Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα γίνεται γρήγορα δημοφιλής προορισμός στην Κεντρική Αμερική χάρη στα καταπράσινα τοπία της ζούγκλας, τα ερείπια των Μάγια και τις ανέγγιχτες παραλίες της.

Αυτός ο προορισμός της Κεντρικής Αμερικής γίνεται επίσης αγαπημένος μεταξύ των ταξιδιωτών στην παραλία, που συρρέουν σε μέρη όπως η πόλη για σέρφινγκ El Paredon. Οι επισκέπτες στη Γουατεμάλα μπορούν να απολαύσουν εντυπωσιακά φυσικά τοπία, από το ηφαίστειο Tajumulco μέχρι τις πισίνες της ζούγκλας του Semuc Champey.

Η χώρα έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, ορατή στα περίφημα ερείπια των Μάγια του Tikal καθώς και στην καλοδιατηρημένη ισπανική αποικιακή πόλη της Αντίγκουα.

Όσοι σχεδιάζουν ένα ταξίδι σε αυτήν την ιστορική χώρα (αρκεί να έρθουν την κατάλληλη εποχή) σίγουρα θα ανταμειφθούν με όλα όσα έχει να προσφέρει η χώρα. Θα σας δείξουμε τις λιγότερο απασχολημένες, τις φθηνότερες, τις χειρότερες και τις καλύτερες στιγμές για να επισκεφτείτε τη Γουατεμάλα. ας γίνουμε ο οδηγός σας!

Διαβάστε επίσης:

Συνολικά, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Κίτρινη αψίδα μπροστά από το ηφαίστειο Agua που απεικονίζεται στην Αντίγκουα κατά τη συνολική καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, που είναι η ξηρή περίοδος της χώρας και όταν ο καιρός είναι ο καλύτερος για εξερεύνηση.

Ο καιρός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται να αποφασίσετε πότε θέλετε να πάτε στη Γουατεμάλα για μερικούς λόγους. Η χώρα δεν είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός όπως είναι ορισμένα μέρη του Μεξικού, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για τα πλήθη.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι στη χώρα είναι σε εξωτερικούς χώρους, επομένως θέλετε καλό καιρό για να μπορείτε να τις κάνετε. Όπως πολλά τροπικά μέρη, η Γουατεμάλα δεν έχει τις τέσσερις εποχές που έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι σε πιο εύκρατα κλίματα.

Αντίθετα, το έτος χωρίζεται σε περίοδο ξηρασίας και περίοδο βροχών. Σύμφωνα με την Πύλη Γνώσης για την Κλιματική Αλλαγή της Παγκόσμιας Τράπεζας,  η ξηρή περίοδος στη Γουατεμάλα διαρκεί μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση υψηλή θερμοκρασία είναι μεταξύ 80 και 86 βαθμών Φαρενάιτ (27 έως 30 βαθμοί Κελσίου).

Το τουριστικό συμβούλιο χαρακτηρίζει τη Γουατεμάλα ως τη «χώρα της αιώνιας άνοιξης» επειδή η θερμοκρασία είναι ευχάριστη όλο το χρόνο. Η μεγαλύτερη διακύμανση από εποχή σε εποχή στη Γουατεμάλα είναι η βροχόπτωση.

Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, μπορείτε να περιμένετε τις λιγότερες βροχές, ειδικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ο ξηρός καιρός είναι σημαντικός γιατί προφανώς θέλετε να έχετε πολύ ήλιο εάν σκοπεύετε να περπατήσετε ή να περάσετε χρόνο στην παραλία.

Ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή ορισμένες δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία στο ηφαίστειο, είναι δυνατές μόνο κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, καθώς οι δρόμοι και τα μονοπάτια γίνονται πολύ λασπωμένα κατά την περίοδο των βροχών.

Ο χειμώνας και οι αρχές της άνοιξης είναι επίσης περίοδοι όπου μπορείτε να ζήσετε πολλά από τα παραδοσιακά φεστιβάλ της Γουατεμάλας, ειδικά θρησκευτικά φεστιβάλ.

Μερικά από τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν:

  • Η Ημέρα των Νεκρών (2 Νοεμβρίου)
  • Ημέρα Garifuna , που γιορτάζει αυτή την αφρικανικής καταγωγής εθνική ομάδα (19 Νοεμβρίου)
  • Το πολύχρωμο Φεστιβάλ του Αγίου Θωμά  στο χωριό Chichicastenango (Δεκέμβριος)
  • Rabinal Fiesta  (Ιανουάριος)
  • Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα (Μάρτιος-Απρίλιος)

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η πιο σημαντική γιορτή στη Γουατεμάλα για πνευματικούς και πρακτικούς λόγους. Πολλοί άνθρωποι κάνουν τις μεγαλύτερες διακοπές τους κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων καθολικών διακοπών, έτσι οι δημοφιλείς προορισμοί στη χώρα είναι συχνά γεμάτοι με ντόπιους επισκέπτες.

Ο χειμώνας είναι επίσης η υψηλή περίοδος για τους ψηφιακούς νομάδες και τους backpackers στη χώρα. Εάν είστε ένας μόνος ταξιδιώτης που ελπίζει να συναντήσετε ανθρώπους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας ή σας αρέσει η αίσθηση της νομαδικής κοινότητας, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάτε.

Ο φθηνότερος χρόνος για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Σύννεφα πάνω από ένα κίτρινο κτήριο με βρεγμένους δρόμους στη Βεραπάζ κατά τη φθηνότερη περίοδο για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Η λιγότερο δαπανηρή περίοδος για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα είναι την άνοιξη, όταν αρχίζει η περίοδος των βροχών αλλά δεν είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.

Το κόλπο για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα την άνοιξη είναι να περιμένετε να τελειώσει η βιασύνη του Πάσχα. Από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, μπορείτε να βρείτε καλές προσφορές για πτήσεις, καταλύματα και μερικά άλλα πράγματα.

Μετά το Πάσχα, πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις στις πτήσεις τους, επειδή η βιασύνη των ταξιδιών στις διακοπές έχει τελειώσει, αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές απέχουν ακόμη λίγους μήνες. Επωφεληθείτε από αυτές τις εκπτώσεις για να κάνετε τη μετάβαση στη Γουατεμάλα πιο προσιτή.

Τα καταλύματα είναι επίσης πιο προσιτά κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ειδικά κατά τα τέλη της άνοιξης, καθώς πολλοί άνθρωποι που ζουν στη Γουατεμάλα κατευθύνονται βόρεια εποχιακά για πιο δροσερά καλοκαίρια. Ορισμένα ξενοδοχεία μειώνουν τις τιμές τους έως και 30%!

Η άνοιξη είναι επίσης μια καλή περίοδος για να επισκεφθείτε, επειδή η περίοδος των βροχών δεν είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, επομένως μπορεί να είστε σε θέση να στριμώξετε σε ορισμένες δραστηριότητες υψηλής περιόδου για τις χαμηλές τιμές εποχής πριν αρχίσει σοβαρά η βροχή.

Εάν θέλετε να το επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, αλλά ελπίζετε να εξοικονομήσετε χρήματα, τότε η καλύτερη εποχή για να το επισκεφθείτε είναι ο Φεβρουάριος, όταν δεν υπάρχουν μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η άνοιξη είναι επίσης η καλύτερη εποχή για ορισμένες δραστηριότητες όπως το σερφ.

Τα κύματα κατά μήκος της ακτής της Καραϊβικής διογκώνονται καθώς αρχίζει η περίοδος των βροχών και οι άνεμοι εντείνονται, καθιστώντας μέρη όπως το El Paredon παγκόσμιο κόμβο για σέρφερ (οι αρχάριοι μπορεί να έχουν καλύτερες εμπειρίες με τα απαλά κύματα της χειμερινής περιόδου).

Λιγότερο απασχολημένος χρόνος για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Αεροφωτογραφία των γραφικών ιστορικών κτιρίων στο Place Central που απεικονίζονται την καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Αντίγκουα

Η λιγότερο πολυάσχολη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα είναι το φθινόπωρο, όταν τελειώνει η δεύτερη καλοκαιρινή βιασύνη και η περίοδος των βροχών απομακρύνει πολλούς ανθρώπους.

Παρόλο που η Γουατεμάλα δεν υποφέρει από πολυκοσμία στο ίδιο επίπεδο με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί μπορεί να έχουν κόσμο κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων του έτους.

Αναφέραμε ήδη την υψηλή περίοδο του χειμώνα, αλλά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν επίσης πολλούς επισκέπτες αφού οι κάτοικοι του Βορείου Ημισφαιρίου εκμεταλλεύονται τις καλοκαιρινές διακοπές για να το επισκεφτούν. Η άνοιξη είναι γεμάτη κόσμο στις δημοφιλείς πόλεις για σέρφινγκ λόγω των καλών συνθηκών σερφ.

Το φθινόπωρο είναι ένα γλυκό σημείο όταν δεν θα συναντήσετε πολλούς άλλους ανθρώπους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Δεν υπάρχουν μεγάλες διακοπές ή διακοπές στο σχολείο, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να είναι στη δουλειά.

Ο καιρός, που είναι υγρός και βροχερός, εμποδίζει επίσης πολύ κόσμο να το επισκεφτεί. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, είναι συχνά δυνατό να βρείτε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ακόμη και για πολύ δημοφιλή ξενοδοχεία και αξιοθέατα.

Η χειρότερη στιγμή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Απεικονίζεται τη χειρότερη στιγμή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα, μια αεροφωτογραφία ενός ηφαιστείου σε ένα φυσικό πάρκο με σύννεφα να κυλούν πάνω από την κοιλάδα

Η χειρότερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, καθώς ο καιρός καθιστά δύσκολο να κάνετε πολλές δημοφιλείς δραστηριότητες.

Το χειρότερο μέρος της εποχής των βροχών δεν είναι η βροχή – είναι η λάσπη. Οι έντονες βροχοπτώσεις μετατρέπουν δρόμους και μονοπάτια σε καθαρή λάσπη, καθιστώντας πολλές περιοχές της χώρας απρόσιτες.

Η επίσκεψη στα ερείπια του Peten ή η πεζοπορία σε ένα ηφαίστειο είναι αδύνατη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η έντονη βροχόπτωση προκαλεί συχνά πλημμύρες και επηρεάζει σημαντικές υποδομές, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις.

Εάν σχεδιάζετε να εργαστείτε από απόσταση, η περίοδος των βροχών δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε. Ωστόσο, ακόμη και η περίοδος των βροχών δεν είναι τόσο έντονη στη Γουατεμάλα.

Συνήθως, δεν βρέχει όλη την ημέρα, μόνο ένα δυνατό ντους το απόγευμα, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ηλιόλουστα πρωινά. Συνήθως υπάρχουν μερικές εβδομάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που ο καιρός είναι πολύ ξηρός και ζεστός, που λειτουργούν ως διάλειμμα από την εποχή.

Γουατεμάλα ανά μήνα: Κλίμα και δραστηριότητες

Φωτογραφία μιας υπαίθριας αγοράς έξω από μια εκκλησία στη Santa Maria de Jesus κατά τη συνολική καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα

Δεν είστε σίγουροι για την καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε τη Γουατεμάλα; Ρίξτε μια ματιά στην περίληψη του καιρού και του κλίματος ανά μήνα παρακάτω:

Ιανουάριος

Οι χειμερινές θερμοκρασίες στη Γουατεμάλα κυμαίνονται από 14 έως 24°C (57-75°F). Ο Ιανουάριος είναι μια εξαιρετική εποχή για να εξερευνήσετε την αποικιακή πόλη της Αντίγκουα, να επισκεφθείτε τη λίμνη Atitlán και να συμμετάσχετε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ Santo Tomás .

Φεβρουάριος

Όπως και τον Ιανουάριο, ο Φεβρουάριος διατηρεί δροσερές θερμοκρασίες μεταξύ 14 και 24°C (57-75°F). Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον αρχαιολογικό χώρο του Tikal, να εξερευνήσουν τις αγορές στο Chichicastenango και να λάβουν μέρος στους πολύχρωμους εορτασμούς του Καρναβαλιού.

Μάρτιος

Καθώς ξεκινά η άνοιξη, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 15 έως 25°C (59-77°F). Ο Μάρτιος είναι ιδανικός για πεζοπορία στις φυσικές πισίνες Semuc Champey, επίσκεψη στην αρχαία πόλη Copán (βρίσκεται στη γειτονική Ονδούρα) και για να ζήσετε τους εορτασμούς του Πάσχα.

Απρίλιος

Οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στη Γουατεμάλα κυμαίνονται από 15 έως 25°C (59-77°F). Είναι η ιδανική στιγμή για να εξερευνήσετε τα ερείπια των Μάγια της Quiriguá, να παρακολουθήσετε τις πομπές Semana Santa (Μεγάλη Εβδομάδα) και να απολαύσετε τον ευχάριστο καιρό.

Ενδέχεται

Ο Μάιος έχει θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 16 έως 26°C (61-79°F). Είναι ένας υπέροχος μήνας για παρατήρηση πουλιών στα σύννεφα του Cobán, για εξερεύνηση της πολύχρωμης πόλης Xela (Quetzaltenango) και για να γνωρίσετε τις τοπικές αγορές.

Ιούνιος

Το καλοκαίρι φτάνει με θερμοκρασίες μεταξύ 16 και 26°C (61-79°F). Ο Ιούνιος προσφέρει ευκαιρίες για πεζοπορία στα Δυτικά Χάιλαντς, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Yaxhá και απόλαυση των ζωντανών τοπίων.

Ιούλιος

Ο Ιούλιος διατηρεί ήπιες θερμοκρασίες από 17 έως 26°C (63-79°F). Είναι ένας δημοφιλής μήνας για να εξερευνήσετε τις σπηλιές του Lanquín, να κάνετε πεζοπορία στα βουνά Cuchumatanes και να ζήσετε τη ζωντανή ατμόσφαιρα του Φολκλορικού Φεστιβάλ Cobán .

Αύγουστος

Οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο κυμαίνονται από 17 έως 26°C (63-79°F). Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επισκεφτείτε τα χωριά των ιθαγενών γύρω από τη λίμνη Atitlán, να εξερευνήσετε τις αγορές της Sololá και να συμμετάσχετε στις παραδοσιακές τελετές Palo Volador.

Σεπτέμβριος

Καθώς η πτώση της Γουατεμάλας ξεκινά τον Σεπτέμβριο, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 17 έως 26°C (63-79°F). Ο Σεπτέμβριος προσφέρει μια ευχάριστη μετάβαση, με ευκαιρίες για να εξερευνήσετε το Rio Dulce, να επισκεφθείτε την τοποθεσία των Μάγια στο El Mirador και να απολαύσετε τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Οκτώβριος

Ο Οκτώβριος έχει θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 17 έως 26°C (63-79°F). Είναι ένας υπέροχος μήνας για παρατήρηση πουλιών στην περιοχή Petén, για να εξερευνήσετε την αποικιακή πόλη Flores και να ζήσετε τους εορτασμούς της Ημέρας των Νεκρών .

Νοέμβριος

Οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες κυμαίνονται από 16 έως 25°C (61-77°F). Ο Νοέμβριος είναι ιδανικός για πεζοπορία στο ηφαίστειο Acatenango, επίσκεψη στην πολύχρωμη αγορά του Chichicastenango και εξερεύνηση στον αρχαιολογικό χώρο του Iximché.

Δεκέμβριος

Τον Δεκέμβριο, ο χειμώνας επιστρέφει στη Γουατεμάλα με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15 έως 25°C (59-77°F). Ο Δεκέμβριος φέρνει ευκαιρίες για να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα στην Αντίγκουα, να απολαύσετε τις παραλίες του Monterrico στην ακτή του Ειρηνικού και να ζήσετε την εορταστική ατμόσφαιρα.

Συχνές Ερωτήσεις

Αεροφωτογραφία του κόλπου Amatique στο Izabal, που απεικονίζεται την καλύτερη στιγμή για να πάτε στη Γουατεμάλα

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον προγραμματισμό του ταξιδιού σας:

Ποιοι είναι οι καλύτεροι μήνες για να πάτε στη Γουατεμάλα;

Οι καλύτεροι μήνες για να πάτε στη Γουατεμάλα είναι οποιοσδήποτε από τους μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου. Τότε είναι που ο καιρός είναι ο καλύτερος για εξερεύνηση.

Ποια είναι η εποχή των βροχών στη Γουατεμάλα;

Η περίοδος των βροχών διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με μια σύντομη περίοδο ξηρασίας κατά τα μέσα των καλοκαιρινών μηνών. Αναμένετε τακτικά απογευματινά ντους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ποιος μήνας είναι καυτός στη Γουατεμάλα;

Οι θερμοκρασίες στη Γουατεμάλα είναι γενικά ζεστές όλο το χρόνο. Οι πιο ζεστοί μήνες είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, όταν δεν υπάρχουν ακόμη βροχές για να δροσιστεί ο αέρας.

Είναι ο Σεπτέμβριος μια καλή περίοδος για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα;

Ο Σεπτέμβριος μπορεί να είναι ο χειρότερος μήνας για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα. Είναι ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου και μεγάλες περιοχές της χώρας καλύπτονται από βροχές και λάσπη.

Πόσες μέρες είναι αρκετές στη Γουατεμάλα;

Χρειάζεστε τουλάχιστον 10 ημέρες στη Γουατεμάλα. Η χώρα έχει πολλές διαφορετικές περιοχές και θέλετε να έχετε αρκετό χρόνο για να τις δείτε όλες.

Λοιπόν, ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Γουατεμάλα είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, που είναι από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, όταν ο καιρός είναι ο καλύτερος. Αν και πολλοί άλλοι επισκέπτονται τη χώρα αυτή την περίοδο, μπορείτε να αποφύγετε τα πλήθη κάνοντας κράτηση όταν δεν υπάρχουν μεγάλες διακοπές.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε και πολλές καταπληκτικές στιγμές για να επισκεφθείτε, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να επισκεφτεί η Γουατεμάλα. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια