Είναι το Μαρόκο ασφαλές για επίσκεψη;

Η χώρα του Μαρόκου στη Βόρεια Αφρική είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται για να εξερευνήσουν την όμορφη φύση και τις ιστορικές πόλεις της. Η χώρα φιλοξενεί περίπου 12 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως .

Οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τα σουκ, τις μεσαιωνικές μεδίνες και τα βασιλικά ανάκτορα των κύριων πόλεων του Μαρόκου όπως το Μαρακές, η Καζαμπλάνκα και η Φεζ. Η χώρα είναι επίσης διάσπαρτη από μικρότερες πόλεις, όπως το περίφημο γαλάζιο Chefchaouen.

Η έντονη έρημος και τα ορεινά τοπία της χώρας προσελκύουν περιπετειώδεις τουρίστες, οι οποίοι εξερευνούν τη Σαχάρα στη Μερζούγκα ή σκαρφαλώνουν στα αφιλόξενα βουνά του Άτλαντα.

Όμως, ενώ υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να δείτε και να κάνετε σε αυτή τη χώρα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, είναι ασφαλές να επισκεφθείτε το Μαρόκο; Εδώ είναι η άποψή μας.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Μαρόκο

Κλείστε Τώρα Κατάλυμα μέσο Booking και Πληρώστε Λιγότερα!

(Αεροπορικά τις στιγμής από Ελλάδα δείτε εδώ

Ακολουθήστε μας στο facebook

>> Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe στο Viber <<

Μαρόκο

Είναι το Μαρόκο ασφαλές για επίσκεψη το 2023;

Ναί. Το Μαρόκο είναι πολύ ασφαλές για επίσκεψη, γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλές στους τουρίστες. Αν και υπάρχουν ορισμένες απειλές για την ασφάλεια, όπως η τρομοκρατία και το έγκλημα, αυτά τα περιστατικά είναι αρκετά σπάνια στο Μαρόκο.

Το πιο πιθανό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε ως επισκέπτης είναι κάποιο υπερβολικό ζήλο πορτοφολάδες. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις ασφαλείας ενώ βρίσκεστε στη χώρα.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές από τη χώρα σας ή την κυβέρνηση άλλης χώρας μπορούν να σας βοηθήσουν να μετρήσετε εάν ένα ταξίδι στο Μαρόκο είναι μια ασφαλής επιλογή για εσάς. Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν ότι τα ταξίδια είναι δυνατά, αλλά ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις πολλές χώρες που τοποθετούν το Μαρόκο σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου Δύο . Τα κοινά προβλήματα που αναφέρουν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Μαρόκο περιλαμβάνουν:

  • Τρομοκρατία
  • Απαγωγή
  • Αρπαγή τσάντας
  • Πορτοφολάδες
  • Ενοπλη ληστεία

Ο κίνδυνος αυτών των προβλημάτων είναι πολύ χαμηλότερος στο Μαρόκο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι καλύτερα να γνωρίζετε αυτά τα προβλήματα παρά να περπατάτε στο Μαρόκο χωρίς να λαμβάνετε τις σωστές προφυλάξεις.

Ο κίνδυνος εμφύλιων αναταραχών στο Μαρόκο έχει αυξηθεί πρόσφατα, ειδικά λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ/Παλαιστίνη. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη χώρα και ορισμένοι διαδηλωτές φώναξαν αντιδυτικά συνθήματα

Είναι καλή ιδέα να αποφύγετε αυτές τις διαδηλώσεις εάν είστε αλλοδαπός πολίτης. Η καναδική κυβέρνηση  ενημέρωσε τη συμβουλή της για το Μαρόκο για να προειδοποιήσει τους πολίτες να αποφύγουν αυτές τις διαδηλώσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Είναι επίσης ευάλωτο σε ορισμένες φυσικές καταστροφές. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 , το Μαρόκο επλήγη από έναν καταστροφικό σεισμό με επίκεντρο τα απομακρυσμένα βουνά του Άτλαντα.

Χωριά ισοπεδώθηκαν και άνθρωποι σκοτώθηκαν. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ζημιές στις υποδομές στο υπόλοιπο Μαρόκο, ενώ είναι πιθανοί μετασεισμοί. Διαβάστε περισσότερα για την ετοιμότητα σεισμό, ώστε να ξέρετε τι να κάνετε σε περίπτωση μετασεισμού.

Ωστόσο, είναι ασφαλές  να ταξιδέψετε στο Μαρόκο αυτή τη στιγμή αρκεί να αποφύγετε τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό. Τα βόρεια και πολλά παράκτια θέρετρα δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά.

Μαρόκο

Έγκλημα στο Μαρόκο

Το έγκλημα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα των επισκεπτών στο Μαρόκο. Ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες βασίζονται σε στερεότυπα για τους Μαροκινούς και για τους κινδύνους των μαροκινών σουκ. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το έγκλημα μπορεί να συμβεί και ότι μερικές φορές οι επισκέπτες γίνονται στόχος εγκλημάτων.

Το Μαρόκο θεωρείται χώρα με μεσαίο ποσοστό εγκληματικότητας. Βαθμολογείται με 49,07 στα 100  στον διεθνή δείκτη εγκληματικότητας, που είναι μέτρια τιμή. Αυτή η βαθμολογία του δείκτη εγκληματικότητας παρέμεινε σταθερή με την πάροδο του χρόνου.

Τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλό. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Μαρόκο είναι μόλις 1,93 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , που είναι χαμηλή τιμή. Αυτή είναι μια πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι σε πολλές μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι χαμηλό, το ποσοστό άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι αρκετά χαμηλό. Ωστόσο, η χώρα παλεύει με άλλα εγκλήματα. Τα εγκλήματα ιδιοκτησίας είναι αρκετά συνηθισμένα στη χώρα. Το επίσημο ποσοστό διαρρήξεων είναι 7,9 περιστατικά σε 100.000 άτομα , αν και πολλές διαρρήξεις πιθανώς να μην αναφέρονται.

Η ίδια προειδοποίηση ισχύει και για το επίσημο ποσοστό ληστειών, το οποίο είναι 135,2 περιστατικά σε 100.000 άτομα. Το ποσοστό των ληστειών και άλλων εγκλημάτων ιδιοκτησίας είναι αρκετά υψηλό. Πολλές επίσημες αναφορές ασφαλείας προειδοποιούν για την πιθανότητα κλοπής, πορτοφολισμού, απάτης και άλλων εγκλημάτων ιδιοκτησίας.

Το μικρό έγκλημα ιδιοκτησίας είναι αχαλίνωτο στο Μαρόκο και τα περιστατικά στοχεύουν συχνά τουρίστες. Κλοπές και ληστείες μπορεί να συμβούν σε μεγάλες πόλεις και δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως μεδίνες πόλεων όπως το Μαρακές και η Φεζ.

Κλείστε Τώρα Κατάλυμα μέσο Booking και Πληρώστε Λιγότερα!

(Αεροπορικά τις στιγμής από Ελλάδα δείτε εδώ

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά καλά νέα για το έγκλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαινεί το Μαρόκο για τα βήματα που έχει λάβει για να περιορίσει τη βία και το βίαιο έγκλημα στην κοινωνία του. Οι προσπάθειες καταπολέμησης του εγκλήματος αποφέρουν αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2022 η συνολική εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 30,22% και ότι μείωσε το ποσοστό του βίαιου εγκλήματος ώστε να αποτελεί μόνο το 6,59% του συνολικού εγκλήματος που διαπράχθηκε. Όταν επισκέπτεστε, θα πρέπει οπωσδήποτε να είστε προσεκτικοί σχετικά με το έγκλημα.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε προφυλάξεις κατά της κλοπής και της ληστείας, που είναι το πιο κοινό έγκλημα που επηρεάζει τους τουρίστες. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πιο βίαιες απειλές, αλλά σπάνια επηρεάζουν τους τουρίστες. Το Μαρόκο είναι ασφαλές για τους τουρίστες – αλλά μόνο εάν αυτοί οι τουρίστες λαμβάνουν προφυλάξεις κοινής λογικής.

Μαρόκο

Τρομοκρατία

Η τρομοκρατία είναι το έγκλημα για το οποίο οι άνθρωποι ίσως ανησυχούν περισσότερο όταν πρόκειται για το Μαρόκο. Είναι το έγκλημα που αναφέρεται περισσότερο ως λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, για παράδειγμα στην επίσημη ταξιδιωτική οδηγία της καναδικής κυβέρνησης  .

Είναι αλήθεια ότι η τρομοκρατία μπορεί να συμβεί στο Μαρόκο. Το γεγονός ότι η τρομοκρατία αποτελεί πραγματική απειλή στη χώρα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η μαροκινή κυβέρνηση συνέλαβε περίπου 50 ύποπτα μέλη ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων τον Ιούλιο του 2023.

Το Μαρόκο βρίσκεται σε μια περιοχή του κόσμου που δέχεται πολλή τρομοκρατία, έτσι μερικές φορές η αναταραχή από τους γείτονες αιμορραγεί. Υπήρξαν πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, όπως οι επιθέσεις του 2018 στα απομακρυσμένα βουνά του Άτλαντα που σκότωσαν δύο Σκανδιναβούς τουρίστες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί τους πολίτες του ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να στοχεύουν αλλοδαπούς, είτε μέσω βομβιστικών επιθέσεων είτε μέσω πιο στοχευμένων επιθέσεων όπως ανθρωποκτονίες ή απαγωγές. Ωστόσο, ο κίνδυνος τρομοκρατίας στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο υψηλός.

Το Μαρόκο κατατάσσεται στο #76  στον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία θεωρούνται υψηλότεροι κίνδυνοι τρομοκρατίας από το Μαρόκο. Την τελευταία δεκαετία, οι μαροκινές αρχές έχουν επενδύσει σημαντικές προσπάθειες σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις που συμβαίνουν στις μέρες μας συμβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως ορισμένα μέρη των βουνών του Άτλαντα ή η ελεγχόμενη από το Μαρόκο Σαχάρα. Όσο αποφεύγετε αυτές τις περιοχές και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, θα πρέπει να είστε ασφαλείς από την τρομοκρατία.

Κλείστε Τώρα Κατάλυμα μέσο Booking και Πληρώστε Λιγότερα!

(Αεροπορικά τις στιγμής από Ελλάδα δείτε εδώ

Ακολουθήστε μας στο facebook

Μικροκλοπή

Αν και το στερεότυπο ως προορισμός που κατακλύζεται από τρομοκράτες είναι αναληθές, το στερεότυπο ότι έχει πολύ υψηλό ποσοστό μικροεγκληματικότητας είναι δυστυχώς αληθινό. Οι περισσότερες χώρες προειδοποιούν τους πολίτες τους για το πολύ υψηλό ποσοστό μικροκλοπών στο Μαρόκο στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές.

Η Αυστραλία αναφέρει  ότι τα μικροεγκλήματα είναι συνηθισμένα στις ταξιδιωτικές συμβουλές της. Η κλοπή μπορεί να συμβεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Φεζ, οι τοπικές αγορές ή τα σουκ, οι στροφές αρχαίες συνοικίες ή οι μεδίνες και τα παραλιακά θέρετρα όπως το Αγκαντίρ.

Κάθε φορά που βγαίνετε δημόσια στο Μαρόκο, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε σταθερά τα τιμαλφή σας ανά πάσα στιγμή. Επενδύστε σε μια ασφαλή τσάντα χιαστί ή ζώνη χρημάτων για τα τιμαλφή σας, όπως το πορτοφόλι ή το τηλέφωνό σας.

Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τις τσάντες σας χωρίς επίβλεψη, έστω και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Αποφύγετε να τραβήξετε την προσοχή στον εαυτό σας κουβαλώντας πολλά μετρητά—θα προσελκύσετε πολλή ανεπιθύμητη προσοχή λόγω του ότι είστε ξένος. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ καθώς οι ληστές τείνουν να στοχεύουν άτομα που χρησιμοποιούν ΑΤΜ.

Χρησιμοποιήστε μόνο εκείνα που είναι ασφαλή, όπως αυτά εντός τραπεζών ή ταχυδρομείων. Οι επιθετικοί ζητιάνοι τείνουν επίσης να στοχεύουν ανθρώπους γύρω από τα ΑΤΜ. Όταν περπατάτε σε δημόσιο χώρο, βεβαιωθείτε ότι η τσάντα σας είναι τοποθετημένη στο πλάι του σώματός σας που είναι μακριά από την κυκλοφορία και περπατήστε αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας.

Οι κλοπές με αυτοκίνητο, όταν οι κλέφτες αρπάζουν τις τσάντες των ανθρώπων ενώ περνούν στις πλάτες των σκούτερ ή των μοτοσυκλετών, είναι συχνές. Οι απάτες και η παρενόχληση είναι επίσης κοινές μορφές μικροκλοπής.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους πολίτες της για κοινές απάτες, όπως άτομα που παρουσιάζονται ως ξεναγοί για τη Μεδίνα και στη συνέχεια απαιτούν υπέρογκες πληρωμές (συνήθως αφού σας χαθούν).

Εμπιστευθείτε μόνο τους ξεναγούς που είναι επίσημα πιστοποιημένοι από την κυβέρνηση της πόλης—οι περισσότεροι θα φορούν επίσημα σήματα. Το να φύγετε από το Μαρόκο με όλα τα τιμαλφή με τα οποία ήρθατε απαιτεί κάποιο προγραμματισμό, αλλά είναι δυνατό εάν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις.

Μαρόκο

Αποφυγή κακών περιοχών

Υπάρχουν μερικά μέρη του Μαρόκου που πρέπει να αποφύγετε για να παραμείνετε ασφαλείς. Αποφύγετε το Berm, το οποίο είναι τα στρατιωτικοποιημένα σύνορα με την κατεχόμενη από το Μαρόκο Δυτική Σαχάρα, καθώς και με την ίδια τη Δυτική Σαχάρα.

Υπάρχει μια μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των ντόπιων, που ονομάζονται Sahrawis, και των μαροκινών αρχών, καθώς και πολλές νάρκες που δεν έχουν εκραγεί στη συνοριακή περιοχή.

Αποφύγετε τη συνοριακή περιοχή με την Αλγερία.

Τα απομακρυσμένα μέρη των βουνών του Άτλαντα φιλοξενούν τρομοκρατικές ομάδες που συχνά στοχεύουν ξένους. Επιμείνετε σε καλοταξιδεμένες διαδρομές που είναι γνωστό ότι είναι ασφαλείς όταν εξερευνάτε τα βουνά. Τα βουνά Ριφ στο βόρειο Μαρόκο είναι επίσης πιο επικίνδυνα σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφαλείας που θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο Μαρόκο:

  • Στο Μαρόκο έχουν ληστέψει τουρίστες στο παρελθόν. Αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα. Οι ληστείες και οι κλοπές μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε απομακρυσμένες περιοχές της παραλίας ή σε ήσυχα μέρη της πόλης, επομένως να είστε προσεκτικοί κατά την περιπλάνησή σας.
  • Οι γυναίκες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στο Μαρόκο. Η παρενόχληση στους δρόμους και η παρενόχληση είναι δυστυχώς κοινά προβλήματα. Προσπαθήστε να φοράτε μακριά, φαρδιά ρούχα για να ταιριάζουν περισσότερο και αποφύγετε να ταξιδεύετε μόνοι σας μετά το σκοτάδι.
  • Τα ναρκωτικά είναι παράνομα στο Μαρόκο. Οι κυρώσεις για παραβιάσεις μπορεί να είναι αυστηρές. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το Μαρόκο ως έναν ηδονιστικό προορισμό, αυτή η αντίληψη δεν υποστηρίζεται από στοιχεία. Αποφύγετε να συμμετέχετε σε παράνομη κατανάλωση ναρκωτικών, ακόμα κι αν κάποιος ντόπιος σας προσφέρει κάποια.

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ είναι μερικές άλλες ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι για το Μαρόκο πριν το επισκεφτούν:

Είναι ασφαλές για τους τουρίστες να ταξιδέψουν στο Μαρόκο;

Ναι, είναι ασφαλές για τους τουρίστες να ταξιδέψουν στο Μαρόκο επειδή λίγες προφυλάξεις κοινής λογικής αρκούν για να σας προστατεύσουν. Ενώ υπάρχει εγκληματικότητα στη χώρα, μπορεί να αποφευχθεί.

Τι είναι πιο ασφαλές: Τουρκία ή Μαρόκο;

Η απάντηση εξαρτάται από τα κριτήρια που εξετάζετε. Η Τουρκία έχει χαμηλότερο ποσοστό μικροκλοπών από το Μαρόκο, επομένως οι περισσότεροι επισκέπτες αισθάνονται πιο ασφαλείς στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερο κίνδυνο τρομοκρατίας ή εμφύλιων αναταραχών από το Μαρόκο.

Πόσο ασφαλές είναι το Μαρακές;

Το Μαρακές αισθάνεται σκληρό μερικές φορές, αλλά το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλό έως μέτριο. Ωστόσο, η κλοπή και η ληστεία είναι αρκετά συνηθισμένα, οπότε φροντίστε να παρακολουθείτε στενά τα υπάρχοντά σας.

Είναι ασφαλές για τους Δυτικούς να ταξιδέψουν στο Μαρόκο;

Ναι, είναι ασφαλές για τους Δυτικούς να ταξιδέψουν στο Μαρόκο. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και τα χερσαία σύνορά της, καθώς οι τρομοκράτες στοχεύουν μερικές φορές δυτικούς τουρίστες εκεί για απαγωγή.

Πόσο ασφαλές είναι το Μαρόκο για τις τουρίστες;

Οι γυναίκες τουρίστες πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις στο Μαρόκο που δεν το κάνουν οι άντρες συνάδελφοί τους, αλλά πολλές τουρίστες επισκέπτονται το Μαρόκο με ασφάλεια κάθε χρόνο. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες.

Λοιπόν, είναι το Μαρόκο ασφαλές για επίσκεψη;

Το Μαρόκο είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες για επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Παρόλο που υπάρχουν προβλήματα όπως πορτοφολάδες και ληστείες, και οι τουρίστες θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να φροντίζουν τα τιμαλφή τους, οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται έχουν μια ασφαλή και ασφαλή ώρα.

Η κυβέρνηση έχει λάβει πολλές προφυλάξεις τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση του βίαιου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθιστώντας τη χώρα πιο ασφαλή.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια