Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Βενετία;

Η πόλη της Βενετίας αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ταξιδιωτών εδώ και αιώνες. Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι  επισκέπτονται την πόλη ετησίως και περίπου πέντε εκατομμύρια διανυκτερεύουν.

Υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε στο εμβληματικό πλοίαρχο των δρόμων και των καναλιών που απαρτίζουν την πόλη της Βενετίας. Τα κύρια αξιοθέατα της, όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου, το Παλάτι των Δόγηδων και η Γέφυρα του Ριάλτο, είναι παγκοσμίως γνωστά.

Απομακρυνθείτε από τα πλήθη και εξερευνήστε κρυμμένους πολύτιμους λίθους, όπως τα ελικοειδή σοκάκια της εβραϊκής συνοικίας ή τα μικρότερα νησιά της ενετικής λιμνοθάλασσας, όπως το πολύχρωμο Murano.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να συμμετάσχετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που επισκέπτονται τη Βενετία, ειδικά από τη στιγμή που η πόλη κινδυνεύει λόγω της αύξησης της στάθμης του νερού. Ωστόσο, πριν επισκεφτείτε οποιοδήποτε νέο μέρος, είναι καλή ιδέα να ερευνήσετε πρακτικά θέματα όπως η ασφάλεια και όχι μόνο το τουριστικό σας δρομολόγιο.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για να επισκεφθείτε τη Βενετία και να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι μπορεί να επηρεάσει το ταξίδι σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Βενετία το 2023;

Catarina Belova/Shutterstock

Ναι, η Βενετία είναι ασφαλής για επίσκεψη, οπότε μη διστάσετε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας! Το χειρότερο που μπορεί να συναντήσετε όταν επισκέπτεστε είναι εγκλήματα που είναι κοινά σε όλα τα μέρη που είναι δημοφιλή στους τουρίστες, όπως πορτοφολάδες και απάτες.

Σοβαρότερα εγκλήματα είναι σπάνια. Η πόλη βρίσκεται στην Ιταλία, μια χώρα που γενικά θεωρείται ασφαλής για τους τουρίστες. Οι περισσότερες κυβερνήσεις, όπως ο Καναδάς , δίνουν στους ταξιδιώτες τους το πράσινο φως να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Η Ιταλία υπόκειται στη χαμηλότερη δυνατή ταξιδιωτική οδηγία του Καναδά, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες συμβουλεύονται απλώς να λαμβάνουν τακτικά προληπτικά μέτρα για την προστασία τους. Ορισμένες χώρες εκδίδουν μια αυξημένη ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι πιο προσεκτικοί στην Ιταλία λόγω του κινδύνου τρομοκρατίας.

Ωστόσο, η τρομοκρατία δεν είναι ένα πρόβλημα που είναι πιθανό να σας επηρεάσει. Αν και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, είναι επίσης μια από τις μικρότερες πόλεις της χώρας και δεν έχει μεγάλη πολιτική σημασία.

Υπήρξαν συνωμοσίες για στόχευση της Βενετίας στο παρελθόν, αλλά όλες αποτράπηκαν. Το έγκλημα είναι η πιο πιθανή απειλή για τους επισκέπτες στη Βενετία.

Τα εγκληματικά περιστατικά είναι ως επί το πλείστον ασήμαντα, όπως:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Τουριστικές απάτες
 • Λεκτική παρενόχληση

Αυτά τα προβλήματα είναι κοινά σε τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ιταλία και την Ευρώπη, και η Βενετία δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι μοναδικό στη Βενετία, και αυτό είναι το acqua alta.

Αυτό κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «υψηλά νερά», είναι μια σειρά από εποχιακές πλημμύρες που συνήθως επηρεάζουν τη Βενετία το φθινόπωρο και το χειμώνα. Η πόλη περιβάλλεται από νερό στα κανάλια και τη λιμνοθάλασσα, οπότε όποτε ανεβαίνει η στάθμη του νερού, η πόλη πλημμυρίζει φυσικά.

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει εδώ και αιώνες και οι βενετικές αρχές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι βενετικές αρχές δημιούργησαν ακόμη και μια σειρά από εξηγητές στα αγγλικά για τους τουρίστες για να τους προετοιμάσουν για να επισκεφθούν τη Βενετία κατά τη διάρκεια της παλίρροιας. Εάν επισκέπτεστε το φθινόπωρο και το χειμώνα, η επίσκεψή σας μπορεί να επηρεαστεί από αυτές τις περιοδικές πλημμύρες.

Εάν συμβούν πλημμύρες:

 • Ελέγξτε την πρόγνωση παλιρροϊκών χρόνων  (στα ιταλικά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Μετάφραση Google).
 • Ακολουθήστε τις ειδοποιήσεις στον Ιστό και στο smartphone σας. Η πόλη ηχεί επίσης σειρήνες όταν μπαίνει η παλίρροια.
 • Τηρείτε τις καθορισμένες διαδρομές πεζών, οι οποίες είναι υπερυψωμένες πλατφόρμες.
 • Επισκεφθείτε μέρη της πόλης που είναι πιο ανυψωμένα, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να πλημμυρίσουν.
 • Φορέστε αδιάβροχες μπότες για να μετακινηθείτε – το να περπατάτε ξυπόλητοι είναι επικίνδυνο (και παράνομο).
 • Οι περισσότερες γραμμές βαπορέτο των δημόσιων συγκοινωνιών δεν ενοχλούνται από την υψηλή στάθμη του νερού.

Τα καλά νέα είναι ότι το acqua alta συνήθως διαρκεί μόνο λίγες ώρες. Μέσα σε λίγες ώρες, η παλίρροια υποχωρεί, τα νερά πέφτουν και η Βενετία επιστρέφει στο φυσιολογικό. Μην αφήσετε την ανησυχία σας για το acqua alta να σας εμποδίσει να επισκεφθείτε τη Βενετία το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Δεν είναι πολύ επικίνδυνο φαινόμενο και είναι, στην πραγματικότητα, ένα αυθεντικό κομμάτι της εμπειρίας της πόλης. Επιπλέον, η επίσκεψη κατά τους ψυχρότερους μήνες σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερα πλήθη στο δρόμο σας.

Έγκλημα στη Βενετία

ΒΕΝΕΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015: πλήθη τουριστών περνούν από την πολυσύχναστη οδό rio tera farsetti που είναι γεμάτη εστιατόρια και πάγκους πώλησης φρούτων./trabantos/Shutterstock

Το έγκλημα είναι σίγουρα το κύριο μέλημα των επισκεπτών στη Βενετία. Υπάρχουν λίγοι άλλοι κίνδυνοι και το μεγαλύτερο μέρος της εγκληματικότητας στη Βενετία τείνει να στοχεύει τουρίστες.

Και για τους δύο αυτούς λόγους, είναι καλή ιδέα να ενημερωθείτε για την κατάσταση του εγκλήματος πριν ταξιδέψετε εκεί.

Συνολικά, η Βενετία έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τις ιταλικές στατιστικές εγκληματικότητας από το 2022, κατατάσσεται #18 ως προς το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας. Το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας είναι 3.773,2 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους .

Ωστόσο, υπάρχει η προειδοποίηση ότι το ποσοστό ανά 100.000 άτομα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια ακριβή εικόνα της εγκληματικότητας στη Βενετία. Πολλά εγκλήματα επηρεάζουν τους τουρίστες, οι οποίοι δεν υπολογίζονται στις στατιστικές πληθυσμού, αλλά καταμετρούνται στις στατιστικές εγκληματικότητας.

Επιπλέον, η πόλη έχει έναν αρκετά μικρό πληθυσμό περίπου 250.000 ανθρώπων συνολικά , με μόνο 50.000 από αυτούς τους ανθρώπους να ζουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η κατάρρευση της εγκληματικότητας στη Βενετία δείχνει περαιτέρω πόσο ασφαλής είναι η πόλη. Η επαρχία της Βενετίας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στην Ιταλία, κατατάσσοντας το #73 συνολικά, με ποσοστό ανθρωποκτονιών 0,1 περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

Τα ποσοστά για άλλα βίαια εγκλήματα, όπως η βία της μαφίας και η ένοπλη ληστεία, είναι επίσης κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Οι στατιστικές εγκληματικότητας για την επαρχία της Βενετίας περιλαμβάνουν περισσότερα από το κέντρο της πόλης, όπως το Μέστρε και άλλες περιοχές του Βένετο στην ηπειρωτική χώρα.

Αυτές οι περιοχές, από τις οποίες περνούν οι τουρίστες μόνο στο δρόμο τους προς τη Βενετία, αποτελούν συνήθως τα περισσότερα από τα στατιστικά στοιχεία βίαιου εγκλήματος για τη Βενετία. Το πιο συνηθισμένο έγκλημα στη Βενετία είναι η κλοπή.

Η κλοπή είναι το μόνο έγκλημα όπου η Βενετία κατατάσσεται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Το ποσοστό κλοπών είναι 1.773,4 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Η Βενετία είναι η ένατη χειρότερη πόλη στην Ιταλία όσον αφορά την κλοπή, η οποία είναι μια υψηλή θέση λόγω του χαμηλού πληθυσμού της.

Αυτή η άποψη για το έγκλημα στη Βενετία υποστηρίζεται από την αντίληψη. Η Numbeo, η οποία συλλέγει δεδομένα εγκληματικότητας με βάση δημόσιες έρευνες, δίνει στη Βενετία βαθμολογία 27,32 στα 100 .

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες αντιλήφθηκαν χαμηλό κίνδυνο εγκληματικότητας στη Βενετία. Ωστόσο, είπαν ότι υπάρχει μέτριος κίνδυνος ορισμένων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μικροκλοπών.

Πορτοφολάδες στην Βενετία

fizkes/Shutterstock

Οι πορτοφολάδες είναι ίσως το πιο συνηθισμένο έγκλημα στη Βενετία, ή τουλάχιστον το πιο συνηθισμένο που επηρεάζει τους τουρίστες. Είναι τόσο διαδεδομένο που μια ντόπια Βενετσιάνικη γυναίκα έγινε viral  το καλοκαίρι του 2023 επειδή γύριζε πορτοφολάδες (αν και αργότερα επικρίθηκε για τις πολιτικές της απόψεις).

Τα στενά δρομάκια παρέχουν πολλές ευκαιρίες στους πορτοφολάδες να ξεφύγουν απαρατήρητοι με τα τιμαλφή κάποιου, ειδικά όταν οι δρόμοι γεμίζουν με πλήθη από τα κρουαζιερόπλοια το καλοκαίρι.

Οι πορτοφολάδες τείνουν να στοχεύουν τουρίστες επειδή γνωρίζουν ότι είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερα μετρητά και πολύτιμα έγγραφα σε σχέση με τους ντόπιους και επειδή τείνουν να αποσπώνται από το περιβάλλον τους.

Οι συνήθεις τοποθεσίες για πορτοφολάδες στη Βενετία περιλαμβάνουν:

 • Γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia
 • Σε γραμμές βαπορέτο και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και σε άλλες δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναφέρει τον κίνδυνο πορτοφολάδων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Βενετία στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Ιταλία.

Προσφέρει επίσης συμβουλές για την πρόληψη της κλοπής, όπως να παραμείνετε σε εγρήγορση, να τοποθετήσετε τα υπάρχοντά σας σε ασφαλές μέρος και να μην αφήνετε τα τιμαλφή σας αφύλακτα. Πριν εξερευνήσετε τη Βενετία, επενδύστε σε μια δυσδιάκριτη τσάντα που είναι δύσκολο να την αρπάξετε.

Ένα fanny pack είναι μια καλή επιλογή τώρα που έχουν επιστρέψει σε στυλ ή μια μικρή χιαστί τσάντα. Πολλοί τουρίστες επιλέγουν ζώνες χρημάτων, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή γιατί σας ξεχωρίζουν ως τουρίστα και ειδοποιούν γρήγορα τους εγκληματίες για το πού κρατάτε όλα τα τιμαλφή σας.

Ακόμα κι αν σας προκαλεί δέος η Βενετία καθώς περπατάτε, μείνετε σε εγρήγορση για πιθανή κλοπή.

Κρατήστε τα υπάρχοντά σας κάπου όπου δεν είναι πιθανό να αγνοήσετε την εξαφάνισή τους (αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τηλέφωνα στις πίσω τσέπες ή τα πορτοφόλια χωρίς φερμουάρ). Οι κλέφτες συχνά εργάζονται σε ομάδες, γι’ αυτό μείνετε σε εγρήγορση στις κοινές τακτικές απόσπασης της προσοχής.

Τουριστικές απάτες στην Βενετία

Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα στη Βενετία τείνουν να είναι μη βίαια και συχνά βασίζονται στην εξαπάτηση. Ειδικά από τη στιγμή που η πόλη έχει τόσους πολλούς τουρίστες, πολλοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε χρήματα είναι να εξαπατήσετε τους τουρίστες.

Ένα κοινό είδος απάτης είναι η υπερχρέωση. Τα εστιατόρια, ειδικά εκείνα σε προνομιακές τουριστικές τοποθεσίες, είναι συχνά ένοχα για αυτό.

Ενώ τα κόπερτο, ή τα τέλη υπηρεσιών, ενός ή δύο ευρώ είναι μια κοινή πρακτική στην Ιταλία, ορισμένοι στη Βενετία προσθέτουν πολλές άλλες κρυφές χρεώσεις. Για να αποφύγετε αυτήν την απάτη, κοιτάζετε πάντα το μενού πριν καθίσετε και αποφύγετε εστιατόρια κοντά σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα.

Ένας άλλος κοινός τύπος απάτης είναι οι άνθρωποι που πωλούν ψευδή αγαθά ή υπηρεσίες. Παρόλο που οι πωλητές τσαντών επώνυμων σχεδιαστών δεν είναι τόσο συνηθισμένοι στη Βενετία όσο παλιά, εξακολουθούν να είναι παρόντες.

Είναι απίθανο να βρείτε ένα αυθεντικό Louis Vuitton στο δρόμο. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι ξεναγοί. Το σύστημα ξεναγών είναι αυστηρά ρυθμισμένο στην πόλη, επομένως επιλέξτε μόνο έναν επίσημο ξεναγό.

Τέλος, να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που σας προσφέρουν «βοήθεια» που γρήγορα θα μετατραπεί σε χρέωση. Οι απατεώνες που προσφέρουν στους ανθρώπους βοήθεια με τις αποσκευές τους ή καλούν ταξί τείνουν να παραμονεύουν γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό ή τις εισόδους στη Βενετία.

Απορρίψτε τις υπηρεσίες τους καθώς θα απαιτήσουν επιθετικά πληρωμή αργότερα. Οι πωλητές λουλουδιών είναι επίσης συνηθισμένοι. Θα δωρίσουν σε μια γυναίκα ένα λουλούδι και στη συνέχεια θα απαιτήσουν πληρωμή από τον άνδρα σύντροφό της.

Αποφυγή κακών περιοχών στην Βενετία

Βενετία, Ιταλία – 24 Οκτωβρίου 2019: Καταπληκτική αρχιτεκτονική της πλατείας Piazza San Marco με τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πόλη της Βενετίας, Ιταλία/Patryk Kosmider/Shutterstock

Υπάρχουν μερικές περιοχές στη Βενετία όπου η εγκληματικότητα είναι λίγο πιο συχνή, όπως η περιοχή ακριβώς γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia και η δημοφιλής πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέρη της πόλης που να είναι τόσο επικίνδυνα που πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς. Απλώς αναφέρουμε αυτά γιατί θα πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε, κάτι που θα έπρεπε να κάνετε ούτως ή άλλως.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην Βενετία

Βενετία, Ιταλία – 23 Φεβρουαρίου 2019: Πυκνό πλήθος σε μια γέφυρα. Μεγάλος αριθμός αγνώστων ατόμων που περπατούν στο Ponte della Paglia πριν από το Palazzo Ducale./Bestravelvideo/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές κοινές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς στη Βενετία:

 • Να σέβεστε τους ντόπιους και τους τοπικούς νόμους. Πολλοί Βενετοί είναι απογοητευμένοι με τον μεγάλο αριθμό τουριστών που εισρέουν στην πόλη τους και τη συχνά κακή συμπεριφορά τους, και η τοπική κυβέρνηση έχει θεσπίσει κανονισμούς σχετικά με την τουριστική συμπεριφορά. Αποφύγετε συμπεριφορές όπως το κολύμπι στα κανάλια, η παραμόρφωση μνημείων ή η τοποθέτηση κλειδαριών σε γέφυρες. Όχι μόνο είναι ασέβεια, αλλά μπορεί να κερδίσετε και πρόστιμο.
 • Να είστε προετοιμασμένοι για πλήθη. Η Βενετία είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Το καλοκαίρι, περιμένετε να περιτριγυριστείτε από πολλούς άλλους επισκέπτες, ειδικά σε πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης.
 • Προσέξτε πού πατάτε. Οι δρόμοι μπορεί μερικές φορές να είναι ολισθηροί και δεν υπάρχουν εμπόδια μεταξύ του δρόμου και του καναλιού. Επιπλέον, ορισμένα σημεία της πόλης είναι ανεπαρκώς φωτισμένα. Να είστε προσεκτικοί όταν περπατάτε τη νύχτα και να ανάβετε τον φακό σας σε περιοχές με κακό φωτισμό.

Συχνές Ερωτήσεις

S.Borisov/Shutterstock

Εδώ είναι μερικές άλλες κοινές ερωτήσεις που οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν για τη Βενετία.

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Βενετία αυτή τη στιγμή;

Ναι, η Βενετία είναι ασφαλής για επίσκεψη αυτή τη στιγμή. Η πόλη έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, όπως πάντα, και λίγους άλλους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τους τουρίστες.

Είναι ασφαλές να περπατάς στη Βενετία τη νύχτα;

Όσον αφορά το έγκλημα, είναι ασφαλές να περπατάς στη Βενετία τη νύχτα, καθώς το βίαιο έγκλημα είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Ωστόσο, ο δημόσιος φωτισμός των δρόμων δεν είναι ο καλύτερος στην πόλη, οπότε θα πρέπει να προσέχετε το βήμα σας!

Είναι ασφαλές να περπατάς στη Βενετία στις 5 το πρωί;

Η Βενετία είναι ασφαλής οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων των 5 π.μ. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να περπατήσετε στην πόλη καθώς μπορείτε να τη δείτε χωρίς τα πλήθη.

Μπορείτε απλώς να περπατήσετε στη Βενετία;

Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε στη Βενετία, χάρη στο δίκτυο των δρόμων και των γεφυρών της. Δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

Τι να προσέξετε στη Βενετία;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέχετε στη Βενετία είναι οι πορτοφολάδες. Οι πορτοφολάδες είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα και συχνά στοχεύουν τουρίστες.

 Κλείστε το ταξίδι σας σήμερα για την Βενετία

Η Βενετία είναι πολύ ασφαλής για επίσκεψη — αρκεί να κρατάτε το πορτοφόλι σας σε ασφαλές μέρος. Οι πορτοφολάδες και οι μικροκλοπές που στοχεύουν τουρίστες είναι πολύ συνηθισμένες, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο με βασικές προφυλάξεις. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Διαβάστε επίσης :

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια