11 συναρπαστικοί κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη (+Φωτογραφίες)

Οι κρατήρες πρόσκρουσης σχηματίζονται όταν ένας μετεωροειδής, αστεροειδής ή κομήτης πέφτει σε έναν πλανήτη ή σε ένα φεγγάρι. Όλα τα εσωτερικά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα έχουν βομβαρδιστεί έντονα από μετεωροειδή σε όλη την ιστορία τους. Αυτός ο βομβαρδισμός είναι ξεκάθαρα ορατός στις επιφάνειες της Σελήνης, του Άρη και του Ερμή για παράδειγμα. Στη Γη, ωστόσο, οι κρατήρες πρόσκρουσης διαγράφονται συνεχώς από τη διάβρωση ή μετασχηματίζονται από τεκτονικές με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, σχεδόν 170 κρατήρες επίγειας πρόσκρουσης έχουν εντοπιστεί στον πλανήτη μας. Αυτά κυμαίνονται σε διάμετρο από μερικές δεκάδες μέτρα έως περίπου 300 km (186 μίλια) και η ηλικία τους κυμαίνεται από πρόσφατα έως περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι κρατήρες πρόσκρουσης που εμφανίζονται σε αυτή τη λίστα είναι σχετικά μικροί και νέοι, γεγονός που τους κάνει πιο εύκολο να εντοπιστούν. Ένα παράδειγμα μεγάλου και παλαιού κρατήρα πρόσκρουσης είναι ο κρατήρας Chicxulub με διάμετρο 180 χιλιομέτρων (110 μίλια). Η πρόσκρουση που σχημάτισε αυτόν τον διάσημο κρατήρα πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Διαβάστε επίσης : 7 καλύτερα πράγματα να κάνετε στην Κοπεγχάγη

11. Κόκκινος κρατήρας χτένας

Βρίσκεται στην έρημο Namib, στη Ναμίμπια, ο κρατήρας Roter Kamm έχει διάμετρο περίπου 2,5 km (1,6 μίλια) και βάθος 130 μέτρα (400 πόδια). Δημιουργήθηκε από έναν μετεωρίτη με μέγεθος μεγάλου οχήματος πριν από περίπου 3,7 εκατομμύρια χρόνια.

Ο κρατήρας είναι καθαρά ορατός, αλλά το δάπεδό του καλύπτεται από αποθέσεις άμμου πάχους τουλάχιστον 100 μέτρων (300 πόδια). Σε συνδυασμό με το πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα της ερήμου Namib, ο κρατήρας δίνει την εντύπωση μιας επιφάνειας του Άρη και όχι του πλανήτη μας.

10. Κρατήρας Kaali

Ο κρατήρας Kaali δημιουργήθηκε από έναν μετεωρίτη που έφτασε στη γη κάπου μεταξύ του 4ου και του 8ου αιώνα π.Χ. Σε υψόμετρο περίπου 5-10 χλμ., ο μετεωρίτης έσπασε σε κομμάτια και έπεσε στη Γη σε θραύσματα. Ο μεγαλύτερος κρατήρας έχει πλάτος περίπου 110 μέτρα και βάθος 22 μέτρα. Σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τον κύριο κρατήρα βρίσκονται 8 μικρότεροι κρατήρες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού.

Ολόκληρο το δάσος του εσθονικού νησιού Saaremaa πιθανότατα κάηκε ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης. Ο κρατήρας είναι μέρος πολλών εσθονικών μύθων και ιστοριών. Είναι ακόμη πιθανό ότι η Saaremaa ήταν το θρυλικό νησί Thule, ενώ το όνομα “Thule” θα μπορούσε να συνδεθεί με τη φινλανδική λέξη tule (“της φωτιάς”).

9. Κρατήρας Tenoumer

Σχεδόν ένας τέλειος κύκλος, ο κρατήρας Tenoumer έχει πλάτος 1,9 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) και έχει ένα χείλος ύψους 100 μέτρων (330 πόδια). Ο κρατήρας βρίσκεται στην έρημο της δυτικής Σαχάρας, στη Μαυριτανία. Οι σύγχρονοι γεωλόγοι συζητούσαν επί μακρόν τι προκάλεσε αυτόν τον κρατήρα, μερικοί από αυτούς ευνοούσαν ένα ηφαίστειο.

Όμως, η πιο προσεκτική εξέταση της δομής αποκάλυψε ότι η σκληρυμένη «λάβα» του κρατήρα ήταν στην πραγματικότητα βράχος που είχε λιώσει από μια πρόσκρουση μετεωρίτη. Αυτή η επίδραση συνέβη περίπου μεταξύ 10.000 και 30.000 ετών πριν.

8. Λίμνη Κρατήρα Lonar

Η λίμνη Lonar στη Μαχαράστρα, σχηματίστηκε πριν από περίπου 50.000 χρόνια όταν ένας μετεωρίτης έπεσε στην επιφάνεια. Η λίμνη θαλασσινού νερού που αναπτύχθηκε στον σχηματισμό βασαλτικών πετρωμάτων έχει μέση διάμετρο 1,2 χιλιόμετρα (3.900 πόδια) και βρίσκεται περίπου 137 μέτρα (449 πόδια) κάτω από το χείλος του κρατήρα.

Πολλοί ναοί περιβάλλουν τη λίμνη, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ερειπωμένοι, εκτός από έναν ναό του Daityasudan, στο κέντρο της πόλης Lonar, ο οποίος χτίστηκε προς τιμήν της νίκης του Vishnu επί του γίγαντα Lonasur. Ο ίδιος ο κρατήρας είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι και η γύρω βλάστηση είναι μια απόλαυση για τους παρατηρητές πουλιών.

7. Κρατήρας Monturaqui

Ο κρατήρας Monturaqui βρίσκεται νότια του Salar de Atacama στη Χιλή. Οι σημερινές διαστάσεις του κρατήρα είναι περίπου 460 μέτρα (1.509 πόδια) σε διάμετρο επί 34 μέτρα (100 πόδια) βάθος. Η πρόσκρουση πιθανώς συνέβη πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Λόγω των ακραίων ξηρών συνθηκών της περιοχής, ο κρατήρας είναι ακόμα καθαρά ορατός.

Ως προς το μέγεθος και τη μορφολογία του, ο κρατήρας Monturaqui παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον κρατήρα Bonneville στον Άρη που εξερευνήθηκε από το ρόβερ Spirit το 2004. Και οι δύο κρατήρες είναι ρηχοί, το μέγεθος των τεμαχίων που εκτινάσσονται κοντά στο χείλος του κρατήρα είναι παρόμοιο και οι δύο σχηματίστηκαν σε ηφαιστειακό περιβάλλον.

6. Κρατήρας Gosses Bluff

Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αυστραλίας, ο κρατήρας Gosses Bluff πιστεύεται ότι σχηματίστηκε από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς ή κομήτη περίπου πριν από 142 εκατομμύρια χρόνια.

Ο διαβρωμένος κρατήρας έχει διάμετρο 6 km (4 μίλια), αλλά τη στιγμή της πρόσκρουσης θα είχε διάμετρο περίπου 22 km (14 μίλια). Η τοποθεσία είναι γνωστή ως Tnorala στους Αβορίγινες της Δυτικής Arrernte και είναι ένα ιερό μέρος.

5. Κρατήρας Tswaing

Ο κρατήρας Tswaing δημιουργήθηκε από έναν χονδρίτη ή πετρώδη μετεωρίτη, διαμέτρου περίπου 30 έως 50 μέτρων, που χτύπησε τη γη πριν από περίπου 220.000 χρόνια. Στο κέντρο του κρατήρα βρίσκεται μια μικρή λίμνη που γεμίζει από μια πηγή και νερό της βροχής.

Λίθινα εργαλεία της λίθινης εποχής δείχνουν ότι ο κρατήρας επισκεπτόταν τακτικά άνθρωποι για να κυνηγήσουν και να συλλέξουν αλάτι. Οι Ευρωπαίοι άποικοι ονόμασαν την περιοχή Zoutpan (Αλατιέρα) ενώ οι τοπικές φυλές της Τσουάνα αποκαλούν την περιοχή Tswaing που σημαίνει «Τόπος του αλατιού».

4. Κρατήρας Pingualuit

Ο κρατήρας Pingualuit δημιουργήθηκε πριν από περίπου 1,4 εκατομμύρια χρόνια από μια πρόσκρουση μετεωρίτη που είχε τη δύναμη 8500 ατομικών βομβών μεγέθους Χιροσίμα. Ο κρατήρας διαμέτρου 3,44 km (2,14 μίλια) υψώνεται 160 μέτρα (520 πόδια) πάνω από τη γύρω τούνδρα και έχει βάθος 400 μέτρα (1.300 πόδια). Η λίμνη στο κάτω μέρος του κρατήρα έχει βάθος 270 μέτρων (890 πόδια) και περιέχει μερικά από τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο.

Η λίμνη δεν έχει εισόδους ή εμφανείς εξόδους, έτσι το νερό συσσωρεύεται από τη βροχή και το χιόνι και χάνεται μόνο μέσω της εξάτμισης. Ο κρατήρας ανακαλύφθηκε το 1943, από αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε μετεωρολογική πτήση. Pingualuit σημαίνει «εκεί που υψώνεται η γη» στην τοπική γλώσσα των Ινουίτ.

3. Amguid Crater

Ένας σχετικά νεαρός κρατήρας, ο κρατήρας Amguid είναι το αποτέλεσμα μιας πρόσκρουσης μετεωρίτη πριν από περίπου 100.000 χρόνια. Βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή στη νοτιοδυτική Αλγερία.

Ο τέλεια κυκλικός κρατήρας πρόσκρουσης μετεωρίτη έχει διάμετρο 450 μέτρα (1476 πόδια) και βάθος 30 μέτρα (100 πόδια). Η κορυφή του χείλους καλύπτεται από ογκόλιθους ψαμμίτη που έχουν διάμετρο πολλών μέτρων. Το κέντρο του κρατήρα είναι επίπεδο και είναι γεμάτο από συμπιεσμένες αιολικές λάσπες.

2. Κρατήρας Wolfe Creek

Ο κρατήρας Wolfe Creek στην Αυστραλία σχηματίστηκε από έναν μετεωρίτη που έπεσε στη γη πριν από 300.000 χρόνια. Οι 50.000 είχαν μάζα περίπου 50.000 τόνους και άφησαν έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 875 μέτρων (2870 πόδια).

Ο κρατήρας που είχε απομείνει ήταν πιθανώς περίπου 120 μέτρα βάθος. Τα επόμενα 300.000 χρόνια ο άνεμος το γέμισε σταδιακά με άμμο και σήμερα το δάπεδο του κρατήρα βρίσκεται 60 μέτρα (200 πόδια) κάτω από το χείλος, το οποίο υψώνεται 25 μέτρα πάνω από την γύρω επίπεδη έρημο.

Μικροί αριθμοί μετεωριτών σιδήρου έχουν βρεθεί κοντά στον κρατήρα. Ο κρατήρας ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας εναέριας έρευνας το 1947, αν και οι Αβορίγινες γνώριζαν τον κρατήρα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

1. Κρατήρας Barringer

Ο κρατήρας Barringer είναι ο πιο γνωστός και καλύτερα διατηρημένος κρατήρας πρόσκρουσης στη Γη. Ο κρατήρας πήρε το όνομά του από τον Ντάνιελ Μπάρινγκερ που ήταν ο πρώτος που πρότεινε ότι δημιουργήθηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη. Ο κρατήρας εξακολουθεί να ανήκει σε ιδιώτες από την οικογένειά του και είναι επίσης απλά γνωστός ως κρατήρας μετεωρίτη ή Κρατήρας της Αριζόνα.

Με διάμετρο περίπου 1.200 μέτρα (4.000 πόδια) και βάθος 170 μέτρα (570 πόδια), με χείλος 45 μέτρα υψηλότερο κατά μέσο όρο από την γύρω πεδιάδα, ο κρατήρας βρίσκεται κοντά στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα.

Ο κρατήρας Barringer σχηματίστηκε πριν από περίπου 40.000 χρόνια από την πρόσκρουση ενός σιδερένιου μετεωρίτη, περίπου 50 μέτρα (54 γιάρδες) σε πλάτος και βάρους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο μετεωρίτης χτύπησε με ταχύτητα 12,8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (28.600 mph).

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.