10 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν το επόμενο διεθνές σας ταξίδι

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ταξιδεύετε στο εξωτερικό, σίγουρα θα υπάρχουν τουλάχιστον ένα ή δύο πράγματα που θα ξεχάσετε να οργανώσετε μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή. Είναι εύκολο να τυλίξετε τον ενθουσιασμό του να πάτε σε ένα διεθνές ταξίδι και να ξεχάσετε τα πρακτικά, αλλά σημαντικά, πράγματα που το συνοδεύουν. Έτσι, για να σας βοηθήσουμε να παρακολουθείτε τι πρέπει να κάνετε, εδώ είναι δέκα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε προτού ξεκινήσετε διεθνείς διακοπές.

1. Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας και η βίζα σας είναι ενημερωμένα

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό στοιχείο για ένα διεθνές ταξίδι από το διαβατήριό σας. Χωρίς αυτό δεν φεύγεις από τη χώρα. Αφού λοιπόν το βρείτε, ελέγξτε ότι είναι ακόμα τρέχον αλλά και ότι ισχύει τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ορισμένες χώρες έχουν μια σταθερή απαίτηση για αυτό, επομένως καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να λυπηθείτε.

Εάν αυτό πρόκειται να είναι πρόβλημα, είναι καλύτερο να υποβάλετε αίτηση για νέο διαβατήριο πολύ νωρίτερα, καθώς η ρητή ανανέωση μπορεί να είναι ακριβή εάν είναι ακόμη δυνατή.

Πρέπει επίσης να επεξεργαστείτε τις απαιτήσεις εισόδου στη χώρα ή τις χώρες που σκοπεύετε να επισκεφτείτε. Ενδέχεται να υπάρχει καθορισμένη χρονική διάρκεια διαμονής ή/και απαίτηση να υποβάλετε αίτηση για βίζα μέσω διαδικτύου ή μέσω πρεσβείας. Είναι καλύτερο να ελέγξετε το δικό σας Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΗΠΑ) ή Υπουργείο Εξωτερικών (Ηνωμένο Βασίλειο) ιστοσελίδα πολύ εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να το διευθετήσετε.

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

2. Εμβολιαστείτε και συμπληρώστε συνταγές

Το να παραμείνετε υγιείς ενώ ταξιδεύετε είναι απίστευτα σημαντικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, αλλά και μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα θα χρειάζεστε κανονικά, όπως φάρμακα, καθώς και πράγματα ειδικά για το ταξίδι σας. Για αρχή, θα θελήσετε να συμπληρώσετε τις συνταγές σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεμείνετε από φάρμακα όσο λείπετε. Είναι επίσης έξυπνο να έχεις ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών να το πάρετε μαζί σας σε περίπτωση μικροπροβλημάτων υγείας όπως διαστρέμματα ή στομαχικά προβλήματα.

Το άλλο μεγάλο μέτρο ασφαλείας που πρέπει να προσέχετε για ένα ταξίδι είναι τα εμβόλια σας. Το να επισκέπτεστε διαφορετικές χώρες σημαίνει συχνά ότι αντιμετωπίζετε νέους κινδύνους για την υγεία και θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε να κολλήσετε οτιδήποτε σοβαρό. Αυτό σημαίνει να βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι για τακτικούς εμβολιασμούς όπως ο τέτανος και η διφθερίτιδα, καθώς και να ελέγχετε εάν υπάρχουν ειδικά εμβόλια για τον προορισμό σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κίτρινο πυρετό, τύφο και ηπατίτιδα Α, αλλά είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε ιστότοπους όπως Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και Travel Health Pro για λεπτομέρειες. Επειδή ορισμένα εμβόλια χρειάζονται πολλαπλά εμβόλια, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό.

3. Ελέγξτε για ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και συμβουλές

Ακριβώς επειδή μια χώρα δέχεται τακτικά τουρίστες και έχει διεθνείς πτήσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη. Πριν ξεκινήσετε το διεθνές ταξίδι σας, πρέπει να κάνετε την εργασία σας και να μάθετε όλες τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την ασφάλεια που σχετίζονται με τον επιλεγμένο προορισμό σας.

Κοιτάζοντας το δικό σου Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΗΠΑ) ή Υπουργείο Εξωτερικών (Ηνωμένο Βασίλειο) στον ιστότοπο, θα δείτε συμβουλές για τυχόν κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σε έναν προορισμό. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από απειλές τρομοκρατίας έως απαγωγές και πολιτική αστάθεια, όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν το πού σε μια χώρα είναι ασφαλές να επισκεφτείτε. Αυτές οι προειδοποιήσεις συχνά προσδιορίζουν ποιες περιοχές μιας χώρας αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς δεν είναι όλοι οι κίνδυνοι σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συμβουλές τείνουν επίσης να είναι υπερβολικά προσεκτικές, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την κρίση σας όταν τα λαμβάνετε όλα μαζί. Φροντίστε επίσης να ρίξετε μια ματιά στις συμβουλές μας για την ασφάλεια του ταξιδιού που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς όσο βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Μια άλλη ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι να καταχωρίσετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια στον κατάλληλο κρατικό φορέα. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάτι πάει στραβά, θα ξέρουν πού βρίσκεστε και ότι μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια. Αυτό γίνεται συχνά μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σας ή με μια πρεσβεία μέσω κάτι σαν το Πρόγραμμα εγγραφής έξυπνων ταξιδιωτών (STEP).

4. Αγοράστε ταξιδιωτική ασφάλιση

Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι το ταξίδι, πολλά μπορεί να πάνε στραβά. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά σχεδιάζετε, άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν ακόμα και στους πιο έμπειρους ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική ασφάλιση υπάρχει για τα πάντα, από μικρές ατυχίες, όπως κακοκαιρία μέχρι σοβαρά ιατρικά επείγοντα περιστατικά.

Οι πολιτικές μπορούν να περιλαμβάνουν τα πάντα, από χαμένες αποσκευές και καθυστερήσεις έως ιατρική περίθαλψη και ακόμη και εκκένωση έκτακτης ανάγκης. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα ακόμη κόστος, η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να σας σώσει από έναν τεράστιο λογαριασμό εάν κάτι πάει στραβά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά, καθώς η τακτική ασφάλιση υγείας συχνά δεν καλύπτει περιστατικά στο εξωτερικό. Με απλά λόγια, εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει να κάνετε έρευνα και να δείτε ποια ταξιδιωτική ασφάλιση είναι κατάλληλη για εσάς. Χρησιμοποιούμε και προτείνουμε το SafetyWing για βραχυπρόθεσμα ταξίδια. Μπορείτε να λάβετε μια γρήγορη προσφορά παρακάτω.

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

5. Λάβετε Διεθνή Άδεια Οδήγησης

Εάν έχετε σχέδια οδήγησης στο ταξίδι σας στο εξωτερικό, θα θελήσετε να λάβετε τη διεθνή άδεια οδήγησης πριν πάτε. Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς νόμους σχετικά με την αποδοχή ξένων αδειών οδήγησης για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όπου είναι χρήσιμη η διεθνής άδεια οδήγησης.

Πολλές χώρες απαιτούν αυτήν την άδεια μαζί με την άδεια οδήγησης για να οδηγείτε ή να οδηγείτε μοτοσικλέτα εκεί. Επιπλέον, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα απαιτήσει συνήθως τη διεθνή σας άδεια εάν βρεθείτε σε ατύχημα για να την εξοφλήσει. Μπορείτε να λάβετε τη διεθνή σας άδεια οδήγησης συνήθως από τον τοπικό πάροχο οδικής βοήθειας, όπως π.χ ΑΑΑ στις ΗΠΑ.

6. Τακτοποιήστε τα χρήματά σας

Ένα από τα πιο περίπλοκα και αγχωτικά μέρη του ταξιδιού στο εξωτερικό είναι να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε πρόσβαση στα χρήματά σας όσο λείπετε. Η ιδέα του εγκλωβισμού σε μια ξένη χώρα χωρίς πρόσβαση σε χρήματα είναι κάτι που φοβάται κάθε ταξιδιώτης. Μέρος του προβλήματος είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για πρόσβαση στα χρήματά σας στο εξωτερικό, καθεμία με τα δικά της μειονεκτήματα.

Για να μάθετε πώς θα έχετε πρόσβαση στα χρήματά σας ενώ λείπετε, πρέπει να γνωρίζετε ποιες επιλογές να χρησιμοποιήσετε και πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε καλύτερα την αξία τους. Οι ταξιδιωτικές επιταγές δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή, καθώς δεν γίνονται πλέον αποδεκτές στις περισσότερες χώρες. Αντ ‘αυτού, δείτε χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες χωρίς χρεώσεις συναλλάγματος. Οι αγαπημένες μας χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες των ΗΠΑ είναι οι Χρεωστική κάρτα Charles Schwab και την πιστωτική κάρτα Chase Sapphire Reserve. Εάν είστε Καναδός, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο στο καλύτερες ταξιδιωτικές πιστωτικές κάρτες στον Καναδά για συστάσεις.

Ό,τι κι αν χρησιμοποιείτε, φροντίστε να ενημερώσετε την τράπεζα ότι αποχωρείτε, ώστε να μην μπλοκάρει την κάρτα σας, κάτι που θα προκαλέσει ταλαιπωρία. Στη συνέχεια, μπορείτε να κατευθυνθείτε σε ένα τοπικό ΑΤΜ στον προορισμό σας και να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Και είτε λαμβάνετε μετρητά είτε πληρώνετε με κάρτα στο ταξίδι σας, επιλέγετε πάντα την επιλογή «χωρίς μετατροπή» – τα επιτόκια των τραπεζών σας θα είναι σχεδόν πάντα προτιμότερα.

Η ανταλλαγή χρημάτων στο ταξίδι σας μπορεί να είναι μια επιλογή, αλλά αν σκοπεύετε να το κάνετε αυτό στο ταξίδι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα ποσοστά μετατροπής για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μια καλή τιμή. Θα θελήσετε επίσης να αποφύγετε τα ανταλλακτήρια αεροδρομίων καθώς οι τιμές τους είναι πολύ κακές.

7. Συσκευάστε κατάλληλα

Η συσκευασία είναι συχνά ένα από τα πράγματα για τα οποία σκέφτονται περισσότερο οι άνθρωποι πριν από ένα ταξίδι, και ωστόσο είναι δύσκολο να μην πέσει κανείς σε κακές συνήθειες. Είτε λόγω της λησμονιάς είτε της αναποφασιστικότητας, ποιος δεν κάνει λάθη όταν ετοιμάζει βαλίτσες για ένα ταξίδι;

Ένα κλασικό λάθος συσκευασίας είναι η υπερσυσκευασία, προσπαθώντας να φέρεις ό,τι μπορεί να χρειαστείς μαζί σου. Αντίθετα, αφήστε αντικείμενα «για κάθε περίπτωση» στο σπίτι, να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να αγοράσετε πράγματα όταν φτάσετε, αν τα χρειάζεστε πραγματικά. Ένα στοιχείο που δεν πρέπει να αφήσετε πίσω στη σημερινή εποχή είναι ένας προσαρμογέας ταξιδιού για τα ηλεκτρονικά σας. Θα θελήσετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρονικά σας έχουν διπλή τάση για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα συμβατότητας.

Το να μην πακετάρετε πολλά θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το βάρος των αποσκευών σας χαμηλά, ειδικά επειδή θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους περιορισμούς αποσκευών της αεροπορικής εταιρείας. Συχνά είναι καλύτερο να αφήνετε απλώς τιμαλφή στο σπίτι, έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτά. Εάν αποφασίσετε να τα φέρετε, μην τα βάζετε ποτέ στις παραδοτέες αποσκευές σας.

eSIM για την Ευρώπη

8. Μάθετε μερικές φράσεις στην τοπική γλώσσα

Η αξία του να μιλάς λίγο την τοπική γλώσσα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όχι μόνο διευκολύνει τις μετακινήσεις και την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, αλλά οι ντόπιοι είναι επίσης πιο ανοιχτοί και φιλόξενοι απέναντί ​​σας. Δείχνοντας ότι καταβάλλετε προσπάθεια, ανεξάρτητα από το πόσο κακές είναι οι γλωσσικές σας δεξιότητες, είναι επίσης πιο πιθανό να καταβάλουν προσπάθεια όταν σας βοηθήσουν. Μην υποτιμάτε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το περίεργο «γεια» ή «ευχαριστώ» με τους ανθρώπους.

Όσο για το από πού να ξεκινήσετε με την εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, βασικές φράσεις όπως γεια, ευχαριστώ, ναι/όχι και συγνώμη είναι απαραίτητες. Το ίδιο ισχύει και για τους αριθμούς, τις λέξεις για τη μεταφορά, όπως τρένο/λεωφορείο, καθώς και το ερώτημα εάν κάποιος μιλά αγγλικά. Εφαρμογές όπως Duolingo μπορεί να είναι εξαιρετικό για την γρήγορη εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, ενώ Μετάφραση Google είναι πάντα χρήσιμο να έχετε για παν ενδεχόμενο.

Οδήγηση σε ξένη χώρα

9. Ερευνήστε τον προορισμό σας

Ένα ουσιαστικό μέρος της προετοιμασίας για ένα ταξίδι είναι να κάνετε όλη την έρευνα που σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την επίσκεψή σας. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσετε στη δημιουργία ενός προγράμματος και ενός δρομολογίου, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο να καλύψετε όλα τα απαραίτητα. Εξάλλου, δεν θέλετε να εμφανιστούν άσχημες εκπλήξεις ή να μετανιώσετε για χαμένες ευκαιρίες.

Το προφανές μέρος για να ξεκινήσετε είναι ο καιρός, καθώς η εποχή και οι συνθήκες θα επηρεάσουν πάντα το τι θα κάνετε όταν λείπετε. Ομοίως, ελέγξτε αν υπάρχουν φεστιβάλ ή σημαντικές εκδηλώσεις. Μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση, θετική και αρνητική, σε ένα ταξίδι, οπότε θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να πάτε ή να τα αποφύγετε.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα του ταξιδιού σας. Ορισμένα είναι καθαρά πρακτικά, όπως η κατανόηση των επιλογών τοπικής μεταφοράς και του τρόπου μετάβασης από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο σας. Άλλα, όπως η εκμάθηση της τοπικής κουλτούρας και οι κοινές απάτες, θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά και την αίσθηση της βύθισης.

10. Καθαρίστε το σπίτι σας

Αφού επιστρέψετε από ένα ταξίδι, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να σας υποδεχτούν με ένα ακατάστατο, δύσοσμο σπίτι. Κανείς δεν έχει όρεξη να κάνει δουλειές του σπιτιού μετά από μια μακρά πτήση, όταν στραγγίζεται από το jet lag. Δυστυχώς, η λύση σε αυτό είναι και οι δουλειές του σπιτιού. Αλλά κάνοντας αυτό πριν φύγετε, δεν θα επιστρέψετε στο σπίτι για καμία ανεπιθύμητη εργασία.

Λίγο πριν φύγετε, φροντίστε να βγάλετε τα σκουπίδια και να καθαρίσετε το ψυγείο από όλα τα φθαρτά. Πολύ πιο ευχάριστο να το κάνετε τώρα πριν λήξει το φαγητό και αρχίσει να μυρίζει. Θα θελήσετε επίσης να χειρίζεστε τα πιάτα και τα ρούχα, ειδικά για να έχετε καθαρά ρούχα να φοράτε πριν φτάσετε στο πλυντήριο του ταξιδιού σας.

Tωρα βρείτε και το αεροπορικο εισιτήριο μέσω της πλατφόρμας μας που σας συνδέει με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, προς οποιονδήποτε προορισμό

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια