Είναι ασφαλή για επίσκεψη τα νησιά Κέιμαν το 2023;

Τα Νησιά Κέιμαν, μια Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Καραϊβική. Η ομάδα των νησιών δέχεται περίπου 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως  (όταν δεν υπάρχουν απρόβλεπτες περιστάσεις όπως ο COVID-19 που επηρεάζουν τα διεθνή ταξίδια).

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα νησιά Κέιμαν είναι να κολυμπήσετε, να μαυρίσετε και να απολαύσετε τις παραλίες. Υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες για να διαλέξετε, όπως η παρθένα αμμώδης παραλία Seven Mile Beach ή το Rum Point.

Εξερευνήστε την τοπική θαλάσσια ζωή στο Stingray City ή στο Bloody Bay Marine Reserve. Ακόμα κι αν δεν είστε δισεκατομμυριούχος, μπορείτε να προσποιηθείτε ότι ζείτε στην αγκαλιά της πολυτέλειας κάνοντας μια εκδρομή στο George Town, όπου θα δείτε πολλά τεράστια γιοτ.

Τα νησιά Κέιμαν ακούγονται σαν ο τέλειος προορισμός για διακοπές στην παραλία, αλλά ακόμη και οι τέλειες τοποθεσίες έχουν τα ελαττώματα τους. Πριν πάτε οπουδήποτε, είναι καλή ιδέα να ερευνήσετε πρακτικά ζητήματα όπως η ασφάλεια.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συνθέτουν αυτόν τον λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό για να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε εάν ένα ταξίδι στα νησιά Κέιμαν είναι ασφαλές και ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβετε μόλις βρεθείτε εκεί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Τα 10 Κορυφαία Τουριστικά Αξιοθέατα Στην Αγγλία

Είναι τα νησιά Κέιμαν ασφαλή για επίσκεψη το 2023;

Λάτρεις των διακοπών στην παραλία, να χαρείτε, γιατί τα νησιά Κέιμαν είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε! Αυτή η ομάδα νησιών της Καραϊβικής έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και τα περισσότερα εγκλήματα δεν επηρεάζουν τους τουρίστες.

Ένα μέρος για να ξεκινήσετε την έρευνα για την ασφάλεια των Νήσων Κέιμαν είναι κοιτάζοντας ταξιδιωτικές συμβουλές για αυτήν την Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια. Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις συμφωνούν με την εκτίμησή τους ότι ένα ταξίδι στα νησιά Κέιμαν θα είναι ασφαλείς διακοπές.

Η Νέα Ζηλανδία δεν εκδίδει καν μια συγκεκριμένη ταξιδιωτική οδηγία  για τα νησιά Κέιμαν, πιστεύοντας ότι οι πολίτες της δεν θα χρειαστεί να λάβουν πολλές προφυλάξεις όσο βρίσκονται εκεί.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει παρόμοια εκτίμηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμβουλεύει τους πολίτες που επισκέπτονται τα νησιά Κέιμαν να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις όσο βρίσκονται εκεί.

Αυτό είναι το χαμηλότερο δυνατό συμβουλευτικό επίπεδο για μια χώρα ή περιοχή σύμφωνα με το συμβουλευτικό σύστημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε την ασφάλεια ενός πιθανού προορισμού είναι να δείτε ποιος ταξιδεύει εκεί.=

Τα νησιά Κέιμαν είναι ένας δημοφιλής προορισμός μεταξύ των παγκόσμιων τζετ σετ. Τα περιοδικά διαχείρισης πλούτου το προτείνουν ακόμη και ως ταξιδιωτικό προορισμό ή πιθανό σπίτι!

Να είστε βέβαιοι ότι οι πλουσιότεροι του κόσμου δεν θα επέλεγαν να περάσουν τον χρόνο τους κάπου όπου θα μπορούσαν να αποχωριστούν τα τιμαλφή τους. Αλλά όπως οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, το έγκλημα εξακολουθεί να υπάρχει στα νησιά Κέιμαν.

Τα εγκλήματα που μπορεί να συναντήσετε ενώ βρίσκεστε στην πόλη περιλαμβάνουν:

  • Μικροκλοπή
  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Κλοπή από δωμάτια ξενοδοχείου
  • Σεξουαλική επίθεση

Όπως οι περισσότεροι προορισμοί της Καραϊβικής, τα νησιά Κέιμαν επηρεάζονται τακτικά από τυφώνες. Ωστόσο, οι καταιγίδες είναι συνήθως πιο ήπιες μόλις προσγειωθούν στα νησιά Κέιμαν και οι σοβαρές ζημιές είναι σπάνιες.

Η περίοδος των τυφώνων διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Εάν ταξιδεύετε στα νησιά Κέιμαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φροντίστε να παρακολουθείτε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Νήσων Κέιμαν  για τυχόν προειδοποιήσεις ή προβλεπόμενες καταιγίδες.

Έγκλημα στα νησιά Κέιμαν

Daniel Friend/Shutterstock

Το έγκλημα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε νέα μέρη. Αυτό ισχύει συχνά για προορισμούς στην Καραϊβική, καθώς η περιοχή έχει κερδίσει τη φήμη του τόπου όπου οι τουρίστες πέφτουν συχνά θύματα εγκληματικότητας.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πέσετε θύμα εγκλήματος στα νησιά Κέιμαν. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλό στη νησιωτική επικράτεια. Οι τουρίστες προστατεύονται πολύ καλά και οι περισσότεροι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εγκλήματος ήταν απρόσεκτοι ή απλώς άτυχοι.

Η Αστυνομική Υπηρεσία των Βασιλικών Νήσων Κέιμαν δημοσιεύει μια λεπτομερή ετήσια έκθεση εγκλήματος που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε όταν πρόκειται να ταξιδέψετε στα Νησιά Κέιμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2022, μόνο το 11% των περιστατικών που έπρεπε να αντιμετωπίσει η τοπική αστυνομική δύναμη χαρακτηρίστηκαν τελικά ως εγκλήματα. Τα περισσότερα εγκλήματα που διαπράττονται στα νησιά Κέιμαν είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας.

Το 2022 καταγράφηκαν 1.227 συνολικά εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας που αναφέρθηκαν στη νησιωτική επικράτεια. Η αστυνομία σημείωσε στην έκθεσή της ότι τα περισσότερα εγκλήματα ιδιοκτησίας στα νησιά Κέιμαν διαπράττονται από κατά συρροή παραβάτες που είναι γνωστοί στην αστυνομία.

Οι πιο κοινές μορφές εγκλήματος ιδιοκτησίας στα νησιά Κέιμαν είναι οι κλοπές και άλλες μορφές εγκλήματος, ακολουθούμενες από αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης.

Οι κλοπές από οχήματα και οι κλοπές μηχανοκίνητων οχημάτων αποτελούν επίσης έναν αξιοπρεπή αριθμό αναφερόμενων εγκλημάτων ιδιοκτησίας. Το 2022, καταγράφηκαν 760 βίαια εγκλήματα στα νησιά Κέιμαν. Το 92% των βίαιων εγκλημάτων είναι εγκλήματα μικρότερου μεγέθους, όπως η επίθεση ABH ή η κοινή επίθεση.

Δυστυχώς, το ποσοστό σοβαρής βίας, όπως η επίθεση με θανατηφόρο όπλο, αυξήθηκε το 2022 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εφημερίδες στα νησιά Κέιμαν δημοσίευσαν ανησυχητικά άρθρα για την αύξηση της εγκληματικότητας σε σύγκριση με το 2021. Το 2022, η εγκληματικότητα στα Νησιά Κέιμαν αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η μεγαλύτερη αύξηση της εγκληματικότητας προήλθε από ληστείες και διαρρήξεις. Ωστόσο, το αστυνομικό τμήμα έθεσε σε προοπτική αυτή την αύξηση. Το 2020 και το 2021 ήταν στατιστικές αποκλίσεις όσον αφορά την εγκληματικότητα στα νησιά Κέιμαν.

Αυτά ήταν τα χρόνια των περιορισμών που προκλήθηκαν από τον COVID-19 και της πτώσης του τουρισμού. Καθώς οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ξανά ελεύθερα και οι τουρίστες επιστρέφουν, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για έγκλημα, φυσικά η εγκληματικότητα θα αυξηθεί.

Μια καλύτερη ιδέα είναι να συγκρίνετε το 2022 με το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Αυτή η σύγκριση δείχνει ότι η εγκληματικότητα το 2022 ήταν ακόμα χαμηλότερη από ό,τι το 2019.

Οι αναφορές ότι τα νησιά Κέιμαν γίνονται πλέον επικίνδυνος προορισμός είναι υπερβολικά υπερβολικές. Τα πιο υψηλού προφίλ εγκλήματα στα νησιά Κέιμαν είναι η απάτη και το ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Αν και αυτό προσελκύει μερικούς σκιερούς χαρακτήρες στη νησιωτική χώρα και έχει κερδίσει στα νησιά Κέιμαν μια άθλια διεθνή φήμη, αυτό το είδος εγκλήματος δεν επηρεάζει την ασφάλεια των μέσων επισκεπτών.

Αν μη τι άλλο, οι ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στα νησιά Κέιμαν, καθώς δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τον οικονομικό τους παράδεισο.

Μικροκλοπή

Εάν αντιμετωπίσετε ένα έγκλημα στα νησιά Κέιμαν, κάτι που είναι πολύ απίθανο, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε μια μορφή μικροκλοπής. Έγκλημα δρόμου, όπως πορτοφολάδες, και πιο σπάνια, αρπαγή τσάντας, συμβαίνουν στα νησιά Κέιμαν.

Αυτή η μορφή εγκλήματος είναι αρκετά αδύνατο για την αστυνομία να εξαλείψει και συμβαίνει στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς, ειδικά σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά εισοδήματος μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της καναδικής κυβέρνησης , υπάρχει κάποιο έγκλημα στο δρόμο που συμβαίνει στα νησιά Κέιμαν. Δεδομένου ότι τα περισσότερα εγκλήματα είναι εγκλήματα ευκαιρίας, η καλύτερη προφύλαξη είναι να διασφαλίσετε ότι οι κλέφτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να σας κλέψουν.

Οι περισσότερες κλοπές στα νησιά Κέιμαν γίνονται στην παραλία. Οι άνθρωποι παρασύρονται από το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα και πιστεύουν ότι μπορούν απλώς να αφήσουν τα υπάρχοντά τους χωρίς επιτήρηση.

Οι κλέφτες συχνά εκμεταλλεύονται τη στάση των ανθρώπων και κλέβουν τα αντικείμενα των ανθρώπων ενώ αυτοί κολυμπούν. Αφήστε τα τιμαλφή στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας ή πηγαίνετε με μια ομάδα και παρακολουθήστε ο ένας τις τσάντες του άλλου.

Η κλοπή στο δρόμο συμβαίνει μερικές φορές, ειδικά στο George Town. Λάβετε εύλογες προφυλάξεις ενώ περπατάτε, ειδικά αν αποφασίσετε να πάτε για εξερεύνηση μετά το σκοτάδι.

Θα δείτε πολλούς πλούσιους επισκέπτες στα νησιά Κέιμαν, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για το ότι δεν επιδεικνύετε τα τιμαλφή σας, αλλά καλό είναι να μην επισκέπτεστε το ΑΤΜ τη νύχτα.

Η κλοπή διαβατηρίων είναι επίσης κάπως συνηθισμένη στα νησιά. Προσπαθήστε να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο της ταυτότητάς σας όταν βρίσκεστε έξω, αντί για την πραγματική προσφορά, επειδή η αντικατάστασή της ενώ βρίσκεστε στην πόλη μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

Κλοπή από δωμάτια ξενοδοχείου

Ένα άλλο έγκλημα που μπορεί να συναντήσετε στα νησιά Κέιμαν είναι η κλοπή από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θίγει αυτή τη δυνατότητα στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τα νησιά.

Οι κλοπές από τα δωμάτια του ξενοδοχείου συμβαίνουν μερικές φορές με τη μορφή διαρρήξεων, όπου κάποιος έξω από το ξενοδοχείο μπαίνει σε ένα δωμάτιο χωρίς άδεια. Αυτό είναι πιο σπάνιο σε ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών ή θέρετρα με ισχυρή ασφάλεια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα.

Να βεβαιώνεστε πάντα ότι οι πόρτες είναι κλειδωμένες και ότι τα παράθυρα και οι είσοδοι του μπαλκονιού είναι κλειστά όταν φεύγετε από το δωμάτιο ή πηγαίνετε για ύπνο. Μερικές φορές, κλοπές από δωμάτια ξενοδοχείου διαπράττονται από καθαριστές ή άλλο προσωπικό.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία σκέφτονται να προσλάβουν αξιόπιστα άτομα, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να ξεφύγει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ασφαλέστερο μέρος για να τοποθετήσετε τα τιμαλφή σας είναι σε ένα χρηματοκιβώτιο δωματίου, που δεν είναι ποτέ ανοιχτό. Τα χρηματοκιβώτια δωματίων του ξενοδοχείου που είναι βιδωμένα στο πάτωμα είναι τα πιο ασφαλή.

Αποφυγή κακών περιοχών

Τζορτζ Τάουν, νησί Γκραντ Κέιμαν, Ηνωμένο Βασίλειο Άποψη δρόμου της Τζορτζ Τάουν την ημέρα με πεζούς κοντά σε τουριστικά καταστήματα στο κέντρο της Τζορτζ Τάουν, προορισμός κρουαζιερόπλοιου 2023/Dennis MacDonald/Shutterstock

Ενώ υπάρχουν μερικές «κακές περιοχές» στα νησιά Κέιμαν, καθώς ολόκληρη η επικράτεια είναι τόσο ασφαλής, υπάρχουν σίγουρα περιοχές όπου θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας.

Σε μέρη του κέντρου της Τζορτζ Τάουν βιώνουν περιστασιακά μικροέγκλημα στο δρόμο. Λάβετε λογικές προφυλάξεις ενώ βρίσκεστε στην πόλη, όπως να μην αναβοσβήνουν τα τιμαλφή ή να περπατάτε σε ερημικούς δρόμους μετά το σκοτάδι.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ταξιδεύετε στα νησιά Κέιμαν:

  • Προσέξτε τι φέρνετε μαζί σας στη νησιωτική επικράτεια. Λόγω της εγγύτητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα νησιά Κέιμαν δέχονται πολλούς Αμερικανούς επισκέπτες. Ωστόσο, μην φέρνετε ποτέ πυρομαχικά ή πυροβόλα όπλα στην περιοχή, καθώς είναι παράνομο και οι παραβάτες διώκονται αυστηρά. Αυτό είναι προφανώς αρκετά συνηθισμένο ώστε το συμβούλιο τουρισμού έπρεπε να το συμπεριλάβει στη συμβουλευτική του για την ασφάλεια.
  • Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις στα νησιά Κέιμαν. Αν και η σεξουαλική επίθεση είναι σπάνια, συμβαίνει. Ποτέ μην αφήνετε τα ποτά σας αφύλακτα, καθώς στο παρελθόν έχουν συμβεί περιστατικά αιχμής ποτών με στόχο αλλοδαπούς. Να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε μόνοι στο σπίτι το βράδυ.
  • Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο. Όπως παντού στην Καραϊβική, ο ήλιος στα νησιά Κέιμαν είναι δυνατός. Φοράτε άφθονο αντηλιακό (ασφαλές για ύφαλους αν μπορείτε). Τα παιδιά πρέπει να φορούν προστατευτικά ρούχα με SPF. Πίνετε πολλά υγρά και μείνετε στη σκιά το πιο ζεστό μέρος της ημέρας για να αποφύγετε θερμοπληξία και ηλιακά εγκαύματα.
  • Οι νόμοι για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ έχουν γίνει αυστηρότεροι τα τελευταία χρόνια ως απάντηση σε περισσότερα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Μην πίνετε εάν οδηγείτε ή αν μπείτε στο αυτοκίνητο με κάποιον που είναι μεθυσμένος. Συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν διασχίζετε το δρόμο (και να κοιτάξετε πρώτα δεξιά).

Συχνές Ερωτήσεις

Τζορτζ Τάουν, Νήσοι Κέιμαν – 1 Φεβρουαρίου 2020: Κεντρικό Πασέο του Κόλπου Καμάνα. Το Camana Bay είναι ένα επιχειρηματικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα στην πόλη George Town του νησιού Grand Cayman/JoyCaym/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που πρέπει να έχετε κατά νου όταν προγραμματίζετε το ταξίδι σας στα νησιά Κέιμαν:

Είναι τα νησιά Κέιμαν ασφαλή για τους τουρίστες;

Ναι, τα νησιά Κέιμαν είναι πολύ ασφαλή για τους τουρίστες! Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλό και το ποσοστό εγκλημάτων που επηρεάζουν τους τουρίστες είναι ακόμη χαμηλότερο. Οι περισσότεροι τουρίστες κάνουν χαλαρωτικές διακοπές στα νησιά Κέιμαν και δεν βιώνουν ποτέ κάτι αρνητικό.

Τι επίπεδο ασφάλειας είναι τα νησιά Κέιμαν;

Σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές συμβουλές των περισσότερων χωρών, τα νησιά Κέιμαν βρίσκονται σε επίπεδο ασφάλειας επιπέδου 1. Αυτό είναι το ασφαλέστερο δυνατό επίπεδο στα περισσότερα συστήματα ειδοποίησης ταξιδιού. Σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει απλώς να ασκούν βασικές προφυλάξεις κοινής λογικής, όπως θα έκαναν και στο σπίτι.

Είναι πολύ ακριβά τα νησιά Κέιμαν;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα ταξίδι στα νησιά Κέιμαν θα βάλει ένα σημαντικό βήμα στον προϋπολογισμό τους. Τα νησιά Κέιμαν είναι ένας πολύ ακριβός προορισμός λόγω του υψηλού κόστους ζωής και επειδή οι κύριοι ταξιδιώτες που εξυπηρετεί η τοπική βιομηχανία είναι ταξιδιώτες πολυτελείας.

Είναι το Grand Cayman ασφαλές να το επισκεφτείς μόνος;

Το Grand Cayman είναι το μεγαλύτερο νησί στα νησιά Κέιμαν. Όπως και η υπόλοιπη επικράτεια, είναι πολύ ασφαλές, ακόμη και για μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Είναι ασφαλές να κολυμπήσεις στο Γκραντ Κέιμαν;

Οι περισσότερες από τις παραλίες στα νησιά Κέιμαν, συμπεριλαμβανομένου του Γκραντ Κέιμαν, είναι ασφαλείς για κολύμπι. Ωστόσο, μην βγαίνετε ποτέ έξω από το επίπεδο ικανοτήτων σας και να προσέχετε επικίνδυνα ζώα του νερού, όπως λιοντάρια, μέδουσες και φαγούρα στη θάλασσα.

Λοιπόν, πρέπει να επισκεφτείτε τα νησιά Κέιμαν;

Τα νησιά Κέιμαν είναι μερικά από τα ασφαλέστερα μέρη στην Καραϊβική για να επισκεφθείτε. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό και εφόσον δεν αφήνετε τα τιμαλφή σας αφύλακτα και λαμβάνετε άλλες βασικές προφυλάξεις, θα πρέπει να έχετε υπέροχες διακοπές. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης:

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Grand Cayman το 2023;

Ο απόλυτος οδηγός για να βρείτε φθηνά ξενοδοχεία για τις επόμενες διακοπές σας

Top 10 ταξιδιωτικές συμβουλές για μια αξέχαστη περιπέτεια του 2023

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια