H καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο το 2024

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο;

Η βέλτιστη εποχή για να εξερευνήσετε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, η ξηρή περίοδος εξασφαλίζει καθαρή υποβρύχια ορατότητα και ζεστό, ηλιόλουστο καιρό, παρέχοντας τέλειες συνθήκες για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις.

Αυτή η περίοδος ευθυγραμμίζεται επίσης με τη μετανάστευση μοναδικών θαλάσσιων ειδών όπως οι φάλαινες μινκ, εμπλουτίζοντας την εμπειρία με εξαιρετικές θεάσεις άγριας ζωής. Επιπλέον, οι σταθερές θερμές θερμοκρασίες στο κοντινό Cairns υποδεικνύουν άνετες συνθήκες για να απολαύσετε τόσο τον ύφαλο όσο και τις γύρω περιοχές.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ένα από τα Επτά φυσικά θαύματα του κόσμου για κάποιο λόγο. Αυτό το εκτεταμένο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων, ορατό από το διάστημα, φιλοξενεί χιλιάδες ψάρια και είδη κοραλλιών στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχει άλλο μέρος στη Γη για να μπορείτε να κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα με τροπικά ψάρια και να εξερευνήσετε πάνω από 1.000 μίλια συστήματος κοραλλιογενών υφάλων. Ο ύφαλος είναι επίσης ένας δημοφιλής προορισμός για καταδύσεις, ειδικά επειδή μπορείτε να βουτήξετε με χελώνες και άλλα είδη.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να βραχείτε, απλώς μια περιήγηση με σκάφος πάνω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όταν επισκέπτεστε την Αυστραλία. Αλλά πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να το επισκεφτείτε; Θα σας δείξουμε αυτό και περισσότερα παρακάτω.

Συνολικά, η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Η γενικά καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι κατά την περίοδο αιχμής, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν οι συνθήκες του νερού είναι στην καλύτερη τους κατάσταση γύρω από τον ύφαλο.

Όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, οι συνθήκες κάτω από το νερό είναι σχεδόν εξίσου σημαντικές όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας με εκείνες στην ξηρά, αν όχι περισσότερο.

Θέλετε να πάτε όταν η ορατότητα είναι η καλύτερη, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την κολύμβηση με αναπνευστήρα ή τις καταδύσεις. Το Κουίνσλαντ, η πολιτεία που βρίσκεται πλησιέστερα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, έχει α τροπικό κλίμα κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής του.

Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες είναι σταθερά ζεστές όλο το χρόνο, αλλά η βροχόπτωση αλλάζει από εποχή σε εποχή. Ο Ιούνιος έως τον Σεπτέμβριο σηματοδοτεί την ξηρή περίοδο, όταν δεν υπάρχει τόση βροχή.

Το Cairns είναι η πόλη που βρίσκεται πλησιέστερα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, επομένως κοιτάζοντας το κλίμα του είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε για τις συνθήκες που μπορείτε να περιμένετε στον ύφαλο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο Ιστοσελίδα Tourism Australiaοι μέσες θερμοκρασίες το χειμώνα κυμαίνονται από τη χαμηλή δεκαετία του ’60 έως την υψηλή δεκαετία του ’70.

Ο καιρός είναι ζεστός και ηλιόλουστος, αλλά όχι τόσο ζεστός που να είναι αφόρητος. Είναι σημαντικό να το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, γιατί τότε η ορατότητα στο νερό είναι στο καλύτερό της.

Όταν υπάρχει πολλή βροχή, η απορροή θολώνει το νερό, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να το δούμε. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η ορατότητα συνεχίζεται, καθιστώντας αυτή την καλύτερη περίοδο για καταδύσεις ή κολύμβηση με αναπνευστήρα. Η χειμερινή ξηρή περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο είναι επίσης η καλύτερη περίοδος για μια περιήγηση με σκάφος στον ύφαλο.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες βροχής και καταιγίδων, οι συνθήκες του νερού είναι εγγυημένα ήρεμες για να βγείτε σε ένα σκάφος. Χάρη στα πρότυπα μετανάστευσης, αυτή είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για να δείτε την άγρια ​​ζωή γύρω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Εκτός από τα τυπικά είδη τροπικών ψαριών, μπορείτε επίσης να δείτε όμορφα πλάσματα όπως π.χ φάλαινες μινκ, που έρχονται στον ύφαλο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Άλλα είδη φαλαινών βρίσκονται επίσης σε αυτά τα νερά κατά τη διάρκεια του αυστραλιανού χειμώνα.

Η φθηνότερη εποχή για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Η φθηνότερη περίοδος για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής Νοεμβρίου-Μαΐου, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε καλές προσφορές κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής, εάν είστε γνώστες.

Το Cairns, η κύρια πύλη προς τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, γεμίζει με παθιασμένους δύτες κάθε ξηρή περίοδο, αλλά αδειάζει κατά τη διάρκεια της υγρής καλοκαιρινής περιόδου.

Μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου, όταν η ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη, θα διαπιστώσετε ότι τα δωμάτια ξενοδοχείων και οι εξοχικές κατοικίες στο ίδιο το Κερνς είναι πολύ πιο προσιτά από ό,τι κατά την υψηλή περίοδο. Πολλές οργανωμένες εκδρομές μειώνουν επίσης τις τιμές τους.

Ωστόσο, μπορείτε να το επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της χειμερινής ξηρής περιόδου και να εξοικονομήσετε χρήματα αρκεί να μείνετε αλλού στην ακτή του Κουίνσλαντ. Ενώ ο χειμώνας είναι η υψηλή περίοδος για το Cairns, είναι η χαμηλή περίοδος αλλού στην ακτή.

Η διαμονή σε μια πόλη λίγο πιο κάτω, όπως το Rockhampton, σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χρήματα και μπορείτε είτε να μετακινηθείτε στο Cairns είτε να κάνετε περιηγήσεις από αυτές τις πόλεις στον ύφαλο (απλώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο).

Οι λιγότερο ακριβοί χρόνοι για να πετάξεις στην Αυστραλία τείνουν να είναι στην αρχή ή το τέλος του χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου, τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου, και μετά από τα τέλη Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο. Αυτή μπορεί να είναι η υψηλή περίοδος για το Cairns, αλλά είναι η χαμηλή περίοδος για τη χώρα.

Λιγότερο απασχολημένος χρόνος για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Οι λιγότερο πολυάσχολοι χρόνοι για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι στην αρχή της ξηρής περιόδου (Μάιος-Ιούνιος) και στο τέλος (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).

Η ξηρή περίοδος διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών κορυφώνεται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν επισκεφθείτε πριν ή μετά από εκείνη την ώρα, μπορείτε να απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο ύφαλος, αλλά χωρίς τα πλήθη.

Αν και τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλότερα και υπάρχει κάποια πιθανότητα βροχής, ο καιρός είναι ακόμα καλός. Κατά την έναρξη της ξηρής περιόδου, μπορείτε να εντοπίσετε μεταναστευτικά είδη φαλαινών, όπως φάλαινες καμπούρα και μινκ.

Δεν υπάρχουν ακόμα τόσα τουριστικά πρακτορεία που τρέχουν τον Μάιο, αλλά η σεζόν ανοίγει επίσημα τον Ιούνιο. Επισκεφθείτε το στις αρχές Ιουνίου για την πλήρη τουριστική προσφορά, αλλά πριν τα πλήθη φτάσει εδώ. Μπορείτε να επιλέξετε εκδρομές με σκάφος.

Το τέλος της ξηρής περιόδου (αυστραλιανή άνοιξη) έχει επίσης τα οφέλη του. Εάν επισκεφθείτε τον Νοέμβριο, ακόμα μέρος της σεζόν του ώμου, μπορείτε να δείτε το ωοτοκία κοραλλιών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κοραλλιογενής μάζα απελευθερώνει το γόνο τους, γεμίζοντας το νερό με μικροσκοπικές κουκκίδες. Είναι μια όμορφη ευκαιρία να δείτε τον ύφαλο να ξαναγεμίζει και δεν υπάρχουν τόσο πολλά πλήθη τριγύρω.

Η χειρότερη στιγμή για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Η χειρότερη περίοδος για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, από τα τέλη Νοεμβρίου έως τον Μάιο, όταν οι συνθήκες για κατάδυση χειροτερεύουν.

Η υγρή περίοδος γύρω από το Κερνς φέρνει άφθονη βροχή στα κεφάλια οποιουδήποτε θέλει να κάνει διακοπές εκεί. Αυτό κάνει την έξοδο στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο λίγο δυσάρεστη, καθώς η βροχή και η υγρασία είναι σταθερές.

Η ορατότητα είναι επίσης χειρότερη κάτω από το νερό λόγω της βροχής και της απορροής. Η έξοδος στον ύφαλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί επίσης να είναι εντελώς επικίνδυνη. Από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο είναι η εποχή των κεντρί στα ανοικτά των ακτών του Κερνς, πράγμα που σημαίνει ότι οι μέδουσες γεννιούνται περίπου αυτή την εποχή.

Το επίσημο Τουριστικός χώρος της Αυστραλίας προειδοποιεί για τους κινδύνους καθώς ορισμένες μέδουσες είναι θανατηφόρες. Δεν θέλετε να ρισκάρετε να μπείτε στο νερό χωρίς προστασία. Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν εποχιακά στο Cairns και στη γύρω περιοχή και κλείνουν κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου.

Θα έχετε πολύ λιγότερες επιλογές για εκδρομές με σκάφος και άλλες οργανωμένες εκδρομές. Εάν μπορείτε να έρθετε μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, η εμπειρία σας απλά δεν θα είναι τόσο καλή.

Επιλέξτε μια περιήγηση με σκάφος αντί να μπείτε στο νερό. Μπαίνετε στο νερό μόνο με την κατάλληλη προστασία, όπως μια στολή με κεντρί (πολλές παραλίες έχουν δίχτυα κεντρί για να εμποδίζουν τις μέδουσες να πλησιάσουν τους κολυμβητές).

Η περίοδος των βροχών είναι επίσης η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε ορισμένα αξιοθέατα στη στεριά, όπως ο Βοτανικός Κήπος Cairns ή τα τροπικά δάση κατά μήκος της ακτής του Κουίνσλαντ. Οι βροχές σημαίνουν ότι τα δάση είναι καταπράσινα και οι καταρράκτες είναι γεμάτοι και ορμητικοί.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά τον προγραμματισμό του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου:

  • Κάντε έγκαιρα κράτηση για εκδρομές με σκάφος κατά την υψηλή περίοδο. Οι δημοφιλείς εκδρομές γεμίζουν γρήγορα, γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε κράτηση για εκδρομές που θέλετε να κάνετε εκ των προτέρων.
  • Τηρήστε τους κανόνες σχετικά με το άγγιγμα των κοραλλιών. Το να αγγίξετε τα κοράλλια μπορεί να βλάψει το εξαιρετικά εύθραυστο οικοσύστημα και να σας βλάψει επίσης. Ακολουθήστε τους κανόνες σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας του οικοσυστήματος, όπως να μην ρίχνετε σκουπίδια και να μην ταΐζετε τα ψάρια.
  • Προστατέψτε τον εαυτό σας από τα τσιμπήματα. Οι στολές που δεν τσιμπούν είναι απαραίτητες κατά την κατάδυση κατά τη διάρκεια της εποχής του κεντρίσματος. Εάν τσιμπήσετε, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς αυτά τα τσιμπήματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή. Να κολυμπάτε πάντα μέσα στα δίχτυα και να ρωτάτε έναν ντόπιο αν δεν είστε σίγουροι πότε είναι η εποχή του κεντρίσματος.

Συχνές Ερωτήσεις

bmpphotographer/Shutterstock

Έχετε ακόμα ερωτήσεις; Έχουμε τις απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο:

Πότε πρέπει να αποφύγετε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο;

Αποφύγετε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου, όταν υπάρχουν περισσότερες μέδουσες τριγύρω.

Ποιους μήνες μπορείτε να κολυμπήσετε στο Great Barrier Reef;

Οι μήνες μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες κολύμβησης και κολύμβησης με αναπνευστήρα πάνω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο χάρη στον ζεστό καιρό και τις ασφαλείς συνθήκες.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε στο Κερνς;

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Κερνς είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, καθώς η κύρια έλξη αυτής της πόλης είναι η πύλη της προς τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Great Barrier Reef όλο το χρόνο;

Μπορείτε να κολυμπήσετε τεχνικά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο κάθε μήνα, αλλά θα χρειαστεί να φοράτε στολή κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου για τη δική σας ασφάλεια.

Λοιπόν, ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, για την καλύτερη ορατότητα και συνθήκες νερού.

 

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια