Ταϊλάνδη Ταξίδι, Εργασία ή Συνταξιοδότηση.Απόλυτος οδηγός βίζας της Ταϊλάνδης

Η Ταϊλάνδη έχει τα πάντα, από πανέμορφες παραλίες και εκπληκτική κουζίνα, μέχρι αρχαία ερείπια και όμορφους ναούς της Ταϊλάνδης. Με όλα όσα έχει να προσφέρει, δεν είναι περίεργο ότι έχει δει μια αύξηση στους τουρίστες και στους ψηφιακούς νομάδες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ένα από τα πράγματα που σας εμποδίζουν να απολαύσετε τη ζωή στην Ταϊλάνδη είναι η βίζα.

Η διαδικασία έκδοσης βίζας μπορεί να είναι δύσκολη και περίπλοκη. Όχι μόνο αυτό, υπάρχουν πολλές επιλογές βίζας που σας επιτρέπουν να μείνετε στη χώρα για διαφορετικό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό βίζας για την Ταϊλάνδη για να βεβαιωθούμε ότι κατανοείτε τη διαδικασία έκδοσης βίζας και ότι μπορείτε να ζήσετε τα καλύτερα της Ταϊλάνδης. Είτε θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε στην Ταϊλάνδη είτε απλά να το επισκεφτείτε για μερικές εβδομάδες, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βίζες της Ταϊλάνδης.

1. Τουριστική Βίζα

Ανάλογα με το γιατί επισκέπτεστε την Ταϊλάνδη και από πού επισκέπτεστε, θα καθορίσει εάν χρειάζεστε τουριστική βίζα και τι είδους.

Α. Απαλλαγή από θεώρηση / Είσοδος απαλλαγής από θεώρηση

Εάν είστε από ένα από τα χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, μπορείτε να φτάσετε στην Ταϊλάνδη με αεροπλάνο χωρίς βίζα. Το διαβατήριό σας εξακολουθεί να απαιτείται και θα σφραγιστεί κατά την άφιξη. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα λάβετε βίζα στο διαβατήριό σας και θα σας επιτρέπεται να μείνετε μόνο για 30 ημέρες.

Αυτή η βίζα δεν έχει σχεδιαστεί για μακροχρόνιες διαμονές στην Ταϊλάνδη. Δεν υπάρχει γραπτός κανόνας σχετικά με το πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την απαλλαγή από τη θεώρηση. Ωστόσο, εάν κάνετε επανειλημμένα υποψηφιότητα για βίζα, που σημαίνει ότι εγκαταλείπετε τη χώρα και επιστρέψετε λίγες μέρες αργότερα, είναι πιθανό να ανακριθείτε για τα κίνητρά σας.

Εάν φτάσετε από ξηρά, είναι καλύτερο να λάβετε εκ των προτέρων μια τουριστική βίζα μίας ή πολλαπλών εισόδων, ειδικά εάν αυτό συμβαίνει συχνά. Ωστόσο, μπορείτε να εισέρχεστε στην Ταϊλάνδη δύο φορές το χρόνο σε χερσαία σύνορα, εάν είστε κάτοικος χώρας που περιλαμβάνεται στη λίστα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Χώρες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Μπρουνέι, Χιλή, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κορέα, Κουβέιτ, Λάος, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Μογγολία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ομάν, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βιετνάμ

Β. Βίζα κατά την άφιξη

Εάν είστε από μία από τις χώρες που αναφέρονται παρακάτω και φτάσετε αεροπορικώς, μπορείτε να αγοράσετε βίζα όταν φτάσετε στην Ταϊλάνδη. Θα πληρώσετε 2.000 THB (ή περίπου 66 $ USD) και θα σας επιτραπεί να μείνετε για 15 ημέρες. Το διαβατήριό σας θα σφραγιστεί και θα λάβετε βίζα στο διαβατήριό σας.

Είναι δυνατή η παράταση αυτού του τύπου βίζας σε γραφείο μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, αλλά είναι πιθανό να λάβετε παράταση μόνο δύο ή επτά ημερών.

Εάν δεν είστε λάτρης του να πρέπει να στέκεστε στην ουρά για να λάβετε τη βίζα σας μόλις φτάσετε, μπορείτε να κάνετε αίτηση για eVisa. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ηλεκτρονική θεώρηση εισόδου εντός 30 ημερών από την είσοδό σας στην Ταϊλάνδη. Θα συμπληρώσετε τις φόρμες, θα σαρώσετε την απαιτούμενη τεκμηρίωση και στη συνέχεια θα πληρώσετε ηλεκτρονικά. Μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ημέρες για την επεξεργασία, αλλά αν το λάβετε εκ των προτέρων, τότε θα μπορείτε να περάσετε πιο γρήγορα από τη γραμμή μετανάστευσης. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές βίζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν φτάσετε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ (BKK), στο αεροδρόμιο Don Mueang της Μπανγκόκ (DMK), στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πουκέτ (HKT), στο Διεθνές Αεροδρόμιο Chiang Mai (CNX) ή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Krabi Αεροδρόμιο (KBV).

Βίζα στις χώρες άφιξης

Ανδόρα, Βουλγαρία, Μπουτάν, Κίνα, Κύπρος, Αιθιοπία, Ινδία, Καζακστάν, Λετονία, Λιθουανία, Μαλδίβες, Μάλτα, Μαυρίκιος, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος, Σαουδική Αραβία, Ταϊβάν, Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν

Γ. Τουριστική Βίζα Απλής Εισόδου (SETV)

Οι SETV σάς επιτρέπουν να μείνετε στην Ταϊλάνδη για έως και 60 ημέρες. Αυτός ο τύπος βίζας πρέπει να υποβληθεί πριν από την άφιξή σας στην Ταϊλάνδη. Κοστίζει περίπου 50 $ και υπάρχει μια διαδικασία αίτησης δύο ημερών. Η πρώτη ημέρα είναι για την αίτηση και η δεύτερη ημέρα είναι η παραλαβή της βίζας. Αυτές οι βίζες μπορούν να ληφθούν από τη Βασιλική Πρεσβεία ή το Προξενείο της Ταϊλάνδης στη χώρα σας. Αυτός ο τύπος βίζας πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής του. Εάν φύγετε από την Ταϊλάνδη εντός των 60 ημερών από την καθορισμένη διαμονή σας, τότε χάνετε τις υπόλοιπες ημέρες.

Οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά γενικά θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υποβάλετε μια ολοκληρωμένη αίτηση με πολλές φωτογραφίες διαβατηρίου/βίζας, το τρέχον διαβατήριό σας, φωτοτυπίες της σελίδας πληροφοριών του διαβατηρίου σας, πληροφορίες πτήσης, πληροφορίες διαμονής και ακριβή μετρητά για πληρωμή ο φόρος.

Δ. Τουριστική βίζα πολλαπλών εισόδων (METV)

Τα METV αντικατέστησαν τις βίζες διπλής και τριπλής εισόδου γύρω στο 2015. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για αυτήν τη βίζα από τη χώρα προέλευσής σας και μόλις την αποκτήσετε ισχύει για έξι μήνες. Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες μπορείτε να εισέλθετε και να φύγετε όσο θέλετε μέσω ξηράς ή αεροπορικής, αλλά μπορείτε ακόμα να μείνετε μόνο για 60 ημέρες τη φορά. Αυτή η βίζα θα κοστίσει περίπου 175 $ και υπάρχει μια διαδικασία αίτησης δύο ημερών.

Οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά γενικά θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υποβάλετε μια ολοκληρωμένη αίτηση με πολλές φωτογραφίες διαβατηρίου/βίζας, το τρέχον διαβατήριό σας, φωτοαντίγραφα της σελίδας πληροφοριών του διαβατηρίου σας, πληροφορίες πτήσης, πληροφορίες διαμονής, τραπεζικό αντίγραφο κίνησης που σας δείχνει Έχετε περίπου 6.500 $ για τουλάχιστον έξι μήνες, μια επιστολή από τον εργοδότη σας και ακριβή μετρητά για να πληρώσετε το τέλος.

Ε. Επέκταση της τουριστικής σας βίζας

Οι καταχωρίσεις απαλλαγής από θεώρηση, οι SETV και οι METV μπορούν να παραταθούν για 30 ημέρες για 1.900 THB ή περίπου 63 $ USD. Δυστυχώς, οι καταχωρίσεις της VOA μπορούν να λάβουν παράταση μόνο για 14 ημέρες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό επισκεπτόμενοι ένα γραφείο μετανάστευσης της Ταϊλάνδης. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες, οπότε να είστε υπομονετικοί. Κάθε σφραγίδα στο διαβατήριο/βίζα σας μπορεί να παραταθεί μόνο μία φορά. Εάν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει την παράτασή σας για 30 ημέρες, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για επείγουσα παράταση επτά ημερών για άλλα 1.900 THB.

Πριν επισκεφτείτε το γραφείο, βεβαιωθείτε ότι ο οικοδεσπότης σας (είτε μένετε σε ξενοδοχείο, διαμέρισμα ή Airbnb) σας έχει εγγράψει μέσω της εγγραφής TM30. Εάν όχι, η επέκτασή σας μπορεί να απορριφθεί και ο οικοδεσπότης σας μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο. Ο οικοδεσπότης σας θα λάβει μια “απόδειξη ειδοποίησης” όταν σας εγγράψει. Είναι καλή ιδέα να φέρετε μαζί σας ένα αντίγραφο στο γραφείο μετανάστευσης.

2. Βίζα διέλευσης

Αυτή η βίζα των 35 $ ισχύει για τρεις μήνες και επιτρέπει στους κατόχους της να μείνουν έως και 30 ημέρες. ο Βίζα διέλευσης της Ταϊλάνδης είναι για όσους ταξιδεύουν μέσω της Ταϊλάνδης για να φτάσουν στον προορισμό τους σε άλλη χώρα. Είναι επίσης για όσους συμμετέχουν σε αθλητικές εκδηλώσεις ή για όσους είναι υπεύθυνοι για μια μεταφορά που έρχεται σε λιμάνι, σταθμό ή περιοχή στην Ταϊλάνδη. Ανάλογα με το σκοπό της βίζας, απαιτείται απόδειξη χρηματοδότησης και ταξιδιωτικών σχεδίων, επιστολή πρόσκλησης ή/και βίζα από διαφορετική χώρα.

3. Μη Μεταναστευτική Βίζα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μη μεταναστευτικών βίζας, αλλά αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι.

A. Βίζα εργασίας / επιχείρησης (Τύπος Β)

Αυτός ο τύπος βίζας είναι για όσους εργάζονται σε εταιρεία της Ταϊλάνδης, παρακολουθούν επαγγελματικές συναντήσεις ή διδάσκουν στην Ταϊλάνδη. Πρόκειται για βίζα μίας εισόδου που κοστίζουν 80 $, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Εάν είστε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, μπορείτε να λάβετε βίζα πολλαπλής εισόδου για 200 $. Θα χρειαστεί να υποβάλετε μια επιστολή πρόσκλησης και διαφορετικές μορφές απόδειξης με βάση το γιατί βρίσκεστε εκεί.

Οι σύζυγοι και τα άγαμα παιδιά κάτω των 20 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μη μεταναστευτική O-Visa. Οι περισσότερες από αυτές τις βίζες σας επιτρέπουν να μείνετε για 90 ημέρες εκτός εάν το Γραφείο Μετανάστευσης αποφασίσει διαφορετικά.

Β. Βίζα εκπαίδευσης (Τύπος ED)

Εάν ακολουθείτε την εκπαιδευτική διαδρομή, τότε αυτή η βίζα μίας εισόδου θα σας κοστίσει 80 $. Θα χρειαστεί να προσκομίσετε έγγραφα από το σχολείο καθώς και αποδεικτικό εισοδήματος και αστυνομικό πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι δεν έχετε ποινικό μητρώο. Η βίζα ισχύει για τρεις μήνες και μπορείτε να την παρατείνετε για έως και ένα έτος από την ημερομηνία εισόδου σας στην Ταϊλάνδη.

Εάν είστε κάτω των 20 ετών και έχετε εγγραφεί σε μακροχρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα πλήρους φοίτησης, οι γονείς σας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζες O-μη μετανάστευσης μίας εισόδου. Ωστόσο, δεν δικαιούνται να εργαστούν.

Γ. Εθελοντική Βίζα (Τύπος Ο)

Αν θέλετε να γίνετε εθελοντής στην Ταϊλάνδη, αυτός είναι ο τύπος βίζας που χρειάζεστε. Θα κοστίζει 80 $ ανά είσοδο και σας επιτρέπει να μείνετε έως και 90 ημέρες. Λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος επεξεργασίας θα είναι περίπου τρεις εργάσιμες ημέρες. Μαζί με το διαβατήριό σας, τις φωτογραφίες και την αίτησή σας, ετοιμαστείτε επίσης να υποβάλετε μια συστατική επιστολή και επιβεβαίωση εγγραφής από τον οργανισμό στον οποίο συμμετέχετε εθελοντικά.

Δ. Βίζα γάμου (Τύπος Ο)

Είτε ο σύζυγός σας είναι Ταϊλανδός είτε είστε παντρεμένοι με κάτοχο βίζας της Ταϊλάνδης, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για βίζα τύπου O. Οι βίζες μίας εισόδου θα κοστίζουν 80 δολάρια και οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων θα κοστίζουν 200 δολάρια.

Για βίζα μίας εισόδου θα χρειαστεί να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία της σχέσης, όπως πιστοποιητικό γάμου. Εάν έχετε έναν Ταϊλανδό σύζυγο, τότε αυτό το άτομο θα χρειαστεί να γράψει μια επιστολή εκ μέρους σας. Εάν κάνετε αίτηση ως σύζυγος κατόχου βίζας της Ταϊλάνδης, τότε θα χρειαστείτε επίσης απόδειξη της εργασίας του στην Ταϊλάνδη, καθώς και τραπεζικές δηλώσεις.

Οι αιτούντες βίζα πολλαπλής εισόδου χρειάζονται τραπεζική απόδειξη 400.000 THB για τον προηγούμενο μήνα ή 100.000 THB για τους προηγούμενους έξι μήνες.

Οι αιτήσεις για πρώτη φορά θα λαμβάνουν μόνο βίζα μίας εισόδου. Εάν δεν υπάρχουν αρχεία για παραμονή της θεώρησής σας, διάπραξη ποινικών αδικημάτων ή παράνομη εργασία, τότε θα θεωρηθείτε για βίζα πολλαπλής εισόδου.

Αυθόρμητα ταξίδια: 8 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ε. Βίζα συνταξιοδότησης (Τύπος ΟΑ)

Η βίζα συνταξιοδότησης είναι μια βίζα μακράς διάρκειας που επιτρέπει σε όσους είναι τουλάχιστον 50 ετών να μείνουν στην Ταϊλάνδη για έως και ένα χρόνο. Οικονομικά πρέπει να αποδείξετε τουλάχιστον 800.000 THB δύο μήνες πριν από την αίτηση θεώρησης ή μηνιαίο εισόδημα 65.000 THB. Άλλα έγγραφα μπορεί να περιλαμβάνουν ιατρικό πιστοποιητικό και αστυνομική άδεια. Οι κάτοχοι βίζας συνταξιοδότησης πρέπει να αναφέρουν τη διεύθυνση κατοικίας τους κάθε 90 ημέρες είτε ταχυδρομικώς είτε αυτοπροσώπως σε γραφείο μετανάστευσης της Ταϊλάνδης.

Οι αιτήσεις για αυτή τη βίζα μπορούν να υποβληθούν από τη χώρα καταγωγής σας ή εντός της Ταϊλάνδης. Μπορεί να είναι μια βίζα μίας ή πολλαπλής εισόδου που μπορεί να ανανεωθεί από την Ταϊλάνδη. Πρέπει να παρουσιαστούν οι ίδιες οικονομικές απαιτήσεις. Είναι επίσης δυνατό να εισέλθετε στην Ταϊλάνδη με σφραγίδα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και στη συνέχεια να υποβάλετε αίτηση για βίζα συνταξιοδότησης σε γραφείο μετανάστευσης της Ταϊλάνδης.

4. Visa μόνιμης διαμονής

Η βίζα μόνιμου κατοίκου είναι πολύ περιζήτητη, επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε την ταϊλανδική υπηκοότητα, αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Η κατοχή αυτής της θεώρησης θα σας επιτρέψει να έχετε το όνομά σας σε ένα έγγραφο εγγραφής σπιτιού και να αγοράσετε ένα διαμέρισμα χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τραπεζικό έμβασμα από το εξωτερικό. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να λάβετε άδεια εργασίας όταν έχετε βίζα μόνιμης διαμονής.

Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις, πρέπει να είστε κάτοχος βίζας μη μετανάστευσης για τουλάχιστον τρία χρόνια. Πρέπει να έχετε παρατείνει την ίδια βίζα για τρία συνεχόμενα χρόνια, δεν μπορούν να είναι πολλαπλές μη μεταναστευτικές βίζες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτές τις βίζες είχαν είτε βίζα εργασίας είτε βίζα γάμου. Εάν είχατε βίζα εργασίας, πρέπει να δείξετε μηνιαίο εισόδημα 80.000 THB. Εάν είχατε βίζα γάμου, τότε πρέπει να είστε παντρεμένοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να κερδίζετε τουλάχιστον 30.000 THB μηνιαίως. Άλλες κατηγορίες μπορούν να εγκριθούν κατά την κρίση της Ταϊλάνδης μετανάστευσης.

“Κλείστε Τώρα και Πληρώστε Λιγότερα! Απίστευτες Τιμές Ξενοδοχείων με Ένα Κλικ!”

5. Smart Visa

Η Smart Visa ξεκίνησε το 2018 και σκοπός της είναι να προσελκύσει ταλέντα υψηλής εξειδίκευσης. Οι κάτοχοι Smart Visa μπορούν να μείνουν έως και τέσσερα χρόνια, χωρίς να χρειάζονται άδεια εργασίας. Αυτοί οι κάτοχοι βίζας μπορούν επίσης να φέρουν μαζί τους την άμεση οικογένεια. Απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να επενδύσουν ή/και να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους στην Ταϊλάνδη, υποθέτοντας ότι δραστηριοποιούνται σε ορισμένες στοχευμένες βιομηχανίες τεχνολογίας, όπως η έξυπνη ηλεκτρονική και η ρομποτική.

Πρέπει πρώτα να εγκριθείτε από τον Εθνικό Οργανισμό Καινοτομίας. Ας υποθέσουμε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο από 30 ημέρες κατά την υποβολή αίτησης για αυτόν τον τύπο βίζας. Μόλις εγκριθείτε, θα υποβάλετε αίτηση για αυτήν τη βίζα σε οποιαδήποτε πρεσβεία ή προξενείο της Ταϊλάνδης στον κόσμο.

Οι απαιτήσεις για τις βίζες της Ταϊλάνδης ενδέχεται να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και τα Προξενεία και οι Πρεσβείες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσθετα έγγραφα που δεν αναφέρονται προηγουμένως. Η μετανάστευση της Ταϊλάνδης θα αποφασίσει τελικά αν θέλει να παρατείνει τη βίζα σας και για πόσο καιρό.

Αν και είναι δύσκολο να μείνετε στην Ταϊλάνδη σε μακροπρόθεσμη βάση, οι βίζες τους σας επιτρέπουν να μείνετε αρκετό καιρό για να ζήσετε την ομορφιά αυτής της εκπληκτικής χώρας.

Oδηγός για την αυστραλιανή βίζα εργασίας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.