Chichen Itza, Μεξικό (2023) | Ο απόλυτος οδηγός

Τα παλιά ερείπια του Chichen Itza είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικά αξιοθέατα στο Μεξικό. Ενώ τα πλήθη μπορεί να είναι τρομακτικά στην περίοδο αιχμής, οι μυστηριώδεις πυραμίδες των Μάγια σπάνια αποτυγχάνουν να προκαλέσουν δέος ακόμη και στους πιο έμπειρους ταξιδιώτες. 

Το Chichen Itza, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που περιλαμβάνεται ως ένα από τα «Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου», φιλοξενεί πανύψηλους ναούς, ιερές καταβόθρες και περίεργα γήπεδα των Μάγια. Σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής από τη Ριβιέρα Μάγια της χερσονήσου Γιουκατάν, καθώς και από τη διαρκώς δημοφιλή πόλη Μέριδα, αυτή η επική τοποθεσία μπορεί να εξερευνηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Για να σας βοηθήσουμε να νικήσετε τα πλήθη και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στο Μεξικό, εδώ είναι ο απόλυτος οδηγός μας για να επισκεφθείτε τα ερείπια των Μάγια της Τσίτσεν Ίτζα.

Anton_Ivanov / shutterstock.com

Μια σύντομη ιστορία του Chichen Itza 

Αναδυόμενος από τις πυκνές ζούγκλες του Γιουκατάν, το Τσιτσέν Ίτζα έγινε γνωστό από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τον 10ο αιώνα, η Τσίτσεν Ίτζα ήταν μια μεγάλη πόλη με πυκνό εμπορικό δίκτυο που έφτανε μέχρι τις ακτές της Καραϊβικής. Ένα κέντρο θρησκευτικής ζέσης, οι ναοί της πόλης και τα ιερά κενότα (φυσικές καταβόθρες γεμάτες με γλυκό νερό) προσέλκυσαν προσκυνητές από όλο τον κόσμο των Μάγια (αν και η Chichen Itza δεν είχε ποτέ τη δύναμη ή τον πλούτο που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν άλλες πόλεις των Μάγια, όπως το Tikal ή το Palenque ). 

Σήμερα, το μόνο που έχει απομείνει από αυτήν την πόλη είναι οι ναοί και τα γήπεδα. Το Chichen Itza καταστράφηκε μετά την ανατροπή της ελίτ τον 12ο αιώνα και την έναρξη της παρακμής των Μάγια. Μέχρι τη στιγμή που οι Ισπανοί κατακτητές κοίταξαν για πρώτη φορά ένα εγκαταλελειμμένο Τσίτσεν Ίτζα τον 16ο αιώνα, λίγα ήταν αυτά που δεν είχαν καταπιεί το δάσος. 

Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, το Chichen Itza ανασκάφηκε και ερευνήθηκε αργά. Καθώς οι ναοί αναδύθηκαν από τα χαμόκλαδα, το ίδιο έκαναν και οι τουρίστες. Χάρη στην εγγύτητά του με το Κανκούν και τη Ριβιέρα Μάγια, το Chichen Itza έχει φτάσει σε νέο ζενίθ ως ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία του Μεξικού.

Χάρτης Chichen Itza

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την περιήγησή σας στο Chichen Itza, εδώ είναι ένας ωραίος χάρτης με όλα τα ερείπια που μπορείτε να επισκεφτείτε.

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Chichen Itza 

Τοποθετημένο μακριά από την ακτή στις υγρές ζούγκλες του Γιουκατάν, η επίσκεψη στο Τσιτσέν Ίτζα θα είναι πάντα ζεστή και ιδρωμένη. Αποφύγετε τη βροχή και την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού επισκεπτόμενοι την ξηρή περίοδο, η οποία πέφτει μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου. 

Θα χάσετε την εποχή των βροχών και των τυφώνων, αλλά οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Την υγρή, καλοκαιρινή περίοδο, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ υψηλότερα και το κλίμα είναι πολύ πιο υγρό. 

Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγετε τους μήνες αιχμής Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, παρόλο που ο καιρός είναι καλύτερος αυτούς τους μήνες. Αυτό είναι όταν το Μεξικό είναι στην πιο πολυσύχναστη θέση του και μπορείτε να περιμένετε να σας συνοδεύσουν χιλιάδες άλλοι τουρίστες από τα θέρετρα του Κανκούν. Αντί γι’ αυτό, προσπαθήστε να ακολουθείτε τους μήνες, όπως τον Νοέμβριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, για μια καλή ισορροπία μεταξύ του πλήθους και του καλού καιρού. 

Όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Chichen Itza, σχεδιάζετε πάντα να φτάσετε νωρίς την ημέρα για να χάσετε τη μεσημεριανή ζέστη και τα πλήθη.

Anton_Ivanov / shutterstock.com

Πώς να ταξιδέψετε στο Chichen Itza 

Το να ταξιδέψετε στο Chichen Itza στο Μεξικό είναι εύκολο, δεδομένου ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, αλλά πρέπει να ρυθμίσετε σωστά το χρόνο σας για να αποφύγετε τη ζέστη και τα πλήθη. 

Το Chichen Itza βρίσκεται σχεδόν ακριβώς στο κέντρο του βόρειου τμήματος της χερσονήσου Γιουκατάν. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στα μισά του δρόμου ανάμεσα στα τουριστικά θέρετρα του Κανκούν (στα ανατολικά) και την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Γιουκατάν, τη Μέριδα (στα δυτικά). Και οι δύο αυτοί προορισμοί έχουν αεροδρόμια, αλλά το Κανκούν έχει μακράν τις καλύτερες διεθνείς πτήσεις.

Ο ευκολότερος τρόπος για να επισκεφθείτε είναι να συμμετάσχετε σε μια περιήγηση στο Chichen Itza. Οι εκδρομές αναχωρούν από όλα τα ξενοδοχεία κατά μήκος της Riviera Maya, από το Κανκούν μέχρι το Τουλούμ. Υπάρχουν επίσης πολλές εκδρομές από τη Μέριδα. Ακολουθούν μερικές προτάσεις περιοδείας στο Chichen Itza:

Αν προτιμάτε την ανεξαρτησία, είναι προτιμότερο να νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Μέριδα ή στο Κανκούν και να οδηγήσετε μέχρι την Τσίτσεν Ίτζα. Είναι ασφαλές και οι δρόμοι είναι καλοί. Ο χρόνος ταξιδιού από οποιαδήποτε πόλη είναι μεταξύ δύο και τριών ωρών.

Από το Κανκούν στο Chichen Itza, μπορείτε επίσης να πάρετε ένα λεωφορείο ADO (η μεγαλύτερη εταιρεία λεωφορείων της περιοχής). Τα λεωφορεία αναχωρούν από τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων και όχι από τις περιοχές του θερέτρου. Υπάρχουν επίσης τακτικά λεωφορεία ADO από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Merida προς την Chichen Itza.

Τα λεωφορεία ADO αποβιβάζουν τους ανθρώπους από την κύρια είσοδο, αλλά είστε περιορισμένοι στις ώρες αναχώρησης (το παλαιότερο λεωφορείο από το Κανκούν, για παράδειγμα, συνήθως αναχωρεί γύρω στις 8 ή 9 π.μ., μεταφέροντάς σας αρκετά αργά την ημέρα). Φροντίστε να κάνετε κράτηση εισιτηρίων εκ των προτέρων για να κάνετε κράτηση για τη θέση σας εκεί και πίσω εάν κάνετε ημερήσιες εκδρομές.

Μια άλλη επιλογή για να φτάσετε στο Chichen Itza ανεξάρτητα είναι να πάρετε ένα δημόσιο λεωφορείο από τη Merida ή το Cancun για την πόλη Valladolid, να περάσετε μια ή δύο νύχτες εδώ (είναι ένα γοητευτικό μέρος) και να χρησιμοποιήσετε τις τοπικές συλλογές για να φτάσετε από το Valladolid στο Chichen Itza . Τα Colectivos αναχωρούν όλη την ημέρα όταν είναι γεμάτα, ξεκινώντας από τις 7 π.μ. Το ταξίδι κοστίζει μόλις λίγα πέσος και διαρκεί μόνο 45 λεπτά. Το πραγματικό πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι μπορείτε να φτάσετε στα ερείπια νωρίς, πολύ πριν αρχίσουν να φτάνουν τα λεωφορεία από το Κανκούν και τη Μέριδα.

Η μικρή πόλη του Βαγιαδολίδ αποτελεί μια εξαιρετική βάση, καθώς έχει πολλά μουσεία και ένα κενό για επίσκεψη, ενώ υπάρχουν και άλλα (πολύ λιγότερο επισκέψιμα) ερείπια των Μάγια σε κοντινή απόσταση, συμπεριλαμβανομένου του Ek Balam.

Leon Rafael / shutterstock.com

Πόσο καιρό χρειάζομαι για να επισκεφτώ το Chichen Itza 

Ο αρχαιολογικός χώρος του Chichen Itza είναι περίπου τρία τετραγωνικά μίλια. Υπάρχουν οι υπαίθριοι ναοί δίπλα σε ένα μικρό κέντρο επισκεπτών με ένα μουσείο. Υπάρχουν επίσης μερικά εστιατόρια στο Chichen Itza στην κύρια είσοδο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών διαπιστώνει ότι μια ημερήσια εκδρομή στο Chichen Itza είναι αρκετός χρόνος για να δείτε τα ερείπια. Μάλιστα, με ένα γρήγορο περπάτημα μπορείτε να δείτε όλους τους ναούς εντός του αρχαιολογικού χώρου σε λιγότερο από τρεις ώρες. Υπάρχουν επίσης αρκετά κενό κοντά που μπορείτε να χωρέσετε την ίδια μέρα (ορισμένες περιηγήσεις θα σταματήσουν σε αυτές ή μπορείτε να τις φτάσετε με αυτοκίνητο ή colectivo ).

Μπορώ να περάσω τη νύχτα στο Chichen Itza; 

Ενώ οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την Chichen Itza σε μια ημερήσια εκδρομή, αν θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο εξερευνώντας τα ερείπια ή θέλετε πραγματικά να είστε το πρώτο άτομο μέσα στις πύλες το πρωί, τότε υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία σε κοντινή απόσταση με τα πόδια. 

Αυτά τα ξενοδοχεία βρίσκονται στο δρόμο προς την αρχαιολογική περιοχή, αλλά είναι περιορισμένα σε αριθμό και δεν θα προσφέρουν τόσο καλή αξία όσο τα ξενοδοχεία στο κοντινό Valladolid . Από την άποψη της ευκολίας, όμως, δεν μπορούν να νικηθούν.

Κάντε κλικ εδώ για να αναζητήσετε ξενοδοχεία σε Chichen Itza.

Anton_Ivanov / shutterstock.com

Πόσο κοστίζει η είσοδος στο Chichen Itza; 

Οι τιμές των εισιτηρίων φαίνεται να ανεβαίνουν κάθε χρόνο στο Chichen Itza και η είσοδος ενηλίκων για την ημέρα ανέρχεται πλέον στα 481 MEX (από περίπου 250 MEX μόλις πριν από ένα χρόνο). Συγκριτικά, τα ερείπια στο Palenque κοστίζουν μόλις 75 MEX για είσοδο. 

Ωστόσο, το 481 MEX είναι μόνο περίπου 25 USD για να δείτε ένα θαύμα του αρχαίου κόσμου. Θα χρειαστεί επίσης να πληρώσετε 80 MEX για πρόσβαση στο Cenote Ik Kil, καθώς αυτό είναι ιδιόκτητο και λειτουργεί χωριστά από τον αρχαιολογικό χώρο.

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Η ταξιδιωτική ασφάλιση σας καλύπτει σε περίπτωση ιατρικών επειγόντων περιστατικών ή εκκένωσης, ακύρωσης ταξιδιού και απώλειας, βλάβης ή κλοπής αποσκευών. Η Heymondo προσφέρει εξατομικευμένα προγράμματα ασφάλισης με μηδενική έκπτωση με κάλυψη COVID-19 και παγκόσμια βοήθεια 24/7.

Λάβετε την προσφορά σας τώρα!

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Τσιτσέν Ίτζα

1. Ναός του Kukulcan 

Ο ναός του Kukulcan είναι γνωστός στα ισπανικά ως «El Castillo» (το κάστρο), επειδή αυτός ο τεράστιος ναός είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο στο Chichen Itza. Αφιερωμένος στη θεότητα του φιδιού των Μάγια Kukulcan, ο ναός ήταν το επίκεντρο της αρχαίας πόλης των Μάγια. 

Με ύψος σχεδόν 100 πόδια, ο ναός έχει αποκατασταθεί θαυμάσια στην παλιά του αίγλη και είναι το πρώτο σημαντικό αξιοθέατο που θα δείτε όταν περπατήσετε από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Anton_Ivanov / shutterstock.com

2. Το Great Ball Court

Οι Μάγια ήταν διάσημοι για τα υπέροχα παιχνίδια τους με μπάλα, ένα άθλημα που ήταν και αιματηρό και ιερό. Στο Chichen Itza, τουλάχιστον 13 διαφορετικά γήπεδα μπάλας έχουν αποκαλυφθεί και κάθε άλλη πόλη ή πόλη των Μάγια είχε επίσης τις δικές της αρένες. 

Το Great Ball Court στο Chichen Itza ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο των Μάγια. Σήμερα, τα ερείπια εξακολουθούν να διαθέτουν κρίκους και επιγραφές θυσιών που δίνουν κάποια ιδέα για το επικό παιχνίδι που παιζόταν εδώ.

3. Η πλατφόρμα του κρανίου 

Το Skull Platform είναι ένα από τα πιο γκρίζλι χαρακτηριστικά του Chichen Itza. Αυτό πιστεύεται ότι ήταν μια τελετουργική, πλατφόρμα θυσίας όπου θα εκτίθεντο τα κρανία των αποκεφαλισμένων – ίσως μετά από παιχνίδι στους αγώνες ιερής μπάλας. 

Ελ Σαλβαδόρ Ο απόλυτος οδηγός με σακίδιο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τα ανάγλυφα των Μάγια σκαλισμένα στο πλάι της πλατφόρμας απεικονίζουν τα κεφάλια και τα κρανία των θυμάτων που εκτέθηκαν εδώ πριν από αιώνες.

DC_Aperture / shutterstock.com

4. Ο Ναός των Πολεμιστών 

Ο Ναός των Πολεμιστών, όπως θα περίμενε κανείς, πιστεύεται ότι ήταν αφιερωμένος ή τόπος λατρείας για τους Μάγια πολεμιστές. 

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του συγκροτήματος και είναι στολισμένος με αγάλματα και ανάγλυφα στρατιωτών και Μάγια που μοιάζουν με πολεμιστές. Εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι αρκετές εκατοντάδες ψηλοί πέτρινοι στύλοι που ευθυγραμμίζουν την είσοδο και τα πλαϊνά του ναού.

Anton_Ivanov / shutterstock.com

5. Το Παρατηρητήριο 

Το Παρατηρητήριο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ερείπια του Τσιτσέν Ίτζα. Στην κορυφή ενός ψηλού τύμβου ναού βρίσκεται ένα κυκλικό, μερικώς κατεστραμμένο κτίριο που πιστεύεται ότι ήταν ένα παρατηρητήριο των Μάγια. 

Η ισπανική ονομασία του ναού είναι El Caracol (ή το σαλιγκάρι), μια αναφορά είτε στο σχήμα του παρατηρητηρίου είτε στη σπειροειδή σκάλα μέσα που οδηγούσε σε μια περιοχή παρατήρησης. 

Οι Μάγια χρησιμοποίησαν τον ναό για να διατηρήσουν τα ημερολόγιά τους ενημερωμένα, καταγράφοντας με ακρίβεια ποια ημερομηνία ήταν.

DC_Aperture / shutterstock.com

6. The Sacred Cenote 

Οι Cenotes είναι φυσικές καταβόθρες γεμάτες με νερό που βρίσκονται σε όλο το μοναδικό τοπίο του Γιουκατάν. Ενώ οι τουρίστες σήμερα επισκέπτονται τα cenotes για τη φυσική τους ομορφιά ή για μια βουτιά στο γλυκό νερό, οι Μάγια τα έβλεπαν ως ιερά. 

Οι πόλεις των Μάγια βρίσκονται πάντα χτισμένες δίπλα σε σενότες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σημαντικές πηγές νερού. Με την πάροδο του χρόνου, τα cenotes απέκτησαν επίσης θρησκευτική σημασία και το Sacred Cenote στο Chichen Itza έγινε τόπος τελετών. 

Οι αρχαιολογικές εργασίες ανέφεραν ακόμη και ανθρώπινα λείψανα από τον πυθμένα του Ιερού Κενότου, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για θυσίες.

Κανκούν, Μεξικό: Πόσο ακριβό είναι πραγματικά;!(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

7. Cenote Ik Kil 

Αφού εξερευνήσετε τους ναούς του Chichen Itza, πάρτε ένα colectivo πίσω στον κεντρικό δρόμο προς το Valladolid και πηδήξτε στην είσοδο του Cenote Ik Kil.

Σε αντίθεση με τα cenotes εντός του αρχαιολογικού χώρου, αυτό είναι ένα cenote όπου επιτρέπεται η κολύμβηση. Με μακριά κρεμαστά αμπέλια που φτάνουν μέχρι το νερό της Αζούλ, δεν είναι μόνο υπέροχο να το βλέπεις, είναι επίσης απολύτως αναζωογονητικό στη ζέστη του Γιουκατάν. 

Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν ντουλάπια και αποδυτήρια, καθώς και ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να ανεφοδιαστείτε με τάκος.

Jose Ignacio Soto / shutterstock.com

Συμβουλές για επίσκεψη στο Chichen Itza 

Για να σας βοηθήσουμε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στις πυραμίδες του Τσιτσέν Ίτζα, ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές μας για να κάνετε τη μέρα σας πιο ομαλή! 

1. Φτάστε εκεί νωρίς

Οι πύλες προς το Chichen Itza ανοίγουν στις 8 π.μ. Μπορεί να σχηματιστεί ουρά ήδη αυτή την ώρα στην περίοδο αιχμής, οπότε προσπαθήστε να φτάσετε εδώ νωρίτερα εάν θέλετε να δείτε τα ερείπια με όσο το δυνατόν λιγότερους άλλους τουρίστες.

Αίγυπτο | 15 τουριστικά αξιοθέατα με κορυφαία βαθμολογία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Εάν έχετε διαβάσει το υπόλοιπο αυτού του οδηγού Chichen Itza, τότε ξέρετε ότι τα λεωφορεία και οι περιηγήσεις δεν φεύγουν από το Κανκούν τουλάχιστον μέχρι τις 8 π.μ. Το να φτάσετε εδώ την ώρα ανοίγματος σάς προσφέρει μερικές ώρες χωρίς κόσμο, εάν είστε ανεξάρτητοι !

2. Υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα εισιτήρια «Early Access».

Δεν διαφημίζεται καλά, αλλά μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια νωρίς για την είσοδο στο Chichen Itza που θα σας μεταφέρουν πριν από την επίσημη ώρα έναρξης των 8 π.μ. 

Αυτά είναι ιδανικά για φωτογράφους που θέλουν να απαθανατίσουν τους ναούς την ανατολή του ηλίου, χωρίς κανέναν άλλο τριγύρω. Πρέπει να γίνει κράτηση εκ των προτέρων ή ως μέρος μιας περιορισμένης περιήγησης νωρίς το πρωί με την ανατολή του ηλίου

3. Υπάρχει πολύ λίγη σκιά 

Το να φτάσετε νωρίς στο Chichen Itza δεν σας βοηθά απλώς να νικήσετε τα πλήθη, αλλά επίσης σας βοηθά να νικήσετε τον ήλιο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι πολύ ανοιχτός και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου σκιά όταν περπατάτε (εκτός από την είσοδο). Μην ξεχάσετε να φέρετε αντηλιακό, αντηλιακό και νερό. 

4. Μην φέρετε τρίποδο κάμερας  

Τα τρίποδα κάμερας δεν επιτρέπονται στον αρχαιολογικό χώρο – ούτε καν μικρά όπως λοβό γορίλα.

Ενώ οι κάμερες (ακόμη και οι μεγάλες DSLR) είναι καλό να έχετε και να χρησιμοποιείτε όταν κάνετε περιοδεία στο Chichen Itza, τα τρίποδα θεωρούνται επαγγελματικός εξοπλισμός. Για αυτό, αναμένεται να έχετε προκαθορισμένες (και ακριβές) άδειες. 

Η ασφάλεια ενεργεί γρήγορα όταν πρόκειται για αυτό και θα ελέγξει για άδειες εάν τραβήξετε το τρίποδο προς τα έξω για μια βολή. Αφήστε το τρίποδο στο ξενοδοχείο σας για να αποφύγετε τυχόν ερωτήσεις. 

Ημερήσια εκδρομή στα ερείπια Tulum & Gran Cenote(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

5. Μην ανεβαίνετε στους ναούς!

Διαφορετικοί αρχαιολογικοί χώροι στο Μεξικό έχουν διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά την αναρρίχηση στους ναούς. 

Στο Chichen Itza, δεν επιτρέπεται η αναρρίχηση, πουθενά. Να είστε καλός ταξιδιώτης και να ακολουθείτε τους κανόνες.

6. Φέρτε τα μαγιό σας!

Τέλος, μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας τα μαγιό σας. 

Μετά από ένα σκληρό πρωινό περιήγησης στα αξιοθέατα γύρω από τους ναούς του Chichen Itza, θα θελήσετε να δροσιστείτε στα κοντινά cenotes.

Με όμορφες ανακαινίσεις και πλήθος ιστορίας των Μάγια για εξερεύνηση, το Chichen Itza έχει κερδίσει τη θέση που του αξίζει ως ένα από τα «Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου». Και ενώ αυτός μπορεί να είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους και δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό, μια πρώτη ματιά στον πανύψηλο Ναό του Kukulcan θα σας αφήσει αμέσως με δέος.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια