Αξιοθέατα στην Ρόδο

Χρονολογείται από το 408 π.Χ., η πόλη της Ρόδου (Ρόδος), στο βόρειο άκρο της Ρόδου στα Δωδεκάνησα, είναι μια υπέροχη αντίθεση μεταξύ αρχαίου και σύγχρονου, με δύο διακριτά μισά. Η υπέροχη μεσαιωνική Παλιά Πόλη που έχει περιληφθεί στον κατάλογο της UNESCO βρίσκεται μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης, αλλά παραμένει εντελώς ξεχωριστή, χάρη σε ένα διπλό σύνολο από ψηλά τείχη με θόλους και μιναρέδες. Μέσα είναι ένας λαβύρινθος από στενά πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες, που είναι ευχάριστο να περιπλανηθείς.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Ρόδος κρατήθηκε από τους Έλληνες, τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, τους Οθωμανούς Τούρκους, τους Ιταλούς και μετά την Ελλάδα ξανά, και ως αποτέλεσμα, η αρχιτεκτονική είναι ένα εκπληκτικό μείγμα από τα πάντα, από την κλασική μέχρι την οθωμανική έως την ιταλική.

Αντίθετα, η Νέα Πόλη , η οποία βρίσκεται κυρίως στα βόρεια, έχει θέα στο πολυσύχναστο λιμάνι, όπου τα κρουαζιερόπλοια που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν λιμάνια και είναι γεμάτη με καταστήματα και εστιατόρια. Η κύρια παραλία της πόλης, η παραλία Έλλη, είναι επίσης εδώ. Προγραμματίστε τις διακοπές σας με τη λίστα μας με τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πόλη της Ρόδου.

1. Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων

Στην κορυφή της Οδού των Ιπποτών , το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων είναι ένα τεράστιο οχυρό που προστατεύεται από ένα τριπλό κύκλωμα τειχών που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Παλιάς Πόλης. Χτισμένο στη θέση μιας παλαιότερης βυζαντινής ακρόπολης, κατασκευάστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη (γνωστός και ως Knights Hospitaller), ένα καθολικό στρατιωτικό τάγμα, που κυβέρνησε το νησί από το 1309 έως το 1522.

Βασισμένο σε μια τετράγωνη κάτοψη με επίκεντρο μια μεγάλη εσωτερική αυλή, ερήμωσε μετά την αναχώρηση των ιπποτών, αλλά ξαναχτίστηκε από τους Ιταλούς τη δεκαετία του 1930 ως εξοχική κατοικία του βασιλιά Εμμανουήλ Γ’ και αργότερα του φασίστα δικτάτορα Μουσολίνι. Μια ιδιότροπη κατασκευή με πύργους και επάλξεις, μωσαϊκά με βότσαλα, αρχαιότητες και αντίκες, έχει περισσότερα από 150 δωμάτια, αλλά μόνο περίπου 20 είναι ανοιχτά για τους τουρίστες.

Παραλίες γυμνιστών στην Ελλάδα

2. Τείχη της πόλης

9 Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία στην πόλη της Ρόδου

Ξεκινώντας από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου , μπορείτε να περπατήσετε γύρω από τις επάλξεις των τειχών της παλιάς πόλης – ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μεσαιωνικών οχυρώσεων στον κόσμο. Αρχικά χτίστηκαν κατά τη βυζαντινή περίοδο, επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν από τους ιππότες μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα λόγω ενός εμμονικού φόβου εχθρικής επίθεσης. Με μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων και σε μέρη πάχους έως και 12 μέτρων, περιλαμβάνουν επιβλητικούς πύργους, στιβαρούς προμαχώνες, πολλές υπέροχες πύλες, ξηρή τάφρο και θέσεις βολής πυροβολικού.

Ωστόσο, το 1522, μετά από μια εξάμηνη πολιορκία, οι ιππότες τελικά παραδόθηκαν στους Οθωμανούς Τούρκους. Επί Τούρκων, οι χριστιανοί (η πλειοψηφία των Ελλήνων) εκδιώχθηκαν από την παλιά πόλη.

3. Αρχαιολογικό Μουσείο (Νοσοκομείο Ιπποτών)

Κατασκευασμένο από τους προαναφερθέντες Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, ένα καθολικό θρησκευτικό στρατιωτικό τάγμα που αφιερώθηκε στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του Ισλάμ, καθώς και στη φροντίδα των αρρώστων και των φτωχών, αυτό το επιβλητικό νοσοκομείο χτίστηκε μεταξύ 1440 και 1489. Μπροστά σε ένα όμορφο βότανο- μυρωδάτος κήπος αυλής, στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Εδώ, θα δείτε εκθέσεις ευρημάτων αρχαιολογικών χώρων από όλο το νησί, όπως μαρμάρινα αγάλματα, τεφροδόχοι, επιτύμβια στήλη και εκπληκτικά ψηφιδωτά.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης μια λευκή μαρμάρινη φιγούρα γυμνού κοριτσιού που σκύβει και περνά τα δάχτυλά της στα μαλλιά της που χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ. και είναι γνωστή ως η Αφροδίτη της Ρόδου .

Τα καλύτερα φυσικά spa στην Ελλάδα

4. Οδός των Ιπποτών

 

 

9 Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία στην πόλη της Ρόδου

 

Από το Νοσοκομείο των Ιπποτών μέχρι το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων , η λιθόστρωτη οδός των Ιπποτών είναι επενδεδυμένη με πέτρινα κτίρια και γοτθικές καμάρες και εξακολουθεί να μοιάζει πολύ όπως θα ήταν τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Εδώ οι ιππότες είχαν τα «πανδοχεία» τους – το τάγμα χωρίστηκε σε επτά «Γλώσσες» (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αραγονία, Ωβέρνη και Προβηγκία), η καθεμία με το δικό της «Πανδοχείο», όπου τα μέλη συνήλθαν και γευματίζω.

5. Τζαμί Σουλεϊμάν

9 Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία στην πόλη της Ρόδου

Χτισμένο το 1522, τη χρονιά που οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη, αυτό το ροζ-λευκό τζαμί με έναν κομψό μιναρέ χτίστηκε για να τιμήσει την κατάκτηση του νησιού από τον Σουλεϊμάν Α’. Ο Σουλτάνος, γνωστός και ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες στον κόσμο εκείνη την εποχή και επέκτεινε την αυτοκρατορία βαθύτερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που αργότερα θα αναγνωριστεί ως η Χρυσή Εποχή των Οθωμανών. Επί Τούρκων, οι περισσότερες από τις πολυάριθμες εκκλησίες της Ρόδου μετατράπηκαν σε τζαμιά.

τουριστικά αξιοθέατα στη Δήλο

6. Ρολόι Πύργος

Κατασκευασμένος αρχικά στα τέλη του 7ου αιώνα, ο Πύργος του Ρολογιού Roloi στη μεσαιωνική παλιά πόλη είναι ένα κορυφαίο αξιοθέατο για περιήγηση στη Ρόδο. Η βυζαντινή κατασκευή έχει υποστεί μερικές αναγεννήσεις από την αρχική της δημιουργία – υπέστη ζημιές από έκρηξη του 1856 και ξαναχτίστηκε με μπαρόκ πινελιές στη συνέχεια. Αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβείτε στην κορυφή του πύργου και να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Ρόδου παρακάτω. Επισκεφθείτε είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα.

7. Παραλία Έλλη

 

9 Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία στην πόλη της Ρόδου

Αυτή είναι η κύρια παραλία της πόλης, και το καλοκαίρι, μπορεί να έχει πολύ κόσμο, αν και τα καταγάλανα νερά εδώ παραμένουν αρκετά ζεστά για να κολυμπήσετε μέχρι τον Οκτώβριο. Η παραλία είναι ως επί το πλείστον με βότσαλο, επομένως μπορεί να είναι λίγο βραχώδης για να περπατήσετε ή να ξαπλώσετε, αλλά υπάρχουν πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση την εποχή. Σημειώστε ότι το νερό εδώ βαθαίνει γρήγορα, επομένως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μικρά παιδιά. Υπάρχει ακόμη και μια πλατφόρμα καταδύσεων που έχει δημιουργηθεί για να πηδήξει ακριβώς στην ανοικτή θάλασσα. Υπάρχει επίσης καλό κολύμβηση με αναπνευστήρα στην περιοχή.

Αξιοθέατα στην Κεφαλονιά

8. Λιμάνι Μανδρακίου και Εμπορικό Λιμάνι

Το παλιό λιμάνι Μανδράκι, που χρονολογείται από την ίδρυση της πόλης το 408 π.Χ., προστατεύεται από έναν μακρύ κυματοθραύστη, περιστοιχισμένο από τρεις αχρησιμοποίητους ανεμόμυλους, με το φρούριο του 15ου αιώνα του Αγίου Νικολάου στη βόρεια άκρη του. Πλαισιώνουν την είσοδο του λιμανιού δύο πέτρινες στήλες που ολοκληρώνονται με χάλκινες μορφές ενός ελαφιού και μιας ελαφίνας. Τα ελάφια είναι το εραλδικό σύμβολο της Ρόδου και εξακολουθούν να απεικονίζονται σε τοπικά κεραμικά όπως πιάτα, τασάκια και πλακάκια που πωλούνται ως αναμνηστικά.

Στο παρελθόν, ο μυθικός Κολοσσός της Ρόδου (ένα γιγάντιο άγαλμα του Ήλιου του 3ου αιώνα π.Χ., ενός όμορφου Έλληνα θεού και προσωποποίησης του ήλιου) λέγεται ότι βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού όπου βρίσκονται τώρα τα ελάφια. Σήμερα, το Μανδράκι χρησιμοποιείται από γιοτ και εκδρομικά σκάφη που προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές στα κοντινά νησιά Σύμη και Χάλκη και στη Μαρμαρίς στις τουρκικές ακτές.

Τουριστικά Αξιοθέατα Στην Ελλάδα

9. Νέα Πόλη

Έξω από τις οχυρώσεις, η λεγόμενη νέα πόλη εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά από ντόπιους Έλληνες αφού οι Οθωμανοί Τούρκοι τους έδιωξαν από το μεσαιωνικό κέντρο το 1522. Ωστόσο, απέκτησε τη σημερινή της εμφάνιση στη δεκαετία του 1930, όταν οι Ιταλοί, υπό τον Μουσολίνι, πρόσθεσαν το κομψό Διοικητικά κτίρια αρ ντεκό με θέα στο λιμάνι Μανδράκι, συμπεριλαμβανομένου του δημαρχείου, του ταχυδρομείου, της σκεπαστής αγοράς, του θεάτρου και του ενυδρείου.

Ανάμεσα στο λιμάνι του Μανδρακίου και στο βόρειο άκρο του νησιού, βρίσκονται μια σειρά από στενές αμμώδεις παραλίες , με ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση.

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.