Οδήγηση σε ξένη χώρα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όταν ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα, είναι σημαντικό να έχετε έναν ασφαλή, προσιτό και αποτελεσματικό τρόπο μετακίνησης. Εάν ο προορισμός σας δεν είναι εντελώς προσβάσιμος με τα πόδια ή δεν διαθέτει σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, πιθανότατα θα θελήσετε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και να οδηγήσετε μόνοι σας από μέρος σε μέρος. Τα ταξί μπορεί να είναι δαπανηρά και η οδήγηση προσφέρει στους ταξιδιώτες την ελευθερία και την πρακτικότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταξίδι τους. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε μια πόλη και να ανακαλύψετε μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε.

Ενώ η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να μετακινηθείτε, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε σε μια ξένη χώρα νόμιμα και με ασφάλεια. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας οδηγός που περιέχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν βγείτε στο δρόμο.

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο.

Νομικές απαιτήσεις

Εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο σε μια ξένη χώρα, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τις νομικές απαιτήσεις για ξένους οδηγούς.

1. Άδεια οδήγησης

Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να προσδιορίσετε εάν η τρέχουσα άδεια οδήγησης ισχύει στη χώρα στην οποία θα οδηγείτε. Μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπο της κυβέρνησης της χώρας προορισμού σας για να μάθετε εάν η άδειά σας αναγνωρίζεται και εάν υπάρχουν άλλα κριτήρια που θα πρέπει να πληροίτε για να ξεκινήσετε να οδηγείτε διεθνώς.

Το εάν η τρέχουσα άδειά σας ισχύει σε άλλη χώρα εξαρτάται συχνά από τον τύπο και τη διάρκεια της διαμονής σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε μια δοκιμή και να αποκτήσετε τοπική άδεια. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να εισέλθετε σε μια ξένη χώρα με τουριστική βίζα, είναι απίθανο να σας ζητηθεί να αποκτήσετε τοπική άδεια.

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

2. Διεθνείς Άδειες Οδήγησης

Ανάλογα με τη χώρα, η τρέχουσα άδεια σας μπορεί να μην επαρκεί για οδήγηση διεθνώς. Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανότατα αναρωτιέστε πώς να αποκτήσετε διεθνή άδεια οδήγησης. Παρόλο που δεν υπάρχει άδεια που να σας επιτρέπει να οδηγείτε οπουδήποτε στον κόσμο, μια διεθνής άδεια οδήγησης (IDP) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάφραση της εγχώριας άδειας σας σε άλλη γλώσσα και να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις εθνικές απαιτήσεις οδήγησης.

Ενδέχεται να σας ζητηθεί να προσκομίσετε ένα IDP όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο, υποβάλλετε μια αξίωση ασφάλισης ή όταν παρασύρεστε. Οι εκτοπισμένοι ελέγχονται από τα Ηνωμένα Έθνη και πρέπει να υποβληθούν αίτηση πριν από το ταξίδι, στην ίδια χώρα που εξέδωσε την εγχώρια άδεια σας. Μπορείτε συνήθως να ζητήσετε την τεκμηρίωση από την τοπική λέσχη αυτοκινήτων ή το κυβερνητικό γραφείο. Εάν διαθέτετε άδεια οδήγησης ΗΠΑ, μπορείτε να αποκτήσετε ένα IDP από το Automobile Association of America (AAA) ή το American Automobile Touring Alliance (AATA).

Ελέγξτε αυτό διεθνή κατάλογο για να βρείτε έναν οργανισμό που εκδίδει IDP στη χώρα σας και να καθορίσετε εάν θα χρειαστείτε έναν IDP για το ταξίδι σας.

Aκολουθήστε μας στο facebook

3. Ασφάλιση

Οι περισσότερες χώρες απαιτούν από όλους τους οδηγούς, εγχώριους και ξένους, να διαθέτουν κάποιο είδος ασφάλισης αυτοκινήτου. Τα τρία είδη ασφάλισης περιλαμβάνουν εκείνα που καλύπτουν ζημιές στο ενοικιαζόμενο όχημά σας, τραυματισμό σε εσάς και τους επιβάτες σας και τραυματισμό άλλων οδηγών σε περίπτωση που κριθείτε υπαίτιος σε ένα ατύχημα. Ανεξάρτητα από το αν και τα τρία είδη ασφάλισης είναι υποχρεωτικά, συνιστάται ιδιαίτερα να καλύπτεστε πλήρως όταν οδηγείτε αυτοκίνητο σε ξένη χώρα.

Αν και είναι πιθανό το εγχώριο ασφαλιστικό σας πρόγραμμα να προσφέρει κάλυψη στο εξωτερικό, είναι καλή πρακτική να ελέγχετε με το ασφαλιστικό σας πρακτορείο εάν καλύπτεται η συγκεκριμένη χώρα προορισμού σας και εάν παρέχεται πλήρης κάλυψη. Είναι απίθανο το εγχώριο ασφαλιστικό σας πρόγραμμα να σας προσφέρει πλήρη κάλυψη ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, επομένως ίσως θελήσετε να αγοράσετε πρόσθετη ασφάλεια από το πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιείτε για να νοικιάσετε το όχημά σας. Μπορεί να είναι επωφελές να υποβάλετε αξίωση μέσω μιας εταιρείας ενοικίασης και όχι μέσω του δικού σας ασφαλιστικού γραφείου για να αποφύγετε την αύξηση των εγχώριων ασφαλιστικών σας επιτοκίων.

8 λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιείτε το Airbnb ενώ ταξιδεύετε

Ενοικίαση οχήματος

Αν δεν οδηγείτε σε μια γειτονική χώρα ή σκοπεύετε να δανειστείτε ένα αυτοκίνητο από έναν φίλο, θα χρειαστεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Πιθανότατα θα έχετε τη βολική επιλογή να νοικιάσετε αυτοκίνητο απευθείας από το αεροδρόμιο, αν και οι ενοικιάσεις αεροδρομίου είναι γενικά πιο ακριβές από τις αυτόνομες υπηρεσίες. Μπορεί να είναι επωφελές να σταθμίσετε το κόστος της μεταφοράς με ταξί ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων εκτός έδρας για χαμηλότερη τιμή.

Εκτός από τις εθνικές απαιτήσεις οδήγησης, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν συχνά τα δικά τους κριτήρια. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες είναι πρόθυμες να νοικιάσουν ένα όχημα σε οδηγούς 18 ετών και άνω, ορισμένες μπορεί να απαιτούν από εσάς να είστε έως 25 ετών. Επιπλέον, οι νεότεροι οδηγοί αντιμετωπίζουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά ενοικίασης και ασφάλισης. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να νοικιάσετε αυτοκίνητο χωρίς πιστωτική κάρτα. Αν και πολλές υπηρεσίες ενοικίασης θα σας επιτρέψουν να πληρώσετε για το αυτοκίνητο με χρεωστική κάρτα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να επιδείξετε πολλαπλές μορφές ταυτοποίησης και να καλύψετε το κόστος μιας πρόσθετης εγγύησης.

Σύσταση: Μπορείτε να συγκρίνετε προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων και να βρείτε τις φθηνότερες τιμές στο Rentalcars.com, έναν ιστότοπο συγκέντρωσης που αναζητά και εμφανίζει τιμές και διαθεσιμότητα από εκατοντάδες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό αυτοκίνητο για τον προϋπολογισμό σας.

Νόμοι οδικής κυκλοφορίας

Δεδομένου ότι οι νόμοι οδήγησης διαφέρουν μεταξύ των χωρών, είναι καλή ιδέα να ερευνήσετε μερικούς από τους βασικούς κανόνες και τα σήματα κυκλοφορίας στη χώρα που σκοπεύετε να επισκεφτείτε.

1. Σημάδια

Η εκμάθηση της σημασίας των διαφόρων χρωμάτων και συμβόλων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν δεν μπορείτε να διαβάσετε στη γλώσσα της χώρας. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα ίδια σύμβολα και οι οδικές σημάνσεις μπορεί να έχουν διαφορετική σημασία ανάλογα με τη χώρα.

2. Βασικοί κανόνες

Η ανάγνωση των βασικών νόμων οδήγησης στο εξωτερικό, όπως οι νόμοι για το δικαίωμα διέλευσης και τα συστήματα διοδίων, μπορεί να σας σώσει από βαριά πρόστιμα αργότερα. Προσέξτε τους περιορισμούς της αστικής πρόσβασης, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές πόλεις. Ορισμένες τοποθεσίες επιβάλλουν περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να οδηγήσει σε δημοφιλείς περιοχές για να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Εάν σχεδιάζετε να περάσετε ένα σημαντικό μέρος του ταξιδιού σας σε ένα περιορισμένο κέντρο της πόλης, ίσως θελήσετε να εξετάσετε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

3. Οδήγηση από τη δεξιά πλευρά έναντι της αριστερής πλευράς

Μία από τις πιο εμφανείς διαφορές στους νόμους οδήγησης μεταξύ των χωρών είναι από ποια πλευρά του δρόμου να οδηγείτε. Μερικές χώρες στην Ευρώπη και αρκετά έθνη της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Εάν ανησυχείτε για την οδήγηση στην αντίθετη πλευρά του δρόμου από αυτή που έχετε συνηθίσει, εξετάστε το ενδεχόμενο να εξασκηθείτε στις στροφές σας σε ένα πάρκινγκ ή σε έναν άδειο δρόμο πριν καταλήξετε σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία. Η οδήγηση στην αντίθετη πλευρά του δρόμου σημαίνει ότι το τιμόνι θα βρίσκεται και στην άλλη πλευρά του αυτοκινήτου. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι όταν οδηγείτε πέρα ​​από ορισμένα σύνορα, μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε πλευρά κατά την είσοδό σας σε μια νέα χώρα.

4. Επιβολή

Σε πολλές χώρες, έχει γίνει ολοένα και πιο σύνηθες να επιβάλλονται οι νόμοι οδικής κυκλοφορίας μέσω κάμερας, ειδικά για μικροπαραβάσεις όπως η υπερβολική ταχύτητα και η παράλειψη σταματήματος στα κόκκινα φανάρια. Σε αυτή την περίπτωση, τυχόν πρόστιμα που επιβαρύνεστε θα χρεώνονται στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Εάν έχετε νοικιάσει το αυτοκίνητό σας, η εταιρεία ενοικίασης θα χρεωθεί και, με τη σειρά της, θα χρεώσει τα στοιχεία της κάρτας που της δώσατε κατά την κράτηση. Εάν σας παρασύρει ένας αστυνομικός, είναι σημαντικό να καθορίσετε πώς μπορείτε να πληρώσετε το πρόστιμο και να διευθετήσετε την αναφορά. Μπορεί να φαίνεται εύκολο να αγνοήσετε ένα εισιτήριο κυκλοφορίας ή στάθμευσης σε μια ξένη χώρα, αλλά μπορεί να καταλήξετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν προσπαθείτε να φύγετε από τη χώρα ή εάν επιστρέψετε στο μέλλον.

Κουλτούρα οδήγησης

Σχεδόν εξίσου σημαντικές με τους ρητούς νόμους οδικής κυκλοφορίας είναι οι τοπικές συνήθειες οδήγησης. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών και κάντε μια σύντομη έρευνα για να προσδιορίσετε την τοπική οδική εθιμοτυπία. Για παράδειγμα, εάν οδηγείτε σε μια περιοχή όπου οι οδηγοί είναι πιο επιθετικοί από ό,τι έχετε συνηθίσει, μπορεί να είναι επικίνδυνο να οδηγείτε πολύ διστακτικά.

Ορισμένες τοποθεσίες είναι γνωστές για την παροχή επιείκειας σε οδηγούς που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει σημαντικά από μέρος σε μέρος. Η επίγνωση των πολιτικών στη χώρα όπου οδηγείτε μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τη ροή της κυκλοφορίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα ένα εισιτήριο υπέρβασης ταχύτητας.

Οι τοπικές συνήθειες οδήγησης μπορεί επίσης να καθοριστούν από άλλους τύπους οχημάτων στο δρόμο. Εάν μοιράζεστε το δρόμο με μεγάλο αριθμό ποδηλάτων και μηχανοκίνητων σκούτερ, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ποικίλες ταχύτητες και τις κινήσεις τους.

Οχήματα

Όταν οδηγείτε σε μια ξένη χώρα, είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα όχημα που είναι τόσο κατάλληλο για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε όσο και άνετο για να οδηγείτε. Υπάρχουν πολλές χώρες όπου είναι πιο ακριβό ή ακόμα και αδύνατο να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Εάν δεν έχετε οδηγήσει ποτέ αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, γνωστό και ως stick shift, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε τη σύμβαση για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα όπου θα οδηγείτε και θα εξασκηθείτε εκ των προτέρων. Το να μάθετε πώς να οδηγείτε στο εξωτερικό είναι αρκετά δύσκολο χωρίς το πρόσθετο άγχος να μάθετε πώς να χειρίζεστε το όχημά σας.

Λάβετε επίσης υπόψη το περιβάλλον όπου θα οδηγείτε. Εάν ο καιρός και το έδαφος είναι διαφορετικά από αυτά που έχετε συνηθίσει, ίσως να θέλετε να το λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα όχημα. Όταν οδηγείτε σε περιοχές όπου οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα παγωμένοι, λοφώδεις ή μη ασφαλτοστρωμένοι, η ενοικίαση αυτοκινήτου με κίνηση σε όλους τους τροχούς θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι σας πολύ πιο ασφαλές και ευκολότερο.

Τοπική περιοχή

Πριν οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο σε μια ξένη χώρα, είναι καλή ιδέα να εντοπίσετε τυχόν πιθανούς κινδύνους ή τοπικούς δρόμους και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε. Κάντε λίγη έρευνα για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν περιοχές ή διαδρομές που είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Λάβετε υπόψη τη διαθεσιμότητα οδικής βοήθειας και βενζινάδικων και έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό ελαστικό και επιπλέον καύσιμα, εάν νομίζετε ότι μπορεί να κολλήσετε σε μια απομακρυσμένη ή επικίνδυνη περιοχή. ο Ταξιδιωτικός ιστότοπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προσφέρει διεθνείς πόρους χρήσιμους για τον προσδιορισμό των κινδύνων οδικής ασφάλειας στη χώρα προορισμού σας.

Ενοικίαση μοτοσυκλέτας

Πλοήγηση

Επίσης σημαντική για την ασφάλειά σας είναι η ικανότητά σας να περιηγείστε στην περιοχή και να βρίσκετε τον δρόμο της επιστροφής σε οικεία περιοχή. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο εάν δεν γνωρίζετε την τοπική γλώσσα αρκετά καλά για να ζητήσετε και να λάβετε οδηγίες ή εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε σε απομακρυσμένη περιοχή. Γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες για τους ταξιδιώτες να βασίζονται σε εφαρμογές πλοήγησης για να βρουν το δρόμο τους και είναι γνωστό ότι ορισμένες εφαρμογές λειτουργούν καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Κάντε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη εφαρμογή πλοήγησης δημοφιλής στη χώρα προορισμού σας.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να μην έχετε επαρκή τηλεφωνική εξυπηρέτηση ενώ ταξιδεύετε, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ξεχωριστό σύστημα GPS χειρός ή να επιλέξετε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με πλοήγηση. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε περιοχή με περιορισμένα δεδομένα πλοήγησης ή δορυφορική υπηρεσία χωρίς ξεναγό, ετοιμαστείτε να ζητήσετε οδηγίες, να συσκευάσετε έναν χάρτινο χάρτη της περιοχής ή να κάνετε λήψη ενός χάρτη εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να πλοηγηθείτε εκτός σύνδεσης.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο οδηγός βοήθησε να απαντηθούν ορισμένες από τις ερωτήσεις σας σχετικά με την οδήγηση διεθνώς. Ανεξάρτητα από το πού είστε συνηθισμένοι να οδηγείτε, οι νόμοι, οι κανόνες και τα οχήματα μπορεί να διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Η προετοιμασία εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων από τους κινδύνους της οδήγησης σε μια ξένη χώρα και να διασφαλίσει ότι θα έχετε ένα ασφαλές και χωρίς άγχος ταξίδι.

Διαβάστε επίσης:10 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν το επόμενο διεθνές σας ταξίδι

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια