Κεντρική Αμερική: Τέλη διέλευσης συνόρων

Τα τέλη διέλευσης των συνόρων είναι χάλια, αλλά αυτό που το κάνει ακόμα χειρότερο είναι να μην γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα «πραγματικά» τέλη. Δεν υπάρχουν σχεδόν ποτέ πινακίδες στα σύνορα, απλώς οι άνθρωποι σας λένε τι να πληρώσετε και η Κεντρική Αμερική δεν διαφέρει. Ενώ ταξίδευα σε όλη την Κεντρική Αμερική, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορούσες να μάθεις ήταν τα τέλη διέλευσης των χερσαίων συνόρων για την είσοδο και την έξοδο από μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βοήθησε επίσης. Κάθε ιστότοπος είχε διαφορετική τιμή και για να μην αναφέρουμε τους απατεώνες στα σύνορα που προσπαθούσαν να πλουτίσουν από κάθε τουρίστα που περνούσε τα σύνορα.

Έτσι για να βοηθήσω όλους ταξιδεύοντας από ξηρά σε όλη την Κεντρική Αμερική, συλλέξαμε τέλη διέλευσης των συνόρων και συντάξαμε μια λίστα, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες ψάχνοντας στο διαδίκτυο ή να κάνετε τα ίδια λάθη με εμάς. Από τα επτά σύνορα, έχουμε περάσει προσωπικά τα έξι από αυτά και μπορούμε να σας δώσουμε τα ακριβή τέλη.

1. Μπελίζ

Η Μπελίζ είναι μια από τις χώρες που έχει παντού πινακίδες, που σας ενημερώνουν για το τέλος διέλευσης των συνόρων καθώς και για το τι χρησιμοποιείται το τέλος. Υπάρχει χωρίς χρέωση εισόδου για το Μπελίζ, ωστόσο υπάρχει τέλος εξόδου. Για το τέλος αναχώρησης, πληρώνετε έναν συνδυασμό τελών, 30 $ BZD για το τέλος εξόδου στα σύνορα, 7,50 $ BZD εάν βρίσκεστε στο Μπελίζ για περισσότερες από 24 ώρες και 2,50 $ BZD για το τέλος ανάπτυξης συνόρων συνολικό κόστος αναχώρησης 40,00 BZ$ (20 USD USD) πληρωτέα τόσο σε δολάρια ΗΠΑ όσο και σε δολάρια Μπελίζ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ VISA: Οι περισσότεροι επισκέπτες που επισκέπτονται το Μπελίζ δεν χρειάζονται βίζα. Θα λάβετε μια σφραγίδα εισόδου στα σύνορα κατά την είσοδό σας και αυτή η σφραγίδα είναι καλή για έως και 30 ημέρες.

Κατευθύνεστε προς Μπελίζ; Ακολουθούν μερικά από τα άρθρα μας που θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε το ταξίδι σας:

2. Γουατεμάλα

Υπάρχει χωρίς χρέωση εισόδου ή εξόδου για τη Γουατεμάλα. Ωστόσο, άλλοι ταξιδιώτες ανέφεραν ότι πλήρωσαν 10 κουέτζελες της Γουατεμάλας (~ 1,30 δολάρια ΗΠΑ), οπότε να γνωρίζετε αυτήν την πιθανή απάτη. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης της Γουατεμάλας, το παραπάνω ποσό είναι το ποσό που θα πλήρωνε ένας αλλοδαπός για κάθε μέρα που παραμένει τη βίζα 90 ημερών. Εάν σας ζητήσουν να πληρώσετε αυτό το τέλος, ζητήστε τους μια απόδειξη και θα παρατηρήσετε ότι άλλαξαν γνώμη από θαύμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ VISA: Η βίζα που λαμβάνετε στα σύνορα της Γουατεμάλας είναι καλή για 90 ημέρες και ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούν μέρος της Συμφωνίας CA-4 (Ονδούρα, Νικαράγουα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ). Αυτό σημαίνει ότι έχετε 90 ημέρες για να ταξιδέψετε στις 4 χώρες. Οι 90 ημέρες δεν θα ξεκινήσουν ξανά όταν περάσετε τα σύνορα μιας από τις 4 χώρες.

Ακολουθούν μερικοί από τους οδηγούς μας για τη Γουατεμάλα:

3. Ονδούρα

Η Ονδούρα ήταν ίσως το πιο εύκολο να βρεθεί στο διαδίκτυο όταν αναζητούσαμε τέλη διέλευσης συνόρων για την Κεντρική Αμερική. Σχεδόν όλοι στο διαδίκτυο συμφώνησαν ότι η χρέωση είναι $3 USD. Οτι τιμή εισόδου μπορεί να πληρωθεί σε δολάρια, Lempiras Ονδούρας και quetzales Γουατεμάλας (~30Q ). Κρατήστε την απόδειξη που σας δίνεται στα σύνορα για να αποφύγετε τις αναφερόμενες απάτες από άλλους ταξιδιώτες κατά την έξοδο από την Ονδούρα.

Υπάρχει χωρίς χρέωση εξόδου για την Ονδούρα. Μερικοί αξιωματικοί μπορεί να σας ζητήσουν να πληρώσετε ξανά το τέλος των 3 $ κατά την αναχώρηση, αλλά αν τους δείξετε την απόδειξη ή ακόμα και απλώς τους πείτε ότι πληρώσατε αυτό το τέλος όταν μπήκατε, θα το “αφήσουν”.

Ο απόλυτος οδηγός με σακίδιο στην Τζαμάικα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ VISA: Η βίζα που λαμβάνετε στα σύνορα της Ονδούρας είναι καλή για 90 ημέρες και ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες (Ονδούρα, Νικαράγουα και Ελ Σαλβαδόρ) που αποτελούν μέρος του CA-4.

Ακολουθούν μερικά από τα άρθρα μας σχετικά με την Ονδούρα:

4. Ελ Σαλβαδόρ

Δυστυχώς, το Ελ Σαλβαδόρ ήταν η μόνη χώρα στην οποία δεν ταξιδέψαμε και όσο βρισκόμασταν στην Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, μετά από κάποια έρευνα διαπιστώσαμε ότι υπήρχε χωρίς χρέωση εισόδου ή εξόδου για το Ελ Σαλβαδόρ. Εάν έχετε ταξιδέψει από ξηρά στο Ελ Σαλβαδόρ πρόσφατα, επαληθεύστε ή διορθώστε τις πληροφορίες μας στα σχόλια παρακάτω και θα χαρούμε να ενημερώσουμε τις πληροφορίες.

Για τη χώρα που είναι γνωστή για τα pupusas, δεν υπάρχει χρέωση εισόδου χάρη στη συμφωνία CA-4. Πριν από τη συμφωνία CA-4 υπήρχε μια είσοδος $10, αλλά όχι πια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε όλα τα pupusas που θέλετε από τα $10 που εξοικονομείτε στα σύνορα. (Υπόδειξη: Αγαπάμε τα pupusas)

Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό μας για σακίδια στο Ελ Σαλβαδόρ εδώ.

5. Νικαράγουα

Η Νικαράγουα έχει μακράν τα πιο αμφισβητούμενα τέλη διέλευσης των συνόρων από οποιαδήποτε χώρα στην Καλιφόρνια. Φαινόταν ότι σχεδόν ο καθένας πλήρωσε διαφορετική αμοιβή. Όταν ερευνούσα το τέλος εισόδου, κάποιος έγραψε «κανείς δεν θα γνώριζε ποτέ την πραγματική αμοιβή, απλώς περίμενε να πληρώσεις μεταξύ $10-$20 USD για είσοδο». Μετά από κάποιο σοβαρό σκάψιμο στο Διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι το Η χρέωση ήταν 12 $ USD + άλλη μια χρέωση 1 $ USD για να εισαγάγετε το Rivas, με συνολικό ποσό 13 $ USD. Ωστόσο, όταν φτάσαμε εκεί έπρεπε να πληρώσουμε $15 USD. Πήραμε το λεωφορείο Tica πέρα ​​από τα σύνορα. Ο οδηγός εισέπραξε το τέλος και τα διαβατήριά μας όσο ήμασταν στο λεωφορείο και δεν μας έδωσαν απόδειξη ή σφραγίδα εισόδου στο διαβατήριό μας (ύποπτοι). (Μια αναγνώστρια ανέφερε ότι πήρε το λεωφορείο Tica το 2017 και πλήρωσε $18 USD, οπότε νομίζω ότι αύξησαν την τιμή) Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η αμοιβή υποτίθεται ότι ήταν $13 USD, μόλις πήραν ένα μπόνους $2 για την υπηρεσία τους. Αλλά φαντάζομαι ότι κάποια κερδίζουμε και κάποια χάνουμε.

Οσον αφορα στο τέλος εξόδουείμαστε 100% σίγουροι ότι είναι $3 USD. Το τέλος εξόδου καταβάλλεται σε δύο ξεχωριστά παράθυρα. Το τέλος εξόδου είναι 2 $ USD (55 cordabas Νικαράγουας) ανά άτομο σε ένα παράθυρο και, στη συνέχεια, πληρώνετε δημοτικό τέλος $1 USD (26 Nicaraguan cordabas) σε άλλο παράθυρο. Υποθέτω ότι όλα τα χρήματα που εξοικονομείτε από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες C-4 πληρώνετε στα σύνορα της Νικαράγουας.

Κανκούν, Μεξικό: Πόσο ακριβό είναι πραγματικά;!(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μην ξεχάσετε να δείτε τον οδηγό σακίδιο στη Νικαράγουα εδώ.

6. Κόστα Ρίκα

Υπάρχει χωρίς χρέωση εισόδου για την Κόστα Ρίκα, ωστόσο, πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για το επόμενο ταξίδι. Και ναι, θα ελέγξουν.

Η διέλευση της Κόστα Ρίκα στα σύνορα του Παναμά ήταν η λιγότερο αγαπημένη και απογοητευτική διέλευση των συνόρων. Απλώς ένιωθα ότι με απάτησαν και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι ‘αυτό και ανεξάρτητα από το πώς ένιωθα, προφανώς ήταν όλα νόμιμα. Το τέλος εξόδου της Κόστα Ρίκα είναι $7 USD και μπορεί να πληρωθεί σε δολάρια ή σε αποικίες της Κόστα Ρίκα. Το τέλος των 7 $ αποτελείται από φόρο εξόδου 5 $ και τέλος αναζήτησης αποσκευών 2 $, ανεξάρτητα από το αν ο ταξιδιώτης έχει αποσκευές ή όχι. Η επιπλέον χρέωση των 2 $ που πληρώνουν οι ξένοι δεν πρέπει να είναι αρκετή για τους αναζητητές αποσκευών, επειδή οι αστυνομικοί που έψαξαν τις βαλίτσες μας έβγαλαν τα πάντα και μετά είχαν τα νεύρα να μας κοιτάξουν σαν “μμμ, μπορείς να βιαστείς και να ετοιμάσεις τα σκατά σου”. Σαν να ήμασταν αυτοί που πετάγαμε όλα μας τα πράγματα στο τραπέζι. Σίγουρα δεν το ένιωθα καθόλου, ούτε κι εκείνοι.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πληρωμής αυτού του τέλους εξόδου. Υπάρχει ένα περίπτερο στο κτίριο αναχώρησης που προφανώς είναι πάντα «χαλασμένο», τουλάχιστον σύμφωνα με τους τύπους που προσπαθούν να σας κάνουν να πληρώσετε μέσω της δεύτερης επιλογής.

Έξω από το γραφείο, υπάρχουν δύο σπίτια πολύ κοντά στα σύνορα όπου πληρώνετε ένα τέλος 8 $ για ένα αυτοκόλλητο με τέλη εξόδου. Οι άνθρωποι στα σύνορα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σας κάνουν να πληρώσετε 8 δολάρια αντί για 7 δολάρια. Σε περιμένουν ακόμα και στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων και σου ψιθυρίζουν χάλια στο αυτί. Νιώσαμε ότι αυτό είχε γραμμένη απάτη και αποφασίσαμε να αρπάξουμε την ευκαιρία μας με το «σπασμένο» μηχάνημα. Και λειτούργησε.

20 καλύτερα εθνικά πάρκα στη Νότια Αμερική(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Έτσι, για να πληρώσετε αυτό το τέλος εξόδου, μπορείτε να επιλέξετε το δηλητήριό σας. Διαλέξαμε το φθηνότερο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν μπορείτε να πληρώσετε τον αξιωματικό στον θάλαμο παραθύρων στο κτίριο αναχώρησης, δεν θα το δεχτεί. Είναι εκεί μόνο για να δει απόδειξη ότι πλήρωσες και να σου δώσει σφραγίδα εξόδου. Το περίπτερο παίρνει μόνο κάρτες.

7. Παναμάς

Αφού περάσαμε τη γέφυρα από την Κόστα Ρίκα στον Παναμά, ο ίδιος τύπος που προσπαθούσε να πληρώσει ένα τέλος εξόδου 8$ αντί για 7$, μας περίμενε σε ένα μικρό γραφείο (το οποίο δεν είναι το επίσημο γραφείο μετανάστευσης) προσπαθώντας να μας πει να πληρώστε άλλη μια αμοιβή για άλλο ένα καταραμένο αυτοκόλλητο. Είπε ότι έπρεπε να πληρώσουμε $3 USD για ένα ηλίθιο αυτοκόλλητο στο διαβατήριό μας και δεν το αγοράζαμε, οπότε αρνηθήκαμε. Αλλά φυσικά, ο τύπος ντυμένος με στρατιωτικό εξοπλισμό που κάλεσε μας είπε ότι έπρεπε να πληρώσουμε. Οπότε, δυστυχώς, θα πρέπει να πω ότι υπάρχει ένα είσοδος $3 USD που μπορεί να πληρωθεί και σε κολόνες. Ανεξάρτητα από το πόσο διαφωνείτε, θα πληρώσετε αυτό το τέλος και μετά θα φύγετε απογοητευμένοι ως σκατά στο πραγματικό γραφείο συνόρων του Παναμά για να πάρετε την επίσημη σφραγίδα στο διαβατήριό σας.

Όσον αφορά το τέλος εξόδου για τον Παναμά, ποικίλλει ανάλογα με το αν επιλέξετε να φύγετε από τον Παναμά μέσω αεροπλάνου (σχεδόν ο μόνος τρόπος για να βγείτε από τον Παναμά εάν σκοπεύετε να πάτε στη Νότια Αμερική) ή να συνεχίσετε να ταξιδεύετε βόρεια στην Κόστα Ρίκα. Εάν επιλέξετε να πετάξετε, όπως κάναμε εμείς, η χρέωση αναχώρησης πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στην τιμή του αεροπορικού σας εισιτηρίου. Πήραμε μια πτήση από τον Παναμά για την Κολομβία και η χρέωση αναχώρησης ήταν $40 USD. ο Το τέλος εξόδου είναι 3 $ USD.

Ελ Σαλβαδόρ Ο απόλυτος οδηγός με σακίδιο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Σημείωση: Για να εισέλθετε στη χώρα απαιτείται να έχετε αποδείξεις για το επόμενο ταξίδι. Ναι, ρωτάνε. Μπορείτε να μείνετε έως και 180 ημέρες στον Παναμά.

Περίληψη των τελών διέλευσης των συνόρων για την Κεντρική Αμερική

  • Μπελίζ: Χωρίς χρέωση εισόδου | Τέλος εξόδου 20 USD
  • Γουατεμάλα: Χωρίς χρέωση εισόδου | Χωρίς τέλος εξόδου
  • Ονδούρα: 3 $ USD χρέωση εισόδου | Χωρίς τέλος εξόδου
  • Ο σωτήρας: Χωρίς είσοδο | Χωρίς τέλος εξόδου
  • Νικαράγουα: Τιμή εισόδου 13 $ USD ή 18 $ USD εάν πάρετε το λεωφορείο Tica | Τέλος εξόδου 3 $ USD
  • Κόστα Ρίκα: Χωρίς χρέωση εισόδου | Τέλος εξόδου 7 $ USD
  • Παναμάς: 3 $ USD χρέωση εισόδου | Τέλος εξόδου 3 USD

Σας έχουν απατήσει ποτέ σε συνοριακό πέρασμα στο παρελθόν; Παρακαλώ κοινοποιήστε παρακάτω, για να μάθουμε όλοι ο ένας από τον άλλον.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια