Απλωμένη σε μια απότομη πλαγιά βουνού και περιτριγυρισμένη από κατάφυτες ελιές και πορτοκαλιές, αυτή η πρώην βυζαντινή πρωτεύουσα και η οχυρή πόλη είναι το μοναδικό πιο συναρπαστικό σύνολο μεσαιωνικών ερειπίων στην Ελλάδα.

Πατώντας τα λιθόστρωτα, φθαρμένα από τα βήματα αιώνων, μπορείτε να περπατήσετε με τα φαντάσματα, μπαίνοντας στα ερείπια παλατιών, μοναστηριών και εκκλησιών, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 1271 και 1460.

Από Ed88, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2524567

Ιστορία

Ο Φράγκος ηγέτης Guillaume de Villehardouin έχτισε το φρούριο το 1249. Όταν οι Βυζαντινοί κέρδισαν πίσω τον Μορέα από τους Φράγκους, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος έκανε τον Μυστρά πρωτεύουσα και έδρα της κυβέρνησης.

Έποικοι από τις γύρω πεδιάδες άρχισαν να μετακινούνται εδώ, αναζητώντας καταφύγιο από τους εισβολείς Σλάβους. Από τότε μέχρι που ο Δημήτριος παραδόθηκε στους Τούρκους το 1460, ένας δεσπότης του Μορέως (συνήθως γιος ή αδελφός του βασιλέως Βυζαντινού αυτοκράτορα) έζησε και βασίλευε στον Μυστρά.

Ενώ αλλού η αυτοκρατορία βυθιζόταν σε παρακμή, ο Μυστράς γνώρισε μια αναγέννηση. Ο Γεμιστός Πλήθων (1355–1452) ίδρυσε εδώ μια σχολή ουμανιστικής φιλοσοφίας και οι διαφωτισμένες ιδέες του, συμπεριλαμβανομένης της αναβίωσης των διδασκαλιών του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα, προσέλκυσαν διανοούμενους από όλες τις γωνιές του Βυζαντίου. Η τέχνη και η αρχιτεκτονική άκμασαν επίσης, όπως φαίνεται στα υπέροχα κτίρια και τις τοιχογραφίες της πόλης.

Ο Μυστράς παρήκμασε υπό την οθωμανική κυριαρχία, αλλά άκμασε και πάλι αφού οι Ενετοί τον κατέλαβαν το 1687 και ανέπτυξαν μια ακμάζουσα βιομηχανία μεταξιού. Ο πληθυσμός αυξήθηκε σε 40.000. Οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την πόλη το 1715 και από τότε ήταν κατηφορική σε όλη τη διαδρομή. κάηκε κατά την εξέγερση του Ορλόφ το 1770 και ο Ιμπραήμ Πασάς πυρπόλησε ό,τι είχε απομείνει το 1825.

Μέχρι την εποχή της ανεξαρτησίας ήταν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένο ερείπιο και η επανίδρυση της κοντινής Σπάρτης το 1834 συνέβαλε στην παρακμή, αν και ο Μυστράς παρέμεινε κατοικημένος μέχρι το 1953. Πολλές ανακαινίσεις έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1950 (και συνεχίζεται μέχρι σήμερα) και το 1989 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Διαβαστε επισης Ένας επικός ταξιδιωτικός οδηγός στην Πελοπόννησο, Ελλάδα

Περιήγηση στον Μυστρά

Τουλάχιστον μισή μέρα χρειάζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα ερείπια του Μυστρά. Η τοποθεσία χωρίζεται σε τρία αλληλένδετα τμήματα – το κάστρο (το φρούριο στην κορυφή), τη χώρα (πάνω πόλη) και την κάτω χώρα (κάτω πόλη). Η πύλη του φρουρίου (πάνω) βρίσκεται μεταξύ του κάστρου και της ώρας, ενώ η κάτω πύλη βρίσκεται στο κάτω μέρος της κάτω Χώρας .

Η παρακάτω διαδρομή περιλαμβάνει μερικά από τα κορυφαία σημεία του ιστότοπου:

Το φρούριο
Από το εκδοτήριο εισιτηρίων της πάνω εισόδου, το δεξιό μονοπάτι (με την πινακίδα «Κάστρο») οδηγεί στο φρούριο. είναι μια ανάβαση 10 λεπτών. Το φρούριο χτίστηκε από τους Φράγκους και επεκτάθηκε από τους Τούρκους. η θέα στον κάμπο της Λακωνίας, απλωμένη από κάτω, δεν είναι τίποτα λιγότερο από φανταστική.

Αγία Σοφία
Το αριστερό μονοπάτι κατηφορίζει από το εκδοτήριο εισιτηρίων προς την Αγία Σοφία, η οποία χρησίμευε ως η εκκλησία του παλατιού και ο τόπος ταφής για τις συζύγους πολλών αυτοκρατόρων. μερικές τοιχογραφίες σώζονται σε ένα πλευρικό παρεκκλήσι, συμπεριλαμβανομένης της καλοδιατηρημένης Γέννησης της Παναγίας πάνω από την πόρτα. Σκαλοπάτια κατεβαίνουν από εδώ μέσω της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου σε μια διασταύρωση Τ.

Μοναστήρι της Παντάνασσας
Προχωρήστε δεξιά, μέσα από την Πύλη της Μονεμβασιάς, την πρώην είσοδο της κάτω πόλης, και συνεχίστε προς το καλοδιατηρημένο μοναστήρι της Παντάνασσας του 14ου αιώνα. Διαθέτοντας μια όμορφα περίτεχνη λαξευμένη πέτρα πρόσοψη, διατηρείται ακόμα από μοναχές, τις μοναδικές κάτοικοι του Μυστρά εκτός από το ετερόκλητο πλήρωμα των αδέσποτων γατών. Το μοναστήρι είναι ένα περίτεχνο κτίριο με τέλειες αναλογίες που δεν υπερεκτιμάται ποτέ.

Οι εξαίσιες, με πλούσια χρώματα τοιχογραφίες του 15ου αιώνα εδώ είναι από τα καλύτερα δείγματα υστεροβυζαντινής τέχνης. Προσέξτε τα μικροσκοπικά σφραγισμένα ασημένια και χρυσά αναθήματα κάτω από τη μεγάλη εικόνα της Παναγίας. Θα βρείτε εικόνες ματιών, αυτιών, ποδιών, χεριών, μαστών, μωρών, συζύγων, σφραγισμένες σε αυτές τις μικρές ταμπλέτες, ανάλογα με τα προβλήματα για τα οποία έχουν έρθει οι πιστοί ζητώντας βοήθεια. Είναι η συνέχεια μιας μακράς παράδοσης που χρονολογείται από την Κλασική Ελλάδα και όχι μόνο. Οι καλόγριες μπορεί να παρέχουν περιτυλίγματα για να καλύπτουν τα πόδια σας.

 

Μονή Περιβλέπτου
Το μονοπάτι συνεχίζει προς τα κάτω, μέσω ενός εντυπωσιακού αρχοντικού, στην εξαιρετική Μονή της Περιβλέπτου, που είναι χτισμένη σε βράχο και κρυμμένη σε ένα πευκοδάσος στο άκρο της τοποθεσίας. Στο εσωτερικό, οι τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που διατηρούνται ουσιαστικά άθικτες, ίσες με αυτές της Παντάνασσας. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος. Η εκκλησία με το μαρμάρινο δάπεδο έχει έναν τρούλο στο κέντρο του οποίου θα βρείτε τον Παντοκράτορα (απεικόνιση του Χριστού ως παγκόσμιου, παντοδύναμου κυβερνήτη) που περιβάλλεται από τους Αποστόλους και την Παναγία πλαισιωμένη από δύο αγγέλους.

Μητρόπολη (Καθεδρικός Ναός Αγίου Δημητρίου)
Συνεχίστε προς τα κάτω προς τη Μητρόπολη (Καθεδρικός Ναός του Αγίου Δημητρίου), ένα συγκρότημα κτηρίων που περικλείεται από ψηλό τείχος. Η αρχική εκκλησία χτίστηκε το 1200, αλλά τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό τον 15ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται σε μια ελκυστική αυλή που περιβάλλεται από στοές και μπαλκόνια.

Τα εντυπωσιακά εκκλησιαστικά στολίδια και τα έπιπλά του περιλαμβάνουν ένα μαρμάρινο τέμπλο, έναν περίτεχνα σκαλισμένο ξύλινο θρόνο και μια μαρμάρινη πλάκα στο πάτωμα με έναν δικέφαλο αετό (το σύμβολο του Βυζαντίου) που βρίσκεται ακριβώς στη θέση όπου ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος ΙΑ’, στέφθηκε το 1449 (πέθανε στη μάχη κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453). Η εκκλησία έχει επίσης μερικές ωραίες τοιχογραφίες. Τα εκθέματα στο μικρό αλλά μοντέρνο μουσείο στον επάνω όροφο περιλαμβάνουν θραύσματα αρχαίων υφασμάτων, κουμπιά, κοσμήματα και άλλα καθημερινά αντικείμενα.

By Aeleftherios – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3997288

Εισιτήρια και άλλα πρακτικά

Η τιμή του εισιτηρίου για είσοδο στον Μυστρά είναι 12€. Η είσοδος στον ιστότοπο είναι δωρεάν κάθε πρώτη Κυριακή από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.

Επιδιώξτε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί για να νικήσετε τα γκρουπ ξεναγήσεων, να φορέσετε άνετα παπούτσια και να φέρετε νερό (μπορείτε να ξαναγεμίσετε στο μοναστήρι).

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια