Τι υπάρχει στην Ανατολική Ευρώπη;

Αν σας γοητεύει η Ανατολική Ευρώπη, τότε έχετε καλή παρέα. Μοιραζόμαστε μια αγάπη για αυτήν την εθνικά ποικιλόμορφη, κλιματικά δραματική και αρχιτεκτονικά όμορφη περιοχή – για να μην αναφέρουμε τον πλούτο των πολιτισμών και των τρόπων φαγητού που αποτελούν τις πολλές χώρες της.

Είτε έχετε πάει στην Ανατολική Ευρώπη και θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν είτε σχεδιάζετε την πρώτη σας επίσκεψη, θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για το μέρος.

Σε αυτήν την ανάρτηση, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το υποσύνολο ευρωπαϊκών χωρών για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε πού να πάτε, τι να δείτε και πώς να πληρώσετε για όλα αυτά. Ανατολική Ευρώπη ho!

Τι είναι η Ανατολική Ευρώπη;

Η Ανατολική Ευρώπη είναι λιγότερο μια καλά καθορισμένη περιοχή και περισσότερο μια ιδέα, και οι ορισμοί της ποικίλλουν από πηγή σε πηγή.

Σύμφωνα με τη New World Encyclopedia , «η Ανατολική Ευρώπη είναι μια ομάδα χωρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο που έχει διαφορετικούς ορισμούς, άλλοτε γεωγραφικής φύσης και άλλοτε περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να προσδιορίσει τις ευρωπαϊκές χώρες υπό (πρώην) κομμουνιστικά καθεστώτα».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στους ανθρώπους της Ανατολικής Ευρώπης δεν αρέσει αυτός ο όρος. Πολλοί το βλέπουν ως υποτιμητικό, επειδή χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με τον κομμουνισμό, τη φτώχεια και τη μικρότερη εκπαίδευση.

Αντίθετα, πολλές από τις χώρες σε αυτόν τον τομέα προτιμούν να ευθυγραμμιστούν με την Κεντρική Ευρώπη, τη Νότια Ευρώπη ή τη Σκανδιναβία. Ωστόσο, η πλήρης αντιμετώπιση αυτών των χωρών αξίζει να ληφθούν υπόψη η ιστορία και οι κοινωνικές ανησυχίες της περιοχής.

Σύντομη Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης

Η Ανατολική Ευρώπη είναι φυσικά πολύ ποικιλόμορφη. Ωστόσο, η περιοχή ως σύνολο αναπτύχθηκε σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τη Δυτική Ευρώπη.

Όπως εξηγεί η Encyclopedia Brittanica  για περασμένους αιώνες (σκεφτείτε το 1800), «οι κοινωνικές συνθήκες στην ανατολική και νότια Ευρώπη διέφεραν ουσιαστικά από αυτές της δυτικής, αλλά υπήρχαν κάποια κοινά στοιχεία. Οι γυναίκες της μεσαίας και ανώτερης τάξης στη Ρωσία, για παράδειγμα, άρχισαν να αναπτύσσονται σε νέες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες σε ορισμένους αριθμούς. Οι αναπτυσσόμενες πόλεις και εργοστάσια παρήγαγαν κάποια συνδικαλιστική δραστηριότητα, από την πλευρά ειδικευμένων ομάδων όπως οι τυπογράφοι και οι μεταλλουργοί, που έμοιαζαν με προσπάθειες αλλού».

Ωστόσο, οι εξελίξεις των αστικών κέντρων δεν αντικατοπτρίστηκαν στις αγροτικές περιοχές: «Η Ανατολική και Νότια Ευρώπη παρέμενε κυριαρχούμενη από την αγροτιά, καθώς η αστικοποίηση, αν και ταχεία, βρισκόταν σε πολύ προγενέστερο στάδιο. Οι συνθήκες των αγροτών ήταν γενικά κακές. Εν μέσω της αυξανόμενης πληθυσμιακής πίεσης, πολλοί αγρότες υπέφεραν από έλλειψη γης σε περιοχές όπου κυριαρχούσαν μεγάλα κτήματα. Ένα αποτέλεσμα ήταν η ταχεία μετανάστευση, στην Αμερική και αλλού, από την Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την ανατολική Ευρώπη».

Αν και σίγουρα δεν είναι μια απλή ιστορία, αυτό είναι μέρος του τι έκανε αυτές τις χώρες επιρρεπείς στην κυριαρχία από τη Σοβιετική Ένωση – αν και πρέπει να ειπωθεί ότι πολλές από αυτές προσχώρησαν πρόθυμα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Σήμερα, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες σε πολλά μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη όσον αφορά την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και το εισόδημα.

Ως μπόνους για τον ταξιδιώτη, αυτό το κάνει πιο προσιτό να είναι τουρίστας. Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες που ακριβώς αποτελούν αυτόν τον τομέα;

Κύριες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Εναέρια άποψη μιας παλιάς εκκλησίας στο κέντρο ενός κυκλικού κόμβου, και μια πόλη και ένα ψηλό βουνό είναι ορατά στο βάθος.

trabantos/Shutterstock

Προκειμένου να αποφευχθούν υποτιμητικές προεκτάσεις κατά τη συζήτηση για την Ανατολική Ευρώπη, ορισμένες χρήσεις του όρου έχουν μαλακώσει σε “Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη”, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες χώρες και κάνει αυτές που βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης να αισθάνονται ότι περιλαμβάνονται περισσότερο.

Ωστόσο, αυτό έχει επίσης δημιουργήσει σημαντική σύγχυση (η οποία ήδη υπήρχε) σχετικά με το ποιες χώρες θεωρούνται «Ανατολικοευρωπαϊκές», όπως θα ανακαλύψουμε παρακάτω.

Οι χώρες που οι περισσότεροι  συμφωνούν ότι πρέπει να ομαδοποιηθούν στην κατηγορία Ανατολική Ευρώπη περιλαμβάνουν:

 • Λευκορωσία
 • Βουλγαρία
 • Η Τσεχική Δημοκρατία
 • Ουγγαρία
 • Μολδαβία
 • Πολωνία
 • Ρουμανία
 • Σλοβακία
 • Ουκρανία

Ο όρος περιλαμβάνει επίσης τη Δυτική Ρωσία, μόνο ένα μικρό τμήμα της οποίας – δυτικά των Ουραλίων – βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Το υπόλοιπο θεωρείται μέρος της Ασίας. Ωστόσο – επειδή δεν θα ήταν γεωγραφία χωρίς να σας κάνει να θέλετε να τραβήξετε τα μάτια σας – πολλά στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν όλο τον πληθυσμό ή τη γη της Ρωσίας, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ λοξή εικόνα του μεγέθους και της σύνθεσης της Ευρώπης.

Υπάρχουν επίσης λιγότερο περιοριστικοί ορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης που προστίθενται σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και το Καζακστάν. Ορισμένα περιλαμβάνουν επίσης τα κράτη της Βαλτικής: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Άλλοι πάλι προσθέτουν στα υπόλοιπα Βαλκάνια: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία ​​(η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι τα βαλκανικά κράτη που είναι ήδη στους περισσότερους ορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης).

Το ότι υπάρχει τόση σύγχυση σχετικά με το ποιες χώρες πρέπει να συμπεριληφθούν δείχνει πόσο χαλαρός ορισμός της «Ανατολικής Ευρώπης» έχει ο κόσμος.

Υπάρχει κυρίως λόγω της ευκολίας ενός γενικού όρου για σκοπούς μελετών, στατιστικών, προβληματισμών για την κλιματική αλλαγή και άλλων ακαδημαϊκών προσπαθειών μεγάλης κλίμακας.

Μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης

Μια πλούσια πόλη με φαρδύ κανάλι, ψηλά κτίρια διακρίνονται στην πόλη.

Avigator Fortuner/Shutterstock

Μεταξύ των μεγαλύτερων ή πιο γνωστών πόλεων στην Ανατολική Ευρώπη (αν χρησιμοποιήσουμε τον ευρύτερο δυνατό ορισμό της παραπάνω λίστας χωρών) είναι, χωρίς ιδιαίτερη σειρά:

 • Μόσχα, Ρωσία
 • Βουδαπέστη, Ουγγαρία
 • Βουκουρέστι, Ρουμανία
 • Πράγα, Τσεχία
 • Κίεβο, Ουκρανία
 • Μπρατισλάβα, Σλοβακία
 • Ταλίν, Εσθονία
 • Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Ο χώρος Σένγκεν

Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανήκουν στη Συμφωνία Σένγκεν, ένα σύμφωνο χωρίς σύνορα μεταξύ 27 εθνών της ηπείρου.

Οι χώρες που επικαλύπτουν την Ανατολική Ευρώπη και τη Συμφωνία Σένγκεν περιλαμβάνουν, εάν χρησιμοποιήσουμε τον ευρύτερο δυνατό ορισμό της λίστας χωρών παραπάνω:

 • Η Τσεχική Δημοκρατία
 • Εσθονία
 • Ελλάδα
 • Ουγγαρία
 • Λετονία
 • Λιθουανία
 • Πολωνία
 • Σλοβακία
 • Σλοβενία

Δεν απαιτείται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο όταν ταξιδεύετε σε μια χώρα Σένγκεν. Το αντίθετο ισχύει στην πραγματικότητα, επειδή αυτές οι περιοχές χωρίς σύνορα δεν ελέγχουν τα διαβατήριά σας ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα όταν περνάτε από το ένα στο άλλο – είτε με αεροπλάνο, τρένο ή αυτοκίνητο.

Ωστόσο, ως μανιώδης συλλέκτης σφραγίδων διαβατηρίων, αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας πω ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβετε σφραγίδα εάν δεν εγκαταλείψετε τη ζώνη Σένγκεν και επιστρέψετε σε αυτήν σε άλλη τοποθεσία. Απλά FYI!

Ανατολική Ευρώπη: Ο πολιτισμός και οι άνθρωποι

Όπως και άλλα μέρη του κόσμου, η Ανατολική Ευρώπη έχει κοινούς δεσμούς αίματος και πολιτισμού μεταξύ των χωρών μελών και των πληθυσμών της. Φυσικά, αυτά είναι επίσης αρκετά διαφορετικά, αλλά μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά.

Ενώ «Ο ορισμός και τα όρια της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης μπορούν να συζητηθούν», λέει η Pew Research , «υπάρχουν ισχυρά γεωγραφικά πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τη θρησκεία, την εθνική ταυτότητα, τις μειονότητες και βασικά κοινωνικά ζητήματα».

Για κοινωνικά ζητήματα, το Pew περιλαμβάνει «την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βαλτική και τα Βαλκάνια ως μέρος της «Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», επειδή όλες αυτές οι χώρες ήταν μέρος της σοβιετικής σφαίρας επιρροής τον 20ό αιώνα. ”

Είναι ενδιαφέρον ότι «παρόλο που η Ελλάδα δεν ήταν μέρος του ανατολικού μπλοκ, κατηγοριοποιείται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και λόγω της στάσης του κοινού, που είναι περισσότερο σύμφωνη με την Ανατολική παρά με τη Δυτική Ευρώπη για τα θέματα που καλύπτονται σε αυτήν την έκθεση. ”

Συνολικά, ενώ οι κοινωνικές συμπεριφορές της Ανατολικής Ευρώπης είναι γενικά λιγότερο ευθυγραμμισμένες με τη Δυτική Ευρώπη και την πλειονότητα των αμερικανικών πολιτικών απόψεων (αν και σίγουρα δεν υπάρχει ηγεμονία σε κοινωνικά ζητήματα ούτε στις ΗΠΑ), αυτό το τμήμα της χώρας παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στις πολιτιστικές του παραδόσεις , τελετές και λαοί.

Κύρια γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ανατολικής Ευρώπης

Ένα κρουαζιερόπλοιο που πλέει σε ένα μεγάλο ποτάμι με δέντρα στις όχθες του κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

tetiana_u/Shutterstock

Η Ανατολική Ευρώπη είναι μια τοπογραφικά πιο ποικίλη περιοχή από τη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά ένα υπέροχο μέρος για τους υπαίθριους ανθρώπους να προγραμματίσουν μια επίσκεψη. Ας εξερευνήσουμε τα κύρια υδάτινα σώματα, τις ορεινές περιοχές και τις πεδιάδες και τις ερήμους.

Υδάτινα σώματα

Τα κύρια υδατικά συστήματα στην Ανατολική Ευρώπη περιλαμβάνουν:

 • Μαύρη Θάλασσα, συνορεύει με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία
 • Ο ποταμός Dnipro, ο οποίος έχει μήκος 1.368 μίλια, πηγάζει κοντά στο Σμολένσκ στη Ρωσία και ρέει μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας πριν αδειάσει στη Μαύρη Θάλασσα
 • Βαλτική Θάλασσα, η οποία περιβάλλεται από τις χώρες της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας
 • Μεσόγειος, που συνορεύει με την Ελλάδα, την Τουρκία και τα Βαλκάνια – που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν πιο χαλαρό ορισμό της «Ανατολικής Ευρώπης» για να τη βάλετε στη λίστα
 • Θάλασσα του Μαρμαρά, μια μικρή θάλασσα που περικλείεται από την Τουρκία

Υπερυψωμένες Περιοχές

Οι περιοχές με το υψηλότερο υψόμετρο στην Ανατολική Ευρώπη περιλαμβάνουν:

 • Καρπάθια Όρη: Η τρίτη μεγαλύτερη οροσειρά στην Ευρώπη, αυτά τα βουνά εκτείνονται από την Κεντρική στην Ανατολική Ευρώπη, περνώντας από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
 • Όρη του Καυκάσου: Δημιουργώντας μια σπονδυλική στήλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, τα βουνά του Καυκάσου κυμαίνονται μεταξύ της Μαύρης και της Κασπίας Θάλασσας, διασχίζοντας τη Ρωσία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία

Αυτές οι οροσειρές περιλαμβάνουν μερικές από τις υψηλότερες κορυφές στην Ευρώπη και την Ασία – ιδανικές για όσους αγαπούν την πεζοπορία, την ορειβασία, την κατασκήνωση και την ύπαιθρο γενικά.

Πεδιάδες και έρημοι

Αν και η μόνη αληθινή έρημος στην Ευρώπη είναι το Desierto de Tabernas στην Ισπανία, η Ανατολική Ευρώπη έχει μερικούς αμφισβητούμενους ισχυρισμούς για φήμη:

 • Λάθη στην έρημο στην Πολωνία
 • Oleshky Sands στην Ουκρανία

Αν συμπεριλάβετε την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχουν πολλές ξηρές, χαμηλές περιοχές και εκεί.

Συχνές Ερωτήσεις

Μια πινακίδα που λέει Σένγκεν και στο βάθος είναι ένας φαρδύς αμπελώνας.

Allard One/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που λαμβάνουμε για την Ανατολική Ευρώπη:

Είναι η Ανατολική Ευρώπη στον χώρο Σένγκεν;

Ναι, πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανήκουν στη Συμφωνία Σένγκεν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ταξιδεύετε μεταξύ των συνόρων τους χωρίς ελέγχους. Δείτε την πλήρη λίστα παραπάνω, στην ενότητα «Ο χώρος Σένγκεν».

Είναι παρόμοιες πολιτικά οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης;

Πουθενά στην Ευρώπη δεν είναι ομοιογενές. Ωστόσο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να είναι πιο συντηρητικές, πιο ορθόδοξες και πιο παραδοσιακές από τη φιλελεύθερη Δυτική Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας, καθώς και στην ένταξη πολλών από αυτές τις χώρες στο πρώην σοβιετικό μπλοκ.

Εάν είστε LGBTQIA+, ελέγξτε την ανοχή μιας χώρας πριν προγραμματίσετε ένα ταξίδι εκεί. Δεν είναι όλες οι χώρες τόσο φιλόξενες όσο άλλες, και για τα χρήματα που θα ξοδέψετε για να μεταβείτε στην Ευρώπη και να ταξιδέψετε στην Ευρώπη, αξίζει να αισθάνεστε απόλυτα ευπρόσδεκτοι.

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης;

Αυτό είναι θέμα άποψης, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν δει ποτέ θέλουν να δουν τη Βουδαπέστη, την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα και το Ταλίν – όλες παραμυθένιες πόλεις με τον δικό τους τρόπο. Ενώ η Μόσχα ήταν παλαιότερα δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο για να γίνει ξανά ασφαλής.

Πώς πρέπει να ξεκινήσω τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στην Ανατολική Ευρώπη;

Αρχικά, επιλέξτε τη χώρα ή τις χώρες που θέλετε να δείτε, αποφασίστε για την εποχή του χρόνου και προγραμματίστε τον αριθμό των στάσεων σας. Στη συνέχεια, κάντε κράτηση για πτήσεις, ξενοδοχεία και μεταφορές και, στη συνέχεια, ψάξτε σε δραστηριότητες, εστιατόρια και άλλες διασκεδαστικές περιπέτειες στα αξιοθέατα.

Πώς μπορώ να εξοικονομήσω χρήματα στην Ανατολική Ευρώπη;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να περιορίσετε τον αριθμό των χωρών στις οποίες ταξιδεύετε. Ενώ όλοι θέλουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έθνη εκτός λίστας, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε πολλά από αυτά που κάνουν τα ταξίδια τόσο πολύτιμα: να βυθιστείτε πραγματικά σε ένα μέρος.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον από πλευράς κόστους, η πολύ γρήγορη κίνηση μπορεί να διογκώσει γρήγορα τον προϋπολογισμό σας. Θα πληρώσετε επιπλέον έξοδα μεταφοράς από ό,τι αν μένετε στο ίδιο μέρος και θα χάσετε τα διαλείμματα τιμών που λαμβάνετε όταν μένετε σε ξενοδοχείο ή ενοικιάζεστε για τρεις ή περισσότερες ημέρες.

Άλλοι τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων περιλαμβάνουν την αγορά καρτών Eurail , τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τις τιμές για διεθνείς πτήσεις πολύ νωρίτερα και το φαγητό σε πάγκους και παντοπωλεία.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας στην Ανατολική Ευρώπη σήμερα!

Συνολικά, η Ανατολική Ευρώπη είναι ένα προσιτό και μαγικό μέρος για να πάτε. Είτε ονειρεύεστε τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία ή οπουδήποτε αλλού, μην περιμένετε άλλο για να προγραμματίσετε το ταξίδι σας!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Είναι η Πολωνία ασφαλής;

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ρωσία;

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια