Το να ταξιδέψετε στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι μια ηρακλειακή εργασία με τις κορυφαίες συμβουλές μας

Σκεφτείτε ταξίδια στην Ελλάδα και το μυαλό σας μπορεί να περιπλανηθεί σε εικόνες από φέρι που κάνουν κρουαζιέρες στο τιρκουάζ Αιγαίο.

Η μετάβαση στο νερό είναι απαραίτητη εάν σκοπεύετε να κάνετε άλμα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να διασχίσετε τα καταπληκτικά τοπία της Ελλάδας, όπως αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και – αν έχετε τη δύναμη των ποδιών σας – ποδήλατα. Εδώ είναι ο οδηγός μας για να μετακινηθείτε στην Ελλάδα.

Σκάφος

Τίποτα δεν λέει να ταξιδεύεις στην Ελλάδα σαν να στέκεσαι στο κατάστρωμα ενός διανησιωτικού πλοίου με τον ζεστό ήλιο στο πρόσωπό σου. Τα φέρι είναι ο κλασικός τρόπος για να διασχίσετε τα 227 νησιά της Ελλάδας, με μυριάδες συνδέσεις που συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ελληνικό ακτοπλοϊκό δίκτυο είναι ολοκληρωμένο, επομένως είναι εύκολο να μεταβείτε σε νησί σχεδόν κατά βούληση.

Τα σκάφη που πετούν μεταξύ των νησιών περιλαμβάνουν ταχύπλοα οχηματαγωγά, πιο αργά παραδοσιακά σκάφη, κομψά καταμαράν και αραχνιασμένα υδροπτέρυγα γνωστά ως «ιπτάμενα δελφίνια». Τα μεγαλύτερα σκάφη σε νυχτερινά δρομολόγια έχουν καμπίνες σε διάφορα μεγέθη και όλα εκτός από τα πολύ μικρά σκάφη σερβίρουν φαγητό. Τα μεγάλα εστιατόρια είναι κοινά στα μεγάλα οχηματαγωγά.

Λάβετε υπόψη ότι τα ταχύπλοα οχηματαγωγά οχηματαγωγά συχνά έχουν πολύ περιορισμένο χώρο στο κατάστρωμα ή καθόλου, οπότε αν η ιδέα να λιάζετε στο κατάστρωμα ενώ περνάτε από μαγευτικά νησιά είναι μέρος της ελληνικής φαντασίας σας, θα πρέπει να επιλέξετε το πιο αργό, παραδοσιακό βάρκες.

Οι προφυλάξεις ασφαλείας σημαίνουν ότι τα σκάφη μπορεί να καθυστερήσουν ή να αναβληθούν λόγω ισχυρών ανέμων και καταιγίδων. Περιστασιακές βιομηχανικές ενέργειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφές. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα πλοία εκτελούν συχνά δρομολόγια στα περισσότερα δρομολόγια, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε από το ένα νησί στο άλλο με ευκολία.

Το χειμώνα τα δρομολόγια είναι πολύ πιο περιορισμένα, αν και τα δρομολόγια προς την Αθήνα (και το λιμάνι της στον Πειραιά) εκτελούνται συνήθως όλο το χρόνο και συχνά υπάρχουν πλοία που εξυπηρετούν μεγάλα νησιά. Από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, τα δρομολόγια μεταξύ των μικρότερων νησιών του Αιγαίου μπορεί να είναι ανύπαρκτα.

Ομάδα παιδιών που ετοιμάζονται να πηδήξουν στη θάλασσα από την προβλήτα στην παραλία Καλαφάτη στη Μύκονο

Οι ναύλοι είναι συνήθως πολύ προσιτές. Αξίζει να ψωνίσετε σε δημοφιλείς διαδρομές όπου ανταγωνίζονται διάφορες εταιρείες. Τα πιο αργά σκάφη είναι συνήθως φθηνότερα. Ελέγξτε τις γενικές ιστοσελίδες κρατήσεων πλοίων, όπως το ticketswe καθώς και τις τοποθεσίες μεμονωμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών για προσφορές.

Σε μεγαλύτερα σκάφη, ο ναύλος σας μπορεί να εγγυάται χώρο μόνο στο κατάστρωμα ή μέσα σε ένα πολύ γεμάτο δημόσιο σαλόνι. Σε περιόδους πολυάσχολης κίνησης, συχνά αξίζει να πληρώσετε επιπλέον για μια εγγυημένη θέση (συνήθως παρόμοια με μια μεγάλη θέση αεροπορικού τύπου), ή πρόσβαση σε ένα ξεχωριστό σαλόνι με αναβαθμισμένες ανέσεις ή μια καμπίνα διανυκτέρευσης.

Οι υπηρεσίες και οι εταιρείες που τις διαχειρίζονται μπορεί να αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό κάθε χρόνο, και τα καλοκαιρινά δρομολόγια δεν ανακοινώνονται μόνο λίγο πριν από την έναρξη της υψηλής περιόδου. Σημαντικές εταιρείες είναι η Anek Lines , η Blue Star Ferries , η Golden Star Ferries , η Hellenic Seaways και η Minoan Lines .

Επίπεδο

Ο de facto εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, η Aegean Airlines , και η περιφερειακή θυγατρική της, Olympic Air , διαχειρίζονται τη συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικών πτήσεων. Υπάρχουν επίσης αρκετές μικρότερες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sky Express , που παρέχουν ανταγωνισμό σε μεγάλα δρομολόγια, καθώς και ζωτικής σημασίας συνδέσμους μεταξύ μικρότερων νησιών.

Οι ναύλοι για τα δρομολόγια εσωτερικού τείνουν να είναι φθηνοί, αλλά όπως πάντα, οι φθηνότερες θέσεις εξαντλούνται νωρίς, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, όταν οι Έλληνες ταξιδεύουν ομαδικά από την Αθήνα προς τα νησιά. Λόγω των ιδιορρυθμιών στις κρατικές επιδοτήσεις, μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο να κάνετε κράτηση για κάθε τμήμα του δρομολογίου σας ξεχωριστά, σε αντίθεση με την κατασκευή ενός μόνο εισιτηρίου που καλύπτει όλες τις συνδέσεις σας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα διεθνή ταξίδια, όπου η διαφορά κόστους μπορεί να είναι εκατοντάδες ευρώ. Συχνά είναι φθηνότερο να κάνετε κράτηση για διεθνή πτήση ξεχωριστά από τυχόν εσωτερικές πτήσεις που σκοπεύετε να κάνετε όταν φτάσετε στην Ελλάδα.

Γυναίκα που περπατά κατά μήκος των ερειπίων της Δήλου
Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε είναι συχνά με τα πόδια 

Τρένο

Το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα λειτουργεί από τον ΟΣΕ και ενώ το δίκτυο είναι περιορισμένο, τα τρένα είναι ένας απολαυστικός και χαλαρωτικός τρόπος για να εξερευνήσετε σημαντικά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Υπάρχουν δύο τύποι τρένων: τακτικά (αργά) τρένα που σταματούν σε όλους τους σταθμούς και ταχύτερα τρένα υπεραστικών (IC) που συνδέουν μεγάλες πόλεις. Οι ναύλοι των τρένων είναι συγκρίσιμοι με την υπόλοιπη Ευρώπη και τα βαγόνια των υπεραστικών τρένων είναι αρκετά άνετα, με ένα καφέ-μπαρ επί του σκάφους.

Η κύρια γραμμή από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είναι πλέον πολύ βελτιωμένη μετά από χρόνια δουλειάς. Αρκετές καθημερινές υπηρεσίες σε τρένα υψηλής ταχύτητας συνδέουν τις δύο πόλεις σε λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι τιμές και τα δρομολόγια είναι μεταβλητά – πριν ταξιδέψετε, ελέγξτε την ιστοσελίδα του ΟΣΕ, η οποία διαθέτει επίσης χρήσιμο χάρτη δικτύου και μηχανή κρατήσεων για την αγορά εισιτηρίων.

Η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη συνεχίζει βόρεια προς Αλεξανδρούπολη και Δίκαια στα βορειοανατολικά. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις με τη Φλώρινα και τη χερσόνησο του Πηλίου . Μια άλλη γραμμή κατευθύνεται βόρεια από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και προς το Βελιγράδι και την Κεντρική Ευρώπη.

Το δίκτυο της Πελοποννήσου από την Αθήνα εκτείνεται δυτικά μέχρι το Κιάτο, με λεωφορεία προς Πλάτα για ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Υπάρχουν μερικές δευτερεύουσες υπηρεσίες σε άλλα σημεία της χερσονήσου, όπως η μικρή γραμμή από τον Πύργο προς την Ολυμπία .

Λεωφορείο

Τα ελληνικά λεωφορεία είναι φθηνά και βολικά και το δίκτυο είναι εκτεταμένο. Τα περισσότερα λεωφορεία στην ηπειρωτική και τα νησιά λειτουργούν από περιφερειακές συλλογικότητες που λειτουργούν υπό την ομπρέλα των ΚΤΕΛ . Κάθε συλλογικότητα ΚΤΕΛ εκτελεί ανεξάρτητα υπηρεσίες εντός της περιφέρειάς της και εκτελεί λεωφορεία προς τις κύριες πόλεις άλλων νομών.

Οι μεγάλες πόλεις έχουν συνήθως καθημερινά δρομολόγια προς τις κοντινές πόλεις και, στην ηπειρωτική χώρα, καθημερινά δρομολόγια προς την Αθήνα. Οι μικρότερες πόλεις και τα χωριά συνήθως έχουν καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων κάποιου είδους, αν και σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να βλέπουν μόνο ένα ή δύο λεωφορεία την εβδομάδα. Αυτά τα λεωφορεία λειτουργούν προς όφελος των ανθρώπων που πηγαίνουν στην πόλη για να ψωνίσουν, παρά για τους τουρίστες, και συνήθως φεύγουν από τα χωριά πολύ νωρίς το πρωί και επιστρέφουν νωρίς το απόγευμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές μεγάλες πόλεις – συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, του Ηρακλείου , της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης – έχουν περισσότερους από έναν σταθμούς λεωφορείων, καθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί διαφορετικές περιοχές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει τον σωστό σταθμό για τον προορισμό σας. Σε μικρότερες πόλεις και χωριά ο «σταθμός λεωφορείων» μπορεί να είναι μόνο μια στάση λεωφορείου έξω από ένα καφενείο ή μια ταβέρνα (εστιατόριο) που λειτουργεί και ως γραφείο κρατήσεων.

Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι μοντέρνα και κλιματιζόμενα και μπορείτε να επιβιβαστείτε σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο και να πληρώσετε εν πλω. Η θέση δεν είναι εγγυημένη. σε δημοφιλείς διαδρομές ή/και κατά την υψηλή περίοδο, ίσως χρειαστεί να σταθείτε όρθιοι. Κατά κανόνα, προσπαθήστε να εμφανιστείτε για το λεωφορείο σας περίπου 20 λεπτά πριν την αναχώρηση.

Ένα ροζ Volkswagen Beetle μπροστά από ένα παρεκκλήσι στη Σαντορίνη

Αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα

Έχοντας το δικό σας αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα θα σας δώσει την ελευθερία να βγείτε από την πεπατημένη και να εξερευνήσετε την Ελλάδα με τον δικό σας ρυθμό. Το οδικό δίκτυο είναι αξιοπρεπές, αν και υπάρχουν λίγοι αυτοκινητόδρομοι, οπότε η κίνηση μπορεί να είναι αργή. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια οχηματαγωγών σε όλα σχεδόν τα νησιά, επομένως ένα αυτοκίνητο δεν αποτελεί εμπόδιο για το ταξίδι σε νησί.

Στις πόλεις και στα δημοφιλή νησιά, η συμφόρηση το καλοκαίρι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Τα προβλήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας μπορούν γρήγορα να καταστρέψουν τις ξέγνοιαστες διακοπές. Σημειώστε επίσης ότι ορισμένα αγροτικά αξιοθέατα και παραλίες είναι προσβάσιμα μόνο από ανώμαλα, χωμάτινα μονοπάτια. Ενδέχεται να μην καλύπτεστε για ζημιές που συμβαίνουν σε χωματόδρομους σύμφωνα με μια τυπική πολιτική ενοικίασης αυτοκινήτου.

Όσον αφορά την επιλογή μιας εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, τα μεγάλα πολυεθνικά πρακτορεία βρίσκονται στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις και στα περισσότερα αεροδρόμια. Στα νησιά, οι τοπικές εταιρείες μπορεί να προσφέρουν καλύτερες τιμές. Μπορείτε πάντα να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο μόνο για μια μέρα εξερεύνησης, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία να ασχοληθείτε με ένα αυτοκίνητο για ολόκληρο το ταξίδι σας. Όπως και τα αεροπορικά εισιτήρια, οι τιμές ενοικίασης είναι φθηνότερες όταν κάνετε κράτηση πολύ εκ των προτέρων. Τον Αύγουστο, μπορείτε να κλείσετε ολόκληρη την προμήθεια ενοικιαζόμενων οχημάτων σε ορισμένα νησιά. Αγοράστε γύρω καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Μοτοσικλέτες, σκούτερ και τετράποδα είναι διαθέσιμα για ενοικίαση όπου υπάρχουν τουρίστες. Στα νησιά, αυτά τα μικρά οχήματα μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις ταλαιπωρίες στο παρκάρισμα, αν και η κατάσταση των τοπικών δρόμων — και οι μεταβλητές οδηγικές δεξιότητες πολλών οδηγών — σημαίνουν ότι η ασφάλεια μπορεί να είναι ένα ζήτημα.

Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 20 € ανά ημέρα για ένα μοτοποδήλατο και ανεβαίνουν γρήγορα μόλις μεταβείτε σε ποδήλατα με γρανάζια. Μπορεί να μπορείτε να κανονίσετε μια ενοικίαση μέσω του καταλύματός σας, αλλά φροντίστε να κάνετε παζάρια. Σημειώστε ότι θα χρειαστείτε άδεια οδήγησης από τη χώρα καταγωγής σας, η οποία ισχύει για οποιαδήποτε κατηγορία οχήματος σκοπεύετε να νοικιάσετε (π.χ. άδεια κατηγορίας Α από το Ηνωμένο Βασίλειο για μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες).

Ποδήλατο

Το ποδήλατο στην Ελλάδα αυξάνεται σε δημοτικότητα, αλλά είναι πιο ευχάριστο την άνοιξη ή το φθινόπωρο παρά το καλοκαίρι. Οι δυνατοί μύες των ποδιών είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπίσετε τα βουνά ή μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές από τις πιο επίπεδες παράκτιες διαδρομές. Πιο επίπεδη νησιά όπως η Κως είναι πολύ φιλικά προς το ποδήλατο, αλλά άλλα όπως η Σαντορίνη έχουν τόσο απότομους και επικίνδυνους δρόμους που η ποδηλασία δεν συνιστάται (ή απολαυστική).

Συνολικά, η ποδηλατική υποδομή σε εθνικό επίπεδο αφήνει κάτι το επιθυμητό. Οι ποδηλατόδρομοι είναι σπάνιες έως ανύπαρκτες και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από τα αυτοκίνητα με ταχύτητα – που οδηγούν ντόπιοι και τουρίστες. Η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη σε πολυσύχναστους δρόμους και οι μεγάλοι δρόμοι θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα ποδήλατα μπορεί να μεταφέρονται δωρεάν σε ορισμένα πλοία, ενώ σε άλλα μπορεί να υπάρχει χρέωση ή να μην επιτρέπονται καθόλου λόγω έλλειψης χώρου στο πλοίο.

Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα στα περισσότερα τουριστικά στέκια, αλλά δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα όσο τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες. Οι τιμές κυμαίνονται από 10€ έως 20€ την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο του ποδηλάτου. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι το κόστος ενοικίασης περιλαμβάνει τη χρήση κράνους.

Προσβάσιμες μεταφορές στην Ελλάδα

Η πρόσβαση για ταξιδιώτες με αναπηρία είναι καλύτερη στην Αθήνα, όπου υπάρχουν πολλά προσβάσιμα αξιοθέατα, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας, με την αφθονία των ανώμαλων λίθων, τα φθαρμένα μάρμαρα, τα γλιστερά λιθόστρωτα και τα σκαλοπάτια σοκάκια, παραμένει απροσπέλαστη ή δύσκολη για άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Τούτου λεχθέντος, πολλά σύγχρονα θέρετρα είναι πλήρως προσβάσιμα και ορισμένες δημόσιες παραλίες έχουν πλέον ράμπες στην άμμο για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Οι πτήσεις, τα πορθμεία και τα τρένα κάνουν επίσης μια προσπάθεια να φιλοξενήσουν άτομα με ανάγκες προσβασιμότητας. Τα λεωφορεία συχνά δεν το κάνουν. Στην Αθήνα, οι οδηγοί λεωφορείων με τεχνικά προσβάσιμα λεωφορεία είναι γνωστό ότι περνούν μπροστά από ανθρώπους με αναπηρικά καροτσάκια σε στάσεις για να αποφύγουν την επιπλέον εργασία να τους επιβιβάσουν.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια