Απόλυτος οδηγός για επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, Κροατία

Η ευρωπαϊκή χώρα της Κροατίας δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλές μέρος για επίσκεψη, χάρη στους πολλούς εμπνευσμένους προορισμούς της. Αν και πολλά από τα καλύτερα μέρη της Κροατίας για επίσκεψη βρίσκονται κατά μήκος της εντυπωσιακής ακτής της Αδριατικής, μερικά σας δείχνουν μια εντελώς διαφορετική πλευρά της χώρας. Το κύριο μεταξύ αυτών είναι το εντυπωσιακό και όμορφο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, το οποίο θα βρείτε σε μια από τις πιο ορεινές περιοχές της ενδοχώρας της Κροατίας.

Για να απολαύσετε σωστά την εκθαμβωτική σειρά από λίμνες και καταρράκτες του Plitvice, πρέπει να φτάσετε πλήρως έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Καθώς ξεκινάτε να σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, θα συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλο είναι το πάρκο και πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η εμπειρία σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Αυτός ο οδηγός για το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice θα απαντήσει στις πιο σημαντικές ερωτήσεις σας και πιθανότατα θα σας επισημάνει παράγοντες που δεν είχατε καν σκεφτεί ακόμα. 

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης : 25 καλύτερα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη

  • Οι καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από το Ζάγκρεμπ
  • Οι καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από το Ντουμπρόβνικ

Σύντομο ιστορικό για το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice

Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με λίγο ιστορικό για το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice. Το πάρκο βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή κοντά στις Διναρικές Άλπεις , κυρίως εντός της κομητείας Lika-Senj της κεντρικής Κροατίας. Ιδρύθηκε το 1949, καθιστώντας το το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Κροατίας καθώς και το μεγαλύτερο.

Οι ίδιες οι λίμνες Plitvice είναι 16 μεμονωμένες λίμνες, η καθεμία με μια βεράντα που ρέει στη μία από κάτω, πέφτοντας 133 μέτρα από πάνω προς τα κάτω. Καταρράκτες ρέουν πάνω από ποώδη ασβεστόλιθο ανάμεσα στις λίμνες, δίνοντάς τους την χαρακτηριστική τους εμφάνιση. Το νερό από τις λίμνες σχηματίζει τον ποταμό Korana , ο οποίος εκβάλλει στη βόρεια Κροατία.

Το πάρκο έχει δύο εισόδους κατά μήκος της εθνικής οδού D1. Αυτός είναι ο κύριος εσωτερικός δρόμος που εκτείνεται από βορρά προς νότο μέσω της Κροατίας, καθιστώντας τον μια κοινή διαδρομή για όσους αποφεύγουν την ακτή.

Εθνικό πάρκο λιμνών Plitvice στην Κροατία

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice

Ο χρόνος που θα ταξιδέψετε στο Εθνικό Πάρκο των Λιμνών του Plitvice θα επηρεάσει σημαντικά αυτό που θα δείτε εκεί. Η περιοχή βιώνει τέσσερις εποχές, η εμφάνισή της αλλάζει εντυπωσιακά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, επομένως η καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice εξαρτάται από το πώς θέλετε να δείτε αυτόν τον όμορφο προορισμό.

Όπως συμβαίνει με το μεγαλύτερο μέρος της Κροατίας, το καλοκαίρι είναι η εποχή αιχμής για το Plitvice, χάρη στον υπέροχο καιρό. Με ημερήσιες εκδρομές από την πολυσύχναστη ακτή, το πάρκο μπορεί να είναι εξαιρετικά απασχολημένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε το καλοκαίρι, μόνο ότι πρέπει να γνωρίζετε τα πλήθη που μπορεί να σας χαιρετήσουν. 

Μια καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι η επίσκεψη στα τέλη της άνοιξης ή το φθινόπωρο. Όχι μόνο τα πλήθη θα είναι πιο ελαφριά και ο καιρός γενικά καλός, αλλά θα μπορείτε να δείτε το πάρκο στα πιο πολύχρωμά του. Φυσικά, το Plitvice κάνει οποιονδήποτε χρωματικό συνδυασμό να φαίνεται καλός, είτε έρχεστε όταν το πάρκο είναι ζωηρά πράσινο είτε είναι διάφορο με διάφορα κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί.

Ο χειμώνας είναι όταν γίνεται δύσκολο. Χάρη στο υψόμετρο του, το Plitvice μερικές φορές κρυώνει τόσο πολύ το χειμώνα που οι καταρράκτες παγώνουν. Οι παγωμένες λίμνες που περιβάλλονται από χιόνι μπορεί να είναι ένα μαγικό θέαμα, αλλά οι χειμερινές συνθήκες σημαίνουν επίσης περιορισμένη πρόσβαση στο πάρκο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μόνο οι Κάτω Λίμνες είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες. Τα μονοπάτια πεζοπορίας και η πρόσβαση με φέρι στις Άνω Λίμνες είναι κλειστά.

Μαγευτική θέα στον καταρράκτη με τυρκουάζ νερά, ηλιόλουστες ακτίνες στο εθνικό πάρκο λιμνών Plitvice, Κροατία.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice

Όταν δεν είστε εξοικειωμένοι με έναν προορισμό, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε πόσο χρόνο θα επιτρέψετε την επίσκεψή σας. Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς πόσο μεγάλο είναι το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice και πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να δείτε τα πάντα.

Μπορείτε να δείτε πολλά από το πάρκο σε μια μέρα. Με μια γεμάτη μέρα, μπορείτε να δείτε τα κύρια αξιοθέατα γύρω από τις Κάτω Λίμνες, να κάνετε κρουαζιέρα στις Άνω Λίμνες και να αρχίσετε να τις εξερευνάτε επίσης, κάνοντας αρκετούς ωραίους περιπάτους καθώς πηγαίνετε. Ωστόσο, θα ήταν πολύ βιασύνη να δούμε και τις 16 λίμνες σωστά σε μια μέρα. Αν θέλετε να δείτε περισσότερες από τις λίμνες και να ακολουθήσετε κάθε είδους μονοπάτια πεζοπορίας χωρίς να βιάζεστε, δύο ημέρες θα ήταν ιδανικές.

Οι ώρες λειτουργίας του πάρκου διαφέρουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Οι συντομότερες ώρες του είναι από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα το χειμώνα. Μπορείτε να δείτε τις ώρες λειτουργίας για κάθε σεζόν εδώ .

Συναρπαστική θέα στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice στην Κροατία

Πώς να φτάσετε στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice

Το εθνικό πάρκο Plitvice Lakes βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα της κεντρικής Κροατίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανάμεσα στις Διναρικές Άλπεις. Όντας κάπως μακριά από τους δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς, δεν είναι η πιο απλή στάση για να προσθέσετε σε ένα δρομολόγιο στην Κροατία.

Οι δύο πιο κοντινές μεγάλες πόλεις στις λίμνες Plitvice είναι το Ζάγκρεμπ (πρωτεύουσα του έθνους) και το Ζαντάρ. Είναι επίσης σύνηθες να ταξιδεύετε εκεί από το Σπλιτ, έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς διακοπών της Κροατίας. Έχετε τρεις βασικές επιλογές για το πώς να φτάσετε στο Εθνικό Πάρκο των Λιμνών του Plitvice από οποιαδήποτε από αυτές τις πόλεις – να πάρετε λεωφορείο, να συμμετάσχετε σε μια περιήγηση ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε μόνοι σας.

Ο φθηνότερος τρόπος είναι να πάρετε ένα από τα δημόσια λεωφορεία που συνδέουν κάθε μία από τις πόλεις με το Plitvice. Ωστόσο, για μια εμπειρία χωρίς άγχος, όπου τα πάντα φροντίζονται για εσάς, μια ξενάγηση είναι ο καλύτερος τρόπος. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να βρείτε τον δικό σας δρόμο προς το πάρκο και ένας οδηγός σας ενημερώνει για το πάρκο καθώς πηγαίνετε. 

Κάντε κλικ στην πόλη αναχώρησης για να κλείσετε μια ξενάγηση στις λίμνες Plitvice από το Ζάγκρεμπ , το Ζαντάρ ή το Σπλιτ ή το Τρογκίρ .

Φυσικά, η οδήγηση εκεί επιτρέπει τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία και είναι αρκετά εύκολο να παρκάρετε σε οποιαδήποτε από τις κύριες εισόδους των λιμνών Plitvice. Για τις καλύτερες τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων, ρίξτε μια ματιά στο Rentalcars.com.

