Είναι οι Μπαχάμες ασφαλείς για επίσκεψη;

Οι Μπαχάμες είναι ένας παραλιακός προορισμός που πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να επισκεφτούν. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Καραϊβική, με πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Εκτός από ανεξάρτητος προορισμός διακοπών, τα νησιά είναι επίσης δημοφιλής στάση κρουαζιερόπλοιων. Οι Μπαχάμες έχουν κάτι να κάνουν για όλους.

Μπορείτε να επισκεφθείτε παρθένες παραλίες όπως η παραλία Pink Sands ή η Cable Beach. Δείτε το τροπικό φυσικό περιβάλλον στο Εθνικό Πάρκο Lucayan ή σε πιο απομακρυσμένα νησιά όπως το Exuma, με τον διάσημο πληθυσμό χοίρων.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε το Nassau για μια γεύση από την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό ή να μείνετε σε ένα από τα παγκοσμίου φήμης θέρετρα, όπως το Atlantis Paradise Island για να νιώσετε περιποιημένοι.

Οι Μπαχάμες μπορεί να φαίνονται σαν ένας παράδεισος στη Γη από τις φωτογραφίες, αλλά ακόμη και οι παραδεισένιοι προορισμοί μπορεί να έχουν πολύ πραγματικά προβλήματα όπως το έγκλημα. Πριν επισκεφτείτε οποιοδήποτε νέο μέρος, το έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ερευνήσετε την ασφάλεια του προορισμού σας.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί δημιούργησαν αυτόν τον λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό για τις Μπαχάμες που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν είναι ασφαλές για εσάς να το επισκεφτείτε ή όχι. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τις Μπαχάμες

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στις Μπαχάμες | Μέσες Τιμές

Είναι το Nassau ασφαλές για επίσκεψη ;

Είναι οι Μπαχάμες ασφαλείς για επίσκεψη ;

Ναί. Οι Μπαχάμες είναι ως επί το πλείστον ασφαλείς για επίσκεψη, αλλά θα πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις όταν πάτε. Το ποσοστό εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού βίαιης εγκληματικότητας, είναι αρκετά υψηλό, αλλά τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ντόπιους και όχι αλλοδαπούς.

Οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να μπορούν να το επισκέπτονται, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινή λογική τους ενώ βρίσκονται στη χώρα και να αποφεύγουν τις περιοχές υψηλού εγκλήματος.

Αυτή είναι η συμβουλή που λαμβάνετε από τις περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές που εκδίδονται από ξένες κυβερνήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στις Μπαχάμες, κυρίως λόγω εγκληματικότητας.

Άλλες κυβερνήσεις εκδίδουν παρόμοιες ταξιδιωτικές συμβουλές. Ο Καναδάς βάζει επίσης τις Μπαχάμες  κάτω από το κίτρινο επίπεδο των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων, που σημαίνει ότι τα ταξίδια εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν βρίσκονται στη χώρα.

Τα κοινά εγκλήματα που συμβαίνουν στις Μπαχάμες περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Ληστεία
 • Ενοπλη ληστεία
 • Διαρρήξεις
 • Σεξουαλική επίθεση
 • Προσβολή
 • Ανθρωποκτονία

Τα περισσότερα εγκλήματα που επηρεάζουν τους τουρίστες είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας. Τα βίαια εγκλήματα είναι συνηθισμένα στη νησιωτική χώρα, αλλά συνήθως σε πιο υποβαθμισμένες γειτονιές του Nassau και του Freeport που οι επισκέπτες δεν συχνάζουν.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των πιο κοινών εγκλημάτων στις Μπαχάμες και των πιο συνηθισμένων εγκλημάτων που βιώνουν οι επισκέπτες. Τούτου λεχθέντος, οι Μπαχάμες δεν είναι ακριβώς μια χώρα όπου μπορείτε να ρίξετε προσοχή στον άνεμο.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για να είστε ασφαλείς, καθώς υπάρχει πιθανότητα να σας συμβεί κάτι κακό.

Όπως με κάθε τροπικό προορισμό, θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου τις φυσικές καταστροφές όταν επισκέπτεστε. Τα νησιά δέχονται κατά μέσο όρο επτά τυφώνες ετησίως  και βρίσκονται στην περιοχή της Καραϊβικής που δέχεται συχνές καταιγίδες.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι καταιγίδες που πλήττουν τις Μπαχάμες γίνονται ισχυρότερες. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ένας τυφώνας κατηγορίας πέντε με το όνομα τυφώνας Ντόριαν έπληξε τη νησιωτική χώρα, προκαλώντας ζημιές που διαρκούν μέχρι σήμερα.

Οι τυφώνες συχνά εξαφανίζουν πολύτιμες υποδομές, καταστρέφουν κτίρια, ακόμη και σκοτώνουν ανθρώπους. Η εποχή των τυφώνων είναι από τα μέσα Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ενώ τα ταξίδια είναι πιο προσιτά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι επίσης πιο επικίνδυνα. Αποφύγετε να ταξιδεύετε στις Μπαχάμες κατά την περίοδο των τυφώνων. Εάν αποφασίσετε να το ρισκάρετε, ελέγξτε έγκαιρα την πρόγνωση του καιρού και ακυρώστε το ταξίδι σας εάν προβλέπουν καταιγίδα.

Έγκλημα στις Μπαχάμες

Πολλοί προορισμοί της Καραϊβικής παλεύουν με προβλήματα που δείχνουν την άσχημη πλευρά κάτω από τις όμορφες εικόνες. Ορισμένες νησιωτικές χώρες αγωνίζονται με πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, καθιστώντας αυτούς τους νησιωτικούς παραδείσους μερικές από τις πιο επικίνδυνες τοποθεσίες στον κόσμο.

Δυστυχώς, οι Μπαχάμες είναι ένα από εκείνα τα μέρη που παλεύουν με τη διαχείριση και τον περιορισμό του εγκλήματος. Η νησιωτική χώρα έχει πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένου του βίαιου εγκλήματος και του εγκλήματος κατά της ιδιοκτησίας.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών από μόνο του είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι ένα επιβλητικό 29 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , τοποθετώντας το κοντά στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας ανθρωποκτονιών.

Για το πλαίσιο, ο παγκόσμιος μέσος όρος για ανθρωποκτονίες είναι περίπου 6 περιστατικά ανά 100.000 άτομα . Τα ποσοστά άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι επίσης υψηλά. Τα βίαια εγκλήματα αποτελούν περίπου το 27% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράττονται στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Αστυνομία των Μπαχάμες, τα βίαια εγκλήματα αυξήθηκαν το 2022 κατά 23%. Όλα τα βίαια εγκλήματα αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών, των ληστειών και των ένοπλων ληστειών.

Οι ένοπλες ληστείες αυξήθηκαν περισσότερο, στο 34% σε σύγκριση με το 2021. Τα ποσοστά εγκληματικότητας κατά της ιδιοκτησίας είναι επίσης αρκετά υψηλά στις Μπαχάμες.

Το πιο συχνό έγκλημα ιδιοκτησίας είναι η κλοπή, στο 35,7% των συνολικών εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας. Ακολουθούν οι διαρρήξεις καταστημάτων ή κλοπές από καταστήματα με ποσοστό 18% και οι διαρρήξεις κατοικιών με ποσοστό 17,4%.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η εγκληματικότητα στις Μπαχάμες είναι τόσο υψηλή. Κοινωνικοί παράγοντες, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, ωθούν πολλούς ανθρώπους στην εγκληματικότητα.

Η εγγύτητα της νησιωτικής χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες προσελκύει ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που τη χρησιμοποιούν για να διακινούν ναρκωτικά και ανθρώπους. Το οργανωμένο έγκλημα είναι επίσης δυστυχώς ένα όλο και πιο σοβαρό πρόβλημα.

Οι τοπικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους άνεργους, φτωχούς νέους, ενώ διεθνή συνδικάτα από την Κολομβία, το Μεξικό και την Ιταλία μαστίζουν τις Μπαχάμες εδώ και δεκαετίες. Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται συχνά πίσω από περιστατικά βίαιου εγκλήματος καθώς αγωνίζονται για το χλοοτάπητα.

Αν το ποσοστό εγκληματικότητας στις Μπαχάμες είναι τόσο υψηλό, τότε πώς γίνεται να συνεχίζουν να επισκέπτονται οι άνθρωποι και οι χώρες απλώς λένε στους πολίτες τους να είναι πιο προσεκτικοί αντί να το αποφεύγουν εντελώς;

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα επηρεάζουν τους ντόπιους και όχι τους τουρίστες.

Τα εγκλήματα διαπράττονται κυρίως σε τοποθεσίες όπου οι τουρίστες δεν πηγαίνουν και οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν σε καλά προστατευμένα θέρετρα ή απομακρυσμένα, όμορφα νησιά μακριά από την εγκληματικότητα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τις κακές περιοχές όταν βρίσκεστε στις Μπαχάμες.

Ληστεία

Οι ληστείες και άλλες μορφές εγκλήματος ιδιοκτησίας είναι τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που επηρεάζουν τους ξένους τουρίστες στις Μπαχάμες. Αυτό είναι χαρακτηριστικό πολλών τουριστικών προορισμών, ειδικά όταν υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ των τοπικών εισοδημάτων και του μέσου τουριστικού εισοδήματος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί τους πολίτες του για την επικράτηση των ληστειών στην ταξιδιωτική του οδηγία για τις Μπαχάμες. Όλο και περισσότεροι τουρίστες αναφέρουν διαρρήξεις και ληστείες ενώ βρίσκονται στη χώρα.

Οι τοπικές αρχές απάντησαν αυξάνοντας τις περιπολίες της αστυνομίας σε περιοχές δημοφιλούς τουρισμού, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επεισοδίων. Οι περισσότερες ένοπλες ληστείες συμβαίνουν τη νύχτα, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να περιορίσετε τις κινήσεις σας στη μέρα.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη νυχτερινή ζωή στις Μπαχάμες, μην βγαίνετε ποτέ μόνοι σας και πάντα να παίρνετε ταξί από μια αξιόπιστη εταιρεία πίσω στο ξενοδοχείο σας. Ποτέ μα ποτέ μην περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα και μην χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προσπαθήστε να μην κάνετε τον εαυτό σας στόχο. Θα ξεχωρίζετε ήδη αρκετά επειδή είστε τουρίστας, δεν χρειάζεται να τραβήξετε ακόμα περισσότερη προσοχή στον εαυτό σας φορώντας ακριβά κοσμήματα ή κουβαλώντας πολλά μετρητά.

Αφήστε τα τιμαλφή στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας ή καλύτερα αφήστε τα στο σπίτι πριν ταξιδέψετε στις Μπαχάμες. Μην περιπλανηθείτε μόνοι σας σε μέρη όπου είστε εύκολος στόχος, όπως απομακρυσμένες παραλίες.

Οι διαρρήξεις σε ξενοδοχεία και κατοικίες αυξάνονται στις Μπαχάμες. Πριν κάνετε κράτηση καταλύματος, ρωτήστε τους πιθανούς οικοδεσπότες σας σχετικά με τις προφυλάξεις ασφαλείας που λαμβάνουν και ερευνήστε προηγούμενες κριτικές.

Πάντα να κλειδώνετε τις πόρτες σας και να κλείνετε τα παράθυρά σας, ακόμα και όταν κοιμάστε το βράδυ. Αυτές οι προφυλάξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ληστείας, αλλά δεν μπορούν να τον εξαλείψουν εντελώς.

Εάν πέσετε θύμα ληστείας, εστιάστε στη συμμόρφωση και να απομακρυνθείτε με ασφάλεια. Τα περιστατικά ληστείας στις Μπαχάμες έχουν εξελιχθεί σε θανατηφόρα στο παρελθόν όταν τα θύματα προσπάθησαν να αντισταθούν.

Σεξουαλική επίθεση

Δυστυχώς, οι γυναίκες ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους όταν ταξιδεύουν στις Μπαχάμες. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη νησιωτική χώρα, οι Μπαχάμες έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής επίθεσης σε ολόκληρη την Καραϊβική.

Οι γυναίκες ταξιδιώτες έχουν πληγεί ακόμη και σε τοποθεσίες όπου μπορεί να περιμένουν να είναι ασφαλείς, όπως στα ξενοδοχεία τους, σε ιδιωτικές περιοχές θέρετρων, σε κρουαζιερόπλοια ή ενώ βρίσκονται σε εκδρομή με τζετ σκι με οδηγό τζετ σκι.

Δυστυχώς, οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές σε αυτές τις περιοχές, καθώς οι εγκληματίες γνωρίζουν ότι αυτές οι τοποθεσίες έχουν ξένες γυναίκες τις οποίες μπορούν να λεηλατήσουν.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική συμβουλή της καναδικής κυβέρνησης , πολλές γυναίκες είναι επίσης ναρκωμένες ή εμποτισμένες με υπερβολικό αλκοόλ προτού δεχτούν επίθεση. Πάντα να παρακολουθείτε πολύ προσεκτικά τα ποτά σας όταν βγαίνετε έξω.

Μην αφήνετε ποτέ ποτά χωρίς επίβλεψη και μην δέχεστε ποτά, φαγητό ή τσίχλες από αγνώστους. Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη νυχτερινή ζωή στις Μπαχάμες, πηγαίνετε με μια έμπιστη ομάδα, ποτέ μόνοι σας.

Το να ταξιδέψετε στις Μπαχάμες ως γυναίκα ταξιδιώτης σημαίνει δυστυχώς να προσαρμόζετε τις κινήσεις σας έχοντας κατά νου τη δική σας ασφάλεια — ταξιδεύοντας μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και με άδεια ταξί. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου όπως τζετ σκι ή πεζοπορία μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αποφυγή κακών περιοχών

Δεδομένου ότι η εγκληματικότητα είναι τόσο συγκεντρωμένη σε ορισμένες περιοχές στις Μπαχάμες, το να γνωρίζουμε ποιες περιοχές της χώρας να αποφύγουμε είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουμε ασφαλείς. Τα περισσότερα βίαια εγκλήματα είναι συγκεντρωμένα στη μεγάλη πρωτεύουσα του Νασάου.

Στο Νασάου, αποφύγετε το τμήμα της πόλης που ονομάζεται «πάνω από τον λόφο» ή νότια της οδού Shirley, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση τοπικών συμμοριών. Στο Nassau, αποφύγετε επίσης το Fish Fry ή την περιοχή κοντά στο Arawak Cay, καθώς έχει επίσης υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Οι τουριστικές περιοχές του Νασάου είναι πιο ασφαλείς όσον αφορά το βίαιο έγκλημα. Ωστόσο, οι κλέφτες λειτουργούν σε πολυσύχναστες περιοχές στο Νασάου, όπως το λιμάνι του κρουαζιερόπλοιου. Παρακολουθήστε στενά τα τιμαλφή σας.

Το νησί Grand Bahama έχει επίσης υψηλότερη εγκληματικότητα από άλλα στο αρχιπέλαγος. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο Freeport, την πόλη με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας μετά το Nassau.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφαλείας για να επισκεφθείτε τις Μπαχάμες:

 • Να είστε πολύ προσεκτικοί στις ενοικιάσεις τζετ σκι. Ενώ τα τζετ σκι είναι δημοφιλείς δραστηριότητες για τους επισκέπτες στις Μπαχάμες, η βιομηχανία θαλάσσιων σπορ είναι πολύ κακώς ρυθμισμένη. Δεν είναι όλες οι εταιρείες τζετ σκι εγγεγραμμένες ή δεν ακολουθούν κανένα πρότυπο ασφάλειας. Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές με τα ενοικιαζόμενα τζετ σκι καθώς υπήρξαν περιπτώσεις επίθεσης στο παρελθόν.
 • Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών ενώ βρίσκεστε στο νησί. Οι κυρώσεις για τα ναρκωτικά είναι αυστηρές και οι αρχές δεν βλέπουν ευγενικά τους αλλοδαπούς που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Επιπλέον, το εμπόριο ναρκωτικών ελέγχεται από ξένες συμμορίες που δεν θέλετε να συναντήσετε.
 • Να έχετε καλή ταξιδιωτική ασφάλιση. Η φροντίδα σε πιο απομακρυσμένα νησιά είναι περιορισμένη και μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθείτε ιατρικά.

Συχνές Ερωτήσεις

Lisa Belle Larsen/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον ερωτήσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν συνταξιδιώτες στις Μπαχάμες:

Είναι ασφαλές για μια γυναίκα να πάει στις Μπαχάμες;

Πολλές γυναίκες ταξιδεύουν τακτικά στις Μπαχάμες. Ωστόσο, υπάρχει υψηλό ποσοστό σεξουαλικής επίθεσης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών, επομένως οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις.

Είναι ασφαλές να φύγετε από το θέρετρο στις Μπαχάμες;

Οι περιοχές θερέτρου είναι οι πιο ασφαλείς στις Μπαχάμες, καθώς συχνά διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια. Ωστόσο, θα πρέπει να εξερευνήσετε έξω από το θέρετρό σας. Απλώς φροντίστε να αποφύγετε τις επικίνδυνες γειτονιές του Nassau και του Freeport, εξοικονομήστε το μεγαλύτερο μέρος της εξερεύνησής σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή επισκεφθείτε μικρότερες πόλεις και νησιά.

Είναι ακριβές οι Μπαχάμες;

Ένα ταξίδι στις Μπαχάμες πιθανότατα θα σας κοστίσει ένα αξιοπρεπές χρηματικό ποσό. Η διαμονή, ειδικά αν θέλετε να μείνετε σε θέρετρο, είναι ακριβή, όπως και τα ταξίδια μεταξύ των νησιών.

Τι γλώσσα μιλούν στις Μπαχάμες;

Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα και η πιο κοινή ομιλούμενη γλώσσα στις Μπαχάμες. Ωστόσο, οι άνθρωποι εδώ μιλούν μια διάλεκτο της αγγλικής που είναι διαφορετική από αυτή που μιλούν οι άνθρωποι αλλού, επομένως μπορεί να συναντήσετε μερικές άγνωστες λέξεις και φράσεις.

Είναι ασφαλές να περπατάς στο Νασάου;

Αν αποφασίσετε να πάτε για μια βόλτα στο Νασάου, παραμείνετε μόνο στις τουριστικές περιοχές με μεγάλη εμπορία ανθρώπων και αποθηκεύστε τις εξερευνήσεις σας για τη μέρα. Το περπάτημα στο Nassau μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Λοιπόν, πρέπει να επισκεφτείτε τις Μπαχάμες;

Οι Μπαχάμες είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός, παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Αν και έχει πολλά βίαια εγκλήματα, λαμβάνοντας προφυλάξεις ασφαλείας και αποφεύγοντας επικίνδυνες γειτονιές, μπορείτε να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας στις Μπαχάμες και δείτε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει αυτός ο γραφικός προορισμός. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια