Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία

Η Σλοβενία ​​είναι μια συνοριακή περιοχή, που σηματοδοτεί τη μετάβαση μεταξύ της Μεσογειακής Ευρώπης, της Αλπικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Είναι μια περίπλοκη σύναψη μεταξύ πολιτισμών και τοπογραφιών, σκαρφαλωμένη εκεί όπου η αδριατική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα συγκρούονται, αντλώντας παραδόσεις και από τις δύο πλευρές του χάσματος.

Εάν αυτή είναι η πρώτη σας επίσκεψη στη Σλοβενία, θα βρείτε τοπία που γεννήθηκαν από τις Άλπεις και την Αδριατική και έναν πολιτισμό που είναι ένα κράμα όλων των γειτόνων της – Ιταλία στα δυτικά, Αυστρία στα βόρεια, Κροατία και Δυτικά Βαλκάνια. νότια και η Ουγγαρία στα ανατολικά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες προσελκύονται από αυτή τη διάσημη υπαίθρια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Οι ταξιδιώτες συχνά ελκύονται στις άκρες – σε σημεία όπου οι ακτές συναντούν τη θάλασσα, όπου οι οροσειρές υποδέχονται τον ουρανό και όπου οι κληρονομιές συμπλέκονται. Η πολυπλοκότητα και τα περιγράμματα της Σλοβενίας συμβάλλουν στη γοητεία της.

Η πλοήγηση σε αυτήν τη χώρα –μικρή σε μέγεθος αλλά βαριά όσον αφορά την περιπέτεια και την ανακάλυψη– δεν είναι δύσκολη, αλλά η κατανόηση του πώς να το κάνετε καλύτερα θα αυξήσει την ευχαρίστηση του ταξιδιού εδώ.

Πότε να πάτε στη Σλοβενία

Αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία στα ψηλά βουνά, να κολυμπήσετε σε αλπικές λίμνες και θεαματικά ποτάμια με σχεδίες, τότε αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε στη Σλοβενία. Έτοιμοι να πάτε; Προγραμματίστε το ταξίδι σας με τον οδηγό του Lonely Planet στη Σλοβενία.

Σχεδιάζετε το ταξίδι σας στη Σλοβενία

Εδώ είναι μερικά πράγματα για τα οποία πρέπει να προετοιμαστείτε πριν φτάσετε στη Σλοβενία.

Ξεκινήστε με το «Καλημέρα»

Οι Σλοβένοι μιλούν σλοβενικά, και καθώς αυτή είναι μια σλαβική γλώσσα, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο για τους αγγλόφωνους. Ωστόσο, οι μονογλωττιστές δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Δεδομένου ότι τα σλοβενικά ομιλούνται σπάνια εκτός Σλοβενίας, οι ντόπιοι μιλούν συχνά καλά αγγλικά, ενώ τα γερμανικά και τα ιταλικά μιλιούνται επίσης ευρέως. Δεν βλάπτει ακόμα να έχετε μερικές τοπικές λέξεις στο χέρι. Το Dober dan είναι «καλή μέρα»,  το pro sim είναι «παρακαλώ» και το hvala είναι «ευχαριστώ».

Αεροπορικά εισιτήρια για όλους – Airtickets

Επωφεληθείτε από τις τουριστικές κάρτες

Οι ταξιδιώτες συχνά διστάζουν να επενδύσουν σε κάρτες τουρισμού πόλεων λόγω σκεπτικισμού σχετικά με την πιθανή εξοικονόμηση πόρων από δωρεάν ή μειωμένες τιμές. Στη Σλοβενία, αυτό είναι λάθος, καθώς αυτές οι κάρτες έχουν καλή αξία όταν λάβετε υπόψη την έκπτωση που παρέχεται στα περισσότερα σημεία που έχετε επισκεφτεί. Χρησιμεύουν επίσης ως λίστα με τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής για να σημειώσετε τη λίστα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κάρτα θα επιστρέψει την επένδυσή σας αφού επισκεφτείτε μόνο μερικά αξιοθέατα.

Πολλά σημεία στη Σλοβενία ​​έχουν προγράμματα τουριστικών καρτών με έκπτωση, όπως η Λιουμπλιάνα , το Μάριμπορ και το Μπλεντ , και οι τιμές είναι πολύ λογικές. Η κάρτα Ljubljana Card 48 ωρών κοστίζει 39 €, για παράδειγμα, αλλά αυτή η τιμή επιτρέπει τη δωρεάν είσοδο σε πολλά από τα κύρια αξιοθέατα και περιλαμβάνει ακόμη και δωρεάν διαδρομή με λεωφορείο από και προς το αεροδρόμιο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία
Αξίζει να εξερευνήσετε τα πίσω δρομάκια της Λιουμπλιάνα για να βρείτε κρυμμένα κομμάτια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και τοπικής κουλτούρας © Pierre-Olivier Fortin / 500px

Σχεδιάστε να επισκεφθείτε όλες τις περιοχές της χώρας

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από την ομορφιά, την εγγύτητα, τον ρομαντισμό και τη δημοτικότητα του δυτικού μισού της Σλοβενίας. Τα αξιοθέατα που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα, τις Ιουλιανές Άλπεις , τις Άλπεις Kamnik-Savinja, την κοιλάδα Soča , τη λίμνη Bled , τη λίμνη Bohinj , τις οινικές κοινότητες Goriška Brda της χώρας, τη λοφώδη περιοχή Karst και την Αδριατική ακτή .

Αλλά για όσους θέλουν να ζήσουν πραγματικά τη Σλοβενία, θα ήταν παρωδία να χάσουν την ανατολική πλευρά του έθνους. Με πολιτιστική κλίση προς τα Βαλκάνια, αυτή η μισή χώρα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και όμορφη, και λόγω της βουή που περιβάλλει τη δυτική Σλοβενία, έχει επίσης λιγότερο κόσμο.

Ξεκινήστε την εξερεύνηση στο Maribor και το Ptuj , που συνδέονται με τον ποταμό Drava στη βορειοανατολική γωνία της χώρας. Θα βρείτε μια σειρά από θέρετρα σπα και ευεξίας στην κεντροανατολική περιοχή της χώρας, στα οποία αξίζει να χαλαρώσετε. Και για τους λάτρεις της ιστορίας, κανένα ταξίδι στη Σλοβενία ​​δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς ένα ταξίδι στον ποταμό Σάβα στα νοτιοανατολικά, όπου είναι εντυπωσιακό τα κάστρα σημαδεύουν το τοπίο.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Εθιμοτυπία στη Σλοβενία

Σπάστε τον πάγο μιλώντας στους ντόπιους

Οι Σλοβένοι δεν θα πουν αμέσως γεια σε αγνώστους όπως κάνουν συχνά οι Αμερικανοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι φιλικοί, απλώς λίγο επιφυλακτικοί. Ωστόσο, μια από τις σημαντικότερες χαρές του να βρίσκεσαι στη Σλοβενία, ειδικά σε ορεινά χωριά, είναι να μιλάς στους ντόπιους για συμβουλές για πράγματα που πρέπει να δεις και να κάνεις.

Το να έρθετε σε επαφή δεν σημαίνει απλώς ένα γεια, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε βιωματικά για τη χώρα. Οι ταξιδιώτες με τάση για πεζοπορία ειδικότερα θα επωφεληθούν από οδηγίες και συμβουλές από τους ντόπιους και το να μοιράζονται ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι σνάπ είναι μέρος της συντροφικότητας της πεζοπορίας στη Σλοβενία. Οι Σλοβένοι είναι από τη φύση τους αφοσιωμένοι στην πατρίδα τους, επομένως κάθε συνάντηση είναι μια ευκαιρία να μάθουμε το ψέμα της γης.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία Οι Σλοβένοι λατρεύουν το ποδήλατο, είτε αυτό σημαίνει χαλαρό πετάλι στο κέντρο είτε ποδηλασία βουνού σε ψηλά μονοπάτια © coberschneider / Getty Images

Περπατήστε ή ποδηλατήστε όταν μπορείτε

Οι Σλοβένοι είναι ένα ενεργό και πρακτικό μάτσο. Όπου είναι δυνατόν, οι πολίτες συχνά προτιμούν να κυκλοφορούν με τα πόδια ή με ποδήλατο, αντί να πηδούν πάντα πίσω από το τιμόνι. Η χρήση της δικής σας δύναμης για να μετακινηθείτε δεν είναι απλώς ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, είναι συχνά πιο γρήγορος και πιο βολικός από την αναμονή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ταξιδιώτες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα μέρος που κάνει πλήρη χρήση των ποδηλατοδρόμων του θα λάβουν πιθανώς ένα μάθημα εθιμοτυπίας αμέσως μετά την άφιξή τους. Περπατώντας κατά λάθος στις καθορισμένες λωρίδες ποδηλασίας θα κερδίσετε ένα κουδούνι και ενδεχομένως μια ή δύο σκληρές λέξεις.

Βολικά, υπάρχουν ενοικιάσεις ποδηλάτων σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα, αν θέλετε να συμμετάσχετε στο πλήθος. Στη σλοβενική πρωτεύουσα, το δημόσιο σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων BicikeLJ καθιστά εύκολη και φθηνή την εξερεύνηση χωρίς ποτέ να βάλετε κλειδί στην ανάφλεξη του αυτοκινήτου. Γραφεία τουριστικών πληροφοριών, ξενοδοχεία και υπεύθυνοι υπαίθριων δραστηριοτήτων ενοικιάζουν ποδήλατα βουνού αξιοπρεπούς ποιότητας για εξερεύνηση ορεινών περιοχών.

Ανακατέψτε το στη Λιουμπλιάνα

Η Λιουμπλιάνα είναι δικαίως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Σλοβενίας, με απίστευτα αξιοθέατα σε όλη την πόλη, αλλά μην φύγετε χωρίς να δείτε την εναλλακτική πλευρά της Λιουμπλιάνας. Από το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, αφήστε τη γραφική πλατεία Prešernov Trg και κατευθυνθείτε ανατολικά κατά μήκος της Trubarjeva cesta, περνώντας από πολυσύχναστα καταστήματα street food, καφετέριες και μπαρ.

Συνεχίστε στην περιοχή Metelkova της πόλης, η οποία έχει γίνει η de facto καλλιτεχνική συνοικία της Λιουμπλιάνα. Αυτά που κάποτε ήταν στρατιωτικοί στρατώνες, σήμερα έχουν ξαναεφευρεθεί ως στούντιο και ηδονικά νυχτερινά κέντρα. Θα βρείτε επίσης δύο από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας – το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Metelkova και το Εθνικό Μουσείο της Σλοβενίας – Metelkova .

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία

Επωφεληθείτε από τα δωρεάν δρομολόγια της Σλοβενίας

Οι τουριστικές αρχές της Σλοβενίας έχουν δημιουργήσει μια σειρά από δωρεάν διαδρομές για ανεξάρτητους ταξιδιώτες, με στόχο να εξοπλίσουν τους εξερευνητές DIY με τα εργαλεία που χρειάζονται για να επισκέπτονται λιγότερο τουριστικά σημεία σε όλη τη χώρα με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο, συχνά με πεζοπορία ή ποδήλατο .

Τα πλεονεκτήματα για τους ταξιδιώτες είναι προφανή. Αυτές οι διαδρομές συνοδεύονται από άφθονες δωρεάν και εύχρηστες πληροφορίες που θα σας βγάλουν από την πεπατημένη, παρέχοντας την ευκαιρία να δείτε την αγροτική Σλοβενία ​​από κοντά με ελάχιστο αντίκτυπο. Η χώρα επωφελείται επίσης – οι επισκέπτες που κινούνται με ανθρώπινη ταχύτητα είναι φυσικά διασκορπισμένοι, μειώνοντας την κυκλοφορία και τα προβλήματα υπερτουρισμού σε πιο δημοφιλείς τοποθεσίες.

Ίσως το κορυφαίο δρομολόγιο είναι το Juliana Trail , ένα εύκολο μονοπάτι πεζοπορίας που κάνει τον περίπλου του Εθνικού Πάρκου Triglav . Το Bike Slovenia Green: Η ποδηλατική διαδρομή από τις Άλπεις στην Αδριατική κυλά από την Kranjska Gora στην Αδριατική, ενώ το μονοπάτι Walk of Peace κάνει πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού Soča – ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Σλοβενίας για πεζοπορία και καγιάκ.

Οι ποδηλάτες με δυνατές γάμπες θα πρέπει να δοκιμάσουν το νέο Σλοβενικό Road Cycling Loop , το οποίο οδηγεί τους πολεμιστές δρόμου σε όλη τη χώρα στις καλύτερες αναβάσεις και καταβάσεις. Και για τύπους πολλών ειδικοτήτων, η Πανοραμική Διαδρομή Green Solčava της Σλοβενίας συνδυάζει ποδηλασία και πεζοπορία στα βουνά βόρεια της Λιουμπλιάνα.

Πεζοπορία
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στη Σλοβενία
Το όρος Triglav είναι ο πιο διάσημος προορισμός πεζοπορίας της Σλοβενίας, αλλά φροντίστε να δείτε την υπόλοιπη χώρα © dejan_k / Shutterstock

Υγεία και ασφάλεια στη Σλοβενία

Εάν σκοπεύετε να αποχωρήσετε από την πεπατημένη πίστα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Τακτοποιήστε τον εξοπλισμό σας πριν βγείτε στα μονοπάτια

Εάν σχεδιάζετε να κάνετε πεζοπορία στη Σλοβενία ​​– ειδικά σε ορεινές περιοχές άνω των 2000 μέτρων (6500 πόδια) – είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ανεξάρτητα από τις συνήθεις πρακτικές σας στην ύπαιθρο στο σπίτι, εάν θέλετε να προκαλέσετε τον εαυτό σας με μερικές προσπάθειες για την κορυφή του βουνού, βάλτε πακέτο και χρησιμοποιήστε ένα ορειβατικό κράνος. Οι πτώσεις είναι κίνδυνος, είτε κάνετε αναρρίχηση είτε κάνετε πεζοπορία.

Εάν έχετε πιο φιλόδοξα σχέδια να αντιμετωπίσετε πολλές διαδρομές μέσω ferrata ενώ βρίσκεστε εδώ, επενδύστε στην υγεία και την ασφάλειά σας ενοικιάζοντας ή αγοράζοντας μια ζώνη για κούμπωμα. Ο εξοπλισμός είναι συνήθως διαθέσιμος προς ενοικίαση σε περιοχές με καλώδια via ferrata, αλλά μπορείτε μπείτε στις διαδρομές πιο γρήγορα με το δικό σας λουρί, κορδόνια, γάντια και κράνος.

Πεζοπορία με ασφάλεια

Ενώ ορισμένες διαδρομές πεζοπορίας στη Σλοβενία ​​είναι πεζοπορημένες, η χώρα έχει περισσότερα από 9000 χιλιόμετρα (5590 μίλια) μονοπατιών και είναι εύκολο να βγείτε από το μονοπάτι, ιδιαίτερα σε υψηλότερα υψόμετρα. Πάντα να λέτε σε κάποιον πού πηγαίνετε, να κάνετε πεζοπορία σε μια ομάδα (ή ένα ζευγάρι) και να ελέγχετε τις καιρικές συνθήκες και τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή πριν ξεκινήσετε. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στα μονοπάτια, επικοινωνήστε με την Ορεινή Ένωση Διάσωσης της Σλοβενίας (GRZS) καλώντας το 112.

Στο παρακάτω widget βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για το ταξίδι σας

6 απίστευτα μέρη για να κολυμπήσετε στη Σλοβενία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ιορδανία- όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τα πιο όμορφα μέρη για επίσκεψη το χειμώνα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

θα ταξιδέψετε στη Σουηδία; εδώ ειναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Βερολίνο | Ταξιδιωτικός οδηγός(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο (χωρίς καμία επιβάρυνση για εσάς)`

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια