20 καλύτερα ερείπια στο Μεξικό που πρέπει να επισκεφτείτε

Υπάρχουν πάνω από 4.400 τοποθεσίες των Μάγια σε όλη τη Λατινική Αμερική, με πολλές από αυτές να βρίσκονται στο Μεξικό. Θα μπορούσε εύκολα κανείς να περάσει μια ολόκληρη ζωή εξερευνώντας όλα τα ερείπια στο Μεξικό. Αλλά επειδή πιθανότατα δεν έχετε μια ζωή να αφιερώσετε όταν βρίσκεστε σε διακοπές στο Μεξικό, εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα ερείπια των Αζτέκων και των Μάγια στο Μεξικό.

Pakhnyushchy / shutterstock.com

1. Τσιτσέν Ίτζα

Ακριβώς στη χερσόνησο Yucatán βρίσκεται ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό, το Chichen Itza. Όταν πολλοί σκέφτονται τις πυραμίδες των Μάγια στο Μεξικό, έρχεται στο μυαλό το κυρίαρχο El Castillo, μια κλιμακωτή πυραμίδα ύψους 30 μέτρων. Το Chichen Itza είναι ένα από τα μεξικανικά ερείπια κοντά στο Κανκούν, επομένως κάνει ένα εύκολο ημερήσιο ταξίδι. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον αναλυτικό μας οδηγό Chichen Itza.

Κλείστε μια περιήγηση στο Chichen Itza από το Κανκούν και τη Ριβιέρα Μάγια

Libor Píška / shutterstock.com

2. Παλένκε

Το όμορφο περιβάλλον της ζούγκλας και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του έχουν κάνει σταθερά το Palenque ένα από τα καλύτερα ερείπια των Μάγια στο Μεξικό. Θα σας καλωσορίσουν οι ήχοι παπαγάλων και πιθήκων καθώς περιπλανηθείτε στους ασβεστολιθικούς πυραμιδικούς τάφους και τους ναούς. Το στέμμα του είναι ο Ναός των Επιγραφών, όπου βρίσκεται η κρύπτη του ηγεμόνα Pacal. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον αναλυτικό οδηγό μας για το Palenque.

Clover / shutterstock.com

3. Calakmul

Ένας από τους ψηλότερους ναούς των Μάγια στο Μεξικό έχει το σπίτι του στο Calakmul και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να τον ζήσετε χωρίς τεράστια πλήθη τουριστών. 6.750 αρχαίες κατασκευές έχουν ανακαλυφθεί εδώ, αλλά οι λάτρεις της περιπέτειας είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν την πρόκληση της αναρρίχησης στην πυραμίδα των 45 μέτρων. Μόλις 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γουατεμάλας και στις ζούγκλες της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Petén, το Calakmul είναι αρκετά απομακρυσμένο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Jo Ann Snover / shutterstock.com

4. Τουλούμ

Ενώ τα ερείπια των Μάγια του Tulum μπορεί να μην φαίνονται τόσο μεγάλα όσο άλλα αρχαία ερείπια στο Μεξικό, η ακτογραμμή της Καραϊβικής περισσότερο από οτιδήποτε του λείπει. Το Τουλούμ αναδεικνύεται από το El Castillo, μια πέτρινη κατασκευή στην άκρη του γκρεμού που έχει θέα στην παραλία και τη θάλασσα. Όχι μόνο θα δείτε ερείπια και θα θαυμάσετε τις τρεις μεγάλες κατασκευές στο ταξίδι σας στο Tulum, αλλά υπάρχει επίσης μια εκπληκτική παραλία για να απολαύσετε ακριβώς μέσα στα ερείπια.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο Τουλούμ από το Κανκούν και τη Ριβιέρα Μάγια

Francky38 / shutterstock.com

5. Όρος Άλμπαν

Το Μόντε Αλμπάν είναι ένα από τα πιο πλούσια πολιτιστικά ερείπια του πολιτισμού των Ζαποτέκων και λειτουργεί ως οχύρωση. Περιλαμβάνει παλάτια, ναούς, γήπεδο μπάλας και παρατηρητήριο. Επειδή βρίσκεται 400 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της κοιλάδας, θα έχετε επίσης εκπληκτική θέα 360 μοιρών στην πόλη, τα βουνά και τις κοιλάδες.

Κλείστε μια περιήγηση στο Μόντε Άλμπαν από την Οαχάκα

Dreamframer / shutterstock.com

6. Teotihuacan

Ενώ η προέλευσή του είναι αβέβαιη, το Teotihuacan ήταν κάποτε μια από τις πιο ισχυρές πόλεις στη Μεσοαμερικανική. Η μεγάλη περιοχή είναι περισσότερο γνωστή για τις δύο τεράστιες πυραμίδες της – την Pirámide del Sol (Πυραμίδα του Ήλιου) και την Pirámide de la Luna (Πυραμίδα της Σελήνης).

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον λεπτομερή οδηγό Teotihuacan.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο Teotihuacan από την Πόλη του Μεξικού

Vladimir Korostyshevskiy / shutterstock.com

7. Ένα Μπαλάμ

Νέος στο τουριστικό ραντάρ, ο Ek’ Balam μπήκε γρήγορα στη λίστα με τα καλύτερα ερείπια στο Μεξικό. Η περιτειχισμένη πόλη περιέχει 45 δομές και μπορείτε ακόμη και να ανεβείτε στην κύρια πυραμίδα για εκπληκτική θέα. Ο Ek’ Balam είναι ευρέως γνωστός για τη διατήρηση του γύψου στον τάφο του βασιλιά Ukit Kan Lek Tok’, ο οποίος είναι θαμμένος στη μεγαλύτερη πυραμίδα.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο Ek Balam από τη Merida

BorisVetshev / shutterstock.com

8. Γίνε καλύτερος

Το Yaxchilan ήταν μια από τις πιο σημαντικές και πιο ισχυρές αρχαίες πόλεις των Μάγια. είχε ακόμη και έναν ανταγωνισμό με την Τικάλ, τη μεγαλύτερη πόλη των Μάγια που βρίσκεται στη Γουατεμάλα. Η τοποθεσία του στην όχθη του ποταμού Usumacinta σημαίνει ότι είχε τον έλεγχο του ποταμού εμπορίου και πολλές συμμαχίες. Η αρχαιολογία του Yaxchilan προσελκύει πολλούς επισκέπτες λόγω των στολισμένων κηρήθρων οροφής, των προσόψεων και των λαξευμένων πέτρινων υπέρθυρων.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο Yaxchilan από το Palenque

Leon Rafael / shutterstock.com

9. Μποναμπάκ

Το Bonampak έχει μερικά από τα πιο διάσημα ερείπια του Μεξικού λόγω των ζωγραφικών τοιχογραφιών του. Κατευθυνθείτε προς τη Δομή 1 (ή τον Ναό των Τοιχογραφιών) όπου η ιστορία ζωντανεύει. Αυτές οι τοιχογραφίες αφηγούνται την ιστορία του βασιλιά Chan Muwan και της συζύγου του, Lady Rabbit, της τελευταίας κυρίαρχης οικογένειας του Bonampak, και απεικονίζουν την έλευση και τον εορτασμό του βασιλιά, τις πράξεις αυτοθυσίας και τον πόλεμο.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο Bonampak από το Palenque

Matyas Rehak / shutterstock.com

10. Προσπάθησε

Αυτά τα περίφημα ερείπια είναι διάσημα επειδή η Κόμπα είναι η τοποθεσία του μεγαλύτερου δικτύου πέτρινων πεζοδρομίων (που ονομάζονται επίσης σκάφη ή λευκοί δρόμοι) στον αρχαίο κόσμο των Μάγια. Η Αρχαία Πυραμίδα του Κόμπα είναι ανοιχτή στο κοινό αν θέλετε να ανεβείτε τα 130 σκαλιά. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά δεν κατακλύζεται από τουρίστες, επομένως θα έχετε ακόμα την αίσθηση του δάσους επειδή δεν είναι τόσο ανασκαμμένο όσο κάποιες άλλες αρχαίες πόλεις των Μάγια.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στην Κόμπα από το Κανκούν και τη Ριβιέρα Μάγια

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Η ταξιδιωτική ασφάλιση σας καλύπτει σε περίπτωση ιατρικών επειγόντων περιστατικών ή εκκένωσης, ακύρωσης ταξιδιού και απώλειας, βλάβης ή κλοπής αποσκευών. Η Heymondo προσφέρει εξατομικευμένα προγράμματα ασφάλισης με μηδενική έκπτωση με κάλυψη COVID-19 και παγκόσμια βοήθεια 24/7.

Λάβετε την προσφορά σας τώρα!

K_Boonnitrod / shutterstock.com

11. Uxmal

Επειδή το Uxmal θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Μάγια, έχει μερικά από τα πιο πολυσύχναστα ερείπια στο Μεξικό. Μην αφήνετε τα πλήθη να σας αποθαρρύνουν γιατί οι κατασκευές είναι πολύ περίτεχνες και σε εξαιρετική κατάσταση. Εκτός από τα εντυπωσιακά ερείπια, το Uxmal διοργανώνει μια βραδινή παράσταση με φώτα και ήχους, ενώ φιλοξενεί επίσης το Choco-Story, ένα μουσείο όπου μπορείτε να μάθετε την ιστορία της σοκολάτας.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο Uxmal από τη Merida

γέλιο / shutterstock.com

12. Έτζνα

Το στυλ και τα χαρακτηριστικά της Edzná την καθιστούν μια πόλη που όλοι θα ήθελαν να επισκεφτούν νωρίτερα. Είναι περισσότερο γνωστό για τη δομή πέντε επιπέδων του που συνδυάζει τέλεια μια πυραμίδα με ένα παλάτι. Η Great Plaza και το γήπεδο της μπάλας είναι επίσης σημαντικές τοποθεσίες μέσα στα ερείπια για τις οποίες θα θέλετε να φέρετε την ταξιδιωτική σας φωτογραφική μηχανή.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο Edzna από τη Merida

Jess Kraft / shutterstock.com

13. Chicanna

Με βάση τη μεγάλη ποιότητα της διακόσμησης, πιστεύεται ότι η Chicanna ήταν το σπίτι των ελίτ της περιοχής. Τα λεπτομερή κτίριά του συνδυάζουν επίσης αρχιτεκτονικά στυλ, έτσι οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν χαρακτηριστικά του στυλ Río Bec, Chenes και Puuc. Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται το περίφημο Structure II της Chicanná, το οποίο έχει μια γιγαντιαία πόρτα με στόμα τέρατος σε στυλ Chenes.

Ritu Manoj Jethani / shutterstock.com

14. Ο Βασιλιάς

Εάν είστε αναστατωμένοι επειδή δεν έχετε χρόνο να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερείπια των Μάγια στο Μεξικό, μπορεί να εκπλαγείτε και να ενθουσιαστείτε όταν μάθετε ότι υπάρχουν ερείπια των Μάγια στο Κανκούν. Στην καρδιά του Hotel Zone στο Κανκούν, το El Rey προσφέρει έναν μικρό ναό και πολλές τελετουργικές πλατφόρμες που είναι εξαιρετικά προσβάσιμες στους τουρίστες. Ακόμα καλύτερα, για τους φιλόζωους, εκατοντάδες ιγκουάνα περιφέρονται περιμένοντας να τα χαϊδέψουν και να ποζάρουν για φωτογραφίες 🙂

Francois Gagnon / shutterstock.com

15. Chacchoben

Μόνο ένα μέρος του Chacchoben είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά τα ερείπια εξακολουθούν να είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή στην Κόστα Μάγια. Πολλές σκάλες και τοίχοι διακοσμούν το κυκλικό μονοπάτι, καθώς και τρεις ανασκαμμένες και ανακαινισμένες πυραμίδες, με τη μεγαλύτερη να περιέχει μια ιερογλυφική ​​επιγραφή των Μάγια. Επειδή περιβάλλεται από ζούγκλα, μπορεί να δείτε τα πάντα, από αρμαδίλους μέχρι αράχνες μαϊμούδες.

Ημερήσια εκδρομή στα ερείπια Tulum & Gran Cenote(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

akramer / shutterstock.com

16. Ελ Ταζίν

Το El Tajín είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες, μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πόλεις της κλασικής εποχής της Μεσοαμερικής. Είναι περισσότερο γνωστό για την Πυραμίδα των Κόγχων καθώς και για την υπενθύμιση του κλασικού πολιτισμού της Βερακρούζ. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να το επισκεφτείτε αργά τη μέρα γιατί ο κοκκινίζοντας ουρανός και το ηλιοβασίλεμα είναι απολύτως απίστευτα.

Κάντε κράτηση για μια περιήγηση στο El Tajin από τη Βερακρούζ

Noradoa / shutterstock.com

17. Xochicalco

Το Xochicalco ήταν ένα πολιτιστικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο για μια ποικιλία πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων των Mixtec, των Aztec και των Toltec. Με ναούς, παλάτια, λουτρά ιδρώτα, γήπεδα μπάλας, στήλες, ακόμη και μια σπηλιά, είναι σίγουρα ένα ταξίδι που αξίζει τον κόπο. Και επειδή κάθεται σε ένα ερημικό οροπέδιο, η θέα απλώνεται για μίλια.

Πράσινη Αυγή / shutterstock.com

18. Ποίηση

Προηγουμένως, η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Τολτέκων, η Τούλα ήταν ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό κέντρο. Σήμερα, είναι γνωστό για την Πυραμίδα του Quetzalcoatl, η οποία καλύπτεται από τέσσερις στήλες από βασάλτη ύψους τεσσάρων μέτρων, λαξευμένες σε σχήμα πολεμιστών Τολτέκων. Μαζί με την πυραμίδα, η τοποθεσία περιλαμβάνει επίσης συγκροτήματα παλατιών και γήπεδα για το τελετουργικό παιχνίδι με μπάλα της Κεντρικής Αμερικής. Εάν έχετε επισκεφθεί την Chichen Itza, μπορεί να παρατηρήσετε τις καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές και θρησκευτικές επιρροές και ομοιότητες στην τοποθεσία Tula.

15 καλύτερα Airbnbs στο Νέο Μεξικό, ΗΠΑ (Έκδοση 2023)(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

javarman / shutterstock.com

19. Μεγαλύτερος Ναός

Αν επισκέπτεστε την Πόλη του Μεξικού, το Templo Mayor θα πρέπει σίγουρα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να δείτε εκεί. Άλλωστε, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα ερείπια των Αζτέκων στο Μεξικό. Ο ανασκαμμένος ναός έχει περάσει από επτά φάσεις μεγέθυνσης ή ανοικοδόμησης και οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμη σε όλη την τοποθεσία. Οι Αζτέκοι πίστευαν κυριολεκτικά ότι ήταν το κέντρο του σύμπαντος, και το μουσείο που βρίσκεται στο χώρο δίνει μεγάλη εικόνα του πολιτισμού τους.

Κανκούν, Μεξικό: Πόσο ακριβό είναι πραγματικά;!(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Noradoa / shutterstock.com

20. Μίτλα

Η Μίτλα ήταν το σημαντικότερο πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο του Πολιτισμού των Ζαποτέκων μετά την εγκατάλειψη του Μόντε Άλμπαν. Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο πέντε ομάδες κατασκευών, αλλά είναι μερικά από τα καλύτερα αρχαία ερείπια στο Μεξικό, αν όχι στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές πολυπλοκότητες στα εντυπωσιακά σχέδια κτιρίων, αλλά η Mitla είναι πιο γνωστή για τα περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια με βαθμίδες σε όλα τα κτίρια.

Ταξίδι στο Τουλούμ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ερείπια της αρχαίας πόλης των Μάγια Labna, Μεξικό
Lev Levin / shutterstock.com

21. Labna

Αν και είναι ένας από τους μικρότερους και πιο συμπαγείς τοποθεσίες, το Labna έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην κατάστασή του στην UNESCO. Η κύρια δομή του είναι ένα διώροφο παλάτι που έχει μήκος περίπου 120 μέτρα, καθιστώντας το το μεγαλύτερο στην περιοχή Puuc.

Χάρτης με τα καλύτερα ερείπια στο Μεξικό

Τα καλύτερα ερείπια στο Μεξικό είναι όλα γεμάτα ιστορία και μοναδικότητα και προσφέρουν απαράμιλλες πολιτιστικές εμπειρίες. Είτε κατευθύνεστε προς Κανκούν, Τουλούμ ή Πόλη του Μεξικού, σε κοντινή απόσταση σας περιμένουν εντυπωσιακά ερείπια.

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια