Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Πόρτο;

Η πόλη του Πόρτο γίνεται γρήγορα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ταξιδιώτες στην Ευρώπη. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη ετησίως, η οποία είναι υψηλότερη αναλογία επισκεπτών ανά κάτοικο από διάσημους τουριστικούς προορισμούς όπως η Βαρκελώνη.

Ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι συρρέουν σε αυτή τη γραφική πόλη είναι ότι είναι γεμάτη με ιστορικά αξιοθέατα, όμορφη θέα και μια υπέροχη κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομικής της κουλτούρας.

Υπάρχει ένα ορόσημο σχεδόν σε κάθε γωνιά, όπως ο καθεδρικός ναός του Πόρτο και το πολύχρωμο Παρεκκλήσι των Ψυχών. Οι γειτονιές έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα. Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στην παραποτάμια περιοχή Ribeira ή να κατευθυνθείτε προς την παραλία στο Foz do Douro.

Έχει επίσης περισσότερα από απλά ιστορικά αξιοθέατα. Το Πόρτο είναι μια συναρπαστική, πρωτοποριακή πόλη με γκαλερί σύγχρονης τέχνης, αγορές χειροτεχνίας και έντονη νυχτερινή ζωή, ειδικά στην περιοχή Baixa.

Έχει πραγματικά κάτι για όλους, αλλά κάτω από την τουριστική πρόσοψη, εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πόλη που φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους και τα προβλήματά τους.

Η πόλη μπορεί να είναι όμορφη, αλλά είναι ασφαλής; Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της επίσκεψης στο Πόρτο, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για την εγκληματικότητα — αφήστε μας να γίνουμε ο οδηγός σας!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

>> Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe στο Viber <<

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Πόρτο

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Πόρτο το 2023;

Τα καλά νέα είναι ότι το Πόρτο είναι ασφαλές για επίσκεψη! Η χαλαρή πόλη είναι κυρίως ασφαλής για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

Αν και μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια μικρά προβλήματα, όπως μικροκλοπές και εγκλήματα στο δρόμο, αυτές οι ενοχλήσεις είναι συνήθως αρκετά εύκολο να αποφευχθούν.

Βοηθά το γεγονός ότι η Πορτογαλία, η χώρα στην οποία βρίσκεται το Πόρτο, είναι γενικά ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες το τοποθετούν κάτω από μια ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 1 , το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις κοινής λογικής, όπως θα έκαναν όταν βγαίνουν στις χώρες τους, αλλά δεν χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικοί από αυτό.

Το Πόρτο αντιμετωπίζει πολλά από τα προβλήματα που αναφέρουν χώρες όπως ο Καναδάς στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για τη χώρα της Πορτογαλίας. Αυτό είναι λογικό γιατί το Πόρτο είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πορτογαλίας.

Τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σε μια επίσκεψη περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Τουριστικές απάτες
 • Ληστεία
 • Προσβολή
 • Διαρρήξεις
 • Τρομοκρατία
 • Εμφύλια αναταραχή

Το Πόρτο έχει ελαφρώς αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας. Ωστόσο, είναι συνήθως εύκολο να αποφύγετε τα περισσότερα εγκληματικά περιστατικά, αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές τείνουν να περιλαμβάνουν μια προειδοποίηση για τρομοκρατία για τις περισσότερες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, καθώς τεχνικά είναι μια πιθανότητα όπου κι αν πάτε. Ωστόσο, η Πορτογαλία στο σύνολό της διατρέχει μόνο μέτριο κίνδυνο  τρομοκρατίας.

Δεν έχει σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη χώρα από το 2011 και καμία επίθεση στο Πόρτο εδώ και δεκαετίες. Όπως σε πολλές μεγάλες πόλεις, οι διαδηλώσεις γίνονται στο Πόρτο αρκετά τακτικά.

Μπορείτε να συναντήσετε τα πάντα, από πορείες διαμαρτυρίας και μεγάλες συγκεντρώσεις για τον εορτασμό σημαντικών πολιτικών επετείων μέχρι τις απεργίες των εργαζομένων .

Οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τη συμμετοχή επειδή τα μεγάλα πλήθη είναι, εξ ορισμού, απρόβλεπτα. Οι απεργίες συνήθως συμβαίνουν στην Πορτογαλία και επηρεάζουν το Πόρτο καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις.

Οι απεργίες τείνουν να διαταράσσουν τα δίκτυα δημόσιων συγκοινωνιών, τα διεθνή ταξίδια και πολλά άλλα. Εάν ανακοινωθούν απεργίες, φροντίστε να παρακολουθείτε τις ειδήσεις, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Τέλος, εάν επισκέπτεστε το Πόρτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να είστε έτοιμοι για κάποιους κινδύνους που ενυπάρχουν σε εκείνη την εποχή.

Τα καλοκαίρια γύρω από το Πόρτο τείνουν να είναι πολύ ζεστά και ξηρά, γεγονός που δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για πυρκαγιές. Τον Αύγουστο του 2023 , πυρκαγιές και ακραίες θερμοκρασίες κατέστρεψαν την Πορτογαλία και έκλεισαν ακόμη και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λισαβόνας και Πόρτο.

Εάν επισκέπτεστε το Πόρτο το καλοκαίρι, προετοιμαστείτε για τη ζέστη και φροντίστε να μείνετε μακριά από τον ήλιο το πιο ζεστό μέρος της ημέρας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις για να δείτε εάν υπάρχουν ειδοποιήσεις για πυρκαγιές, ειδικά αν σχεδιάζετε ημερήσιες εκδρομές στις γύρω περιοχές. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τυχόν κυβερνητικές προειδοποιήσεις και εντολές εκκένωσης.

Έγκλημα στο Πόρτο

Το έγκλημα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα των ανθρώπων που επισκέπτονται το Πόρτο. Όχι μόνο είναι το πρόβλημα που είναι πιο πιθανό να σας επηρεάσει ως τουρίστα, αλλά είναι επίσης αρκετά κοινό στην πόλη.

Το Πόρτο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Πορτογαλία. Η πορτογαλική κυβέρνηση δημοσιεύει μια ετήσια έκθεση για το έγκλημα που ονομάζεται RASI , η οποία περιλαμβάνει επίσης στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για το Πόρτο.

Η έκθεση ξεχωρίζει το Πόρτο ως ένα από τα hotspot για ορισμένα είδη εγκλημάτων, όπως η κλοπή μηχανοκίνητων οχημάτων, η κλοπή εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων και η κλοπή ΑΤΜ. Η πόλη έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Πορτογαλία.

Το 2022, η αστυνομία κατέγραψε 51.398 εγκληματικά περιστατικά στην πόλη, καθιστώντας την τη δεύτερη υψηλότερη καταγεγραμμένη εγκληματικότητα μετά τη Λισαβόνα.

Το έγκλημα στο Πόρτο αποτελεί περίπου το 15% του συνόλου των εγκλημάτων που καταγράφηκαν στην Πορτογαλία.

Η εγκληματικότητα αυξήθηκε το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 8,1%. Το Πόρτο έχει επίσης αρκετά υψηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας. Συνολικά καταγράφηκαν 2.100 βίαια εγκλήματα το 2022, που αποτελούν περίπου το 4% των συνολικών εγκλημάτων και αδικημάτων που καταγράφηκαν στο Πόρτο.

Αυτό είναι υψηλό για τα πορτογαλικά πρότυπα, αλλά σε πολλές άλλες πόλεις (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ), το βίαιο έγκλημα αποτελεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα κάνουν την πόλη να φαίνεται επικίνδυνη, αλλά υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις που πρέπει να θυμάστε. Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, επομένως είναι λογικό ότι θα έχει υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από τις αγροτικές περιοχές.

Οι πόλεις έχουν πιο συγκεντρωμένους πληθυσμούς και περιέχουν περισσότερους παράγοντες που αυξάνουν την εγκληματικότητα, όπως η παρουσία ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και διακινητών ναρκωτικών.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε τα είδη εγκλημάτων που συμβαίνουν. Τα περισσότερα εγκλήματα είναι μικρές παραβάσεις ή εγκλήματα που επηρεάζουν τους ντόπιους αντί για τους τουρίστες, όπως η ενδοοικογενειακή βία. Είναι επίσης σημαντικό να δούμε τι λένε οι κάτοικοι του Πόρτο.

Η Πόρτο βαθμολογείται με 29,14 στα 100  στον δείκτη εγκληματικότητας Numbeo, που είναι χαμηλή τιμή. Οι άνθρωποι αναφέρουν τη μεγαλύτερη ανησυχία για μικροεγκλήματα όπως η κατάχρηση ναρκωτικών, η κλοπή και η κλοπή από οχήματα.

Δεδομένου ότι το Numbeo συλλέγει δεδομένα εγκληματικότητας με βάση τις απαντήσεις σε έρευνες ανθρώπων που έζησαν ή επισκέφθηκαν το Πόρτο, δείχνει ότι οι άνθρωποι γενικά αισθάνονται ασφαλείς στην πόλη τους.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε όσο βρίσκεστε στο Πόρτο είναι η μικροκλοπή. Αν και τα ποσοστά εγκληματικότητας στο δρόμο δεν είναι τόσο άσχημα στο Πόρτο όσο σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, όπως η Βαρκελώνη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά περιστατικά πορτοφολάδων, αρπαγών τσαντών και απάτες.

Η κλοπή συμβαίνει συχνότερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τα τραμ του Πόρτο, γύρω από συγκοινωνιακούς κόμβους όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός São Bento και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως το Jardim do Morro, το Jardim da Cordoaira και η παραποτάμια γειτονιά του Ribeiro.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει σταθερά τα τιμαλφή σας καθώς εξερευνάτε την πόλη. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει συμβουλές για τη διατήρηση των τιμαλφών σας στην Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένου του Πόρτο.

Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε όλα τα τιμαλφή σας σε ένα μέρος. Βάλτε κάποια επιπλέον μετρητά σε μια ξεχωριστή τσέπη από το πορτοφόλι σας και αφήστε την ταυτότητά σας και επιπλέον χρήματα στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας (αντ’ αυτού να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας).

Αν μπορείτε, προσπαθήστε να συναναστραφείτε με τους ντόπιους. Αποφύγετε να αναβοσβήνουν πολλά μετρητά ή είδη πολυτελείας, καθώς οι περισσότεροι ντόπιοι τείνουν να δείχνουν πιο χαμηλών τόνων.

Εάν μπορείτε, αποφύγετε να φοράτε ογκώδη σακίδια πλάτης σε όλη την πόλη. Όχι μόνο σας κάνει να ξεφύγετε στην πόλη, αλλά τα σακίδια πλάτης ξετυλίγονται πιο εύκολα χωρίς να το προσέξετε από μια τσάντα χιαστί.

Το Πόρτο, όπως κάθε δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έχει επίσης το μερίδιο των τουριστικών απατών. Να είστε επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους που έρχονται κοντά σας στο δρόμο ζητώντας χρήματα ή προσφέρουν μια ειδική προσφορά, καθώς συχνά συνεργάζονται με πορτοφολάδες που θα προσπαθήσουν να σας ληστέψουν.

Όταν αγοράζετε εισιτήρια για μια εκδήλωση ή περιοδεία, να το κάνετε πάντα μέσω ενός επίσημου γραφείου ή ιστότοπου, όχι από κάποιον στο δρόμο, καθώς οι bootleggers είναι συνηθισμένοι. Τέλος, αν πάρετε ταξί, βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός σας ανάβει το μετρητή.

Ληστεία

Βίαια εγκλήματα συμβαίνουν στο Πόρτο. Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα που επηρεάζει τους τουρίστες τείνει να είναι η ληστεία. Οι περισσότερες ληστείες γίνονται τη νύχτα, οπότε φροντίστε να είστε προσεκτικοί με τις κινήσεις σας μετά το σκοτάδι.

Αποφύγετε περιοχές με κακό φωτισμό και σκοτεινά δρομάκια με λίγα άλλα άτομα τριγύρω. Εάν πρέπει να περάσετε από μια άγνωστη περιοχή, πάρτε ταξί αντί να περπατήσετε, ειδικά αν είστε μόνοι.

Οι ληστές στοχεύουν συχνά τις δημοφιλείς περιοχές νυχτερινής διασκέδασης, γι’ αυτό προσέξτε ιδιαίτερα όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια βραδινή έξοδο. Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ από ό,τι θα κάνατε όσο βρίσκεστε στο σπίτι, ώστε να μπορείτε να έχετε περισσότερο μυαλό για εσάς.

Αν σε ληστέψουν, μην αντισταθείς.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  προειδοποιεί στην ταξιδιωτική της οδηγία για την Πορτογαλία ότι οι τουρίστες έχουν δεχθεί επιθέσεις στο Πόρτο στο παρελθόν και συχνά αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ληστειών που πήγαν στραβά. Εστιάστε στο να απομακρυνθείτε με ασφάλεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραδώσετε τα τιμαλφή σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Υπάρχουν μερικά μέρη του Πόρτο που μπορεί να είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πρέπει να αποφεύγονται το σούρουπο και τη νύχτα.

Οι ντόπιοι προειδοποιούν τους τουρίστες να αποφεύγουν ορισμένες περιοχές μετά το σκοτάδι, όπως:

 • Η προκυμαία του ποταμού Douro
 • Η περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό São Bento
 • Τα πίσω σοκάκια του Ριμπέιρο
 • Πάρκα όπως το Jardim do Morro

Υπάρχουν μερικές επικίνδυνες γειτονιές στο Πόρτο, όπως η Bairro do Cerco και η Bairro do Aleixo, αλλά αυτές τείνουν να είναι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης και τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για να επισκεφθείτε το Πόρτο:

 • Μην αγοράζετε ναρκωτικά. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι πλανόδιοι έμποροι να πλησιάζουν τουρίστες στο δρόμο, προσφέροντας ναρκωτικά. Είναι μια κοινή παρανόηση ότι τα ναρκωτικά στην Πορτογαλία είναι νόμιμα. Δεν είναι νόμιμα, απλώς αποποινικοποιούνται, και μπορείτε ακόμα να έχετε πρόβλημα για να τα πάρετε. Επιπλέον, η αγορά ναρκωτικών από κάποιον που σας πλησιάζει είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας εξαπατήσουν, καθώς συνήθως πουλάνε αντικείμενα ντουλάπια μεταμφιεσμένα ως ναρκωτικά.
 • Μην μιλάτε ισπανικά. Οι άνθρωποι στο Πόρτο μιλούν πορτογαλικά. Αν και η γλώσσα είναι παρόμοια με τα ισπανικά, δεν είναι η ίδια και οι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν αν υποθέσετε ότι μιλούν ισπανικά.
 • Αποφύγετε την ενοικίαση αυτοκινήτου. Η κλοπή από οχήματα είναι πολύ συνηθισμένη στο Πόρτο και η έλλειψη αυτοκινήτου αποτρέπει εντελώς αυτό το έγκλημα. Επιπλέον, η οδήγηση στο κέντρο του Πόρτο είναι εξαιρετικά αγχωτική. Εάν ταξιδεύετε οδικώς στην υπόλοιπη Πορτογαλία, παραλάβετε το αυτοκίνητό σας μετά το ταξίδι σας στο Πόρτο ή παραδώστε το όταν φτάσετε.
 • Φέρτε στρώσεις και γερά παπούτσια για περπάτημα. Ο καιρός είναι μεταβλητός και οι δρόμοι είναι λοφώδεις και γεμάτοι με λιθόστρωτα.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι πριν επισκεφτούν το Πόρτο:

Είναι ασφαλές το Πόρτο να περπατάς τη νύχτα;

Το Πόρτο είναι ασφαλές να περπατήσετε μόνο σε ορισμένες κεντρικές, καλά φωτισμένες περιοχές. Ορισμένα σημεία της πόλης είναι επικίνδυνα μετά το σκοτάδι, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών τουριστικών προορισμών, γι’ αυτό κάντε την έρευνά σας πριν κάνετε μια βραδινή βόλτα.

Πόσο ασφαλές είναι το Πόρτο για τους τουρίστες;

Το Πόρτο είναι αρκετά ασφαλές για τους τουρίστες. Αν και συμβαίνουν μικροκλοπές και ληστείες, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι συνολικά χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Είναι το Πόρτο πιο ασφαλές από τη Λισαβόνα;

Το Πόρτο έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από τη Λισαβόνα. Είναι επίσης μια μικρότερη πόλη, οπότε είναι λογικό να αισθάνεται πιο ασφαλής.

Μπορείς να περπατήσεις μόνος σου το βράδυ στο Πόρτο;

Είναι καλύτερο να αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας το βράδυ στο Πόρτο, αν μπορείτε να το βοηθήσετε. Η εξαίρεση είναι αν γνωρίζετε καλά την περιοχή ή βρίσκεστε κάπου με πολλούς άλλους ανθρώπους τριγύρω.

Είναι πάρα πολλές οι τρεις μέρες στο Πόρτο;

Τρεις μέρες στο Πόρτο είναι ιδανικές για να πάρετε μια γεύση από το τι έχει να προσφέρει η πόλη. Η πόλη είναι μικρή αλλά έχει πολλά αξιοθέατα.

Είναι λοιπόν ασφαλές για επίσκεψη το Πόρτο;

Για να επισκεφθείτε με ασφάλεια το Πόρτο, θα χρειαστεί να κρατήσετε προσεκτικά τα τιμαλφή σας και υπάρχουν σημεία της πόλης που δεν είναι ασφαλή μετά το σκοτάδι. Ωστόσο, είναι μια ασφαλής πόλη για επίσκεψη συνολικά, ειδικά όταν τη συγκρίνετε με πόλεις σε άλλες χώρες.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει το Πόρτο. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

>> Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe στο Viber <<

Διαβάστε επίσης:Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για επίσκεψη

Mήνα του μέλιτος, Οι καλύτεροι φτηνοί ευρωπαϊκοί προορισμοί

καλύτερα σημεία για σέρφινγκ στην Πορτογαλία

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια