Πώς να αποκτήσετε ρωσική βίζα

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Ρωσία, πιθανότατα θα χρειαστεί να αποκτήσετε βίζα για να εισέλθετε στη χώρα. Δεδομένου ότι η αίτηση για ρωσική βίζα είναι μια πολύ αυστηρή και συχνά περίπλοκη διαδικασία, συνιστάται να ξεκινήσετε τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το προβλεπόμενο ταξίδι σας. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας περιεκτικός οδηγός για το πώς να πάρτε ρωσική βίζα.

Τύποι ρωσικών βίζας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρωσικών βίζας που διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο ισχύος, τον αριθμό των εισόδων και τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας.

1. Τουρίστας

Ο φθηνότερος και ευκολότερος τύπος βίζας είναι η ρωσική τουριστική βίζα. Αυτή είναι μια καλή επιλογή εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Ρωσία για 30 ημέρες ή λιγότερο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τουριστική βίζα δεν μπορεί να παραταθεί. Για να αποφύγετε επιπλοκές, συνιστάται να δώσετε στον εαυτό σας περιθώριο λίγων ημερών κάνοντας κράτηση για το ταξίδι σας για λιγότερο από 30 ημέρες. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση είτε για βίζα μίας εισόδου είτε για βίζα διπλής εισόδου στη Ρωσία, αλλά έχετε κατά νου ότι οι βίζες διπλής εισόδου εκδίδονται μόνο για ταξίδια από και προς τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας.

2. Επιχειρήσεις

Αν θέλετε να μείνετε στη Ρωσία για περισσότερες από 30 ημέρες, ίσως θελήσετε να υποβάλετε αίτηση για επαγγελματική βίζα. Αν και μπορεί να είναι πιο περίπλοκο και δαπανηρό από μια τουριστική βίζα, μια επαγγελματική βίζα προσφέρει στους ταξιδιώτες ένα μεγαλύτερο και πιο ευέλικτο ταξίδι. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για αυτή τη βίζα για περιόδους τριών, έξι και 12 μηνών. Εάν είστε πολίτης των ΗΠΑ, θα έχετε επίσης την επιλογή να υποβάλετε αίτηση για τριετή επιχειρηματική βίζα. Αυτές οι βίζες δεν μπορούν επίσης να παραταθούν.

Μια επαγγελματική βίζα μπορεί να εκδοθεί ως βίζα μίας, διπλής ή πολλαπλής εισόδου, αν και μπορείτε να μείνετε στη χώρα μόνο για 90 ημέρες σε κάθε περίοδο 180 ημερών. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για όποιον σχεδιάζει ένα ή περισσότερα μεγάλα ταξίδια στη Ρωσία, ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύετε πραγματικά για επαγγελματικούς λόγους. Για να υποβάλετε αίτηση για αυτή τη βίζα, θα χρειαστεί να προσκομίσετε μια επιστολή από ρωσική οντότητα, την οποία μπορείτε να λάβετε μέσω ενός γραφείου έκδοσης βίζας, αρκεί να αποδείξετε ότι μπορείτε να καλύψετε το κόστος του ταξιδιού σας.

3. Ιδιωτικός

Εάν έχετε φίλο ή μέλος της οικογένειας που είναι Ρώσος πολίτης, μπορεί να υποβάλει γραπτό αίτημα για να λάβετε ιδιωτική βίζα. Οι ιδιωτικές βίζες ισχύουν για έως και 90 ημέρες και μπορούν να είναι μονής ή διπλής εισόδου. Γενικά δεν συνιστάται να κάνετε αίτηση για ιδιωτική βίζα μέσω τουριστικής ή επαγγελματικής βίζας, καθώς είναι συνήθως πιο περίπλοκη και μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για την επεξεργασία. Οι ιδιωτικές βίζες δεν μπορούν επίσης να παραταθούν.

4. Διέλευση

Οι θεωρήσεις διέλευσης είναι μια καλή επιλογή για ταξιδιώτες που διέρχονται για σύντομο χρονικό διάστημα από τη Ρωσία. Αυτές οι βίζες ισχύουν έως και 72 ώρες για επιβάτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο και 10 ημέρες για όσους ταξιδεύουν με τρένο ή αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση για βίζα διέλευσης εάν δεν σκοπεύετε να φύγετε από την τελωνειακή ζώνη του αεροδρομίου. Αυτές οι βίζες δεν μπορούν επίσης να παραταθούν. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να πραγματοποιείτε διέλευση μέσω Ρωσίας πέρα ​​από τις προαναφερθείσες διάρκειες, συνιστάται να υποβάλετε αίτηση για τουριστική βίζα.

5. Μαθητής

Διατίθενται φοιτητικές βίζες για άτομα που εισέρχονται στη χώρα με σκοπό να σπουδάσουν σε εγγεγραμμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Για να μπορέσετε να κάνετε αίτηση, πρέπει να λάβετε μια επιστολή αποδοχής από ένα ρωσικό σχολείο και να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι μπορείτε να καλύψετε τα έξοδα σπουδών σας. Αυτές οι θεωρήσεις ισχύουν συνήθως για τρεις μήνες και ενδέχεται να παραταθούν ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος.

6. Απασχόληση

Πριν υποβάλετε αίτηση για βίζα εργασίας, πρέπει να λάβετε μια προσφορά εργασίας από μια ρωσική εταιρεία ή οργανισμό. Οι θεωρήσεις εργασίας είναι επιλέξιμες για μακροπρόθεσμη παράταση, αν και είναι γενικά ο πιο περίπλοκος και ακριβός τύπος βίζας που μπορεί να αποκτηθεί.

Πώς να αποκτήσετε μια ρωσική βίζα

Ανεξάρτητα από τον τύπο της βίζας, υπάρχουν μερικά γενικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι για να αποκτήσουν βίζα στη Ρωσία.

Πρόσκληση

Πριν ξεκινήσετε την αίτησή σας, θα χρειαστεί να λάβετε μια πρόσκληση για να το κάνετε. Η απόκτηση ενός κουπονιού πρόσκλησης είναι πιο εύκολη εάν σκοπεύετε να μείνετε σε ξενοδοχείο ή ξενώνα, καθώς συνήθως παρέχουν ένα σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν ή με μικρή χρέωση. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια επιστολή πρόσκλησης από ένα εγγεγραμμένο ταξιδιωτικό γραφείο ή ένα πρακτορείο βίζας, το οποίο είναι μια καλή επιλογή για ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση για επαγγελματική βίζα και χρειάζονται κουπόνι από ρωσική εταιρεία ή οργανισμό. Εάν διαμένετε σε ιδιωτική κατοικία με Ρώσο υπήκοο ή μόνιμο κάτοικο, ο οικοδεσπότης σας μπορεί να ζητήσει πρόσκληση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, αν και η επεξεργασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες για ιδιωτικές προσκλήσεις. Οι προσκλήσεις για φοιτητικές και εργασιακές βίζες μπορούν να ληφθούν μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσίας. Εάν κάνετε αίτηση για φοιτητική βίζα, είναι πιθανό το εκπαιδευτικό σας ίδρυμα να ζητήσει πρόσκληση εκ μέρους σας.

Εφαρμογή

Μόλις λάβετε την επίσημη επιστολή πρόσκλησής σας, είναι καιρός να υποβάλετε αίτηση για ρωσική βίζα. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω ρωσικού προξενείου ή πρεσβείας στη χώρα σας. Ανεξάρτητα από το πού θα κάνετε αίτηση, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα συμπληρωμένο Έντυπο αίτησης βίζας για τη Ρωσίατο οποίο παρέχεται διαδικτυακά από το Προξενικό Τμήμα του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο προξενείο, θα χρειαστεί επίσης να προσκομίσετε το διαβατήριό σας, την πρόσκλησή σας, μια φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου και απόδειξη ταξιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης. Ανάλογα με τον τύπο της βίζας και τη διάρκεια της διαμονής, μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να προσκομίσετε έγγραφα που να δείχνουν ότι μπορείτε να καλύψετε το κόστος της διαμονής σας στη Ρωσία. Συνιστάται να επικοινωνήσετε με το τοπικό ρωσικό προξενείο ή πρεσβεία για να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται να προσκομίσετε πρόσθετη τεκμηρίωση ή να πληροίτε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απαιτήσεις κατά τη στιγμή της αίτησής σας.

Εγγραφή

Τέλος, θα χρειαστεί να δηλώσετε τη βίζα σας εντός επτά ημερών από την άφιξή σας στη Ρωσία. Αυτό το βήμα μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η κατάσταση της θεώρησής σας από αστυνομικό ή άλλο κρατικό αξιωματούχο, θα θέλετε να αποφύγετε τις χρεώσεις και τις επιπλοκές που σχετίζονται με την μη εγγραφή σας.

Εάν μένετε σε ξενοδοχείο ή ξενώνα, μπορείτε να εγγραφείτε στη ρεσεψιόν. Διαφορετικά, μπορείτε να εγγραφείτε στο τοπικό ταχυδρομείο ή στο αστυνομικό τμήμα. Εάν ταξιδεύετε στη Ρωσία με φοιτητική βίζα, είναι πιθανό το σχολείο σας να έχει κανονίσει την εγγραφή σας για εσάς. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι εάν ταξιδεύετε σε διαφορετικές πόλεις ή κωμοπόλεις σε όλη τη Ρωσία, πρέπει να καταχωρήσετε ξανά τη βίζα σας όταν φτάσετε σε ένα νέο κατάλυμα.

Κόστος ρωσικών βίζας

Το κόστος απόκτησης βίζας για τη Ρωσία θα ποικίλλει ανάλογα με την εθνικότητα σας, τον τύπο της βίζας, τον αριθμό των εισόδων και το πρακτορείο βίζας και το προξενείο μέσω του οποίου κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα, εάν είστε πολίτης των ΗΠΑ που υποβάλλει αίτηση για τουριστική ή επαγγελματική βίζα μίας εισόδου, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 160 $ ​​USD σε τέλη αίτησης και μια επιστολή πρόσκλησης μπορεί να σας κοστίσει άλλα 20 $ USD. Το κόστος μιας ρωσικής βίζας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου το ίδιο και η αίτηση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ θα είναι ελαφρώς φθηνότερη. Μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε υψηλότερη τιμή για διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας, περισσότερες συμμετοχές και ταχεία επεξεργασία. Οι θεωρήσεις εργασίας είναι ο πιο ακριβός τύπος βίζας για να αποκτήσετε, με μέσο κόστος 1.100 $ USD.

Εξαιρέσεις

Οι περισσότεροι ξένοι υπήκοοι απαιτείται να λάβουν βίζα για να εισέλθουν στη Ρωσία, με λίγες εξαιρέσεις. Οι κάτοχοι διαβατηρίων 58 κρατών στην Ασία, την Καραϊβική και την Κεντρική και Νότια Αμερική δικαιούνται να εισέλθουν στη Ρωσία χωρίς βίζα για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Μπορείτε να βρείτε ένα κατάλογος των χωρών που είναι επιλέξιμες για είσοδο χωρίς βίζα και επιτρεπόμενες περιόδους παραμονής στον ιστότοπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού.

Οι ξένοι υπήκοοι που διέρχονται από τη Ρωσία και παραμένουν στην τελωνειακή ζώνη του αεροδρομίου δεν απαιτείται να λάβουν βίζα εφόσον η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες. Οι επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέπτονται τη Ρωσία σε οργανωμένη ομαδική περιήγηση για 48 ώρες ή λιγότερο, εξαιρούνται επίσης από τις απαιτήσεις βίζας.

Περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές στη Ρωσία όπου οι ξένοι υπήκοοι δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς προέγκριση. Κατά τη συμπλήρωση της φόρμας αίτησής σας, βεβαιωθείτε ότι

καταγράφετε με ακρίβεια κάθε πόλη που σκοπεύετε να επισκεφτείτε για να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα αργότερα.

Να τον έχετε, έναν πλήρη οδηγό για τη λήψη ρωσικής βίζας. Ας ελπίσουμε ότι απαντήσαμε σε μερικές από τις ερωτήσεις σας και σας φέραμε ένα βήμα πιο κοντά στο ταξίδι σας στη Ρωσία!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίζα της Αιγύπτου

Ταϊλάνδη Ταξίδι, Εργασία ή Συνταξιοδότηση

Τι είναι το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ενημέρωσης Βίζας για Κινέζους υπηκόους;

Oδηγός για την αυστραλιανή βίζα εργασίας

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.