Ξύλινο μονοπάτι στο εθνικό πάρκο λιμνών Plitvice. την Κροατία

Πώς να φτάσετε στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice

Με το φαράγγι του Εθνικού Πάρκου Plitvice Lakes, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί περιορισμοί στο πώς μπορείτε να μετακινηθείτε σε αυτό. Τα κύρια μέσα μετακίνησης είναι το περπάτημα, τα σκάφη και το λεωφορείο (Πανοραμικό Τρένο). Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε και τις τρεις μεθόδους κατά την επίσκεψή σας. 

Με τα ΠΟΔΙΑ

Το περπάτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μετακινηθείτε για μεγάλο μέρος της επίσκεψής σας. Από την Είσοδο 1, θα πρέπει να κατεβείτε στο μονοπάτι της επιστροφής στο φαράγγι. Από εκεί, οι πεζόδρομοι σας οδηγούν κατά μήκος κάθε λίμνης και μέχρι την επόμενη. Υπάρχουν επίσης μονοπάτια πεζοπορίας κατά μήκος της άκρης του φαραγγιού, που μερικές φορές προσφέρουν υπέροχη θέα στις λίμνες από κάτω.

Μπορείτε να ζήσετε καλύτερα τις τέσσερις σημαδεμένες διαδρομές κατά μήκος του φαραγγιού ακολουθώντας τα επτά προτεινόμενα προγράμματα επισκεπτών . Το πρόγραμμα C ή H είναι το καλύτερο, ανάλογα με την είσοδο που χρησιμοποιείτε. Τα πιο σύντομα κυκλώματα διαρκούν περίπου 2-3 ​​ώρες, ενώ τα πιο εκτεταμένα μπορεί να διαρκέσουν έως και οκτώ ώρες.

Πέρα από τις λίμνες, μπορείτε επίσης να ανεβείτε σε δασικά μονοπάτια σε κοντινές κορυφές όπως το Medveđak . Συνολικά, υπάρχουν 22 χιλιόμετρα (περίπου 14 μίλια) μονοπατιών στη λίμνη και 36 χιλιόμετρα μονοπατιών πεζοπορίας στο πάρκο.

Πεζοπορία στους καταρράκτες του εθνικού πάρκου λιμνών Plitvice, Κροατία

Με πλοίο

Με τόσες πολλές λίμνες, θα ήταν έγκλημα αν δεν υπήρχε τουλάχιστον μία επιλογή κρουαζιέρας σε αυτό το εθνικό πάρκο. Ευτυχώς, υπάρχει, και είναι καλό. Μπορείτε να κάνετε μια ήπια κρουαζιέρα με ένα ηλεκτρικό σκάφος από άκρη σε άκρη της λίμνης Kozjak , της μεγαλύτερης και βαθύτερης από τις λίμνες. Αυτό το ταξίδι αναφέρεται ως “P3 to P1” στα δρομολόγια και στους χάρτες. 

Τεχνικά, υπάρχουν δύο βόλτες με βάρκα, η δεύτερη (P1 έως P2) είναι μια σύντομη διαδρομή με λεωφορείο από την ακτή μέχρι τη μέση των καταρρακτών και προς τις υπόλοιπες Άνω Λίμνες. Οι διαδρομές από το P3 στο P1 και το P1 στο P2 περιλαμβάνονται και τα δύο στο εισιτήριό σας στο πάρκο.

Ποταμόπλοιο στο εθνικό πάρκο λιμνών Plitvice, Κροατία

Με λεωφορείο

Το Panoramic Train (ή Sightseeing Train), το ηλεκτρικό λεωφορείο του πάρκου με πανοραμικά παράθυρα και πολλά παρακείμενα αυτοκίνητα, είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μετακινηθείτε στις Upper Lakes χωρίς να περπατήσετε. Όπως και οι βόλτες με σκάφος, αυτή η υπηρεσία μεταφοράς περιλαμβάνεται στο εισιτήριό σας. 

Το λεωφορείο κάνει τρεις στάσεις. Το πρώτο, ST1, βρίσκεται στο βόρειο άκρο της ανατολικής όχθης της λίμνης Kozjak. Στη συνέχεια κατευθύνεται νότια προς το ST2, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του πρώτου φέριμποτ (P1) και πολλών park hotels. Η τελευταία στάση, ST3, είναι κοντά στις τρεις υψηλότερες λίμνες, δίνοντάς σας έναν εύκολο τρόπο επιστροφής αφού περπατήσετε μέχρι αυτές τις λίμνες.

Πού να μείνετε στο Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes

Το να καταλάβετε πού να μείνετε κατά την επίσκεψή σας στο Plitvice μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice ως ημερήσια εκδρομή από το Ζάγκρεμπ, το Σπλιτ ή το Ζαντάρ, δεν είναι τέτοιο θέμα. Αλλά αν θέλετε να περάσετε πολλές μέρες στο πάρκο, πρέπει να πάρετε μια απόφαση: Μένετε στο ίδιο το πάρκο ή κάπου κοντά;

Διαμονή στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice

Αν θέλετε το συντομότερο δυνατό περπάτημα από το δωμάτιό σας στις λίμνες, αναζητήστε καταλύματα είτε στο ίδιο το πάρκο είτε στο Plitvica Selo , το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το πάρκο. Φυσικά, η προνομιακή τοποθεσία τείνει να έρχεται με βαριά τιμή και έντονο ανταγωνισμό το καλοκαίρι.

Συνδυάζοντας μια βολική τοποθεσία και άνεση, το ρουστίκ B&B Plitvica Lodge βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το Veliki Slap (ο Μεγάλος Καταρράκτης). Αυτό το bed-and-breakfast θα σας κάνει να νιώσετε κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι, προσφέροντας μια δόση ξεκούρασης και χαλάρωσης μετά από μια μέρα εξερεύνησης στο πάρκο.

Με την ιδανική τοποθεσία του ακριβώς δίπλα στην είσοδο 2, το Hotel Jezero αποτελεί εδώ και καιρό καταφύγιο για τους επισκέπτες του πάρκου μετά από μια μέρα πεζοπορίας. Αυτό το ξενοδοχείο τριών αστέρων προσφέρει δύο εστιατόρια, ένα νόστιμο πρωινό, ένα γυμναστήριο και ένα σπα ευεξίας.

Το Plitvica Selo δεν προσφέρει οικονομικά καταλύματα, αλλά ένα από τα πιο οικονομικά μέρη που μπορείτε να μείνετε σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το πάρκο είναι το B&B Villa Plitvica . Αυτό το απλά επιπλωμένο πανδοχείο διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε για μια υπέροχη διαμονή, όπως μπαλκόνι με θέα.

Παράδεισος καταρράκτες του εθνικού πάρκου λιμνών Plitvice, πανοραμική θέα, Κροατία

Μένοντας έξω από το εθνικό πάρκο Plitvice Lakes

Εάν αναζητάτε πιο οικονομικές επιλογές ή έχετε πρόσβαση σε ανέσεις όπως τα σούπερ μάρκετ, είναι καλύτερο να κοιτάξετε πέρα ​​από τα όρια του πάρκου. Τα κοντινά χωριά που πρέπει να εξετάσετε περιλαμβάνουν το Jezerce , το Rastovača , το Korana και το Grabovac . Ωστόσο, αυτά τα χωριά είναι όλα περίπου 5-10 χιλιόμετρα μακριά από τις εισόδους του πάρκου, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε τη μεταφορά. Η πόλη Slunj , ενώ είναι πιο μακριά, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, καθώς έχει μια σωστή στάση λεωφορείου στη διαδρομή από το Ζάγκρεμπ προς το Plitvice.

Ένα τέλειο μέρος για να κλείσετε τη μέρα σας στις λίμνες είναι το Plitvice Ethno House . Αποτελούμενο από τέσσερις παραδοσιακούς ξενώνες, δίνει στη διαμονή σας μια τοπική γεύση και παρέχει ανέσεις όπως σάουνα και πισίνα.

Μια άλλη επιλογή κοντά στο πάρκο είναι το Guest House Ljubo & Ana στο Rastovača, το οποίο προσφέρει μια σειρά από δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα. Οι ευγενικοί ιδιοκτήτες – μαζί με ανέσεις όπως πλυντήρια ρούχων και ψησταριές – κάνουν αυτή τη φανταστική επιλογή.

Για εξαιρετική φιλοξενία και αξία στο Slunj, επισκεφθείτε το Apartment Tomašević . Αυτό το άνετο διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενήσει έως και πέντε άτομα και διαθέτει όλες τις ανέσεις που θα χρειαστείτε, όπως κουζίνα, κοινόχρηστο χώρο και αίθριο κήπου για να απολαύσετε όταν ο καιρός είναι καλός.

Για περισσότερες επιλογές διαμονής γύρω από τις λίμνες Plitvice, επισκεφθείτε την Booking.com . Αυτός ο ιστότοπος προσφέρει σταθερά τις καλύτερες τιμές και η εξυπηρέτηση πελατών είναι σε θέση.

Σειρά από ξύλινες βάρκες με κωπηλασία που περιμένουν τους τουρίστες, εθνικό πάρκο Plitvice, Κροατία

Συμβουλές για επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε

Ακόμη και μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, έχουμε μερικές ακόμη συμβουλές για να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice.

Άφιξη νωρίς

Εάν επισκεφτείτε το πάρκο κατά τη διάρκεια μιας από τις πολυάσχολες περιόδους του, αξίζει να φτάσετε εκεί νωρίς. Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, το πάρκο μπορεί να εμποδίσει την είσοδο για λίγες ώρες για να μειώσει τη συμφόρηση, οπότε ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο για να μπείτε, αν δεν νικήσετε τα πλήθη. Φυσικά, δεν θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα τον χειμώνα.

Ακολουθήστε τους κανόνες του πάρκου

Για να διατηρηθεί το πάρκο και να παραμείνουν ασφαλείς, όλοι οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθούν ορισμένους κανόνες. Αυτό σημαίνει να κολλάτε στα μονοπάτια, να αφήνετε ανέγγιχτα τα ζώα και την άλλη φύση και να πετάτε όλα τα σκουπίδια στα κατάλληλα σημεία ή να τα παίρνετε μαζί σας. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο είναι ότι δεν επιτρέπεται να κολυμπήσετε στις λίμνες του πάρκου.

Συσκευάστε τα σημαντικά αντικείμενα

Εάν θα περάσετε μια ολόκληρη μέρα ή περισσότερο εξερευνώντας τις λίμνες Plitvice, η σωστή συσκευασία είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχει μόνο ένα σούπερ μάρκετ στο γειτονικό χωριό Jezerce, και αυτό δεν σας βολεύει καθόλου όταν βρίσκεστε βαθιά στο πάρκο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και σνακ πεζοπορίας . Η λήψη του μεσημεριανού γεύματος σε ένα από τα ξενοδοχεία του πάρκου είναι μια επιλογή, αλλά θα κοστίσει αρκετά, επομένως είναι καλύτερο να ετοιμάσετε μόνοι σας το γεύμα σας.

Καθώς θα είστε έξω όλη την ημέρα, θα πρέπει επίσης να φέρετε αντηλιακό και καπέλο για τον ηλιόλουστο καιρό, μια ομπρέλα και ένα μπουφάν για βροχή και καλά παπούτσια για περπάτημα ό,τι κι αν γίνει.

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes

Φυσικά, τα περισσότερα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο πάρκο περιλαμβάνουν λίμνες, καταρράκτες και πεζοπορία. Θα σας μεταφέρουμε σε καθένα από αυτά, βοηθώντας σας να δημιουργήσετε ένα δρομολόγιο που λειτουργεί είτε για ημερήσια εκδρομή είτε για μεγαλύτερη διαμονή.

Veliki Slap

Αν περάσετε από την Είσοδο 1, δεν θα αργήσετε να συναντήσετε το Veliki Slap ή τον Μεγάλο Καταρράκτη. Είναι το πρώτο σημαντικό αξιοθέατο που θα δείτε από την πρώτη επιφυλακή στη βεράντα, αντί για οποιαδήποτε από τις λίμνες.

Αυτός ο καταρράκτης στο κάτω μέρος των Κάτω Λιμνών είναι ο ψηλότερος στο πάρκο (78 μέτρα). Τα νερά που βυθίζονται στο Κοράνα είναι ένα αξιοθέατο. Αν κάνετε τα βήματα κοντά στον καταρράκτη έξω από το φαράγγι, θα φτάσετε σε ένα άλλο υπέροχο σημείο για μια φωτογραφία, αυτή τη φορά κοιτάζοντας ψηλά στο φαράγγι.

Lower Lakes Boardwalks

Από αυτή την πρώτη άποψη, ακολουθήστε το μονοπάτι πίσω στο φαράγγι. Σύντομα θα βρεθείτε στην άκρη της Novakovića Brod , τη χαμηλότερη από τις τέσσερις Κάτω Λίμνες. Ο πεζόδρομος ξεκινάει εδώ, μεταφέροντάς σας διασχίζοντας τη λίμνη, στον πυθμένα του Veliki Slap, μετά πάνω και κατά μήκος των Κάτω Λιμνών. Θα δείτε υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και απαλούς καταρράκτες που στάζουν μέσα από πλούσια φυτά.

Αρκετοί καταρράκτες μιας από τις πιο εκπληκτικές λίμνες Plitvice, στην Κροατία.

Δασικά Μονοπάτια

Σε αυτές τις Κάτω Λίμνες μπορείτε να στρίψετε στα μονοπάτια που ακολουθούν την κορυφογραμμή του φαραγγιού. Χωρίς να διπλασιαστείτε, θα χρειαστεί να ανεβείτε μια σκάλα μέσα από μια σπηλιά για να φτάσετε στο πάνω μονοπάτι. Στις Κάτω Λίμνες, αυτό σημαίνει ότι περπατάτε κατά μήκος της ανατολικής κορυφογραμμής σε απαλά μονοπάτια μέσα στο δάσος. Περιστασιακά θα εμφανίζεται ένα άνοιγμα μέσα από τα δέντρα, επιτρέποντάς σας να κοιτάξετε ψηλά κατά μήκος των λιμνών και κάτω στους καταρράκτες και τους πεζόδρομους.

Όταν φτάσετε στη λίμνη Kozjak, τη μεγαλύτερη λίμνη του πάρκου και τη χαμηλότερη από τις Άνω Λίμνες, οι επιλογές σας για δασικά μονοπάτια επεκτείνονται. Ενώ οι περισσότερες διαδρομές θα σας κάνουν να διασχίσετε τη λίμνη, ακολουθήστε το μονοπάτι που ακολουθεί το Πρόγραμμα Κ κατά μήκος της δυτικής κορυφογραμμής των λιμνών αν έχετε χρόνο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε πεζοπορία σε αυτό το τμήμα στο δρόμο της επιστροφής, καθώς υπάρχουν μερικές υπέροχη θέα κατά μήκος αυτής της άκρης της λίμνης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μονοπάτι πεζοπορίας που τυλίγεται σε πράσινο δάσος στο φως νωρίς το πρωί, Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, Κροατία

Λίμνη Kozjak και βόλτα με βάρκα

Όταν φτάσετε στη λίμνη Kozjak, ακολουθήστε τη βόρεια πλευρά μέχρι να φτάσετε στην αποβάθρα του σκάφους. Μόλις επιβιβαστείτε στο επόμενο ηλεκτρικό σκάφος, είναι ώρα να καθίσετε και να χαλαρώσετε καθώς γλιστράτε απαλά προς το νότιο άκρο της λίμνης. Υπάρχουν πολλά να δείτε από αυτή τη φρέσκια οπτική γωνία, συμπεριλαμβανομένων των απότομων τοίχων του φαραγγιού και του καταρράκτη του Galovački Buk από πάνω σας. 

Άνω Λίμνες

Μετά από μια σύντομη βόλτα με το λεωφορείο στον πυθμένα των καταρρακτών, ήρθε η ώρα να περπατήσετε ξανά, κάνοντας το δρόμο σας κατά μήκος των Άνω Λιμνών. Θα ακολουθήσετε περισσότερους πεζόδρομους, που μόλις υψώνονται πάνω από το νερό, και θα δείτε μικρούς καταρράκτες να περνούν κάτω από τις σκάλες που ανεβαίνετε. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ διαφορετικό από τις Κάτω Λίμνες, αλλά κάθε λίμνη είναι διακριτικά μοναδική και δεν θα σας βαρεθεί αυτό το εκπληκτικό τοπίο.

Συναρπαστική θέα στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice στην Κροατία

Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice! Μόλις επισκεφτείτε, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμφωνήσετε ότι αυτό το εντυπωσιακό μέρος είναι απαραίτητο στη λίστα με τους πάντες.

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.