16 καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Ντιζόν της Γαλλίας

Η Ντιζόν, όπως ίσως μαντέψατε, παίρνει μεγάλη φήμη από τη μουστάρδα της Ντιζόν. Ωστόσο, η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Βουργουνδίας της ανατολικής Γαλλίας έχει πολλά περισσότερα από αυτό. 

Η Ντιζόν έχει πλούσια ιστορία και κάποια όμορφη αρχιτεκτονική για να θαυμάσετε. Υπάρχουν πολλά υπέροχα ψώνια που πρέπει να κάνετε, μουσεία για να δείτε και πολλά άλλα – και εμείς εδώ στο ticketswe δεν θέλουμε να χάσετε τίποτα από αυτά, γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει προσεκτικά μια λίστα με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Ντιζόν! Ας αποσυσκευάσουμε λοιπόν αυτή τη λίστα (λογοπαίγνιο) και ας ετοιμαστείτε για τις διακοπές σας στην περιοχή της μουστάρδας. 

© Sabino Parente / shutterstock.com

Κάντε μια ευχή στην Κουκουβάγια της Ντιζόν

Καθώς περπατάτε στους δρόμους της Ντιζόν, μπορεί να παρατηρήσετε μικρές χρυσές πλάκες στο διάδρομο με χαραγμένη μια κουκουβάγια. Η κουκουβάγια είναι το επίσημο σύμβολο της Ντιζόν και αυτά τα σημάδια οδηγούν σε όλη την πόλη σε τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος. Ένα από τα σημεία που θα σας οδηγήσει αυτό το μονοπάτι είναι η Κουκουβάγια της Ντιζόν.

Αυτό το μικρό μνημείο κουκουβάγιας είναι χαραγμένο στο πλάι μιας από τις πιο όμορφες γοτθικές εκκλησίες της πόλης, την εκκλησία της Notre-Dame της Ντιζόν . Εάν περπατάτε στη Rue de la Chouette από τα ανατολικά (η κουκουβάγια θα είναι στα αριστερά), είναι παράδοση να κάνετε μια ευχή, αγγίζοντας την κουκουβάγια με το αριστερό σας χέρι. Θα παρατηρήσετε ποδηλάτες και ντόπιους να το αγγίζουν ασταμάτητα καθώς περνούν, γι’ αυτό πάρτε μέρος στη δράση και αρχίστε να σκέφτεστε την επιθυμία σας τώρα! Ποτέ δεν ξέρεις αν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. 

© Sergey Dzyuba / shutterstock.com

Δείγμα μουστάρδας Dijon

Όταν στη Ρώμη, σωστά; Οι διακοπές σας στη Ντιζόν δεν θα ήταν ολοκληρωμένες χωρίς να δοκιμάσετε λίγη από τη διάσημη μουστάρδα της πόλης! 

Υπάρχουν πολλά καταστήματα με μουστάρδα σε όλη την πόλη, αλλά δύο από τα πιο δημοφιλή σημεία είναι το La Moutarderie Fallot και το La Maison Maille . Μπορείτε να περιηγηθείτε και να δοκιμάσετε πολλές γεύσεις μουστάρδας σε αυτά τα καταστήματα. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι τα διαφορετικά είδη αλκοόλ που χρησιμοποιούν για την παρασκευή τους, όπως ουίσκι και σαμπάνια. Μπορείτε να αγοράσετε μικρά δείγματα μουστάρδας που κάνουν υπέροχα δώρα – ή να αγοράσετε μια μουστάρδα κανονικού μεγέθους και να παρακολουθήσετε τους εργάτες να τη ρίχνουν απευθείας από τη βρύση σε ένα βάζο, όπως θα έκαναν με μια μπύρα. 

Tupungato / shutterstock.com

Πηγαίνετε σε μια περιήγηση με τα πόδια

Η Ντιζόν έχει τόσο πλούσια και αστεία ιστορία, και ο καλύτερος τρόπος για να τη μάθετε είναι μια περιήγηση με τα πόδια. Οι περιηγήσεις με τα πόδια είναι ιδιαίτερα υπέροχες αν περνάτε μόνο ένα Σαββατοκύριακο στην πόλη, καθώς μπορείτε να δείτε όλα τα σημαντικότερα σημεία της Ντιζόν.

You can opt for a self-guided walking tour or one with a seasoned guide. For the latter, check out this guided tour of the city. The tour guide, Bertrand, is a local with immense passion for the city’s history, and he can take you down hidden pathways to find true gems. For a self-guided tour, pick up a trail guide from the Tourist Office of Dijon and follow the gold owl markings on the ground.

Try the Local Cuisine and Drinks

One of the best things about traveling is trying food and drink from around the globe, and in France, you’ll find some of the best food and beverages in the world!

For drinks, you might think we’re only talking about wine. While the region is known for its pinot noir, creme de cassis is another delicious drink in this area. The history behind this liqueur is quite interesting. Burgundy historically had many vineyards, and the workers couldn’t afford to indulge in the delicious wines they helped produce. Instead, they received the bottom-of-the-barrel wine that was undrinkable to most. So the workers created this black currant liqueur to add to the wine, making it more flavorful. You can pick up a bottle of creme de cassis in most shops and add a small amount to a glass of white wine as a digestif.

Η Γαλλία είναι γνωστή για την κουζίνα της και μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά εθνικά και τοπικά πιάτα στη Ντιζόν. Εάν είστε έξω για μεσημεριανό γεύμα και ψάχνετε για κάτι μικρό, δοκιμάστε κρεμμυδόσουπα, εσκαργκό ή ένα κροκ monsieur. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος ούτε με μια πιατέλα τυριών. 

Την ώρα του δείπνου, ίσως ψάχνετε για κάτι πιο χορταστικό. Μερικά τοπικά πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε για δείπνο περιλαμβάνουν το boeuf bourguignon (μοσχαρίσιο στιφάδο με σάλτσα κόκκινου κρασιού), το coq au vin (κοτόπουλο κοκκινιστό με λευκό κρασί) και τα cuisses de grenouille (βατραχοπόδαρα) για πιο τολμηρούς τρώγοντες.

© Tupungato / shutterstock.com

Επισκεφθείτε το Παλάτι των Δουκών και των Κτημάτων της Βουργουνδίας

Αυτό το τεράστιο παλάτι άρχισε να χτίζεται τον 14ο αιώνα και χρησίμευε ως καθίσματα για τους δούκες της Βουργουνδίας. Επειδή αυτή ήταν η περιοχή του κεφαλιού των δούκων, πολλοί από αυτούς κατασκεύασαν μεγάλα αρχοντικά σε όλη την πόλη που σώζονται ακόμη. Το παλάτι χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Jules Hardouin-Mansart, ο οποίος σχεδίασε και το παλάτι των Βερσαλλιών. 

Τώρα φιλοξενεί το Τουριστικό Γραφείο της Ντιζόν και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Ντιζόν , αυτό το παλάτι είναι ένα πραγματικά υπέροχο κομμάτι αρχιτεκτονικής. Μπορείτε να περιηγηθείτε μόνοι σας στους χώρους και στο μεγαλύτερο μέρος του παλατιού για να θαυμάσετε την περίτεχνη λεπτομέρεια που υπήρχε σε κάθε γωνιά του κτηρίου. 

© Martin M303 / shutterstock.com

Ανεβείτε στον Φίλιππο τον Καλό

Μέσα στο Παλάτι των Δούκων βρίσκεται ο Philippe le Bon, ένας πύργος που προσφέρει εκπληκτική θέα 360 μοιρών στην πόλη. 

Ο πύργος χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα για να συμβολίσει τη δύναμη και τον πλούτο των δούκων της Βουργουνδίας. Τώρα μπορείτε να ανεβείτε 316 σκαλοπάτια στην κορυφή αυτού του πύργου ύψους 46 μέτρων για μια εκπληκτική θέα. Για να ανεβείτε στον πύργο, επισκεφθείτε πρώτα το Γραφείο Τουρισμού στα αριστερά της κύριας εισόδου του παλατιού. 

Επισκεφθείτε το Πηγάδι του Μωυσή

Το Πηγάδι του Μωυσή είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Ντιζόν και το αριστούργημα του Ολλανδού καλλιτέχνη Claus Sluter. Παραγγέλθηκε από τον Βουργουνδικό δούκα Φίλιππο τον Τολμηρό για το καρθουσιανό μοναστήρι του τόπου ταφής του Chartreuse de Champmol στα τέλη του 14ου αιώνα. 

Αυτό το εντυπωσιακό γλυπτό απεικονίζει έξι προφήτες – τον ​​Μωυσή, τον Δαβίδ, τον Ιερεμία, τον Ζαχαρία, τον Δανιήλ και τον Ησαΐα – και έχει σκοπό να συμβολίσει την πηγή της ζωής. Μπορείτε να βρείτε το Πηγάδι του Μωυσή στο πρώην μοναστήρι στη δυτική πλευρά της πόλης. 

© Pierre Jean Durieu / shutterstock.com

Περιηγηθείτε στα έργα τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Ντιζόν

Αν ψάχνετε για δωρεάν πράγματα να κάνετε στη Ντιζόν, γιατί να μην κατευθυνθείτε σε ένα από τα δωρεάν μουσεία; Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μουσεία της πόλης προσφέρουν δωρεάν είσοδο. 

Αν σκοπεύετε να πάτε μόνο σε ένα μουσείο, αυτό που πρέπει να δείτε στη Ντιζόν είναι το Μουσείο Καλών Τεχνών. Το μουσείο βρίσκεται στο Παλάτι των Δούκων και άνοιξε αρχικά το 1799, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα μουσεία στη Γαλλία. Όχι μόνο θα περιηγηθείτε στα δωμάτια του παλατιού που είναι διακοσμημένα με vintage έπιπλα, αλλά θα δείτε και μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης που κυμαίνεται από αρχαία αιγυπτιακά έργα έως έργα του 20ού αιώνα. 

Τα πιο αξιοσημείωτα αριστουργήματα που μπορείτε να δείτε εδώ είναι οι τάφοι δύο δούκων της Βουργουνδίας, του Φίλιππου του Τολμηρού και του Ιωάννη του Ατρόμητου. Κατασκευασμένοι τον 15ο αιώνα, αυτοί οι γοτθικοί τάφοι είναι διάσημοι για τους χαραγμένους θρήνους γύρω από τις άκρες τους.

Επισκεφθείτε άλλα μουσεία στη Ντιζόν

Αν θέλετε να επισκεφτείτε περισσότερα από το Μουσείο Καλών Τεχνών, έχετε πολλά άλλα μουσεία για να δείτε στη Ντιζόν. 

Ένα άλλο δημοφιλές αξιοθέατο της Ντιζόν είναι το Musée Magnin , μια έπαυλη του 17ου αιώνα που κάποτε ανήκε στους Jeanne και Maurice Magnin. Αυτά τα δύο αδέρφια συγκέντρωσαν μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης, αντικειμένων και επίπλων. Δώρισαν το κτήμα και τη συλλογή στο κράτος το 1938, με την προϋπόθεση ότι το αρχοντικό θα παραμείνει και θα παρουσιαστεί όπως ήταν εκείνη την εποχή. 

Αυτά είναι μερικά άλλα υπέροχα μουσεία για επίσκεψη:

  • Το Musée Archéologique παρουσιάζει αντικείμενα από τη Βουργουνδία, που κυμαίνονται από την προϊστορική εποχή έως τον Μεσαίωνα.
  • Το Musée Rude , χτισμένο στη βάση ενός παλιού ρωμαϊκού φρουρίου, παρουσιάζει τα έργα τέχνης του καλλιτέχνη François Rude της Ντιζόν, ο οποίος σχεδίασε την Αψίδα του Θριάμβου. 
  • Το Μουσείο Βουργουνδικής Ζωής αναδεικνύει τη ζωή στη Βουργουνδία από τον 18ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα. 
  • Το Μουσείο Κοινοπραξίας στεγάζει μια συλλογή σύγχρονων έργων τέχνης. 

Περιηγηθείτε στα Boutique Shops

Η Γαλλία είναι γνωστή για τη μόδα της εξίσου με το φαγητό της, και η Ντιζόν έχει πολλές μπουτίκ και γνωστά καταστήματα όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στην παριζιάνικη μόδα. 

Για μια καλή διαδρομή για ψώνια, ξεκινήστε από το Porte Guillaume , μια πύλη της πόλης του 18ου αιώνα και κατεβείτε στη Rue de la Liberté , περνώντας από μερικά δημοφιλή καταστήματα επωνυμίας, όπως τα Calzedonia και H&M. Σταματήστε στο πολυκατάστημα  Galeries Lafayette για να ψωνίσετε πολυτελείς μάρκες όπως η Michael Kors και η Gucci.

Μόλις φτάσετε στο Παλάτι των Δούκων, περάστε το στη Rue des Forges . Αυτός είναι ένας πανέμορφος παλιός εμπορικός δρόμος όπου θα βρείτε φανταστικές μπουτίκ, μαζί με αρχοντικά του 14ου και του 15ου αιώνα από προηγούμενους δούκες της Βουργουνδίας. 

Boris Stroujko / shutterstock.com

Κάντε μια βόλτα στη Μεσαιωνική Οδό της Ντιζόν 

Αν θέλετε να επισκεφθείτε ένα από τα πιο μοναδικά τουριστικά αξιοθέατα της Ντιζόν, κατευθυνθείτε στον μεσαιωνικό δρόμο της Rue Verrerie. 

Αυτός ο απίστευτος μικρός δρόμος είναι γεμάτος με ημιξύλινα κτίρια που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Όχι μόνο αυτός ο δρόμος μοιάζει με κάτι βγαλμένο από ταινία του Χάρι Πότερ , αλλά και οι πινακίδες των παλιών πωλητών είναι ακόμα στα κτίρια. Επειδή πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαβάσουν τον 15ο αιώνα, τα σημάδια είναι σύμβολα, οπότε δοκιμάστε την τύχη σας να μαντέψετε τι πουλούσαν παλιά τα καταστήματα! 

© Massimo Santi / shutterstock.com

Περιήγηση στην περιοχή κρασιού Côte de Nuits

Ψάχνετε για κάτι διασκεδαστικό στη Ντιζόν; Λοιπόν, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με μια περιήγηση σε αμπελώνες, ειδικά στη Γαλλία! 

Όλοι γνωρίζουμε πόσο διάσημη είναι η Γαλλία για το κρασί της και η συγκεκριμένη περιοχή της Βουργουνδίας είναι γνωστή για το pinot noir. Αν δεν σκοπεύετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ενώ βρίσκεστε στην περιοχή, ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη μισή μέρα περιήγηση με ποδήλατο στους αμπελώνες της Βουργουνδίας . Η ξενάγηση παρέχει τοπικό οδηγό, ποδήλατο, εξοπλισμό ποδηλάτων και γευσιγνωσίες σε πολλούς αμπελώνες. 

Εάν νοικιάσετε αυτοκίνητο ή πάρετε το Uber, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβείτε τον αυτοκινητόδρομο D974, όπου θα δείτε πινακίδες για πολλούς μικρούς αμπελώνες. Οι πιο δημοφιλείς αμπελώνες για επίσκεψη είναι το Château de Marsannay και το Château de Pommard

© Wirestock Creators / shutterstock.com

Τραβήξτε μια φωτογραφία στο Darcy Garden

Αν αναρωτιέστε τι να κάνετε στη Ντιζόν ενώ περιπλανηθείτε, φροντίστε να επισκεφτείτε το Darcy Garden. 

Αυτός ο υπέροχος χώρος πρασίνου φιλοξενεί ένα μεγάλο σιντριβάνι που είναι ιδανικό για φωτογραφίες διακοπών. Υπάρχει επίσης ένα vintage καρουζέλ για τα παιδιά και, τους ζεστούς μήνες, ένα καφέ στο πάρκο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο και ένα φλιτζάνι καφέ ή να κάνετε μερικούς καλούς παλιομοδίτες-παρακολούθηση. 

© Bernsten / shutterstock.com

Αγοράστε τα Stalls στην αγορά Les Halles

Καλούμε όλους τους καλοφαγάδες! Αν ψάχνετε για μέρη για επίσκεψη στη Ντιζόν αφιερωμένα στην αγαπημένη αίσθηση της γεύσης, πρέπει να επισκεφτείτε το Dijon Central Indoor Market Hall. 

Χτισμένο τον 18ο αιώνα, αυτό το μεγάλο κτήριο διαθέτει υπέροχες λεπτομέρειες από χυτοσίδηρο και καμάρες. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στους πάγκους της αγοράς και να δοκιμάσετε τυρί, να αγοράσετε κρασί και να περιηγηθείτε σε φρέσκια τοπική κουζίνα και προϊόντα. Η αγορά είναι κλειστή Κυριακή, Δευτέρα και Τετάρτη και είναι ανοιχτή μόνο μέχρι τις 1:30 μ.μ. τις υπόλοιπες ημέρες, οπότε φροντίστε να φτάσετε εκεί νωρίτερα! 

© blickwinkel2511 / shutterstock.com

Catch Some Sun στην παραλία Dijon

Εάν επισκέπτεστε τους θερμότερους μήνες και ψάχνετε κάπου για να απολαύσετε τον ήλιο, κατευθυνθείτε προς την παραλία Dijon. 

Αυτή η αμμώδης παραλία περιβάλλεται από ψηλούς φοίνικες και γλυκό νερό, προσφέροντας ένα υπέροχο μέρος για να χαλαρώσετε όλη την ημέρα. Μπορείτε να φέρετε μια μπάλα βόλεϊ και να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι σε ένα από τα δίχτυα ή να απολαύσετε μια βουτιά στη λίμνη Kir. Η παραλία επιτρέπει τα σκυλιά και διαθέτει επίσης καφετέρια και εξοπλισμό γυμναστικής σε εξωτερικούς χώρους.

© milosk50 / shutterstock.com

Επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Ντιζόν

Μην χάσετε τις εκκλησίες γοτθικού στιλ κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα της Ντιζόν. Ένα από τα πιο δημοφιλή για επίσκεψη είναι η εκκλησία της Notre-Dame της Ντιζόν , η οποία είναι επενδεδυμένη με γαργκόιλ και εξαιρετικές λεπτομέρειες. Αυτή η εκκλησία του 13ου αιώνα φιλοξενεί την Κουκουβάγια της Ντιζόν, μαζί με τις μεγάλες καμάρες και τα βιτρό στο εσωτερικό. Φιλοξενεί επίσης ένα από τα παλαιότερα ξύλινα αγάλματα της Μαύρης Παρθένου στη Γαλλία, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ αξίζει επίσης μια επίσκεψη, καθώς έχει ένα εκπληκτικό γοτθικό εξωτερικό και φιλοξενεί έργα τέχνης του Franz Kraus. 

Μια άλλη δημοφιλής εκκλησία για επίσκεψη είναι ο καθεδρικός ναός του St. Benignus της Ντιζόν . Αυτή η εκκλησία συνδέεται με μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία των Χριστουγέννων στη Ντιζόν. Στη δεκαετία του 1950, οι ντόπιοι συγκεντρώθηκαν εδώ για να κάψουν ένα ομοίωμα του Άγιου Βασίλη μπροστά σε 250 παιδιά που επευφημούσαν. Αυτή ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια σε αυτό που οι ντόπιοι έβλεπαν ως παγανισμό των Χριστουγέννων. 

Λοιπόν, τώρα ξέρετε τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Ντιζόν! Αυτή η εκπληκτική πόλη προσφέρει τόση πολλή τέχνη και πολιτισμό που είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε την επίσκεψή σας. Απλώς θυμηθείτε να ξέρετε τα γαλλικά σας πριν φτάσετε στη χώρα! Εμπιστευτείτε μας, θα πάει πολύ με τους ντόπιους.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση

Διαβάστε επίσης:15 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Λυών της Γαλλίας

20 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Νάσβιλ της Τενεσί

Εξερευνήστε τη Γαλλία με μικρό προϋπολογισμό με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.