35 Ενδιαφέρον γεγονότα για το Ομάν

Περιεχόμενα

Το μαργαριτάρι της Αραβίας, το Ομάν είναι μια μικρή χώρα που βρίσκεται στα νότια της Μέσης Ανατολής. Περιτριγυρισμένο από θάλασσες από πολλές πλευρές και καλυμμένο τόσο σε έρημο όσο και σε πανύψηλες κορυφές, είναι γνωστό για την πλούσια ιστορία και τα εκπληκτικά τοπία του. Το Ομάν είναι διάσημο ως ένας προϊστορικός ανθρώπινος οικισμός και αν επισκέπτεστε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πρώτα μερικά στοιχεία για το Ομάν.

Το Ομάν φιλοξενεί επίσης μια αφθονία κουλτούρας για να ανακαλύψετε, από φαγητό μέχρι μουσική, αθλήματα και τέχνη. Εδώ είναι μερικά διασκεδαστικά γεγονότα για το Ομάν που μπορεί να μην έχετε ξανακούσει! 


Ενδιαφέροντα γεγονότα για το Ομάν


Το Ομάν είναι το παλαιότερο ανεξάρτητο κράτος στον αραβικό κόσμο

Η κυρίαρχη δυναστεία του Ομάν χρονολογείται από το 1794, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα ανεξάρτητα κράτη στον αραβικό κόσμο. Παλαιότερα ήταν μια θαλάσσια αυτοκρατορία. Απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την Πορτογαλία το 1650, μια γιορτή που γιορτάζεται μέχρι και σήμερα. 

“Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

Ημερήσιες εκδρομές από το Ντουμπάι


Το Ομάν έχει τη μακροβιότερη βασιλική οικογένεια στη Μέση Ανατολή

Η οικογένεια Omani Al Said κυβέρνησε το Ομάν από το 1794 έως το 1970. Είναι μια από τις μακροβιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο. Στη συνέχεια ανέλαβε ο σουλτάνος ​​Qaboos Bin. Υπήρξε επίσης μακροχρόνιος ηγεμόνας, που εγκατέλειψε τον θρόνο μόλις πέθανε το 2020. Ο προκάτοχός του ήταν ξάδερφός του, καθώς οι σουλτάνοι επιλέγονται συνήθως σε κληρονομική βάση. 


Το εθνικό ζώο του Ομάν είναι ο αραβικός Όρυξ 

Το εθνικό ζώο του Ομάν είναι ο αραβικός Όρυξ. Είναι μια υπό εξαφάνιση λευκή αντιλόπη με εντυπωσιακή εμφάνιση, οπότε αν ταξιδεύετε στο Ομάν, μην σχεδιάζετε να τη δείτε καθώς δεν υπάρχουν παντού στη χώρα.

Είναι γνωστό για την ξεχωριστή καμπούρα της πλάτης, τα μακριά ίσια κέρατα και τη φουντωτή ουρά. Το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος πληθυσμού βρίσκεται εντός της χώρας, καθώς ζει στην έρημο της Αραβικής Χερσονήσου. 


Το Ομάν φιλοξενεί τους καλύτερους ναυπηγούς

Η γεωγραφία του Ομάν προσφέρεται σίγουρα σε αξιόπλοους πολίτες. Γνωρίζατε όμως ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος του Ομάν;

Είναι μια τέχνη που έχουν τελειοποιήσει εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια και ο λαός του Ομάν είναι πλέον παγκοσμίως γνωστός ως η επιτομή της τέλειας κατασκευής και επισκευής πλοίων. 


Το Ομάν έχει τέσσερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Υπάρχουν τέσσερα κύρια αξιοθέατα στο Ομάν μεγάλης ιστορικής σημασίας. Αυτές οι τοποθεσίες της UNESCO είναι το φρούριο Bahla , οι αρχαιολογικοί χώροι του Bhat, του Al Khutm και του Al Ayn, το απίστευτο αρχαίο σύστημα άρδευσης στο Al Aflaj και, τέλος, τα δάση με λιβάνι. 


Χρειάζεστε άδεια για αλκοόλ στο Ομάν

Το Ομάν είναι σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανικό και η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι πολύ συνηθισμένο χόμπι εδώ. Είναι αρκετά ανήκουστο εκτός από τους τουρίστες. Εάν σχεδιάζετε μια επίσκεψη, θυμηθείτε να μην πίνετε ποτέ αλκοόλ δημόσια ή να εμφανίζεστε μεθυσμένοι. Είναι δυνατό για τους τουρίστες και τους επισκέπτες να αγοράσουν και να πίνουν αλκοόλ σε αδειοδοτημένους χώρους, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και κλαμπ. Η παραβίαση αυτών των αυστηρών κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση. 


Το εθνικό ρόφημα του Ομάν είναι ο καφές

Ο καφές είναι ένα τεράστιο μέρος της κουλτούρας στο Ομάν. Είναι ακόμη και το εθνικό ποτό. Στα αραβικά λέγεται kahwa. Εδώ συνήθως αναμιγνύεται με κάρδαμο και αποτελεί σημαντικό μέρος της παραδοσιακής παρουσίασης φιλοξενίας τους. Οι άνθρωποι εδώ πίνουν java πολλές φορές την ημέρα. Μιλήστε για την καλή καφεΐνη! 


Οι πόρτες στο Ομάν είναι όλες διακοσμητικές

Η αρχιτεκτονική του Ομάν είναι ένα αξιοθέατο. Οι πόρτες, ειδικότερα, είναι πάντα φτιαγμένες με περίτεχνα και περίτεχνα σχέδια. Ακριβώς μια βόλτα στο δρόμο θα σας παρουσιάσει πολλές τέλειες ευκαιρίες για να αποτυπώσετε το πνεύμα των παραδοσιακών προσόψεων στο Ομάν. 


Το λιβάνι είναι εγγενές στο Ομάν

Το λιβάνι θεωρούνταν κάποτε το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούσες να λάβεις. Το Ομάν το έχει σε αφθονία. Είναι μια από τις λίγες χώρες που μπορούν ακόμα να καλλιεργήσουν αυτά τα δέντρα φυσικά.

Το λιβάνι είναι ένα τόσο ιδιαίτερο φυτό που είναι πιθανό να καίει σχεδόν σε κάθε σπίτι της χώρας. Μπορείτε να το μυρίσετε ακόμα και στους δρόμους. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή πολλών δημοφιλών (και ακριβών) αρωμάτων σήμερα. 


Υπάρχουν πολλά αρχαία σουκ στο Ομάν

Τα σουκ είναι μεγάλες αγορές που μπορείτε να βρείτε σε όλο το Ομάν. Θεωρούνται κόμβοι πολιτισμού και συγκέντρωσης της κοινότητας, πουλώντας τα πάντα, από χειροτεχνίες μέχρι φαγητό. Πολλοί είναι επίσης εξέχοντες για την αρχαία αρχιτεκτονική τους και μερικοί είναι μόνο γυναίκες. Ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, το Muttrah Souk, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε εδώ. 


Το Ομάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου

Το Ομάν είναι κορυφαία χώρα όσον αφορά τους εξαγωγείς πετρελαίου. Διαθέτουν ένα τεράστιο αποθεματικό, το οποίο αποτελεί εδώ και καιρό βασικό συστατικό για το ΑΕΠ της χώρας.  


Το Mountain Dew είναι εξαιρετικά δημοφιλές στο Ομάν

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα Coca-Cola στο Ομάν. Ωστόσο, αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι εδώ υπάρχει μια έντονη αφοσίωση στο Mountain Dew.

Δεδομένου ότι έχει το μονοπώλιο στην αγορά αναψυκτικών, μπορείτε να το βρείτε να πωλείται οπουδήποτε και παντού. Έχει μάλιστα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης όλων των ποτών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. 


Το Ομάν είναι ουσιαστικά απαλλαγμένο από εγκλήματα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα για το Ομάν είναι ότι το έγκλημα είναι πρακτικά ανύπαρκτο! Υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταναστών Αμερικανών και Ευρωπαίων εδώ επειδή θεωρείται τόσο ασφαλές για αυτούς. Το Ομάν είναι επίσης μια χώρα χωρίς τρομοκράτες, σημειώνοντας σχεδόν ένα μηδέν στον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας. 

Αυτό την καθιστά μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο εξαιρετικά αυστηρό σύστημα δικαιοσύνης που ισχύει εδώ βάσει του έντονου Νόμου της Σαρία. 


Το Ομάν μπορεί να είναι μια από τις πιο ήσυχες χώρες 

Η σιωπή χτίζει χαρακτήρα μπορεί απλώς να είναι το άγραφο σύνθημα του Ομάν. Σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους τους, ο υπερβολικός θόρυβος δεν επιτρέπεται. Ακόμα και στα αυτοκίνητα απαγορεύεται να κορνάρουν. Αυτή είναι μια σοβαρή γαλήνη και ησυχία που θα δυσκολευτείτε να βρείτε σε άλλους δρόμους σε όλο τον κόσμο.  


Οι Ομάνοι είναι γνωστοί για την εκτροφή των καλύτερων αλόγων

Τα αραβικά άλογα είναι μια μοναδική φυλή που είναι εγγενής στην Αραβική Χερσόνησο, και ειδικότερα στο Ομάν. Μαζί με το ότι είναι μια από τις παλαιότερες ράτσες στον κόσμο, είναι και ένα από τα πιο περιζήτητα είδη αλόγων. Φημίζονται για τη δύναμη και την ταχύτητά τους, καθώς και για την καλή τους προσωπικότητα που τους διευκολύνει στην εκπαίδευσή τους.


Το Ομάν είναι ένα από τα παλαιότερα μέρη στον κόσμο για τους ανθρώπους

Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι ζουν στο Ομάν για πάνω από 100.000 χρόνια. Αυτό την καθιστά μια από τις παλαιότερες κατοικημένες χώρες στον κόσμο!  


Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 85% του πληθυσμού στο Ομάν

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Ομάν. Η επόμενη πιο δημοφιλής θρησκεία είναι ο Χριστιανισμός με ποσοστό 6,5%. Το Ομάν είναι μέλος τόσο του Αραβικού Συνδέσμου όσο και των Ηνωμένων Εθνών. Ο συνολικός πληθυσμός τους είναι περίπου 5.000.000, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. 


Το Ομάν αναφέρεται ως μία από τις καλύτερες χώρες για παρατηρητές πουλιών

Στο Ομάν, μπορείτε να βρείτε πουλιά από τρεις ξεχωριστές ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Είναι γνωστό ως ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ της αφοσιωμένης κοινότητας παρατήρησης πουλιών για τον εντοπισμό των πιο αποδημητικών ειδών. Επίσης, το γεράκι είναι το εθνικό πουλί του Ομάν. 


Το Ομάν είναι μοναρχία

Ο Σουλτάνος ​​του Ομάν θεωρείται επίσης μονάρχης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν απόλυτη εξουσία και έλεγχο σε όλες τις πτυχές της χώρας. Αυτό ξεκίνησε με το σύνταγμα του 1996 που ονομάζεται Βασικός Νόμος του Κράτους. Η επίσημη ονομασία της χώρας είναι στην πραγματικότητα Σουλτανάτο του Ομάν. 


Σε όλες τις πινακίδες χρησιμοποιούνται αγγλικά και αραβικά

Σχεδόν κάθε σημάδι που βλέπετε στο Ομάν έχει λέξεις στα αραβικά και στη συνέχεια μεταφράζεται και στα αγγλικά. Αυτό καθιστά εξαιρετικά εύκολη την πλοήγηση για τους δυτικούς ταξιδιώτες. Τα αραβικά είναι η εθνική γλώσσα εδώ. 


Ξενοδοχεία δεν υπήρχαν στο Ομάν μέχρι αρκετά πρόσφατα

Μέχρι το 1970 δεν υπήρχαν καθόλου ξενοδοχεία στο Ομάν. Καθώς ο τουρισμός έχει γίνει ένας αρκετά σημαντικός κλάδος στη χώρα, ο αριθμός των θέσεων για διαμονή των επισκεπτών έχει αυξηθεί. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες πολυτελείς διαμονές για να διαλέξετε. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το Shangri La.


Είναι σύνηθες να χαιρετάς τους επισκέπτες με ένα μπολ χουρμάδες στο Ομάν

Στο Ομάν, όλοι οι επισκέπτες καλωσορίζονται με καφέ, φρούτα και ένα μεγάλο μπολ με χουρμάδες! Οι χουρμάδες είναι επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό προϊόν για τις αγροτικές εξαγωγές στη χώρα. Ακόμη και σε ξενοδοχεία, είναι πιθανό να σας σερβίρουν αυτό στο λόμπι ως καλωσόρισμα.


Το κάπνισμα ναργιλέ είναι μια παράδοση στο Ομάν

Οι Ομανοί λατρεύουν λίγο ναργιλέ. Παίρνει πολλά ονόματα, όπως ναργιλέ, narghile, goza, ακόμα και hubble bubble. Είναι μια τοπική παράδοση που είναι πολύ μέρος της κοινωνικής σκηνής εδώ. Είναι το κάπνισμα συχνά αρωματισμένου καπνού, μερικές φορές αναμεμειγμένο με ζάχαρη ή φρούτα, μέσω ενός μακρύ σωλήνα ή σωλήνα. 


Το Ομάν έχει ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο

Στο Ομάν, η Παρασκευή θεωρείται ημέρα γιορτής. Το Σαββατοκύριακο όμως ξεκινάει την Πέμπτη και αυτές οι δύο μέρες απολαμβάνουν πραγματικά όλοι. Ωστόσο, υπάρχει κάποια αμφιλεγόμενη συζήτηση για τη μετακίνηση του ρεπό για την Παρασκευή και το Σάββατο τα επόμενα χρόνια. 


Ο χειμώνας θεωρείται η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Ομάν

Στο Ομάν η καλοκαιρινή περίοδος είναι πάντα αφόρητα ζεστή. Αν δεν αγαπάτε ένα καυτό περιβάλλον, είναι καλύτερο να πάτε τους πιο κρύους μήνες. Οι χειμώνες προσφέρουν περισσότερο μεσογειακό κλίμα. 

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Ομάν;

Υπάρχουν διαφορετικά παραδοσιακά ρούχα για άνδρες και γυναίκες στο Ομάν

Στο Ομάν οι γυναίκες φορούν παραδοσιακά χιτζάμπ και αμπάγια. Οι άντρες συνήθως φορούν μια ρόμπα didasha ή Thawb, που είναι μια ρόμπα μήκους του αστραγάλου. Φορούν ρούχα με έντονα χρώματα για την εορταστική γιορτή του Eid. 


Οι άνθρωποι δεν τρώνε χοιρινό στο Ομάν

Το χοιρινό είναι απαγορευμένο στο Ισλάμ. Τα ψάρια είναι εξαιρετικά δημοφιλή και εκτρέφονται, εμπορεύονται και εξάγονται σε όλη τη χώρα. Συνήθως καταναλώνονται και άλλα είδη κρέατος, φυσικά με πολλά μπαχαρικά. 


Το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το μεσημεριανό στο Ομάν

Νωρίς έως τα μέσα του απογεύματος είναι η κύρια ώρα του γεύματος στο Ομάν. Το μεσημεριανό γεύμα θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο σημαντική ώρα για να φάτε κάτω. Το ρύζι, το ψάρι, το κρέας και μια πικάντικη σάλτσα με βάση την ντομάτα τείνει να είναι το τυπικό άλειμμα. Τα Majboos είναι το πιο διάσημο νόστιμο φαγητό για φαγητό εδώ και σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε. 


Χιλιάδες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση μεταναστεύουν στο Ομάν

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου ενδιαφέροντα γεγονότα για το Ομάν. Οι πράσινες χελώνες είναι ένα κρίσιμα απειλούμενο είδος και το Ομάν είναι μια από τις λίγες χώρες που έχει ειδικό απόθεμα μόνο για αυτές. Αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα μεταναστεύουν κατά χιλιάδες στην παραλία Ras Al Jinz κάθε χρόνο για να γεννήσουν πολλά αυγά. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν για να παρακολουθήσουν τα μωρά να εκκολάπτονται και να επιστρέφουν πίσω στη ζεστή θάλασσα. 


Δεν υπάρχουν τρένα στο Ομάν

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να σοκαριστείτε όταν μάθετε ότι τα τρένα είναι ανύπαρκτα στο Ομάν, ούτε καν στην πρωτεύουσα του Μουσκάτ! Τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία είναι ο μόνος τρόπος για να μετακινηθείτε, και είναι επίσης αρκετά εύκολο στη χρήση. Υπάρχουν στην πραγματικότητα άλλες 26 χώρες στον κόσμο χωρίς τρένα. 


Το Ομάν κάποτε πολέμησε τον συντομότερο πόλεμο στην ιστορία

Ο πόλεμος Αγγλο-Ζανζιβάρης διεξήχθη μεταξύ του Ομάν και της Βρετανίας το 1896. Είναι διασκεδαστικό γεγονός, ότι διήρκεσε μόνο 40 λεπτά!  


Λέγεται ότι το Telegraph Island στο Ομάν έχει τρελάνει τους ανθρώπους

Ένα μικροσκοπικό νησί γνωστό ως Jazirat al Maqlab έχει γίνει ένας τοπικός φολκλορικός θρύλος στο Ομάν επειδή οδήγησε τους κατοίκους του στην τρέλα. Χρησιμοποιήθηκε για βασική τηλεγραφική επικοινωνία μεταξύ Βρετανίας και Ινδίας στα μέσα έως τα τέλη του 1800. Η έντονη ζέστη, η απομόνωση και το μικροσκοπικό μέγεθος του νησιού τελικά τρέλαναν κάθε στρατιώτη που βρισκόταν εκεί. 


Οι κοιλάδες και οι έρημοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του τοπίου της χώρας

πεζοπορία στο Ομάν

Η μεγαλύτερη συνεχής έρημος στον κόσμο βρίσκεται εν μέρει στο Ομάν. Ονομάζεται Rub’ al Khali και έχει μέγεθος περίπου 251.000 τετραγωνικά μίλια. Το 82% του εδάφους της χώρας αποτελείται από κοιλάδες και ερήμους. 


Το Ομάν φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες προϊστορικές νεκρόπολη στον κόσμο 

Οι τάφοι στο Ομάν είναι μερικοί από τους πιο όμορφους που είναι πιθανό να δείτε οπουδήποτε στον κόσμο. Έχουν σχήμα κυψέλης και βρίσκονται στις βόρειες κορυφές των λόφων. Λέγεται ότι χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. 


Το εθνικό σύμβολο του Ομάν είναι σταυρωμένα χαντζάρ

Τα Khanjars είναι παραδοσιακά κυρτά στιλέτα που προέρχονται από το Ομάν. Είναι μικρά, μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα μέταλλα, χρησιμοποιούνται σε πολλές τοπικές τελετές και θεωρούνται ένδειξη γενναιότητας. Η εικόνα δύο χαντζάρ που διασχίζουν χρησιμοποιείται στη σημαία της χώρας και σε πολλά κυβερνητικά σύμβολα επίσης. Η αγορά ενός είναι ένα υπέροχο αναμνηστικό από το Ομάν. 

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.