Vienna

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Βιέννη;

Η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης και του καλού πολιτισμού. Κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι  επισκέπτονται την εμβληματική πόλη για να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Η Βιέννη έχει εντυπωσιακά κτίρια που χτίστηκαν από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων, όπως τα ανάκτορα Hofburg και Schönbrunn, η Όπερα και πολλά άλλα.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, όπως το Belvedere, το οποίο στεγάζει το The Kiss του Gustav Klimt και το Kuntshistorisches Museum Wien. Ωστόσο, η Βιέννη δεν είναι απλώς μια σταθερή ιστορία και πολιτισμός.

Διευκρινιστική σημείωση: Ό,τι ακολουθεί βασίζεται σε προσωπικές απόψεις και δεν φέρουμε ευθύνη για οποιεσδήποτε δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στο ταξίδι σας.

Vienna

Προσφέρει πολλά περισσότερα στους επισκέπτες, από το οικογενειακό πάρκο Prater με τη ρόδα του μέχρι τις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες αγορές.

Πριν το επισκεφτείτε, καλό είναι να κάνετε μια έρευνα σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε στην πόλη και πώς να το κάνετε με ασφάλεια. Συνεχίστε να διαβάζετε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή επίσκεψη στη Βιέννη, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το έγκλημα.

Ζήστε το ταξίδι σας όπως ακριβώς το ονειρεύεστε:
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber!
Διαβάστε επίσης : Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Βιέννη: Οδηγός μήνα προς μήνα

Τα 6 καλύτερα ξενοδοχεία στη Βιέννη

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Βιέννη;

Ναι, η Βιέννη είναι πολύ ασφαλής για επίσκεψη. Έχει κάποια προβλήματα κοινά στις μεγάλες πόλεις, όπως η εγκληματικότητα και οι κίνδυνοι βίαιων γεγονότων, αλλά, γενικά, είναι μια πολύ ασφαλής πόλη.

Εφόσον λαμβάνετε κάποιες βασικές προφυλάξεις, θα πρέπει να είστε ασφαλείς στο ταξίδι σας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, η Αυστρία είναι η 5η ασφαλέστερη  χώρα στον κόσμο.

Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι το κεφάλαιό του θα ήταν επίσης πολύ ασφαλές. Στην πραγματικότητα, η Βιέννη βρίσκεται συνήθως στην κορυφή των καταλόγων με τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο ή τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Δείκτης Βιωσιμότητας του 2023 του Economist κατέταξε τη Βιέννη ως την πόλη με τη μεγαλύτερη δυνατότητα ζωής στον κόσμο. Η κατάταξη περιλαμβάνει μερικούς διαφορετικούς παράγοντες για να αποφασίσετε εάν μια πόλη είναι βιώσιμη ή όχι, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας.

Vienna

Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις συμφωνούν ότι όλα τα μέρη της Αυστρίας, συμπεριλαμβανομένης της Βιέννης, είναι ασφαλή για επίσκεψη. Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1 για την Αυστρία.

Αυτό σημαίνει ότι όλη η Αυστρία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, της Βιέννης, είναι ασφαλής για επίσκεψη, εφόσον οι επισκέπτες λαμβάνουν βασικές προφυλάξεις κοινής λογικής. Όλα αυτά που λέγονται, η Βιέννη εξακολουθεί να είναι μια πόλη με πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλές είναι, εξακολουθεί να έχει ορισμένα από τα προβλήματα που επηρεάζουν τις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτη
 • Απάτες
 • Ληστεία

Δεδομένου ότι η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας, είναι επίσης το κέντρο του πολιτικού λόγου στη χώρα. Οι διαμαρτυρίες στη Βιέννη είναι συχνές, ειδικά γύρω από μεγάλα διεθνή γεγονότα όπως η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το φυσικό αέριο.

Αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές,  στο παρελθόν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ορισμένους τραυματισμούς.

Η Βιέννη δεν είναι μια πόλη που είναι γνωστή για τη ζωντανή κουλτούρα διαμαρτυρίας της (στην πραγματικότητα, έχει μια αστεία φήμη ότι είναι αρκετά βαρετή). Ωστόσο, όποτε βρίσκεστε στο εξωτερικό, καλό είναι να μείνετε μακριά από διαδηλώσεις.

Δεν γνωρίζετε αρκετά για το τοπικό πολιτικό πλαίσιο για να κατανοήσετε τις πλήρεις συνέπειες αυτού που υποστηρίζετε ή πώς να παρατηρήσετε όταν μια διαμαρτυρία μπορεί να γίνει τεταμένη.

Αν και η Βιέννη έχει κάποια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη, είναι συνολικά μια ασφαλής πόλη. Εφόσον δεν αφήνετε την κοινή λογική σας στο σπίτι, θα πρέπει να περνάτε καλά όταν επισκέπτεστε την πόλη.

Έγκλημα στη Βιέννη

Το έγκλημα είναι λίγο ανησυχητικό όταν επισκέπτεστε τη Βιέννη, όπως και όταν επισκέπτεστε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για το έγκλημα όταν βρίσκεστε στην πόλη.

Έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, ειδικά για μια πόλη του μεγέθους της. Το 2022, η αστυνομία ανέφερε συνολικά 168.303 εγκλήματα . Χωρίς να υπολογίζουμε τα χρόνια της πανδημίας του 2020 και του 2021, όταν τα αυστηρά lockdown μείωσαν την εγκληματικότητα, αυτό το σύνολο είναι πολύ χαμηλότερο από τα εγκλήματα που αναφέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η εγκληματικότητα στη Βιέννη έχει μειωθεί κατά 21% την τελευταία δεκαετία. Τα περισσότερα εγκλήματα στη Βιέννη είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας.

Το 2022, σημειώθηκε αύξηση 25% στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας σε σύγκριση με το 2021 (αν και όχι σε σύγκριση με το 2019). Το έγκλημα ιδιοκτησίας που αυξήθηκε περισσότερο ήταν η διάρρηξη σπιτιού.

Οι πορτοφολάδες, η απάτη και τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο είναι επίσης κοινά προβλήματα στη Βιέννη και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, οι πορτοφολάδες είναι το πιο κοινό έγκλημα ιδιοκτησίας στη Βιέννη, αποτελώντας περίπου το 9% όλων των αναφερόμενων εγκλημάτων ιδιοκτησίας. Αυτό είναι επίσης το πιο κοινό είδος εγκλήματος που θα επηρεάσει τους τουρίστες. Η Βιέννη έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας.

Vienna

Τέτοια εγκλήματα αποτελούν μόνο το 16% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Βιέννη, με τα υπόλοιπα να είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας ή άλλα μικροαδικήματα. Στο 57% των βίαιων εγκλημάτων, ο θύτης και το θύμα γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Τα τυχαία βίαια εγκλήματα είναι σπάνια, αν και οι ληστείες αυξάνονται στην πόλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στη Βιέννη συμφωνούν με την εκτίμηση ότι η πόλη είναι ασφαλής για να ζεις.

Σύμφωνα με το Numbeo, το οποίο συλλέγει δεδομένα εγκλήματος με βάση τους ερωτηθέντες από κατοίκους και ομογενείς, η Βιέννη βαθμολογείται με 26,32 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας. Αυτή είναι μια χαμηλή τιμή. Στην πραγματικότητα, η Βιέννη έχει μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Όταν οι απαντήσεις αναλύονται σε εγκλήματα ανά κατηγορίες, το επίπεδο εγκληματικότητας παραμένει χαμηλό για σχεδόν όλα τα είδη. Οι Βιεννέζοι ασχολούνται περισσότερο με την κατάχρηση ναρκωτικών, τους βανδαλισμούς και την κλοπή, που είναι όλα ασήμαντα, μη βίαια αδικήματα.

Αυτές οι στατιστικές εγκληματικότητας δίνουν μια εικόνα της Βιέννης που δείχνει ότι είναι μια αρκετά ασφαλής πόλη.

Φυσικά, έχει κάποια προβλήματα – είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε μια πόλη με πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εντελώς απαλλαγμένη από εγκλήματα. Ωστόσο, τα περισσότερα κοινά αδικήματα είναι μη βίαια και μπορούν να προληφθούν με τις σωστές προφυλάξεις.

Το βίαιο έγκλημα συμβαίνει στη Βιέννη, αλλά συνήθως δεν συμβαίνει στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, τα περισσότερα περιστατικά βίαιου εγκλήματος συμβαίνουν ως μέρος διαφωνιών μεταξύ ανθρώπων που έχουν ήδη κάποιο είδος σχέσης.

Η Βιέννη είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο και γίνεται πιο ασφαλής πόλη κάθε χρόνο. Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για ταξίδια και για μακροχρόνια διαμονή.

Πορτοφολάδες

Οι πορτοφολάδες και άλλες μορφές μικροκλοπής είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα του δρόμου στη Βιέννη και το έγκλημα που είναι πιο πιθανό να συναντήσετε ως τουρίστας εκεί.

Πολλές ταξιδιωτικές συμβουλές για την Αυστρία, όπως αυτή από την Αυστραλία , αναφέρουν ότι οι πορτοφολάδες είναι συνηθισμένοι σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, ειδικά σε αυτά της Βιέννης.

Τα hotspot κλοπής περιλαμβάνουν:

 • Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός
 • Ο σιδηροδρομικός σταθμός Westbahnhof
 • Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου
 • Το αυτοκρατορικό παλάτι Hofburg
 • Στο μετρό του U-Bahn και στα τραμ
 • Στις χριστουγεννιάτικες αγορές (μόνο το χειμώνα)

Γενικά, όποτε βρίσκεστε σε μέρος με κόσμο, ειδικά όταν βρίσκεστε σε μέρος γεμάτο με άλλους τουρίστες, προσέχετε τους πορτοφολάδες. Τα καλά νέα είναι ότι οι πορτοφολάδες της Βιέννης είναι αρκετά εύκολο να ακυρωθούν με μερικές βασικές προφυλάξεις.

Vienna

Φροντίστε να παραμένετε σε εγρήγορση σε πολυσύχναστες περιοχές. Αποφύγετε να αποσπαστείτε κοιτάζοντας έναν χάρτη, κάνοντας κύλιση στο τηλέφωνό σας ή θαυμάζοντας το περιβάλλον σας.

Η μετακίνηση με σκοπό θα σας βοηθήσει επίσης να συνδυάσετε με τους ντόπιους. Βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας βρίσκονται σε ασφαλές μέρος. Αφήστε το διαβατήριό σας σε ένα χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου και έχετε μαζί σας μόνο μια φωτοτυπία.

Κρατήστε εφεδρικές κάρτες και κάποια επιπλέον μετρητά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας επίσης. Τοποθετήστε το πορτοφόλι σας με μετρητά που χρειάζεστε για την ημέρα, το τηλέφωνο και την ταυτότητα σε ασφαλές μέρος, όπως η μπροστινή τσέπη, μια εσωτερική τσέπη για το σακάκι, μια ζώνη με χρήματα ή μια τσάντα με φερμουάρ.

Κρατήστε την τσάντα σας κοντά στο σώμα σας όταν μετακινείστε σε πολυσύχναστες περιοχές, ειδικά σε σημεία συμφόρησης όπου πρέπει να στριμώξετε τους ανθρώπους, όπως εισόδους U-Bahn.

Οι κλέφτες τείνουν να εργάζονται σε ομάδες, γι’ αυτό να το προσέχετε καθώς κινείστε στην πόλη. Να είστε προσεκτικοί όταν κάποιος προκαλεί ταραχή δημόσια ή τραβάει την προσοχή, όπως οι καλλιτέχνες του δρόμου. Στη συνέχεια, οι κλέφτες τείνουν να κυκλοφορούν ανάμεσα στα αποσπασμένα πλήθη.

Τρομοκρατία

Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας προκαλεί ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Βιέννη δεν διαφέρει. Η πόλη είχε την ατυχία να υποστεί μια πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση.

Τον Νοέμβριο του 2020 , τρομοκράτες επιτέθηκαν με πυροβολισμούς κοντά στη Συναγωγή της Βιέννης και σε μια δημοφιλή περιοχή νυχτερινής διασκέδασης, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Οι τρομοκράτες είχαν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

Κυβερνήσεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο  προειδοποιούν για τον κίνδυνο τρομοκρατίας στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Αυστρία, συμπεριλαμβανομένης της Βιέννης. Οι προβλεπόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν χώρους λατρείας, αεροδρόμια, κυβερνητικά κτίρια και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, όπως χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ωστόσο, ο κίνδυνος τρομοκρατίας στη Βιέννη έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της αυστραλιανής κυβέρνησης για την Αυστρία , η αστυνομία της Βιέννης χαλάρωσε την προειδοποίησή της για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν χώρους λατρείας στην πρωτεύουσα.

Οι αυξημένες αντιτρομοκρατικές προσπάθειες από το 2020 απέτρεψαν επίσης πολλές πιθανές συνωμοσίες και διέλυσαν πυρήνες τρομοκρατών. Η τρομοκρατία είναι ένας κίνδυνος σε πολλά μέρη στον κόσμο, και δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε στη Βιέννη.

Ως μέσος πολίτης, δεν μπορείς να το προβλέψεις ή να το αποτρέψεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο μιας επίθεσης να καταστρέψει το ταξίδι σας στη Βιέννη. Οι πιθανότητες να σας επηρεάσει μια επίθεση ενώ βρίσκεστε στην πόλη είναι πολύ μικρές.

Αποφυγή κακών περιοχών

Όπως κάθε μεγάλη πόλη, η Βιέννη έχει ορισμένες περιοχές που είναι λιγότερο ασφαλείς από άλλες. Αυτά δεν είναι τόσο επικίνδυνα ώστε να γίνουν απαγορευμένες ζώνες, αλλά τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Οι πιο γραφικές γειτονιές στη Βιέννη περιλαμβάνουν:

 • Reumannplatz στο Favoriten
 • Ottakring
 • Σίμερινγκερ Χάιντε
 • Ζώνη

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι περιοχές είναι αρκετά ασφαλείς, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι κυρίως κατοικημένες περιοχές στα περίχωρα της Βιέννης, επομένως δεν θα περιπλανηθείτε εκεί κατά την επίσκεψή σας.

Οι τουρίστες πρέπει οπωσδήποτε να είναι προσεκτικοί στις γειτονιές που βρίσκονται ακριβώς γύρω από τους μεγάλους σταθμούς τρένων και λεωφορείων της Βιέννης, όπως ο Hauptbahnhof. Οι κλέφτες και άλλοι εγκληματίες τείνουν να κάνουν παρέα σε κόμβους δημόσιων συγκοινωνιών, έτσι ώστε αυτές οι περιοχές να αισθάνονται λίγο πρόχειρες.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επισκεφτείτε τη Βιέννη:

 • Να αγοράζετε και να επικυρώνετε πάντα το εισιτήριό σας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο U-Bahn και το τραμ έχουν συχνούς επιθεωρητές εισιτηρίων και τα πρόστιμα μπορεί να γίνουν αρκετά βαριά.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν παρακολουθείτε καλλιτέχνες του δρόμου. Ζωντανά αγάλματα και μουσικοί του δρόμου μπορούν να προσελκύσουν πλήθος. Συχνά, οι κλέφτες κυκλοφορούν γύρω από τα πλήθη και απαλλάσσουν τους ανθρώπους από το πορτοφόλι τους ενώ παρακολουθούν τις παραστάσεις. Οι ερμηνευτές δεν είναι πάντα συνεργοί σε αυτό το έγκλημα, αλλά δυστυχώς, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τα πλήθη που προσελκύουν για δικούς τους σκοπούς.
 • Αποφύγετε τα πάρκα αργά το βράδυ. Αν και η Βιέννη είναι μια ασφαλής πόλη με χαμηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας, εξακολουθείτε να θέλετε να λάβετε ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Θα πρέπει να αποφεύγετε τους σκοτεινούς παράδρομους και τα σοκάκια για τον ίδιο λόγο.

Vienna

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές κοινές ερωτήσεις που έχουν κάνει οι άνθρωποι σχετικά με την επίσκεψη στη Βιέννη στο παρελθόν:

Είναι ασφαλές να περπατάς στη Βιέννη τη νύχτα;

Αν παραμείνετε στους κεντρικούς δρόμους και τις καλά φωτισμένες περιοχές με πολλούς άλλους ανθρώπους, η Βιέννη είναι ασφαλής να περπατήσετε τη νύχτα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε πάρκα, σοκάκια και περιοχές που είναι γνωστό ότι δεν είναι ασφαλείς, όπως η περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Είναι ασφαλές να πάω στη Βιέννη αυτή τη στιγμή;

Ναι, είναι ασφαλές να πάτε στη Βιέννη αυτή τη στιγμή. Το ποσοστό εγκληματικότητας εξακολουθεί να είναι σε ιστορικό χαμηλό και το επίπεδο συναγερμού για τους τρομοκράτες έχει μειωθεί.

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα στη Βιέννη;

Διαφορετικά είδη εγκλημάτων ιδιοκτησίας είναι τα πιο συνηθισμένα στη Βιέννη. Οι πορτοφολάδες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα.

Είναι ασφαλές να περπατάς μόνος σου στη Βιέννη;

Το περπάτημα μόνος είναι ασφαλές στη Βιέννη και η πόλη είναι πραγματικά πολύ δημοφιλής στους μεμονωμένους ταξιδιώτες. Θα πρέπει να λάβετε μερικές επιπλέον προφυλάξεις όταν είστε μόνοι παρά με μια ομάδα, όπως η αποφυγή σχηματικών περιοχών τη νύχτα.

Μπορώ να φορέσω τζιν στη Βιέννη;

Φυσικά, μπορείτε να φορέσετε τζιν στη Βιέννη! Μερικά εστιατόρια υψηλής ποιότητας μπορεί να μην σας αφήνουν να μπείτε αν φοράτε τζιν, αλλά για να περπατάτε, τα τζιν είναι μια χαρά.

Λοιπόν, είναι η Βιέννη ασφαλής για επίσκεψη;

Η Βιέννη είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στην Ευρώπη. Θα πρέπει να προσέχετε κάποια κοινά προβλήματα της μεγάλης πόλης, όπως πορτοφολάδες, αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι στην πόλη που θα απειλήσουν τις διακοπές σας. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber <<

Διαβάστε επίσης:Βιέννη-Τι να δείτε και να κάνετε

Οι 10 πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια