Είναι η Νάξος ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Το ελληνικό νησί της Νάξου είναι πραγματικά ένα ξεχωριστό μέρος για να πάτε διακοπές. Το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, με τον αριθμό των τουριστών να αυξάνεται εκθετικά κάθε χρόνο .

Η ομορφιά της Νάξου είναι ότι το νησί είναι αρκετά μεγάλο για να έχει κάτι για όλους. Οι αλήτες της παραλίας μπορούν να απολαύσουν τις ανέσεις του Αγίου Γεωργίου ή απομακρυσμένων παραλιών όπως η Μουτσούνα.

Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να εξερευνήσουν το τραχύ εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της πεζοπορίας στο όρος Zas. Υπάρχουν πολλά αρχαία ερείπια όπως ο αρχαίος ναός της Δήμητρας και μεσαιωνικά κάστρα για να απασχολήσουν τους λάτρεις της ιστορίας.

Υπάρχουν κλαμπ για τους λάτρεις των πάρτι, αλλά δεν είναι τόσο δυνατά ώστε να ενοχλούν τις πολλές οικογένειες στις διακοπές.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με φόντο έναν όμορφο καιρό, μια υπέροχη γαλάζια θάλασσα και έναν χαλαρό μεσογειακό τρόπο ζωής που δίνει προτεραιότητα στα ωραία πράγματα στη ζωή, όπως η νόστιμη κουζίνα.

Όμως, ενώ μπορεί να φαίνεται τέλειο, η αντίληψη και η πραγματικότητα δεν αναμειγνύονται πάντα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πραγματικότητα της επίσκεψης στη Νάξο, ειδικά τις προκλήσεις ασφάλειας, συνεχίστε να διαβάζετε αυτόν τον αναλυτικό ταξιδιωτικό οδηγό.

Διαβάστε επίσης: Πού να μείνετε στη Νάξο

Είναι η Νάξος ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Ναι, η Νάξος είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε! Η χαλαρή ατμόσφαιρα και η στενή κοινότητα του νησιού σημαίνουν ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τείνουν να αισθάνονται ασφαλείς εκεί.

Μικρό έγκλημα μπορεί να συμβεί, ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλα πλήθη τουριστών, αλλά το ποσοστό εγκληματικότητας συνολικά είναι αρκετά χαμηλό.

Βοηθά το γεγονός ότι η Νάξος βρίσκεται στην Ελλάδα, μια χώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι ασφαλής. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής όταν προετοιμάζει ταξιδιωτικές συμβουλές για τους πολίτες τους που πηγαίνουν στο εξωτερικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν την Ελλάδα σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου 1 , απλώς λέγοντας στους ανθρώπους να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις όπως θα έκαναν όταν ταξιδεύουν στην επόμενη πόλη.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα που αναφέρουν χώρες όπως η Αυστραλία στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Ελλάδα αφορούν μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα ή πιο πολυπληθείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος.

Η Νάξος είναι απλώς πολύ μικρή και νυσταγμένη για να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως εμφύλιες αναταραχές ή τρομοκρατία. Το έγκλημα είναι ένα από τα μόνα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε, και ακόμη και το ποσοστό εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλό.

Τα περισσότερα εγκληματικά περιστατικά είναι μικρού χαρακτήρα, όπως:

  • Πορτοφολάδες
  • Κλοπή αφύλακτων αντικειμένων
  • Αρπαγή τσάντας
  • Διαρρήξεις (διαμονή και όχημα)
  • Ποτό αιχμηρό
  • Αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά

Αυτά τα περιστατικά μπορεί να συμβούν όλα στη Νάξο, αλλά η συχνότητά τους είναι συνήθως ελάχιστη. Αν και θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, δεν χρειάζεται να αφήσετε την ανησυχία για το έγκλημα να επηρεάσει τις διακοπές σας.

Η Νάξος κινδυνεύει επίσης από ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη τη Μεσόγειο. Τα ελληνικά καλοκαίρια είναι διαβόητα ζεστά και άνυδρα. Οι επισκέπτες μπορεί μερικές φορές να πάθουν ηλιακά εγκαύματα ή θερμοπληξία αν δεν είναι προσεκτικοί.

Είναι καλό να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ντόπιων – πίνετε άφθονο νερό και κάντε ένα διάλειμμα το μεσημέρι από την εξερεύνηση αντί να περπατάτε στον ήλιο. Τα ζεστά καλοκαίρια έρχονται με έναν πιο σοβαρό κίνδυνο από ένα ενοχλητικό ηλιακό έγκαυμα: τις πυρκαγιές.

Η εποχή των πυρκαγιών τα περισσότερα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι αρκετά έντονη και ήταν ιδιαίτερα καταστροφική το καλοκαίρι του 2023 , επηρεάζοντας πολλά νησιά καθώς και την ηπειρωτική χώρα.

Όπου κι αν πάτε στην Ελλάδα, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε έγκαιρα την πρόγνωση του καιρού και να ακολουθείτε τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να γνωρίζετε εάν χρειάζεται να εκκενώσετε.

Η Νάξος αντιμετώπισε ορισμένες πυρκαγιές τον Ιούλιο του 2023 , αλλά οι πυρκαγιές ήταν μικρότερες και περιορίστηκαν σε περιοχές με βούρτσες της ενδοχώρας μακριά από ανθρώπους. Έχει επίσης πιο υγρό κλίμα από τα περισσότερα άλλα ελληνικά νησιά, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ευάλωτο στις πυρκαγιές.

Έγκλημα στη Νάξο

Το έγκλημα είναι ίσως το κύριο μέλημά σας όταν προετοιμάζεστε για το ταξίδι σας στη Νάξο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλό, αλλά επειδή απλά δεν υπάρχουν άλλες προκλήσεις ασφάλειας στο νησί.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς ακριβείς στατιστικές εγκληματικότητας στην αγγλική γλώσσα. Το Numbeo, το οποίο δημιουργεί τον δείκτη εγκληματικότητας συλλέγοντας απαντήσεις σε έρευνες, αναφέρει ότι η Νάξος βαθμολογείται με 0 στα 100  στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι πολύ χαμηλή βαθμολογία.

Ο ιστότοπος περιλαμβάνει την προειδοποίηση ότι δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει αρκετές απαντήσεις ώστε η Νάξος να παρέχει μια ακριβή εικόνα της εγκληματικότητας στο νησί, αλλά είναι σαφές ότι το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό.

Οι άνθρωποι αναφέρουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με μικρά εγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως κλοπές από οχήματα, διαρρήξεις, κλοπές και κατάχρηση ναρκωτικών.

Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά δεδομένου ότι το ποσοστό εγκληματικότητας ήταν εξαρχής χαμηλό, ακόμα κι αν το ποσοστό εγκληματικότητας αυξηθεί, δεν θα είναι πολύ. Περιστασιακά υπάρχουν ειδήσεις σχετικά με την αστυνομία που συλλαμβάνει άτομα για εγκλήματα ναρκωτικών , αλλά αυτό είναι επίσης αρκετά σπάνιο.

Η Νάξος είναι πολύ ασφαλής ακόμη και για τα ελληνικά πρότυπα. Έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.

Το Numbeo παρέχει μια παράπλευρη σύγκριση με άλλα νησιά όπως η Κρήτη, η οποία δείχνει ότι η Νάξος λαμβάνει πολύ καλύτερες βαθμολογίες σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις σε σύγκριση με άλλα νησιά.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η Νάξος είναι τόσο σχετικά ασφαλής. Το ένα είναι ο σχετικά μικρός πληθυσμός του νησιού. Το νησί έχει μόνο περίπου 19.000 κατοίκους και η μεγαλύτερη πόλη έχει λιγότερους από 8.000 κατοίκους, με τους υπόλοιπους να ζουν σε διάσπαρτα χωριά.

Αυτό σημαίνει ότι η κοινότητα στο νησί είναι πολύ δεμένη, με τους περισσότερους να γνωρίζονται μεταξύ τους. Σε ένα τόσο μικρό περιβάλλον, είναι δύσκολο να ξεφύγεις από εγκληματικές δραστηριότητες!

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Νάξος είναι τόσο ασφαλής είναι η φύση του τουρισμού της. Εντός της Ελλάδας, η Νάξος έχει τη φήμη του βιώσιμου τουρισμού.

Αν και δέχεται πολλούς επισκέπτες, δεν δέχεται την πλημμύρα επιβατών κρουαζιερόπλοιων που κάνουν άλλα νησιά της Σαντορίνης, επειδή το λιμάνι της δεν είναι εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια. Τα μικρότερα πλήθη σημαίνουν ότι υπάρχει λιγότερη κάλυψη και κίνητρο για τους κλέφτες να έρθουν στο νησί.

Η Νάξος προσελκύει επίσης περισσότερους χαλαρούς επισκέπτες και προσφέρει πιο βιώσιμες διακοπές αντί για τα πάρτι στα οποία στοιχηματίζουν τη φήμη τους νησιά όπως η Σαντορίνη, η Ίος και η Μύκονος.

Καλώς ή κακώς, τα κομματικά νησιά τείνουν επίσης να προσελκύουν το οργανωμένο έγκλημα, καθώς οι αγορές ακινήτων και διακίνησης ναρκωτικών είναι ελκυστικές για τις ομάδες της μαφίας. Η Νάξος δεν έχει κανένα από αυτά τα θέλγητρα, επομένως το ποσοστό εγκληματικότητας είναι επίσης χαμηλότερο.

Μικροκλοπή

leoks/Shutterstock

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα στη Νάξο, όταν συμβαίνει το έγκλημα, είναι η μικροκλοπή. Οι πιο συνηθισμένες μορφές μικροκλοπής είναι ο πορτοφολάδες και η κλοπή αντικειμένων χωρίς επίβλεψη, αν και μπορεί επίσης να συμβεί αρπαγή τσάντας και διάρρηξη.

Οι περισσότερες κλοπές στη Νάξο είναι κλοπές ευκαιριών.

Δεν θα συναντήσετε τους εξασκημένους πορτοφολάδες για τους οποίους  προειδοποιούν χώρες όπως ο Καναδάς στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Ελλάδα, αλλά μπορεί να συναντήσετε κάποιον που εκμεταλλεύεται μια στιγμή απόσπασης της προσοχής για να φύγει με τα τιμαλφή σας.

Η πρόληψη της κλοπής στη Νάξο είναι αρκετά εύκολη καθώς δεν αφήνετε τα αντικείμενά σας χωρίς επίβλεψη, καθώς οι περισσότερες κλοπές συμβαίνουν όταν ένα άτομο αποσπάται η προσοχή του και έχασε τα μάτια του τηλεφώνου ή του πορτοφολιού του.

Όταν βρίσκεστε στην παραλία, μην αφήνετε τα τιμαλφή σας σε κοινή θέα. Είτε αφήστε τα περισσότερα από τα τιμαλφή σας στο κατάλυμά σας, αφήστε κάποιον να μείνει πίσω για να παρακολουθεί τις τσάντες σας ενώ η υπόλοιπη ομάδα κολυμπάει ή να σκεπάσει τις τσάντες σας με μια πετσέτα ενώ κολυμπάτε.

Ένας κλέφτης δεν θα ψαχουλέψει τις τσάντες σας, καθώς αυτό προσελκύει πάρα πολύ την προσοχή. Οι δρόμοι της Χώρας της Νάξου μπορεί μερικές φορές να γεμίζουν κόσμο, γι’ αυτό λάβετε προφυλάξεις για να αποφύγετε πορτοφολάδες.

Βάλτε τα τιμαλφή σας σε μια μπροστινή τσέπη ή σε μια τσάντα με φερμουάρ, αντί για ένα μέρος με εύκολη πρόσβαση για μια πορτοφόλια, όπως μια πίσω τσέπη.

Φυσικά, αν δεν το έχετε μαζί σας, τότε δεν μπορεί να κλαπεί καθόλου. Προσπαθήστε να πάρετε μόνο ό,τι χρειάζεστε για την ημέρα και αφήστε τα υπόλοιπα τιμαλφή σας κλειδωμένα με ασφάλεια στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας.

Αν και το έγκλημα του δρόμου συμβαίνει στη Νάξο, δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Εδώ είναι πολύ πιο σπάνιο από ό,τι σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Εφόσον δεν είστε εντελώς άτυχοι (ή απρόσεκτοι), πιθανότατα θα αποφύγετε αυτό το πρόβλημα ενώ βρίσκεστε στην πόλη.

Τουριστικές απάτες

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νάξου είναι ανοιχτοί και φιλικοί στο να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε μέρος όπου μεγάλο μέρος της οικονομίας επικεντρώνεται στον τουρισμό, θα συναντήσετε κάποιους ανθρώπους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους τουρίστες και να τους εξαπατήσουν.

Μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες για τις οποίες προειδοποιούν οι άνθρωποι στα φόρουμ ταξιδιωτών είναι οι απάτες με ενοικίαση ATV και μοτοσικλετών. Αυτοί είναι και οι δύο συνηθισμένοι τρόποι για να μετακινηθείτε στη Νάξο, καθώς το νησί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χρειαστεί ένα όχημα για εξερεύνηση.

Οι εταιρείες ενοικίασης απάτης θα νοικιάζουν στους τουρίστες ελαττωματικά οχήματα και στη συνέχεια θα τους αναγκάσουν να πληρώσουν για ζημιές όταν τα επιστρέψουν, ισχυριζόμενοι ότι τυχόν φθορά είναι λάθος του τουρίστα.

Μόλις κατανοήσετε αυτήν την πρακτική, είναι αρκετά εύκολο να διαχωρίσετε τους απατεώνες από τις νόμιμες εταιρείες ενοικίασης. Οι εταιρείες απάτης τείνουν να χρησιμοποιούν επιθετικές πρακτικές για να κάνουν τους τουρίστες να νοικιάζουν από αυτές, όπως καταστήματα που βρίσκονται μπροστά από τα γραφεία τους.

Όσο περισσότερο φαίνεται ότι κάποιος σκοπεύει να αποκτήσει την επιχείρησή σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είναι αξιόπιστος. Πάντα να βγάζετε φωτογραφίες των οχημάτων που νοικιάζετε και αν σας φαίνεται σκονισμένο ή κατεστραμμένο, μην υπογράφετε συμβόλαια.

Μια άλλη κοινή απάτη είναι ο «τουριστικός φόρος». Ελέγχετε πάντα τις τιμές στα μενού πριν μπείτε σε ένα μέρος. Ορισμένα εστιατόρια και καφετέριες θα χρεώνουν υπερβολικές τιμές, γνωρίζοντας ότι οι τουρίστες δεν ξέρουν τι να περιμένουν.

Ερευνήστε τη μέση τιμή ενός γεύματος ή ποτού πριν πάτε και αποφύγετε μέρη που είναι πολύ πιο ακριβά καθώς πιθανότατα προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν.

Αποφυγή κακών περιοχών

Δεν υπάρχουν περιοχές της Νάξου που να είναι τόσο επικίνδυνες που πρέπει να τις αποφύγετε εντελώς. Το νησί συνολικά είναι αρκετά ασφαλές.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Anie Wei/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφάλειας για τη Νάξο:

  • Κλειδώστε τις πόρτες των δωματίων του ξενοδοχείου σας και κλείστε τα παράθυρά σας. Οι διαρρήξεις δεν είναι συνηθισμένες, αλλά συμβαίνουν. Οι διαρρήξεις συνήθως δεν είναι «διαρρήξεις» αλλά «βόλτες» καθώς οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την απροσεξία των τουριστών. Βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τη διαμονή σας και τα τιμαλφή σας!
  • Να είστε προσεκτικοί στα μπαρ και στα κλαμπ. Η Νάξος δεν έχει τρελό πάρτι, αλλά θα πρέπει να λάβετε βασικές προφυλάξεις αν αποφασίσετε να βγείτε το βράδυ. Προσέξτε τα ποτά σας και βεβαιωθείτε ότι μένετε με την ομάδα σας. Ποτέ μην δέχεστε ποτά ή βόλτες από αγνώστους.
  • Λάβετε προφυλάξεις κατά την πεζοπορία. Πάρτε αρκετό φαγητό ή νερό για να σας κρατήσει κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Βεβαιωθείτε ότι κάποιος ξέρει πάντα πού πηγαίνετε. Μπορεί η Νάξος να μην έχει εξαιρετικά κακοτράχαλα βουνά, ωστόσο αξίζει να λαμβάνετε προφυλάξεις πριν από κάθε φυσική εξόρμηση.
  • Προσοχή στους δρόμους. Δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, ειδικά μακριά από τις κύριες πόλεις, και τείνουν να είναι στενά και ελικοειδή. Οι Έλληνες οδηγοί έχουν επίσης χαλαρή σχέση με τους κανόνες στην καλύτερη περίπτωση.

Συχνές Ερωτήσεις

vivooo/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές άλλες ερωτήσεις που έχουν κάνει άλλοι άνθρωποι πριν επισκεφτούν τη Νάξο στο παρελθόν:

Είναι η Νάξος ασφαλής για περπάτημα τη νύχτα;

Ναι, η Νάξος είναι γενικά ασφαλής για εξερεύνηση ακόμα και τη νύχτα. Τούτου λεχθέντος, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς περπατώντας οπουδήποτε τη νύχτα, αποφύγετε να το κάνετε.

Πόσο ασφαλής είναι η Νάξος, Ελλάδα;

Η Νάξος, η Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ ασφαλής. Τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά είναι αρκετά ασφαλή και έχουν χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, και η Νάξος είναι από τα ασφαλέστερα.

Γιατί είναι τόσο φθηνή η Νάξος;

Η Νάξος είναι ένα από τα πιο οικονομικά ελληνικά νησιά και υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Δεδομένου ότι το νησί είναι μεγαλύτερο, δεν εξαρτάται τόσο από τις εισαγωγές όσο άλλα νησιά. Η Νάξος δεν έχει καταληφθεί από τους τουρίστες όπως τα άλλα νησιά, γεγονός που κρατά τις τιμές πιο προσιτές.

Αξίζει τον κόπο να πάτε στη Νάξο;

Η Νάξος αξίζει μια επίσκεψη. Έχει μερικά από τα πιο όμορφα τοπία στα ελληνικά νησιά. Επιπλέον, προσφέρει μια πιο αυθεντική ελληνική νησιωτική εμπειρία από γειτονικά νησιά όπως η Σαντορίνη.

Πόσες μέρες στη Νάξο είναι αρκετές;

Τρεις με πέντε μέρες είναι αρκετές για να μείνετε στη Νάξο. Αυτό σας δίνει αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε το μεγάλο νησί, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να βαρεθείτε τον χαλαρό ρυθμό της ζωής.

Λοιπόν, είναι η Νάξος ασφαλής για επίσκεψη;

Η Νάξος είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στην Ελλάδα! Εφόσον λαμβάνετε τις ελάχιστες προφυλάξεις για να ασφαλίσετε τα τιμαλφή σας, μπορείτε να ξαπλώσετε και να χαλαρώσετε εντελώς χωρίς να ανησυχείτε για οτιδήποτε επικίνδυνο συμβεί.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Νάξος. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης:

καλύτερα ελληνικά νησιά για πάρτι για να επισκεφτείτε

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ελλάδα

καλύτερα ελληνικά νησιά για πάρτι για να επισκεφτείτε

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια