Κορυφαίες 6 συμβουλές ειδικών για ασφαλή ταξίδια στην Κόστα Ρίκα

 

Η Κόστα Ρίκα παραμένει σε συναγερμό επιπέδου 2 μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ, συμβουλεύοντας τους επισκέπτες να «δείξουν αυξημένη προσοχή». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το σύστημα επιπέδου ΗΠΑ έχει 4 διαφορετικές βαθμίδες.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ Η ειδοποίηση ασφαλείας αναφέρει:

«Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κόστα Ρίκα συμβουλεύει τους πολίτες των ΗΠΑ για αυξανόμενα επίπεδα εγκληματικότητας, ιδιαίτερα βίαιης εγκληματικότητας, στην Κόστα Ρίκα και συγκεκριμένα στο Σαν Χοσέ. Για το λόγο αυτό, η Πρεσβεία θα ήθελε να σας υπενθυμίσει τη σημασία της προσωπικής ασφάλειας και της επίγνωσης της κατάστασης».

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα ναρκωτικά και τη βία της Κόστα Ρίκα σε άνοδο, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στη New York Post. Εκτός από το να είστε σε εγρήγορση αν τύχει να βρεθείτε στο κέντρο του Σαν Χοσέ. Αλλά για τον μέσο τουρίστα που επισκέπτεται την Κόστα Ρίκα για διακοπές, είναι η προσωπική περιουσία κάποιου που τείνει να κινδυνεύει περισσότερο.

Μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό του ταξιδιού και να χάσεις την κοινή λογική και την επίγνωση κατά καιρούς. Έτσι, οδηγεί σε ένα από τα πιο εύκολα εγκλήματα, τα εγκλήματα ευκαιρίας. Αυτό και τα μικροεγκλήματα είναι ένα από τα πιο κοινά εγκλήματα στην Κόστα Ρίκα, ειδικά μεταξύ εκείνων που το επισκέπτονται.

Αλλά, μην ακυρώσετε ακόμα τα σχέδιά σας. Εάν μιλούσατε με πολλούς από αυτούς που έχουν επισκεφθεί ή καλούν τώρα την Κόστα Ρίκα στο σπίτι τους, θα σας έλεγαν ότι αισθάνονται αρκετά ασφαλείς όταν βρίσκονται έξω στη χώρα. Ότι οι ticos είναι φιλικοί άνθρωποι και οι επισκέπτες ερωτεύονται την ουσία pura vida της Κόστα Ρίκα.

Η Κόστα Ρίκα κατατάσσεται #38 από 83 χώρες Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI). Κατά τη σύγκριση με τις άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής στο GPI, κατατάσσεται ως η πιο ειρηνική. Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (ΙΕΠ) είναι υπεύθυνος για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI) και χρησιμοποιεί τρεις κατηγορίες για τη μέτρηση της κατάστασης της ειρήνης. Αυτά είναι το επίπεδο της Κοινωνικής Ασφάλειας και Ασφάλειας, η έκταση της Συνεχιζόμενης Εσωτερικής και Διεθνούς σύγκρουσης και ο βαθμός στρατιωτικοποίησης.

Ακολουθούν, λοιπόν, μερικές συμβουλές ασφαλείας που θα σας βοηθήσουν στα ταξίδια σας όταν επισκέπτεστε την Κόστα Ρίκα και να έχετε υπόψη όταν επισκέπτεστε άλλους προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ζανζιβάρη το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

1. Κατεβάστε την ασφαλή εφαρμογή OIJ CR στο τηλέφωνό σας

Κάποιος μπορεί να κατεβάσει τη δωρεάν εφαρμογή OIJ CR Safe που παρέχει συμβουλές και πόρους για την ασφάλεια σε όσους βρίσκονται στην Κόστα Ρίκα. Μπορείτε να το αναζητήσετε πληκτρολογώντας απλώς την εφαρμογή OIJ στο κατάστημα εφαρμογών σας και θα εμφανιστεί η Συμβουλή Ασφάλειας για Τουρίστες (Poder Judicial de Costa Rica).

Η Αστυνομία Δικαστικών Ερευνών της Κόστα Ρίκα (Organismo de Investigación Judicial) έχει συγκεντρώσει πολλούς πόρους για να έχετε στα χέρια σας με ορισμένες υπηρεσίες που δεν απαιτούν σύνδεση στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να επιλέξετε την εθνικότητα σας είτε είστε τουρίστας είτε κάτοικος στην αρχή καθώς και την επιλογή γλώσσας μεταξύ ισπανικών ή αγγλικών.

Μέσα θα βρείτε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 και τους αριθμούς μη έκτακτης ανάγκης επίσης. Εάν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια ή είστε θύμα εγκλήματος, μη διστάσετε να καλέσετε για βοήθεια. Υπάρχει επίσης μια γραμμή συμβουλών εάν θέλετε να αναφέρετε ένα έγκλημα, έναν χάρτη της τοποθεσίας των τοποθεσιών των γραφείων τους, συνδέσμους μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έναν τηλεφωνικό κατάλογο OIJ με στοιχεία επικοινωνίας.

Η ενότητα συμβουλών ασφαλείας έχει πολύ πολύτιμες πληροφορίες για όσους επισκέπτονται την Κόστα Ρίκα. Όπως η γέφυρα Tarcoles και το υψηλό ποσοστό κλοπής. Ίσως κάνετε μια γρήγορη στάση για να ρίξετε μια ματιά στους διάσημους κροκόδειλους. Αλλά υπάρχει επίσης κάποιος εκεί έτοιμος να κάνει ένα γρήγορο τρέξιμο για τα ξεκλείδωτα υπάρχοντά σας επίσης. Σημειώνουν “μην αφήνετε τα υπάρχοντά σας στο όχημά σας χωρίς επίβλεψη”, καθώς και μερικές άλλες συμβουλές για αυτό το αξιοθέατο με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Μια άλλη βασική συμβουλή ασφαλείας είναι για όσους επισκέπτονται το Choyin στη La Fortuna de San Carlos. Υπενθυμίζεται να μην αφήνετε αντικείμενα όπως διαβατήρια και τιμαλφή στο όχημα. Συμβουλεύουν επίσης να μην δέχεστε προσφορές από όσους βρίσκονται στο δρόμο που λένε ότι θα παρακολουθήσουν το αυτοκίνητό σας προσπαθώντας να εμφανιστούν ως φύλακες.

Ινδία- Συμβουλές ταξιδιού(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

2. Μην φέρνετε τα τιμαλφή σας στην παραλία

Οι δημοφιλείς παραλιακοί προορισμοί είναι εύκολα μέρη για να ζήσουν οι κλέφτες. Φαίνεται ότι κάθε μέρα διαβάζετε αναρτήσεις με κλοπές τσαντών από την παραλία. Και αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι αυτό που λένε οι άνθρωποι ότι ήταν μέσα στις τσάντες τους και τα τιμαλφή που αφήνουν χωρίς επίβλεψη καθώς πηγαίνουν να κολυμπήσουν.

Πραγματικά δεν υπάρχει καλός χώρος κρυψώνας αν θέλετε να φέρετε τα τιμαλφή σας στην παραλία. Και το να μην θάβετε το τηλέφωνό σας στην άμμο δεν είναι καλή ιδέα. Γνωρίζω ότι κάποιος το δοκίμασε και ήρθε και το έσκαψαν όταν το άτομο κολυμπούσε. Κάποιος φαίνεται να παρακολουθεί πάντα.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να κλαπούν τα αντικείμενά σας ακόμα κι αν δεν είστε μακριά. Έχουν φύγει προ πολλού όταν βγαίνεις τρέχοντας από το νερό. Προσπαθήστε να βάλετε κάποιον να μείνει στην ακτή και να εναλλάξετε αν μπορείτε. Αλλά η καλύτερη συμβουλή είναι να έρθετε απλά να απολαύσετε την παραλία και να αφήσετε τα τιμαλφή σας στο σπίτι.

Μια άλλη καλή συμβουλή είναι ότι όταν δύει ο ήλιος, πρέπει και η ομπρέλα σας. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να βρίσκεστε στην παραλία όταν είναι σκοτεινά, ειδικά μόνοι. Σκοτεινιάζει γύρω στις 6 μ.μ. κάθε βράδυ στην Κόστα Ρίκα, επομένως κάποιος πρέπει να προγραμματίσει ανάλογα.

3. Να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας

Για όσους χρησιμοποιούν σακίδια πλάτης ή ακόμα και πορτοφόλια, ενώ περιμένουν στην ουρά είναι η καλύτερη πρακτική να έχετε τα υπάρχοντά σας μπροστά σας. Αυτό αποτρέπει όσους βρίσκονται πίσω από το να μπορούν να ξεκολλήσουν το φερμουάρ της τσάντας σας. Ειδικά σε γραμμές με κυκλοφοριακή συμφόρηση όπου μπορεί να γίνει πολύ διακριτικά.

Το να έχετε το πορτοφόλι ή το τηλέφωνό σας στην πίσω τσέπη είναι μια συνήθεια που έχουν πολλοί, είναι γρήγορο και εύκολο. Είναι επίσης γρήγορο και εύκολο για κάποιον να το ξεφύγει. Πολλοί θέλουν απλώς τα χρήματα ή τις κάρτες που υπάρχουν μέσα και στη συνέχεια πετούν το πορτοφόλι και την ταυτότητα στο έδαφος. Να γνωρίζετε πού κρατάτε τα τιμαλφή σας πάνω σας.

Τα εστιατόρια είναι ένα άλλο μέρος όπου μπορεί να είναι πολύ εύκολο να φύγετε με την τσάντα και την τσάντα σας. Με το κρεμασμένο στο πίσω μέρος της καρέκλας ή στο έδαφος στα πόδια σας, μπορείτε να το πάρετε γρήγορα και δεν θα το καταλάβετε μέχρι να έρθει η ώρα να πληρώσετε τον λογαριασμό.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ρώμη το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

4. Να είστε σε εγρήγορση όταν ταξιδεύετε στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Κόστα Ρίκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετακινηθείτε αν έχετε τον χρόνο να το κάνετε. Φροντίστε να αγοράσετε το εισιτήριο του λεωφορείου απευθείας από το παράθυρο, τον οδηγό του λεωφορείου όταν επιβιβάζεστε ή από τον επίσημο ιστότοπο στο διαδίκτυο.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Κόστα Ρίκα δεν διαφέρουν από την οδήγηση οποιουδήποτε άλλου λεωφορείου στον κόσμο, καθώς πρέπει να παραμένετε σε εγρήγορση και να παρακολουθείτε τα πράγματά σας. Χρησιμοποιήστε τον εναέριο χώρο από πάνω σας στο λεωφορείο με διακριτικότητα. Οι μεγάλες άμεσες διαδρομές με λεωφορείο δίνουν σε κάποιον λιγότερη ευκαιρία να αρπάξει και να αρπάξει σε αντίθεση με τα δρομολόγια λεωφορείων με τακτικές στάσεις. Να προσέχετε πάντα τα υπάρχοντά σας. Τα λεωφορεία θα έχουν ακόμη και πινακίδες που σας το θυμίζουν αυτό, καθώς μπορεί να είναι μια εύκολη κλοπή.

Το να το έχετε μακριά από το οπτικό σας πεδίο και κάτω από το κάθισμα επιτρέπει στο άτομο που βρίσκεται πίσω να μπορεί να μπει στην τσάντα σας ή να το κλέψει εντελώς, ειδικά αν αποκοιμηθείτε. Πολλοί έχουν χάσει κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά είδη με αυτόν τον τρόπο και όλες οι μνήμες είναι αποθηκευμένες στις κάρτες για τις οποίες δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα αντίγραφα ασφαλείας.

Το τηλέφωνό σας είναι επίσης ένας λαμπερός στόχος, ειδικά όταν το λεωφορείο πλησιάζει σε στάση. Να έχετε επίγνωση του τηλεφώνου σας καθώς το έχετε στα χέρια σας αδιάφορα. Μια κοινή τακτική των κλεφτών είναι να το αρπάζουν από τα χέρια σας καθώς περνούν από το διάδρομο για να φύγουν από το λεωφορείο. Υπήρχε πλάνα από κάμερες για αυτό στο παρελθόν σε μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου (και τι τις κάνει έτσι)(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

5. Κρατήστε τα τιμαλφή σας μακριά

Εάν μετακινείστε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, κρατήστε τα αντικείμενα στο όχημα στο ελάχιστο, ώστε να φαίνεται άδειο. Εάν υπάρχουν τσάντες στον ορίζοντα, είναι εύκολο να συμβεί ένα σπάσιμο και πιθανότατα σε πολλά μέρη.

Εάν έχετε αντικείμενα, τότε τακτοποιήστε τα πράγματα που δεν φαίνονται πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Το να χάνετε χρόνο στο πίσω μέρος προσπαθώντας να οργανώσετε τα πράγματα στο πορτμπαγκάζ για να φαίνεστε σαν να μην έχετε τίποτα, τραβάει περισσότερο την προσοχή στον εαυτό σας.

Πρέπει να είναι αυτονόητο, κλείστε τα όλα! Κατά καιρούς φαίνεται ότι αυτό τείνει να ξεχαστεί. Κλείστε τα παράθυρα και κλειδώστε τις πόρτες. Ακόμη και το σωρό σας με τα μικρά ρέστα σας προετοιμάζει για μια δυσάρεστη έκπληξη από ένα σπασμένο παράθυρο.

6. Μην αποδέχεστε την αυτόκλητη βοήθεια

Είναι πάντα ωραίο να βρίσκεις ένα φιλικό πρόσωπο στα ταξίδια σου, αλλά να είσαι σε εγρήγορση με εκείνα που φαίνονται κάπως πολύ φιλικά.

Αποφύγετε να αποδεχτείτε την πρόταση κάποιου να παρακολουθεί τις αποσκευές σας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή να προσφέρετε τη βοήθειά του για να σας βοηθήσει με τα υπάρχοντά σας. Επίσης, θα πρέπει να διστάζετε όταν κάποιος προσφέρεται να σας βοηθήσει να τραβήξετε την ομαδική σας φωτογραφία ή τη selfie με την οποία δυσκολεύεστε. Είναι ένα κοινό κόλπο που σας κάνει να παραδώσετε τις αποσκευές ή το τηλέφωνό σας απευθείας στα χέρια του κλέφτη.

Τελικές σκέψεις

Αν και πολλά από αυτά μπορεί να προκύψουν ως κοινή λογική, πολλοί τείνουν να αποθαρρύνουν λίγο υπερβολικά να μπουν στο ανέμελο πνεύμα των διακοπών. Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια μικρή υπενθύμιση για να μας εμποδίσει να βρούμε προβλήματα στον παράδεισο.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια