15 καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Μέριντα του Μεξικού

Το TicketsWe  υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο.

Η μεγαλύτερη πόλη της χερσονήσου Γιουκατάν δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλής τουριστικός προορισμός όσο η Ριβιέρα Μάγια ή το Κανκούν, αλλά για ταξιδιώτες που αναζητούν πολιτισμό και ιστορία πάνω από θέρετρα και all-inclusives, η Merida είναι το ιδανικό μέρος. Αν και η Merida είναι αρχιτεκτονικά αποικιακή, οι μεγάλες πλατείες και οι καθεδρικοί ναοί δεν κρύβουν το παρελθόν και το παρόν των Μάγια της πόλης για πολύ. Επισκεφτείτε τα αρχαία ερείπια των Μάγια, μάθετε περισσότερα για τον ιθαγενή κόσμο στο Μεγάλο Μουσείο του Κόσμου των Μάγια και, στη συνέχεια, απολαύστε την καλύτερη κουζίνα των Γιουκατέκ στη χερσόνησο. Εδώ είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Μέριντα του Μεξικού.

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

1. Μεγάλο Μουσείο του Κόσμου των Μάγια

Το Gran Museo del Mundo Maya – ή το Μεγάλο Μουσείο του Κόσμου των Μάγια – είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Μέριδα. Αυτό το πολυτελές μουσείο είναι αφιερωμένο στον κόσμο των Μάγια και βρίσκεται κατάλληλα στη Μέριντα, όπου αμέτρητες γλώσσες των Μάγια ομιλούνται ακόμα μέχρι σήμερα. 

Το μουσείο σας μεταφέρει πίσω στην προϊστορική εποχή, όταν η χερσόνησος Γιουκατάν κατοικούνταν όχι από ανθρώπους αλλά από δεινόσαυρους, επειδή πιστεύεται ότι η επίθεση με αστεροειδή που εξάλειψε τους δεινόσαυρους χτύπησε εδώ, δημιουργώντας τα κενότα για τα οποία είναι τόσο διάσημη η περιοχή στη συνέχεια. 

Μετά τους δεινόσαυρους, το μουσείο εξερευνά σχεδόν κάθε γνωστή πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού των Μάγια. Από την άνοδο πόλεων όπως το Chichen Itza και το Ek Balam – μέχρι την πτώση τους – το μουσείο εκτείνεται σε αρκετούς ορόφους πριν ακόμη φτάσετε στους Ισπανούς κατακτητές, την αποικιοκρατία και τη σύγχρονη εποχή. 

Αφήστε λίγες ώρες για αυτό το μουσείο, γιατί είναι μεγάλο! 

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Διαβάστε επίσης : 15 καλύτερα Airbnbs στην Πόλη του Μεξικού

12 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Merida, Μεξικό

mehdi33300 / shutterstock.com

2. Δωρεάν περιηγήσεις με τα πόδια

Κατευθυνθείτε στο τουριστικό γραφείο στο zócalo στις 9.30 π.μ. για να συμμετάσχετε σε μια δωρεάν περιήγηση με τα πόδια στην πόλη. Είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Μέριδα, φυσικά, και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε τον προσανατολισμό σας αν μόλις φτάσατε. 

Οι περιηγήσεις διαρκούν περίπου 90 λεπτά, μεταφέροντάς σας γύρω από το zócalo και στην ευρύτερη πόλη, πέρα ​​από τη μεγάλη αποικιακή αρχιτεκτονική της Merida. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί εξηγούν περισσότερα για τη σημασία των διάσημων ορόσημων της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του πώς ο καθεδρικός ναός και πολλά άλλα ιστορικά κτίρια χτίστηκαν από τα ερείπια της πόλης των Μάγια που κατέστρεψαν οι κατακτητές.

Είναι μια συναρπαστική εικόνα της Merida και εντελώς δωρεάν! 

eskystudio / shutterstock.com

3. Καθεδρικός ναός της Μέριδας

Πάνω από το zócalo βρίσκεται ο Catedral de Mérida, η επιβλητική καθολική εκκλησία της πόλης. Ο καθεδρικός ναός της Μέριδα φαίνεται εντυπωσιακός, πιθανώς επειδή χτίστηκε για να υποτάξει και να προσηλυτίσει τους Μάγια. 

Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε με πέτρα από την υπάρχουσα πόλη των Μάγια που κατέκτησαν οι κατακτητές στα μέσα του 15ου αιώνα, και ήταν ένας από τους πρώτους καθεδρικούς ναούς που κατασκευάστηκαν οπουδήποτε στο Μεξικό. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1560 αλλά δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1598. Στην πέτρινη πρόσοψη, μπορείτε να δείτε αγάλματα του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου, ενώ μέσα στον καθεδρικό ναό, υπάρχουν πολλές ζωντανές απεικονίσεις του Χριστού και όλων των αγίων συνήθως πολύχρωμο, καθολικό στυλ. 

365 Focus Photography / shutterstock.com

4. Κυριακές στην Πλατεία

Οι Κυριακές δεν είναι μόνο για τους εκκλησιαζόμενους στη Μέριδα, γιατί έξω από τον καθεδρικό ναό στην Plaza Grande, κάθε εβδομάδα διοργανώνεται μια μεγάλη κυριακάτικη αγορά. 

Οι Κυριακές περνάτε καλύτερα στην πλατεία, όπου μπορείτε να βρείτε τουρίστες και ντόπιους να απολαμβάνουν τη ζωντανή μουσική και να περιηγούνται στους πάγκους της αγοράς.

Το καλύτερο από όλα, όμως, είναι οι πάγκοι με φαγητό. Μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ –όπως σούπα λάιμ και αργό ψητό χοιρινό– με λίγα μόνο δολάρια το πιάτο! 

Η αγορά λειτουργεί όλη την ημέρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά είναι καλύτερα το πρωί και νωρίς το απόγευμα. Περιηγηθείτε, φάτε υπέροχο φαγητό και μετά κάντε μια κυριακάτικη απογευματινή σιέστα. 

Bret Reyes / shutterstock.com

5. Παρακολουθήστε ένα παιχνίδι Pok-Ta-Pok

Οι νύχτες του Σαββάτου στην πόλη είναι ζωντανές και ένα από τα καλύτερα διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Μέριντα είναι να παρακολουθήσετε ζωντανά έναν αγώνα Pok-Ta-Pok, ένα αρχαίο μεσοαμερικανικό παιχνίδι με μπάλα 

20 καλύτερα ερείπια στο Μεξικό που πρέπει να επισκεφτείτε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ένα επιδέξιο αλλά επικίνδυνο παιχνίδι, το Pok-Ta-Pok παιζόταν σε ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα μπάλας από τους Αζτέκους και τους Μάγια. Τα βράδια του Σαββάτου, το zócalo φιλοξενεί ζωντανή μουσική και ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένης της αναπαράστασης του παιχνιδιού. 

Δεδομένου ότι οι κανόνες χάθηκαν κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατάκτησης, κάποια δημιουργική άδεια πηγαίνει στα γεμάτα γεγονότα παιχνίδια που παίζονται στη Μέριδα. αλλά είναι σίγουρα ένας μοναδικός τρόπος να περάσετε ένα Σάββατο βράδυ. 

dowraik / shutterstock.com

6. Κυβερνητικό Μέγαρο

Η κεντρική πλατεία – που οι ντόπιοι αποκαλούν ποικιλοτρόπως zócalo ή plaza grande – περιβάλλεται και από τις τέσσερις πλευρές από μεγάλα αρχοντικά αποικιακού στιλ, καταστήματα, κτίρια και φυσικά τον καθεδρικό ναό της Merida. 

Πολλά από αυτά τα κτίρια ανοίγουν σε εξίσου μεγάλες αυλές και πλατείες, κρύβοντας έναν πλούτο τέχνης και ιστορίας που οι τουρίστες μπορούν συχνά να περιπλανηθούν ελεύθερα. 

Ένα από τα καλύτερα κτίρια για επίσκεψη είναι το Palacio de Gobierno, ή το Κυβερνητικό Παλάτι. Εδώ θα βρείτε το τουριστικό γραφείο, και παρόλο που είναι πολύ λειτουργικό κυβερνητικό κτίριο, σας επιτρέπεται να δείτε τις τοιχογραφίες και τους πίνακες στους διαδρόμους. 

Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν κυρίως την ισπανική κατάκτηση των Μάγια και τους αγώνες των Μάγια στη συνέχεια. 

Florian Augustin / shutterstock.com

7. Paseo de Montejo

Για να δείτε περισσότερα από την αποικιακή αρχιτεκτονική και την ιστορία της Merida, κάντε μια βόλτα κατά μήκος του Paseo de Montejo. 

Αυτή η μεγάλη λεωφόρος είναι εύκολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη για επίσκεψη στη Μέριδα και σε μήκος έξι χιλιομέτρων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης. Ονομάστηκε από τον Francisco de Montejo, τον Ισπανό κατακτητή που ίδρυσε τη Merida, η λεωφόρος ήταν παραδοσιακά το σπίτι των πιο εύπορων οικογενειών της πόλης. 

Τα αρχοντικά πλαισιώνουν το Paseo de Montejo, ενώ τα δέντρα σκιάζουν τον διάδρομο από το σημείο εκκίνησης του κοντά στο zócalo μέχρι το τελικό του σημείο από το Gran Museo del Mundo Maya στα περίχωρα της πόλης. 

15 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από την Πόλη του Μεξικού(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)
Elzbieta Sekowska / shutterstock.com

8. Μουσείο Μοντέχο Σπίτι

Στην κεντρική πλατεία – και όχι στην Paseo de Montejo όπως υποδηλώνει το όνομα! – μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι της οικογένειας Montejo, των «ιδρυτών» της αποικιακής Merida. 

Τώρα είναι μουσείο, το σπίτι χρονολογείται από το 1549 και είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης. Βρίσκεται σε μια κεντρική τοποθεσία ακριβώς στην κεντρική πλατεία και αν κοιτάξετε την πρόσοψη του αρχοντικού, θα δείτε έργα τέχνης που ξεθωριάζουν που απεικονίζουν την ισπανική κατάκτηση των Μάγια. 

Μέσα στο μουσείο, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους Montejos και να δείτε πολλά παραδείγματα παλιάς αποικιακής επίπλωσης, έργων τέχνης και διακόσμησης από τότε που το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι από τις πολλές γενιές των Montejos. 

 

9. Μουσείο της Πόλης της Μέριδας

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ενδιαφέρουσα ιστορία της πόλης, τότε ένα από τα καλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στη Μέριδα είναι το Μουσείο της Πόλης της Μέριδα. 

Αν και δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Gran Museo del Mundo Maya, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία στη Μέριδα και θα σας πάρει μόνο μία ώρα περίπου από το χρόνο σας. 

Το μουσείο εξετάζει τους προ-ισπανικούς πολιτισμούς που ζούσαν εδώ, αλλά εστιάζει κυρίως στο πώς η Merida μεγάλωσε από ένα μικρό αποικιακό φυλάκιο σε ένα πλούσιο εμπορικό κέντρο τον 19ο αιώνα. 

Matyas Rehak / shutterstock.com

10. Αγορά Lucas de Galvez 

Όταν επισκέπτεστε τη Μέριδα, πρέπει να κάνετε μια βόλτα στο Mercado Lucas de Galvez, μια από τις πιο πολυσύχναστες αγορές της πόλης. 

Το Mercado Lucas de Galvez απέχει μόλις λίγους δρόμους από το zócalo, αλλά είναι πολύ μακριά από τα αποικιακά αρχοντικά και τους καθεδρικούς ναούς της ιστορικής Μέριδα. 

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια σύντομη αλλά ταραχώδη γεύση της τοπικής ζωής που είναι γεμάτη σε μια μεγάλη αγορά και ξεχειλίζει στους γύρω δρόμους, και να απολαύσετε μια φρέσκια ανανέωση καθώς περνάτε μπροστά από δερματουργούς, λιανοπωλητές ρούχων, κρεοπωλεία και περίπτερα λαχανικών. 

Σταματήστε για να διαπραγματευτείτε για μερικά αναμνηστικά, κάντε ένα διάλειμμα και τροφοδοτηθείτε με τάκο ή τόρτα και βυθιστείτε στη φασαρία της καλύτερης αγοράς της Μέριδα. 

mehdi33300 / shutterstock.com

11. Χαλαρώστε στα Parques

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Μέριντα είναι να μην κάνετε απολύτως τίποτα στα πάρκα! Η Merida έχει δημόσιες πλατείες, κήπους και πάρκα σχεδόν σε κάθε δρόμο, και καθένα από αυτά προσφέρει μια σκιερή ανάπαυλα κατά την περιήγησή σας στην πόλη. 

3 Μέρες στην Πόλη του Μεξικού: Το τέλειο δρομολόγιο στην πόλη του Μεξικού(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πάρτε μια ρεφρέσκο ​​από μια βάση φαγητού, μετά καθίστε σε έναν πάγκο, κάντε κλωτσιά και χαλαρώστε. Εκτός από το κύριο zócalo, μερικά από τα καλύτερα δημόσια πάρκα στη Μέριντα περιλαμβάνουν το Parque de las Americas με θέμα τις Μάγια, το ήσυχο Parque de Santiago και τους πάγκους taco και torta του Parque de Santa Anna. 

Kartinkin77 / shutterstock.com

12. Κουζίνα Γιουκατάν 

Μόλις εξερευνήσετε όλα τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Μέριδα, θα έχετε ανοίξει την όρεξη! 

Μην ανησυχείτε, γιατί η Μέριδα είναι μια πόλη φτιαγμένη για καλοφαγάδες. Σταματήστε σε ένα από τα πολλά στέκια taco ή torta για μια γρήγορη μπουκιά και ένα παγωμένο agua del dia , αλλά εξοικονομήστε χώρο για μια επίσκεψη σε καντίνες και εστιατόρια αργότερα μέσα στην ημέρα. 

Δεδομένης της τεράστιας γαστρονομικής επιρροής των Μάγια, η κουζίνα του Γιουκατάν είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που συναντάμε σε άλλα μέρη του Μεξικού. Θα θελήσετε να δοκιμάσετε τη sopa de limon – σούπα λάιμ – για να ξεκινήσετε και να την ακολουθήσετε με ένα πιάτο cochinita pibil , αργό ψητό χοιρινό σερβιρισμένο με τορτίγιες. 

maskpix / shutterstock.com

13. Dzibilchaltun

Μια σύντομη διαδρομή βόρεια της πόλης θα σας φέρει στα ερείπια των Μάγια του Dzibilchaltun, όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον προ-ισπανικό κόσμο που υπήρχε εδώ πριν φτάσουν οι κατακτητές τον 16ο αιώνα. 

Πόλη του Μεξικού | 10 καλύτερα πράγματα να κάνετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αυτή ήταν μια αρχαία πόλη των Μάγια, με αρχαιολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι καταλήφθηκε ήδη από το 300 π.Χ. μέχρι που τελικά έγινε το σπίτι εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. 

Ήταν ακόμα ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν το Dzibilchaltun, το οποίο οδήγησε στην πτώση των Μάγια εδώ και στην ίδρυση της σύγχρονης Merida. 

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν σε ανασκαμμένες κατοικίες και κτίρια που χτίστηκαν από τους Μάγια πριν περπατήσουν στη σκιά κάποτε πανίσχυρων ναών. 

Izamal, η κίτρινη αποικιακή πόλη του Γιουκατάν, στο Μεξικό
javarman / shutterstock.com

14. Χρήματα

Μια ώρα μακριά από τη Μέριδα με αυτοκίνητο ή colectivo , το Izamal είναι ένας από τους πιο πολύχρωμους προορισμούς στο Γιουκατάν. Ονομάστηκε Κίτρινη Πόλη – επειδή σχεδόν όλα τα κτίρια στην ιστορική παλιά πόλη έχουν μια φωτεινή απόχρωση του κίτρινου – το Izamal είναι ένα υπέροχο και εύκολο ημερήσιο ταξίδι από τη Μέριδα. 

3 Μέρες στη Μέριδα: Το τέλειο δρομολόγιο της Μέριδα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η μικρή πόλη έχει πλούσια ιστορία και εκτός από την επίσκεψη στο Καθολικό μοναστήρι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, οι ταξιδιώτες μπορούν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή των ερειπωμένων πυραμίδων των Μάγια που είναι διάσπαρτες ανάμεσα στα κίτρινα σπίτια, τα καταστήματα και τις εκκλησίες. 

Εδώ η αποικιακή ιστορία συναντά την ιστορία των Μάγια, καθιστώντας το Izamal ένα συναρπαστικό μέρος για εξερεύνηση. 

Kartinkin77 / shutterstock.com

15. Πρόοδος

Αποδράστε από την πόλη με μια ημερήσια εκδρομή στο Progreso, όπου θα βρείτε τις καλύτερες παραλίες στη Merida του Μεξικού. 

Το Progreso βρίσκεται λιγότερο από μία ώρα βόρεια από το κέντρο της πόλης Merida, και είναι γνωστό για τις παραλίες με λευκή άμμο και τα παραθαλάσσια μπαρ και εστιατόρια.

Η κατά τα άλλα νυσταγμένη ψαρόπολη είναι απασχολημένη τα Σαββατοκύριακα και όταν επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια, αλλά προγραμματίστε ένα ταξίδι εδώ μεσοβδόμαδα και θα έχετε τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο μόνοι σας. 

Τα 15 καλύτερα Airbnbs στη Μέριντα, Μεξικό (έκδοση 2023)(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Από μεγαλειώδη μουσεία και αποικιακές επαύλεις μέχρι αγορές και ερείπια των Μάγια, δεν θα έχετε καμία επιλογή όταν αποφασίσετε τι να κάνετε στη Μέριντα.

Και μόλις επισκεφτείτε όλα τα παραδοσιακά αξιοθέατα και αξιοθέατα, θα χαθείτε εύκολα για μέρες γευματίζοντας με κουζίνα σε στιλ Γιουκατάν σε τοπικές καντίνες ή περιμένοντας να επανέλθει η κυριακάτικη αγορά τροφίμων. 

Γιατί να μην αποθηκεύσετε τον οδηγό μας για τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Μέριντα για το επόμενο ταξίδι σας στο Μεξικό;

[tp_widget][/tp_widget]

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.