Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ελλάδα;

Η όμορφη μεσογειακή χώρα της Ελλάδας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι  επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο.

Οι λάτρεις της ιστορίας θα θελήσουν να δουν απομεινάρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όπως η περίφημη Ακρόπολη στην Αθήνα ή το Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Τα ελληνικά νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος φιλοξενούν τέλειες παραλίες και υπέροχη νυχτερινή ζωή.

Ή απομακρυνθείτε από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς και απολαύστε μερικούς από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως τα σεληνιακά τοπία των Μετεώρων ή την ιστορική δεύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν πολλά να κάνετε στην Ελλάδα και άφθονη απόλαυση μπορείτε να βρείτε στο νόστιμο φαγητό, την κουλτούρα των καφέ και τον χαλαρό τρόπο ζωής. Ωστόσο, δεν θα είστε τόσο χαλαροί εάν πέσετε θύμα εγκλήματος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ερευνήσετε πληροφορίες ασφαλείας πριν πάτε.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στο ταξίδι στην Ελλάδα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τυχόν προκλήσεις που μπορεί να συναντήσετε, από το έγκλημα έως τις φυσικές καταστροφές.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ελλάδα το 2023;

Ναί. Η Ελλάδα είναι κυρίως ένας ασφαλής προορισμός! Ωστόσο, μην ξεγελιέστε από τις τέλειες εικόνες, καθώς υπάρχουν πολλές άσχημες αλήθειες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Να είστε προετοιμασμένοι για υψηλά ποσοστά μικροεγκλημάτων καθώς και άλλα περιστατικά, όπως εμφύλιες αναταραχές, που μπορεί να σας επηρεάσουν όσο βρίσκεστε εκεί.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές που εκδίδονται από τη δική σας κυβέρνηση ή άλλες κυβερνήσεις είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε όταν ερευνάτε την ασφάλεια μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

Ορισμένες κυβερνήσεις προειδοποιούν τους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στην Ελλάδα λόγω του κινδύνου εμφύλιων αναταραχών, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας  εκδίδει ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου 2 για την Ελλάδα για αυτούς τους λόγους.

Τα κοινά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Ληστεία
 • Πιείτε αιχμηρό
 • Σεξουαλική επίθεση
 • Βίαιες διαδηλώσεις
 • Εγκλήματα μίσους

Ενώ αυτά τα προβλήματα είναι παρόντα, και οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να προειδοποιούν τους ανθρώπους για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όταν ταξιδεύουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα προβλήματα κατά την επίσκεψή σας.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα σπάνια αντιμετωπίζουν κάποιο από αυτά τα ζητήματα. Ορισμένες χώρες είναι πολύ πιο ήρεμες σχετικά με τις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Ελλάδα από ό,τι η Νέα Ζηλανδία.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν την Ελλάδα σε ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 1 . Οι Αμερικανοί πολίτες στην Ελλάδα συμβουλεύονται απλώς να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις, τις ίδιες που θα μπορούσαν να λάβουν στο σπίτι.

Οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανότητες εμφύλιων αναταραχών. Αν και η χώρα έχει προχωρήσει πολύ από τα κύματα ταραχών του 2008 , όπου ο κόσμος εξέφρασε την οργή του για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, οι διαδηλώσεις εξακολουθούν να γίνονται με συχνότητα.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις περιλάμβαναν διαμαρτυρίες κατά της βύθισης ενός σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες  τον Ιούνιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2023  διαμαρτυρίες και απεργίες ως απάντηση σε ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα συχνά μετατρέπονται σε βίαιες, καθώς πολλοί Έλληνες ακτιβιστές έχουν αντίπαλη σχέση με την αστυνομία (υπάρχουν ισχυρές αναρχικές ομάδες σε γειτονιές της Αθήνας και αλλού) και επειδή η κυβέρνηση μερικές φορές καταπιέζει τις πορείες.

Αν παρατηρήσετε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλό είναι να ξεφύγετε. Οι διαδηλώσεις είναι πιο πιθανό να γίνουν σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Τείνουν να συμβαίνουν γύρω από ημερομηνίες εθνικής σημασίας, όπως η 1η Μαΐου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας, και η 17η Νοεμβρίου, η επέτειος των φοιτητικών ταραχών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Αποφύγετε να ταξιδεύετε σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας εκείνες τις μέρες. Ακολουθήστε τις ειδήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για να παρακολουθείτε τις ανακοινωθείσες διαμαρτυρίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι εξίσου ασφαλής για όλους.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προειδοποιεί για επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα στην ταξιδιωτική της οδηγία για την Ελλάδα.

Η πολιτική άνοδος  της ακροδεξιάς στην Ελλάδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης συνέπεσε με την αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά ατόμων LGBT, ατόμων με πιο σκούρο δέρμα και μελών θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ενώ πολλοί ταξιδιώτες που είναι LGBT, Ασιάτες, μαύροι ή μουσουλμάνοι επισκέπτονται την Ελλάδα και περνούν καλά, άλλοι είχαν αρνητικές εμπειρίες. Εάν ανήκετε σε μια μειονοτική ομάδα, να το έχετε κατά νου όταν προετοιμάζεστε για το ταξίδι σας στην Ελλάδα ότι το ταξίδι σας μπορεί δυστυχώς να φαίνεται λίγο διαφορετικό από αυτό των άλλων.

Το έγκλημα στην Ελλάδα

Pawel Kazmierczak/Shutterstock

Το έγκλημα είναι ίσως το πιο πιθανό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε όσο βρίσκεστε στην Ελλάδα. Οι εγκληματίες τείνουν να εκμεταλλεύονται τους τουρίστες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, και η Ελλάδα δεν διαφέρει.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, το 18,1% των Ελλήνων  αναφέρει ότι έχει βιώσει ή έχει γίνει μάρτυρας εγκλήματος, βίας ή βανδαλισμού. Αυτή είναι μια αρκετά μέτρια τιμή.

Σε έρευνα κατοίκων και ομογενών, το Numbeo επιβεβαίωσε το μέτριο ποσοστό εγκληματικότητας για την Ελλάδα. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 46,33 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας του ιστότοπου, μια μέτρια τιμή. Οι άνθρωποι αναφέρουν τη μεγαλύτερη ανησυχία για βανδαλισμούς, κλοπές και κατάχρηση ναρκωτικών.

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα ήταν η διαφθορά και η δωροδοκία, απηχώντας χρόνια απογοήτευσης που έχουν οι ντόπιοι με τις κυβερνήσεις τους. Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό βίαιου εγκλήματος.

Το 2020, το ποσοστό ανθρωποκτονιών ήταν μόλις 0,75 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , μια πολύ χαμηλή τιμή. Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι στοχευμένοι υπολογισμοί μεταξύ διαφορετικών μαφιόζικων ομάδων  που μάχονται για τον έλεγχο κερδοφόρων σημείων νυχτερινής διασκέδασης.

Δεδομένου ότι τα ποσοστά ανθρωποκτονιών είναι συνήθως ενδεικτικά των ποσοστών άλλων βίαιων εγκλημάτων, το χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών μας δείχνει ότι το συνολικό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι χαμηλό.

Στην ανάλυσή του για τη χώρα για την Ελλάδα, ο OSAC  αναφέρει ότι τα περισσότερα εγκλήματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι μη βίαια εγκλήματα δρόμου. Τα βίαια εγκλήματα έχουν επηρεάσει μερικές φορές τους τουρίστες, αλλά είναι σχετικά σπάνια.

Θα χρειαστεί να λάβετε προφυλάξεις στην Ελλάδα για να προστατεύσετε τα τιμαλφή σας, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πιο επικίνδυνα εγκλήματα, αρκεί να κρατάτε το μυαλό σας για εσάς.

Μικροκλοπή

Το πιο πιθανό έγκλημα που θα σας επηρεάσει στα ταξίδια σας στην Ελλάδα είναι η μικροκλοπή. Εγκλήματα όπως πορτοφολάδες, αρπαγές τσαντών και απάτη είναι κοινά οπουδήποτε στον κόσμο όπου υπάρχουν πολλοί τουρίστες, καθώς οι τουρίστες παρέχουν κάλυψη και ευκαιρία στους κλέφτες.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους τουρίστες για τον κίνδυνο πορτοφολισμού κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα. Η κυβερνητική συμβουλή παρέχει μια λίστα με κοινές τοποθεσίες για κλοπές στην Ελλάδα.

Η Αθήνα, ως η μεγαλύτερη πόλη, είναι προφανώς ο τόπος όπου γίνονται οι περισσότερες κλοπές. Οι πορτοφολάδες και οι κλέφτες συνήθως λειτουργούν στο σύστημα του μετρό, σε λεωφορεία και τρένα που εκτελούν δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο, σε δημοφιλείς βεράντες εστιατορίων και κοντά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ακρόπολη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι ασφαλής από κλέφτες εκτός Αθηνών. Οι κλέφτες κλέβουν επίσης αντικείμενα χωρίς επίβλεψη στις παραλίες και στοχεύουν στο μεγαλύτερο μέρος των μέσων μαζικής μεταφοράς της Ελλάδας από και προς τα αεροδρόμια.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις για να εξασφαλίσετε τα τιμαλφή σας καθώς ταξιδεύετε στην Ελλάδα. Μην φλας πολλά μετρητά ή ακριβά κοσμήματα, καθώς δεν θέλετε οι πορτοφολάδες να πιστεύουν ότι είστε επικερδής στόχος.

Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τα πράγματά σας χωρίς επίβλεψη, ούτε καν στο λόμπι του ξενοδοχείου σας ή στην παραλία ενώ κολυμπάτε. Προσπαθήστε να αποφύγετε να φαίνεστε χαμένοι ή σαν τουρίστας.

Τοποθετήστε τα πολύτιμα αντικείμενα σε ασφαλές μέρος, όπως μια τσάντα χιαστί. Οι απάτες που στοχεύουν τουρίστες είναι συχνές στην Ελλάδα. Οι πορτοφολάδες τείνουν να λειτουργούν σε ομάδες – ένα άτομο αποσπά την προσοχή του στόχου, ενώ άλλα σύρουν τα αντικείμενά τους.

Μερικές φορές οι απατεώνες ντύνονται μοναχές που προσφέρουν σταυρούς στους ταξιδιώτες, αλλά αυτό είναι ένα μέτωπο για κλοπή. Προσέχετε τους ανθρώπους που σας πλησιάζουν σε ένα καφέ ζητώντας βοήθεια – μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι έχετε βάλει το τηλέφωνο ή το πορτοφόλι σας στο τραπέζι και ψάχνουν να το κλέψουν.

Γενικά, να είστε επιφυλακτικοί αν κάποιος φαίνεται πολύ πρόθυμος να σας μιλήσει. Ενώ οι Έλληνες είναι φιλικοί, κάποιος που επιμένει να τραβήξει την προσοχή σας είναι πιθανότατα κλέφτης ή απατεώνας.

Προσβολή

Αν και το βίαιο έγκλημα σπάνια επηρεάζει τους τουρίστες στην Ελλάδα, η επίθεση είναι η εξαίρεση. Υπήρξαν περιπτώσεις τουριστών που δέχθηκαν σεξουαλική ή σωματική επίθεση κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την πιθανότητα αυτού του εγκλήματος στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Ελλάδα. Οι περισσότερες επιθέσεις συμβαίνουν στην Αθήνα καθώς οι τουρίστες περιπλανώνται σε λάθος γειτονιά και δέχονται επίθεση από ντόπιους κουκουλοφόρους.

Τα καλά νέα είναι ότι αφού οι περισσότερες επιθέσεις συμβαίνουν τη νύχτα, αρκεί να είστε προσεκτικοί με τις κινήσεις σας μετά το σκοτάδι, θα πρέπει να αποφεύγετε τις περισσότερες δυσάρεστες καταστάσεις.

Οι άλλες τοποθεσίες όπου οι τουρίστες τείνουν να δέχονται επιθέσεις στην Ελλάδα είναι τα διάσημα νησιά για πάρτι της χώρας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ίος. Οι ταξιδιώτισσες πότε δέχονται σεξουαλική επίθεση στα διάσημα μπαρ και νυχτερινά κέντρα των νησιών, άλλοτε από ντόπιους, άλλοτε από συνταξιδιώτες.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια λίστα με συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επίθεσης ενώ βρίσκεστε στην Ελλάδα. Επειδή τα περισσότερα βίαια περιστατικά συνδέονται με την ελληνική νυχτερινή ζωή, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Πάντα να βγαίνετε έξω με μια ομάδα και να προσέχετε ο ένας τον άλλον – μην αφήνετε τους φίλους σας να παρακάνουν ή να περιπλανηθούν μόνοι. Παρακολουθήστε προσεκτικά τα ποτά σας, καθώς μπορεί να προκληθεί αύξηση του ποτού.

Αποφυγή κακών περιοχών

Tsuguliev/Shutterstock

Η Ελλάδα δεν έχει πολλές κακές περιοχές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά μέρη όπου θα πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί. Η Αθήνα, όπως κάθε μεγάλη πόλη σε όλο τον κόσμο, έχει μερικές γειτονιές που είναι λίγο πρόχειρες.

Αποφύγετε αυτές τις περιοχές ειδικά μετά το σκοτάδι:

 • Omonia
 • Exarcheia
 • Στήλες
 • Σταθμοί Λάρισας και Πελοποννήσου

Δημοφιλείς περιοχές νυχτερινής διασκέδασης, όπως η Μύκονος, μπορεί να θορυβηθούν τη νύχτα. Οι εγκληματίες συχνά παραμονεύουν εκεί για να εκμεταλλευτούν τους μεθυσμένους τουρίστες. Σε άλλα μέρη, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Εάν ένα μέρος αισθάνεται πρόχειρο, φύγετε από εκεί το συντομότερο δυνατό.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Lemonakis Antonis/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε στην Ελλάδα με ασφάλεια.

 • Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργή τεκτονική ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές συμβαίνουν σεισμοί. Ενώ πιθανότατα δεν θα βιώσετε σεισμό ενώ βρίσκεστε εκεί, και οι ισχυροί σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, μερικές φορές συμβαίνουν.
 • Οι οδηγοί ταξί συχνά εξαπατούν τους επισκέπτες. Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για ταξί, όπως το Beat για να αποφύγετε τις απάτες ή ζητήστε από το ξενοδοχείο σας να καλέσει μια αξιόπιστη εταιρεία ταξί για εσάς. Πάντα να διαπραγματεύεστε τον ναύλο εκ των προτέρων.
 • Εάν επισκέπτεστε το καλοκαίρι, μπορεί να κάνει ζέστη! Πίνετε άφθονο νερό, εφαρμόστε αντηλιακό και μείνετε στη σκιά όταν είναι δυνατόν. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν περνούν χρόνο έξω στο πιο ζεστό μέρος της ημέρας, κάτι που είναι μια καλή στρατηγική και για εσάς.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν κολυμπάτε. Ρωτήστε έναν ντόπιο ποιες παραλίες είναι ασφαλείς για κολύμπι. Οι ακτές είναι συχνά βραχώδεις, οπότε προσπαθήστε να μείνετε μακριά από βράχους και προεξοχές για να αποφύγετε τα κύματα να σας χτυπήσουν εναντίον τους.

Συχνές Ερωτήσεις

Δρόμοι της Αθήνας, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλήρες λουκέτο προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, Ελλάδα στις 22 Μαρτίου 2020/Γεώργιος Κοστομητσόπουλος/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντήσετε πριν κατευθυνθείτε στην Ελλάδα:

Είναι ασφαλές να περπατάς τη νύχτα στην Ελλάδα;

Τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα είναι ασφαλή για μια βραδινή βόλτα. Ωστόσο, ορισμένα σημεία της Αθήνας όπως η Ομόνοια δεν είναι ασφαλή για τους επισκέπτες μετά το σκοτάδι.

Είναι ασφαλές να πάω στην Αθήνα;

Ναι, η Αθήνα είναι ασφαλής για τους επισκέπτες. Ωστόσο, η πόλη μπορεί να αισθάνεται λίγο βαρετή μερικές φορές. Έχει αρκετά υψηλά ποσοστά μικροεγκληματικότητας και ορισμένες γειτονιές που δεν είναι πολύ ασφαλείς για τους τουρίστες.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος στην Ελλάδα;

Οι μικρότερες πόλεις και τα λιγότερο δημοφιλή νησιά είναι ίσως τα πιο ασφαλή μέρη στην Ελλάδα. Ένα μέρος όπως τα Χανιά ή η Ρόδος είναι μια εξαιρετική ιδέα αν σας απασχολεί η ασφάλεια.

Είναι ακριβό στην Ελλάδα;

Παρά τη δημοτικότητά της στους τουρίστες, η Ελλάδα είναι ένας εκπληκτικά οικονομικός προορισμός διακοπών. Εάν αποφεύγετε τα ακριβά νησιά όπως η Σαντορίνη και ταξιδεύετε την εποχή των ώμων, είναι εύκολο να το επισκεφτείτε με οικονομικό προϋπολογισμό.

Είναι αγένεια να αργείς στην Ελλάδα;

Η ελληνική κουλτούρα είναι χαλαρή για πολλά πράγματα, και αυτό περιλαμβάνει την ακρίβεια. Είναι αποδεκτό να καθυστερήσεις έως και 45 λεπτά στην Ελλάδα, αρκεί τουλάχιστον να προσπαθήσεις να βρεις μια δικαιολογία.

Λοιπόν, είναι η Ελλάδα ασφαλής για επίσκεψη;

Παρά κάποιες προκλήσεις, οι περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα έχουν ένα ασφαλές ταξίδι. Η μεγαλύτερη απειλή για τους ταξιδιώτες προέρχεται από την κλοπή, επομένως φροντίστε να παρακολουθείτε στενά τα τιμαλφή σας.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, πολλά καταπληκτικά μέρη για να μείνετε και ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης :Τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου

μέρη  για επίσκεψη στην Ευρώπη το καλοκαίρι

φθηνές πτήσεις εξωτερικού από Ελλάδα

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια