Εξερευνώντας το Wadi Rum

Το Wadi Rum είναι το διάσημο ερημικό τοπίο της Ιορδανίας και ένα από τα καλύτερα μέρη της χώρας για επίσκεψη.

Η ακατέργαστη ομορφιά αυτού του τραχύ τοπίου το έχει καταστήσει το σημαντικότερο κινηματογραφικό αστέρι της χώρας, παίζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες τόσο διαφορετικές όπως το The Martian (όπου αντιπροσώπευε τον Άρη) και το βραβευμένο Theeb του Jordan (όπου έπαιξε τον εαυτό του).

Η ταινία για την οποία είναι πιο διάσημη είναι, φυσικά, ο Λόρενς της Αραβίας , ο οποίος για πρώτη φορά παρουσίασε τα πανοράματα του Wadi Rum με την έρημο με πορτοκαλί και ροζ άμμο, που προέκυπταν από τεράστιες εκβολές βράχων στο παγκόσμιο κινηματογραφικό κοινό.

Σήμερα, οι επισκέπτες έρχονται για βόλτα με καμήλα, πεζοπορία ή 4WD στην έρημο και σκαρφίζονται τις κορυφογραμμές και τα βράχια για να απολαύσουν το τοπίο μόνοι τους. Το να βρίσκεστε μέσα σε αυτό το μεγαλειώδες τοπίο είναι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο, αλλά τα προσφερόμενα κυκλώματα περιήγησης στην έρημο μεταφέρουν τους επισκέπτες σε μερικά από τα πιο διάσημα σημεία φωτογραφίας και βραχώδεις σχηματισμούς.

Αν θέλετε να ζήσετε πλήρως το Wadi Rum, το ολονύκτιο  κάμπινγκ θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε ενώ βρίσκεστε εδώ.

Σε αυτήν την σελίδα:

 • Ιστορία του Wadi Rum
 • Δραστηριότητες στο Wadi Rum
 • Κάμπινγκ στο Wadi Rum
 • Εξερευνώντας το Πάρκο
 • Επτά Στύλοι της Σοφίας
 • Η Άνοιξη του Λόρενς
 • Φαράγγι Khazali
 • Το σπίτι του Λόρενς
 • Burdah Rock Bridge
 • Βραχώδεις επιγραφές
 • Γέφυρα Umm Fruth Rock
 • Αμμόλοφοι

Ιστορία του Wadi Rum

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

Απολαμβάνοντας τη θέα στην έρημο Wadi Rum

 

Το τοπίο των βουνών ψαμμίτη του Wadi Rum χαράχθηκε από χιλιετίες διάβρωσης, με τον άνεμο και το νερό να σκαλίζουν αργά το βράχο για να δημιουργήσουν ρέματα (κοιλάδες) μεταξύ τους.

Η ανθρώπινη κατοίκηση εδώ μπορεί να χρονολογηθεί από τη Νεολιθική εποχή, αλλά ήταν στην Εποχή του Σιδήρου, όταν οι Θαμουδικές φυλές από την Αραβική Χερσόνησο άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτήν την περιοχή ως μέρος των εμπορικών τους οδών, η σημασία του Wadi Rum αρχίζει.

Οι Ναβαταίοι είχαν πάρει τον έλεγχο της ερήμου από τον 2ο αιώνα π.Χ. ως μέρος της εμπορικής τους αυτοκρατορίας, η οποία εκτεινόταν σε μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η σημασία της περιοχής, ωστόσο, εξασθενεί στους επόμενους αιώνες.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Κατά τη διάρκεια της Αραβικής Εξέγερσης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Άραβες μαχητές με επικεφαλής τον Εμίρ Φάιζαλ και τον Τ.Ε. Λόρενς πέρασαν κάποιο χρόνο εδώ και το βιβλίο του Λόρενς, Οι Επτά Στύλοι της Σοφίας , έφερε το Γουάντι Ραμ στην προσοχή του κόσμου. Ήταν η ταινία του 1962 Lawrence of Arabia , με τα πολυτελή πανοράματα της ερήμου, ωστόσο, που πραγματικά εκκίνησε το ενδιαφέρον για τις τουριστικές δυνατότητες του Wadi Rum.

Το Wadi Rum έγινε εθνικό πάρκο τη δεκαετία του 1990. Οι τοπικές κοινότητες Βεδουίνων του Wadi Rum συμμετέχουν στενά τόσο στη διαχείριση του πάρκου όσο και στην παροχή τουριστικών δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες.

Δραστηριότητες στο Wadi Rum

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

Καμήλες στο μαγευτικό Wadi Rum, γνωστό και ως Valley of the Moon

 

Το Wadi Rum είναι η κύρια περιοχή για ταξιδιώτες που θέλουν να κάνουν περιπετειώδεις δραστηριότητες.

Κατά την άφιξη, μπορείτε να οργανώσετε δραστηριότητες και περιηγήσεις στο εθνικό πάρκο στο Wadi Rum Visitor Center. Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων που μπορούν να οργανωθούν γρήγορα χωρίς προηγούμενη κράτηση περιλαμβάνει εκδρομές με πεζοπορία με καμήλα (που κυμαίνονται από μερικές ώρες έως μια ολόκληρη μέρα), πεζοπορίες διαφόρων μήκους και εκδρομές μισής και ολοήμερης 4WD.

Οι περιηγήσεις πεζοπορίας και πεζοπορίας με καμήλα επιτρέπουν μια πιο αργή, πιο κοντινή εμπειρία στην έρημο. Εάν θέλετε να καλύψετε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή του εθνικού πάρκου, οι κυκλικές περιηγήσεις 4WD είναι η εύκολη επιλογή.

Eμπειρίες στην έρημο του Κατάρ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Κατά την άφιξη στο κέντρο, μπορεί επίσης να οργανωθεί κατασκήνωση διανυκτέρευσης, σε συνδυασμό με μία από τις δραστηριότητες και περιηγήσεις.

Το Wadi Rum είναι η κορυφαία περιοχή αναρρίχησης της Ιορδανίας και μερικοί τοπικοί ξεναγοί που λειτουργούν στο Rum Village προσφέρουν περιηγήσεις αναρρίχησης σε διάφορες διαδρομές αναρρίχησης στους βράχους και τους βράχους της περιοχής. Θα πρέπει να κάνετε κράτηση για εξειδικευμένες εκδρομές όπως αυτές.

Κάμπινγκ στο Wadi Rum

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

Κάμπινγκ μέσα στο Wadi Rum

 

Αν και μια ημερήσια εκδρομή στο Wadi Rum προσφέρει άφθονη πανοραμική ομορφιά, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το τοπίο της ερήμου εδώ είναι να μείνετε λίγο περισσότερο και να κατασκηνώσετε μια νύχτα.

Μια ολονύχτια περιήγηση στο Wadi Rum σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε την έρημο με το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του ηλίου, όταν τα χρώματα των βράχων και των βράχων και η άμμος από κάτω, ωριμάζουν και λαμπυρίζουν στο μεταβαλλόμενο φως. Λόγω της έλλειψης τεχνητού φωτός, ο νυχτερινός ουρανός εδώ είναι εκπληκτικός και προσφέρει μερικές από τις πιο καθαρές αστερίες που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ποτέ.

Αρκετές μικρές τουριστικές εταιρείες με έδρα το Rum-Village και Βεδουίνους έχουν κάμπινγκ μέσα στο πάρκο. Μπορείτε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων μέσω των μεμονωμένων ιστότοπών τους ή κατά την άφιξη στο Wadi Rum Visitor Center.

Τα κάμπινγκ είναι μικρά και διάσπαρτα σε όλη την περιοχή του πάρκου. Όλα προσφέρουν μια “glamping” εμπειρία, με ατομική στέγαση σκηνής (συνήθως με πραγματικά κρεβάτια) και ένα βασικό, κοινόχρηστο μπλοκ μπάνιου. Το δείπνο και το πρωινό (και η μεταφορά πίσω στο Wadi Rum Visitor Center το πρωί) περιλαμβάνονται συνήθως στη διανυκτέρευση.

Λάβετε υπόψη ότι οι ολονύχτιες εκδρομές στο Wadi Rum που έχουν κλείσει με μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία που λειτουργούν από την Άκαμπα, την Πέτρα και το Αμμάν συνήθως δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κάμπινγκ. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιούν κάμπινγκ στην άκρη του Wadi Rum – στην πραγματικότητα όχι στην περιοχή του εθνικού πάρκου.

Η έρημος που περιβάλλει αυτά τα μεγάλα στρατόπεδα δεν είναι τόσο δραματική όσο το τοπίο μέσα στο πάρκο, και οι κατασκηνώσεις είναι εκτεταμένες, καθώς είναι χτισμένες για να διευκολύνουν μεγάλες ομάδες περιηγήσεων.

Εξερευνώντας το Πάρκο

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

 

Η θέα του Wadi Rum, με εκτάσεις άμμου με ραβδώσεις πορτοκαλί και ροζ ανάμεσα σε πανύψηλα βράχια και ξεπερασμένους βράχους, είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο. Όπου κι αν κοιτάξετε εδώ, θα βρείτε θέα στην έρημο αλλιώτικης ομορφιάς.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά συγκεκριμένα αξιοθέατα μέσα στο πάρκο και οι περισσότερες βασικές περιηγήσεις προσπαθούν να χτυπήσουν όλα, ή τουλάχιστον, τα περισσότερα από αυτά.

Σημειώστε ότι εάν κάνετε πεζοπορία ή πεζοπορία με καμήλα, δεν θα μπορούσατε να δείτε όλα τα παρακάτω σε μια περιήγηση μισής ημέρας, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλες. Αντίθετα, θα συγκεντρώνεστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή και θα εξερευνάτε πληρέστερα.

Επτά Στύλοι της Σοφίας

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

Βραχώδης σχηματισμός Seven Pillars of Wisdom

 

Καταρχάς, αυτός ο σχηματισμός βράχου δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο του TE Lawrence The Seven Pillars of Wisdom . Ο εντυπωσιακός βράχος απλά ονομάστηκε έτσι από τους τοπικούς οδηγούς (όπως και τα περισσότερα άλλα χαρακτηριστικά του Wadi Rum που έχουν το “Lawrence” στο όνομά τους) για να τονίσουν τον τουριστικό σύνδεσμο “Lawrence of Arabia” του Wadi Rum.

Ο βράχος με τις πλευρές του να εξασθενούν από τον άνεμο και το νερό σε σχήματα που μοιάζουν με στυλό βρίσκεται ανάμεσα στην άμμο πολύ κοντά στο Κέντρο Επισκεπτών Wadi Rum, στην αρχή της περιοχής του εθνικού πάρκου Wadi Rum. Υπάρχει μια πλατφόρμα παρατήρησης στο κέντρο που προσφέρει εξαιρετική θέα του σχηματισμού.

Η Άνοιξη του Λόρενς

 

Θέα από την Άνοιξη του Λόρενς

 

Αυτή η περιοχή φυσικών πηγών (το σωστό όνομα Ain Ash-Shalalah) είναι μια τακτική στάση σε όλα τα τουριστικά δρομολόγια του Wadi Rum.

Η ίδια η πηγή θα μπορούσε να είναι το μέρος ανάπαυσης που αναφέρεται στο Seven Pillars of Wisdom του TE Lawrence , αλλά η λογοτεχνική σύνδεση της περιοχής παίζει μόνο μικρό ρόλο στη δημοτικότητά της στο κύκλωμα Wadi Rum.

Η θέα από την περιοχή των πηγών, στο τεράστιο οροπέδιο της άμμου που εκτείνεται σε ένα πλαίσιο από εξάρσεις βράχων στο βάθος, είναι ένα από τα πιο διάσημα πανοράματα του Wadi Rum.

Η ίδια η περιοχή της πηγής σκιάζεται από δέντρα και υποστηρίζεται από έναν βράχο όπου μπορείτε να δείτε μερικές αρχαίες επιγραφές στην πρόσοψη του βράχου.

Φαράγγι Khazali

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

Πεζοπόροι που εισέρχονται στο φαράγγι Khazali

 

Η στενή σχισμή του φαραγγιού Khazali (Khazali Siq) διασχίζει έναν τεράστιο σχηματισμό βράχου. Είναι ιδιαίτερα φωτογενές για την επιφάνεια του από ψαμμίτη με κυματιστές κορυφογραμμές, που θυμίζουν κερί κεριού που στάζει.

Η άμμος στην είσοδο του φαραγγιού είναι γραμμωμένη σε ροζ και πορτοκαλί χρώμα και χαρακτηρίζεται από μια μοναχική συκιά.

Μέσα στο φαράγγι, οι ψηλοί τοίχοι προσφέρουν σκιά από τον ήλιο και είναι υπέροχα δροσερό. Τα αρχικά 200 μέτρα μπορούν να εξερευνηθούν εύκολα σε ένα σύντομο περίπατο, και οι όψεις των βράχων στο εσωτερικό φιλοξενούν πολλές επιγραφές βράχου Θαμούδ που δείχνουν ότι το φαράγγι Khazali χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από την αρχαιότητα.

Το σπίτι του Λόρενς

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

Θέα από το σπίτι του Λόρενς

 

Τα ερείπια που είναι γνωστά ως το Σπίτι του Λόρενς (Al-Qusair) λέγεται ότι ήταν εκεί που κάποτε στρατοπέδευε ο TE Lawrence, αν και τα απομεινάρια εδώ, σε μια κορυφογραμμή πάνω από το οροπέδιο της ερήμου, είναι στην πραγματικότητα τα λιγοστά υπολείμματα μιας δεξαμενής νερού Nabataean.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος που οι εκδρομές 4WD σταματούν εδώ είναι για τους ταξιδιώτες να θαυμάσουν το τοπίο και να τραβήξουν φωτογραφίες από τη γύρω θέα της ερήμου.

Αν το σαρωτικό πανόραμα της πολύχρωμης άμμου της ερήμου, που οριοθετείται από ψηλά βουνά και βράχους, σας φαίνεται αόριστα οικείο, αυτό συμβαίνει γιατί πιθανότατα το έχετε ξαναδεί. Αυτό το ιδιαίτερα όμορφο πλάνο έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πιο διάσημες σκηνές του Λόρενς της Αραβίας .

Burdah Rock Bridge

 

Burdah Rock Bridge

 

Η Burdah είναι η υψηλότερη από τις τρεις φυσικές καμάρες στην περιοχή Wadi Rum, που δημιουργήθηκε από την αιολική και υδάτινη διάβρωση που καταστρέφει τον πιο μαλακό βράχο.

Θα χρειαστεί να είστε ένας αξιοπρεπής πεζοπόρος και σκραμπλέρ για να φτάσετε στη βραχογέφυρα, καθώς είναι σκαρφαλωμένη στην κορυφή ανάμεσα σε δύο βραχώδεις σχηματισμούς, ύψους περίπου 80 μέτρων.

Η θέα από την κορυφή αξίζουν τον ιδρώτα, αν και θα πρέπει επίσης να έχετε καλό κεφάλι για ύψη καθώς περπατάτε στη στενή καμάρα μεταξύ των κορυφών.

Μην επιχειρήσετε αυτήν την πεζοπορία στη ζέστη της ημέρας. Είναι καλύτερο να βγείτε έξω νωρίς το πρωί, επομένως είναι μια καλή πρόσθετη δραστηριότητα μετά από μια διανυκτέρευση σε μια κατασκήνωση Wadi Rum.

Βραχώδεις επιγραφές

 

Επιγραφές στο φαράγγι Khazali

 

Υπάρχουν αρκετές καλοδιατηρημένες βραχοεπιγραφές στην περιοχή Wadi Rum, οι περισσότερες από τις οποίες χρονολογούνται από την προ-ισλαμική εποχή των Nabataean και των Thamudic φυλών.

Το πιο δημοφιλές για επίσκεψη είναι η επιγραφή Anfaishiyya , όπου η όψη του βράχου είναι χαραγμένη με εξαιρετικά λεπτομερή βραχογραφήματα που απεικονίζουν καμηλιέρηδες, πολεμιστές και διάφορα ζώα.

Εάν ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για τα βραχογραφήματα, αξίζει να φροντίσετε να προσθέσετε τις πολύ λιγότερο επισκέψιμες Επιγραφές Alameleh στο δρομολόγιό σας. Αυτό βρίσκεται στην περιοχή Diseh, στην άκρη της περιοχής του εθνικού πάρκου Wadi Rum, επομένως δεν περιλαμβάνεται συνήθως σε μια τυπική περιήγηση κύκλωμα Wadi Rum 4WD.

Τα βραχογραφήματα εδώ είναι τα καλύτερα διατηρημένα στην περιοχή της ερήμου Wadi Rum και απεικονίζουν τροχόσπιτα με καμήλες, πάρτι κυνηγιού και ζώα της ερήμου.

Υπάρχουν επίσης αρκετά λεπτομερή βραχογραφήματα μέσα στο φαράγγι Khazali, συμπεριλαμβανομένων απεικονίσεων γυναικείων μορφών και μικρών ζευγαριών ποδιών.

Γέφυρα Umm Fruth Rock

 

Γέφυρα Umm Fruth Rock

 

Η πιο δημοφιλής από τις τρεις φυσικές αψίδες βράχου του Wadi Rum για επίσκεψη και αναρρίχηση, η γέφυρα Umm Fruth Rock μπορεί να την κορυφωθεί από οποιονδήποτε έχει καλό κεφάλι για ύψη και αξιοπρεπές επίπεδο φυσικής κατάστασης .

Είναι μόνο μια σύντομη αναμέτρηση από τη βάση μέχρι την γύρω επιφάνεια του βράχου μέχρι την κορυφή, από όπου μπορείτε στη συνέχεια να περπατήσετε κατά μήκος της στενής γέφυρας.

Η γέφυρα βρίσκεται κοντά στην περιοχή των αμμόλοφων του Wadi Rum και στις επιγραφές στο βράχο Anfaishiyya, επομένως και οι τρεις μπορούν να σχηματίσουν ένα σύντομο δρομολόγιο 4WD (οι στάσεις και στα τρία περιλαμβάνονται στα τυπικά δρομολόγια των μισής ημέρας περιηγήσεων 4WD στο Wadi Rum).

Αμμόλοφοι

 

Εξερευνώντας το Wadi Rum

Πορτοκαλί αμμόλοφοι στο Wadi Rum

 

Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη διασκέδαση στην περιήγησή σας στο Wadi Rum, μια επίσκεψη στην κύρια περιοχή των αμμόλοφων της κεντρικής περιοχής της ερήμου είναι απαραίτητη.

Οι αμμόλοφοι σε πορτοκαλί απόχρωση εδώ είναι η κύρια περιοχή για αγώνες ταχύτητας στις πλαγιές της άμμου.

Σε μια μισή μέρα απογευματινή περιήγηση 4WD στο Wadi Rum, οι αμμόλοφοι είναι συνήθως ένας από τους τελευταίους σταθμούς, έτσι ώστε να μην προσπαθείτε να ανεβείτε τον αμμόλοφο μέχρι την κορυφή του στη χειρότερη ζέστη της ημέρας.

Εάν η άμμος δεν είναι πολύ ζεστή, είναι συνήθως πιο εύκολο να βγάλετε τα παπούτσια σας πριν την ανάβαση και να αντιμετωπίσετε τον αμμόλοφο ξυπόλητοι. Αναμένετε να καλυφθείτε με άμμο κατά την κάθοδο πίσω στη βάση.

Συμβουλές και εκδρομές: Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στο Wadi Rum

 • Εάν μπορείτε, αποφύγετε τις καλοκαιρινές επισκέψεις όταν η ζέστη της ερήμου εξαντλεί ενέργεια. Νωρίς την άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε, καθώς αυτή είναι όταν η χλωρίδα της ερήμου πηγάζει σε πολύχρωμα χαλιά σε μερικά από τα οροπέδια με άμμο.
 • Φροντίστε να αγοράσετε νερό και σνακ εκ των προτέρων στο Rum Village. Δεν υπάρχουν καταστήματα στην έρημο.
 • Φέρτε ένα καπέλο για τον ήλιο και βάλτε τον εαυτό σας με αντηλιακό. Ο ήλιος είναι τραχύς εδώ.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας μικρές σημειώσεις για την παροχή φιλοδωρημάτων σε οδηγούς ή/και οδηγούς, καθώς και στο προσωπικό στις κατασκηνώσεις.
 • Οι κατασκηνώσεις διαθέτουν ηλεκτρική γεννήτρια, αλλά φροντίστε να φορτίσετε τηλέφωνα και κάμερες πριν φτάσετε εδώ.
 • Η ψιλή άμμος του Wadi Rum φτάνει παντού. Εάν μένετε μια νύχτα, φροντίστε να τυλίξετε τυχόν ηλεκτρονικά είδη στις αποσκευές σας με προστατευτικά καλύμματα. Θα βρίσκετε άμμο στην τσάντα σας για εβδομάδες μετά.
Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια