Ο απόλυτος οδηγός για επίσκεψη την Batu Caves στην Κουάλα Λουμπούρ (2023)

Η Κουάλα Λουμπούρ, η πρωτεύουσα της Μαλαισίας, είναι μια σύγχρονη μητρόπολη με πολλά να προσφέρει στους τουρίστες. Δίπλα στους εμβληματικούς Πύργους Petronas, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κουάλα Λουμπούρ είναι τα ξεχωριστά Σπήλαια Batu. Αυτό το εντυπωσιακό και ξεχωριστό συγκρότημα ναών μπορεί να απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης, αλλά χάνετε πραγματικά αν δεν επισκεφτείτε τα Σπήλαια Batu ενώ βρίσκεστε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Για να σας δείξουμε τι είναι τόσο ιδιαίτερο για τα Σπήλαια Μπατού και πώς είναι καλύτερο να τα επισκεφτείτε, συγκεντρώσαμε πολλές συμβουλές και πληροφορίες σε αυτόν τον οδηγό για τα Σπήλαια Μπατού.

3 ημέρες στην Κουάλα Λουμπούρ

Σύντομο ιστορικό των σπηλαίων Batu

Πριν βουτήξουμε στα logistics της επίσκεψης και στο τι μπορείτε να δείτε στα Σπήλαια Batu στη Μαλαισία, μια σύντομη επισκόπηση του συγκροτήματος μπορεί να είναι χρήσιμη. Τα Σπήλαια Batu είναι μια σειρά από σπηλιές ανάμεσα σε ασβεστολιθικούς λόφους στην περιοχή Gombak, στα βόρεια της Κουάλα Λουμπούρ, και συνδυάζουν ένα ενδιαφέρον φυσικό τοπίο με έναν σημαντικό τόπο λατρείας και μερικά εντυπωσιακά αξιοθέατα.

Ενώ οι λόφοι είναι σημαντικοί και αρκετά γραφικοί, αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι ότι φιλοξενούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή ινδουιστικά ιερά στον κόσμο εκτός της Ινδίας. Αλλά δεν υπήρχε πάντα ένα ιερό στις σπηλιές, και για αρκετό καιρό χρησιμοποιήθηκε από ντόπιους ιθαγενείς και Κινέζους αποίκους για τη συλλογή γκουάνο νυχτερίδων. Τα πράγματα άλλαξαν, ωστόσο, όταν ο Αμερικανός φυσιοδίφης William Hornaday έκανε γνωστά τα σπήλαια στη διεθνή κοινότητα το 1878.

Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, τράβηξαν την προσοχή του K. Thamboosamy Pillay, ηγέτη της κοινότητας των Ταμίλ Ινδουιστών στη Μαλαισία. Το 1891, έχτισε ένα ιερό στον ινδουιστικό θεό Λόρδο Μουρούγκαν μέσα στο μεγαλύτερο από τα σπήλαια, και τον επόμενο χρόνο, το ινδουιστικό φεστιβάλ Thaipusam γιορτάστηκε στην τοποθεσία. Μέχρι σήμερα οι προσκυνητές εξακολουθούν να έρχονται στα Σπήλαια Batu για το φεστιβάλ.

Khoroshunova Olga / shutterstock.com

Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τις σπηλιές Batu

Υπάρχουν πολλές σκέψεις για την επιλογή της καλύτερης εποχής για να επισκεφθείτε τα Σπήλαια Batu και την Κουάλα Λουμπούρ. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, η θέση της πόλης κοντά στον ισημερινό και το τροπικό της κλίμα σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες δεν διαφέρουν πολύ. Αντίθετα, πρέπει να λάβετε υπόψη τις εποχές των μουσώνων της περιοχής. Η Κουάλα Λουμπούρ βιώνει τις πιο έντονες βροχοπτώσεις κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επομένως μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου θεωρείται ευρέως η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την πόλη.

Ωστόσο, αξίζει να έχετε κατά νου ότι τα Σπήλαια Batu είναι μια ινδουιστική τοποθεσία και ως εκ τούτου είναι κεντρικά στα ινδουιστικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου εορτασμού του Thaipusam. Αυτό το τριήμερο φεστιβάλ λαμβάνει χώρα συνήθως είτε στα τέλη Ιανουαρίου είτε στις αρχές Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει πομπές και τεράστια πλήθη προσκυνητών. Αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό, ανάλογα με το τι θέλετε να ζήσετε.

Όσο για την καλύτερη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για επίσκεψη, νωρίτερα είναι γενικά καλύτερη. Οι πύλες ανοίγουν στις 6 π.μ. και μπορείτε να περιμένετε να είναι κυρίως απαλλαγμένο από άλλους τουρίστες τις πρώτες ώρες της ημέρας. Το άλλο πλεονέκτημα του να φτάσετε νωρίς είναι ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τη ζέστη ακόμα. Τούτου λεχθέντος, το Dark Cave δεν ανοίγει μέχρι τις 9.30 π.μ

Jam Travels / shutterstock.com

Μετάβαση στις σπηλιές Batu

Οι ταξιδιώτες θα χαρούν να ακούσουν ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να φτάσετε στα Σπήλαια Batu από την Κουάλα Λουμπούρ.

Με το τρένο: Τα προαστιακά τρένα KTM είναι η ευκολότερη επιλογή για να φτάσετε στα σπήλαια και αναχωρούν τακτικά από τον κεντρικό σταθμό της Κουάλα Λουμπούρ προς τον σταθμό Batu Caves, διαρκώντας 30 λεπτά. Ένα εισιτήριο απλής μετάβασης κοστίζει 2,60 RM.

Με λεωφορείο: Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε το δίκτυο λεωφορείων της πόλης για να ταξιδέψετε στα Σπήλαια Batu, αν και το τρένο είναι μια καλύτερη, πιο γρήγορη επιλογή. Πάρτε το 11/11D από τη στάση του λεωφορείου κοντά στην Κεντρική Αγορά ή το U6 από το Chow Kit για να φτάσετε στις σπηλιές.

Με περιήγηση: Εάν προτιμάτε να μην ανησυχείτε για τη μεταφορά και θέλετε να σας παρουσιάζουν τον ιστότοπο, τότε α ξενάγηση είναι ο δρόμος που πρέπει να πάτε. Αν και είναι πιο ακριβές από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι εκδρομές εξακολουθούν να έχουν λογικές τιμές και συχνά περιλαμβάνουν άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής. Μπορείς κάντε κράτηση για μια ξενάγηση στα Σπήλαια Batu εδώ.

Με ταξί: Η πιο γρήγορη επιλογή για να φτάσετε στα Σπήλαια Batu είναι με ταξί. Οι σπηλιές απέχουν περίπου 15 λεπτά οδικώς από το κέντρο της πόλης. Οι τιμές εξαρτώνται από το αν ζητάτε από τον οδηγό να σας περιμένει, αλλά περιμένετε να πληρώσετε έως και 40 RM μονή διαδρομή.

συχνά / shutterstock.com

Προϋπολογισμός του χρόνου σας στο Batu Caves

Όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στα Σπήλαια Batu, αναμφίβολα θα θέλετε να μάθετε πόσο χρόνο να αφιερώσετε στο δρομολόγιό σας στην Κουάλα Λουμπούρ. Οι περισσότεροι επισκέπτες βρίσκουν ότι δύο έως τέσσερις ώρες σάς επιτρέπουν να ζήσετε άνετα τον ιστότοπο. Ωστόσο, φροντίστε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο εάν θέλετε να κάνετε την Περιπέτεια στο Σκοτεινό Σπήλαιο γιατί μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες από μόνη της.

Κόστος για την είσοδο στις σπηλιές Batu

Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τα Σπήλαια Batu είναι δημοφιλή στους τουρίστες είναι ότι δεν υπάρχει χρέωση εισόδου για το συγκρότημα του κύριου ναού, αν και είναι δυνατή η δωρεά. Αυτό σημαίνει ότι αν παραμείνετε στην κύρια σπηλιά, χρειάζεται μόνο να ανησυχείτε για το κόστος για να φτάσετε εκεί και να επιστρέψετε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μέρη του ιστότοπου. Κάθε ένα από τα μικρότερα σπήλαια, όπως το σπήλαιο Ramayana και το Dark Cave, έχει το δικό του μικρό αντίτιμο εισόδου. Η είσοδος στο σπήλαιο Ramayana είναι 5 RM, ενώ η φθηνότερη περιήγηση στο Dark Cave είναι 35 RM. Το πλεονέκτημα των μεμονωμένων τελών εισόδου για κάθε πλευρική σπηλιά είναι ότι μπορείτε να αποφασίσετε πόσα θέλετε να δείτε ενώ βρίσκεστε εκεί.

Leonid Andronov / shutterstock.com

Συμβουλές για να επισκεφθείτε τις σπηλιές Batu

Για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία σας, ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές για να επισκεφθείτε τα Σπήλαια Batu.

1. Προετοιμαστείτε για ζεστό καιρό

Αν δεν επισκέπτεστε το πρωί, μπορείτε να περιμένετε τουλάχιστον ζεστό και υγρό, αν όχι τελείως θολό, καιρό. Επομένως, πρέπει πραγματικά να έρθετε προετοιμασμένοι, ειδικά από τη στιγμή που θα ανεβαίνετε μια τεράστια σκάλα. Αυτό σημαίνει ότι θα θελήσετε να φέρετε ένα μπουκάλι νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να έχετε την κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

2. Ντυθείτε σεμνά

Ένα πράγμα που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι τα Σπήλαια Batu είναι ένας ενεργός τόπος λατρείας. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες συμβουλεύονται να δείχνουν σεβασμό ντυμένοι σεμνά και φορώντας ρούχα που καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατά τους.

3. Mind the Monkeys

Όταν επισκέπτεστε το συγκρότημα του ναού, είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα συναντήσετε τον πληθυσμό των μακάκων πιθήκων που αποκαλούν τις Σπηλιές Batu σπίτι τους. Τυπικά για τους πιθήκους στα τουριστικά αξιοθέατα, αυτοί οι πίθηκοι είναι γνωστοί για την άτακτη συμπεριφορά τους, επομένως είναι καλύτερο να κρατάτε την επιφυλακή σας όταν βρίσκεστε κοντά τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους πίθηκους να κλέβουν πράγματα όπως μπουκάλια νερού από τους τουρίστες και ακόμη και να δαγκώνουν εκείνους που δεν εγκαταλείπουν αντικείμενα που προσπαθούν να πάρουν.

Shemyakina Tatiana / shutterstock.com

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Batu Caves

Τώρα που είστε πλήρως προετοιμασμένοι να κατευθυνθείτε στα Σπήλαια Batu στην Κουάλα Λουμπούρ, ας δούμε πώς θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας εκεί. Αντί να καλύψουμε κάθε μικρό μέρος του συγκροτήματος ναών Batu Caves με λεπτομέρεια, θα επικεντρωθούμε στα καλύτερα αξιοθέατα.

1. Άγαλμα Λόρδου Murugan

Είναι αδύνατο να χάσετε το άγαλμα του Λόρδου Murugan όταν φτάσετε στις σπηλιές Batu. Άλλωστε, είναι ένα υπέροχο, πανύψηλο χρυσό άγαλμα που στέκεται ακριβώς στην είσοδο του συγκροτήματος. Με ύψος 42,7 μέτρων (140 πόδια), αυτό είναι το ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο της ινδουιστικής θεότητας και έχει γίνει η εμβληματική εικόνα της τοποθεσίας, παρόλο που προστέθηκε μόλις το 2006. Η κατασκευή του αγάλματος Murugan αφορούσε 300 λίτρα (90 γαλόνια) χρυσό χρώμα, 250 τόνοι χάλυβα και 1.500 κυβικά μέτρα (52.972 κυβικά πόδια) σκυρόδεμα.

2. Σκάλα σπηλαίου

Στη βάση του αγάλματος Murugan βρίσκεται μια μεγάλη πλατεία με μακριά μεταλλικά φράγματα που οδηγούν στην είσοδο του χώρου, όπου μια μεγάλη σκάλα φέρνει επισκέπτες και προσκυνητές στα Σπήλαια Batu και τον ναό του. Αρχικά κατασκευάστηκαν από ξύλο το 1920, οι 272 σκάλες αντικαταστάθηκαν αργότερα με τσιμεντένιες για να χειριστούν καλύτερα τη μεγάλη κίνηση με τα πόδια.

Η απότομη σκάλα, που βρίσκεται απέναντι από τον ασβεστολιθικό βράχο και την πλούσια βλάστηση, είναι από καιρό ένα δημοφιλές σημείο φωτογραφίας. Ωστόσο, το 2018, οι σκάλες βάφτηκαν ζωηρά, προκαλώντας μεγάλο σάλο στα social media με τη νέα τους εμφάνιση και κάνοντας το συγκρότημα ακόμα πιο φωτογενές.

gracethang2 / shutterstock.com

3. Σπήλαιο Ναού

Ανεβείτε τη μεγάλη μακριά σκάλα για να φτάσετε στο στόμιο του Temple Cave, την καρδιά του συγκροτήματος Batu Caves. Μπείτε στο Temple Cave και θα παρατηρήσετε αμέσως πόσο τεράστιο είναι αυτό το υπέροχο σπήλαιο, με μια οροφή που φαίνεται περίπου 90 μέτρα (295 πόδια) από πάνω σας.

Το σπήλαιο διαθέτει πολλά ινδουιστικά ιερά, καθώς και υπολείμματα παλαιών κτιρίων λαξευμένα στους τοίχους. Στο άκρο βρίσκεται ένα άλλο, ευτυχώς μικρότερο σύνολο σκαλοπατιών σε ένα δεύτερο υπαίθριο σπήλαιο. Εδώ στο πάνω σπήλαιο βρίσκεται ο ναός Sri Valli Deivanai, αφιερωμένος στη σύζυγο του Murugan. Είναι αυτή η θέα του ναού που περιβάλλεται από ψηλούς πέτρινους τοίχους με το φως της ημέρας να πέφτει κάτω που κάνει την ανάβαση τόσο χρήσιμη.

4. Σκοτεινή σπηλιά

Κατεβαίνοντας πίσω την τεράστια σκάλα, θα βρείτε μια στάση στο μέσο του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο του Dark Cave. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το Dark Cave δεν φωτίζεται όπως το Temple Cave και είναι γνωστό για την άγρια ​​ζωή, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις δραστηριότητες περιπέτειας.

Για τη διατήρηση του οικοσυστήματος του σπηλαίου, οι επισκέψεις περιορίζονται σε ξεναγήσεις, με δύο διαφορετικές επιλογές. Η πιο σύντομη περιήγηση, διάρκειας 45 λεπτών, σας μεταφέρει στη σπηλιά καθοδηγούμενη από προβολείς για να δείτε βραχώδεις σχηματισμούς, τις νυχτερίδες που κατοικούν και ίσως ακόμη και μια αράχνη της πόρτας. Όσο για τη μεγαλύτερη ξενάγηση, προσφέρει την ευκαιρία να κάνετε ξόρκι και να στριμώξετε σε μερικά από τα στενότερα τμήματα του σπηλαίου. Η μεγαλύτερη περιοδεία διαρκεί αρκετές ώρες και είναι διαθέσιμη μόνο με κράτηση εκ των προτέρων.

5. Σπήλαιο Ραμαγιάνα

Ένα τελευταίο σπήλαιο που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το σπήλαιο Ramayana. Βρέθηκε 100 μέτρα (328 πόδια) στα αριστερά της εισόδου όταν φτάσετε για πρώτη φορά, το σπήλαιο μπορεί να βρεθεί από το μεγάλο πράσινο άγαλμα του ινδουιστικού θεού Hanuman που στέκεται έξω από αυτό. Αν και το Σπήλαιο Ραμαγιάνα είναι πολύ μικρότερο και χαμηλότερο από το Σπήλαιο του Ναού, γεμίζει τον χώρο με αμέτρητα αγάλματα, ιερά και χρώματα για να προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό στο υπόλοιπο συγκρότημα. Θα βρείτε επίσης πολύ λιγότερους επισκέπτες εδώ, γεγονός που δίνει στο σπήλαιο μια πιο γαλήνια ατμόσφαιρα.

Reggie Lee / shutterstock.com

6. Αναρρίχηση

Δεν ακούτε συχνά για αναρρίχηση σε θρησκευτικούς χώρους, αλλά είναι εύκολο να το προσθέσετε στην επίσκεψή σας στα Σπήλαια Batu. Χάρη στους τραχείς και εκτεταμένους ασβεστολιθικούς λόφους γύρω από τις σπηλιές, η περιοχή έχει γίνει αρκετά δημοφιλές σημείο μεταξύ των αναρριχητών. Οι περισσότερες από τις πολλές διαδρομές αναρρίχησης βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του λόφου, απέναντι από την είσοδο του ναού. Και πάλι, αυτή είναι μια δραστηριότητα που οργανώνεται καλύτερα εκ των προτέρων, είτε με περιήγηση είτε αφού ζητήσετε συμβουλές από ντόπιους ορειβάτες.

Να τον έχετε λοιπόν, έναν αναλυτικό οδηγό για το τι να περιμένετε όταν προσθέσετε τα Σπήλαια Batu στο δρομολόγιό σας στη Μαλαισία. Θα πρέπει τώρα πραγματικά να μπορείτε να δείτε γιατί είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στη Μαλαισία και γιατί δεν θα θέλατε να το χάσετε.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:3 ημέρες στο Penang

10 ημέρες στη Μαλαισία

καλύτερα μέρη για επίσκεψη στη Μαλαισία 

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.