Ο απόλυτος οδηγός για καταδύσεις στο Koh Tao, Ταϊλάνδη

Περιεχόμενα

Λοιπόν, θέλετε να μάθετε καταδύσεις στην Ταϊλάνδη; Εξαιρετική ΕΠΙΛΟΓΗ! Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να εξερευνήσεις τα βάθη του ωκεανού ως δύτης. Είναι πραγματικά ένας άλλος κόσμος εκεί κάτω, και αυτό το μαγικό περιβάλλον θα σας αιχμαλωτίσει και θα σας κρατήσει να καταδύεστε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Οι καταδύσεις στην Ταϊλάνδη είναι μια καταπληκτική εμπειρία και το Koh Tao είναι εύκολα το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε τη μάθηση. Το νησί όχι μόνο προσφέρει πάνω από 25 τοποθεσίες καταδύσεων όλο το χρόνο (συμπεριλαμβανομένου ενός βυθισμένου σκάφους του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου), αλλά έχει επίσης μερικά από τα πιο ήρεμα καταγάλανα νερά που βοηθούν τους νέους δύτες να επικεντρωθούν στη μάθηση. 

Με περισσότερα από 60 καταστήματα καταδύσεων στο νησί, ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη σχολή καταδύσεων στο Koh Tao. Είναι αδύνατο να το περιορίσετε σε ένα μόνο κατάστημα, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξαλείψετε τα κατώτερα καταστήματα. Τώρα, αν δεν ξέρετε τίποτα για τις καταδύσεις, μην ανησυχείτε! Εμείς εδώ στο Road Affair έχουμε κάνει όλη την προσωπική έρευνα για εσάς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό και το επόμενο πράγμα που θα ξέρετε, θα είστε κάτω από τη θάλασσα (ναι, μόλις παραθέσαμε το banger από τη Μικρή Γοργόνα ). 

[tp_widget][/tp_widget]

Πώς να φτάσετε στο Koh Tao

Το Koh Tao μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε, καθώς δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Ωστόσο, το γειτονικό νησί Koh Samui κάνει, και χρειάζονται 1,5-4 ώρες για να ταξιδέψετε από το Koh Samui στο Koh Tao με το πλοίο, ανάλογα με αυτό που θα επιλέξετε. Μπορείτε να βρείτε δρομολόγια πλοίων, δρομολόγια και εισιτήρια στο 12Go Asia.

Από το Koh Samui: Το Koh Samui έχει τέσσερις προβλήτες που προσφέρουν πλοία, τα κύρια δύο είναι το Maenam Samui και το Na Thon Koh Samui Songserm. Και οι δύο αυτές προβλήτες προσφέρουν πλοία 1,5 ώρας προς το Koh Tao για 700 μπατ (περίπου 20 $). Τα φθηνότερα πλοία εκτελούνται και από τις δύο προβλήτες και κοστίζουν 600 μπατ (περίπου 17,50 $) για ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών. 

Koh Tao, Ταϊλάνδη | 15 καλύτερα πράγματα να κάνετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Από την Μπανγκόκ: Μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο λεωφορείου και πλοίου από το 12Go Asia για 1.250 μπατ (περίπου 36 $), το οποίο περιλαμβάνει μια διαδρομή οκτώ ωρών με το λεωφορείο από την Μπανγκόκ και στη συνέχεια μια διέλευση περίπου δύο ωρών με το φέρι για το Κο Τάο. 

Από το Πουκέτ: Αυτό το ταξίδι διαρκεί 8-10 ώρες με πλοίο και λεωφορείο, ανάλογα με το πού στο Πουκέτ έρχεστε. Η φθηνότερη και ταχύτερη επιλογή διαρκεί οκτώ ώρες και κοστίζει 1.600 μπατ (περίπου 47 $).

Άλλη επιλογή: Θα μπορούσατε επίσης να πετάξετε στο Surat Thani, το αεροδρόμιο του οποίου είναι πιθανώς η φθηνότερη επιλογή για να πετάξετε από όπου βρίσκεστε. Μπορείτε να βρείτε πτήσεις τόσο φθηνά όσο και 38 $, ανάλογα με το πότε και πού θα πάτε. Το μειονέκτημα είναι ότι θα έχετε μεγαλύτερη διαδρομή με το φέρι για το Koh Tao (4,5 ώρες) και τα φέρι δεν αναχωρούν μετά το μεσημέρι, εκτός αν πάρετε το νυχτερινό πλοίο. Η φθηνότερη επιλογή διαμετακόμισης είναι το φέρι που διανυκτερεύει από το Σουράτ Τάνι στο Κο Τάο, το οποίο κοστίζει περίπου 850 μπατ (25 δολάρια) και αντιστοιχεί επίσης στη διαμονή μιας διανυκτέρευσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κράτηση για μεταφορά αεροδρομίου και ταχύπλοο για 1.100 μπατ (περίπου 32 $). 

Σημείωση: Εάν κάνετε κράτηση για το πλοίο Seatran, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν αναχωρεί ούτε φτάνει στο Surat Thani. Εάν βρίσκεστε εκεί, θα χρειαστεί να πάρετε το λεωφορείο για την προβλήτα του Seatran, η οποία απέχει μία ώρα.

35 καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Ταϊλάνδη το 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Κίνδυνοι των καταδύσεων στο Koh Tao

Η πιστοποίηση κατάδυσης στην Ταϊλάνδη είναι τόσο ασφαλής όσο και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η κατάδυση ήταν μια άκρως επικίνδυνη δραστηριότητα, αλλά η τεχνολογία (όπως οι καταδυτικοί υπολογιστές) την έχει κάνει πολύ πιο ασφαλή τα τελευταία 25 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε ένα καλό κατάστημα καταδύσεων για να σας εκπαιδεύσει (θα επεκταθούμε σε αυτό στην επόμενη ενότητα). Τελικά, είστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά σας, αλλά ένα καλό μάθημα σας διδάσκει τις δεξιότητες για ασφαλή κατάδυση. 

Υπάρχουν ιστορίες τρόμου για επισκέπτες του Koh Tao που δεν διδάχτηκαν σωστά πώς να ισοφαρίσουν και ξεφύσηξαν τα τύμπανα των αυτιών τους, βούτηξαν σε δύσκολες συνθήκες που ήταν ακατάλληλες για το επίπεδο δεξιοτήτων τους ή ακόμη και πέθαναν από ασθένεια αποσυμπίεσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζουμε πραγματικά πόσο σημαντικό είναι να προπονείστε σε μια σχολή καταδύσεων υψηλών προδιαγραφών στο Koh Tao και να πάρετε το μάθημα στα σοβαρά. 

Σε περίπτωση που σας συμβεί κάτι ενώ κάνετε καταδύσεις στο Koh Tao, βεβαιωθείτε ότι καλύπτεστε από ασφάλιση υγείας. Ορισμένα σχολεία προσφέρουν κάλυψη ως μέρος των πακέτων τους, αλλά μπορεί να θέλετε την ηρεμία να καλύπτεστε εκ των προτέρων. Η SafetyWing προσφέρει οικονομική ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας που καλύπτει τις καταδύσεις μόνο με περίπου 10 $ την εβδομάδα. Μπορείτε να ζητήσετε μια μη δεσμευτική προσφορά παρακάτω.

Έλεγχος φυσικής κατάστασης και υγείας πριν από την κατάδυση στο Koh Tao

Πριν ξεκινήσετε το μάθημα κατάδυσης, θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μια απαλλαγή που θα αναφέρει όλες τις ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να καταδυθείτε. Εάν ξαπλώσετε σε αυτό το έντυπο και σας συμβεί κάτι, η ασφάλεια σας δεν θα σας καλύψει. 

Να είστε πάντα ειλικρινείς σχετικά με το ιατρικό σας έντυπο, καθώς οι περισσότερες καταστάσεις μπορούν να αξιολογηθούν από γιατρό στο νησί και πιθανότατα θα λάβετε άδεια να βουτήξετε μετά. Είναι ένα επιπλέον βήμα ασφαλείας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υποστείτε μια έκτακτη ανάγκη υποβρύχια ή δεν θα θέσετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ομάδας καταδύσεων σας.

Μπορεί να προκύψουν επιπλοκές για δύτες που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα χάπια ή έχουν ιστορικό ορισμένων ασθενειών. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν εγγραφείτε για ένα μάθημα κατάδυσης εάν έχετε κάποια από αυτές τις συνθήκες:

 • Ασθμα
 • Επιληψία
 • Διαβήτης
 • Καρδιακή ασθένεια
 • Πνευμοθώρακας
 • Ιστορικό επιληπτικών κρίσεων
 • Κατάθλιψη

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης και η ικανότητα κολύμβησης. Προφανώς, οι καταδύσεις γίνονται στο νερό, επομένως πρέπει να ξέρετε πώς να κολυμπήσετε – αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε κάθε κατάδυση. Μερικές φορές υπάρχουν έντονα ρεύματα που κάνουν τις καταδύσεις πιο δύσκολες ή πρέπει να κολυμπήσετε πάνω από το νερό για λίγο για να φτάσετε στην τοποθεσία όπου κατεβαίνετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να λάβετε υπόψη το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης όταν σκέφτεστε να λάβετε την πιστοποίηση κατάδυσης ανοιχτής θάλασσας στο Koh Tao.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κράτηση για κατάδυση μέσα σε 24 ώρες πτήσης

Ένας από τους μεγαλύτερους κανόνες της αυτόνομης κατάδυσης είναι ότι δεν μπορείτε να πετάξετε εντός 24 ωρών από την τελευταία σας κατάδυση . Αυτό έχει να κάνει με την πίεση και την πρόληψη της ασθένειας αποσυμπίεσης. Όταν βουτήξετε, η δεξαμενή του κυλίνδρου σας θα γεμίσει με ένα μείγμα αζώτου και οξυγόνου. Καθώς βουτάτε πιο βαθιά, η πίεση στο σώμα σας θα αυξάνεται και θα απορροφάτε περισσότερο άζωτο, καθώς η πίεση καθιστά πιο δύσκολη την αποβολή. 

Όταν ανεβαίνετε στην κατάδυση, θα πρέπει να κάνετε διαλείμματα (ανάλογα με το βάθος που καταδύεστε) για να δώσετε στο άζωτο περισσότερο χρόνο να απελευθερωθεί και να αποτρέψετε την ασθένεια αποσυμπίεσης. Η διαδικασία απελευθέρωσης αζώτου εξακολουθεί να συμβαίνει όταν είστε έξω από το νερό. Η πτήση προσθέτει επίσης πίεση στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάθετε ασθένεια αποσυμπίεσης εάν το σώμα σας εξακολουθεί να προσπαθεί να αποβάλει άζωτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνετε κράτηση για τις καταδύσεις ή την πορεία σας σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά σας σχέδια και να μην πετάξετε ποτέ εντός 24 ωρών από την τελευταία σας κατάδυση. 

Πώς να βρείτε ένα καλό κατάστημα καταδύσεων στο Koh Tao

Μόλις προσγειωθείτε στο Koh Tao, θα σας κατακλύσει ο αριθμός των καταδυτικών καταστημάτων που προσφέρουν πιστοποιήσεις. Αυτή είναι μια κοινή κριτική για το Koh Tao, καθώς οι επισκέπτες αναρωτιούνται πώς τα πρότυπα των εκπαιδευτών καταδύσεων μπορεί να είναι υψηλά εάν υπάρχουν τόσα πολλά καταστήματα που χρειάζονται εκπαιδευτές. Αυτή είναι μια έγκυρη ανησυχία – ορισμένα καταστήματα δεν έχουν υψηλά πρότυπα για τους δασκάλους και τα προγράμματα κατάρτισης τους. 

Θα πρέπει να επιλέξετε μια σχολή καταδύσεων υψηλών προδιαγραφών τόσο για την ασφάλειά σας όσο και για μια ευχάριστη εμπειρία. Λοιπόν, ας βουτήξουμε (λογοπαίγνιο) στο πώς μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα καταστήματα.

Γρήγορη απάντηση: Η αγαπημένη μας σχολή καταδύσεων στο Koh Tao είναι η La Bombona Diving . Οι εκπαιδευτές του είναι εξαιρετικά φιλικοί και γνώστες και η ασφάλειά σας είναι το πρώτο τους μέλημα.

Διαβάστε τις κριτικές των σχολείων καταδύσεων

Με περισσότερα από 60 καταστήματα καταδύσεων και θέρετρα καταδύσεων στο Koh Tao, δεν περιμένουμε να ελέγξετε το καθένα διεξοδικά, αλλά η περιήγηση σε διαδικτυακές κριτικές είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Οι Κριτικές Google και το TripAdvisor είναι μερικοί χρήσιμοι πόροι για αυτό. Για παράδειγμα, το La Bombona Diving έχει σχεδόν 1.000 κριτικές και συνολική βαθμολογία πέντε αστέρων στο TripAdvisor και στο GetYourGuide.

Προσέξτε για χαμηλές βαθμολογίες και κόκκινες σημαίες στις κριτικές, όπως καταγγελίες για ατυχήματα λόγω ανίκανων εκπαιδευτών ή ελαττωματικού εξοπλισμού. (Απλώς έχετε κατά νου ότι υπάρχουν δύο όψεις σε κάθε ιστορία και ορισμένα ατυχήματα μπορεί να οφείλονται στο ότι ένας μαθητής δεν προσέχει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.) Περιορίστε τα καταστήματα σε περίπου πέντε που θα επισκεφτείτε για να κάνετε ερωτήσεις. 

Επισκεφθείτε τα Καταδυτικά καταστήματα αυτοπροσώπως

Επισκεφτείτε κάθε σχολή καταδύσεων Koh Tao που σκέφτεστε σοβαρά για να πάρετε μια αίσθηση για το κατάστημα και τους εκπαιδευτές. Θα πρέπει να αναζητήσετε και να ρωτήσετε για διάφορους παράγοντες σε αυτήν την επίσκεψη. 

Πρώτα, ελέγξτε τον υποψήφιο εκπαιδευτή καταδύσεων και τις πιστοποιήσεις του. Ζητήστε να μιλήσετε με το άτομο που θα είναι ο εκπαιδευτής σας και καθίστε μαζί του για μια συνομιλία. Οι εκπαιδευτές δεν θα πρέπει να έχουν προβλήματα με αυτό, καθώς γενικά θα θέλουν να βεβαιωθούν ότι το σχολείο τους είναι το κατάλληλο για εσάς. 

Μην φοβάστε να κάνετε πολλές ερωτήσεις. Οι εκπαιδευτές ήταν κάποτε στη θέση σας, οπότε καταλαβαίνουν ότι μπορεί να έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις! Το πώς ενεργούν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας είναι μια καλή ένδειξη για το πώς θα λειτουργήσουν την τάξη. Δώστε προσοχή στους τρόπους και το επίπεδο επαγγελματισμού τους. Είναι ανυπόμονοι μαζί σας ή βιάζουν τη συζήτηση; Μιλούν άπταιστα τη γλώσσα σας; Μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας; 

Ένας εκπαιδευτής κατάδυσης πρέπει να ανανεώνει την άδεια διδασκαλίας κάθε χρόνο. Ζητήστε να δείτε την άδεια του υποψήφιου εκπαιδευτή σας για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί όλες τις διεθνείς οδηγίες κατάδυσης και ότι η άδειά του δεν έχει λήξει. Όλοι οι εκπαιδευτές καταδύσεων χρειάζονται πιστοποίηση CPR και πρώτων βοηθειών, την οποία πρέπει να ανανεώνουν κάθε δύο έως τρία χρόνια, μαζί με μια πιστοποίηση EFR (Emergency First Response) που πρέπει να ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια, επομένως ρωτήστε πότε ήταν το τελευταίο τους πρόγραμμα ανανέωσης και για τα δύο πιστοποιήσεις. 

Οι νέοι εκπαιδευτές καταδύσεων μπορούν να είναι εξίσου καλοί με (ή καλύτερους από) έμπειρους. Ωστόσο, εάν βρείτε άνεση στο να γνωρίζετε ότι ο εκπαιδευτής σας είναι πολύ έμπειρος, μπορείτε πάντα να ζητήσετε να δείτε το αρχείο καταδύσεων. Αυτό είναι πιο ενδεικτικό του επιπέδου εμπειρίας τους παρά πόσα χρόνια είναι εκπαιδευτές καταδύσεων. Ένας έμπειρος εκπαιδευτής θα πρέπει να έχει πάνω από 300 καταδύσεις.

Θα περάσετε αρκετές μέρες γύρω από το κατάστημα για να λάβετε το πιστοποιητικό κατάδυσης ανοιχτής θάλασσας, οπότε σημειώστε την ατμόσφαιρα κάθε καταστήματος που επισκέπτεστε. Είναι οι άνθρωποι φιλικοί; Είναι το κτίριο ερειπωμένο; Υπάρχει κλιματισμός στην τάξη;

Μην φοβάστε να ρωτήσετε τους μαθητές στο κατάστημα πώς τους αρέσει το μάθημα επίσης! Αυτές είναι μερικές καλές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε σε άλλους μαθητές καταδύσεων: 

 • Πόσο μεγάλη είναι η τάξη σας; 
 • Πώς σας φαίνεται το στυλ διδασκαλίας του εκπαιδευτή; 
 • Ενημερώνεστε πριν από κάθε κατάδυση στον ωκεανό; (Αυτή είναι μια κρίσιμη πρακτική!)
 • Νιώθετε ότι έχετε μάθει τις δεξιότητες να καταδύεστε με αυτοπεποίθηση; 
 • Υπήρξαν περιστατικά στην ομάδα σας;
 • Περιλαμβάνεται φαγητό και ποτό στο μάθημα; (Ας είμαστε αληθινοί – είμαστε όλοι κορόιδοι για δωρεάν φαγητό!) 

Ρωτήστε για το Class Size and the Dive Boat

Θα πρέπει να ρωτήσετε το κατάστημα πόσοι μαθητές και εκπαιδευτές θα είναι στην τάξη σας. Για την καλύτερη εκπαίδευση, το ιδανικό μέγεθος τάξης είναι τέσσερις μαθητές (δύο ομάδες φίλων κατάδυσης) ανά εκπαιδευτή κατάδυσης. Για παράδειγμα, εάν η τάξη σας έχει 6-8 μαθητές, θα πρέπει να υπάρχουν δύο εκπαιδευτές. Αυτό επιτρέπει περισσότερο χρόνο ένας προς έναν για να τελειοποιήσετε τις δεξιότητές σας και να κάνετε ερωτήσεις.

Το La Bombona Diving καλύπτει κάθε τάξη σε τέσσερις μαθητές και δεν αναμιγνύει ποτέ διαφορετικές γλωσσικές ομάδες στις τάξεις του.

Ρωτήστε επίσης για τη μέγιστη χωρητικότητα δύτη του σκάφους με το οποίο θα ολοκληρώσετε τις καταδύσεις και πόσοι άλλοι δύτες θα είναι στο σκάφος. Ορισμένα από αυτά τα σκάφη είναι εξαιρετικά γεμάτα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να παρακολουθείτε τον εξοπλισμό σας και να προετοιμαστείτε για μια κατάδυση. Το χάος πολλών ανθρώπων που κάνουν ελιγμούς γύρω από ένα σκάφος με μεγάλες δεξαμενές οξυγόνου δεμένες μπορεί να οδηγήσει σε λάθη όταν προετοιμάζετε τον δικό σας εξοπλισμό για κατάδυση, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας. 

Ελέγξτε τον εξοπλισμό και τους χώρους εκπαίδευσης

Τώρα ήρθε η ώρα να βουτήξετε σε πιο κουραστικές ερωτήσεις. Όταν ελέγχετε ένα κατάστημα, ρωτήστε πόσο παλιό είναι ο εξοπλισμός του και δείτε τον εξοπλισμό αυτοπροσώπως. Ο εξοπλισμός που φαίνεται σκισμένος, γρατσουνισμένος ή γενικά σε κακή κατάσταση είναι ένα κόκκινο σημάδι – όπως και ο υγρός εξοπλισμός στοιβαγμένος στο πάτωμα αντί να κρεμαστεί για να στεγνώσει αφού ξεπλυθεί. Ρωτήστε το προσωπικό του καταστήματος πώς φροντίζει τον εξοπλισμό του, αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, και βεβαιωθείτε ότι έχουν εξοπλισμό στο μέγεθος σας. Ως αρχάριος δύτης, θα χρειαστείτε αξιόπιστο εξοπλισμό, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στην εκπαίδευσή σας και να αποφύγετε τυχόν περιστατικά. 

Μια άλλη εξαιρετικά σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι εάν το κατάστημα καταδύσεων διαθέτει πισίνα για εκπαίδευση. Τα περισσότερα καταστήματα καταδύσεων έχουν τη δική τους πισίνα ή συνδέονται με μια πισίνα αλλού στο νησί, αλλά μερικά από αυτά είναι φθηνά σε αυτό το μέτωπο και ισχυρίζονται ότι κάνουν την εκπαίδευσή τους σε ρηχά νερά του ωκεανού με συνθήκες που μοιάζουν με πισίνα. Αν και αυτό δεν είναι το χειρότερο πράγμα, είναι σίγουρα πιο επικίνδυνο, καθώς τα ρεύματα και άλλες διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάδυση σας. Η μάθηση σε πισίνα εγγυάται καλή ορατότητα και ήρεμα νερά.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις εξοπλισμού και ότι θα έχετε όλο τον πιο πρόσφατο διαθέσιμο εξοπλισμό – συμπεριλαμβανομένου ενός καταδυτικού υπολογιστή ή ρολογιού, που θα αυξήσει την ικανότητά σας να καταδύεστε με ασφάλεια. Ορισμένα σχολεία χρεώνουν επιπλέον για τη χρήση υπολογιστών κατάδυσης, γι’ αυτό πάντα ρωτήστε εκ των προτέρων.

Ρωτήστε πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνεται

Το κόστος των καταδύσεων στην Ταϊλάνδη είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Η απόκτηση πιστοποίησης κατάδυσης ανοιχτής θάλασσας εκεί κοστίζει περίπου 9.000-11.000 μπατ (262-320 $). Αν και αυτή είναι μια εξαιρετική τιμή, θα συνεχίσετε να θέλετε να πάρετε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το χρήμα σας. 

Να ρωτάτε πάντα τι περιλαμβάνει το πακέτο πιστοποιητικών κατάδυσης. Τα καταδυτικά θέρετρα προσφέρουν συνήθως καταλύματα με έκπτωση και πολλά καταστήματα καταδύσεων συνεργάζονται με ξενοδοχεία και ξενώνες για να προσφέρουν την ίδια προσφορά. Τα περισσότερα καταστήματα προσφέρουν δωρεάν μεταφορά από και προς το κατάλυμά σας, επομένως δεν χρειάζεται να νοικιάσετε σκούτερ για εκείνες τις μέρες. Άλλες συμπεριλήψεις που πρέπει να ρωτήσετε είναι τα τρόφιμα, τα ποτά, η ασφάλιση και άλλες μεταφορές. 

Μόλις ολοκληρώσετε την πιστοποίηση καταδύσεων ανοιχτής θάλασσας, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μερικές Fun Dives! Οι καταδύσεις διασκέδασης είναι οι φθηνότερες καταδύσεις στην Ταϊλάνδη, αν και η τιμή ποικίλλει ανάλογα με το πακέτο και τον αριθμό των τοποθεσιών κατάδυσης. Το μέσο εύρος τιμών είναι 700-1.400 μπατ. 

Βρείτε έναν καλό φίλο κατάδυσης

Συνιστούμε να πάρετε το πιστοποιητικό κατάδυσής σας με έναν φίλο, ακόμα κι αν είναι κάποιος που μόλις γνωρίσατε στο νησί. Για να γίνετε πιστοποιημένος αυτοδύτης, θα πρέπει να προπονηθείτε με έναν φίλο κατάδυσης. Ένας φίλος κατάδυσης είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ασφάλειά σας κάτω από το νερό. Θα παρέχουν ελέγχους εξοπλισμού, θα παραμείνουν κοντά σας κατά τη διάρκεια των καταδύσεων και θα είναι το άτομό σας κάτω από το νερό για την επικοινωνία έκτακτης ανάγκης. Είναι μεγάλη εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξετε σε έναν άγνωστο, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο καταδυτικός φίλος σας μιλά την ίδια γλώσσα και παίρνει το μάθημα εξίσου σοβαρά με εσάς για να αποτρέψετε τυχόν ατυχήματα.

Προσοχή στις κόκκινες σημαίες πωλητή

Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και οι σχολές καταδύσεων προσπαθούν τελικά να βγάλουν χρήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες πρακτικές από ορισμένους πωλητές. 

Μια κόκκινη σημαία είναι ένας πωλητής που λέει ότι θα λάβετε περισσότερα από τις τυπικές τέσσερις καταδύσεις στον ωκεανό στο πιστοποιητικό ανοιχτής θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι θα σας εκπαιδεύουν στον ωκεανό αντί για μια πισίνα και δεν θα έχετε πραγματικά επιπλέον ανοιχτές καταδύσεις. Πρέπει να εστιάσετε στις δεξιότητες και τον εκπαιδευτή κατά την προπόνηση, και αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο με τα πιθανά ρεύματα και τα προβλήματα ορατότητας στον ωκεανό. Μην πέφτετε σε αυτό το κόλπο! 

Μια άλλη κόκκινη σημαία είναι ο πωλητής που απομακρύνει τυχόν ιατρικές παθήσεις που έχετε. Εάν σας πουν να ξαπλώσετε στη φόρμα ή ότι η κατάστασή σας είναι πολύ καλή για να βουτήξετε, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Δείχνει την αδιαφορία του σχολείου για την ασφάλειά σας, επομένως θα πρέπει να κάνετε κράτηση κάπου αλλού.

Ποια πιστοποίηση Scuba πρέπει να πάρω;

Κάθε κατάστημα καταδύσεων είναι συνδεδεμένο με μια μεγαλύτερη εταιρεία πιστοποίησης. Οι PADI και SSI είναι οι μεγαλύτεροι και πιο ευρέως αποδεκτοί πιστοποιητές καταδύσεων στον κόσμο. Και οι δύο ακολουθούν τα πρότυπα που ορίζονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκπαίδευσης για Αναψυχή, επομένως συνιστούμε να πάτε με ένα από αυτά τα δύο.

Σύγκριση SSI και PADI

Το SSI και το PADI εκτελούν τα μαθήματά τους ελαφρώς διαφορετικά, επομένως η καλύτερη επιλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θέλετε να μάθετε. Το PADI τείνει να εστιάζει στην εκμάθηση βίντεο καθώς και στην εκπαίδευση βήμα προς βήμα. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές πρέπει να κατακτήσουν μια συγκεκριμένη δεξιότητα πριν προχωρήσουν στην επόμενη και οι εκπαιδευτές δεν κάνουν τόσο πολύ προσωπική εκπαίδευση. Το SSI υιοθετεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, επιτρέποντας στους μαθητές να επανεξετάσουν τις δεξιότητες με τις οποίες αγωνίστηκαν για να τις κατακτήσουν και εστιάζει περισσότερο στη διδασκαλία των εκπαιδευτών παρά στα βίντεο. 

Το SSI είναι καλύτερο για όσους έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό. Το πρόγραμμά του προσφέρει δωρεάν διαδικτυακό υλικό μαθημάτων, σε αντίθεση με το PADI, το οποίο συνήθως χρεώνει για διαδικτυακά και φυσικά υλικά μαθημάτων. Είναι επίσης φθηνότερο να αποκτήσετε την κάρτα πιστοποίησης φυσικής κατάδυσης με SSI παρά με PADI, αλλά και οι δύο προσφέρουν δωρεάν ψηφιακές εκδόσεις της κάρτας σας που θα γίνουν αποδεκτές παγκοσμίως. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα του SSI έναντι του PADI είναι η προσβασιμότητα της εφαρμογής του. Και οι δύο εταιρείες διαθέτουν εφαρμογές για κινητά που επιτρέπουν στους μαθητές να καταγράφουν τις καταδύσεις και να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό. Ωστόσο, η SSI έχει αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο και τεχνολογία στην εφαρμογή της, καθιστώντας την πιο φιλική προς τον χρήστη. Οι δύτες PADI συχνά παραπονιούνται για τη δυσλειτουργία της εφαρμογής, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ενοχλητικό όταν προσπαθείτε να καταγράψετε τις καταδύσεις. 

Εάν σας αρέσει η ιδέα να γίνετε εκπαιδευτής καταδύσεων, ίσως θέλετε επίσης να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των πιστοποιήσεων εκπαιδευτών καταδύσεων με το PADI και το SSI. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να γίνετε εκπαιδευτής, είναι καλό να γνωρίζετε πότε αναζητάτε καταστήματα καταδύσεων. 

Όσοι γίνονται εκπαιδευτές καταδύσεων μέσω της PADI είναι αυτόνομοι και μπορούν να εξασκηθούν σε οποιοδήποτε κατάστημα καταδύσεων, ακόμη και σε ένα συνεργαζόμενο με άλλη εταιρεία πιστοποίησης. Αυτό επιτρέπει την ευελιξία με τις εργασίες, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι ο εκπαιδευτής είναι πλήρως υπεύθυνος για τα ατυχήματα. 

Οι εκπαιδευτές που πιστοποιούνται με SSI περιορίζονται στην άσκηση σε καταστήματα που συνδέονται με την εταιρεία. Αν και αυτό είναι λιγότερο ευέλικτο όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας, σημαίνει ότι το κατάστημα μοιράζεται την ευθύνη για ατυχήματα με τον εκπαιδευτή. Αυτό τείνει να οδηγήσει στα καταστήματα SSI να έχουν υψηλότερα πρότυπα για τους εκπαιδευτές, καθώς θα είναι επίσης στη γραμμή εάν κάτι πάει στραβά. 

Τα καλύτερα καταστήματα καταδύσεων στο Koh Tao

La Bombona Diving (SSI)

Το La Bombona Diving στην παραλία Sairee είναι μια από τις καλύτερες σχολές καταδύσεων στο Koh Tao. Αυτό το πολύγλωσσο σχολείο πέντε αστέρων προσφέρει ένα τετραήμερο μάθημα κατάδυσης πιστοποιημένο σύμφωνα με το SSI και εγγυάται σε εκπαιδευτές με περισσότερο από ένα χρόνο διδακτικής εμπειρίας.

Λέσχη καταδύσεων Koh Tao (SSI)

Το Koh Tao Scuba Club είναι ένα οικονομικό, διασκεδαστικό και φιλικό κατάστημα καταδύσεων με πραγματικά εξαιρετικούς εκπαιδευτές. Προσφέρουν πιστοποίηση all-inclusive κατάδυσης ανοιχτής θάλασσας για 9.000 μπατ, καθώς και δωμάτια ξενώνων και ξενοδοχείου με έκπτωση στο Blue Gelato House & Hostel. Προσφέρει ακόμη και 10% εκπτώσεις σε Fun Dives μόλις αποφοιτήσετε, συν ένα δωρεάν T-shirt! 

Roctopus Dive (SSI)

Ένα άλλο φανταστικό σχολείο με υψηλή βαθμολογία είναι το Roctopus Dive (τι υπέροχο όνομα!). Ένα από τα καλύτερα πράγματα για αυτό το σχολείο είναι ότι όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε βρίσκονται στον ιστότοπό του, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από όλες τις εγκαταστάσεις του. Εγγυάται μαθήματα με όχι περισσότερους από τέσσερις μαθητές ανά εκπαιδευτή, ενώ διαθέτει ακόμη και ένα dive bar στην παραλία του, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε με τους συμμαθητές σας μετά από μια μέρα καταδύσεων.

Phoenix Divers (SSI)

Αυτή η παραθαλάσσια σχολή καταδύσεων είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή, που προσφέρει την πιστοποίηση καταδύσεων ανοιχτής θάλασσας σε τρεις ημέρες για 9.500 μπατ. Λειτουργεί στο νησί για πάνω από 20 χρόνια και εγγυάται μια μικρή τάξη – όχι περισσότερους από τέσσερις μαθητές και έναν εκπαιδευτή. 

Ocean Sound Dive + Yoga (PADI)

Ξεκουραστείτε με ένα μάθημα γιόγκα προτού συμμετάσχετε στο μάθημα πιστοποίησης καταδύσεων ανοιχτής θάλασσας με υψηλή βαθμολογία στο Ocean Sound. Αυτό το καταδυτικό θέρετρο στο Koh Tao είναι φιλικό προς την LGBTQ και θα σας λάβει πιστοποίηση σε τρεις ημέρες.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις καταδύσεις στο Koh Tao

Πόσο διαρκεί το μάθημα κατάδυσης ανοιχτής θάλασσας;

Τα μαθήματα πιστοποίησης των σχολών καταδύσεων διαρκούν συνήθως τρεις ή τέσσερις ημέρες. Το μάθημα αποτελείται από διδασκαλία στην τάξη, πέντε καταδύσεις (συμπεριλαμβανομένης μιας συνεδρίας πισίνας) και μια γραπτή εξέταση. Θα πρέπει επίσης να μελετήσετε και να μάθετε έξω από την τάξη για να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις.

Μπορώ να βουτήξω αν φοράω γυαλιά;

Απολύτως! Οι καταδύσεις είναι απολύτως ασφαλείς για όσους φορούν γυαλιά. Μπορείτε να φοράτε τις επαφές κατά την κατάδυση ή να λάβετε μια εξατομικευμένη συνταγογραφούμενη μάσκα.

Ποια είναι η ελάχιστη ηλικία για την ολοκλήρωση του μαθήματος πιστοποίησης ανοιχτού νερού; 

Η ελάχιστη ηλικία για μαθητές καταδύσεων είναι τα 10 έτη.

Πόσο βαθιά μπορώ να βουτήξω με πιστοποιητικό κατάδυσης ανοιχτής θάλασσας; 

Μόλις ολοκληρώσετε την πορεία για αρχάριους, μπορείτε να βουτήξετε σε βάθος έως και 18 μέτρα. Εάν θέλετε να βουτήξετε βαθύτερα ή να μάθετε περισσότερες δεξιότητες (όπως νυχτερινή κατάδυση, κατάδυση με ναυάγιο και βαθιά κατάδυση), σκεφτείτε να λάβετε το προηγμένο πιστοποιητικό κατάδυσής σας. Αυτή η πιστοποίηση σας επιτρέπει να βουτήξετε το πολύ 30 μέτρα.

Ποιες είναι οι καλύτερες τοποθεσίες κατάδυσης στο Koh Tao;

Οι καλύτερες τοποθεσίες κατάδυσης εξαρτώνται κάπως από το επίπεδο πιστοποίησής σας. Για παράδειγμα, το ναυάγιο του HTMS Sattakut του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται περίπου 30 μέτρα κάτω από το νερό, επομένως είναι καλό μόνο για δύτες με προηγμένες πιστοποιήσεις. Σε γενικές γραμμές, οι καλύτερες τοποθεσίες καταδύσεων στο Koh Tao είναι το Chumphon Pinnacle, το Shark Island, το Southwest Pinnacle, το White Rock, το Sail Rock και ο φυσικός λαβύρινθος των υφάλων του Green Rock. Όλες αυτές οι τοποθεσίες προσφέρουν μοναδική ποικιλομορφία θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων χελωνών, φαλαινοκαρχαριών, barracuda και τεράστιων σφυρίδων. 

Ποια είναι η μέση θερμοκρασία των νερών στο Koh Tao;

Το Koh Tao προσφέρει ζεστό νερό για δύτες, με μέση θερμοκρασία 26-30 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο.

Μπορώ να φέρω την GoPro ή την Υποβρύχια Κάμερά μου σε Εκπαιδευτική Κατάδυση;

Μερικές φορές μπορείτε να φέρετε μια υποβρύχια κάμερα σε μια εκπαιδευτική κατάδυση, αλλά τελικά εξαρτάται από τον εκπαιδευτή. Βρίσκεστε σε ένα μάθημα, επομένως η εστίασή σας θα πρέπει να είναι στην εξάσκηση των δεξιοτήτων σας και στη διατήρηση της ασφάλειας. Εάν ο εκπαιδευτής σάς αφήσει να βγάλετε την κάμερά σας κάτω από το νερό, συνήθως θα περιμένει μια από τις τελευταίες καταδύσεις στο μάθημα για να διασφαλίσει ότι έχετε κατακτήσει την άνωση και τις απαραίτητες δεξιότητες για να αποφύγετε να θέσετε τον εαυτό σας ή το περιβάλλον σε κίνδυνο. 

Φέρτε μια υποβρύχια κάμερα μόνο εάν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε χωρίς χέρια, καθώς θα χρειαστείτε τα χέρια σας για να επικοινωνήσετε και να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό σας. Με άλλα λόγια, θα χρειαστείτε μια GoPro με ιμάντα κεφαλιού ή σώματος. 

Sudbury | 15 καλύτερα πράγματα να κάνετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για καταδύσεις στο Koh Tao;

Οι δύτες του Koh Tao συμφωνούν γενικά ότι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε κατάδυση είναι οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου. Αυτό τείνει να συμβαίνει όταν τα νερά είναι πιο ήρεμα και η ορατότητα είναι καλύτερη. Ο Οκτώβριος έως τον Ιανουάριο είναι η περίοδος των βροχών του νησιού, γεγονός που κάνει τις συνθήκες του νερού και την ορατότητα χειρότερες σύμφωνα με τα πρότυπα του Koh Tao. 

Φοβάμαι τις καταδύσεις. Πρέπει ακόμα να κλείσω ένα μάθημα κατάδυσης ανοιχτής θάλασσας;

Τυχόν φόβοι που μπορεί να έχετε για τη θάλασσα μπορούν να εξηγηθούν και να ξεπεραστούν μέσω της εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης. Ωστόσο, εάν είστε πραγματικά τρομοκρατημένοι από τον ωκεανό, σκεφτείτε ένα μάθημα Try Scuba Diving . Αυτό δεν θα σας δώσει καμία πιστοποίηση, αλλά θα σας μυήσει στην κατάδυση, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια αίσθηση για το πώς νιώθετε!

Τι κάνει το Koh Tao τόσο καλό για αρχάριους δύτες;

Το Koh Tao προσφέρει ήπια ρεύματα, ζεστά νερά και καλή ορατότητα όλο το χρόνο, καθιστώντας το ιδανικό για αρχάριους δύτες. Διαθέτει επίσης πολλές τοποθεσίες καταδύσεων με αμμώδη πυθμένα, σχηματισμούς γρανιτικών βράχων και κολύμβηση σε πολλά βάθη, τα οποία όλα προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες για να εξασκηθείτε στην κατάδυση σε οποιοδήποτε επίπεδο δεξιοτήτων. 

Το να γίνεις δύτης και να εξερευνήσεις τη θάλασσα είναι μια από τις πιο απίστευτες εμπειρίες. Κάθε κατάδυση προσφέρει κάτι διαφορετικό, είτε πρόκειται για κολύμπι δίπλα σε φαλαινοκαρχαρίες είτε για κατάδυση σε βιοφωταύγεια νερά και για εξερεύνηση παλαιών ναυαγίων. Μόλις ξεκινήσετε τις καταδύσεις, δεν θα θέλετε ποτέ να σταματήσετε! Απλώς να θυμάστε ότι είστε πάντα υπεύθυνοι για την ασφάλειά σας όταν καταδύεστε ή μαθαίνετε να καταδύεστε. Ποτέ μην πηγαίνετε για καταδύσεις σε συνθήκες που σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή με εξοπλισμό που δεν είναι στο ίδιο επίπεδο, ακόμα κι αν ο εκπαιδευτής ή ο καταδυτικός σας οδηγός ισχυρίζεται ότι είναι εντάξει. 

Ξεκινήστε λοιπόν τη νέα σας ζωή ως εξερευνητής ωκεανών με πιστοποίηση κατάδυσης στην Ταϊλάνδη! Υποσχόμαστε ότι ανταποκρίνεται στη διαφημιστική εκστρατεία.

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια