Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Ουζμπεκιστάν το 2023;

Το Ουζμπεκιστάν είναι ένα κρυμμένο στολίδι μιας χώρας στην Κεντρική Ασία που είναι ένα ταξίδι που θα θυμάστε για όλους όσους τολμήσουν εκεί. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους διεθνείς ταξιδιώτες — το 2022, η χώρα δέχτηκε 5,2 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες .

Τα κύρια αξιοθέατα στο Ουζμπεκιστάν είναι τα όμορφα φυσικά τοπία και οι συναρπαστικές πόλεις, πολλές από τις οποίες ήταν στάσεις στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού.

Οι λάτρεις της ιστορίας θα απολαύσουν τη Σαμαρκάνδη που κόβει την ανάσα, που μερικές φορές αποκαλείται «Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» λόγω των πολλών πολιτισμών που επηρέασαν την πόλη κατά την εποχή της ως φυλάκιο του Δρόμου του Μεταξιού.

Άλλα υπέροχα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Ουζμπεκιστάν περιλαμβάνουν το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης Μπουχάρα, τα εκπληκτικά τοπία των βουνών Nuratau και το θλιβερό ξερό κρεβάτι της Θάλασσας της Αράλης.

Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν είναι βέβαιο ότι θα θυμάστε, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το θυμάστε για θετικούς λόγους, όχι επειδή έχετε μια αρνητική εμπειρία εκεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τις πληροφορίες ασφαλείας πριν ταξιδέψετε σε έναν νέο προορισμό.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συνθέτουν αυτόν τον λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό για την ασφάλεια στο Ουζμπεκιστάν, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το έγκλημα. Αφήστε μας να γίνουμε ο οδηγός σας!

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Ουζμπεκιστάν το 2023;

Khiva/Ουζμπεκιστάν: 20.08.2019-Η θέα στον διάσημο δρόμο του παζαριού στο Khiva/Nomad1988/Shutterstock

Το Ουζμπεκιστάν είναι αρκετά ασφαλές για επίσκεψη, ειδικά σε σύγκριση με τις γειτονικές του χώρες. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος κίνδυνος βίαιου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, όταν επισκέπτεστε.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι είστε σε επιφυλακή, ειδικά σε ορισμένες περιοχές που είναι πιο επικίνδυνες. Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά επίπεδα αξιολόγησης κινδύνου για το Ουζμπεκιστάν.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς λένε στους πολίτες τους να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις  όταν επισκέπτονται το Ουζμπεκιστάν. Αυτό είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο ταξιδιωτικών συμβουλών, χαμηλότερο από αυτό που εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για ορισμένες χώρες που μπορεί να θεωρείτε ασφαλείς, όπως η Γερμανία .

Ωστόσο, άλλες χώρες είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά τις ταξιδιωτικές συμβουλές τους για το Ουζμπεκιστάν. Η Νέα Ζηλανδία λέει στους πολίτες της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται το Ουζμπεκιστάν.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιοχές της χώρας όπου οι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Νέας Ζηλανδίας που ακολουθούν τις κυβερνητικές συμβουλές τους, θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Οι κοινές ανησυχίες που αναφέρουν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Ουζμπεκιστάν περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Κλοπή από οχήματα
 • Ληστεία
 • Ληστεία
 • Διαρρήξεις
 • Τρομοκρατία

Το Ουζμπεκιστάν δεν είναι τόσο ταραγμένο πολιτικά όσο ορισμένες από τις γειτονικές του χώρες, αλλά είχε το μερίδιο της εμφύλιας αναταραχής στο παρελθόν.

Τον Ιούλιο του 2022, υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες  στην περιοχή του Καρακαλπακστάν για τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει την αυτονομία της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Έκτοτε, ο πρόεδρος απέσυρε τα σχέδια αλλαγής του συντάγματος για να αφαιρέσει το αυτόνομο καθεστώς του Καρακαλπακστάν, αλλά οι εντάσεις στην περιοχή συνεχίζονται. Η περιοχή φιλοξενεί την εθνοτική μειονότητα των Karakalpak, η οποία μερικές φορές αγωνίζεται για ανεξαρτησία .

Καθώς θα μπορούσαν να ξεσπάσουν περισσότερες διαμαρτυρίες ανά πάσα στιγμή, οι τουρίστες θα πρέπει να αποφύγουν την περιοχή αν είναι δυνατόν. Το Καρακαλπακστάν δεν είναι η μόνη περιοχή στο Ουζμπεκιστάν που έχει βιώσει εμφύλιες αναταραχές ή πολιτικές εντάσεις στο παρελθόν.

Πριν από μια δεκαετία, εκατοντάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Andijan, και η περιοχή εξακολουθεί να βιώνει πολιτική ένταση. Οι διαδηλώσεις μπορούν να ξεσπάσουν οπουδήποτε στο Ουζμπεκιστάν.

Λόγω του κατασταλτικού χαρακτήρα της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν , οι διαδηλώσεις συχνά γίνονται βίαιες όταν εμπλέκεται η αστυνομία. Αποφύγετε οποιεσδήποτε διαδηλώσεις και αποχωρήστε αμέσως από την περιοχή αν δείτε συγκεντρωμένο πλήθος.

Δεν θέλετε να χρειαστεί να εξηγήσετε στις αρχές γιατί πιαστήκατε να ταράζετε κατά της κυβέρνησης.

Το Ουζμπεκιστάν έχει συνοριακές διαφορές  με γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κιργιζιστάν και του Τατζικιστάν, που μερικές φορές ξεσπούν σε βίαιες αψιμαχίες. Αυτά τα περιστατικά σπάνια επηρεάζουν τους τουρίστες, αλλά είναι καλή ιδέα να είστε ενήμεροι πριν ταξιδέψετε στην περιοχή.

Έγκλημα στο Ουζμπεκιστάν

Saiko3p/Shutterstock

Το έγκλημα είναι μία από τις κύριες ανησυχίες για τους ανθρώπους που επισκέπτονται το Ουζμπεκιστάν. Αυτό είναι μια τακτική ανησυχία για τους ταξιδιώτες που πηγαίνουν στο εξωτερικό, καθώς κανείς δεν θέλει να πέσει θύμα εγκλήματος όταν είναι μακριά από το σπίτι και δεν ξέρει πώς να διορθώσει την κατάσταση.

Με το Ουζμπεκιστάν, η ανησυχία για την εγκληματικότητα είναι δικαιολογημένη, καθώς το ποσοστό εγκληματικότητας είναι αρκετά αυξημένο. Οι περισσότερες χώρες αναφέρουν τον κίνδυνο εγκληματικότητας στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για τους τουρίστες.

Τα περισσότερα εγκλήματα που επηρεάζουν τους τουρίστες είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας, αλλά υπήρξαν βίαια εγκλήματα με στόχο αλλοδαπούς στο παρελθόν. Το ποσοστό των περισσότερων πολύ βίαιων εγκλημάτων στο Ουζμπεκιστάν είναι χαμηλό.

Για παράδειγμα, το ποσοστό ανθρωποκτονιών σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2021 είναι 1 περιστατικό ανά 100.000 άτομα , το οποίο είναι αρκετά χαμηλό. Τα ποσοστά ανθρωποκτονιών χρησιμοποιούνται ως δείκτης για τα βίαια εγκλήματα επειδή πρέπει να αναφέρονται και είναι συνήθως ενδεικτικά των ποσοστών άλλων εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τον Numbeo, το ποσοστό εγκληματικότητας για το Ουζμπεκιστάν είναι αρκετά χαμηλό, στο 28,57 στα 100  στον δείκτη εγκληματικότητας. Τα ποσοστά των περισσότερων εγκλημάτων είναι χαμηλά, αν και οι ερωτηθέντες αναφέρουν ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια.

Αν και αυτά τα στατιστικά στοιχεία φαίνονται αισιόδοξα, είναι σημαντικό να κοιτάξουμε βαθύτερα. Τα στατιστικά της αγγλικής γλώσσας για το Ουζμπεκιστάν δεν είναι πάντα τα πιο ακριβή.

Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν δημοσιεύει μια σύντομη περίληψη των αναλύσεων του εγκλήματος στο Ουζμπεκιστάν στα αγγλικά . Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, το 20% των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν απάτη, εύκολα το πιο κοινό είδος εγκλήματος.

