San Francisco

Ένας οδηγός για αρχάριους στο Σαν Φρανσίσκο

Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι όσοι ζουν στην Καλιφόρνια ζουν σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Λοιπόν, το Σαν Φρανσίσκο είναι μια αληθινή απόδειξη για αυτό. Η πόλη δεν μοιάζει με καμία άλλη, διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Καλιφόρνια, ιστορία τόσο διαφορετική όσο η ίδια η χώρα, όμορφη βικτοριανή και γεωργιανή αρχιτεκτονική και μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας.

Αλλά αυτή η εμβληματική πόλη της Καλιφόρνια δεν είναι μόνο λιακάδα και τριαντάφυλλα. Πάρτε για παράδειγμα τον ομιχλώδη ουρανό, τον παγωμένο άνεμο, τα οικονομικά ζητήματα και τις υπέρογκες τιμές, και έχουμε μια από τις πιο περίπλοκες αλλά συναρπαστικές πόλεις στην Αμερική.

Είχα την τύχη να αποκαλώ την πόλη σπίτι εδώ και μερικά χρόνια και έκτοτε έμαθα πολλά για τις λεπτομέρειες του Σαν Φρανσίσκο. Εδώ είναι μερικά πράγματα που κάθε επισκέπτης για πρώτη φορά πρέπει να γνωρίζει πριν φτάσει στο City by the Bay.

Σαν Φρανσίσκο :Οι καλύτερες γειτονιές για την επίσκεψή σας

Τα 5 καλύτερα ξενοδοχεία στο Σαν Φρανσίσκο

Είναι το Σαν Φρανσίσκο, όχι το Σαν Φραν ή το SFO

Ακόμα κι αν δεν το έχετε επισκεφτεί ποτέ πριν, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αποκαλέστε την πόλη με το πλήρες και υπέροχο όνομά της, Σαν Φρανσίσκο. Για κάποιο λόγο, στους τουρίστες αρέσει να ονομάζουν την πόλη Σαν Φραν ή ακόμα και Φρίσκο, και οι ντόπιοι δεν είναι θαυμαστές. Κάποιοι κάνουν ακόμη και το λάθος να αποκαλούν την πόλη SFO, τη συντομογραφία του διεθνούς αεροδρομίου.

Το SF είναι μια καλή συντομογραφία σε γραπτή μορφή. Στην πραγματικότητα, το να αποκαλούμε το Σαν Φρανσίσκο «The City» είναι ένας δημοφιλής όρος όταν το συγκρίνουμε με το «The Bay Area» για να περιγράψουμε τις γύρω πόλεις και τα προάστια.

Το Σαν Φρανσίσκο θα μπορούσε να έχει τη δική του γλώσσα

Market Street

Για να οικοδομήσουμε σε αυτό που δεν πρέπει να αποκαλούμε την πόλη, το Σαν Φρανσίσκο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τη δική του γλώσσα. Μετά από μερικές εβδομάδες στην πόλη, θα πιάσετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί το «hella» για να σημαίνει οτιδήποτε σε αφθονία, το «dank» για να σημαίνει «πραγματικά καλό» και το μπερδεμένο «yeah na» για να σημαίνει «όχι».

Όταν ακούς περαστικούς να μιλούν για το Muni, μιλούν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Δημοτικού Σιδηροδρόμου που λειτουργεί λεωφορεία και τραμ σε όλη την πόλη. Το BART, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο σύστημα τρένων πόλης-περιοχής που συνδέει το Σαν Φρανσίσκο με το Πάλο Άλτο, το αεροδρόμιο και το Όκλαντ.

Προετοιμαστείτε για κάθε καιρό

Ο καιρός του Σαν Φρανσίσκο μπορεί να είναι απρόβλεπτος στην καλύτερη περίπτωση και αφιλόξενος στη χειρότερη. Λόγω της θέσης της κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού, η πόλη βιώνει ένα κύμα ομίχλης και δροσερό καιρό, που είναι ιδιαίτερα κρύο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ομίχλη εδώ έχει ακόμη και όνομα. Ονομάζεται τοπικά Karl the Fog (έχει ακόμη και λογαριασμό στο Instagram), ο ομιχλώδης καιρός όχι μόνο βλάπτει την όμορφη θέα για την οποία είναι γνωστή η πόλη, αλλά επίσης φέρνει μια χειμωνιάτικη ψύχρα που μπορεί να αποφευχθεί μόνο με ένα χοντρό τζάκετ Patagonia – υπάρχει ένας καλός λόγος. Τα σακάκια είναι τόσο δημοφιλή στην πόλη.

Μεταξύ των εποχών, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για επίσκεψη. Ενώ ο καιρός στο εσωτερικό του ωκεανού είναι συνήθως ήπιος και ηλιόλουστος, εξακολουθεί να είναι συνήθως κρύος και φυσάει κατά μήκος της ακτογραμμής.

Επαγγελματική συμβουλή: Ελέγχετε καθημερινά τον καιρό σε διάφορες εφαρμογές καιρού και ντυθείτε πάντα σε στρώσεις. Τα ρέοντα φορέματα συνήθως δεν είναι καλή ιδέα.

Το Bay Bridge δεν είναι η Golden Gate Bridge

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί επισκέπτες για πρώτη φορά είναι να μπερδεύουν τη γέφυρα Golden Gate με τη Γέφυρα Bay. Είναι αλήθεια; Πολλοί δεν θα επισκεφθούν αυτήν την πόλη χωρίς τη γέφυρα Golden Gate στη λίστα τους, αλλά υπάρχει μια άλλη – τολμώ να πω, εξίσου εντυπωσιακή – γέφυρα στην πόλη.

Ενώ η εμβληματική κόκκινη κρεμαστή γέφυρα (The Golden Gate Bridge) συνδέει το βόρειο τμήμα της πόλης στο Presidio με το Mill Valley στο σημείο συνάντησης μεταξύ του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και του Ειρηνικού Ωκεανού, το Bay Bridge συνδέει το ανατολικό τμήμα του κέντρου της πόλης με το Oakland και το Emeryville, διασχίζοντας τον ίδιο τον κόλπο.

Επαγγελματική συμβουλή: Αν και μπορεί να τραβήξει λιγότερη προσοχή, μην υποτιμάτε τη γέφυρα του κόλπου. Αυτό το εκπληκτικό θαύμα διασχίζει το νησί Yerba Buena και είναι μια από τις πιο εκπληκτικές γέφυρες αυτοκινήτων στη χώρα.

Γύρω από το Σαν Φρανσίσκο

Η πόλη είναι τόσο λοφώδης που ορισμένα πεζοδρόμια είναι σκάλες και τα αυτοκίνητα τιμωρούνται επειδή δεν παρκάρουν στη σωστή γωνία. Ενώ ορισμένες γειτονιές (όπως η Mission, The Filmore και The Sunset) είναι σχετικά επίπεδες και προσβάσιμες για περπάτημα, δεν θεωρείται η πιο φιλική προς το περπάτημα πόλη.

Ευτυχώς, η μεταφορά το αναπληρώνει. Η πόλη διαθέτει λεωφορεία, τραμ και τρένα (που διαχειρίζεται η Muni) που συνδέουν τις γειτονιές. Ο καλύτερος τρόπος για να πληρώσετε για ταξίδια είναι με μια κάρτα Clipper, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στο smartphone σας και να την χρησιμοποιήσετε για την πληρωμή του Muni. Ένα μόνο ταξίδι κοστίζει 2,50 $ και διαρκεί 90 λεπτά, ανεξάρτητα από το πόσα λεωφορεία θα πάρετε. Δεν υπάρχουν ζώνες.

Το σύστημα BART (Bay Area Rapid Transit) συνδέει την πόλη με το Όκλαντ, το Πάλο Άλτο και το Σαν Χοσέ. Είναι λίγο πιο ακριβό ανάλογα με το πόσο μακριά θα ταξιδέψετε. Για παράδειγμα, ένα BART από το κέντρο της πόλης στο SFO κοστίζει 10,55 $ και δεν περιλαμβάνει το εισιτήριό σας Muni.

Το Bay Wheels (μια υπηρεσία ηλεκτρικών ποδηλάτων που προσφέρεται από τη Lyft) είναι επίσης ένας δημοφιλής τρόπος για να μετακινηθείτε στην πόλη. Φυσικά, υπάρχουν πολλά Lyfts και Ubers για περιπέτειες αργά τη νύχτα. Heck, Waymo είναι μια νέα εφαρμογή rideshare που θα σας κάνει να ταξιδεύετε στους δρόμους με ένα αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο!

Επωφεληθείτε από τις δωρεάν εκδηλώσεις

Το να αποκαλέσουμε αυτήν την πόλη ως μια από τις πιο ακριβές πόλεις στις ΗΠΑ θα ήταν λιγότερη υπερβολή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τεντώσετε το πορτοφόλι σας είναι να παρακολουθείτε δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Μερικά από τα αγαπημένα μου περιλαμβάνουν μια πασχαλινή εκδήλωση φιλική προς την LGBQTIA+ στο Dolores Park, δωρεάν μουσικές συναυλίες στο Golden Gate Park και μηνιαίες δωρεάν ημέρες μουσείων σε μερικά από τα καλύτερα μουσεία της πόλης, όπως το MoMA, το The Conservatory of Flowers και το Μουσείο De Young.

Η πόλη είναι επίσης γνωστή για τις πολιτιστικές της παρελάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, της Ιαπωνικής και Κινεζικής Πρωτοχρονιάς και του Cinco de Mayo.

Επαγγελματική συμβουλή: Ελέγξτε τα πιο πρόσφατα προγράμματα για δωρεάν εκδηλώσεις στο Instagram του Secret San Francisco.

Τουριστικές παγίδες εναντίον αξιοθέατων που αξίζουν

Όπως κάθε πόλη, υπάρχουν μερικά μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε μία και μόνο μία φορά. Για μένα, αυτά περιλαμβάνουν την προκυμαία, το Quay 49 και το Αλκατράζ. Από την άλλη πλευρά, δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα όπως η γέφυρα Golden Gate, οι ζωγραφισμένες κυρίες, η γειτονιά Haight Ashbury και το Golden Gate Park αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο. Παρόλο που μπορεί να είναι τουριστικά, δεν είναι έτοιμα ή υπερπληθυσμένα για αυτό.

Το Σαν Φρανσίσκο είναι μια ενεργή πόλη

Η πόλη είναι τόσο ενεργή όσο έρχονται. Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να εντοπίσετε ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο στην πόλη, σε διαδρομές εκτός δρόμου, να τρέχουν μέσα από πάρκα, να περπατούν σκυλιά, ακόμα και να κολυμπούν στον κόλπο.

Κάνω κράτηση

Η πόλη μπορεί να είναι απασχολημένη. Ακόμη και τα πιο αυθαίρετα βράδια, έχω βρεθεί να μετανιώνω για τις τάσεις μου της τελευταίας στιγμής και να χάνω μερικά υπέροχα γεύματα στο εστιατόριο. Μην κάνετε το ίδιο λάθος όπως έκανα εγώ και κάντε κράτηση σε εστιατόρια εκ των προτέρων χρησιμοποιώντας το Resy. Τα περισσότερα δεν απαιτούν κατάθεση.

Τα αυτοκίνητα μπορούν να οδηγήσουν μόνα τους

Αυτοκίνητο που κινείται χωρίς οδηγό; Δεν τρελαίνεσαι. τα αυτοκίνητα μπορούν να οδηγήσουν μόνα τους εδώ. Εξάλλου, το Σαν Φρανσίσκο είναι μέρος της Silicon Valley και πολλά από τα πρώτα αυτοοδηγούμενα οχήματα δοκιμάζονται στην πόλη λόγω του εύκολου στην πλοήγηση σχηματισμού του πλέγματος.

Που να μείνω

Κάντε την έρευνά σας όταν κάνετε κράτηση διαμονής. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που θα θέλετε να αποφύγετε εντελώς για λόγους ασφαλείας και υγιεινής. Για παράδειγμα, οι περιοχές Tenderloin και Market Street ήταν κάποτε ακμάζουσες γειτονιές, αλλά τώρα μπορούν να είναι ανασφαλείς μετά το σκοτάδι.

Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνουν τόσοι πολλοί τουρίστες και μείνετε ακριβώς στην καρδιά της πόλης. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να μείνετε πιο έξω σε γειτονιές όπως το The Marina, το Pac Heights, το Nob Hill, ακόμα και μέχρι το The Filmore, το The Mission και το Haight Ashbury.

Συμβουλεύω όλους τους πολιτιστικούς γύπες να κατευθυνθούν προς την Chinatown, η οποία είναι η παλαιότερη Chinatown στις ΗΠΑ. Οι λάτρεις της ιστορίας μπορεί να απολαύσουν το χίπικο κέντρο του Haight Ashbury. Μία από τις αγαπημένες μου περιοχές, το Κάστρο, είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τους συμμάχους LGBTQIA+.

Μάθετε λίγο ιστορία

Από το Gold Rush της δεκαετίας του 1850 έως το Καλοκαίρι της Αγάπης της δεκαετίας του 1960, η πόλη ξεχειλίζει από ιστορία. Ένας τρόπος για να κάνετε τα εγκόσμια πιο συναρπαστικά είναι μαθαίνοντας λίγο για τις πιο διάσημες γειτονιές και αξιοθέατα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να συγκρίνεις την πόλη σήμερα με ιστορικές φωτογραφίες της στην εποχή της ακμής της.

Εξερευνήστε τη γύρω περιοχή του Ειρηνικού

Η κύρια συμβουλή μου είναι να μην αγνοήσετε τις γύρω πόλεις και γειτονιές της περιοχής του κόλπου. Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από τη Γέφυρα του Μπέι ή τη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, θα βρείτε απίστευτα βουνά και πεζοπορίες, παραλίες, παραθαλάσσιους κολπίσκους και πανεπιστημιακές πόλεις όπως το Μπέρκλεϊ και το Στάνφορντ.

Οι αγαπημένες μου πεζοπορίες είναι ακριβώς πάνω από τη γέφυρα στο Marin Headlands. Ακολουθήστε το μονοπάτι Dipsy ή κατευθυνθείτε προς τον Φάρο Point Bonita για εμβληματική θέα στη γέφυρα. Ακόμη και ως ντόπιος, αυτές οι απόψεις δεν παλιώνουν. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε το τρένο Amtrak από το Emeryville και να εξερευνήσετε την πολιτεία με το τρένο.

Επαγγελματική συμβουλή: Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μια εξαιρετική ιδέα για ημερήσιες εκδρομές. Απλώς σημειώστε ότι η διέλευση και των δύο γεφυρών προς το Σαν Φρανσίσκο κοστίζει 7 $ ανά όχημα (η έξοδος είναι δωρεάν). Για να αποφύγετε τα διόδια, κατευθυνθείτε νότια κατά μήκος της εθνικής οδού 1 στην Pacifica, στο Half Moon Bay και προς τη Santa Cruz – ένα άλλο παράκτιο καταφύγιο μόλις μιάμιση ώρα μακριά.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια