Συνοπτική Ιστορία της Σκωτίας

Η ιστορία της Σκωτίας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σε μια σύντομη περίληψη το παρελθόν και το παρόν της Σκωτίας . Μια συναρπαστική χώρα αρχαίων πολιτισμών. Από την άφιξη των Ρωμαίων τον 1ο αιώνα, επεκτείνοντας τα σύνορα της αυτοκρατορίας μέχρι το Τείχος του Αντωνίνου , φτάνοντας στην Πικτική Καληδονία . Από τα γαελικά βασίλεια , μέχρι τις εισβολές των Βίκινγκ και το Βασίλειο της Σκωτίας , η ιστορία της χώρας σημαδεύεται από πολλούς πολέμους και συγκρούσεις μεταξύ φυλών . Τέλος, με την είσοδο στο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας , η χώρα γνώρισε μια ισχυρή πνευματική και οικονομική αναγέννηση. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν μαζί την ιστορία της εν συντομία στην περίληψή μας, κατανοώντας καλύτερα τη χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Σκωτία!

Η ιστορία της Σκωτίας

Για να κατανοήσουμε το παρόν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το παρελθόν χάρη σε μια σύντομη περίληψη της ιστορίας της Σκωτίας. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Πίκτες και ακολούθησαν οι Κέλτες , οι Ρωμαίοι και οι επιδρομές των Βίκινγκς . Ο Κένεθ Α’ ένωσε τα βασίλεια τον 9ο αιώνα , δημιουργώντας αυτό της Άλμπα . Η Σκωτία, σε όλη την ιστορία της στην περίληψη, μάχεται επανειλημμένα εναντίον της Αγγλίας για ανεξαρτησία . Οι αιματηροί πόλεμοι ακολουθήθηκαν από σύντομες περιόδους ειρήνης. Ανάμεσα στις εμβληματικές μορφές που ξεχωρίζουν κατά τη διάρκεια της αντίστασης, βρίσκουμε τον Ρόμπερτ Μπρους και τον Γουίλιαμ Γουάλας , Σκωτσέζο πατριώτη που ενέπνευσε την ταινία Braveheart . Κερδίζοντας τη μάχη του Bannockburn το 1314 , οι Σκωτσέζοι εξασφάλισαν την ανεξαρτησία τους για αιώνες.

Ο Ιάκωβος VI της Σκωτίας ανεβαίνει στον θρόνο της Αγγλίας το 1603 , ενώνοντας τα στέμματα. Αλλά τα βασίλεια σε όλη την ιστορία της χώρας παραμένουν χωριστά μέχρι το 1707 . Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας δημιουργήθηκε με την Πράξη της Ένωσης . Τον 19ο αιώνα ήρθαν πολλές αλλαγές, φέρνοντας πόλεις όπως το Εδιμβούργο σε εξέχουσα θέση . Ο 20ός αιώνας και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι οδηγούν τη χώρα σε παρακμή, ακολουθούμενη από τον εθνικισμό . Ακόμα και σήμερα, η συζήτηση για την ανεξαρτησία είναι έντονη, βλέποντας το τελευταίο δημοψήφισμα το 2014 και τη νίκη των συνδικαλιστών. Η Σκωτία έχει μια ταυτότητα και μια κουλτούρα με τις ρίζες της στην γαελική κληρονομιά , όπως οι μουσικές παραδόσεις και τα ξεχωριστά προϊόντα, όπως το κιλτ και το ουίσκι . Μια χώρα γεμάτη γοητεία και με πολύπλοκη ιστορία, που εξακολουθεί να διαμορφώνει το παρόν της. Χάρη στις πολιτιστικές και γραφικές ομορφιές του προσελκύει μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών.

Διαβάστε επίσης:15 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από το Εδιμβούργο, Σκωτία

  • 10 καλύτερα μέρη για επίσκεψη στα Highlands της Σκωτίας
  • 20 καλύτερα μέρη για επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Σκωτία :Τι να δείτε και να κάνετε

Οι φάσεις της ιστορίας της Σκωτίας

ΠερίοδοςΙστορικές Εποχές
Προϊστορική εποχή8000 AC – 2000 AC
Αρχαία ιστορία700 aC – 122 dC
Υψηλή μέση ηλικία400 dC – 1066 dC
Πόλεμοι της Ανεξαρτησίας1286 dC – 1328 dC
Ανεξάρτητο Βασίλειο1460 dC – 1707 dC
Ένωση με την Αγγλία1707 μ.Χ
Σύγχρονη Εποχή19ος αιώνας – 20ος αιώνας
Η Σκωτία σήμερα1997 – …

Σκωτσέζικη προϊστορία

Η ιστορία της χώρας ξεκινά από τη Μεσολιθική , με τους πρώτους οικισμούς που προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη σε διάφορα νησιά ή κατά μήκος των ακτών . Η καλλιέργεια και η κτηνοτροφία ξεκίνησαν από τη Νεολιθική και υπάρχουν ίχνη από τους πρώτους οικισμούς στα νησιά. Από αυτή την περίοδο μπορούμε ακόμα να επισκεφτούμε την τοποθεσία Skara Brae , στο Orkney. Αναπτύσσονται Cairns , τοποθεσίες ταφής όπως αυτό στο Maes Howe . Από την ίδια περίοδο συναντάμε τους κύκλους των μεγαλίθων . Όπως οι Stones of Stenness , το Ring of Brodgar ή ο σχηματισμός Callanish στο Isle of Lewis and Harris: πιθανά αστρονομικά παρατηρητήρια .

Η κατασκευή αυτών των κατασκευών μαρτυρείται και κατά την Εποχή του Χαλκού . Μαζί με οχυρώσεις λόφων, όπως αυτή του λόφου Eildon , Melrose , από το 1000 π.Χ. , και το Crannóg : οικισμοί σε τεχνητά νησιά. Την 1η χιλιετία π.Χ. της ιστορίας της Σκωτίας εν συντομία, οι Κέλτικοι πληθυσμοί έφτασαν από το νότο. Το 400 π.Χ. οι Κέλτες έφεραν το σίδηρο και δημιούργησαν μπροσούρες : κυκλικούς πύργους στις ακτές. Σε αυτή την περίοδο της ιστορίας της χώρας, η περιοχή χωρίστηκε σε αντιμαχόμενες φυλές . Φτάνοντας το 55 π.Χ. με την άφιξη των Ρωμαίων , οι οποίοι αποκαλούσαν τον πληθυσμό Πίκτες . Ο όρος προέρχεται από το Picti : τα τοπικά τατουάζ.

Standing Stones of Stennes, Orkney

Η άφιξη των Ρωμαίων

Όσα γνωρίζουμε για την πρώτη περίοδο της ιστορίας των Σκωτών προέρχονται από στοιχεία από τη ρωμαϊκή εποχή . Αν και οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν γραπτά κείμενα μόνο για αναμνηστικούς σκοπούς . Η Δρυιδική παράδοση εξαφανίστηκε με τον ερχομό των Ρωμαίων και χωρίς γραπτά σχετικά με αυτήν, εκτοξεύοντας ελάχιστες προρωμαϊκές μαρτυρίες του Πυθέα . Το 43 μ.Χ. , κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της Σκωτίας, οι Ρωμαίοι κατακτούν τη Βρετανία . Μετά από έναν αιώνα από την έναρξη των επιδρομών του Ιουλίου Καίσαρα . Ο Gnaeus Julius Agricola γίνεται κυβερνήτης της Βρετανίας το 77 . Τα ρωμαϊκά στρατεύματα έφτασαν βόρεια το 79 , εγκαθιστώντας τη Σκωτία μετά από εναντίωση των Καληδονίων από το 82 έως το 83 μ.Χ.

Το 84 ο Agricola φτάνει στο Orkney και νικά τις Καληδονιακές φυλές υπό τον Calgacus στο Mons Graupius στη μάχη του όρους Graupius . Ο Agricola επέκτεινε τα σύνορα της Αυτοκρατορίας, φτάνοντας στη γραμμή που χώριζε τη Σκωτία από το Firth of Clyde στο Firth of Forth . Οι Ρωμαίοι δεν έφτασαν στα Highlands , αλλά στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας στο Moray Firth , χτίζοντας οχυρώσεις. Με την κυριαρχία του Αντωνίνου υψώθηκε το ομώνυμο Τείχος . Εγκαταλείποντας το το 160 και οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν την Καληδονία το 155 . Μόνο ο Σεπτίμιος Σεβήρος προσπάθησε να κατακτήσει τη σημερινή Σκωτία μεταξύ 208 και 211. για τελευταία φορά.

Το Τείχος του Αντωνίνου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Μεσαιωνική ιστορία της Σκωτίας

Μετά την οριστική αποχώρηση των Ρωμαίων, γύρω στο 410 , η ιστορία της χώρας χαρακτηρίστηκε από τους Πίκτες . Οι λαοί κελτικής καταγωγής και οι Βρετανοί βρετανικής κελτικής καταγωγής, επηρεασμένοι από τους Ρωμαίους . Οι Πίκτες το 500 περίπου κατέκτησαν πολλά νησιά και το τμήμα βόρεια του Φερθ του Κλάιντ και του Φερθ του Φορθ, ονομάζοντας την περιοχή Πικταβία . Ακόμα και σήμερα σε αυτή την περιοχή σε πολλά σημεία συναντάμε το πρόθεμα Pit ; όπως ο Πιτλόχρι . Κάτω από το Firth of Clyde βρισκόταν το βασίλειο του Strathclyde . Ενώ στην Cumbria Rheged και την κεντρική περιοχή, τα σύνορα της Σκωτίας, το Selgovae και το Votadini. Αυτοί οι άνθρωποι μιλούσαν τις βρετανικές κελτικές γλώσσες , που προέρχονται από τη βρετονική και την ουαλική γλώσσα .

Επίσης σε αυτή την περίοδο στην περίληψη της ιστορίας της Σκωτίας, έφτασαν λαοί εισβολής . Όπως οι Σκωτσέζοι τον 4ο αιώνα, που ίδρυσαν το βασίλειο του Dál Riata . Οι Angles , από το βασίλειο της Bernicia που ανέλαβαν το βασίλειο του Gododdin τον 12ο αιώνα, αφήνοντας τη σκωτσέζικη γλώσσα στην επικράτεια. Περίπου 800 οι Βίκινγκς έφτασαν στο Όρκνεϊ .

Βουνό Goat Fell, στο Isle of Arran

Οι Βίκινγκς και ο εκχριστιανισμός της Σκωτίας

Οι πρώτοι Βίκινγκς φτάνουν το 793 . Καταστρέφοντας το μοναστήρι στο Lindisfarne , εισβάλλοντας στην Iona το 794 και φτάνοντας στα νησιά Εβριδία, Shetland και Orkney , που έγιναν Σκανδιναβικές αποικίες . Στους επόμενους αιώνες οι συγκρούσεις μεταξύ των πληθυσμών ήταν συνεχείς. Προκαλείται επίσης από εισβολές της γης και για την ανάδειξη στρατιωτικών δεξιοτήτων . Οι κύριες κάστες των φυλών αυτή την περίοδο, στην πραγματικότητα, ήταν αυτές των πολεμιστών . Οι συχνές εισβολές οδήγησαν και σε ανακατατάξεις του πληθυσμού, που έγιναν κόλλα μεταξύ των φυλών. αλλά το κυριότερο ήταν η άφιξη του Χριστιανισμού . Ακόμη και πριν από τη ρωμαϊκή εισβολή, οι Βρετανοί ήταν Χριστιανοί, όπως και ο πρώτος Σκωτσέζος άγιος: ο Άγιος Νινιάν , ο οποίος προσηλυτίστηκε στους Πίκτες.

Γράφματα έφτασαν από τον Άγιο Πατρίκιο , λένε ότι οι Πίκτες εγκατέλειψαν τον Χριστιανισμό μετά το θάνατο του αγίου. Ήταν η άφιξη του Saint Columba , ενός γαελικού Σκοτ ​​που έφτασε στη Σκωτία το 563 , ο οποίος συνέχισε τη μεταστροφή , ξεκινώντας από το νησί Iona. Εδώ, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Σκωτίας συνοπτικά, ίδρυσε ένα μοναστήρι και έθεσε τα θεμέλια για ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των Σκωτών και των Πίκτων. Ξεκίνησαν οι μικτοί γάμοι και, το 843 , ο σκωτσέζος βασιλιάς Kenneth MacAlpin , γιος των Picts, ένωσε τον Dàl Riata με την Pictavia. Η ένωση των βασιλείων οδήγησε στο Βασίλειο της Άλμπα χάρη στους μεικτούς γάμους, δημιουργώντας το 1034 μια περιοχή παρόμοια με τη σημερινή Σκωτία. Κερδίζοντας το 1018 στη μάχη του Carham , ο Malcolm II της Σκωτίας πήρε τον Lothian .

Τα ερείπια της Μονής Lindisfarne

Το Βασίλειο της Άλμπα

Το 1034 πέθανε ο πρώτος ηγεμόνας Máel Coluim mac Cináed. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της χώρας, δημιούργησε το σύστημα ταινιατρικής . Το 1057 ο Mac Bethad νικήθηκε από τον Máel Coluim III, ο οποίος έγινε ο Cenn Mór : ο μεγάλος αρχηγός. Αυτή η βασιλεία χαρακτηρίστηκε από κοινωνικές αλλαγές. Λόγω των ετών του στην αγγλική αυλή και του πρώτου γάμου του με μια Νορβηγίδα πριγκίπισσα. Μετά με μια Αγγλοουγγρίδα ευγενή: τη Margaret Ætheling .

Ήταν αυτή που ξεκίνησε τη θρησκευτική μεταρρύθμιση , ενώ ο Malcolm εισήγαγε τη φεουδαρχία . Υπό τον Δαβίδ Α έφτασαν πολλοί μοναχοί και ιδρύθηκαν αβαεία , όπως εκείνα του Τζέντμπουργκ , του Μέλροουζ και του Ντρίμπουργκ . Διαιρέθηκε σε 11 επισκοπές το 1200 , αφήνοντας έξω τα Χάιλαντς. Επιπλέον, στην ίδια περίοδο της ιστορίας της Σκωτίας γεννήθηκαν πόλεις με ιδιαίτερο καταστατικό με αυτονομία και εμπορικά πλεονεκτήματα, τα βασιλικά μπουργκάς . Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι το Berwick-upon-Tweed και το Εδιμβούργο . Σε αυτή την ιστορική περίοδο, η διαφορά μεταξύ των Χάιλαντς και των Χάιλαντς ήταν βαθιά. Οδηγώντας στη συνέχεια σε προβλήματα για τους απογόνους, όπως θα δούμε στην ιστορία της Σκωτίας.

Αβαείο της Μέλροουζ

Οι Πόλεμοι της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Υπό τον Ερρίκο Β’ της Αγγλίας το 1175 , η Σκωτία κατά τη σύντομη ιστορία της στα τέλη του 13ου αιώνα , μετά τις νίκες των Άγγλων στο Μπέργουικ και στο Ντάνμπαρ , υποτάχθηκε. Η Πέτρα του Πεπρωμένου , η πέτρα στην οποία στέφθηκαν οι βασιλιάδες σε όλη την ιστορία, μεταφέρεται στο Λονδίνο . Ο John of Warenne διορίζεται κυβερνήτης της Σκωτίας από τον Edward I. Στα 10 χρόνια πριν από το θάνατο του Αλέξανδρου Γ’ το 1286 , η ιστορία της Σκωτίας χαρακτηρίζεται από θανάτους στη γραμμή διαδοχής της. Αφήνοντας μόνο την ανιψιά του, τη Μαργκερίτα .

Ο Εδουάρδος Α’ της Αγγλίας έκανε πρόταση γάμου μεταξύ αυτής και του γιου της. Το 1290 , οι κηδεμόνες της συμφώνησαν, αλλά το παιδί πέθανε στο δρόμο από τη Νορβηγία στο Όρκνεϊ. Ο John Balliol και ο Robert Bruce , το 1291 συγκρούστηκαν πριν από τον Edward I. Διεκδικώντας τον θρόνο και επιλέγεται ο Balliol . Ωστόσο, αναγκάστηκε να κάνει τη Σκωτία υποτελές έδαφος. Εισαγωγή παρενόχλησης και αναζήτηση συμμαχίας με τη Γαλλία το 1295 . Έτσι, η γαλλική καλλιτεχνική και πολιτιστική επιρροή εισήλθε στην ιστορία της Σκωτίας, δημιουργώντας την Auld Alliance .

Scone Palace

Η περίοδος της Auld Alliance και του William Wallace

Σε αυτό το μέρος της περίληψης της ιστορίας, η επιρροή της Γαλλίας εντοπίζεται στη γλώσσα, τη νομοθετική εξουσία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Με τη Συνθήκη του Corbeil , το 1326, ο Robert Bruce ανανέωσε αυτή τη φάση. Ο Εδουάρδος Α’ καθαίρεσε τον John Balliol το 1296 , όταν η Αγγλία εισέβαλε στη Σκωτία. Ο λαός της Σκωτίας άρχισε να επαναστατεί , με επικεφαλής τον William Wallace και νικώντας το 1297 στη γέφυρα Stirling . Ο Γουάλας ξαναπήρε το Μπέργουικ και άρχισε να κάνει επιδρομές στο Νορθάμπερλαντ , οδηγώντας στον διορισμό του ως φύλακας του βασιλείου το 1298 . Ηττήθηκε μόνο το 1298 από τον Φάλκερκ , και στη συνέχεια βασανίστηκε, φυλακίστηκε και απαγχονίστηκε , αποτελώντας σύμβολο ελευθερίας για τον λαό της Σκωτίας . Ο Ρόμπερτ Μπρους στέφεται το 1306 ως βασιλιάς της Σκωτίας. Νικώντας τον Εδουάρδο Β’ το 1314 στη μάχη του Μπάνοκμπερν .

Το 1320, ο Πάπας Ιωάννης XII και μερικοί Σκωτσέζοι ευγενείς συνέταξαν τη Διακήρυξη του Arbroath , κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας . Αναγνωρίστηκε το 1328 από τον Εδουάρδο Γ’, με τη Συνθήκη του Νορθάμπτον . Λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Ρόμπερτ Μπρους, ωστόσο, το 1333 , η Αγγλία εισέβαλε στη Σκωτία για να τοποθετήσει στον θρόνο τον Έντουαρντ Μπάλιολ , τον γιο του Τζον. Έτσι ξεκίνησε ο Δεύτερος Πόλεμος της Ανεξαρτησίας στην ιστορία της Σκωτίας .

Το Εθνικό Μνημείο Wallace, Stirling

Ο Δεύτερος Πόλεμος της Ανεξαρτησίας

Παρά τις πολυάριθμες νίκες των Άγγλων, όπως αυτή στο Halidon Hill , η Σκωτία άντεξε και η Αγγλία απέτυχε να τοποθετήσει τον Balliol στο θρόνο. Την ίδια εποχή, ξέσπασε ο Εκατονταετής Πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας για δυναστικά ζητήματα και ο Εδουάρδος Γ’ εγκατέλειψε το ζήτημα της Σκωτίας. Σε αυτήν την περίοδο της ιστορίας, το 1341 ο διάδοχος του Ροβέρτου Α’, Δαβίδ Β’ , επέστρεψε στη Σκωτία μετά την εξορία του στη Γαλλία. Ο Edward Balliol , το 1356, παραιτήθηκε από την αξίωση του για το θρόνο της Σκωτίας.

Η περίοδος Stuart

Κατά τη διάρκεια της σύνοψης της ιστορίας της Σκωτίας εν συντομία, το 1371 ο Ρόμπερτ Β’, γιος του Βάλτερ Στιούαρτ, ανέβηκε στο θρόνο. Ακολούθησε ο John Stuart , λαμβάνοντας το όνομα Robert III. Μετά τον ύποπτο θάνατο του γιου του Δαβίδ το 1406 , ο βασιλιάς δεν δίστασε να προστατεύσει τον άλλο γιο του, τον Ιάκωβο . Εισέβαλε στη Γαλλία, αλλά ο Τζέιμς φυλακίστηκε για 18 χρόνια από τους Άγγλους. Με τον θάνατο του Ρόμπερτ Γ’, ο Δούκας του Όλμπανι έγινε αντιβασιλέας σε όλη την ιστορία της Σκωτίας , μέχρι την απελευθέρωση του Ιακώβου το 1424 . Ο James I επανέφερε την εξουσία στη Σκωτία. Τον διαδέχθηκε το 1437 ο Ιάκωβος Β’, ξεκινώντας μια πολιτική συγκεντροποίησης της μοναρχίας, βλάπτοντας τους τοπικούς ευγενείς. Ο James III , το 1468 , λαμβάνει ως προίκα από την κόρη των αντιβασιλέων της Δανίας και της Νορβηγίας, Margaret, Shetland και Orkney .

Οι Εβρίδες ενσωματώθηκαν επίσης στη Σκωτία με τον Ιάκωβο Δ΄ , τερματίζοντας την ανεξαρτησία των νησιών. Παντρεύτηκε τη Margaret Tudor το 1503 και το 1512 η Auld Alliance ανανεώθηκε μετά την επίθεση του Ερρίκου VIII στη Γαλλία. Η Σκωτία επιτίθεται στην Αγγλία, αλλά σταματά στη μάχη του Flodden Field , όπου πεθαίνει ο James IV, τον οποίο διαδέχεται ο James V. Ανέβηκε στο θρόνο το 1513 σε ηλικία μόλις 1 έτους, εμπιστευμένος στη Margaret Tudor , αδελφή του βασιλιά Henry VIII. Αγγλία. Το 1524 , ο Ιάκωβος Ε’ ανέλαβε την εξουσία, επιδιώκοντας να ξεκινήσει μια ενίσχυση της τοπικής μοναρχίας, με το να παντρευτεί τη Γαλλίδα Μαρία του Γκιζ . Οι σχέσεις με τον Άγγλο βασιλιά επιδεινώθηκαν, οδηγώντας στην ήττα των Solway Moss και της Σκωτίας .

Il municipio di Lerwick, sulle Shetland

Από το 1542 έως τη Mary Stuart

Ενώ συνοψίζουμε την ιστορία της Σκωτίας εν συντομία, συνεχίζουμε κατά μήκος της δυναστείας των Stuart . Φτάνουμε στη Mary Stuart , κόρη του James V, η οποία έγινε βασίλισσα σε ηλικία μόλις 6 ημερών . Ήταν η μητέρα της Mary of Guise που ανέλαβε την αντιβασιλεία κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου. Μετά από μια σειρά εκστρατειών έδιωξε τους Άγγλους , αναλαμβάνοντας επίσημα την αντιβασιλεία . Η Μαίρη, καθολική, παντρεύτηκε τον Ντοφίν της Γαλλίας το 1558 . Το 1557 κάποιοι προτεστάντες ευγενείς αντιτάχθηκαν στον γάμο της με έναν παπικό και έγινε μια συμφωνία. Το 150 , με το θάνατο της μητέρας του, έληξε και η Συμμαχία Auld, η οποία συνέδεε τη Σκωτία με τη Γαλλία . Με την υπογραφή της Συνθήκης του Εδιμβούργου, ο Καθολικισμός καταργήθηκε.

Ο Τζον Νοξ , πρώην Καθολικός, χειροτονήθηκε λειτουργός της Εκκλησίας της Σκωτίας στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου το 1559 . Έγινε μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή εκείνη την περίοδο της ιστορίας της Σκωτίας. Επιστρέφοντας στη Σκωτία, η Μαίρη Στιούαρτ, μια καθολική, βρήκε μια προτεσταντική χώρα αλλά δεν ήθελε να επιβληθεί στους υπηκόους της. Κατά τη διάρκεια της 6χρονης βασιλείας της υπήρξαν πολλές κρίσεις και δικαστικές ίντριγκες . Φτάνοντας το 1567 μετά τη φυλάκισή της στο Κάστρο Λοχ Λέβεν , την ανάγκασε να παραιτηθεί για τον γιο της, Τζέιμς ΣΤ’ . Η Μαρία έφυγε από το κάστρο, προσπαθώντας να ανακτήσει τον θρόνο. Αλλά αποτυγχάνοντας , κατέφυγε στην Αγγλία στην ξαδέρφη της Ελισάβετ, αποτελώντας έμπνευση για τους Καθολικούς που συνωμότησαν εναντίον της, ελπίζοντας να απαλλάξουν την Ελίζαμπεθ Τούντορ από τον θρόνο. Μετά από κατηγορίες για προδοσία , η Μαρία καταδικάστηκε σε θάνατο το 1587 .

Από τον Ιάκωβο ΣΤ’ στον Ιάκωβο Ζ’

Ο James VI , μετά την παραίτηση της Μαρίας το 1567 , έγινε βασιλιάς της Σκωτίας σε ηλικία μόλις 13 μηνών , μεγαλώνοντας σε μια προτεσταντική χώρα. Μετά το θάνατο της Μαρίας και της άτεκνης Ελισάβετ Α’, του πέρασε και το στέμμα της Αγγλίας , δημιουργώντας την Ένωση των Στεμμάτων το 1603 . Πήγε να ζήσει στην Αγγλία και δεν επέστρεψε ποτέ. Ενωμένη κάτω από ένα ενιαίο στέμμα, η Σκωτία και η Αγγλία διατήρησαν τους θεσμούς τους ακόμη και μετά την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Το πιο ριζοσπαστικό στην ιστορία της χώρας, όπως θα δούμε στην περίληψη. Στην πραγματικότητα, ο Κάρολος Α’ ήθελε να επιβάλει ένα βιβλίο προσευχής στην Εκκλησία της Σκωτίας το 1637 . Προκάλεσε πολλές λαϊκές εξεγέρσεις στη χώρα, όπως το κίνημα Covenant , το οποίο εκλαϊκεύει τον Πρεσβυτεριανισμό .

Αυτοί, σε όλη την ιστορία της Σκωτίας, σχημάτισαν στρατό ενάντια στις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις. Στη δεκαετία του 1940 έγιναν οι de facto κύριοι της χώρας. Ήρθαν επίσης στην Ιρλανδία στο Ulster για να προστατεύσουν τους προτεστάντες αποίκους, συμμαχώντας στην Αγγλία στον εμφύλιο πόλεμο με τους βουλευτές . Ο Δούκας του Μόντροουζ , το 1644 , έδωσε υποστήριξη στον βασιλιά Κάρολο Α’. Βοηθώντας τα ιρλανδικά στρατεύματα στα Χάιλαντς, αλλά γνώρισε την ήττα το 1646 και το 1649 ο βασιλιάς αποκεφαλίστηκε. Έγινε βασιλιάς Κάρολος Β’ και η Σκωτία δέχτηκε εισβολή από τον Άγγλο Όλιβερ Κρόμγουελ . Έφερε τη χώρα στην Κοινοπολιτεία μεταξύ 1652 και 1660, στη συνέχεια επέστρεψε στη μοναρχική αποκατάσταση και στα σύνορα. Μέχρι το 1680 , οι θρησκευτικές εξεγέρσεις ξεκίνησαν στις Πεδιάδες και καταπιέστηκαν βίαια, και το 1685 ο βασιλιάς πέθανε. Ερχόμαστε στον Ιάκωβο Ζ’ , ο οποίος έγινε Καθολικός το 1672 και στέφθηκε το 1685 .

Scottish Lowlands, από το The Beeches Point

The Jacobite Rising

Σε αυτήν την παράδοξη περίοδο της ιστορίας της Σκωτίας, ο βασιλιάς ήταν Καθολικός , αλλά επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Με την άφιξη του Γουλιέλμου του Οράντζ το 1688 , από την Ολλανδία, κατέκτησε τους αγγλικούς και σκωτσέζικους θρόνους, ενώ ο Ιάκωβος Ζ’ διέφυγε στη Γαλλία . Όσοι ήταν πιστοί στον Ιάκωβο που άρχισαν να πολεμούν για αυτόν ονομάζονταν Ιακωβίτες . Το κοινοβούλιο της Σκωτίας, το 1704 , θέσπισε νόμους που απαγόρευαν τους Καθολικούς διεκδικητές από τον θρόνο: την Πράξη Ασφάλειας .

Το 1707 , χάρη σε αυτή την πράξη, ο Τζέιμς Στιούαρτ , γνωστός από τους νομιμοποιητές ως Τζέιμς Η’, προσπάθησε να ανακτήσει τον θρόνο. Με γαλλική βοήθεια , ωστόσο σταμάτησε το βρετανικό ναυτικό. Έτσι ξεκίνησε η εξέγερση των Ιακωβιτών το 1715 , που σταμάτησε από τον Δούκα του Argyll . Ο Κάρολος Έντουαρντ Στιούαρτ ηττήθηκε το 1746 στη μάχη του Κάλλοντεν από τους Άγγλους, επιστρέφοντας στην Ιταλία μέχρι το θάνατό του το 1788 . Έτσι, το Κοινοβούλιο του Λονδίνου θέσπισε νόμους για την υπονόμευση των φυλών της Σκωτίας, της ταυτότητας και της οικονομίας τους με τον Νόμο για την Απαγόρευση των Ενδυμάτων των Χάιλαντ του 1746. Ο οποίος καταργήθηκε το 1782 .

Princes Street, Εδιμβούργο

Η Αγγλική Ένωση

Στην περίληψη των αρχών του 1700 κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Σκωτίας εν συντομία, βλέπουμε την ανεξαρτησία της χώρας από την Αγγλία . Υπήρξε πίεση για συγχώνευση των βασιλείων , η οποία ψηφίστηκε το 1707 από το αγγλικό και το σκωτσέζικο κοινοβούλιο. Το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και ο Union Jack γεννιούνται, συγχωνεύοντας τον σκωτσέζικο σταυρό του Αγίου Ανδρέα και αυτόν του Αγίου Γεωργίου. Στην ιστορία της Σκωτίας, οι φυλές συσσώρευαν πλούτο, οδηγώντας σε βαθύ διχασμό μεταξύ αρχηγών και μελών της φυλής τον 18ο αιώνα . Στις Πεδιάδες , τα ζώα ως κύρια πηγή εισοδήματος –ιδιαίτερα τα πρόβατα με μαύρο πρόσωπο– αντικατέστησαν τους ανθρώπους. Το 1785 έγινε η εκκαθάριση των αγροτών: The Highland Clearances .

Οι αγρότες μεταφέρθηκαν στις ακτές , ασχολούμενοι με το ψάρεμα και την καλλιέργεια φυκιών που χρησιμοποιούνται για υφάσματα. Πολύ κερδοφόρο, ειδικά κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων , που εξαθλιώθηκε στο τέλος τους. Οι κάτοικοι των ακτών άρχισαν έτσι να βλέπουν τη γη, μετακομίζοντας στις νέες βιομηχανικές περιοχές. Όπως ο Paisley και ο Galsgow , ή η Ιρλανδία, ειδικά το Μπέλφαστ . άλλοι έφτασαν επίσης στη Βόρεια Αμερική .

Badbea Historic Clearance Village, ένα Caithness

Σύγχρονη Σκωτσέζικη Εποχή

Ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα στην ιστορία της Σκωτίας υπήρξε βιομηχανική ανάπτυξη , ειδικά για τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στη δυτική ακτή. Ξεκίνησε επίσης η εκμετάλλευση πόρων όπως ο άνθρακας και ο σίδηρος, ανοίγοντας την πρώτη σιδηροδρομική γραμμή της χώρας το 1831, αφιερωμένη στον μεταλλουργικό τομέα. Η αύξηση του πληθυσμού και η μετανάστευση έφτασε επίσης, ειδικά στην Αγγλία, τη Νότια Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία. Στην Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, άρχισε ο μεγάλος λιμός , που έφερε πολλούς Καθολικούς στη χώρα, ειδικά στη Γλασκώβη .

Τα Χάιλαντς άρχισαν να αποκαθίστανται , χάρη και στο έργο Σκωτσέζων συγγραφέων όπως ο Γουόλτερ Σκοτ , που μιλούν για τη ρομαντική και φολκλορική ψυχή της χώρας. Παρά το καλλιτεχνικό κίνημα που συνέκλινε εδώ, τα Χάιλαντς παρέμειναν μια φτωχή περιοχή. Η εξουσία βρισκόταν ακόμα στα χέρια λίγων οικογενειών ευγενών, κυρίως των αγγλικών τάξεων . Στη δεκαετία του 1940 γεννήθηκαν ριζοσπαστικά θρησκευτικά κινήματα , τα οποία υποστήριζαν πάνω απ’ όλα όσοι ζούσαν στα Χάιλαντς, βλέποντας τους ιεροκήρυκες ως ηγέτες τους. Μετά από μια περίοδο συγκρούσεων και βίας, η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες. Η βρετανική κυβέρνηση, το 1886 , εξέδωσε τον νόμο Crofters και μαζί του αποζημίωση για όσους εκδιώχθηκαν από τις Εκκαθαρίσεις .

MacLennan Arch, Γλασκώβη

Ο Μεγάλος Πόλεμος και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας

Στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , η Σκωτία προσχώρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η τοπική βιομηχανία γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη. Τελειώνει γύρω στο 1920 και οδηγεί στην αναβίωση του εθνικισμού της Σκωτίας. Το 1934 γεννήθηκε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας , η πολιτική του οποίου εκμεταλλευόταν το βρετανικό σύστημα, όπως η συμμετοχή στις εκλογές, για την επίτευξη αυτονομίας . Ήταν επίσης μια περίοδος που χαρακτηριζόταν από έντονο μεταναστευτικό ρεύμα . Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σκωτία βομβαρδίστηκε , αλλά η ναυτική και η πολεμική βιομηχανία ευημερούσαν .

Κατά τη δεκαετία του 1970, ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα, ενισχύοντας την τοπική βιομηχανία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μετά τον πόλεμο η χώρα καλωσόρισε πολλές ψήφους των Εργατικών καθώς και ψήφους ανεξαρτησίας . Το SNP κέρδισε μία έδρα το 1945 , αυξάνοντας σε 11 το 1974 . Το 1980 ιδρύθηκε ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Σκωτίας . Μια ένοπλη ομάδα που ήθελε ανεξαρτησία, η οποία δεν είχε την ίδια απήχηση με τον IRA . Μετά τις εκλογές του 1997 γεννήθηκε ένα αυτόνομο κοινοβούλιο .

Ο καθεδρικός ναός του Sant’Egidio, στο Εδιμβούργο

Η Σκωτία σήμερα

Κατά τη σημερινή ιστορία της Σκωτίας, το 1999, μετά από τρεις αιώνες, διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές του Χόλιρουντ : το κοινοβούλιο της Σκωτίας, που έλαβε την πλειοψηφία των Εργατικών . Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας απέκτησε την πλειοψηφία, φτάνοντας το 2007 με τη νίκη του κόμματος του Άλεξ Σάλμοντ. Το SNP πέτυχε πάντα μεγάλη εκλογική επιτυχία , αλλά διχάζει την κοινή γνώμη. Ακόμη και σήμερα, η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Λονδίνο είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Αν και το 2014 το δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο είδε τη νίκη των συνδικαλιστών .

Η Σκωτία είναι η πιο βόρεια χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο . Μια άγρια ​​και υπέροχη γη, με ισχυρή και καλά καθορισμένη πολιτιστική ταυτότητα. Διάσημο σε όλο τον κόσμο για τα υπέροχα εδάφη των Highlands , τα αμόλυντα ορεινά τοπία , τις λίμνες και τις κοιλάδες . Οι αρχαίοι θρύλοι εξακολουθούν να ζουν εδώ σήμερα . όπως η Νέσυ . Επιπλέον, η Σκωτία φιλοξενεί γκολφ , διάσημα κάστρα και εκπληκτικές πόλεις πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό. Όπως η πρωτεύουσα Εδιμβούργο και η Γλασκώβη .

Μια υπέροχη χώρα σας περιμένει!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.