδομένη. 

Το νησί διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, αλλά τα περισσότερα ταξίδια απαιτούν πτήσεις με ανταπόκριση. Οι κοινότητες με πυκνό πληθυσμό εκπατρισμένων δεν βλέπουν συνήθως υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, αλλά προσέξτε τις κλοπές σε περιοχές με πλήθος τουριστών.

Helioscribe / shutterstock.com

10. Hilton Head Island, Νότια Καρολίνα

Αυτό το νησί στα ανοικτά των ακτών της Lowcountry της Νότιας Καρολίνας έχει γίνει καταφύγιο για συνταξιούχους, επομένως υπάρχει μια ενσωματωμένη κοινότητα που σας περιμένει εάν αποφασίσετε να εγκατασταθείτε εδώ.

Το Hilton Head Island μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές ανέσεις που απευθύνονται στους συνταξιούχους, όπως πολλά σημεία πρόσβασης σε δημόσιες παραλίες, πληθώρα γηπέδων γκολφ, αεροδρόμιο, μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας και πολλά πάρκα και φυσικά καταφύγια. Το παράκτιο κλίμα καθιστά δυνατές τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο, αν και ο καιρός μπορεί να είναι ζεστός και θολός τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κόστος ζωής στο Hilton Head είναι πάνω από το μέσο όρο και τα ακίνητα είναι ακριβά, αλλά η Νότια Καρολίνα είναι μια φορολογική πολιτεία για τους συνταξιούχους. Οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης απαλλάσσονται από φόρους, με περαιτέρω απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι συντελεστές φόρου ακίνητης περιουσίας στο Hilton Head Island είναι σχετικά χαμηλοί και αρκετές απαλλαγές από τα σπίτια μπορεί να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον φορολογικό λογαριασμό κάποιου. Υπάρχει ένα νοσοκομείο (και αρκετές κλινικές) στο νησί, αλλά ένα σύντομο ταξίδι στην ηπειρωτική χώρα μπορεί να απαιτηθεί για σημαντικές διαδικασίες.  

www.shutterstock.com

11. Κο Σαμούι, Ταϊλάνδη

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης μετά το Πουκέτ, το Κο Σαμούι βρίσκεται ακριβώς έξω από την ανατολική ακτή της χώρας στον Κόλπο της Ταϊλάνδης. Ιστορικά πατρίδα των ψαράδων, το νησί παρέμεινε απομονωμένο από την ηπειρωτική χώρα μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα . Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν δρόμοι εδώ μέχρι τη δεκαετία του 1970. Σήμερα, το Κο Σαμούι υποδέχεται τουρίστες και συνταξιούχους που ελκύονται από τις παρθένες παραλίες, τις ορεινές ζούγκλες και το χαμηλό κόστος ζωής του νησιού.

Οι βίζες συνταξιοδότησης είναι διαθέσιμες στην Ταϊλάνδη για αλλοδαπούς ηλικίας 50 ετών και άνω. Η βίζα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως και οι αιτούντες δεν επιτρέπεται να εργαστούν στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Απαιτείται απόδειξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είτε μέσω μηνιαίας σύνταξης (ή άλλου εισοδήματος εκτός Ταϊλάνδης) είτε μέσω λογαριασμού ταμιευτηρίου της Ταϊλάνδης που διατηρεί ένα ελάχιστο υπόλοιπο που καθορίζεται από την κυβέρνηση.

Υπάρχουν πολλά νοσοκομεία και κλινικές στο νησί, δημόσια και ιδιωτικά, και πολλοί γιατροί μιλούν αγγλικά. Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι χαμηλότερα από ό,τι σε ορισμένες περιοχές της Ταϊλάνδης, αλλά οι τουριστικές περιοχές είναι γνωστό ότι έχουν έναν πιο πυκνό πληθυσμό από λάτρεις και πορτοφολάδες. Ένα άλλο θέμα για όποιον επιθυμεί να αποσυρθεί σε ένα νησί της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι η μακρά περίοδος των μουσώνων της περιοχής.

Damien VERRIER / shutterstock.com

12. Big Island, Χαβάη

Ένα από τα καλύτερα μέρη για συνταξιοδότηση στη Χαβάη είναι το Big Island, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι Χαβάη. Αυτό το ηφαιστειακό νησί είναι το μεγαλύτερο στο αρχιπέλαγος και επομένως έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία κλιματικών ζωνών και τοπογραφίας στην πολιτεία.

Το κόστος ζωής στη Χαβάη είναι υψηλό σε σύγκριση με τις περισσότερες πολιτείες, αλλά υπάρχουν αρκετές πόλεις στο Big Island που έχουν χαμηλότερο κόστος ζωής από το μέσο όρο στην πολιτεία της Χαβάης. Το Hilo, μια πόλη στην ανατολική ακτή του νησιού, είναι μια σχετικά οικονομική επιλογή και ιδανική για τους λάτρεις των καταπράσινων δασών, των καταρρακτών και της συχνής βροχής. Στην πιο ξηρή δυτική ακτή βρίσκονται πόλεις όπως η Kailua-Kona, γνωστές για τα θέρετρα, τις παραλίες και τα γήπεδα γκολφ τους.

Η συνταξιοδότηση στη Χαβάη έχει μερικά φορολογικά κίνητρα, όπως η έλλειψη φόρου επί των πωλήσεων και κανένας φόρος επί των παροχών κοινωνικής ασφάλισης. Τα άτομα με συχνά ιατρικά προβλήματα, ωστόσο, θα πρέπει να διερευνήσουν διεξοδικά τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης στο Μεγάλο Νησί προτού δεσμευτούν, καθώς η Χαβάη είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει γενική έλλειψη γιατρών και ειδικών.

Duarte Dellarole / shutterstock.com

13. Colon Island, Παναμάς

Αν λαχταράτε για μια τροπική τοποθεσία αλλά διστάζετε να μετακινηθείτε οπουδήποτε με κίνδυνο τυφώνα, το Isla Colón είναι ένα από τα καλύτερα νησιά για να αποσυρθείτε στην Καραϊβική. Το Isla Colón είναι το βορειότερο νησί του αρχιπελάγους Bocas del Toro, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής του Παναμά. Όλος ο Παναμάς βρίσκεται έξω από τη ζώνη του τυφώνα, επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα μεγάλης ζημιάς από την καταιγίδα.

Η απόκτηση διαμονής στον Παναμά ως συνταξιούχος δεν είναι μόνο εύκολη αλλά συνοδεύεται από πρόσθετα οφέλη. Η κύρια απαίτηση της Panama Pensionado Visa είναι η απόδειξη του ελάχιστου εισοδήματος από σύνταξη. Μόλις οι αιτούντες εγκριθούν και λάβουν τη βίζα τους, γίνονται επιλέξιμοι για εκπτώσεις σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα μέσα μεταφοράς, ορισμένες ιατρικές υπηρεσίες, διαμονή σε ξενοδοχεία, είσοδο σε κινηματογράφους και αθλητικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα.

Μεγάλο μέρος της γης που διατίθεται για αγορά στο Μπόκας ντελ Τόρο δεν έχει τίτλο ή διαφημίζεται ως «Δικαίωμα Κατοχής». Προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι που συνοδεύουν την αγορά αυτού του τύπου γης, πολλοί μετανάστες επιλέγουν να νοικιάσουν αντ’ αυτού, ειδικά καθώς το κόστος ζωής στο Isla Colón είναι χαμηλό.  

Η ζωή ανάμεσα στα τροπικά δάση του Isla Colón θα αρέσει στους υπαίθριους ανθρώπους, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα φέρνει συχνές, έντονες βροχοπτώσεις και η απομονωμένη φύση του νησιού σημαίνει ότι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τα ψώνια είναι περιορισμένη.

leoks / shutterstock.com

14. Κρήτη, Ελλάδα

Μια μεσογειακή σύνταξη με προϋπολογισμό είναι δυνατή στην Κρήτη, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας. Το χαμηλό κόστος ζωής μπορεί να φιλοξενήσει ένα κομψό, μοντέρνο σπίτι σε μια μεγάλη πόλη όπως το Ηράκλειο, αλλά πολλοί μετανάστες επιλέγουν να φτιάξουν παλαιότερα σπίτια σε μικρότερα χωριά με ειδυλλιακή θέα και δεμένες κοινότητες.

Οι αλλοδαποί που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής πρέπει πρώτα να λάβουν θεώρηση εισόδου τριών μηνών, καθώς πρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα κατά τη στιγμή της αίτησης. Οι προϋποθέσεις για την άδεια παραμονής περιλαμβάνουν αποδεικτικό ιατρικής ασφάλισης στην Ελλάδα και ελάχιστο τακτικό εισόδημα. Μια άλλη επιλογή διαμονής είναι διαθέσιμη μέσω του Greece Golden Visa, ενός προγράμματος που χορηγεί μόνιμη διαμονή μέσω ελάχιστης επένδυσης στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή, αλλά τα περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές συγκεντρώνονται γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, επομένως οι συνταξιούχοι με ανησυχίες για την υγεία θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη όταν αποφασίζουν πού θα εγκατασταθούν. Οι συνταξιούχοι προφανώς θα ωφεληθούν από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μακροπρόθεσμα, αλλά δεν πρέπει να απελπίζονται εάν είναι σκουριασμένοι όταν μετακομίζουν για πρώτη φορά—πολλοί κάτοικοι στην Κρήτη μιλούν αγγλικά.  

Simon Dannhauer / shutterstock.com

15. Ambergris Caye, Μπελίζ

Περίπου 10 μίλια μακριά από την ακτή του Μπελίζ βρίσκεται το Ambergris Caye, ένα νησί της Καραϊβικής γνωστό για τις παραλίες με τη λευκή άμμο και την εγγύτητα στο Belize Barrier Reef Reserve System, τον μεγαλύτερο φραγμό ύφαλο στο βόρειο ημισφαίριο και ένα hot spot για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις.

Υπάρχουν δύο επιλογές έκδοσης βίζας για αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στο Μπελίζ — το πρόγραμμα Ειδικών Συνταξιούχων και τη Μόνιμη Διαμονή. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε αιτούντες ηλικίας 45 ετών και άνω που πληρούν τις απαιτήσεις οικονομικής αυτάρκειας και οι Πιστοποιημένοι Συνταξιούχοι μπορούν να εισάγουν προσωπικά είδη χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν φόρους εισαγωγής κατά το πρώτο έτος στο Μπελίζ. Οι αιτούντες μόνιμη κατοικία πρέπει να είναι έτοιμοι να ζήσουν στο Μπελίζ για 50 συνεχόμενες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του έτους υποβολής της αίτησης, αλλά εάν εγκριθούν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πλήρη υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια.

Υπάρχουν δευτερεύουσες κλινικές υπηρεσίες και μεμονωμένοι ιατροί στο Ambergris Caye, αλλά οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ή σοβαρό ζήτημα θα απαιτήσει ταξίδι στην ηπειρωτική Μπελίζ. Το νησί γίνεται κόμβος δραστηριότητας, με τη νυχτερινή ζωή, τα εστιατόρια και άλλες εξελίξεις να αναπτύσσονται γρήγορα, επομένως το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής πιθανότατα θα αυξηθεί. Δεδομένου ότι τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα, οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν γρήγορους φίλους μέσα από την κοινωνική σκηνή του νησιού.  

Ο συνταξιοδοτικός προορισμός των ονείρων σας δεν χρειάζεται να παραμείνει όνειρο. Μπορεί να χρειαστεί λίγη έρευνα, στρατηγική εξοικονόμηση και υπομονή με τη γραφειοκρατία για την έκδοση βίζας, αλλά η ζωή στο νησί είναι εφικτή. Τώρα δεν έχετε παρά να αποφασίσετε για μια παραλία.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης: Κλείστε Τώρα Κατάλυμα και Πληρώστε Λιγότερα!

Διακοπές σαν τρόπος ζωής

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.