Ακολούθησαν τα εγκλήματα στον οικονομικό τομέα κατά των δημοσίων αρχών με ποσοστό 18,3% και οι κλοπές με ποσοστό 16,7%. Τα βίαια εγκλήματα αποτελούσαν μόνο το 5% περίπου των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Επιπλέον, οι άνθρωποι δεν είναι πάντα πρόθυμοι να αναφέρουν εγκλήματα. Σύμφωνα με τον Numbeo, το μόνο έγκλημα που οι άνθρωποι θεωρούν σοβαρό πρόβλημα στο Ουζμπεκιστάν είναι η διαφθορά και η δωροδοκία, δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύονται τις αρχές και ενδέχεται να μην αναφέρουν περιστατικά.

Το οργανωμένο έγκλημα είναι κάπως πρόβλημα στο Ουζμπεκιστάν. Η χώρα βαθμολογείται με 4,97 στη βαθμολογία εγκληματικότητας του Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος .

Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εμπλέκονται κυρίως στην καταναγκαστική εργασία στα χωράφια βαμβακιού, στην παράνομη υλοτομία και εξόρυξη, καθώς και στη διαμετακόμιση ηρωίνης και συνθετικών ναρκωτικών από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Εγκληματικές ομάδες βρίσκονται επίσης πίσω από τον εκβιασμό και τη διαφθορά.

Αν και αυτά τα προβλήματα δεν επηρεάζουν τους ξένους επισκέπτες, είναι καλό να γνωρίζετε το τοπίο εγκληματικότητας της χώρας που επισκέπτεστε. Επίσης, δεν θέλετε να καταλήξετε στο ραντάρ των εγκληματικών ομάδων του Ουζμπεκιστάν, για παράδειγμα παίρνοντας παράνομα ναρκωτικά.

Κλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που βιώνουν οι ταξιδιώτες στο Ουζμπεκιστάν είναι η κλοπή. Μικροκλοπές συμβαίνουν στο Ουζμπεκιστάν σε όλες τις μορφές της, όπως πορτοφολάδες, αρπαγές τσαντών, απάτες, κλοπές με σπασίματα και αρπαγές και κλοπές από οχήματα.

Όταν θέλουν να πάρουν τιμαλφή από ανθρώπους, οι ντόπιοι κλέφτες γίνονται δημιουργικοί. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί για την επικράτηση της κλοπής σε βάρος τουριστών στο Ουζμπεκιστάν.

Στις ταξιδιωτικές συμβουλές της για τη χώρα, συμβουλεύει ότι στη χώρα αναφέρονται συνήθως διάφορες μορφές κλοπής. Τα κοινά σημεία κλοπής είναι συνήθως πολυσύχναστες περιοχές που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες.

Αυτά περιλαμβάνουν παζάρια, κοινά τουριστικά αξιοθέατα όπως η πλατεία Registan στη Σαμαρκάνδη και σταθμοί υπεραστικών τρένων και λεωφορείων. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν βρίσκεστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι βασικές προφυλάξεις είναι συνήθως αρκετές για να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τους κλέφτες. Ποτέ μην αφήνετε τα τιμαλφή σας αφύλακτα, ακόμα και όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο ή κάνετε check in στο λόμπι του ξενοδοχείου. Ακόμη και μια στιγμή απροσεξίας μπορεί να σας χωρίσει από τα τιμαλφή σας.

Αποφύγετε να αναβοσβήνουν τιμαλφή για να αποτρέψετε τον εαυτό σας να γίνει στόχος. Μην διαφημίζετε ότι έχετε πολλά μετρητά πάνω σας (ακόμα καλύτερα, αφήστε τα περισσότερα χρήματα στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας και πάρτε ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για την ημέρα).

Αφήστε το τηλέφωνο ή την κάμερά σας μακριά μετά τη λήψη φωτογραφιών αντί να το κρατήσετε έξω. Θυμηθείτε ότι οι περισσότεροι ντόπιοι έχουν χαμηλότερο μέσο εισόδημα από τους ξένους τουρίστες, επομένως το smartphone σας μπορεί να είναι δελεαστικό.

Υπήρξαν περιπτώσεις πιο βίαιων εγκλημάτων ιδιοκτησίας που επηρεάζουν τουρίστες στο Ουζμπεκιστάν στο παρελθόν. Η καναδική κυβέρνηση αναφέρει ότι άτομα έχουν ληστέψει από εγκληματίες που παριστάνονται ως πρόσωπα εξουσίας, όπως αστυνομικοί.

Πάντα να ζητάτε να δείτε τα διαπιστευτήρια όταν κάποιος σας σταματά. Αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα, καθώς τότε συμβαίνουν τα περισσότερα βίαια εγκλήματα και να είστε καχύποπτοι αν κάποιος φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για εσάς.

Τρομοκρατία

Ένα έγκλημα που αναφέρουν οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Ουζμπεκιστάν είναι η τρομοκρατία. Αν και αυτό δεν είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα που επηρεάζει τους τουρίστες στο Ουζμπεκιστάν, εξακολουθεί να είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε όταν ταξιδεύετε εκεί.

Στο παρελθόν υπήρξαν θανατηφόρα τρομοκρατικά επεισόδια στο Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με τη σελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την τρομοκρατία στο Ουζμπεκιστάν, το πιο πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό ήταν μια επίθεση στα σύνορα Τατζικιστάν-Ουζμπεκιστάν το 2019 που σκότωσε 17 άτομα .

Το Daesh (ή το ISIS) δεν έχει τόσο ισχυρή παρουσία στο Ουζμπεκιστάν όσο σε κάποια άλλη χώρα, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από επιθέσεις όπως η επίθεση στα σύνορα.

Το Ουζμπεκιστάν φιλοξενεί ένα σημαντικό τμήμα μαχητών του Daesh που επιστρέφουν από τις μάχες στη Μέση Ανατολή, την οποία η χώρα αγωνίζεται να επανενσωματώσει με ασφάλεια. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προσφέρει συμβουλές στους πολίτες της για το πώς να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας στο Ουζμπεκιστάν .

Να είστε σε κάποια εγρήγορση όταν επισκέπτεστε δημόσιους χώρους που μπορεί να είναι στόχοι τρομοκρατίας, όπως κυβερνητικά κτίρια ή θρησκευτικά φεστιβάλ. Ακολουθήστε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις επίσημες προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκρατίας.

Αν και δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο της τρομοκρατίας να καταστρέψει το ταξίδι σας στο Ουζμπεκιστάν, είναι καλή ιδέα να έχετε λίγη επίγνωση και να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας εάν ένα μέρος αισθάνεται επικίνδυνο.

Αποφυγή κακών περιοχών

Gargonia/Shutterstock

Η αποφυγή επικίνδυνων περιοχών στο Ουζμπεκιστάν συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση ότι θα επιστρέψετε από το ταξίδι σας σώοι και αβλαβείς. Μην τολμήσετε στις συνοριακές περιοχές του Ουζμπεκιστάν παρά μόνο σε καθορισμένα συνοριακά περάσματα.

Συνοριακές αψιμαχίες μπορεί να συμβούν με τους περισσότερους γείτονες, συμπεριλαμβανομένου του Τατζικιστάν και της Δημοκρατίας της Κιργιζίας, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων για την οριοθέτηση των συνόρων. Ορισμένες περιοχές έχουν ακόμη και νάρκες ξηράς.

Αποφύγετε εντελώς τα σύνορα με το Αφγανιστάν καθώς η βία στη γειτονική χώρα μερικές φορές μεταδίδεται στο Ουζμπεκιστάν. Αποφύγετε περιοχές στο Ουζμπεκιστάν που είναι επιρρεπείς σε εμφύλιες αναταραχές όπως το Karakalpakstan, το Andijan και η κοιλάδα Ferghana.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ταξιδεύετε στο Ουζμπεκιστάν:

 • Το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται σε ενεργή σεισμική ζώνη. Ενδέχεται να συμβούν σεισμοί ενώ βρίσκεστε εκεί. Διαβάστε τις συμβουλές ετοιμότητας για τους σεισμούς ενώ βρίσκεστε στη χώρα.
 • Οι αλλοδαποί πρέπει να εγγραφούν όταν μένουν στο Ουζμπεκιστάν. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες θα σας εγγράψουν, αλλά αν κάνετε καναπέ σερφ, πρέπει να εγγραφείτε. Θα λάβετε ένα χαρτί όταν καταχωρίσετε ποιες αρχές ενδέχεται να σας ζητήσουν όταν σας σταματήσουν.
 • Μην παίρνετε παράνομα ναρκωτικά. Οι νόμοι για τα ναρκωτικά είναι πολύ αυστηροί και οι κυρώσεις αυστηρές. Επιπλέον, αυτό σας προσγειώνει στο ραντάρ των τοπικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.
 • Ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, όπως η ελονοσία και οι λοιμώξεις που μεταφέρονται από κρότωνες, εμφανίζονται στο Ουζμπεκιστάν. Λάβετε προφυλάξεις για να προστατευθείτε από δαγκώματα.

Συχνές Ερωτήσεις

MehmetO/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε εάν ταξιδεύετε στο Ουζμπεκιστάν:

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Ουζμπεκιστάν τώρα;

Ναι, το Ουζμπεκιστάν είναι ασφαλές να ταξιδέψετε τώρα. Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι τόσο χαμηλά όσο ήταν ποτέ και η εμφύλια αναταραχή του καλοκαιριού του 2022 έχει σβήσει.

Τι δεν επιτρέπεται στο Ουζμπεκιστάν;

Δεν επιτρέπονται ναρκωτικά στο Ουζμπεκιστάν και οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Η κριτική στην κυβέρνηση είναι περιορισμένη και ακόμη και οι ξένοι δεσμεύονται από τους τοπικούς νόμους.

Είναι το Ουζμπεκιστάν προσιτό ή ακριβό;

Το Ουζμπεκιστάν είναι ένας οικονομικός προορισμός, ειδικά για τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική ή τη Δυτική Ευρώπη. Το κόστος μεταφοράς, διαμονής και διατροφής είναι χαμηλό.

Είναι η Σαμαρκάνδη ασφαλής για τους τουρίστες;

Η Σαμαρκάνδη είναι ασφαλής για τους τουρίστες και είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στο Ουζμπεκιστάν. Οι αρχές έχουν επενδύσει στη διατήρηση της ιδιότητάς του ως τουριστικού προορισμού και μάλιστα έχουν ορίσει τουριστική αστυνομία. Ωστόσο, τα ποσοστά μικροεγκληματικότητας είναι αρκετά υψηλά εκεί.

Είναι το Ουζμπεκιστάν ασφαλές για τα κορίτσια;

Το Ουζμπεκιστάν είναι ασφαλές για τις γυναίκες ταξιδιώτες λόγω των χαμηλών ποσοστών εγκληματικότητας. Ωστόσο, οι ντόπιες γυναίκες συχνά αγωνίζονται ενάντια στα τοπικά πατριαρχικά πρότυπα.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε στο Ουζμπεκιστάν;

Το Ουζμπεκιστάν είναι ένας ασφαλής προορισμός, ειδικά αν θέλετε να επισκεφτείτε ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Όπως κάθε άλλο μέρος, έχει τα προβλήματά του, ειδικά με μικροκλοπές και ληστείες.

Οι περισσότεροι τουρίστες περνούν υπέροχα όταν επισκέπτονται το Ουζμπεκιστάν και τα βίαια επεισόδια εναντίον αλλοδαπών είναι σπάνια. Εφόσον λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις και διαβάζετε ποιες περιοχές πρέπει να αποφύγετε, το ταξίδι σας στο Ουζμπεκιστάν θα πρέπει να είναι ασφαλές!

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — βγείτε έξω και δείτε τον κόσμο σήμερα!

Διαβάστε επίσης :Ο απόλυτος οδηγός για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη: Συμβουλές και κόλπα για μια αξέχαστη εμπειρία

φθηνές χώρες για ταξιδι

Οι 8 πιο επικίνδυνες χώρες στη Νότια Αμερική

Είναι η Ινδονησία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Είναι οι Μπαχάμες ασφαλείς για επίσκεψη το 2023

Αεροπορικά εισιτήρια για όλους – Airtickets

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια