Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Μήλο;

Η Μήλος είναι ένα ελληνικό νησί στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων που είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες  το μήνα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής υψηλής περιόδου.

Οι όμορφες παραλίες είναι σίγουρα η κύρια έλξη για να επισκεφθείτε τη Μήλο. Μπορείτε να απολαύσετε τα σεληνιακά ηφαιστειακά τοπία του Σαρακίνικου και του Κλέφτικου (που παλιά ήταν πειρατικό στέκι) ή να μείνετε στη δημοφιλή αμμώδη παραλία του Παλαιοχωρίου.

Εξερευνήστε τις γραφικές πόλεις του νησιού, όπως η πολύχρωμη Μικρή Βενετία και η φιλόξενη Πλάκα. Η Μήλος έχει μακρά ιστορία (εκεί βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου) και μπορείτε να εξερευνήσετε αυτήν την ιστορία στα μουσεία του νησιού ή στις κατακόμβες.

Κοιτάζοντας μια φωτογραφία της Μήλου είναι αρκετή για να θελήσετε να κλείσετε το ταξίδι σας εκεί το συντομότερο δυνατό, αλλά πριν προγραμματίσετε ένα παρορμητικό ταξίδι, είναι πάντα καλή ιδέα να ερευνήσετε έναν πιθανό προορισμό.

Θέλετε να μάθετε για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στις διακοπές, όπως προκλήσεις ασφάλειας.

Η Μήλος είναι πιθανώς ασφαλής, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε διπλό έλεγχο σίγουρα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το νησί, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών εγκληματικότητας και των προκλήσεων ασφάλειας — θα σας δείξουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

>> Ελα στο Viper <<

Διαβάστε επίσης:Μήλο Καλύτερες περιοχές και ξενοδοχεία

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Μήλο ;

Ναί. Η Μήλος είναι ασφαλής για επίσκεψη, όπως και τα περισσότερα ελληνικά νησιά! Είναι μικρό και ειρηνικό και υπάρχουν λίγες προκλήσεις ασφάλειας.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε μικρά εγκλήματα, όπως κλοπές ή απάτες, αλλά ακόμη και αυτά τα ασήμαντα περιστατικά είναι αρκετά σπάνια. Βοηθά το γεγονός ότι η Μήλος βρίσκεται στην Ελλάδα, η οποία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις συμφωνούν στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής για επίσκεψη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες  εκδίδουν μόνο ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1 για τη χώρα, όπως και η αυστραλιανή κυβέρνηση .

Πολλοί από τους κινδύνους που μπορεί να αναφέρουν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στη Μήλο. Αν και υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατίας στην Ελλάδα, η Μήλος είναι ένα μικρό νησί χωρίς πολιτική σημασία, επομένως είναι ένας εξαιρετικά απίθανος στόχος.

Η εμφύλια αναταραχή είναι επίσης εξαιρετικά απίθανη στη Μήλο. Μπορεί να συμβούν διαμαρτυρίες, όπως το Κίνημα για Πετσέτες παραλίας , μια διαμαρτυρία ενάντια στις ακριβές ξαπλώστρες που διώχνουν τους ντόπιους που ξεκίνησε από την κοντινή Πάρο και μπορεί να εξαπλωθεί στη Μήλο.

Ωστόσο, σχεδόν όλες οι διαδηλώσεις αφορούν τοπικά ζητήματα και είναι σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. Ούτε όταν κολυμπάτε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κινδύνους.

Η Μήλος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και έτσι προστατεύεται από τα επικίνδυνα νερά του ανοιχτού ωκεανού ή ακόμα και της ευρύτερης Μεσογείου. Πολλές από τις παραλίες του νησιού βρίσκονται επίσης σε έναν κόλπο, ο οποίος προστατεύει περαιτέρω το νερό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για μεγάλα κύματα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό μέρος για παιδιά. Προφανώς, θα πρέπει ακόμα να λαμβάνετε προφυλάξεις όταν κολυμπάτε στη Μήλο, όπως θα κάνατε οπουδήποτε.

Αποφύγετε το κολύμπι ενώ έχετε προβλήματα, καθώς αυτό επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε ασφαλείς κρίσεις. Να επιβλέπετε πάντα τα παιδιά στο νερό γιατί μπορεί να συμβεί πνιγμός σε μια στιγμή.

Λάβετε υπόψη τις τοπικές προειδοποιήσεις, τα σημάδια και τις συμβουλές ναυαγοσωστών – εάν οι ντόπιοι δεν είναι πρόθυμοι να κολυμπήσουν γενναία σε μια καταιγίδα, δεν είναι καλή ιδέα να το κάνετε ούτε εσείς. Αν επισκέπτεστε τη Μήλο το καλοκαίρι, θα πρέπει να προσέχετε την υπερβολική ζέστη των ελληνικών καλοκαιριών.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου  συμπεριέλαβε πληροφορίες σχετικά με τις ακραίες θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ελλάδα στην επίσημη ταξιδιωτική της οδηγία για τη χώρα.

Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, γι’ αυτό φροντίστε να λαμβάνετε προφυλάξεις για να την αποφύγετε, όπως παραμονή σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας. Το καλοκαίρι είναι επίσης εποχή πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2023 σημειώθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές , με πολλά νησιά να καίγονται και να πρέπει να εκκενωθούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των πυρκαγιών, οι Κυκλάδες και η Μήλος ήταν ως επί το πλείστον ανεπηρέαστες, αλλά υπάρχει κίνδυνος κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο να συμβούν πυρκαγιές.

Φροντίστε επίσης να παρακολουθείτε τις ειδήσεις για τυχόν κυβερνητικές ειδοποιήσεις. Εάν δοθεί εντολή εκκένωσης, υπακούστε αμέσως. Η διαμονή σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να εκκενώσετε με ασφάλεια, καθώς οι οικοδεσπότες σας θα πρέπει επίσης να φύγουν.

Φροντίστε να μην κάνετε κάτι που θα επηρεάσει την πυρασφάλεια του νησιού.

Αποφύγετε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το άναμμα φωτιών σε εξωτερικούς χώρους ή το να πετάτε τσιγάρα χωρίς να τα σβήνετε τελείως. Όταν το κλίμα είναι ξηρό και ζεστό, θέλετε να αποφύγετε οποιαδήποτε σπίθα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Έγκλημα στη Μήλο

Μήλος, Ελλάδα – 27 Ιουνίου 2021: Αεροφωτογραφία πάνω από ιστιοπλοϊκά αγκυροβολημένα στον κόλπο του μικρού χωριού Πολλώνια στο νησί της Μήλου/fivetonine/Shutterstock

Το έγκλημα συχνά απασχολεί άτομα που πηγαίνουν στο εξωτερικό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επίσκεψη στην περιοχή της Μεσογείου, όπου πολλά μέρη έχουν λίγη φήμη όσον αφορά το έγκλημα.

Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει τις διακοπές του στην παραλία ακυρώνοντας τραπεζικές κάρτες, περνώντας χρόνο στο αστυνομικό τμήμα υποβάλλοντας καταγγελία ή ακόμα χειρότερα, υποφέροντας από ένα τραυματικό γεγονός.

Ευτυχώς, το έγκλημα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς πολύ στη Μήλο. Το νυσταγμένο νησί έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι τόσο χαμηλό που είναι δύσκολο να βρει κανείς στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εγκληματικότητα στο νησί (ειδικά στατιστικά της αγγλικής γλώσσας).

Ωστόσο, ανέκδοτα στοιχεία, όπως κριτικές άλλων ταξιδιωτών, μπορούν να σας βοηθήσουν να σας καθησυχάσουν ότι η Μήλος είναι ασφαλής για επίσκεψη. Βοηθά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας συνολικά.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών σε ολόκληρη τη χώρα είναι μόλις 0,85 περιστατικά ανά 100.000 άτομα . Τα περισσότερα από αυτά τα βίαια περιστατικά συμβαίνουν σε μεγαλύτερες πόλεις και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όχι στο νυσταγμένο νησί της Μήλου όπου όλοι γνωρίζουν τους πάντες.

Το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι επίσης χαμηλό. Σύμφωνα με το Numbeo, η χώρα βαθμολογείται με 46,52 στα 100  στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι μέτριο ποσοστό, αλλά ο αριθμός αυτός επηρεάζεται από τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα σε όλη την Ελλάδα είναι μικροαδικήματα όπως βανδαλισμοί και κλοπές. Η Μήλος δεν έχει καν υψηλό ποσοστό κλοπών, όπως μπορεί να έχουν άλλοι παραλιακοί προορισμοί όπως η Σαντορίνη.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Το ένα είναι ότι το νησί είναι αρκετά μικρό, με πληθυσμό μόλις περίπου 5.000 κατοίκων  σύμφωνα με τοπικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους.

Με μια τόσο μικρή κοινότητα, είναι δύσκολο για τους εγκληματίες να συναναστραφούν (στην πραγματικότητα, πολλοί βρίσκουν πιο εύκολο να παρουσιαστούν ως συν-τουρίστες παρά ως ντόπιοι, αφού όλοι γνωρίζουν τους πάντες).

Βοηθά επίσης ότι η Μήλος είναι ένα αρκετά πλούσιο νησί. Οι νησιώτες δεν εξαρτώνται πλήρως από τον τουρισμό για εισόδημα, καθώς είναι ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά με ξεχωριστή βιομηχανία ( στην περίπτωση αυτή, εξόρυξη ).

Αυτό μειώνει πολλούς από τους κοινωνικούς παράγοντες, όπως η φτώχεια και η ανεργία, που συμβάλλουν σε υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να συμβεί κάποιο μικρό έγκλημα ενώ βρίσκεστε εκεί, ειδικά αν είστε απρόσεκτοι. Ωστόσο, ο κίνδυνος να συμβεί οτιδήποτε επικίνδυνο είναι πολύ μικρός.

Μικροκλοπή

Όταν όντως το έγκλημα συμβαίνει στη Μήλο, είναι συνήθως ένα μικρό αδίκημα όπως η μικροκλοπή. Πιο επικίνδυνα περιστατικά είναι σχεδόν ανήκουστα στο νησί.

Οι περισσότερες μικροκλοπές στη Μήλο είναι μη βίαιες, ακόμη και μη συγκρουσιακές. Οι κλέφτες είναι συνήθως καιροσκόποι και αρπάζουν την ευκαιρία όταν βλέπουν αντικείμενα χωρίς τους ιδιοκτήτες τους.

Ως εκ τούτου, η κλοπή αντικειμένων χωρίς επίβλεψη είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα εδώ. Η αυστραλιανή κυβέρνηση  προσφέρει μερικές συμβουλές για την πρόληψη της κλοπής κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην αφήνετε τα υπάρχοντά σας χωρίς επίβλεψη.

Ακόμη και σε ένα ήσυχο, ασφαλές νησί όπως η Μήλος, ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα μπορούσε να παρακολουθεί και να περιμένει την ευκαιρία να πάρει τα πράγματά σου. Οι κλέφτες λειτουργούν συχνά σε δημοφιλείς παραλίες.

Φροντίστε να μην αφήνετε τα τιμαλφή σας στην παραλία ενώ πηγαίνετε για μπάνιο. Είτε αφήστε κάποιον από την ομάδα σας να μείνει πίσω για να προσέχει τα πράγματά σας ή αφήστε αντικείμενα αξίας όπως το διαβατήριό σας στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας.

Εάν πρέπει να πάρετε αντικείμενα μαζί σας στην παραλία, για παράδειγμα, εάν οδηγείτε για να δείτε μια υπέροχη παραλία στην άλλη πλευρά του νησιού, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε την κλοπή των αντικειμένων σας χωρίς επίβλεψη.

Το ένα είναι να επενδύσετε σε μια αδιάβροχη τσάντα κατάδυσης ώστε να μπορείτε να παίρνετε τα αντικείμενα σας μαζί σας ενώ κολυμπάτε. Ένα απλούστερο χάκ είναι να καλύπτετε την τσάντα σας με την πετσέτα σας ενώ κολυμπάτε.

Οι κλέφτες κλέβουν μόνο όταν ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν πράγματα χωρίς να τους εντοπίσουν. Αν χρειαστεί να αφαιρέσετε την πετσέτα θα τραβήξετε πολύ την προσοχή και θα προχωρήσουν.

Απάτες

Η Μήλος δεν έχει πολλές απάτες, αλλά κάθε μέρος που υποδέχεται πολλούς τουρίστες θα έχει και κάποιους που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους τουρίστες. Η πιο συνηθισμένη απάτη είναι οι άνθρωποι που χρεώνουν υπερβολικά τους τουρίστες ή χρεώνουν για αγαθά που δεν παραδίδουν.

Όταν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για κάτι στη Μήλο, όπως ενοικίαση αυτοκινήτου, διαμονή ή περιήγηση, να διαβάζετε πάντα κριτικές για να βεβαιωθείτε ότι πληρώνετε προκαταβολή σε μια νόμιμη επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα υποχρεούνται νόμιμα να εκδώσουν απόδειξη. Ελέγχετε πάντα την τιμή πριν πληρώσετε για οτιδήποτε, όπως το μενού σε ένα εστιατόριο, και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με αυτό που αναγράφεται στην απόδειξη.

Ελέγξτε τις χρεώσεις στην πιστωτική σας κάρτα για να βεβαιωθείτε ότι οι επιχειρήσεις δεν σας χρεώνουν δύο φορές και μη διστάσετε να αμφισβητήσετε τις χρεώσεις.

Αποφυγή κακών περιοχών

Nikolaos Tamvakis/Shutterstock

Η Μήλος είναι τόσο ασφαλής που δεν υπάρχουν άσχημες περιοχές που πρέπει να αποφύγετε! Η πρωτεύουσα Πλάκα μπορεί να έχει περισσότερες μικροκλοπές από άλλα μέρη του νησιού, μόνο και μόνο επειδή δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνη.

Το αναφέρουμε γιατί, όπως σε κάθε περιοχή με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων, χρειάζεται να είστε πιο προσεκτικοί από ό,τι σε αυτούς που είναι λιγότερο αραιοί.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Lightclouds/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφαλείας που θα σας βοηθήσουν να περάσετε υπέροχα στη Μήλο:

  • Οι δρόμοι δεν είναι και οι καλύτεροι. Μερικοί από τους «δρόμους» είναι απλώς χωματόδρομοι. Εάν αποφασίσετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε πιο απομακρυσμένες παραλίες, φροντίστε να νοικιάσετε ένα ανθεκτικό όχημα και να είστε προετοιμασμένοι για τις συνθήκες του δρόμου. Ωστόσο, οι δρόμοι είναι επίσης πολύ στενοί και στριφογυριστοί, επομένως ένα μικρό στιβαρό αυτοκίνητο είναι καλύτερο από ένα SUV.
  • Φέρτε γερά παπούτσια. Μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα της Μήλου είναι οι απομακρυσμένες κατακόμβες και οι παραλίες που πρέπει να σκαρφαλώσετε πάνω από βράχους για να φτάσετε, οπότε φροντίστε να έχετε μια πιο στιβαρή εναλλακτική λύση στα σανδάλια παραλίας σας, αν τη χρειάζεστε.
  • Φοράτε άφθονο αντηλιακό. Ο ήλιος είναι πολύ δυνατός στη Μήλο και δεν θέλεις να καείς στις διακοπές!
  • Κάντε μια προσπάθεια να γνωρίσετε τους ντόπιους. Ακολουθήστε τους τοπικούς κανόνες ευγένειας, όπως το να λέτε ένα γεια όταν εισέρχεστε σε μια επιχείρηση. Μην φοράτε τα ρούχα σας στην παραλία στην πόλη, ειδικά όχι σε θρησκευτικούς χώρους.

Συχνές Ερωτήσεις

Aerial-motion/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές κοινές ερωτήσεις που έχουν κάνει οι άνθρωποι σχετικά με την επίσκεψη στη Μήλο στο παρελθόν:

Είναι ασφαλές να οδηγείς στη Μήλο;

Ναι, είναι ασφαλές να οδηγείς στη Μήλο και η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να δεις το νησί. Ωστόσο, να είστε προετοιμασμένοι ότι πολλοί από τους δρόμους είναι στενοί και ορισμένοι δρόμοι που οδηγούν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι.

Αξίζει τον κόπο να πάω στη Μήλο;

Ναι, αξίζει τον κόπο να πάτε στη Μήλο. Το νησί έχει μερικές από τις καλύτερες τοποθεσίες για κολύμπι σε όλη την Ελλάδα χάρη στο μοναδικό σεληνιακό τοπίο και τα παρθένα νερά του.

Πόσες μέρες στη Μήλο είναι αρκετές;

Οι περισσότεροι προτείνουν τρεις ή τέσσερις μέρες στη Μήλο. Θέλετε να αφιερώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε πολλές από τις μοναδικές παραλίες, να δείτε μερικά άλλα αξιοθέατα του νησιού και να χαλαρώσετε πραγματικά. Μην ξεχάσετε τη χαλάρωση στο ταξίδι σας για το νησί!

Να πάω στη Μήλο, Ελλάδα;

Αν θέλετε όμορφες, χαλαρωτικές διακοπές, πρέπει να πάτε στη Μήλο, Ελλάδα! Ωστόσο, το νησί είναι μικρό και δεν έχει τις ανέσεις που μπορεί να έχετε σε άλλα ελληνικά νησιά, όπως τα εντυπωσιακά beach bars.

Είναι η Μήλος νησί των πάρτι;

Η Μήλος δεν είναι απολύτως πάρτι. Ενώ ορισμένοι επισκέπτες μπορεί να το βρουν αυτό απογοητευτικό, άλλοι έρχονται εδώ ακριβώς λόγω της ηρεμίας. Η έλλειψη νυχτερινής ζωής συμβάλλει επίσης στο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, καθώς πολλά εγκλήματα στα ελληνικά νησιά σχετίζονται με το αλκοόλ.

Λοιπόν, είναι η Μήλος ασφαλής για επίσκεψη;

Η Μήλος είναι ένα από τα ασφαλέστερα ελληνικά νησιά και το ιδανικό μέρος για τις επόμενες διακοπές σας! Με πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και λίγους άλλους κινδύνους, είναι ένα ήρεμο μέρος για οποιεσδήποτε διακοπές.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Μήλος. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

>> Ελα στο Viper <<

Διαβάστε επίσης:Travel Hacks

Είναι ασφαλής η Ελλάδα;

Επίσκεψη στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια